NokiaOnePlusYleinen

Nokia-pomo ärähti somessa – ”Hämmästyttävää, että Oppo voi edelleen myydä OnePlus-laitteita”

Tommi Uitto, Nokian matkapuhelinverkot-liiketoimintaryhmän johtaja.

Suomalainen Nokia on ottanut kovat keinot käyttöön haastamalla monet kiinalaisen BBK Electronicsin puhelinbrändit oikeuteen useissa eri maissa. Erityisesti Oppo on ollut vahvasti esillä, mutta samassa tilanteessa ovat myös OnePlus, Realme ja Vivo. Kyseiset brändit eivät ole olleet valmiita maksamaan Nokialle laitteissa käytettävistä patenteista.

Oppo, OnePlus ja Realme ovat jo vetäytyneet Saksan markkinoilta, jonka lisäksi myös Vivo on päättänyt lopettaa Saksassa, mutta myös Alankomaissa. Saksa on toistaiseksi ainoa maa, jossa Nokia on saanut kiinalaisbrändit myyntikieltoon. Intiassa oikeus on ollut myös Nokian puolella, jossa Oppo on laitettu maksamaan Nokialle vakuusmaksu aikaisemman lisensointisopimuksen mukaisesti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kiinalaisen BBK Electronicsin brändit eivät ole olleet halukkaita uusimaan lisensointisopimusta Nokian kanssa. Nokian on kerrottu tarjonneen uutta sopimusta valmistajille selvästi aikaisempaa korkeammalla hinnalla, joka johtuu siitä, että nyt mukana on ensimmäistä kertaa myös 5G-standardien patentteja.

Nokia on ollut halukas solmimaan uuden lisenssisopimuksen Oppon ja Vivon kanssa, mutta toistaiseksi tuloksia ei ole saatu. Nokia kannusti viimeksi elokuun alussa Oppoa pelaamaan sääntöjen mukaan ja kilpailijoiden tavoin sopimaan lisenssistä oikeudenmukaisin ja kohtuullisin ehdoin sen sijaan, että jatkaisi toimintaa ilman niitä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lisenssisopimuksen uusiminen on tärkeää Nokialle. Tästä hyvä viittaus saadaan myös Nokian matkapuhelinverkot-liiketoimintaryhmän johtaja Tommi Uitton tuoreesta sosiaalisen median julkaisusta. Uitto on erikoisesti ärähtänyt asian tiimoilta yksittäiselle kuluttajalle, joka omistaa OnePlus-puhelimen.

X-palvelun käyttäjä Torsti Yrjänä on nostanut esille OnePlus 11 -puhelimen hyvät nopeudet verkko-operaattori DNA:n 5G-verkoissa, joissa puhelimella oli saavutettu peräti 2 gigabitin latausnopeus. Nähtävästi Tommi Uitto ei ole suuremmin ilahtunut OnePlussan saamasta hyvästä palautteesta, sillä hän on tuonut ilmi Oppon halukkuuden olla maksamatta Nokian keksinnöistä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

”Ongelmana on, että Oppo, OnePlus-brändin omistaja, käyttää Nokian patentoituja keksintöjä mobiililaitteissaan, mutta on kieltäytynyt ostamasta patenttilisenssiä FRAND-ehdoilla (oikeudenmukainen, kohtuullinen ja syrjimätön). Oppon tulisi pelata 3GPP-sääntöjen mukaan ja saada lisenssi muiden laitevalmistajien tapaan”, kertoi Tommi Uitto kommentissaan.

Hän myös lisäsi toisessa kommentissaan, että ”hämmästyttävää, että Oppo voi edelleen myydä OnePlus-laitteita”. Kommentista voidaan ymmärtää, että Nokia on selvästi pyrkimässä estämään jatkossakin Oppoa myymästä laitteitaan, jos yhtiö ei suostu solmimaan uutta lisenssisopimusta.

Suomessa OnePlus on tunnettu brändi, joka kuuluu isoimpien valmistajien joukkoon markkinaosuuksien perusteella. Nokia on haastanut OnePlussan ja Oppon oikeuteen myös Suomessa, mutta toistaiseksi tämän osalta ei ole kuultu mitään tietoja.

Lähde: Twitter.com

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

13 Kommenttia

 1. Olisi kyllä Nokia voinut aikanaan olla sössimättä omia hyviä puhelimiaan, niin ei ehkä tarvitsisi kiistellä nyt maksuista. Olisi hyvinkin voinut ottaa Android suunnan ajallaan.

  1. Nokiahan ei valmista mitään puhelimia.Toinen suomalainen yhtiö käyttää nimeä ja maksaa siitä.

   1. Nokia kyllä omistaa HMD osakkeita, joten kyllä sillä pieni kytkös on

    1. 10% , todella pieni.

 2. Nokian pitää lopettaa itkeminen ja vapauttaa patentit kaikille. Ei hmd global edes tee niin tehokkaita puhelimia että ne edes käyttäisi noita patentteja. Kunnon patenttitrolli koko Nokia nykyään.

  1. Insinöörityöhön käytetystä ajasta ja resursseista tulee saada myös korvaus

  2. Mico malm. Jos sinun yrityksesi luo uuden keksinnön ja patentoi sen. Keksinnön joka on sinun yrityksesi innovaatio ja luomus ja joka takaa sinun menestykseksi markkinoilla johon olet sijoittanut koko varallisuutesi. Sinä annatkin tuon keksinnön kilpakumppanisi käsiin ilmaiseksi ja samalla varmistat heidän menestyksensä, muttet omaasi. Tuo kuulostaa hieman…no jos ei aivan idiotismilta niin ei ainakaan kovinkaan järkevältä. Nokia on käyttänyt pelkästään yhden vuoden aikana 6 miljardia tuotekehitykseen.

 3. Nokian Uitto nyt heikoilla jäillä. Ahneelle tuuppaa usein käydä lopulta huonosti? Uskon että pyytävät aivan liian paljon. Mobiili kirjoitti 25/7 uudesta käänteestä:
  ”Nokialle takaisku Oppo-patenttikiistassa – ranskalaisoikeuden mukaan kaksi patenttia ovat mitättömiä.
  Nokialla on ollut jo useamman vuoden käynnissä patenttikiista kiinalaisen Oppon kanssa, sillä yhtiöt eivät ole onnistuneet löytymään sopua patenttien lisensoinnista Nokialle maksettavan korvauksen tasosta.
  Nokia ja Oppo ovat osana kiistaa haastaneet toisiaan oikeuteen monissa eri maissa Euroopassa ja Aasiassa.
  Nyt tuoreimpana käänteenä Nokia on kokenut takaiskun Ranskassa, jossa tuomioistuin on todennut päätöksessään Nokian kaksi patenttia mitättömiksi. Nokia oli esittänyt Oppon loukkaavan näitä Wi-Fi-verkkojen saatavuuteen ja yhteyden siirtämiseen liittyviä patentteja tuotteissaan.
  Ranskalaisoikeuden mukaan Nokian patenteilla ei kuitenkaan ollut keksinnöllistä uutuusarvoa.
  Näin ollen tapaus Ranskassa kääntyi ainakin toistaiseksi Oppon eduksi, ja oikeuden mukaan Nokian on maksettava Oppolle myös sen 400 000 euron oikeudenkäyntikulut.” (lainattu sivustolta Mobiili.fi)

  1. Eli jos sinä keksit jotain niin muiden ei tarvitse maksaa niistä. Asiahan on sama kuin teet töitä ja sulle ei makseta niistä

 4. it is all about getting money out of the market doing few work and avoid chinese producer to conquest any small piece of market in Europe. My 2cts: what will be the consequence of this strategy at mobile phone level when talking about Networks? Chinese will not be happy to pay for a Nokia Network equipment when blacklisted anywhere in Europe in terms of Networks and Mobile devices!

  1. You made a valid good point about networks in EU where of course the Chinese part has been sanctioned without any proof given why. It’s of course all about unfair competition!

 5. Eihän niitä kiinan kapuloita ole pakko ostaa…! 😉

 6. Voi kun sais Suomessa tehdyn puhelimen. Käytän yhä vanhaa puhelinta joka näyttää kestävän ikuisesti

Kommentoi

Lisää aiheesta:Nokia