HMDNokiaYleinen

Haastattelussa HMD Globalin tuotemarkkinointijohtaja Adam Ferguson – ”vuosi 2022 tuo mukanaan uusia Nokia X -sarjan älypuhelimia”

Uusi Nokia C21 ja HMD Globalin tuotemarkkinointijohtaja Adam Ferguson.

HMD Global käytti Mobile World Congress 2022 -messutapahtuman hyväkseen laajentamalla Nokia-älypuhelimien mallistoa lähtötason Nokia C -sarjassa. Suomalaisyhtiö julkaisi kolme uutta puhelinta, jotka olivat Nokia C2 2nd Edition, Nokia C21 sekä Nokia C21 Plus. Tapahtumassa ei nähty uusia keski- tai huippuluokan Nokia-puhelimia, joka on herättänyt ihmettelyä.

Pääsimme SuomiMobiilissa haastattelemaan HMD Globalin tuotemarkkinointijohtajaa Adam Fergusonia. Hän siirtyi keväällä 2020 kiinalaisen OnePlussan markkinointiosastolta suomalaisen HMD Globalin palkkalistoille. Haastattelussa pyrimme saamaan vastauksia muun muassa HMD Globalin strategiaan Euroopassa, yhtiön suunnitelmiin lippulaivapuhelimien osalta sekä moniin muihin ajankohtaisiin aiheisiin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kysyimme heti ensimmäisenä, miksi HMD Global julkaisi MWC-messuilla ainoastaan halpapuhelimia, ja miksi yhtiöltä ei nähty muun muassa laajennusta Nokia X -mallistoon. Adam Fergusonin mukaan edulliset ja keskihintaluokan älypuhelimet ovat edelleen erittäin tärkeitä monille asiakkaille, jonka takia messuilla keskityttiin Nokia C- ja G -sarjoihin.

”Tänä vuonna MWC-messuilla keskityimme C- ja G-sarjoihimme, koska tämä on älypuhelimiemme ydinalue, joka perustuu suurimman osan faniemme tarpeisiin. Kuuntelemme aina asiakkaitamme, kun kyse on portfoliomme kehittymisen seuraavista vaiheista”, kommentoi HMD Globalin tuotemarkkinointijohtaja Adam Ferguson.

Kysyttäessä mahdollisista kalliimmista lippulaivapuhelimista, ei saatu suoraa vastausta, onko sellaista HMD Globalilta tulossa tänä vuonna. Fergusonin mukaan innovaatiot eivät rajoitu vain lippulaivapuhelimiin, mutta lippulaivalaitteen osalta yhtiö haluaa varmistaa, että se tuo asiakkaille selkeää arvoa ja todellisia eroja. Hän nosti esille muun muassa Nokia X20 -älypuhelimen, joka ylittää keskitason älypuhelintarjonnan rajoja. ”Se on rakennettu käytettäväksi pidempään tarjoamalla kolme vuotta käyttöjärjestelmäpäivityksiä, kolme vuotta tietoturvapäivityksiä ja tunnusomaista kestävyyttä”, totesi Ferguson.

”Innovaatiot eivät rajoitu vain lippulaivoihin. Nämä kolme uutta laitetta kuvastavat Nokia-puhelimien kestävyyttä ja pitkäkestoisia akkuominaisuuksia, joista Nokia tuli kuuluisaksi jo vuosia sitten. Tämä yhdistettynä parhaimpiin Android-ohjelmistoihin ja tietoturvapäivityksiin varmistaa, että suunnittelemme Nokia-puhelimia, jotka kestävät pidempään säilyttäen samalla erinomaisen rakennuslaadun”, kommentoi Ferguson.

Viime vuonna HMD Global julkaisi yhteensä kuusi uutta 5G-älypuhelinta globaalisti, mutta yhtiö panosti vahvasti myös edullisiin Nokia C- ja Nokia G -puhelimiin. Tämä on tuottanut yhtiölle myös tulosta, sillä HMD Global oli voitollinen vuonna 2021 ensimmäistä kertaa.

”Vuonna 2021 julkaisimme kuusi uutta 5G-laitetta maailmanlaajuisesti, mukaan lukien X10, X20, XR20, X100, G50 ja G300. Ja strategiamme tuottaa tulosta. Vuonna 2021 älypuhelimien liikevaihto kasvoi 41 prosentilla”, iloitsi Ferguson.

HMD Globalin tuotemarkkinointijohtaja lupasi haastattelussa, että vuoden 2022 aikana tullaan näkemään lisää jännittäviä Nokia X -sarjan älypuhelimia, vaikka niitä ei vielä MWC-messuilla esiteltykään.

”Vuosi 2022 tuo mukanaan lisää jännittäviä Nokia X -sarjan julkaisuja portfolioomme, jotka on suunniteltu Euroopan markkinoita ajatellen”, vahvasti Adam Ferguson.

Nokia C -sarja ensimmäistä kertaa myyntiin Pohjoismaissa

Nokia C21 Plus on yksi uusista Nokia-puhelimista.

Nokia C -sarja oli HMD Globalin kärkilaitteita MWC-messuilla, ja samalla yhtiö on tuomassa nyt ensimmäistä kertaa sarjan laitteita myyntiin myös Suomessa. Aikaisemmin Nokia C -sarjaa on tarjottu pääasiassa Afrikassa, Aasiassa ja muilla valituilla markkinoilla. Kysyimme tuotemarkkinointijohtajalta, miksi Nokia C -mallisto tuodaan juuri nyt myös Pohjoismaissa myyntiin.

Adam Ferguson kertoi HMD Globalin globaalilla julkaisustrategialla olevan aina alueellinen painotus. Hänen mukaansa kaikissa laitteissa otetaan fanien erityistarpeet huomioon heidän sijaintinsa perusteella, mutta myös alueellisien vaatimuksien osalta. Tällä strategialla hän uskoo olleen suuri merkitys yhtiön menestykseen tähän mennessä. Lisäksi alueellinen saatavuus vaihtelee, mutta käyttäjien tarpeiden kerrotaan myös kehittyvän ajan myötä. HMD Globalin kerrotaan panostavan merkittävästi muuttuvien tarpeiden seuraamiseen ja käyttäjien palautteen kuuntelemiseen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

”Olemme innoissamme voidessamme lanseerata Nokia C21 Plus- ja Nokia C21 -puhelimet Pohjoismaissa vuoden 2022 toisella neljänneksellä. Nokia C21 Plus tulee myyntiin 129 euron hintaan, ja se korvaa suoraan Nokia 1.4 -puhelimen”, kommentoi Ferguson.

Syy miksi Nokia C -sarja tulee saataville myös Pohjoismaissa on se, että HMD Global tulee korvaamaan aikaisemman Nokia 1 -sarjan laitteet uusilla edullisilla laitteillaan. Adam Ferguson kertoi Nokia C21 Plus- ja Nokia C21 -puhelimien tulevan saataville Pohjoismaissa 129 ja 99 euron hintaan vuoden toisella neljänneksellä, eli huhti-kesäkuussa. Nokia 1.4 -puhelimen kerrotaan olleen menestys, ja yhtiön kerrotaan odottavan jatkavansa menestyksen rakentamista uusilla perheenjäsenillä tulevina viikkoina ja kuukausina.

”Vuonna 2021 Nokia 1 -sarjan älypuhelimet kehittyivät uudeksi Nokia C -sarjaksi ja Nokia C21 Plussan sekä Nokia C21:n kestävyys, akunkesto ja hyvä hinta-laatusuhde ilmentävät Nokia-puhelimien tarjontaa”, kommentoi Adam Ferguson.

Fergusonin mukaan nyt koronapandemian jälkeisessä maailmassa esteetön teknologia on aikaisempaa merkittävämmässä roolissa. Hänen mukaansa markkinoiden kysyntä osoittaa, että kohtuuhintaisten älypuhelimien markkina tulee kasvamaan vahvasti kaksinumeroisilla luvuilla vuonna 2022 ja sen jälkeenkin.

HMD Global uudisti vuosi sitten tuotemallistonsa, sillä aikaisemmin Nokia-puhelimia myytiin numeraalisilla nimillä. Nyt tarjolla on kolme erillistä tuotemallistoa, jotka ovat Nokia C, Nokia G sekä Nokia X. Uudistus antoi samalla HMD Globalille mahdollisuuden julkaista useita älypuhelimia samoihin hintapisteisiin, mikä on nähty viimeisen vuoden aikana laajan Nokia C -malliston osalta. Kysyimme haastattelussa, antoiko mallistouudistus oikeuden julkaista aikaisempaa enemmän edullisia laitteita.

Tämä väite ei kuitenkaan pitänyt Adam Fergusonin mukaan paikkaansa, vaan tavoitteena on ollut selkeyttää mallistoa kuluttajille.

”Ei, syymme uudelle nimirakenteelle oli tarjota selkeyttä kuluttajillemme. Alan jatkuvasti kehittyvä luonne luo tiettyä ymmärrystä teknologiasta kuluttajan silmissä. Ennen kaikkea tavoitteemme oli helpottaa kuluttajien elämää. Toiseksi, tarkoituksena oli yksinkertaistaa portfoliotamme – jokainen sarja tarjoaa ainutlaatuisen kokonaisuuden ja toimii sateenvarjona sen alle kuuluville älypuhelimille. Kun ihmiset ostavat älypuhelimen, he tietävät tarkalleen, mitä he saavat”, kertoi Ferguson.

”Meillä on hyvä suhde kaikkien piirivalmistajien kanssa”

HMD Globalin tarina alkoi yhteistyöllä Foxconnin tytäryhtiön FIH Mobilen kanssa, joka suunnitteli sekä valmisti ensimmäiset uudet Nokia-laitteet. Myöhemmin yhteistyö on päättynyt, ja HMD Global on ottanut käyttöön usean sopimusvalmistajan strategian. Muutoksen jälkeen HMD Globalilta ei ole enää nähty huippupuhelimia tai teknisesti kovinkaan kilpailukykyisiä laitteita, vaan yhtiö on keskittynyt edullisiin Nokia-laitteisiin.

Tämä muutos on herättänyt ihmetystä viime vuosina, ja herättänyt väistämättä kysymyksiä HMD Globalin kilpailukyvystä saada käsiinsä alan tuoreimpia järjestelmäpiirejä. Esimerkiksi viimeisen kahden vuoden aikana Nokia-älypuhelimissa on nähty korkeintaan Snapdragon 480 -järjestelmäpiiri sekä useita edullisia Unisoc-järjestelmäpiirejä. Haastattelussa saimme tilaisuuden kysyä, miksi HMD Global ei ole tuonut tarjolle esimerkiksi Snapdragon 7- ja 8 -sarjoihin tai MediaTekin Dimensity-sarjoihin perustuvia puhelimia. Kysyimme myös, onko sillä jotain tekemistä FIH Mobile -yhteistyön päättymisen kanssa.

Adam Ferguson kiisti tämän, ja totesi HMD Globalilla olevan hyvä suhde kaikkien piirivalmistajien kanssa. Lisäksi HMD Globalin kerrottiin kehittävän jatkuvasti laitteita uusiin järjestelmäpiireihin perustuen. Ferguson myös täsmensi, että yhtiön käyttämä Snapdragon 480 -järjestelmäpiiri ylittää monet aikaisemmat järjestelmäpiirit sekä tarjoaa kaiken, mitä yhtiö tarvitsikin.

”Ei, ei sillä ole. Olemme hyvässä tilanteessa ja meillä on hyvä suhde kaikkien piirivalmistajien kanssa. Jokainen puhelin portfoliossa on meille tärkeä. Järjestelmäpiirien valinnasta vastaa HMD, ja kun kehitämme suunnitelmia tuleville vuosille, kehitämme jatkuvasti laitteita uusille järjestelmäpiireille”, totesi Ferguson.

”Mitä tulee erityisesti Snapdragon 480 -järjestelmäpiirin valintaan, yksi syistä, miksi valitsimme tämän piirin, oli se, että se vastasi perusarvojamme, kestävyyttä ja hyvää akun kestoa. Se ylitti myös joitain vanhempia, korkeamman alueen piirisarjoja testauksessa, mikä osoitti lisäksi, että se oli oikea valinta”, puolusti tuotemarkkinointijohtaja edullisen 5G-piirin käyttöä.

Android 12 tulossa laajemmin tarjolle lähiaikoina

Android 12 Nokia-puhelimissa.

Android 12 -käyttöjärjestelmä julkaistiin jo viime syksynä, ja myös HMD Global on aloittanut sen jakelun valituille älypuhelimilleen. Tällä hetkellä tuorein ohjelmisto on saatavilla Nokia X10-, Nokia X20– ja Nokia G50 -puhelimille, mutta HMD Globalin mukaan lisää ilmoituksia on tulossa pian. Yhtiön mukaan Googlen beetatestausohjelmassa mukana oleminen on auttanut päivityksen nopean jakelun aloittamisessa.

”Olemme osallistuneet Android 12:n beetaohjelmaan ja olemme jo julkaisseet päivitykset Nokia X10:lle, X20:lle ja G50:lle. Lisää ilmoituksia tulee lähiaikoina”, summasi Ferguson päivityksien osalta.

Tarkkaa saatavuutta ei HMD Global kuitenkaan vielä paljastanut Android 12:n osalta, mutta yhtiöllä on edelleen useita puhelimia päivittämättä tuoreimpaan versioon. HMD Global julkaisi muun muassa helmikuussa uudet Nokia G11- ja Nokia G21 -älypuhelimet vanhalla Android 11 -versiolla, eikä tuoreimmalla Android 12 -versiolla.

Peruspuhelimet ovat edelleen tärkeässä roolissa myös HMD Globalin liiketoiminnassa, sillä yhtiö myy niitä ainakin toistaiseksi enemmän kuin älypuhelimia. Peruspuhelimien kysyntä on jatkuvasti laskussa, mutta niitä myydään vuositasolla satojamiljoonia kappaleita. HMD Globalin mukaan peruspuhelimien odotetaan olevan vielä useiden vuosien ajan merkittävä markkina. Vuonna 2024 maailmanlaajuisten peruspuhelintoimituksien odotetaan olevan jopa 203 miljoonaa laitetta, joka vastaisi jopa 2,9 miljardin dollarin arvoista markkinaa.

HMD Global tulee siis jatkossakin panostamaan myös peruspuhelimiin. Yhtiö myös pohtii, miten kyseistä kategoriaa voisi viedä eteenpäin. Yhtiö on jo lähtenyt siirtymään peruspuhelimissakin 4G-yhteyksiin, mutta myös muita innovaatioita saattaa jatkossa olla luvassa.

”Tässä tehtävämme on tarjota saavutettavat yhteydet. Pohdimme jatkuvasti, kuinka voimme viedä tässä kategoriassa uusia innovaatioita eteenpäin, kuten vanhan teknologian korvaamista 4G:llä ja siirtymistä pois 2G:stä ja erityisesti 3G:stä”, pohti Adam Ferguson.

Nokia-puhelimet palaavat pian Saksan markkinoille

Hiljattain uutisoimme HMD Globalin joutuneen ottamaan monet Nokia-älypuhelimensa pois myynnistä erityisesti Saksassa, sillä niissä käytettiin alalla yleistä EVS-standardia (Enhanced Voice Service). Kyseessä on äänistandardi, jota käytetään pääasiassa VoLTE:n kanssa soitettaessa puheluita LTE-mobiiliverkon kautta. Myynti täytyi lopettaa, koska HMD Globalilla ei ollut lisenssiä siihen, eikä yritys suostunut maksamaan siitä VoiceAgeEVS-yritykselle.

Koitimme haastattelussa saada tästä aiheesta hieman enemmän tietoja HMD Globalilta, mutta saimme kuitenkin yhtiön jo aikaisemmin julkaiseman virallisen lausunnon asiasta. HMD Global on poistamassa puhelimistaan standardin kokonaan, jotta yhtiö pystyy jatkamaan laitteiden myyntiä Saksassa. Yhtiö ei ole halukas maksamaan VoiceAgeEVS-yrityksen vaatimia liiallisia rojaltivaatimuksia.

”HMD on jo ryhtynyt toimiin poistaakseen EVS-tuen Saksassa myytävistä tuotteista myynnin jatkamisen mahdollistamiseksi. HMD ei odota EVS-toimintojen poistamisella olevan merkittävää vaikutusta sen liiketoimintaan. HMD jatkaa merkittävän portfolion myyntiä Euroopassa ja lisää pian koko portfolion verkkosivuilleen”, todettiin virallisessa lausunnossa.

HMD Global myös tarkensi, että tilanne koskee vain Saksan markkinoita, eikä se vaikuta yhtiön toimintaan muissa Euroopan maissa.

Jatkuuko Nokia-puhelimien myynti Venäjällä?

HMD Globalin virallinen verkkokauppa Venäjällä ottaa edelleen vastaan uusia tilauksia.

Monet kansainväliset brändit ovat päättäneet vetäytyä Venäjän markkinoilta, tai ainakin päättäneet keskeyttää tilapäisesti toiminnan ja myynnin maassa. Taustalla on Venäjän hyökkäys Ukrainaan, jonka takia brändit eivät enää halua toimia Venäjällä. Toistaiseksi HMD Global ei ole asiaan reagoinut, jonka takia päätimme kysyä asiasta haastattelussa.

Toistaiseksi muun muassa HMD Globalin virallinen verkkokauppa Venäjällä toimii ja sieltä voi tilata Nokia-laitteita. HMD Globalin tuotemarkkinointijohtaja Adam Ferguson on kertonut yhtiön seuraavan edelleen tilannetta ja reagoivansa sen mukaisesti. Venäjä on yksi HMD Globalin tärkeimmistä markkina-alueista.

”Seuraamme tilannetta ja reagoimme sen mukaisesti”, kommentoi Ferguson tilannetta Venäjän markkinoiden osalta.

Päivitys: 

Maanantaina 7. maaliskuuta HMD Global on päättänyt keskeyttää viennin Venäjälle. Alapuolella yhtiön virallinen lausunto asiasta.

Tuomitsemme Venäjän laittoman hyökkäyksen Ukrainaan ja olemme solidaarisia Ukrainan kansaa kohtaan. Ajatuksemme menevät jokaisen asianomaisen luo. HMD Global on keskeyttänyt viennin Venäjälle ja varmistaa, että se noudattaa kaikkia pakotteita ja rajoituksia.”

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

1 Kommentti

  1. Olisitte kysyneet myös sitä, onko Nokia mahdollistamassa bootloaderin virallisen avaamisen. Toki kaikilla piirisarjoilla ei ole custom rom piireissä mitään kiinnostusta, jos edes mahdollisuutta kehittää custom romia. Mutta miksi valitsisin enää Nokiaa joka tässä bootloader asiassa jarruttaa kun samaan aikaan liki kaikki muut valmistajat sallivat bootloaderin avaamisen..

    Näinollen olisi erittäin oleellinen kysymys, kun nykyisellään Nokia tietoisesti sulkee tietyn asiakasryhmän asiakkaistaan. Ryhmän, jonka keskuudessa sinänsä löytyisi suhteellisenbpsljon ihmisiä, jotka muistelevat Nokiaa lämmöllä.

    PS. Lisävinkki kun joskus kysytte. Jos / kun bootloaderin avaaminen mahdollistetaan virallisesti joskys, olisi Xiaomi / Redmi tyylinen pieni avoimen munalukon kuva valmistajan logon ollessa ruudussa parempi ratkaisu kuin koko näytön varoitus.

    Lisäksi voisitte kysyä onko Nokia vastaamassa Samsungin päivityslupauksiin…

Kommentoi

Lisää aiheesta:HMD