HMDMWC 2019NokiaYleinen

Ensituntumat Nokia 9 PureView -puhelimesta – Vahvuutena kamera ja hinnoittelu

HMD Global julkaisi MWC 2019 -messuilla lukuisia uusia Android-puhelimia, jotka ovat yllättäneet ainakin osittain ympäri maailmaa. Varmasti kaikista puhutuin uutuus on Nokia 9 PureView, jossa on jopa viisi pääkameraa. Myöskin edullisissa malleissa HMD Global pääsi yllättämään. Android-puolella HMD Global julkaisi Nokia 9 PureView -puhelimen ohella edulliset Nokia 4.2-, Nokia 3.2– ja Nokia 1 Plus -älypuhelimet. Lisäksi julkaistiin vielä Nokia 210 -peruspuhelin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tässä artikkelissa tullaan ottamaan pikaiset ensituntumat uudesta Nokia 9 PureView -puhelimesta MWC 2019 -messujen kokemuksien perusteella, jossa puhelin herätti valtavasti mielenkiintoa. Suomen osalta HMD Global on ilmoittanut tuovansa myyntiin Nokia 9 PureView -puhelimen 599 euron hintaan maaliskuussa.

Nokia 9 PureView on tällä hetkellä HMD Globalin tuorein lippulaivaälypuhelin ja se on varusteltu paljon puhutulla viitoiskameralla ja samalla kyseessä on kaikista kehittynein Nokia-puhelin. HMD Global luottaa puhelimessa tuttuun Nokia-laatuun sekä viime vuoden tekniikkaan. Kokonaisuudessaan Nokia 9 PureView on hintaluokassaan varsin monipuolinen älypuhelin.

Tuttua Nokia-laatua

HMD Global jatkaa Nokia 9 PureViewin kanssa tuttua laatustrategiaansa. Puhelin rakentuu 6000-sarjan alumiinista sekä Gorilla Glass 5 -lasista. Alumiinikehyksen reunat on timanttihiottu kiiltäväksi, joka tuo omaa tyylikkyyttään puhelimeen. Laitteen takaosa on selvästi reunoilta kaartuvaa lasia ja etuosa on hieman reunoilta pyöristettyä 2,5D-lasia.

Puhelimen mitoiksi on ilmoitettu 155 x 75 x 8 millimetriä ja painoa löytyy 172 grammaa. Ensituntumien perusteella kokonaisuutena Nokia 9 PureView on varsin laadukas ja jämäkkä. Puhelin istui miellyttävän hyvin käteen pyöristetyn rakenteen ansiosta, vaikka laite on kokonaisuutena varsin painava. Lasisen rakenteen takia Nokia 9 PureView on myöskin todella liukas pidettäväksi ainakin kuivissa käsissä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Puhelimen rakenne lyhyesti

 • 6000-sarjan alumiinikehys
 • Gorilla Glass 5 -lasipinnat
 • IP67-sertifikaatin mukainen pölyn- ja vedenkestävyys
 • Mitat: 155 x 75 x 8 mm
 • Paino: 172 g

Huippukamera

Kamerassa HMD Global on tehnyt yhteistyötä Light-yrityksen kanssa, joka tarjoaa tekniikan kameraan. Viitoiskamera hyödyntää viittä Sonyn valmistamaa sensoria, joista kaksi on RGB-sensoria, eli värillisiä ja kolme mustavalkoisia. Kameran pitäisi pystyä taltioimaan jopa 10 kertaa enemmän valoa kuin normaali värillinen kamera. Vahvuus Nokia 9 PureViewin kamerassa on erinomainen dynaaminen alue sekä tarkat ja yksityiskohtaiset kuvat.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kameran toinen vahvuus löytyy bokeh-kuvista, eli syvyysterävyysefektin kuvista. Bokeh-tilassa kamera pystyy luomaan yli 1200 kerroksesta koostuvan syvyyskartan, kun tavallisissa puhelimissa syvyyskartta koostuu noin 12 kerroksesta. Erittäin monipuolisen syvyyskartan ansiosta puhelin pystyy ottamaan muita puhelimia parempia bokeh-kuvia. Google on myös kehittänyt HMD Globalin pyynnöstä Google Photos -palveluun kuvan uudelleentarkennukseen tarvittavat asetukset, joista voidaan jälkikäteen muokata kuvan tarkennuksen kohdetta.

Myöskin ammattimaiseen kuvaukseen HMD Global on panostanut vahvasti. Nokia 9 PureView pystyy taltioimaan RAW-raakakuvia ja niitä voidaan muokata suoraan puhelimessa Adoben sovelluksen avulla. HMD Global tarjoaa Nokia 9 PureViewille ladattavaksi Adobe Photoshop Lightroom -sovelluksen, jonka avulla RAW-kuvia on mahdollista muokata. Puhelimessa on myöskin tuttu Nokia Pro -kameratila, jossa on ammattimaisia reaaliaikaisia manuaalisäätöjä. Nokia Pro -kameratilassa voi säätää reaaliaikaisesti valkotasapainoa, ISO-arvoa ja suljinnopeutta sekä määrittää valotusajaksi jopa 10 sekuntia.

Ensituntumien perusteella Nokia 9 PureViewin kamera tuntuu mielenkiintoiselta. Luvatut toiminnallisuudet ovat toteutettu erinomaisesti. Erityisesti kameran bokeh-ominaisuus toimii erinomaisesti ja kuvien dynaaminen alue on erittäin miellyttävä. Lisäksi pikaisien testien mukaan laadukas kamera vaatii myös veronsa, sillä puhelin tuntui prosessoivan varsinkin bokeh-kuvia useamman sekunnin. Peruskuvien kanssa prosessointiaika oli varsin maltillinen ja puhelin prosessoi kuvat taustalla, minkä ansiosta seuraavan kuvan voi ottaa saman tien.

Erityisen vahvoilla kamera on siis varsinkin still-kuvauksessa, mutta videokuvauksessa Nokia 9 PureView -puhelimessa luotetaan perinteisiin video-ominaisuuksiin. Videokuvauksessa hyödynnetään ainoastaan yhtä kameraa ja taltiointi on mahdollista 4K-tasoisena. Laitteessa on yhteensä kolme mikrofonia, jotka mahdollistavat tilaäänen taltioimisen.

Yhteenveto kamerasta

 • 2x 12 megapikselin RGB-kameraa (f/1.8-aukko, 1.25um, Auto Focus)
 • 3x 12 megapikselin monokromikameraa (f/1.8-aukko, 1.25um, Auto Focus)
 • ZEISS-linssit
 • Kaksois-LED-salama
 • HDR-kuvaus
 • Taltioi 1200 tasoa syvyyskarttaan
 • 4K-videokuvaus

Tekniikka viime vuodelta

Teknisesti Nokia 9 PureView on kuitenkin pitkälti viime vuodelta. Tehoista vastaa Qualcommin Snapdragon 845 -järjestelmäpiiri, jonka kaverina on 6 gigatavua RAM-muistia. Sisäistä tallennustilaa löytyy 128 gigatavua, mutta erillistä muistikorttipaikkaa ei enää löydy. Kokonaisuudessaan Nokia 9 PureView on siis rakennettu viime vuotiseen tekniikkaan, mikä on erityisen hyvä osoitus siitä, että HMD Globalin tarkoitus oli tuoda tämä uusi hirviökamerapuhelin markkinoille jo viime syksynä.

Näytön kooksi on ilmoitettu 5,99 tuumaa ja sen tarkkuus on QHD+ -tasoa. Näytössä on myöskin 18:9-kuvasuhde sekä pyöristetyt kulmat. HMD Global luottaa LG:n valmistamaan pOLED-näyttöpaneeliin. Nokia 8 Siroccosta poiketen Nokia 9 PureViewistä ei löydy reunoilta kaartuvaa näyttöä, mikä on sinällään jo varsin erikoinen päätös. Kokonaisuudessaan Nokia 9 PureViewin näyttö toistaa värit hyvin ja sitä oli miellyttävää katsella, vaikka se on hieman geneerisen näköinen.

Näytönalainen sormenjälkilukija toimii hyvin Nokia 9 PureView -puhelimessa.

Mielenkiintoinen seikka puhelimessa on myöskin näyttöön integroitu sormenjälkilukija, jollainen nähdään nyt ensimmäistä kertaa Nokia-puhelimessa. Ensituntumien perusteella uuteen tekniikkaan perustuva sormenjälkilukija toimi nopeasti ja ilman suurempia ongelmia. Suurin mietityttävä asia liittyy sormenjälkilukijan sijaintiin, sillä se sijaitsee varsin ylhäällä näytössä.

Toinen mielenkiitoinen uutuusominaisuus on etukameraan perustuva kasvojentunnistus. Kasvojentunnistus on HMD Globalilla siis samanlainen kuin lukuisissa muissa Android-puhelimissa. Kokonaisuudessaan ominaisuus tuntui toimivan nopeasti, kuten sen kuuluukin. Etukameraan perustuva kasvojentunnistus ei ole kuitenkaan yhtä turvallinen kuin sormenjälkilukija. Hyvä osoitus ominaisuuden toimivuudesta oli se, että henkilökohtaisesti sain avattua HMD Globalin edustajan henkilökohtaisen puhelimen omilla kasvoillani. Toki kyseessä oli varhainen Nokia 9 PureView -yksilö, jossa tuskin oli lopullista ohjelmistoa.

Yksi huolenaihetta herättävä seikka Nokia 9 PureViewissä on 3320 milliampeeritunnin akku. Keskinkertainen akku yhdistettynä suureen ja tarkkaan näyttöön sekä uudenlaiseen kameratoteutukseen voi olla pidemmällä tähtäimellä yksi Nokia 9 PureViewin heikkouksista. HMD Global on kuitenkin mahdollistanut pikalatauksen sekä langattoman latauksen.

Myyntiin Suomessa ensimmäisien joukossa

HMD Global on kertonut, että Nokia 9 PureView -puhelimen toimitukset ovat jo aloitettu ja myyntiin se saapuu pian. Hintaa puhelimella on Suomessa 599 euroa ja tarjolle on tulossa ainoastaan 6 + 128 gigatavun versio. Nokia 9 PureView on lisäksi tarjolla vain yhdessä värissä, joka on Midnight Blue. Puhelimen ennakkomyynti alkoi maanantaina 25. helmikuuta 2019 ja varsinainen myynti alkaa 14. maaliskuuta 2019.

Erityinen vahvuus Nokia 9 PureView -puhelimessa on hinnoittelu, joka on saatu painettua varsin alhaiseksi. Nyt HMD Global pystyy kilpailemaan muun muassa OnePlusin puhelimien kanssa. Hintaluokassaan Nokia 9 PureView tarjoaa erinomaisia ominaisuuksia ja varmasti luokkansa parhaimman kameran.

SuomiMobiiliin testiin puhelinta on lupailtu maaliskuussa, joten arvostelu on luvassa todennäköisesti maalis-huhtikuussa.

Nokia 9 PureView tekniset tiedot:

Nokia 9 PureView -puhelimen tekniset tiedot.

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:HMD