ArvostelutXiaomiYleinen

Arvostelussa Xiaomi Mi 9 – Erinomainen huippupuhelin alle 500 eurolla

Xiaomi Mi 9

SuomiMobiilin testissä on ollut viimeiset viikot Xiaomin tuorein huippuominaisuuksilla varusteltu Xiaomi Mi 9. Xiaomi esitteli puhelimen jo helmikuussa Kiinassa ja Euroopassa, mutta Suomessa puhelinta on ollut saatavilla vasta varsin rajallisesti. Xiaomi Mi 9 tuo markkinoille kilpailukykyisellä hinnoittelulla muun muassa kolmoiskameran sekä tehokkaan Snapdragon 855 -järjestelmäpiirin.

Uutuuspuhelinta myydään Suomessa edullisimmillaan 479 euron hintaan, mikä tekee siitä muun muassa selvästi halvemman kuin OnePlusin tuoreimmat puhelimet. OnePlus 7 -mallin hinnoittelu asettuu halvimmillaan 549 euroon. Xiaomi tarjoaa Suomessa Mi 9 -mallista 64 gigatavun sekä 128 gigatavun versioita. Xiaomi Mi 9 on seuraaja viime vuoden Mi 8 -puhelimelle, joka testattiin myös SuomiMobiilissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Xiaomi Mi 9 oli testikäytössä kahden viikon ajan, joten puhelimesta on rakentunut varsin kattava käyttökokemus. Tässä artikkelissa tulemme tutustumaan siis varsin tuoreeseen Xiaomi Mi 9 -älypuhelimeen, joka on tällä hetkellä Xiaomin lippulaivapuhelin. Tulemme tutustumaan totuttuun tyyliin laitteen tekniseen toteutukseen, ulkoiseen laatutuntumaan, kameroihin sekä muun muassa pakkaskestäyyteen.

Tekniset tiedot
Xiaomi Mi 9 (M1902F1G)
Mitat: 157.5 x 74.7 x 7.6 mm
Paino: 173 g
Rakenne: 7000-sarjan alumiinikehys sekä Gorilla Glass 5 -lasinen takakansi
Näyttö: 6.39 tuumaa Full HD+ (1080 x 2340) / 19.5:9-kuvasuhde / Super AMOLED
Suoritin: 8-ytiminen Qualcomm Snapdragon 855 (Adreno 640)
Muisti: 6 tai 8 Gt RAM-muistia [LPDDR4X]/ 64 tai 128 Gt sisäistä tallennustilaa (ei muistikorttipaikkaa)
Takakamera: 48 MP pääkamera Sony IMX586 (f/1.75 / 0.8 µm / 27 mm / 1/2" / PDAF + LAF) + 16 MP ultralaajakulma (f/2.2 / 13 mm / 1/3" / 1.0 µm / PDAF + LAF) + 12 MP telekamera (f/2.2 / 54 mm / 1/3.6" / 1.0 µm / PDAF + LAF [2x optinen zoom]) +  kaksisävyinen LED-salama
Etukamera: 20 MP etukamera (f/2.0 / 0.9 µm)
Akku: 3300 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 9.0 Pie / MIUI 10.2 (1. maaliskuuta 2019 tietoturva)
Muuta: Dual-SIM / 27 W Pikalataus [Quick Charge 4+]/ 20 W langaton lataus / Kasvojentunnistus
Liitännät: USB-C / USB 2.0 / NFC / Infrapunalähetin
Ääni: Bluetooth 5.0 ja apetX HD -tuki
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija näytössä
Värit: Piano Black / Ocean Blue / Lavender Violet
Hinta: 479 / 529 euroa

Myyntipakkaus

Xiaomi Mi 9 -puhelimen myyntipakkauksen sisältö.

Xiaomi toimittaa uutuuspuhelimensa ulkoisesti hieman poikkeavassa myyntipakkauksessa. Yleisesti Xiaomin puhelimien myyntipakkaukset ovat olleet valkoisia, mutta Mi 9:n kohdalla on päädytty kiiltävän hopeaan ulkoiseen toteutukseen. Ulkopuolella on myös useasti Mi-logo sekä puhelimen mallinimi. Myyntipakkauksessa on myös ”Global Version” -tarra, joka osoittaa kyseessä olevan version olevan tarkoitettu Euroopan markkinoille. Pakkauksen takaosassa on listattuna laitteen tärkeimpiä teknisiä ominaisuuksia sekä tietoja paketin sisällä olevasta puhelimesta.

Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee pieni pahvitasku, jonka sisältä löytyy käyttöohjeet, takuukortti sekä läpikuultavan musta silikonisuojakuori. Lisäksi samaiseen taskuun on liitetty alumiininen SIM-korttiluukun avaustyökalu sekä kuulokeliitinadapteri. Pahvitaskun jälkeen myyntipakkauksesta esille paljastuu itse Xiaomi Mi 9 muoveihin käärittynä. Puhelimen alapuolella on vielä USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli sekä pikalaturi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Xiaomi Mi 9 -puhelimen myyntipakkaus on siis varsin tyylikäs sekä kohtalaisen täyteläinen. Useat valmistajat ovat kuluneen vuoden aikana päättäneet luopua suojakuorista sekä kuulokeadaptereista myyntipakkauksissa, joten tältä osin Xiaomi vielä tarjoaa selvästi enemmän. Erityisesti suojakuori on erinomainen vakiovaruste, sillä puhelin on pitkälti lasia ja tämän takia myös erittäin liukas. Suojakuorta ei siis tarvitse heti lähteä metsästämään puhelinta ostettaessa.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Xiaomi on lähtenyt hakemaan Mi 9 -puhelimessa tuttuun tyyliin premium-tuntumaa alumiinikehyksen sekä lasipintojen avulla. Xiaomi hyödyntää puhelimessa kestävää 7000-sarjan alumiinikehystä sekä Gorilla Glass 5 -lasiin perustuvaa takalasia. Ulkoisesti Xiaomi Mi 9 hakee inspiraationsa viime vuosien huippupuhelimista, sillä laitteessa on selviä viitteitä muun muassa Mi 8 -puhelimeen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Käsituntumalta Mi 9 on erittäin miellyttävä, mikä on erityisesti pyöristettyjen muotojen sekä keveyden ansiosta. Puhelimen lasipinnat ovat luonnollisesti erittäin liukkaat ja liukkautta vielä lisää kiillotettu alumiinikehys. Xiaomi on ilmoittanut puhelimen mitoiksi 157,5 x 74,7 x 7,6 millimetriä ja painoksi 173 grammaa. Xiaomi Mi 9 ei siis ole mittojensa suhteen suurimmasta päästä eikä myöskään painavimmasta. Kilpailijoiden huippupuhelimet ovat painaneet viime aikoina jopa yli 200 grammaa, minkä vuoksi Mi 9 tuntuu jopa erittäin kevyeltä. Puhelin ei myöskään natise, vaikka laitetta hieman käsissä vääntelisikin.

Xiaomi Mi 9 on siis yleistuntumaltaan premium-luokkaa, mutta myös muutama hieman erikoinen ratkaisu löytyy. Xiaomi on laittanut alumiinikehyksen sekä näyttölasin väliin halvemmista puhelimista tutun muovisen kaistaleen, joka on Mi 9 -puhelimessa varsin huomattava. Henkilökohtaisesti en suuremmin pidä selvästi näkyvillä olevista muovisista osista huippupuhelimista, sillä ne tuovat selvästi mieleen edulliset älypuhelimet.

Toinen miinus Mi 9 -puhelimen rakenteessa on vedenkestävyyden puuttuminen. Yleisesti huippupuhelimet ovat jo nykypäivänä IP68-sertifikaatin mukaisesti vedenkestäviä, mutta syystä tai toisesta Xiaomilla ei ole ollut intressiä kyseistä ominaisuutta toteuttaa uutuuspuhelimeensa. Xiaomi Mi 9 -puhelinta ei siis kannata tiputtaa edes vahingossa veteen.

Edestäpäin katsottuna Xiaomi Mi 9 näyttää valitettavasti varsin geneeriseltä älypuhelimelta. Näyttö peittää pinta-alasta noin 85 prosenttia, joten näyttö-runkosuhde on varsin hyvällä tasolla. Näyttöä kiertävät kehykset on onnistuttu saamaan varsin kapeiksi, vaikka näytön alareunassa on hieman paksumpi musta kaistale. Näytön yläpuolelle on tehty pisaramainen loviratkaisu, jossa on yksi etukamera. Näyttölasin ja alumiinikehyksen väliin on laitettu varsin leveä puheluihin käytettävä kuulokealue, minkä lisäksi näytön yläreunassa on vielä yksivärinen ilmoitusvalo. Näyttöön Xiaomi on integroinut sormenjälkilukijan, joka sijaitsee näytön alareunassa. Puhelimen etupuolella näyttöä suojaamassa on tuorein Gorilla Glass 6 -lasipinta.

Takaoassa Xiaomi luottaa jälleen minimaalisuuteen, sillä toteutus on varsin yksinkertainen. Takaosan vasemmassa yläreunassa on hieman muusta rungosta ulkoneva kameraosa, jossa on kolme kamerasensoria sekä laserautomaattitarkennus. Kameroiden alapuolella on kaksois-LED-salama. Takaosassa on myös tuttuun tyyliin Xiaomin Mi-logo.

Puhelimen vasempaan kylkeen Xiaomi on asettanut perinteiseen tyyliin alumiiniset äänenvoimakkuuspainikkeet sekä virtapainikkeen. Vasemmassa kyljessä on ainoastaan SIM-korttiluukku sekä erillinen ”älypainike”, jolla voidaan muun muassa avata Google Assistant. Puhelimen painikkeiden tuntuma ei ole mielestäni kovin erikoinen ja painikkeiden antama vaste on varsin heikko. SIM-korttiluukkuun Xiaomi Mi 9 -puhelimessa on mahdollista asettaa kaksi nano-SIM-korttia, mutta muistikorttipaikkaa ei valitettavasti löydy. Puhelimen yläpäädyssä on yksi mikrofoni sekä infrapunalähetin, kun taasen alareunassa on USB-C-tyypin latausliitin sekä kaksi kaiutinritilää, joista toisen takaa löytyy kaiutin ja toisen takaa yksi mikrofoni.

Näyttö

Puhelimen näyttö on kooltaan 6,39 tuumaa ja Xiaomi hyödyntää Samsungin valmistamaa Super AMOLED -näyttöpaneelia, jonka tarkkuus on Full HD+ -tasoa. Näytössä on siis 2340 x 1080 pikseliä, mikä tarjoaa mukavat 402 pikseliä tuumaa kohden. Näytön tarkkuus on siis hyvällä tasolla, eikä yksittäisien pikseleiden havaitseminen paljain silmin ole mahdollista. Näytön kuvasuhde on 19.5:9, mikä on vihjaus myös siitä, että puhelimessa on jonkinlainen loviratkaisu.

Näyttö on mielestäni erittäin hyvä Xiaomi Mi 9 -puhelimessa ja suurin syy siihen on Super AMOLED -näyttöpaneeli. OLED-tekniikka mahdollistaa vaikuttavat tummat värit sekä mielestäni näyttöä on tämän ansiosta miellyttävämpää katsella pidempiäkin aikoja esimerkiksi Netflixin parissa. Näytössä on myös HDR-tuki sekä muita miellyttäviä toiminnallisuuksia. Näytössä on lisäksi lippulaivapuhelimen tapaisesti erittäin vaikuttavat katselukulmat sekä hyvä luettavuus auringonpaisteessa. Xiaomin mukaan näytössä on jopa 600 nitin maksimikirkkaus.

Xiaomi on kehittänyt Mi 9 -puhelimelle myös oman Sunshine mode 2.0 -tekniikan, joka parantaa luettavuutta auringonvalossa. Valitettavasti Xiaomi ei anna kovin paljoa informaatiota tilan toiminnallisuudesta, mutta testijakson aikana huomasin näytön muuttavan väritystään hieman harmaammaksi, mikä myös paransi luettavuutta auringonvalossa. Näyttö tukee myös erillistä yötilaa, jossa näytön kirkkaus vähenee ja värilämpötila kasvaa, jotta puhelimen käyttäminen olisi pimeässä mukavampaa esimerkiksi vähentämällä sinistä valoa.

Xiaomi antaa näytölle varsin mukavasti erilaisia asetuksia, sillä muun muassa näytön kontrastia ja värejä on mahdollista manuaalisesti säätää. Värilämpötilaa on mahdollista vaihtaa kolmen oletusvalinnan välillä (oletus, lämmin, viileä) tai manuaalisesti väriympyrästä käyttäjän tottumuksien mukaan. Kontrastia voidaan säätä myös kolmen oletusasetuksen välillä (automaattinen, lisää, standardi).

Xiaomi on tehnyt Mi 9 -malliin pisaramaisen loven, jollaista ei aikaisemmin Xiaomin huippupuhelimissa ole nähty. Tällä kertaa loviratkaisu on varsin pyöreä perinteisemmän vesipisaramaisen muotoilun sijasta. Xiaomi ei ole nähtävästi itse ollut kovin tyytyväinen loven pyöreään muotoiluun, minkä takia loviratkaisun kurveista on oletuksena tehty ohjelmistollisesti hieman loivempia. Tämä erikoinen lovelle tehty asetus on myös löydettävissä puhelimen asetuksista, josta sen voi ottaa halutessaan pois käytöstä. Valitettavasti Xiaomi ei anna mahdollisuutta pisaramaisen loven piilottamiselle perinteisemmän loven tapaisesti.

Loven ympärillä näkyy ohjelmistollisesti toteutettu ”pehmennys”.

Erityisesti huippupuhelimissa suosittu ominaisuus on Always-on-Display ja myös Xiaomi Mi 9:stä sellainen löytyy. Puhelimen asetuksissa ominaisuutta kutsutaan nimellä ”himmennetty näyttö” ja se on mahdollista ottaa käyttöön tai pois käytöstä. Kyseessä on siis ominaisuus, joka näyttää suljetulla näytöllä tarvittaessa kellonajan, päivämäärän sekä ilmoituksia. Xiaomi antaa tällä kertaa myös mahdollisuuden kustomoida näytöllä näkyvää kelloa, sillä asetuksista löytyy 16 kappaletta erilaisia kellototeutuksia. Testijakson aikana Always-on-Display toimi toivotulla tavalla ja ainakin itse tykkäsin käyttää ominaisuutta, vaikka puhelimessa on myös erillinen ilmoitusvalo.

Tekniikka ja suorituskyky

Xiaomi Mi 9 on järjestyksessään ensimmäinen SuomiMobiilin testeissä käynyt älypuhelin, jossa on Qualcommin tuorein ja tehokkain Snapdragon 855 -järjestelmäpiiri. Xiaomi Mi 9 on siis tällä hetkellä yksi markkinoiden tehokkain älypuhelin ja on keikkunut jo useamman kuukauden muun muassa AnTuTu-suorituskykytestin kärjessä.

Snapdragon 855 on valmistettu 7 nanometrin tekniikalla ja kyseessä on kahdeksanytiminen järjestelmäpiiri. Snapdragon 855 rakentuu yhdestä 2,84 GHz:n taajuudella hyrräävästä Kryo 485 -ytimestä, kolmesta 2,42 GHz:n taajuudella toimivasta samaisesta Kryo 485 -ytimestä sekä neljästä 1,8 GHz:n taajuudella hyrräävästä Kryo 485 -ytimestä. Grafiikkasuorittimen virkaa on hoitamassa Adreno 640.

Sisäistä tallennustilaa testiin saadussa versioissa on 64 gigatavua, mikä on pienin Suomessa myynnissä oleva tallennuskapasiteetti Mi 9 -puhelimesta. Tarjolla on myös kuitenkin suuremmalla 128 gigatavun tallennustilalla varusteltu versio, joka maksaa hieman enemmän. Erillistä muistikorttipaikkaa Xiaomi ei ole puhelimeensa laittanut, mitä voidaan pitää jo pienenä miinuksena. Testiin saadussa Mi 9 -versiossa oli kohtalaiset 6 gigatavua RAM-muistia, jota voidaan pitää vuonna 2019 jo pienimpänä sallittuna RAM-muistin määränä huippupuhelimissa. Kalliimmassa versiossa on 8 gigatavua RAM-muistia.

Ajoimme puhelimessa testijakson aikana läpi tärkeimmät suorituskykytesti, joissa Xiaomi Mi 9 pärjäsi yllättävän hyvin tai jopa ylivoimaisesti, jos verrataan tuoreimpiin Android-puhelimiin. Alapuolella on taulukko, jossa on nähtävillä Xiaomi Mi 9 -puhelimen saamat pisteet eri suorituskykytesteissä. Taulukossa on myös Huawei P30 Pro- sekä Samsung Galaxy S10+ -puhelimien saamat vastaavat pisteytykset. Suorituskykytestien perusteella Xiaomi Mi 9 voittaa kilpailijansa lähes kaikissa testeissä, joka on enimmäkseen vain Snapdragon 855 -järjestelmäpiirin ansiota.

Testitulokset
Xiaomi Mi 9 (SD855) Huawei P30 Pro (K980) Samsung Galaxy S10+ (E9820)
AnTuTu: 373 935 pistettä 285 603 pistettä 322 467 pistettä
Geekbench 4 (single): 3532 pistettä 3270 pistettä 4511 pistettä
Geekbench 4 (multi): 11 363 pistettä 9738 pistettä 10 179 pistettä
PCMark 2.0: 8916 pistettä 7834 pistettä 7644 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited: 62 842 pistettä 35 420 pistettä 55 585 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (graphics): 104 545 pistettä 43 183 pistettä 71 344 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (physics): 26 226 pistettä 21 741 pistettä 31 349 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 5655 pistettä 4047 pistettä 4396 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 6353 pistettä 4196 pistettä 5122 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 4084 pistettä 3601 pistettä 2939 pistettä

Huom. Mitä korkeammat pisteet, sitä tehokkaampi laite.

Äänentoistosta vastaa yksi kaiutin.

Äänentoistossa Xiaomi luottaa tällä kertaa vain yhteen kaiuttimeen, joka löytyy puhelimen alareunasta. Testien perusteella äänentoisto ei ole kovin erikoista kaiuttimen kautta, eikä sen kautta ole mielekästä kuunnella musiikkia kovin pitkiä aikoja. Xiaomi Mi 9:n kohdalla voidaan siis kaiutinta pitää pienenä miinuksena, sillä puhelimesta ei myöskään löydy stereokaiuttimia, jotka ovat yleistyvä trendi erityisesti huippupuhelimien keskuudessa. Puhelimeen ei ole myöskään saatu perinteikästä 3,5 mm kuulokeliitintä, joten on tyytyminen USB-C-tyypin liittimeen tai Bluetoothiin. Valitettavasti äänentoisto on osa-alue, joka on pieni pettymys Xiaomi Mi 9:ssä, mutta kun kyseessä on alle 500 euron huippupuhelin, niin luonnollisesti kaikilla osa-alueilla puhelin ei voi olla vahvoilla.

Xiaomi Mi 9 -puhelimen sormenjälkilukija on varsin nopea.

Viime vuonna Xiaomi Mi 8 -puhelimen kohdalla hyödynnettiin vielä perinteistä sormenjälkilukijaa, mutta uudessa Mi 9 -puhelimessa on viimeisen vuoden aikana suosiotaan nostattanut näytönalainen optinen sormenjälkilukija. Sormenjälkilukija sijaitsee näytön alareunassa, jossa se on mukavasti muun muassa peukalon ulottuvilla. Testijakson aikana sormenjälkilukija tuntui toimivan kohtalaisen hyvin. Vaikka kyseessä ei olekaan markkinoiden nopein näytönalainen sormenjälkilukija, niin se tuntui kuitenkin pääosin erittäin luotettavalta sekä miellyttävältä käyttää.

Xiaomi ei hyödynnä sormenjälkilukijaa ainoastaan lukituksen avaamiseen, vaan sitä hyödynnetään myös omanlaisena pikavalikkonaan. Kun puhelimen lukitus avataan sormenjäljellä ja vielä tämän jälkeen pidetään sormea lukijalla, saadaan avattua pikavalikko, josta päästään helposti muun muassa skannaamaan QR-koodi, luomaan kalenterimerkintä tai avaamaan selain. Ominaisuus on idealtaan mielenkiintoinen ja onkin hienoa, että sormenjälkilukijalle on keksitty myös muunlainen käyttötarkoitus. Valitettavasti ainakaan toistaiseksi pikavalikon muokkaaminen omanlaiseksi ei ole mahdollista, minkä takia ominaisuus jäi myös testikäytössä vähälle käytölle. Idealtaan ominaisuus on kuitenkin erinomainen.

Xiaomi Mi 9 on ensimmäisiä Xiaomin puhelimia, joissa on alusta asti mahdollista käyttää kasvojentunnistusta Suomessa ilman ylimääräisiä kikkailuja. Kasvojentunnistus perustuu tällä kertaa ainoastaan etukameraan, eikä puhelimessa ole edeltäjänsä tapaisesti hieman turvallisempaa infrapunakameraa. Kasvojentunnistus on testien perusteella varsin nopea sekä luotettava. On kuitenkin hyvä ottaa huomioon, etteivät etukameraan perustuvat kasvojentunnistukset ole koskaan yhtä luotettavia kuin sormenjälkilukijat.

Yhdessä näytönalaista sormenjälkilukijaa sekä kasvojentunnistusta käytettäessä toimivuus on testien mukaan paras mahdollinen. Jos sormenjälkilukija ei syystä tai toisesta suostu toimimaan, niin kasvojentunnistus avaa laitteen hetkessä.

Xiaomi Mi 9 toimii myös kaukosäätimenä.

Yksi Mi 9 -puhelimen selvistä valttikorteista teknisessä toteutuksessa on infrapunalähetin, jollainen on löytynyt aikaisemmin monista Xiaomin puhelimista. Laitetta on mahdollista siis käyttää lähes minkä vain kodin elektroniikan ohjaimena Mi Remote -sovelluksen avustuksella. Sovellus tukee ennen kaikkea Xiaomin omia Mi TV- ja Mi Box -laitteita, mutta myös muiden valmistajien laitteita. Sovelluksella voi ohjata televisioita, ilmastointilaitteita, tuulettimia, älyboxeja, A/V-vastaanottimia, DVD-soittimia, projektoreita sekä kameroita.

Infrapunalähetin ei ole ollut koskaan vakiovaruste älypuhelimissa, mutta toisinaan erityisesti kiinalaiset valmistajat tykkäävät laittaa ominaisuuden mukaan. Henkilökohtaisesti näen infrapunalähettimestä olevan paljon hyötyä, joten oli hienoa nähdä ominaisuus myös Mi 9 -puhelimessa.

Akunkesto

Akunkestosta Xiaomi Mi 9 -puhelimessa vastaa nykymittapuulla varsin pieni 3300 milliampeeritunnin akku. Useat kilpailijat käyttävät lippulaivapuhelimissaan 4000 milliampeeritunnin tai jopa tätä suurempia akkuja, mutta Xiaomi on tyytynyt selvästi pienempään akkuun.

Testijakson aikana Xiaomi Mi 9:n akku osoittautui kokoluokassaan varsin hyväksi, vaikka markkinoiden kärkeen ei päästäkään, toisin kuin esimerkiksi Huawei P30 Pron kanssa. Iltaisin akkua oli keskimäärin noin 30 prosenttia, eikä akku kulunut päivän aikana koskaan loppuun. Toki kahta kokonaista päivää yhdellä latauksella on haastava mennä, jos puhelinta käytetään aktiivisesti. Henkilökohtaisesti olin kuitenkin positiivisesti yllättynyt akunkestosta.

Xiaomi Mi 9 -puhelimen akkua voidaan ladata normaaliin tapaan USB-C-tyypin latausliittimen kautta tai vaihtoehtoisesti langattomasti Qi-standardin turvin. Xiaomi toimittaa puhelimen mukana Euroopassa 18 watin Quick Charge 3.0 -pikalaturin, vaikka puhelin tukee myöskin Quick Charge 4.0+ -latausprotokollaa, eli latausta 27 watin nopeudella. Jos puhelinta ladataan 27 watin laturilla, on Xiaomi brändännyt lataustekniikan nimellä ”Charge Turbo”. Alapuolella on kuvaaja, jossa on esitetty tuttuun tyyliin mukana toimitettavan pikalaturin latausnopeus.

Xiaomi Mi 9 -puhelimen latausnopeus mukana tulevalla 18 watin pikalaturilla.

Kuvaajasta nähdään, että Xiaomi Mi 9 latautuu 18 watin pikalaturilla tyhjästä täyteen mukavassa 65 minuutissa. Puolessa tunnissa akkua on latautunut 60 prosenttia. Puhelin latautuu viidessä minuutissa 10 prosenttia ja jatkaa samaa vauhtia tasaisesti pitkään, mutta 70 prosentin jälkeen akun latausnopeus hieman hidastuu. Xiaomi Mi 9 latautuu tyhjästä täyteen siis miellyttävän nopeasti, mikä johtuu erityisesti pikalaturista, mutta myös varsin pienestä akun kapasiteetista verrattuna kilpaileviin puhelimiin.

Langatonta latausta Xiaomi Mi 9 tukee korkeintaan 20 watin teholla, mutta tällä kertaa Xiaomi ei toimita vakiovarusteena minkäänlaista langatonta latausalustaa, kuten Mi MIX 3 -puhelimen kohdalla oli alkuvuodesta. Langaton lataus on erittäin kätevä ominaisuus ja mielestäni yksi vakiovarusteista, joka pitäisi olla jokaisessa huippupuhelimessa. Huawein tai Samsungin tyylisesti Xiaomi Mi 9 ei kuitenkaan tue kaksisuuntaista langatonta latausta, mutta toisaalta siitä ei olisi ainakaan omassa henkilökohtaisessa käytössä juurikaan hyötyä.

Akunkeston osalta Xiaomi Mi 9 on siis keskivertoa ja ainakin itse olisin toivonut hieman suurempaa akkua, jotta akunkesto olisi parempi. Lisäksi on varsin erikoista, että Mi 9 -mallin kohdalla Xiaomi on päättänyt pienentää akkua verrattuna viime vuoden Xiaomi Mi 8 -puhelimeen (3300 mAh vs. 3400 mAh). Selvä valttikortti puhelimessa on kuitenkin verrattain nopea langallinen sekä langaton lataus.

Pakkastesti

SuomiMobiilin testien vakiovarusteisiin kuuluu pakkastesti, joka toteutettiin myös Xiaomi Mi 9 -puhelimelle. Testissä on tarkoitus selvittää, kuinka hyvin puhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme, kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Xiaomi Mi 9 laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta oli kulunut kohtalaiset 4 prosenttia akkua, joten akunvaraus oli tippunut 96 prosenttiin. Useat viime aikoina samassa testissä käyneet huippupuhelimet ovat pystyneet pitämään akunvarauksen 100 prosentissa, joten Xiaomi Mi 9:n kohdalla 4 prosentin tiputus oli jopa pieni pettymys. Testin jälkeen puhelimessa ei ollut havaittavissa ongelmia näytön kanssa, mikä on OLED-tekniikan ansiota. Ainoa ongelma oli se, ettei laitetta voitu heti kylmänä ladata. Kun puhelin palautui normaaliin lämpötilaan muutaman minuutin päästä, oli lataaminenkin taas mahdollista.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla puhelimen näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti puhelimen videosovelluksen kautta Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 10 prosenttia, joten puhelimen akunvaraus oli 90 prosenttia. Tulos testissä oli varsin odotettu, eikä suuremmin poikkea testattujen puhelimien keskiarvosta.

Testi osoitti Xiaomi Mi 9:n kohdalla, että puhelin kestää kohtalaisesti pakkasta, mutta ei kuitenkaan yhtä hyvin kuin esimerkiksi viimeksi testattu Huawei P30 Pro. Xiaomi Mi 9:n akkua kului kylmässä kohtalaisesti, mutta ei huolestuttavalla tahdilla. Koska Xiaomi hyödyntää puhelimessa OLED-näyttöä, niin myöskään näytön kanssa ei ollut havaittavissa hyytelöitymistä. Ainoa huomattava pakkasen tuottama ongelma oli automaattinen latauksenesto kylmänä.

Kamerat

Xiaomi on ollut viime aikoina vahvoilla puhelimiensa kameroiden kanssa, joten luonnollisesti myös Mi 9 -puhelimessa kameroihin on panostettu. Xiaomi Mi 9 on yhtiön ensimmäinen älypuhelin, joka on varusteltu monipuolisella kolmoiskameralla. Xiaomi hyödyntää yhtä tarkkaa laajakulmalinssiä, yhtä ultralaajalinssiä sekä yhtä telekameraa, mikä tarjoaa jo itsessään siis mukavasti toiminnallisuuksia.

Puhelimessa oleva kolmoiskameratoteutus on siis hieman samantyylinen kuin OnePlus 7 Pro -puhelimessa ja monipuolisuuden ansiosta kokonaisuus on erittäin miellyttävä. Testijakson aikana olisin Xiaomi Mi 9:n kameralta kuitenkin toivonut hieman parempaa optista zoomausta, sillä kaksinkertainen zoomaus ei lyö vertojaan kolmin- tai viisinkertaiselle zoomaukselle.

Xiaomi Mi 9:n pääkameran hyödynnetään luonnollisesti siis Sonyn kehittämää 48 megapikselin IMX586-sensoria, jollainen on nähty jo monissa uutuuspuhelimissa niin keskihintaluokassa kuin lippulaivatason laitteissakin. Kamerassa kerrotaan olevan f/1.75-aukko, 1/2” kennokoko, 27 mm polttoväli, 0,8 μm pikselikoko sekä laser- että vaiheentunnistava automaattitarkennus. Toinen kameroista on tarkkuudeltaan 16 megapikseliä ja kyseessä on ultralaajakulmakamera, joka tarjoaa 117 asteen näkökentän. Xiaomi käyttää Sony IMX481 -sensoria, jossa on f/2.2-aukko, 1/3.0” kennokoko, 13 mm polttoväli sekä 1,0 μm pikselikoko. Kolmas kamera on 12 megapikselin tarkkuinen sekä 2x optisen zoomauksen tarjoava teleobjektiivi. Kyseessä on Samsungin kehittämään S5K3M5-sensoriin perustuva toteutus, jossa on f/2.2-aukko, 1/3.6” kennokoko, 54 mm polttoväli sekä 1,0 μm pikselikoko. Valitettavasti Xiaomi ei ole saanut yhteenkään kolmesta kamerasta optista kuvanvakainta.

Kamerat lyhyesti

  • Takakamera: Kolmoiskamera + kaksois-LED-salama
    • Pääkamera (wide): 48 MP Sony IMX586 (f/1.75, 1/2″, 27 mm, 0,8 um, PDAF + LAF)
    • Ultralaajakulmakamera: 16 MP Sony IMX481 (f/2.2, 1/3.0”, 13 mm, 1,0 um, 117 asteen näkökenttä)
    • Teleobjektiivi: 12 MP Samsung S5K3M5 (f/2.2, 1/3.6”, 54 mm, 1,0 um, 2x optinen zoom)
  • Etukamera: 20 MP (f/2.0, 0,9 um)

Vaikka Xiaomi hyödyntää 48 megapikselin kamerasensoria, niin oletusarvoisesti puhelimella taltioidaan vain 12 megapikselin kuvia. 48 megapikselin kuvia voidaan kuitenkin taltioida erillisen kuvaustilan avulla, mutta parhaimpaan kuvanlaatuun päästään vain 12 megapikselin kuvissa. Hyvässä valaistuksessa Xiaomi Mi 9 taltioi erittäin vaikuttavia kuvia, joissa on paljon yksityiskohtia sekä hyvät värit. Hämäräkuvauksessa Xiaomi Mi 9 ei valitettavasti pääse suuremmin vakuuttamaan ja jälki on toisinaan jopa huonompaa kuin vanhemmalla Xiaomi Mi MIX 3 -puhelimella. Kuvien laatu kärsii hämärässä, yksityiskohdat heikkenevat sekä värit muuttuvat hieman. Hintaluokassaan hämäräkuvaus on kuitenkin keskivertoa, mutta henkilökohtaisesti odotin kameralta jopa hieman enemmän. Alapuolella on muutamia testikuvia, jotka on taltioitu 12 megapikselin tarkkuudella.

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella Google Drivesta.

Ultralaajakulmakameralla saadaan taltioitua miellyttäviä ja vaikuttavia kuvia hyvässä valaistuksessa. Kuvat näyttävät pääosin aina hyvältä, vaikka samalle tasolle kuvanlaadun kanssa ei päästä pääkameran kanssa. Ultralaajakulmakuvat näyttävät puhelimen näytöltä tarkasteltuna varsin hyviltä, mutta suuremmalta näytöltä tarkasteltuna kuvissa on havaittavissa huomattavasti enemmän rakeisuutta kuvaustilanteesta riippumatta. Lisäksi hämärässä ultralaajakulmakamera ei kykene kovin erikoiseen jälkeen, mikä on hieman harmillista. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka on taltioitu ultralaajakulmakameralla.

Xiaomi luottaa uutuuspuhelimessa perinteiseen 2x optiseen zoomaukseen, kun esimerkiksi OnePlus 7 Prossa on 3x optinen zoomaus ja Huawei P30 Prosta löytyy 5x optinen zoomaus. Optinen zoomaus on varsin tarpeellinen toiminnallisuus älypuhelimissa, sillä kuvien laatu ei suuremmin kärsi zoomauksessa. Normaalimpi digitaalinen zoomaus heikentää kuvia selvästi, mutta optisella zoomauksella päästään lähemmäksi kohdetta karsimatta suuremmin kuvanlaatua.

Optinen zoomaus toimii puhelimessa varsin mallikkaasti ja kuvien laatu on miellyttävä. Zoomatessa käytetään siis Samsungin 12 megapikselin sensoria, joka ei kykene yleisellä tasolla yhtä vaikuttaviin kuviin kuin pääkamera, mutta kuvat ovat silti varsin hyviä. Alapuolella on kuvapari, joista vasemmanpuoleinen on taltioitu 12 megapikselin tarkkuudella pääkameralla ja oikeanpuoleinen 2x optisesti zoomattuna, eli kuvat ovat 12 megapikselin tasoisia kuvattuna teleobjektiivilla.

Makrokuvaus on yksi pienistä ominaisuuksista, jonka Xiaomi Mi 9 sai vasta hiljattain ohjelmistopäivityksellä. Makrokuvaustilassa on haettu hieman inspiraatiota Huawei P30 Pro -puhelimesta, joka pystyy ultralaajakulmakameraa hyödyntämällä tarkentamaan jopa 2,5 senttimetrin etäisyydeltä kuvattavasta kohteesta. Xiaomi Mi 9 -puhelimessa toteutus on varsin vastaava, mutta tarkennusetäisyys on 4 senttimetriä. Makrokuvat ovat mielestäni muutamien testien perusteella varsin vaikuttavia ja alapuolella on muutama testikuva.

Myöskin syvyysterävyyskuvia voidaan Mi 9 -puhelimella tuttuun tapaan taltioida. Syvyysterävyyskuvia, tai tutummin bokeh-kuvia, on mahdollista ottaa kamerasovelluksen muotokuvatilassa, jossa on mahdollista manuaalisesti säätää myös aukon kokoa aina f/1.0 ja f/16 väliltä. Syvyysterävyydessä Xiaomi Mi 9 pärjää erinomaisesti yksinkertaisissa kuvauskohteissa. Kamera tunnistaa erittäin hyvin kuvattavan kohteen ääriviivat sekä sumentaa taustan miellyttävästi. Hyvää ominaisuudessa on myös se, että syvyysterävyyttä on mahdollista muokata vielä kuvan ottamisen jälkeenkin. Alapuolella on yksi bokeh-kuva, joka on ensimmäisellä kuvausyrittämällä varsin onnistunut.

Yksi mielenkiintoinen vertailukohde Mi 9:n kamerassa ovat perinteiset 12 megapikselin kuvat sekä 48 megapikselin kuvat. Taltioimme kuvaparin, joista vasemmanpuoleinen on otettu 12 megapikselin tarkkuudella ja oikeanpuoleinen suurimmalla 48 megapikselin tarkkuudella. Kuvista nähdään myös, että 12 megapikselin kuvassa on hieman paremmat värit sekä enemmän yksityiskohtia. Kuvien alapuolella on myös vielä lähempi otos, josta näkee osan eroavaisuuksista.

Videokuvausta puhelin voi taltioida korkeintaan 4K 60FPS -tasoisena. Muutaman testin perusteella puhelimella otetut videot ovat laadultaan hyviä, mutta heikkoudeksi on helppo laskea puuttuva optinen kuvanvakautus. Lisäksi videoiden äänentallennus ei päässyt suuremmin vakuuttamaan. Etukameran tarkkuus on Mi 9:ssa mukavat 20 megapikseliä ja sen avulla voi ottaa mukavan tarkkoja selfie-kuvia hyvässä valaistuksessa.

Kamerasovellus on myöskin Mi 9:n kohdalla tuttu jo muista Xiaomin puhelimista. Sovellusta on yksinkertaista käyttää, sillä monet asetukset löytyvät jo heti sovelluksen aloitussivulta. Aloitussivulla on mahdollista yksinkertaisesti vaihtaa ultralaajakulmakameraan sekä teleobjektiiviin yhdellä painalluksella. Kamera tarjoaa myös lukuisia kuvaustiloja, joita ovat muun muassa lyhyt video, hidastus, 48MP, yö, panoraama, muotokuva ja manuaalitila (pro).

Koska Xiaomi Mi 9 on huippupuhelin, niin myös manuaalitila tarjoaa mukavasti säätömahdollisuuksia. Kamerassa voi manuaalisesti säätää ISO-arvoa (100-3200), valkotasapainoa, suljinaikaa (1/1000 s – 32 s) sekä tarkennusta. Manuaalitilassa on mahdollista myös vaihtaa puhelimen kaikkien kolmen kameran välillä (laaja, ultralaaja, tele). Ultralaajakameroilla manuaalitilassa on hieman eri säätöjä, sillä teleobjektiivin ISO-alue on 100-1600 ja suljinaika on rajattu 1/1000- 1/2 sekuntiin. Ultralaajakulmakameraa käytettäessä on täysin samat säätömahdollisuudet kuin pääkamerallakin.

Kamerasovellus on mielestäni varsin hyvä, vaikka jonkin verran parannettavaa löytyy. Esimerkiksi kameroiden välillä siirtyminen on hieman erikoista, kun laajakulmalinssille on oma painikkeensa ja teleobjektiiville omansa. Xiaomi on toki jo vahvistanut, että kamerasovellukseen on tulossa muutosta ja kameroiden välillä voidaan vaihtaa yhdellä painikkeella. Testijakson aikana päivitystä ei puhelimeen vielä saatu. Ominaisuuksien puolella Xiaomi Mi 9:n kamera tarjoaa myös hieman piiloon jääneen ”kuutilan”, jonka avulla voidaan kuvata kuuta varsin hyvin. Ominaisuus voidaan aktivoida, kun AI-tila on käytössä ja zoomataan 10-kertaisesti kuuhun. Kameransovellukseen tulee näkyviin valikko, josta kuutila voidaan laittaa päälle, minkä jälkeen kameralla voidaan zoomata digitaalisesti yhteensä 20-kertaisesti.

Xiaomi Mi 9 -puhelimen kamerasovelluksen kuutila.

Käyttöjärjestelmä

Käyttöjärjestelmänä Xiaomi hyödyntää Android 9.0 Pie -versiota, jonka päällä hyrrää yhtiön oma MIUI 10.2 -käyttöliittymä. Testijakson aikana puhelimeen tuli ladattavaksi pari päivitystä, joiden mukana tuli parannuksia, mutta myös päivityksiä tietoturvaan. Testijakson lopussa Xiaomi Mi 9 -puhelimen tuorein saatavilla olevat tietoturvakorjaukset ovat 1. maaliskuuta 2019.

Xiaomi on tehnyt Mi 9 -puhelimelle muutamia miellyttäviä muutoksia MIUI 10 -käyttöliittymään, joista todennäköisesti suurin ja hyödyllisin on tumma tila. Tämän aktivoinnin jälkeen käyttöliittymä muuttuu yleisilmeeltään tummaksi, minkä avulla voidaan myös säästää akkua. Käyttöliittymä on tummassa tilassa kustomoitu vaikuttavan näköiseksi puhelimen Super AMOLED -näytöllä.

Testijakson aikana MIUI 10 -käyttöliittymän kanssa ei tullut vastaan suurempia ongelmia, vaan kaikki tuntui toimivan niin kuin kuuluukin. MIUI 10:ssä on paljon asetuksia ja ominaisuuksia, joita ei puhtaasta Androidista löydy, joten monipuolisuus on MIUI 10:n vahvuuksia. Kuten jo aikaisemminkin on todettu, niin MIUI on käyttöliittymänä yksi raskaimmin kustomoituja, mutta se toimii silti päivittäisessä käytössä kevyesti sekä erittäin sulavasti.

Yhteenveto

SuomiMobiili suosittelee Xiaomi Mi 9 -puhelinta.

Xiaomi Mi 9 vaikuttaa parin viikon testijakson perusteella todella pätevältä huippupuhelimelta, joka haastaa kilpailijansa, kuten uudet OnePlus 7 -puhelimet. Testijakson aikana henkilökohtaisesti tykästyin laitteen laadukkaaseen toteutukseen niin ulkoisesti, ohjelmiston osalta kuin laitteistollisesti. Näyttö on hyvää perustasoa sekä suorituskykyä riittää enemmän kuin tarpeeksi, minkä lisäksi myös kamerat ovat erittäin pätevät monessa tilanteessa.

Valitettavasti Xiaomi on joutunut tekemään Mi 9 -puhelimen kohdalla myös ikäviä kompromisseja, jotka eivät varmasti ole kaikkien mieleen. Xiaomi Mi 9 ei ole esimerkiksi IP-sertifioitu eikä puhelimessa ole myöskään muistikorttipaikkaa. Myöskään näytössä olevaa pisaramaista loviratkaisua ei voi piilottaa asetuksien kautta. Kameroissa yksi suurimmista heikkouksista oli testijakson perusteella optisen kuvavakautuksen puuttuminen.

Suomessa Xiaomi Mi 9 -puhelinta myydään edullisimmillaan 479 euron hintaan, jolloin saa 64 gigatavua tallennustilaa ja 6 gigatavua RAM-muistia. Kalliimpi 8 + 128 gigatavun versio maksaa 529 euroa, joten verrattuna pahimpiin kilpailijoihinsa, on Xiaomi Mi 9 -puhelimella edullinen hinta selvä myyntivaltti. Hinnoittelu asettuu muun muassa selvästi alle uuden OnePlus 7 -mallin, joka maksaa 549 euroa. Lisäksi kun otetaan huomioon Mi 9 -puhelimen tarjoavan hyvin samanlaisia ominaisuuksia kuin OnePlus 7, niin Mi 9 on selvästi houkuttelevampi jo laajempien kameraominaisuuksienkin ansiosta.

Xiaomi Mi 9 -puhelinta tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta.

Yhteenveto

8.7

Hyvää
  • Laadukas rakenne
  • Nopea langallinen ja langaton lataus (mukana 18W / tukee 27W / langaton 20W)
  • Toimiva näytönalainen sormenjälkilukija
  • Hyvät kamerat
  • MIUI-käyttöliittymän tummatila
  • Tehokas Snapdragon 855
  • Riittävästi tallennustilaa ja RAM-muistia
  • Myyntipakkauksessa suojakuori
Huonoa
  • Ei vesitiivis IP68-luokituksen mukaisesti
  • Ei muistikorttipaikkaa
  • Näyttölovea ei voi piilottaa
  • Kameroissa ei optista kuvanvakautusta (OIS)
  • Näytön ja alumiinikehyksen välissä muovinen kaistale
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut