ArvostelutOnePlusYleinen

Arvostelussa OnePlus Open – Ylivoimaisesti paras taittuvanäyttöinen puhelin!

OnePlus Open

OnePlus Open on ensimmäinen taittuvanäyttöinen älypuhelin OnePlussalta, joka on tullut saataville myös Suomessa. Jo ennen julkaisua pääsimme testaamaan laitetta parin viikon ajan, joten nyt on aika tarkastella millaisesta puhelimesta onkaan todellisuudessa kyse.

Puhelimen kanssa ei ole ruvettu säästelemään, sillä OnePlus Open tarjoaa tekniikan osalta parasta mitä on tarjolla. Puhelimessa on 7,82 tuuman taittuva näyttö ja ulkopuolella 6,31 tuuman näyttö. Tarjolla on myös tehokas Snapdragon 8 Gen 2 -järjestelmäpiiri, 16 gigatavua RAM-muistia, 4805 milliampeeritunnin akku sekä Hasselbladin kanssa kehitetty kolmoiskamera.

Suomessa OnePlus Open on aluksi saatavilla Elisan kautta heti julkaisun jälkeen. Puhelimesta on tarjolla yksi väriversio, joka on vihreä Emerald Dusk. Puhelimen 16 + 512 gigatavun version hinta on 1799 euroa.

Tässä arvostelussa tulemme tutustumaan OnePlus Open -puhelimeen rakenteen, tekniikan, kameroiden sekä yleisen käyttökokemuksen osalta. Testijakson aikana toteutimme puhelimelle myös tutut lataus- ja stressitestit, jotka käydään artikkelissa läpi. Alapuolella on vielä yhteenvetona puhelimen tekniset tiedot.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
OnePlus Open (CPH2551)
Mitat [suljettuna]: 73.3 x 153.4 x 11.7 mm
Mitat [avattuna]: 143.1 x 153.4 x 5.8 mm
Paino: 245 g
Rakenne: Metallikehys / Ceramic Guard (lasi ja keraami) / muovi
Päänäyttö [taipuva]: 7.82 tuumaa / Flexi-fluid AMOLED / 2440 x 2268 / 1.0758:1-kuvasuhde / 1-120 Hz (LTPO) / HDR10+ / 2800 nitiä
Ulkonäyttö: 6.31 tuumaa / 2484 x 1116/ 20:9-kuvasuhde / Super Fluid AMOLED / 1-120 Hz (LTPO) / HDR10+ / 2800 nitiä
Suoritin: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 (4 nm)
Muisti: 16 Gt RAM-muistia [LPDDR5X]
Tallennustila: 512 Gt sisäistä tallennustilaa (UFS 4.0)
Takakamera: 48 MP pääkamera (f/1.7 / 24 mm / 1/1.43" / 1.12 µm / PDAF / OIS) + 48 MP ultralaajakulmakamera (f/2.2 / 14 mm / 1/2.0" / 0.8 µm / 114 astetta / AF) + 64 MP telekamera (f/2.6 /  70 mm / 1/2.0" / 0.7 µm / DPAF / OIS / 3x optinen zoom) + LED-salama
Etukamera [ulkopuolella]: 20 MP etukamera (f/2.2 / 20 mm / 1/4" / 0.7 µm / FF)
Etukamera [sisäpuolella]: 32 MP etukamera (f/2.4 / 22 mm / 1/3.14" / 0.7 µm / FF)
Akku: 4805mAh (ei irrotettava)
Lataus: 67 watin langallinen lataus (laturi mukana)
Käyttöjärjestelmä: Android 13 / OxygenOS 13.2
Päivityslupaus: 4 vuotta Android-versiopäivityksiä ja 5 vuotta tietoturvapäivityksiä
Muuta: NFC / Dual-SIM (nano-SIM + nano-SIM / eSIM) / Wi-Fi 7 / Alert Slider
Liitännät: USB-C (USB 3.1)
Ääni: Bluetooth 5.3 / stereokaiuttimet / Dolby Atmos
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija kyljessä
Värit: Emerald Dusk
Hinta: 1799€ (16 + 512 Gt)

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Myyntipakkaus

OnePlus Openin myyntipakkaus ja sen sisältö.

OnePlus toimittaa ensimmäisen taittuvanäyttöisen puhelimensa brändille uskollisessa punaisessa myyntipakkauksessa. Kyseessä ei ole mikään pieni pakkaus, vaan kooltaan yllättävänkin suuri nykymarkkinassa. Pakkausta koristaa isosti laitteen mallinimi useaan kertaan sekä OnePlussan ja Hasselbladin logot. Pakkauksessa on myös kyljillä tarroja, joista käy ilmi puhelimen väriversio, muistiversio ja IMEI-tiedot.

Pakkaus aukeaa laatikon tavoin, eli siinä oleva kansi nousee ja samalla laatikko nousee pieneen kulmaan. Tällöin itse OnePlus Open -puhelin avautuu heti esille. Puhelin on omassa syvennyksessään muoviin käärittynä. Pahvikerroksen alapuolelta löytyy OnePlussan 67 watin tehoinen pikalaturi sekä erillinen pahvitasku. Taskusta löytyy suojakuori, pikakäyttöopas, muita papereita, SIM-korttiluukun avaustyökalu sekä USB-lataus- ja tiedonsiirtokaapeli (USB-A > USB-C).

OnePlus Openin myyntipakkaus eroaa totutusta ja siinä ei ole säästelty. Puhelimen mukana saa kaiken käytön aloittamiseen vaadittavan, kuten laturin sekä suojakuoren. Itse olen tyytyväinen myyntipakkauksen sisältöön, ja mukana on ekstraa verrattuna kilpailijoihin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

OnePlus Open on rakenteeltaan huippuluokkaa, kuten premium-tason taittuvanäyttöiseltä puhelimelta voikin odottaa. OnePlus hyödyntää puhelimessa metallirunkoa sekä lasipintoja, jotka ovat suojattuna Ceramic Guard -pinnoitteella. Puhelimesta on olemassa kaksi väriversiota, jotka ovat musta vegaaninahkainen Voyager Black sekä vihreä lasinen Emerald Dusk, joka saatiin myös testattavaksi.

Rakenteellisesti OnePlus Open on mielestäni erinomainen, sillä OnePlus on lähtenyt toteuttamaan laitetta käytännöllisyys edellä. Samsungiin verrattuna puhelin on hieman leveämpi ja matalampi, mikä mahdollistaa luonnollisemman muotoisen ulkonäytön. Mielestäni on hienoa, että OnePlus on päättänyt ottaa hieman erilaisen lähestymistavan ensimmäiseen taittuvanäyttöiseen puhelimeensa, eikä ole lähtenyt kopioimaan suoraan Samsungia.

Mukana toimitetaan suojakuori.

Käsituntumaltaan puhelin onkin suljettuna kuin normaali puhelin. Toki paksuutta on hieman enemmän, mutta ei kuitenkaan liikaa. OnePlus luottaa tasaiseksi muovattuun metallikehykseen, joka on viimeistelty kiiltäväksi. Mielestäni toteutus on miellyttävä ja sopii kokonaisuuteen. Takaosassa oleva lasi on viimeistelty mattapintaiseksi, mistä henkilökohtaisesti tykkään. Mattapinta ei kerää sormenjälkiä tai naarmuunnu yhtä helposti kuin kiiltävä lasipinta.

Laadun kanssa en itse havainnut käytössä mitään ongelmia, vaan OnePlus Open on laadullisesti erinomainen. Vaikka testijakson aikana puhelimessa ei käytetty mukana tulevaa suojakuorta, ei parissa viikossa laitteeseen tullut mitään kulumisen jälkiä. Lasipinnat ovat huolellisesti yhdistetty metallikehykseen, joten turhia saumakohtia ei ole. Ulkopuolen näyttölasiin OnePlus on tehtaalla asettanut jo muovisen suojalavon, joka suojaa näyttöä ainakin aluksi.

Ulkopuolen näyttöön on saatu niin sanottu Ceramic Guard -pinta, jonka luvataan parantavan kestävyyttä. Lasissa on siis keraamisia kristalleja, joka parantaa iskunkestävyyttä 20 prosentilla verrattuna perinteiseen Gorilla Glass Victus -lasipintaan.

Itse tykkään yleisesti puhelimen muotoilusta, eikä sen osalta ollut suurempia valittamisen aiheita. Toki perinteisten puhelimien tavoin ei pystytä välttymään kaikilta saumakohdilta tai epämukavuuksilta, mutta mielestäni ulkoisesti ja rakenteeltaan OnePlus Open on yksi tämän hetken parhaimmista taittuvanäyttöisistä puhelimista.

OnePlus Openin mitoiksi on kerrottu avattuna 153,4 x 143,1 x 5,8 millimetriä ja suljettuna 153,4 x 73,3 x 11,7 millimetriä. Mitat ovat siis ymmärrettävissä taittuvalle puhelimelle, eikä puhelin ole suurimmasta päästä. Painoksi on kerrottu 239 grammaa, joten kyseessä ei ole myöskään liian painava puhelin. Esimerkiksi viime vuoden Apple iPhone 14 Pro Max painaa enemmän. Puhelin on myös rakennettu hyvin, sillä rakenteessa ei ole havaittavissa merkittävää natinaa tai periksi antamista. Sarana kuitenkin antoi hieman periksi väärään suuntaan taitettaessa, mutta ei kuitenkaan paljoa.

Saranasta puheen ollen, OnePlus on suunnitellut sen kestämään. Kyseessä on niin sanottu Flexion Hinge -sarja, joka koostuu 69 komponentista. Sarana tuntuu jämäkältä sekä tämän myötä myös laadukkaalta. Sarana ei myöskään pitänyt mitään epämääräisiä ääniä. Yhdessä taittuvan näytön kanssa puhelin on suunniteltu kestämään ainakin miljoona taitoskertaa.

Siinä missä Samsungin taittuvanäyttöiset puhelimet ovat tulleet tutuksi vedenkestävästä rakenteesta, niin OnePlus Open on ainoastaan IPX4-luokituksen mukaisesti vedenkestävä. Puhelimesta ei ole siis pyritty tekemään pölyn- ja liankestävää, minkä lisäksi vedenkestävyys yltää vain roiskevesitasolle. Puhelinta ei kannata siis altistaa turhaan vedelle. Vedenkestävyyden puute on kilpailijoihin verrattuna ongelmallinen, sillä se ei olisi ollut mikään suuri mahdottomuus toteuttaa.

Puhelimen ollessa suljettuna etuosalta OnePlus Open muistuttaa normaalia puhelinta. Ulkonäytössä on kohtuulliset kehykset sekä luonnollinen kuvasuhde. Näytön yläreunassa on reikä etukameraa varten. Näyttölasin aivan yläreunaan on tehty pieni reikä puheluihin käytettävää kuuloketta varten. Myös valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet ovat integroituna näytön yläreunaan.

Avattuna laitteen sisältä paljastuu suurempi näyttö, joka on lähes neliömäinen. Näytössä on kohtuulliset kehykset ja oikeassa yläreunassa on etukameraa varten tehty reikä. Näytön keskellä on tuttuun tapaan taitoskohta, joka on siedettävä. Se ei ole Samsungin puhelimien tavoin liian jyrkkä, eikä sitä oikeastaan edes käytössä huomaa. Näyttöä on suojaamassa muovinen suojakalvo, jota ei saa itse irrottaa. OnePlus on kuitenkin luvannut vaihdattaa suojakalvon ilmaiseksi sisänäyttöön niin monesti kuin tarpeen takuun aikana. Vastaavaa lupausta eivät kilpailijat tarjoa.

OnePlus Openin takaosassa katse kiinnittyy suureen ja pyöreään kamera-alueeseen, joka ulkonee todella paljon muusta rungosta. Kamera-alueessa on kolme kamerasensoria, värilämpötilasensori, Hasselblad-logo sekä kameroihin viittaavia tekstejä. Kamera-alue on niin suuri, että se ei ole kaikista kätevin joka tilanteessa. Kamera-alueen varassa puhelin pääsee esimerkiksi keikkumaan laitetta käytettäessä pöydällä avattuna. Puhelimen takaosassa on myös pyöreä ja hieman ulkoneva salamavalo vasemmassa yläkulmassa kamera-alueen ulkopuolella. Lisäksi takaa löytyy OnePlussan logo sekä muita vaadittuja merkintöjä.

Puhelimen ollessa avattuna on oikeassa reunassa tuttuun tapaan äänenvoimakkuuspainikkeet sekä virtapainike, johon on integroituna sormenjälkilukija. Painikkeiden tuntuma on laadukas. Vasemmassa reunassa on OnePlussalle perinteikäs Alert Slider -kytkin. Yläreunaan on asetettuna kaksi kaiutinta sekä kaksi mikrofonia. Alareunassa on myös kaksi kaiutinritilää, mikrofoni, USB-C-liitin sekä SIM-korttiluukku. Suljettuna vasen reuna taittuu oikean reunan päälle, kuten tavallista.

Näytöt

Näytöt ovat OnePlus Open -puhelimen keskiössä ja tärkeimmät osa-alueet, joihin on todella haluttu panostaa. Puhelimen ulkopuolella on perinteisempi näyttöpaneeli, jonka kautta laitetta voi käyttää normaalisti. Sisäpuolelta löytyy suurempi taittuva näyttöpaneeli, jonka myötä OnePlus Open muuntuu pieneksi tablettilaitteeksi.

Ulkopuolen näyttö on kooltaan 6,31 tuumaa ja se perustuu Super Fluid AMOLED -paneeliin. Näyttö on kauttaaltaan tasainen, joten mitään kaartuvuutta ei ole mukana. Näytössä on kerrottu olevan perinteikäs 20:9-kuvasuhde, korkea 2484 x 1116 pikselin tarkkuus sekä 10-120 hertsin virkistystaajuus. Tarjolla on kolmannen sukupolven LTPO-toteutus. Näytön muita teknisiä kohokohtia ovat jopa 2800 nitin kirkkaus sekä HDR10+-tuki.

Teknisesti ulkopuolen näytössä ei ole karsittu mistään, vaan OnePlus on laittanut parastaan. Tämä näkyy myös käyttökokemuksessa, sillä ainakin itse tykkäsin käyttää ulkopuolen näyttöä joka tilanteessa. Näytön värintoisto on erinomainen myös oletusasetuksilla, sillä OLED-tekniikan ansiosta musta on oikeasti mustaa ja värit toistuvat omiin silmiini miellyttävällä tavalla. Tarkkuus on näytön vahvuus, ja sisältö näyttääkin sillä erinomaiselta.

Kirkkauden kanssa ei ollut missään tilanteessa ongelmia, vaan luettavuus oli hyvä jopa kirkkaassa auringonvalossa. Yleinen kirkkaus yltää 1400 nitiin, mutta HDR-tilassa päästään korkeimmillaan 2800 nitiin. Korkea virkistystaajuus on myös toimiva ratkaisu. LTPO-tekniikan ansiosta virkistystaajuus voidaan laskea 10 hertsiin tietyissä tilanteissa, mutta toki kyseessä ei ole yhtä hyvä toteutus kuin monissa puhelimissa nähty jopa 1 hertsin virkistystaajuus. Puhelimen asetuksista on mahdollista pakottaa näytön virkistystaajuus joko 60 tai 120 hertsiin, mutta automaattisessa tilassa virkistystaajuus vaihtelee näytettävän sisällön mukaan.

Ulkopuolen näyttö on erittäin käytännöllinen, sillä se ei eroa normaalien puhelimien tarjoamasta kokemuksesta. Näytön kuvasuhde on mukavan leveä suhteutettuna muun muassa Samsungin taittuvanäyttöisiin puhelimiin. Tämän ansiosta sovellukset skaalautuvat laitteessa luonnollisesti, eikä vastaan tule ongelmia. Mielestäni OnePlus Open on ulkonäyttönsä osalta markkinoiden kärkeä, kun katsotaan sen tarjoamaa kokonaisuutta.

Puhelimen sisältä paljastuu kookas 7,82 tuuman kokoinen näyttöpaneeli, joka perustuu Flexi-fluid AMOLED -tekniikkaan. Näytössä on LTPO-tekniikalla toteutettu korkeintaan 120 hertsin virkistystaajuus. Muita näytön tärkeimpiä tietoja ovat 2440 x 2268 pikselin tarkkuus, 1.0758:1-kuvasuhde, 2800 nitin kirkkaus sekä HDR-tuki.

Tekniikan osalta sisäpuolen näyttö on myös erinomainen, mutta mielestäni tätäkin tärkeämpi yksityiskohta näytössä on neliömäinen kuvasuhde. Monissa kilpailijoissa on kapeampi kuvasuhde, joka ei ole esimerkiksi moniajoa ajatellen paras mahdollinen. OnePlussan kohdalla näytön kuvasuhde mahdollistaa selvästi paremman moniajon ja käytettävyyden monissa tilanteissa. Toki esimerkiksi elokuvien tai videoiden katsominen ei ole kaikista mielekästä neliömäiseltä näytöltä, sillä reunoille jää paljon mustaa. Toki sama ongelma on muissakin taittuvanäyttöisissä puhelimissa.

Sisäpuolen näytön kanssa itsellä ei ollut ongelmia, vaan kokemus oli erinomainen. Kirkkaus riitti joka tilanteeseen ja värintoisto oli ulkonäytön tavoin loistava. Virkistystaajuus on toteutettu samalla tavalla kuin ulkonäytöllä, mutta nyt virkistystaajuus yltää matalimmillaan 10 hertsin sijasta 1 hertsiin. Edelleen asetukset virkistystaajuudella on samat, sillä käyttäjät voivat valita 60 tai 120 hertsin sekä automaattisen tilan väliltä.

OnePlus Openin molemmissa näytöissä on tuki Widevine L1 -sertifikaatille, joka mahdollistaa laitteella tarkemman HD-sisällön ja HDR-toiminnot monissa suosituissa suoratoistopalveluissa. Muun muassa Netflix mahdollistaa laitteella Full HD -sisällön toistamisen sekä HDR10- ja Dolby Vision -tekniikat.

Näyttöä varten OnePlus on toteuttanut puhelimelle jonkin verran asetuksia, joilla on mahdollista kustomoida kokemusta. Esimerkiksi näytön väritilaa on mahdollista vaihtaa kolmen oletusasetuksen välillä, jotka ovat luonnollinen, pro ja eloisa. Näytön värilämpötilaa on mahdollista muokata liukusäätimestä viileämmän ja lämpimämmän välillä. Lisäksi OnePlus tarjoaa asetuksen, jonka avulla näytön värilämpötilaa voidaan säätää automaattisesti ympäristön valojen mukaan.

OnePlus Open tarjoilee myös asetuksia silmäystävällisyyttä ajatellen. Värilämpötilaa voidaan säätää ja vähentää sinisen valon tuottamaa häiriötä muun muassa kellonajan mukaan. OnePlus Open tarjoaa myös tutut videon tehostusmoottorin asetukset, joilla pystytään terävöittämään kuvaa ja tehostamaan kuvien väriä muuttamalla SDR-sisältö automaattisesti HDR-sisällöksi. Mukana on myös asetus, jolla voi lisätä näytön kirkkautta toistettaessa HDR-videota.

Asetukset OnePlus Openin näyttöjen osalta ovat siis melko monipuoliset ja juuri sellaiset, mitä premium-puhelimelta voikin odottaa. Itselle jäi hyvä fiilis näyttöjen yhteystoiminnasta ja niiden tarjoamasta teknisestä kokemuksesta. OnePlus on luonut kokonaisuuden, joka on käyttäjäystävällinen ja samalla tuo mukanaan vaadittavat toiminnot. Mielestäni OnePlus Open on näyttöjen osalta parasta mitä on tällä hetkellä taittuvien puhelimien kategoriassa tarjolla.

Tekniikka ja suorituskyky

Teknisesti OnePlus Open on parasta, mitä tällä hetkellä markkinoilta voi saada. OnePlus hyödyntää samaa Snapdragon 8 Gen 2 -järjestelmäpiiriä, joka nähtiin jo aikaisemmin yhtiön OnePlus 11 -huippupuhelimessa. Kyseessä on järjestelmäpiirin perusversio, joka tarjoilee huippuluokan suorituskykyä.

Snapdragon 8 Gen 2 on valmistettu päivitetyllä TSMC:n 4 nanometrin prosessilla. Järjestelmäpiiri koostuu kahdeksasta ytimestä, jotka pohjautuvat ARMv9-tekniikkaan. Tehokkain ydin on Cortex-X3-ydin, joka toimii 3,19 GHz:n kellotaajuudella. Lisäksi järjestelmäpiirissä on kaksi 2,8 GHz:n taajuudella toimivaa Cortex-A715-ydintä sekä kaksi 2,8 GHz:n kellotaajuudella toimivaa Cortex-A710-ydintä. Kolme muuta ydintä toimivat 2,0 GHz:n taajuudella ja perustuvat Cortex-A510-versioon.

Grafiikkaprosessorina toimii aikaisempaakin tehokkaampi Adreno 740, ja tuettuna pitäisi olla muun muassa laitteistotason säteenseuranta parempien grafiikoiden tarjoamiseksi. Grafiikkaprosessorin pitäisi tarjota jopa 25 prosenttia parempi suorituskyky sekä 45 prosenttia parempi energiatehokkuus. Ytimien suorituskyky on parantunut 35 prosentilla.

Suomessa OnePlus Open on tuotu myyntiin yhdessä muistiversiossa, jossa on 16 gigatavua RAM-muistia sekä 512 gigatavua sisäistä tallennustilaa. OnePlus hyödyntää puhelimessa markkinoiden tuoreimpia tekniikoita, sillä RAM-muisti perustuu LPDDR5X-versioon ja tallennustila vastaavasti UFS 4.0 -versioon. Esimerkiksi uusi UFS-tallennustila tarjoaa tuplasti nopeamman lukunopeuden (4,2 Gt/s vs. 2,1 Gt/s) ja kirjoitusnopeus on vieläkin suurempi (2,8 Gt/s vs. 1,2 Gt/s). Muistikorttipaikkaa OnePlus ei ole uutuuspuhelimeen tuonut, vaan käyttäjien on luotettava tarjolla olevaan tallennustilaan.

Kuten odottaa voi, niin Snapdragon 8 Gen 2 -järjestelmäpiirin ansiosta uutuuspuhelimen suorituskykyyn ei tarvitse ainakaan pettyä. Ajoimme testijakson aikana puhelimessa läpi tuttuja suorituskykytestejä, joissa laite tarjoili parastaan. OnePlus Open saavutti jopa kilpailijoitaan parempia tuloksia testeissä. OnePlus Openin saamat suorituskykytestien tulokset ovat esillä alapuolella olevassa taulukossa. Lisäksi rinnalla ovat Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy -piiriin perustuvan Samsung Galaxy Z Flip 5:n saamat pisteet sekä Snapdragon 8+ Gen 1 -piiriin perustuvan Motorola Razr 40 Ultran saamat pisteet.

Testitulokset
OnePlus Open (SD8G2) Samsung Galaxy Z Flip 5 (SD8G2FG) Motorola Razr 40 Ultra (SD8+G1)
AnTuTu (V8): 1 330 966 pistettä 1 224 352 pistettä 1 002 719 pistettä
Geekbench 6 (single): 1538 pistettä 995 pistettä 1845 pistettä
Geekbench 6 (multi): 4952 pistettä 2878 pistettä 4559 pistettä
PCMark: 10 436 pistettä 14 511 pistettä 15 526 pistettä
3DMark Wild Life Extreme: 3572 pistettä 1841 pistettä 1407 pistettä
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.

Suorituskykytestien tuloksia ei kuitenkaan kannata katsoa aivan liian tarkasti, sillä ne eivät kerro toimivuutta todellisissa käyttöympäristöissä. Suorituskykytesteissä puhelimet laitetaan äärirajoille, mikä ei vastaa peruskäyttöä. Mielestäni suorituskykyä on tarpeeksi sekä aktiiviseen päivittäiseen käyttöön että raskaimpienkin mobiilipelien pelaamiseen.

Ainakin testijakson aikana puhelin toimi jokaisessa tilanteessa ilman ongelmia, ja suorituskyky riitti erinomaisesti. OnePlus on myös onnistunut saamaan ohjelmiston toimimaan loistavasti yhdessä laitteiston kanssa, joka on tärkeässä roolissa suorituskykyisen kokemuksen tarjoamisessa.

OnePlus Openille toteutettiin myös tuttu stressitesti, jonka tarkoituksena on paljastaa, kuinka vakaana suorituskyky pysyy pidemmässä käytössä. Vaikka suorituskyky riittää varmasti ongelmitta, useille on tärkeää tietää miten puhelimen suorituskyky säilyy esimerkiksi pelattaessa pitkiä aikoja. Stressitestissä ajoimme puhelimessa läpi AnTuTu-suorituskykytestin peräjälkeen yhteensä viisi kertaa.

OnePlus Openille toteutettu stressitesti.

Ensimmäisellä testauskerralla OnePlus Openilla saatiin AnTuTu-testissä kiitettävät 1 330 966 pistettä, mikä on jopa parempi tulos kuin yleensä samaan piiriin perustuvilla puhelimilla. Ensimmäisen testauskerran jälkeen pisteet lähtivät laskuun, mutta sen jälkeen tilanne tasaantui ja lähti jälleen kasvuun. Huonoimmat pisteet saatiin toisella testauskerralla, jolloin AnTuTu antoi 1 251 432 pistettä.

Suorituskyvystä katosi noin 79 500 pistettä, mikä vastaa 5,98 prosentin pudotusta. Suorituskyvyn lasku on kohtuullista ja vastaa pitkälti samaa tasoa, jota on nähty myös muilta samaan piiriin perustuvilta puhelimilta. OnePlus on saavuttanut hyvän tasapainon järjestelmäpiirin lämpenemisen ja puhelimen jäähdytyksen kanssa.

OnePlus on kertonut puhelimessa olevan lähdekeskeinen lämmönpoistojärjestelmä, joka on suunniteltu erityisesti taittuvaa rakennetta ajatellen. Kovin tarkasti sen toimintaa ei avata, mutta sen pitäisi parantaa lämmönpoistoa muun muassa näytöltä, kameroista, modeemista ja muista lämmönlähteistä.

Testijakson aikana ei havaittu mitään ylikuumenemisia, vaan OnePlus Open oli jatkuvasti miellyttävä käyttää. Pientä lämpenemistä havaittiin muun muassa stressitestiä tehdessä, mutta mistään ylikuumenemisestä ei voida puhua. Peruskäytössä laite ei myöskään kuumentunut. Toki Snapdragon 8 Gen 2 on ollutkin melko hyvä lämmönhallinnan kanssa, ja kun se yhdistetään laitteen suureen rakenteeseen, voidaankin odottaa hyviä tuloksia.

Muuta tekniikasta

Vaikka kyseessä on hieman erilaisempi OnePlus-puhelin, niin mukana on yksi OnePlus-käyttäjiä varmasti ilahduttava seikka. Puhelimessa on säästetty perinteikäs Alert Slider -kytkin. Kyseessä on fyysinen kytkin puhelimen kyljessä, jonka kautta voidaan vaihtaa kolmen eri ääniprofiilin välillä. Toiminnaltaan kyseessä on siis samanlainen toteutus kuin aikaisemmissakin OnePlussan puhelimissa.

Yläasennossa käytössä on hiljainen-tila, jossa puhelut ja ilmoitukset mykistyvät lukuun ottamatta hälytyksiä. Keskiasennossa on käytössä värinä-tila, jossa puhelut ja ilmoitukset mykistyvät ja ne pelkästään värisevät. Ala-asennossa on käytössä soittoääni-tila, jossa kaikki puhelimen äänet ovat käytettävissä. Alert Slider on yksi OnePlus-puhelimien loistavimmista ominaisuuksista ja valttikorteista verrattuna kilpailijoihin.

OnePlus Open tarjoaa myös yhden OnePlussan historian parhaimmista kaiutintoteutuksista. Puhelimessa on peräti kolme niin sanottua ”tilaäänikaiutinta”, joista kaksi sijaitsee yläreunassa ja yksi alareunassa. Testijakson aikana itse totesin kaiuttimien tuottaman äänen hyväksi ja se on yksi tämän hetken parhaimmista taittuvien puhelimien kategoriassa. OnePlus itse lupaa äänentoiston olevan samalla tasolla ”premium-kannettavien” kanssa.

Mielestäni kaiuttimien kautta on miellyttävää kuunnella puhepainotteista ääntä, mutta myös elokuvia katsellessa ne ovat riittävät. Kaiuttimet ovat myös tarpeeksi laadukkaat musiikin kuuntelua ajatellen. Toki esimerkiksi Asuksen tasolle ei OnePlus pääse. Kaiuttimissa on hyvät keskiäänet, mutta basso ei tule kovin hyvin läpi. Kokonaisuus on kuitenkin kunnossa.

Kuulokeliitintä puhelimesta ei löydy, mikä ei ole varmasti suuri yllätys. OnePlus on tuonut puhelimeen Bluetooth 5.3 -yhteyden, joka takaa laadukkaan ja vakaan yhteyden Bluetooth-kuulokkeiden kanssa. OnePlus on tuonut puhelimeen tuen myös aptX-, aptX HD-, LDAC-, LHDC-, SBC- ja AAC -tekniikoille, joten äänenlaadun pitäisi olla langattomien kuulokkeiden kautta hyvä. Äänentoistossa mainittavaa on myös tuki Googlen kehittämälle tilaääniratkaisulle, joka toimii muun muassa OnePlus Buds Pro 2 -kuulokkeiden kanssa.

OnePlus Open on varusteltuna myös sormenjälkilukijalla, joka on toteutukseltaan niin sanottu perinteinen. Puhelimen oikeassa kyljessä on virtapainikkeeseen integroituna sormenjälkilukija, joten näytönalaista toteutusta ei ole saatu ainakaan nyt ensimmäiseen taittuvanäyttöiseen puhelimeen. Sijainniltaan sormenjälkilukija on hyvä ja siihen yltää helposti esimeriksi peukalolla puhelinta pidettäessä kädessä.

Sormenjälkilukijan todettiin olevan nopea ja varma. Lukija tunnistaa sormen hyvin nopeasti ja avaa lukituksen viiveettä. Jos sormi oli likainen tai märkä, niin lukija ei sitä aina tunnista yhtä helposti, mutta puhtaalla sormella se toimi erinomaisesti.

OnePlus Open -puhelimessa on kasvojentunnistus, joka perustuu etukameraan. Kasvojentunnistus toimii niin ulkonäytön kuin sisänäytönkin kameroilla. Kasvojentunnistuksen ongelmana on kuitenkin se, että etukameraan pohjautuva toteutus ei ole yhtä luotettava kuin sormenjälkilukija tai PIN-koodi. Kasvojentunnistus saatetaan pystyä ohittamaan esimerkiksi kuvalla, mutta tätä ei onneksi pystytty todentamaan testijakson aikana.

OnePlus Openissa on myös muita pienempiä miellyttäviä teknisiä toteutuksia. Esimerkiksi värinäpalaute tuntui olevan jämäkkä ja premium-tasoinen. OnePlus on saanut puhelimen USB-C-liittimeen nyt USB 3.1 -version, joka takaa nopeammat siirtonpeudet.

Snapdragon 8 Gen 2 -järjestelmäpiirissä on integroituna Snapdragon X70 -5G-modeemi, jonka avulla päästään teoriassa 10 Gbps:n latausnopeuksiin sekä 3,5 Gbps:n lähetysnopeuksiin. Suomessa OnePlus Open tukee tuttuja Sub-6 GHz:n 5G-verkkoja, joten tukea mmWave-verkoille ei ole. Yhteyksien osalta ei havaittu mitään merkittäviä ongelmia. 5G-yhteydet toimivat ainakin Elisan verkoissa hyvin, ja nopeudet olivat odotetulla tasolla.

Fyysisiä SIM-korttipaikkoja puhelimesta löytyy kaksi, mutta tuettuna on myös eSIM-ratkaisu. Tämä on jo vaadittua, ja se toimiikin suurimpien suomalaisoperaattoreiden liittymien kanssa. Puhelimessa on luonnollisestikin NFC-tuki, joka mahdollistaa mobiilimaksamisen. Wi-Fi 7 on myös tuettuna uutuuspuhelimessa.

Akunkesto ja lataus

OnePlus Open on mielestäni vahvoilla myös akunkeston osalta. Puhelimeen on saatu kaksi akkua, joiden yhteenlaskettu suuruus on 4805 milliampeerituntia. Se on suurempi kuin esimerkiksi Samsungin taittuvissa puhelimissa. OnePlus ei itse suuremmin kehuskele akunkeston kanssa, mutta testijakson aikana itse totesin sen olevan tuttuun tyyliin riittävä.

Päivän aikana akku ei koskaan tuntunut loppuvan kesken. Muutamana aktiivisena päivänä päästiin alle 20 prosentin akunvaraukseen, mutta usein nukkumaan mennessä akkua oli yli 25 prosenttia jäljellä. Kevyellä käytöllä akun saa todennäköisesti kestämään myös pitkälle seuraavaan päivään.

Aktiivisen päivän aikana puhelinta käytettiin monesti kuvaamiseen, sosiaalisen median selaamiseen, viestittelyyn, videoiden katseluun sekä muutamiin puheluihin. Puhelin oli myös monesti yhdistettynä Bluetooth-laitteisiin, kuten kuulokkeisiin tai kaiuttimeen, joiden kautta musiikkia kuunneltiin päivän aikana parhaimmillaan useita tunteja. Aktiivinen käyttäminen ei kuitenkaan pitänyt sisällään raskaiden mobiilipelien pelaamista.

Akunkesto on siis riittävä ja sen ei todettu ainakaan olevan mikään pettymys. Taittuvanäyttöisissä puhelimissa on harvoin nähty kunnon latausratkaisuja, mutta OnePlus Open on pieni poikkeus. Puhelimeen on saatu tuttuun OnePlus-tyyliin tehokas 67 watin pikalataus.

OnePlus toimittaa uutuuspuhelimen mukana edelleen tehokkaimman laturin, eikä sitä tarvitse erikseen ostaa. Laturin toisessa päässä on nyt USB-A-liitin, eikä ole kyse USB-C-to-USB-C-kaapelista. Laturi ei myöskään tarjoa tukea USB Power Delivery -standardille, mikä rajoittaa laturin käyttöä selvästi. Paras hyöty laturista saadaan erityisesti OnePlussan puhelimissa, mutta esimerkiksi muita laitteita ei pystytä enää lataamaan nopeammalla teholla.

OnePlus on luvannut puhelimen latautuvan 67 watin pikalatauksella tyhjästä täyteen 42 minuutissa. Tietysti tämä väite pyrittiin todentamaan testijakson aikana. Aivan luvattuun ei päästy, sillä akun latausajaksi mitattiin 50 minuuttia. Alapuolella olevasta kuvaajasta näkee lataustestin tulokset viiden minuutin mittausvälillä.

OnePlus Openin akun latausnopeus mukana toimitettavalla 67 watin laturilla.

50 minuutin latausaika on hyvä erityisesti kun tarkastellaan kilpailijoita samassa kategoriassa. Toki OnePlus Open ei lataudu yhtä nopeasti kuin OnePlussan muutamat perinteisemmät älypuhelimet. Taittuvalle puhelimelle lataus on hyvä ja virtaa saadaan muutamassa kymmenessä minuutissa pitkäksi aikaa. Esimerkiksi 10 minuutissa akkua oli jo 22 prosenttia ja 30 minuutissa vastaavasti 63 prosenttia.

Muiden lataustyylien osalta OnePlus Open on kuitenkin yllättävän karsittu ja jää kilpailijoidensa varjoon. OnePlus ei tarjoa langatonta latausta, joka löytyy jo muun muassa Samsungin ja Motorolan taittuvista puhelimista. Kyseessä on merkittävä puute ottaen huomioon puhelimen hintaluokan. OnePlus on aikaisemmin tarjonnut perinteisemmissä puhelimissaan langattoman latauksen, joten sen puuttuminen taittuvasta laitteesta on hämmästyttävää.

Koska kyseessä on taittuvanäyttöinen puhelin, niin emme lähteneet toteuttamaan laitteelle pakkastestiä. OnePlus on toki luvannut puhelimen kestävän pakkastakin, eikä käytössä pitäisi olla ongelmia edes Suomen kylminä pakkaspäivinä.

Kamerat

Kameroiden osalta OnePlus Open tarjoaa parasta, mitä OnePlussalta on hetkeen nähty. Hasselblad-yhteistyötä on jatkettu ja se näkyy niin kamerasovelluksessa kuin myös laitteen takaosassa olevana logona. Taittuvanäyttöisissä puhelimissa ei ole usein nähty erikoisia kameroita, mutta OnePlus ei ole halunnut lähteä säästelemään.

OnePlus on tuonut puhelimeen vain tarpeellisia kameroita, jotka ovat pääkameran rinnalla ultralaajakulmakamera sekä telekamera. Nyt käytössä on ensimmäistä kertaa OnePlussan historiassa periskooppikamera, joka tarjoaa hieman paremman zoomauskokemuksen verrattuna normaaleihin telekameroihin.

OnePlus Open tarjoaa 48 megapikselin pääkameran, joka perustuu ensimmäistä kertaa Sony LYT-T808 -sensoriin. Kyseessä on sensori, jonka koko on 1/1,543 tuumaa ja siinä on 1,12 mikronin pikselikoko. Pääkamerassa on kerrottu olevan f/1.7-aukko, 24 mm polttoväli, vaiheentunnistava automaattitarkennus sekä optinen kuvanvakautus.

Pääkameran sensorin erikoisuus on niin sanottu Pixel Stacked -toteutus (Dual-Layer Transistor Pixel). Kyseessä on perinteiseen verrattuna uudelleen suunniteltu pikselin arkkitehtuuri, jonka pitäisi lisätä valon sisäänottoa ja varastointia pienemmällä fyysisellä tilalla.

Sen sijaan, että pikselit järjestettäisiin samalle tasolle kuin perinteisissä IMX-sensoreissa, uusi arkkitehtuuri erottaa ja pinoaa kaksi kerrosta pikselitransistoreita fotodiodien alle. Tämä mahdollistaa tilan tehokkaamman käytön ja sallii siten valon varastointikapasiteetin kasvattamisen laajennetuissa fotodioideissa. Sonyn mukaan uusi sensori voi vastaanottaa valtavia määriä valoa jopa heikossa valaistuksessa, joka tehostaa dynaamista aluetta ja kuvan laatua ilman suuremman anturin tarvetta.

Ultralaajakulmakamera on OnePlus Openissa sama kuin esimerkiksi OnePlus 11 -puhelimessa. Käytössä on 48 megapikselin tasoinen Sony IMX581 -sensori, joka on kooltaan 1/2 tuumaa ja siinä on f/2.2-aukolla varusteltu linssi. Ultralaajakulmakameran kuvakenttä rajoittuu nyt 114 asteeseen, joka on hieman kapeampi kuin yleisesti.

Telekameran kanssa nähdään merkittävä uudistus, sillä se perustuu periskooppitoteutukseen. Kyseessä on myös 64 megapikselin sensori, joka perustuu OmniVision OV64B -sensoriin. Kyseessä on 1/2,0 tuuman kokoinen sensori, jossa on 0,7 mikronin pikselikoko. Kamerassa on myös f/2.6-aukolla sekä 70 mm polttovälillä varusteltu linssi sekä optinen kuvanvakautus. Telekamera mahdollistaa 3-kertaisen optisen zoomauksen sekä 120-kertaisen digitaalisen zoomauksen.

Takaosan kameroiden kaverina on myös monikanavainen värilämpötilasensori, joka parantaa väritaltiointia. OnePlus Openissa on kaksi etukameraa, jotka sijaitsevat ulkona ja sisällä. Ulkona olevan kameran tarkkuus on 32 megapikseliä ja siinä on f/2.4-aukolla varusteltu linssi. Sisäpuolen kameran yltää 20 megapikseliin ja siinä on f/2.2-aukko.

OnePlus Openin kamerat lyhyesti:

  • Takaosan kolmoiskamera :
    • Pääkamera: 48 megapikseliä (Sony LYT-T808, f/1.7, 24 mm, 1/1,43”, 1,12 µm, PDAF, OIS)
    • Ultralaajakulma: 48 megapikseliä (Sony IMX581, f/2.2, 14 mm, 1/2,0”, 0,8 µm, AF, 114 asteen näkökenttä)
    • Telekamera: 64 megapikseliä (OmniVision OV64B, f/2.6, 70 mm, 1/2,0”, 0,7 µm, OIS, 3-kertainen optinen zoom, 120-kertainen digitaalinen zoom)
  • Etukamera (ulkopuolella): 32 megapikseliä (f/2.4, 22 mm, 1/3,14”, 0,7 µm, FF)
  • Etukamera (sisäpuolella): 20 megapikseliä (f/2.2, 20 mm, 1/4,0”, 0,7 µm, FF)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.

OnePlus Openin 48 megapikselin pääkameralla taltioidaan oletusarvoisesti 12 megapikselin tasoisia kuvia, sillä käytössä on tuttu pikseleiden yhdistämistekniikka. Neljä pikseliä yhdistetään yhdeksi, millä pitäisi olla vaikutusta erityisesti kuvien yksityiskohtiin sekä tasalaatuisempaan lopputulokseen eri kuvaustilanteissa. Testijakson aikana puhelinta käytettiin pääasiassa oletusasetuksilla, minkä vuoksi myös testikuvat ovat 12 megapikselin tasoisia. Myös täydellä resoluutiolla voidaan kuvata erillisessä tilassa.

Mielestäni OnePlus Openin pääkameralla taltioidut kuvat ovat parasta mitä OnePlussan puhelimissa on hetkeen nähty. Vaikka käytössä on uusi sensori, OnePlus on onnistunut optimoimaan kameran niin, että kuvat ovat ainakin omasta mielestäni hyviä pitkälti jokaisessa tilanteessa.

Hyvässä valaistuksessa pääkamera on kaikista parhaimmillaan, sillä kuviin saadaan paljon yksityiskohtia. Tarkkuus on todella hyvä ja väritaltiointi on hyvin lähellä luonnollista. Kuvien dynaaminen alue on myös todella laaja. Mielestäni kuvat ovat kauttaaltaan huipputasoisia, ja OnePlus on saanut kokonaisuuden kuntoon.

Heikossa valaistuksessa pääkamera on myös vahvoilla, vaikkakin luonnollista laadun heikkenemistä onkin havaittavissa. Esimerkiksi hämärissä sisätiloissa kuvat ovat hyviä ja liiallista pehmeyttä ei havaittu. Kun valoa on vieläkin vähemmän, kuviin saadaan edelleen paljon yksityiskohtia ja valoisuutta.

Pääkamerassa on oletusarvoisesti käytössä automaattinen yökuvaustila, joten kuva otetaan valaistusolosuhteesta riippuen muutaman sekunnin valotusajalla käsivaralta. Yökuvaustila vähentää hieman pehmeyttä ja sen avulla voidaan taltioida enemmän valoa.

Mielestäni OnePlus Openin pääkameran kuvien laatu on todella hyvä, kun katsotaan kokonaisuutta niin hyvässä kuin heikossakin valaistuksessa. Aivan Applen puhelimien tasolle ei edelleenkään päästä, mutta erityisesti taittuvanäyttöisten puhelimien kategoriassa OnePlus Open erottuu pääkameransa avulla joukosta.

Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat taltioituna OnePlus Openin pääkameralla.

Ultralaajakulmakamera on OnePlus Openissa lähes samanlainen kuin OnePlus 11 -puhelimessa, joten myös puhelimella otetut kuvat olivat lähes identtisiä. 48 megapikselin ultralaajakulmakamerassa käytetään jälleen pikseleiden yhdistämistekniikkaa, jolloin kuvien tarkkuudeksi saadaan 12 megapikseliä. OnePlus on saanut ultralaajakulmakameraan nyt automaattitarkennuksen, joka mahdollistaa sensorin käyttämisen makrokamerana.

Ultralaajakulmakameran kanssa ei ollut ongelmia, vaan se tuotti juuri sellaisia kuvia kuin osasin odottaakin. Kameran vahvuus on hyvässä valaistuksessa kuvaaminen. Kuviin saadaan taltioitua hyvin yksityiskohtia ja samalla värit ovat samalla tasolla pääkameran kanssa. Dynaaminen alue on laaja ja kuvat ovat riittävän hyviä. OnePlus on onnistunut saamaan kuvista vääristykset hyvin pois, eikä niissä ole liiallista pehmeyttä kulmia kohden mentäessä.

Heikommassa valaistuksessa kuviin tulee selvästi enemmän pehmeyttä ja yksityiskohtia katoaa. Mielestäni yksityiskohtia on silti kohtuullisen paljon. Heikommassa valaistuksessa kuvien reunojen sekä kulmien pehmeys on selvästi enemmän läsnä, kun keskellä kuvaa on selvästi tarkempi kohta. Ultralaajakulmakamera tukee myös automaattista ja erillistä yökuvaustilaa.

Perinteisempien ultralaajakulmakuvien ohella kameralla pystytään taltioimaan makrokuvia. OnePlus Openin kamerasovellus tukee automaattista makrokuvaustilaa, joka aktivoituu mitä lähemmäksi kuvattavaa kohdetta mennään. Makrotila on mukava lisäominaisuus, josta joillekin voi olla hyötyä.

Alapuolella on muutamia ultralaajakulmakameralla taltioituja kuvia.

Telekameran kanssa OnePlus on ottanut erilaisen lähestymistavan, sillä todellista periskooppikameraa ei ole nähty aikaisemmin taittuvissa puhelimissa. Kyseessä on myös selvästi parempi telekameratoteutus kuin yhdessäkään aikaisemmassa OnePlus-puhelimessa. Kamerassa käytetään myös pikseleiden yhdistämistekniikkaa, jonka myötä 64 megapikselin sensorista saadaan oletusarvoisesti 16 megapikselin kuvia.

Optinen zoomaus onnistuu 3-kertaisena, mutta OnePlus mainostaa myös niin sanottua 6-kertaista häviötöntä zoomausta. Kameran avulla voidaan taltioida kuvia jopa 120-kertaisella digitaalisella zoomauksella. Yleisesti itse koen, että 120-kertainen zoomaus on melko turha ominaisuus, mutta kuvat ovat kohtuullisen hyviä ainakin 20-kertaiseen zoomaukseen asti. Paras laatu saadaan mielestäni 3- ja 6-kertaisella zoomauksella.

Telekamera tuottaa hyvää jälkeä monessa tilanteessa, ja vahvoilla se on myöskin hyvässä valaistuksessa. Kuvissa on paljon yksityiskohtia ja tarkkuus on hyvä. Toki pehmeyttä on hieman enemmän kuin pääkameran kuvissa, mutta ei kuitenkaan häiritsevästi liikaa. Kamera taltioi värit luonnollisesti, eikä suurta eroa ole esimerkiksi pääkameran kuvien väritaltiointiin. Dynaaminen alue kuvissa myös laaja.

Heikossa valaistuksessa telekamera ei ole vahvimmillaan, sillä valon vähentyessä myös sen tarkkuus vähenee. Kuviin taltioituu värit edelleen hyvin. OnePlus Open vaihtaa aika helposti heikossa valaistuksessa käyttämään pääkameraa zoomaukseen, sillä sen laatu voisi olla telekameraa parempi. Telekamera tukee myös automaattista yökuvaustilaa, jolla kuviin saadaan enemmän valoa.

Alapuolella on muutamia telekameralla otettuja kuvia, jotka ovat 3-kertaisesti zoomattuja.

Takakameroiden videokuvaus OnePlus Openissa on hyvällä tasolla. Erikoisesti OnePlus on tällä kertaa karsinut 8K-videokuvauksesta, vaikka sellainen on usein ollut yhtiön huippupuhelimissa. Korkeintaan tarkkuus on tällä kertaa 4K 60 fps, joka toki varmasti riittää monille. Muutamien testailujen perusteella 4K-videokuvaus on kunnossa OnePlus Openissa, eikä sen kanssa havaittu suurempia heikkouksia. Videot ovat tarkkoja ja laadukkaita.

Videokuvauksessa yksi erikoisuus on 4K 30 fps HDR -videot, joissa hyödynnetään Dolby Vision -standardia. Kyseinen videokuvaustila on saatavilla ainoastaan puhelimen pääkameralla kuvattaessa.

4K-kuvaus onnistuu puhelimen kaikilla takakameroilla. Kameroiden välillä voidaan myös vaihdella 4K 30 fps -tilassa, joten kameraa ei tarvitse aina valita ennen kuvauksen aloittamista. Telekameran videotallennus rajoittuu vain Full HD 30 fps:n tasosta alaspäin. Lisäksi videota kuvattaessa kameroiden välillä pystytään saumattomasti vaihtamaan.

Etukamerat tuntuivat ajavan asiansa, eivätkä ne ainakaan aiheuttaneet minkäänlaisia ongelmia. Ulkopuolen 32 megapikselin etukamera tuottaa tarkkoja kuvia, jotka riittävät nopeaan selfiekuvaamiseen esimerkiksi Snapchatissa. Sama homma on myös sisäpuolen 20 megapikselin kameran kanssa. Jos haluaa taltioida vielä tarkempia omakuvia, niin taittuvan toteutuksen ansiosta kuvaaminen onnistuu myös laitteen takakameroilla. Videokuvaus molemmilla etukameroilla on mahdollista korkeintaan 4K 30 fps -tasolla.

Kamerasovellus on pitkälti tuttu ja turvallinen, joka on nähty muissakin OnePlussan puhelimissa. Tällä kertaa mukana on myös optimointeja taittuvaa näyttöä ajatellen. Sovelluksessa on jälleen mukana Hasselbladin ääni- ja värimaailmat, joilla pyritään tuomaan paremmin esille kamerayhteistyötä.

Kamerasovelluksessa monet toiminnoista on helposti saavutettavissa. Sovelluksen yläreunassa on muun muassa pikapainikkeensa salamalle, toimintatilalle, Google Lensille sekä valikkopainike. Sen takaa löytyy asetukset kuvasuhteelle, ajatukselle, HDR-tilalle sekä intervallikuvaukselle. Valikosta pääsee myös kameran asetuksiin.

Sovelluksen alareunassa on mahdollista vaihtaa etu- ja takakameran välillä sekä siinä on käteväksi todettu karusellimainen ominaisuusvalitsin, jossa voidaan vaihtaa eri kuvaustilojen välillä (pro, video, valokuva, muotokuva ja lisää). Kamerasovelluksen päänäkymässä on esillä myös kameravalitsin, jossa voidaan vaihtaa suoraan ultralaajakulmakameran (0,6x), laajakulmakameran (1x) sekä telekameran (3x) välillä.

OnePlus Openin yksi tärkeimmistä kameraominaisuuksista on Hasselblad Pro -kuvaustila, joka on kuitenkin monella tavalla samanlainen kuin aikaisemmissakin OnePlussan puhelimissa. Pro-kuvaustilassa voi kuvata pääkameran avulla ja siinä voi säätää esimerkiksi ISO-arvoa (50 – 12 800), valkotasapainoa (2000 – 8000K), suljinaikaa (1/8000 – 30 s), tarkennusta sekä valotuksen korjausta. Pro-tila tarjoaa vaihtoehtoisesti myös myös histogrammia, minkä lisäksi sommittelu- ja vaakaviivat saa erikseen näkyviin.

Pro-tilassa voi kuvata luonnollisesti RAW-kuvia (ml. RAW Plus), joita on parempi jälkikäsitellä esimerkiksi tietokoneella. Pro-tilassa ei ole mahdollista ottaa suoraan 48 megapikselin tarkkuudella kuvia, mikä on hieman erikoista. Pro-tila tukee onneksi myös ultralaajakulma- ja telekameroilla kuvaamista. Asetukset myös näille kameroille ovat pitkälti samanlaiset kuin pääkameralle.

Suuremmalla näytöllä kamerasovellus muuttuu hieman. Yläosan pikavalinnat sekä alaosan zoomipainikkeet siirtyvät sovelluksen vasempaan reunaan ja loput painikkeet ovat oikeassa reunassa. Alareunassa on edelleen karusellimainen ominaisuusvalitsin. Nyt sovelluksen yläreunaan on saatu taittuvaa näyttöä hyödyntäviä pikavalintoja.

Yhdestä painikkeesta päästään tilaan, jossa näytön vasemmalle puolelle saadaan kuvien tarkastelunäkymä. Siihen saa näkyviin juuri otetut kuvat ja videot, ja niitä voi esikatsella heti kuvauksen jälkeen. Toisesta painikkeesta saadaan auki tila, jossa kameran esikatselu peilataan ulkonäytölle. Tällä tavalla kuvattava kohde voi nähdä itsensä ja muokata asentoaan paremmin kuvaan sopivaksi.

Kolmannesta painikkeesta voidaan siirtää kameranäkymä myös laitteen ulkonäyttöön. Tällöin voidaan ottaa selfiekuvia helpommin laitteen takaosan kameroilla. OnePlus Openilla voi siis ottaa tarkkoja selfiekuvia kaikilla takaosan kameroilla, mikä tuo mukanaan täysin uudenlaisen laadun myös omakuviin.

Kokonaisuutena kamerasovellus todettiin hyväksi ja taittuvaa toteutus on otettu siinä hyvin huomioon. OnePlus on siis onnistunut hyvin ja kuvaustilojen välillä liikkuminenkin oli mielekkään nopeaa.

Käyttöjärjestelmä

OnePlus Open on ohjelmistonsa osalta tuttua OnePlussaa, mutta tällä kertaa mukaan on saatu monia parannuksia erityisesti taittuvaa näyttöä ajatellen. Käyttöjärjestelmänä toimii Googlen viime vuoden Android 13, joten vielä ei ole saatu mukaan hiljattain julkaistua Android 14 -versiota. Androidin päällä hyrrää OxygenOS 13.2 -käyttöliittymä, joka on käytännössä sama kuin Oppon ColorOS 13.2.

Puhelimeen saatiin vain muutama päivä ennen arvostelun julkaisua lopullinen ohjelmistoversio, mutta myöskään ohjelmisto, jolla testi toteutettiin ei sisältänyt merkittäviä bugeja. Tuorein tarjolle tullut päivitys toi mukanaan Googlen 5. syyskuuta 2023 julkaisemat tietoturvakorjaukset.

Päivityslupauksen osalta OnePlus Open edustaa OnePlussan parannettua lupausta, joka on nyt esimerkiksi Samsungin tasolla. Puhelimelle on luvattu 4 vuotta Android-versiopäivityksiä sekä 5 vuotta tietoturvapäivityksiä. OnePlus on luvannut puhelimelle uuden Android 14- ja OxygenOS 14 -päivityksen vielä vuoden 2023 aikana, joten sitä ei tarvitse pitkään odotella.

OnePlus ei erikseen erittele kuinka monta Android-versiota on luvassa, vaan oikea muoto on ”neljä OxygenOS-sukupolvea”. Odotettavasti puhelin voisi saada esimerkiksi Android 14, 15, 16 ja 17 -päivitykset sekä tietoturvaversioita aina vuoteen 2028 asti. Päivityslupaus on nyt siis markkinoiden parhaimmasta päästä, joten OnePlus Openin ostajat voivat odottaa puhelimen kestävän aikaisempaa pidempään.

OxygenOS 13.2 tarjoaa pitkälti uudistuksia vain taittuvaa näyttöä ajatellen, joten yleisesti tarjolla on tuttu OxygenOS 13 -kokemus. OxygenOS 13 on itsessään niin paljon Oppoa kuin olla voikaan. Tämä ei ole yllätys, sillä Oppo ja OnePlus jakavat saman koodipohjan. OxygenOS 13 -versiossa on panostettu Aquamorphic-ideologiaan.

OnePlus kertoo virkistäneensä OxygenOS:n estetiikkaa, jotta se olisi tyyliltään rauhoittava, luonnollinen ja monipuolinen kuten vesi, josta termin Aquamorphic alkukin tulee. Sanan jälkimmäinen puolisko ”morphic” viittaa huipputeknologiseen tyyliin, joka näkyy minimalistisissa ikoneissa, animaatioissa sekä erilaisissa muodoissa ja tekstuureissa.

Kyseessä on raskaasti kustomoitu Android-versio, joka piilottaa alleen Googlen suunnitteleman puhtaan Androidin. OnePlus on pyrkinyt tuomaan ohjelmistoon paljon erilaisia toimintoja, mutta kokemus ei ole lähelläkään sitä OxygenOS-versiota, joka varmasti monien vanhempien OnePlus-käyttäjien mielissä on.

Käytössä voi olla jopa kolme sovellusta kerralla.

Taittuvaa toteutusta ajatellen mukana on erityisesti optimointeja moniajoon. OnePlus onkin tehnyt sen osalta hyvää työtä, sillä mielestäni kyseessä on tämän hetken paras ohjelmisto taittuvaa puhelinta ajatellen. OnePlus on keksinyt hieman kilpailijoista poikkeavia tapoja, joilla pystyy ottamaan kaiken hyödyn irti suuresta näytöstä.

Mukana on niin sanottu Open Canvas -toiminto, joka vie eteenpäin Androidin tuttua moniajonäkymää. Sovelluksia voidaan avata kolme kappaletta kerralla näytölle ja sovelluksien kokoa voidaan muokata käyttäjän mielen mukaan. Lisäksi sovelluksia voidaan siirtää näytön ulkopuolelle ja ottaa käyttöön helposti. Sovellukset voidaan avata myös niin pysty- kuin vaakasuunnassa, mikä tekee kokemuksesta todella monipuolisen.

Kun sovelluksia avataan kaksi rinnakkain, niin käytössä on niin sanottu perinteinen moniajonäkymä. Näyttö voidaan jakaa pyyhkäisemällä näyttöä keskeltä kahdella sormella alaspäin. OnePlus mahdollistaa myös kolmannen sovelluksen avaamisen, mutta edelleen kaksi sovellusta pysyy käytettävissä samaan aikaan. Yksi sovelluksista on näytön ulkopuolella, josta sen voi aktivoida helposti ja siirtää toisen sovelluksen näytön ulkopuolelle.

Lisäksi yksi kolmesta sovelluksesta voidaan avata suurempana ja kaksi muuta ovat jaettuna näytöllä. Sovelluksia voi siis käyttää miellyttävän kätevästi luonnollisessa koossaan, mikä on mielestäni OnePlussan moniajonäkymän suurin vahvuus. Moniajonäkymä mahdollistaa myös tiedostojen siirtämisen sovelluksesta toiseen.

Sovellusryhmiä voidaan myös luoda kätevästi moniajonäkymässä. Kolme auki olevaa sovellusta voidaan luoda ryhmäksi, joka saadaan pikavalinnaksi aloitusnäyttöön. Tällöin sovellusryhmää painamalla saadaan kaikki kolme sovellusta auki helposti, eikä sovelluksia tarvitse yksi kerrallaan availla. Sovellusryhmiä voi luoda tällä hetkellä yhdeksän kappaletta.

OnePlus Openissa on myös uusi tehtäväpalkki, joka tuo mukaan hieman työpöytäkokemusta. Tehtäväpalkin vasemmassa reunassa on oletusarvoiseesti sovellusvalikko sekä painike, josta saa auki viimeisimmät tiedostot. Tämä mahdollistaa tiedostojen lisäämisen auki olevaan sovellukseen nopeammin pelkästään vetämällä se valikosta sovellukseen. Kaikissa sovelluksissa tämä ei kuitenkaan ollut tuettuna.

Tehtäväpalkissa on myös kuvakkeet viimeksi käytetyille sekä ehdotetuille sovelluksille. Itse huomasin testijakson aikana ongelmia tehtäväpalkin kanssa, sillä se välillä jäi tiettyjen sovelluksien päälle estäen sovelluksen alaosan käyttämisen. Tehtäväpalkin saa onneksi piilotettua painamalla sitä pitkään. Sen saa taas näkyviin vastaavasti painamalla näytön alareunaan pitkään.

OnePlus Openissa on muitakin pelkästään taittuvaa ratkaisua varten toteutettuja ominaisuuksia. Esimerkiksi sovelluksien käyttöä voidaan jatkaa suurella näytöllä ja toiste päin. Mukana on myös niin sanottu joustava ikkuna, jolla sovellus voidaan avata pienenä ikkunana toisen sovelluksen päälle. Eli käytännössä auki voi olla samaan aikaan jopa neljä sovellusta.

Mukana on myös muita tuttuja ominaisuuksia, jotka taittuva näyttö mahdollistaa. Esimerkiksi videota voidaan katsoa ulkonäytöltä puhelimen ollessa ”telttatilassa”. OnePlussan toteuttama sarana mahdollistaa näytön taittamisen esimerkiksi 90 asteen kulmaan, joten videon saa myös näkymään sisänäytön yläreunaan ja alareuna jää mustaksi. Perinteisten tuttujen ominaisuuksien rinnalla mukana on siis paljon muutakin.

Ainakin itse näen, että OxygenOS 13 on käyttökelpoinen ohjelmisto, mutta se voisi silti olla parempikin. OnePlus Open -puhelimessa ohjelmisto toimi sulavasti ja miellyttävän nopeasti. Vaikka monet vanhat OnePlus-käyttäjät voivatkin olla eri mieltä käyttöliittymän nykytilasta, niin ainakin taittuvaa näyttöä ajatellen OxygenOS 13.2 on erinomainen. Mielestäni kokemus on parempi kuin Samsungilla, sillä mukana on paljon optimointeja, jotka ovat tehty käyttäjäystävällisemmin. OnePlus ei ole lähtenyt ohjelmiston kanssa soitellen sotaan, vaan oikeasti miettinyt sen käytettävyyttä ja toiminnallisuuksia.

Yhteenveto

SuomiMobiili suosittelee OnePlus Open -puhelinta.

OnePlus Open on paras taittuvanäyttöinen älypuhelin, siitä ei ole epäilystäkään. OnePlus on saanut aikaiseksi tasapainoisen kokonaisuuden karsimatta suorituskyvystä, kameroista, näytöistä tai yleisestä laadusta. Tämän takia SuomiMobiilin on helppoa suositella OnePlus Openia, jos etsinnässä on uusi taittuvanäyttöinen älypuhelin.

Puhelimessa todettiin testijakson aikana olevan todella paljon hyvää. Rakenteellisesti kyse on laadukkaasta puhelimesta, sillä metallirunko ja lasipinnat näyttävät ja tuntuvat hyvältä. Laite on myös mitoiltaan käyttäjäystävällinen. Näytöt ovat myös selviä vahvuuksia, sillä ne ovat teknisesti monipuolisia sekä erityisesti ulkonäyttö on kuvasuhteeltaan perinteisen puhelimen kaltainen. Suorituskykyä ei puhelimelta puutu ja muistit ovat suuret.

Tekniikassa vahvuuksia ovat laadukkaat kaiuttimet ja nopea sormenjälkilukija. Akunkesto on myös riittävällä tasolla sekä vahvuutena on pikalataus. Kameroiden osalta tarjolla on parasta mitä OnePlussalta on koskaan nähty. Se tarkoittaa myös sitä, että kyseessä ovat parhaimmat kamerat taittuvien puhelimien kategoriassa. Ohjelmiston osalta OnePlus on tehnyt paljon optimointeja taittuvaa toteutusta sekä suurta näyttöä ajatellen, mistä itse tykkään. OnePlus Openille on myös luvattu pitkä päivitystuki.

Heikkouksia ei ole paljoa, eikä nekään ole itselle mitenkään merkittävä. Täysin vedenkestävä rakenne olisi ollut kiva lisä, sillä se löytyy myös kilpailijoista. Langaton lataus olisi ollut loogista löytyä tämän kategorian puhelimesta. Huomion arvoista on myös muistikorttipaikan ja kuulokeliittimen puutteet.Myös l

Hinnoittelun osalta OnePlus Open asettuu Samsung Galaxy Z Fold 5:n ja Honor Magic Vs:n väliin. Suurin haastaja on Samsung, sillä Honorin laite on niin sanotusti sukupolven vanhempi. OnePlussan puhelimen maksaessa 1799 euroa joutuu Samsungin vastaavasta pulittamaan 1970 euroa. OnePlussalla on 200 euron hintaetu puolellansa, jos ei välttämättä tarvitse vedenkestävää rakennetta tai langatonta latausta. Samsung on kuitenkin jäänyt jälkeen kameroiden, pikalatauksen sekä näyttöjen ja ohjelmiston käytettävyyden kanssa.

Suomessa OnePlus Open on aluksi saatavilla Elisan kautta heti julkaisun jälkeen. Tarjolla on yksi väriversio, joka on vihreä Emerald Dusk. Puhelimen 16 + 512 gigatavun version hinta on 1799 euroa.

OnePlus Open

9.5

OnePlus Open on erinomainen taittuvanäyttöinen puhelin, jonka selvä vahvuus on tasapainoinen premium-kokemus.

Hyvää
  • Laadukkaat materiaalit, tyylikäs ja käytännöllinen muotoilu
  • Ulkonäyttö vastaa normaalia puhelinta ja on miellyttävä käyttää
  • Molemmat näytöt ovat teknisesti huipputasoisia
  • Snapdragon 8 Gen 2 tarjoaa upean suorituskyvyn
  • Suuret muistit (16 + 512 Gt)
  • Kokonaisuutena monipuoliset ja laadukkaat kamerat
  • Laadukkaat kaiuttimet ja nopea sormenjälkilukija
  • Hyvä akunkesto ja nopea pikalataus
  • Tehokkain mahdollinen pikalaturi myyntipakkauksessa
  • Monipuoliset optimoinnit taittuvaa näyttöä ajatellen
  • Pitkä päivitystuki (4 + 5 vuotta)
Huonoa
  • Ei täysin vedenkestävä
  • Ei tukea langattomalle lataukselle
  • Ei muistikorttipaikkaa tai kuulokeliitintä
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

2 Kommenttia

  1. Opettelisit nyt suomen kielen passiivimuodon pliis. Sama ongelma tosin tuntuu olevan muillakin mobiilisivustoilla ja vastaavilla. Muutenhan nämä arviot ja jutut ovat oikein hyviä.

  2. Kiitos kattavasta artikkelista. Puhelinkuume nousee

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut