Samsung julkaisi helmikuussa ensimmäisen taittuvanäyttöisen Galaxy Fold -älypuhelimensa ja sen piti alun perin tulla myyntiin toukokuussa. Samsung joutui viivästyttämään puhelimensa julkaisua ennen laajempaa myynnin alkamista vastaan tulleiden laatuongelmien vuoksi. IFA 2019 -messuilla Samsung ilmoitti aloittavansa Galaxy Foldin myynnin vihdoin kotimarkkinoillaan Koreassa 6. syyskuuta ja valikoiduilla markkinoilla Euroopassa 18. syyskuuta.
IFA 2019 -messuilla Berliinissä Samsung esitteli osastolllaan julkisesti päivitettyä Galaxy Fold -puhelintaan ja myös SuomiMobiilissa päästiin ensikertaa tutustumaan puhelimeen reilun kymmenen minuutin ajan. Ensituntumien perusteella Galaxy Fold on erittäin mielenkiintoinen uutuuspuhelin sekä tarjoaa varsin laadukkaan ulkoisen toteutuksen. Aikaisemmin SuomiMobiilissa päästiin kokeilemaan myös taittuvanäyttöistä Huawei Mate X -puhelinta, joka myös herätti mielenkiintoa erikoisen toteutuksen ansiosta.
Galaxy Fold on toteutukseltaan selvästi erilainen ja se on varusteltuna kahdella näytöllä. Puhelimen ulkopuolella on varsin pieni 4,6 tuuman HD+ -tarkkuuden Super AMOLED -näyttö, jossa oli 21:9-kuvasuhde. Puhelimen sisältä löytyy taittuva 7,3 Infinity Flex QXGA+ -näyttöpaneeli, jossa on 4.2:3-kuvasuhde ja se perustuu Dynamic AMOLED -tekniikkaan.
Ensituntumien perusteella Galaxy Foldin pienempi ulkopuolella oleva näyttö tuntui erittäin pieneltä ja esimerkiksi näppäimistöllä kirjoittaminen tuotti haasteita ja laitteen käyttäminen oli varsin hölmöä pieneltä näytöltä. Galaxy Foldin avaamisen jälkeen suuremmalta näytöltä sisällön tarkastelu oli selvästi mielekkäämpää ja esimerkiksi usean sovelluksen moniajo oli suurella näytöllä erittäin toimiva ominaisuus. Taittuvassa näytössä oli myös selvästi nähtävillä taitoskohta, mutta selvää haittaa siitä tuskin käytölle tulee. Taitoskohtaa oli haastava nähdä suoraan näyttöä katsottaessa, mutta tietyssä valaistuksessa ja kulmassa taitoskohta on helppo havaita. Lisäksi taitoskohta on myös hieman tunnettavissa näytöllä, mutta ei kuitenkaan mitenkään merkittävästi.
Testien perusteella siirtyminen ulko- ja sisänäyttöjen välillä on helppoa ja varsin saumatonta. Esimerkiksi kun pienemmällä ulkonäytöllä avataan Google Maps, niin se on heti käytettävissä suuremmalla sisäpuolen näytöllä, kun laite avataan. Lisäksi toiminnallisuus toimii myös toisin päin ja sisänäytöllä oleva sisältö skaalautuu sulavasti pienemmälle näytölle.
Toinen mielenkiintoinen yksityiskohta rakenteessa on sarana, joka on erittäin sulava sekä jämäkkä. Puhelin on taitettuna varsin jämäkkä saada auki ja yhdellä kädellä laitteen avaaminen on haastavaa, mutta kuitenkin onnistuu. Lisäksi kun Galaxy Fold avataan täysin, niin sarana lukittuu mukavasti oikeaan asentoon, eikä taivu väärään suuntaan. Samsungin mukaan puhelimen sarana on saanut inspiraationsa kellotekniikan tarkkuudesta ja sen ansiosta sarana liikkuu symmetrisesti ja lukkiutuu kätevästi oikeaan asentoon niin, että Galaxy Fold avautuu ja sulkeutuu intuitiivisesti kuten perinteinen kirja. Samsungin mukaan Galaxy Foldin saranan pitäisi kestää ainakin 200 000 avauskertaa. Ensitestien perusteella puhelimen saranaosa ei päästä taivuteltaessa minkäänlaisia natinoita.
Yleinen laatutuntuma Galaxy Foldista oli ensituntumien perusteella positiivinen. Alumiinista ja lasista rakentuva kokonaisuus on jämäkkä sekä ylimääräisiä väljyyksiä saranassa ei ole havaittavissa. Kokonaisuudessaan ensituntumat tuottivat Samsungin ensimmäisestä taittuvanäyttöisestä puhelimesta positiivisen vaikutuksen. Laajempi testaus päivittäisessä käytössä kuitenkin antaa vasta tarkemman kokemuksen laitteesta ja vastaa kysymyksiin, joihin ensituntumat eivät pystynyt vastaamaan. Pidemmässä käytössä selviää muun muassa kuinka laite tulee kestämään esimerkiksi pölyä ja likaa, jota voi päästä taittuvan näytön väliin. Mielenkiintoista on myös nähdä kuinka helposti Galaxy Foldin muovinen näyttöpinta naarmuuntuu päivittäisessä käytössä.
Muilta teknisiltä osa-alueilta Galaxy Fold on kuten useat Samsungin tänä vuonna julkaisemat huippupuhelimet. Tehoista on vastaamassa Qualcommin Snapdragon 855 -järjestelmäpiiri, jonka kaverina on 12 gigatavua RAM-muistia. Sisäistä tallennustilaa tilaa löytyy 512 gigatavua (UFS 3.0), mutta Samsungin tavaramerkiksi noussutta muistikorttipaikkaa laitteeseen ei ole saatu ahdettua. Galaxy Foldissa on myös takaosassa kolmoiskamera, joka rakentuu 16 megapikselin ultralaajakulmakamerasta, 12 megapikselin teleobjektiivista sekä 12 megapikselin pääkamerasta. Lisäksi laitteen ulkopuolella on 10 megapikselin etukamera. Laitteen sisäpuolelta löytyy 10 megapikselin sefie-kamera yhdessä 8 megapikselin syvyysterävyyskameran kanssa.
Samsung on tuomassa puhelimesta myyntiin erikseen 4G LTE- ja 5G -versiot, joiden välillä ei teknisesti ole suuria muutoksia. Huomattavin muutos löytyy akun suuruudesta, sillä 4G LTE -versiossa on suurempi 4380 milliampeeritunnin akku ja 5G-versiossa on hieman pienempi 4235 milliampeeritunnin akku. Molemmat versiot Galaxy Foldista tukevat kuitenkin pikalatausta langallisesti sekä langattomasti. Puhelimessa on tuki myös Samsungin PowerShare -ominaisuudelle, jonka avulla Galaxy Foldilla voidaan ladata muita langatonta lataustekniikkaa tukevia laitteita.
Toinen huomattava eroavaisuus 4G LTE- ja 5G -versioiden välillä löytyy SIM-korteista. 4G LTE -versiossa on yksi nano-SIM-korttipaikka sekä toinen SIM-kortti on toteutettu eSIM-muodossa. Samsungin mukaan Suomessa Galaxy Foldin eSIM-ominaisuutta tukee ainoastaan verkko-operaattori Telia. Galaxy Foldin 5G-versiossa on ainoastaan yksi SIM-korttipaikka, joka on nano-SIM-toteutuksella.
Galaxy Foldin viivästymisen jälkeen Samsung on tehnyt puhelimeen muutamia rakenteellisia muutoksia. Samsung kertoo vieneensä nyt näytön suojakerroksen kokonaisuudessaan näytön reunoille asti ja puhelimessa on myös lisäsuojia, jotka estävät pölyä pääsemästä laitteen sisälle. Galaxy Foldissa on nyt myös saranassa vahvistetut suojat ja pienempi tila saranan ja rungon välillä. Rakenteellisien muutoksien lisäksi Samsung kertoo myös tehneensä jatkuvasti parannuksia palveluiden ja sovelluksien toimivuuteen ainutlaatuisella taitettavalla käyttöliittymällä.
Alkuvuonna Samsung ilmoitti puhelimen hinnaksi noin 2000 euroa ja Galaxy Fold onkin tarkoitettu vain kuluttajille, jotka haluavat ensimmäisenä päästä käsiksi taittuvanäyttöisiin puhelimiin. Yhteenvetona Galaxy Foldin pikaisesta testaamisesta voisi todeta, että kyseessä on tällä hetkellä ennemminkin markkinoille tuotu ”prototyyppi”, jolla koitetaan tunnustella kuluttajien mieltymyksiä. Lisäksi Galaxy Foldissa on selvästi rakenteellisia toteutuksia, joita on helppo parantaa tulevissa versioissa. Esimerkiksi ulkonäyttö voisi olla selvästi suurempi ja erikoinen loviratkaisu sisänäytössä ei ole kovin tyylikäs. Puhelimessa on myös varsin suuret näytön reunat ja laite on taitettuna kohtalaisen paksu verrattuna perinteisiin puhelimiin.
Toistaiseksi Samsung ei ole ilmoittanut Galaxy Foldin virallista julkaisupäivämäärää Suomen markkinoilla, vaan tarkemmat tiedot tullaan julkaisemaan myöhemmin. Todennäköisesti Galaxy Fold tullaan kuitenkin lanseeraamaan Suomessa kuluvan vuoden aikana.
Galaxy Fold tekniset tiedot
- Näyttö: Avattuna 7,3 tuuman Infinity Flex QXGA+ (2152 x 1536) / Dynamic AMOLED / 4.2:3-kuvasuhde + Taitettuna 4,6 tuuman HD+ Super AMOLED (720 x 1680)/ 21:9-kuvasuhde
- Järjestelmäpiiri: 7 nm 64-bittinen 8-ytiminen Snapdragon 855
- RAM-muisti: 12 Gt
- Tallennustila: 512 Gt (ei muistikorttipaikkaa) UFS 3.0
- Pääkamera: 12 MP pääkamera (f/1.5-2.4,1.4 um, 77˚, OIS, DPAF) + 12 MP telekamera (f/2.4, 1.0 um, 45˚, OIS / 2x optinen zoom / PDAF) + 16 MP laajakulma (f/2.2, 1.0 um, 123˚)
- Etukamera: Avattuna 10 MP selfiekamera (f/2.2, 1.22 um, 80˚) + 8 MP syvyyskamera (f/1.9, 1.12 um, 85˚) + Taitettuna 10 MP selfiekamera (f/2.2, 1.22 um, 80˚)
- Akku: 4380 mAh / langaton lataus (5G-versiossa 4235 mAh akku)
- Käyttöjärjestelmä: Android 9.0 Pie
- Yhteydet: LTE-modeemi (Dual-SIM: eSIM + nano-SIM), 5G-modeemi (Sigle-SIM: nano-SIM)
- Mitat: 160.9 x 62.8 x 17.1 mm (kiinni), 160.9 x 117.9 x 7.6 mm (avattuna)
- Paino: 276 g
- Värit: Space Silver / Cosmos Black
- Hinta: 2000 euroa