OnePlusYleinen

Kommentti: Käyttäjät eivät valehdelleet, OxygenOS 12 tarjoaa oikeasti huonoimman OnePlus-kokemuksen koskaan

OnePlus 9 Pro on ensimmäinen puhelin, jolle OxygenOS 12 on tuotu saataville.

OnePlussan uusi OxygenOS 12 -käyttöliittymä saatiin jakeluun hetkeksi myös Suomessa OnePlus 9- ja OnePlus 9 Pro -puhelimille. Päivitys tuli jo aikaisemmin saataville Intiassa ja Pohjois-Amerikassa, mutta kaikki ei mennyt kuten oli odotettu. Käyttäjät valittivat valtavista ongelmista ja OnePlus päätti keskeyttää päivityksen muutamaa päivää myöhemmin. Sittemmin ongelmat korjattiin ja jakelu on käynnistyi tammikuussa laajasti, kunnes päivityksen jakelu keskeytettiin toistamiseen.

Päivityksen jakelun aloittamisen aikaan joulukuussa monet käyttäjät olivat hyvin pettyneitä OxygenOS 12 -päivityksen tarjoamaan kokemukseen. Yhden käyttäjän mukaan kyseessä on jopa ”huonoin OnePlus-kokemus koskaan”, kun taas toisen käyttäjän mukaan ”laite tuntui päivityksen jälkeen paskalta”Käyttäjien kokemuksiin voi käydä tutustumassa aikaisemmasta artikkelistamme tämän linkin takaa.

OxygenOS 12 on monella tavalla merkittävä päivitys OnePlus 9 -sarjan puhelimille, sille se tuo mukanaan tuoreimman Android 12 -version, mutta samalla lähentää kokemusta Oppon kanssa. Pohjana toimii nimittäin Oppon kehittämä ColorOS 12, joka tosin ei ole mikään yllätys. OnePlus on nykyään kokonaan Oppon tytärbrändi, joten jatkossa ohjelmisto ja laitteet ovat Oppon ja OnePlussan välillä lähes identtisiä.

Kerkesimme asentamaan OxygenOS 12 -päivityksen SuomiMobiilissa OnePlus 9 Pro -puhelimeen ja jätimme OnePlus 9 -puhelimen päivittämättä. Näin pystyimme hieman vertailemaan OxygenOS 11- ja OxygenOS 12 -versioita. Muutaman päivän kokeilujen perusteella ainakaan itse en vakuuttunut OxygenOS 12 -versiosta, sillä tuttu OnePlus-kokemus on nyt täysin kadonnut. OnePlus 9 Pro muuttui päivityksen jälkeen bugiseksi, kun taasen OnePlus 9 tarjosi edelleen tutun OnePlus-kokemuksen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Se on ColorOS, eikä OxygenOS!

Vaikka OnePlus on nimennyt uuden ohjelmistoversionsa OxygenOS 12 -nimellä, niin valitettavasti päivityksen myötä OnePlus pilasi kokonaan suositun käyttöliittymän maineen. Mikään ei ole enää ennallaan, vaan integraatio Oppon kanssa on liikaa läsnä. Kyseessä on enää OxygenOS-käynnistysohjelma, mutta ohjelmisto on identtinen Oppon ColorOS-käyttöliittymän kanssa. Eroavaisuuksia on vain vähän ja OxygenOS-brändillä yritetään vain pitää kulisseja yllä.

Yhtä hyvin ohjelmistoa olisi voitu kutsua ColorOS-brändillä, sillä erot ovat minimaalisia. OnePlus pyrkii kuitenkin edelleen ottamaan OxygenOS-käyttöliittymän maineesta kaiken irti, kun se on vielä mahdollista. Jos on tottunut OxygenOS:n vakaaseen, Android-läheiseen ja sulavaan kokemukseen, niin valitettavasti OxygenOS 12 on jotain aivan muuta. Nyt uutta versiota voidaan kuvailla kiinalaiseksi näkemykseksi siitä, mitä Androidin pitäisi olla, eikä sitä ole suunniteltu globaaleille käyttäjille.

OxygenOS 12 -käyttöliittymässä ei ole enää kaikkia tuttuja OnePlussan kustomointimahdollisuuksia tai mielenkiintoisia ominaisuuksia, jotka tekivät OxygenOS:stä omanlaisensa. Käyttäjät eivät enää pysty muokkaamaan yksittäisiä sovelluskuvakkeita, tilapalkkia tai Google Discover -ominaisuutta ei pysty poistamaan aloitusnäkymästä. OnePlus ei enää tunnu kuuntelevan yhteisöään tai käyttäjiään ohjelmistokehityksen kanssa, sillä Oppon alaisuudessa brändi on aikaisempaa geneerisempi ja toimii suuremman yrityksen varjossa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Googlen julkaisema Android 12 toi mukanaan monia lupaavia ominaisuuksia, joista merkittävin oli uusi Material You -muotokieli. Valitettavasti OxygenOS 12 ei tuo mukanaan enää Googlen merkittävimpiä innovaatioita, vaikka aikaisemmin OxygenOS-käyttöliittymää pystyttiin kuvailemaan melko puhtaaksi Androidiksi, jossa on monipuolisemmat asetukset. Tästä on tultu pitkälle, sillä OxygenOS 12:n lähestymistapa on kiinalaisempi. Mukana on edelleen paljon monipuolisia asetuksia, mutta samalla paljon turhia elementtejä. Yleinen kokemus on myöskin halpa, sillä päivitys pitää sisällään paljon ongelmia ja samalla kokemus ei ole yhtä viimeistelty kuin aikaisemmin.

Pikaisella kokeilulla OxygenOS 12 pitää sisällään ainakin OnePlus 9 Pro -puhelimessa paljon ongelmia, joita ovat hyvin tahmaisesti toimivat animaatiot, 5G-verkkojen toimimattomuus ja muutamia pienempiä bugeja on läsnä. Käyttäjät ovat kuitenkin raportoineet vaihtelevasti laajoista bugeista, joita on tullut vastaan tuoreimmissakin päivityksissä. Toisilla käyttäjillä on ollut ongelmia jopa puheluiden vastaanottamisessa tai soittamisessa, joka itsessään kuulostaa jo todella pahalta bugilta. Pikaisen testin perusteella ei kaikkia bugeja vielä pystytty löytämään, mutta OxygenOS 12 on heittämällä yksi bugisin kokonaisuus, jonka OnePlus on koskaan tuonut julkisesti saataville.

OxygenOS-käyttöliittymää on mainostettu aikaisemmin ”nopeana ja sulavana” sekä ”puhtaana ja kevyenä”, kun taasen Oppon ColorOS-käyttöliittymää on mainostettu ”luotettavana” sekä ”älykkäänä ja ominaisuusrikkaana”. Nyt kun nämä kaksi on yhdistetty, niin lopputulosta voidaan mielestäni kuvailla ”bugisena ja huonona”.

Lyhyesti todettuna OxygenOS 12 on todennäköisesti huonointa, mitä OnePlus on koskaan tuonut tarjolle.

OxygenOS:n ja ColorOS:n yhdistymisen piti mahdollistaa vakaamman kokemuksen ja nopeammat päivitykset – toisin kävi…

OxygenOS- ja ColorOS-käyttöliittymien kerrottiin mahdollistavan yhdistämisen jälkeen OxygenOS 12 -versiosta lähtien laadukkaamman kokemuksen sekä ajantasaisemmat päivitykset. Toisin näyttää kuitenkin käyneen. OxygenOS 12 on melkoinen katastrofi, eikä se vastaa enää OnePlus-käyttäjien odotuksia. Lisäksi laadukkaammasta ja vakaammasta kokonaisuudesta ollaan kaukana, sillä useiden yrityksien jälkeenkin päivitys on OnePlus 9- ja OnePlus 9 Pro -puhelimissa täynnä bugeja.

Ironisen OnePlussan lupauksesta nopeammista ja vakaammista päivityksistä tekee se, että OnePlus on keskeyttänyt OxygenOS 12 -päivityksen jakelun jo toistamiseen. OxygenOS 12 tuli saataville OnePlus 9 -sarjan puhelimille vain viikko sitten, mutta vain muutamaa päivää myöhemmin yhtiö veti päivityksen pois jakelusta.

Päivitysnopeudesta voidaan olla montaa mieltä. Google julkaisi Android 12 -käyttöjärjestelmän virallisesti jo lokakuussa 2021, eikä OnePlus ole saanut oikeasti toimivaa versiota jakoon edes OnePlus 9 -sarjan puhelimille tammikuun loppuun mentäessä. OnePlussalla on lisäksi vielä toistakymmentä puhelinta päivittämättä uusimpaan versioon, joten tällä tahdilla päivitystä saadaan odottaa hyvin pitkään viimeisimmällekin puhelimelle.

Yhteenvetona voisi todeta, että nykyisille OnePlus-käyttäjille OxygenOS 12 on varmasti pettymys, mutta uudet käyttäjät eivät välttämättä välitä muutoksista. Monilla vannoutuneilla OnePlus-käyttäjillä on varmasti OxygenOS 12 -päivityksen jälkeen edessä päätös, haluaako jatkaa Oppon alaisuudessa toimivan OnePlussan tukemista vai hyppääkö toisen valmistajan kelkkaan, joka pystyy tarjoamaan vakaammat ja nopeammat päivitykset.

Vaikka OnePlussan puhelimien tekniikka ja ominaisuudet ovat usein hyviä ja kilpailukykyisiä, niin ohjelmisto on kuitenkin suuressa roolissa kokemuksen tarjoamisessa. Onkin erikoista, miksi OnePlus halusi muokata sitä, mikä joskus oli todettu erinomaiseksi. Taustalla on varmasti tavoite houkutella valtavirtaa, ja unohtaa aikaisempi yhteisökeskeinen lähestymistapa. On kuitenkin hyvin vaikea nähdä, miten buginen ja hyvin epälooginen OxygenOS 12 pystyisi houkuttelemaan edes valtavirtaa.

On vain syytä toivoa, että OnePlus pystyy parantamaan OxygenOS 12 -käyttöliittymäänsä tulevina kuukausina, mutta nykyisellään mitään vakuuttavaa sen osalta ei ole nähty. OnePlussan ja Oppon yhdistyminen on ollut tähän mennessä melkoinen pettymys.

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

15 Kommenttia

 1. Tähän artikkeliin olisi kiva nähdä lisänä jonkun suomalainen OnePlussan edustajan lausunto asiasta? Saisi nähdä ymmärretäänkö ja tunnustetaanko asiat vai vastataanko geneerisiä ”lehdistötiedotus” vastauksia.

 2. Joo. Tänään tämä oma 9 pro teki totaalitiltin navia käytettäessä,musta ruutu ja ei stana toiminut pariin tuntiin..no,sain pelittämään kun pidin kaikki sivunapit pohjassa..huh huh,ja 11 en aja takaisin koska menee kaikki tiedot nollille. Ja 5G ei toimi,pitikin päivittää

 3. Aivan täysi paska päivitys

 4. Päivitin oman OP9 Pron ja en ole ihan kaikista mielipiteistä samalla linjalla tämän artikkelin kanssa. Säätämistä kyllä oli ennen, kun sain luurin sellaiseen jamaan kun aiemmin parin-kolmen tunnin perehtymisellä. Ja olen kyllä tehokäyttäjä ja tämä on minun kahdeksas OP-puhelimeni. Käyttökokemus ei eroa paljonkaan siitä miten käyttis on tähän asti elänyt vuosien varrella. Päällimmäisenä murheena se, että akku kuluu nykyään paljon nopeammin – varmasti liittyy myös siihen, että Android on järeämpi kuin koskaan ennen. Toisalta, kamerasofta päivittyi positiiviseen suuntaan. 11-versiossa vakiokamerasoftan jälki oli aivan hirveää rumien algoritmiartefaktien takia. Nyt uudessa versiossa softa näyttää päällisin puolin tekevän parempaa jälkeä. En itse ole kaivannut mitään säätöä, jota en olisi löytänyt uudestakin – tai en olisi saanut laitettua pois päältä jotain ei-mieleistä.

  1. Tässä artikkelissa ei nyt tullut ihan selville että mitä nyt pitäisi tehdä tai odottaa ,eli tullaanko tämä ongelma saamaan ratkaistua.Minulla mennyt kesken puhelun myös ruutu täysin mustaksi jne.Pelkkää jatkuvaa fiaskoa koko päivitys?

   1. Meiltä on kommenttipyyntö lähetetty OnePlussalle, mutta toistaiseksi eivät ole kommentoineet tilannetta millään tavalla. Todennäköisesti OnePlus tulee korjailemaan onglemia tulevissa päivityksissä.

 5. Ei mullakaan 5g toimi9 eikä9pro .sitten 9sin laitetiedoissa kerrotaan että mullaon855 suoritin vaikka pitäis olla888..timppa

 6. Ihan peestä tämä…ilmoitusten äänet pitää yksitellen asentaa, puhelut ei toimi kunnolla, 5g katosi, kameran yökuvat keltaset, kuvakkeita ei voi muokata, liikaa turhaa pientä säätöä, itellä ollut kaikki 5sta lähtien mutta seuraava tulee olemaan taas Samsung…oppo pilasi erittäin hyvän os;n…. 🙁

 7. Arvasin että tämä tulee tapahtumaan. En ollut alkuakaan kovin innoissani tästä Oxygen OS:n ja Color OS:n yhdistymisestä, mutta luotin siihen, että kyllä ne tyypit tietävät mitä tekevät. Toisin kävi.

  Olen tullut siihen tulokseen, että suuri osa OnePlussan asiakkaista on ihmisiä, jotka haluavat mahdollisimman puhtaan Android kokemuksen järkevään hintaan ja hyvillä ominaisuuksilla. En enää tätä uutta käyttöliittymää kutsuisi kovinkaan puhtaaksi Androidiksi ja uskon, että moni muu on samaa mieltä.

  OnePlus/Oppo hieman ns. Ampui itseään jalkaan tämän yhdistämisen kanssa.

 8. Ei kai tuossa puhelimessa mitään vikaa vaan Googlen Android päivityksessä puutteita, ei tue kaikkia laitteita yms. OnePlussalta ehkä ei niin fiksu päätös ottaa käyttöön tuollaista beta versiota Androidista mutta vika on Googlen kehittäjä tiimissä

 9. Minulla on toiminut hyvin jo ihan ekasta 12 versiosta lähtien. Ei juurikaan mitään mainittavia vikoja. Tuntuu hyvin vakaalta ja toimivalta. Akku kestää paremmin kuin Android 11 kesti. Käytän Nova launcheria.
  En tiedä miten kaikilla tuntuu olevan hirveästi vikoja kun taas itselläni ei käytännössä ollenkaan. Päivitin suoraan Android 12 c38 c44:seen.
  Ja mitä tulee oxygen kokemukseen niin ei käytönnössä mitään merkittäviä muutoksia. Ainoastaan jos olet joku teho nörtti niin ehkä sitten.

 10. Itsellä ei kyseistä puhelinta/versiota. Nyt 2 vuoden sisällä ollut 3 android valmistajan huippumallit. Samsung Galaxy Note 10+, Xiaomi Mi 10 Pro ja nyt tällä hetkellä Oneplus 8T.

  Kaikissa ongelmia ja bugeja. Päivityksellä korjaan jotain ja lisää tulee. Parhaimmillaan puhelin meni täysin käyttökelvottomaksi kun tuurilla pystyi edes puhelun soittamaan.

  Oneplus 8T tähän mennessä vähiten harmia aiheuttanut mutta kyllä siinä vit..käyrä nousee kattoon kun laitat puhelimiin rahaa ja tämä on tulos.

  Olen alkanut epäillä Googlella olevan jotain tekeillä päivityksien kanssa jotka heijastuu nyt kaikille valmistajille.

  Ennen Oneplus 8T oli Apple iPhone 12 Pro Max kun meni hermot androidin kanssa. Ei ollut mukava kokemus sekään bugien äärellä 1 laitteen sijasta hoidin 3 + iPhone ohjelmistopäivityksen sen jumiutuessa. Myin pois senkin.

  Nyt tässä miettiessä minkä puhelimen tässä uskaltaa ostaa vai olisiko aika heittää hanskat tiskiin ja lopettaa älypuhelimen käyttö kokonaan.

  Olen tehokäyttäjä ja harrastaja motivaatio todella loppu.

 11. Joo itteläkin samaa paskaa ja 5G ei vaan toimi

 12. Heh, mulla on 249€ Nokia X10 joka päivittynyt ajat sitten Android 12. Toimii ku junan vessa! En käsitä miten ihmiset ostaa näitä kiinalaisyritysten viritelmiä.

 13. Asensin C.44 OxygenOS 12 päivityksen ja kun huomasin että ei ollut oikeasti OxygenOS vaan ColorOS niin sanoin vitut ja asensin OxygenOS 11.0.10.10 päivityksen takasin ja Sassia. Perkeleen oppo tuokaa OOS takas vitun tunarit!

Kommentoi

Lisää aiheesta:OnePlus