ElisaYleinen

Elisan 3G-verkko poistuu käytöstä Pirkanmaalla marraskuun alusta lähtien

Kuva: Elisa

Elisan mukaan Pirkanmaalla jo noin 95 prosenttia maakunnan asukkaista asuu 5G-verkon alueella. Yhtiön mukaan valtaosa alueen mobiiliverkon käyttäjistä on siirtynyt 4G- ja 5G-verkkojen käyttäjiksi, jonka myötä lähes 20 vuotta palvellut 3G-verkko voidaan sulkea.

Elisa käyttää 3G-verkosta vapautuvat taajuuskaistat uudempien verkkojen parantamiseen, joten jatkossa Pirkanmaan asukkaita palvelevat Elisan mukaan entistä nopeammat ja luotettavammat mobiiliyhteydet.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

”Nettiyhteyden rooli arjessa on muuttunut melkoisesti siitä, kun 3G-verkko avautui suomalaisten käyttöön parikymmentä vuotta sitten. Nykyään puhelimella hoidetaan iso osa päivittäisestä asioinnista: sen kautta katsotaan sarjoja, soitetaan videopuheluita ja julkaistaan sosiaaliseen mediaan sisältöjä. Moni käyttää mobiiliverkkoa myös kodin nettiyhteytenä. 4G- ja 5G-verkoissa nämä asiat toimivat sujuvasti, mutta 3G ei näihin enää taivu”, sanoo Elisan Hämeen aluejohtaja Kalle Lehtinen.

Valtaosa mobiiliverkon käyttäjistä on jo siirtynyt uudempiin verkkoihin, eikä 3G-verkon poistuminen vaadi heiltä toimenpiteitä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

”Iso osa Pirkanmaan asukkaista ja yrityksistä on jo vuosia sitten siirtynyt 4G- ja 5G-palvelujen käyttäjiksi. Muutos näkyy heille lähinnä siinä, että dataliikenteen ja puheluiden laatu on 4G- ja 5G-verkoissa 3G:tä parempi, kun puhelin ei enää ”tipahda” 3G-verkon puolelle. Nyt on viimeistään hyvä hetki tarkistaa, että omat ja läheisten laitteet tukevat uudempia verkkoja”, jatkaa Lehtinen.

Elisan 3G-verkko poistuu Suomesta vaiheittain ja alueittain. Kullekin alueelle tehdään etukäteen tarvittavat verkon muutokset sekä kuuluvuusparannukset, joilla varmistetaan sujuva siirtymä jäljelle jääviin verkkoihin. 4G-verkkoa on laajennettu kattamaan nykyisen 3G-verkon kuuluvuusalueet. 3G:n poistuessa vain 2G:tä ja 3G:tä tukevia laitteita omistavat asiakkaat siirtyvät käyttämään 2G-verkkoa, joka jää edelleen toimintaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

”4G- ja 5G-verkot kuluttavat siirrettyä datamäärää kohden vähemmän energiaa kuin 3G-verkko. Lisäksi 3G-verkon liikenne on tällä hetkellä prosentin murto-osia kaikesta mobiiliverkon dataliikenteestä – verkon sulkeuduttua sen ylläpitoon kulunut energia ja taajuudet voidaan käyttää nykyaikaisten verkkojen laajentamiseen”, Lehtinen tiivistää.

Elisan 3G-verkko sulkeutui ensimmäisenä Hämeenlinnassa alkuvuodesta 2023

Lähde: Elisan tiedote

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Elisa