XiaomiYleinen

Oikeus kertoi hyviä uutisia Xiaomille – sijoituskiellon toimeenpano keskeytettävä

Xiaomin toimitusjohtaja Lei Jun / Kuva: Xiaomi

Yhdysvallat asetti tammikuussa 2021 kiinalaisen älypuhelinvalmistaja Xiaomin mustalle listalleen, jonka tarkoituksena oli estää yhdysvaltalaisia sijoittamasta Xiaomiin. Sijoituskieltoon Xiaomi ei ollut tyytyväinen ja vain pari viikkoa myöhemmin Xiaomi ilmoitti haastaneensa Yhdysvallat oikeuteen. Nyt oikeustaistelussa kiinalaisyritys on saanut hyviä uutisia, sillä oikeus on päättänyt väliaikaisesti keskeyttää sijoituskiellon toimeenpanon.

Vuonna 1999 Yhdysvalloissa määrättiin laki, jossa puolustusministeriötä vaadittiin laatimaan luettelo Kiinan armeijan omistamista tai hallitsemista yrityksistä. Lakia on ruvettu noudattamaan vasta hiljattain, ja listalle Xiaomi päätyi tammikuussa 2021. Kyseiselle mustalle listalle joutuminen tarkoittaa sitä, että yritykseen kohdistuu uusi Yhdysvaltojen sijoituskielto, joka pakottaa amerikkalaiset sijoittajat luopumaan omistuksestaan kieltolistalla olevista yrityksistä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Päätös Xiaomin asettamisesta mustalle listalle tehtiin Trumpin hallinnon alaisuudessa ja sijoitusrajoituksien oli määrä tulla voimaan ensi viikolla. Xiaomi ryhtyi vastatoimiin oikeusteitse tammikuun lopussa. Xiaomi nosti kanteen Yhdysvaltojen Columbian piirikunnan käräjäoikeudessa Yhdysvaltojen puolustusministeriötä ja valtiovarainministeriötä vastaan. Xiaomin tavoitteena oli saada tuomioistuin julistamaan mustalle listalle asettaminen laittomaksi, jotta se kumottaisiin.

Perjantaina 12. maaliskuuta Xiaomi on saanut hyviä uutisia, sillä oikeus on määrännyt sijoituskiellon toimeenpanon keskeytyksestä. Oikeuden mukaan Xiaomi todennäköisesti voittaa koko sijoituskiellon kumoamisen oikeudenkäynnin edetessä. Toistaiseksi Yhdysvaltojen puolustusministeriö ei ole kommentoinut päätöstä. Xiaomin edustaja on kertonut olevan tyytyväinen päätökseen, mutta kutsui yrityksen nimeämistä kiinalaiseksi sotilasyhtiöksi mielivaltaiseksi. Yhtiön edustajan mukaan Xiaomi aikoo edelleen pyytää tuomioistuinta julistamaan nimeämisen laittomaksi ja poistamaan nimeämisen pysyvästi.

Lähde: Bloomberg (maksumuurin takana)

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Xiaomi