OPPOYleinen

Oppon päätös hämmentää – yllättäen suljettu piiriyksikkö suunnitteli vielä muutama päivä sitten huippuluokan järjestelmäpiiriä

Pete Lau, Oppon toimitusjohtaja.

Eilen kiinalainen älypuhelinvalmistaja Oppo vahvisti sulkevansa yhtiön omista piireistä vastanneen ZEKU-yksikön. Päätös luopua omista piireistä on tehty nähtävästi nopealla aikataululla, sillä se yllätti monet alaa seuraavat tahot sekä myös Oppon omat työntekijät.

Oppo perusteli omasta piirisuunnittelusta luopumista maailmantalouden ja älypuhelinteollisuuden epävarmuustekijöillä. Oppo on globaalisti viiden suurimman puhelinvalmistajan joukossa, ja sen alaisuudessa toimivat suomalaisille tuttu OnePlus.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

ZEKU-yksikön työntekijät ovat työstäneet suljettujen ovien takana vielä hieman yli viikko sitten täydellä nopeudella ensimmäisiä ARM-pohjaisia piirejä mobiilileille. Android-käyttöjärjestelmän asiantuntija Mishaal Rahman on kertonut järkyttyneensä kuinka äkillisesti Oppo teki päätöksen omien piirien suunnittelun lopettamisesta.

Vielä 5. toukokuuta, eli reilu viikko sitten ZEKU:n työntekijät lähettivät korjaustiedostoja Android Open Source Project (AOSP) -projektiin varmistaakseen, että heidän uudet piirit tunnistavat Googlen kehittämän käyttöjärjestelmän. Projektiin tehtyjen muutoksien perusteella työntekijät työstivät uutta järjestelmäpiiriä, johon on suunniteltu uudet näyttö- ja GPU-ajurit.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen


Oppo on työstänyt myös Board Support Package (BSP) -pakettia Android 14 -käyttöjärjestelmälle. BSP-pakettia piirivalmistajat käyttävät luodakseen laitteistokohtaisia ​​käynnistysohjelmistoja ja muita ratkaisuja, joita tarvitaan käyttöjärjestelmien käyttämiseen piirien kanssa.

Huhujen mukaan Oppon ZEKU-yksikkö kehitti omia räätälöityjä huippuluokan järjestelmäpiirejä, jotka käyttivät taiwanilaisen piirivalmistaja MediaTekin kantataajuuspakettia. Kyseessä ei ole ollut siis enää pelkästään lisäpiiri, vaan täysiverinen puhelimen toiminnasta vastaava järjestelmäpiiri. Aikaisemmin ZEKU on vastannut lisäpiireistä, joita ovat olleet kuvasignaaliprosessori MariSilicon X sekä Bluetooth-piiri MariSilicon Y.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Oppon MariSilicon X -kuvasignaaliprosessori.

Rahmanin mukaan Oppo halusi käyttää uutta järjestelmäpiiriä tulevaisuuden lippulaivapuhelimessa, mutta nähtävästi kyseistä päivää ei tulla näkemään. Oppon sulkiessa ZEKU-yksikön, jäädytetään todennäköisesti myös kaikki suunnitelmat omien järjestelmäpiirien osalta. Omien piirien suunnittelu ja kehitys maksavat usein erittäin paljon, vaikka äkillinen muutos toiminnassa hämmentääkin.

Oppolle tärkeällä markkina-alueella Kiinassa älypuhelimien myyntiluvut ovat olleet viime aikoina laskusuunnassa. Lisäksi Oppo on keskellä oikeustaistelua suomalaisen Nokian kanssa useissa maissa ympäri maailmaa. Muun muassa Saksassa Oppolla ei ole oikeutta myydä puhelimia, sillä kiinalaisyhtiö ei ole ollut valmis maksamaan patenteista Nokialle.

Hiljattain kuultiin myös huhuja siitä, että Oppo ja OnePlus olisivat aikeissa vetäytyä Euroopan markkinoilta. Tämä tieto kuitenkin kiistettiin. Kuten todettua; ei savua ilman tulta. Tähän viittauksia antaa myös tuoreet huhut siitä, että Oppo vetäytyy Ranskan markkinoilta. Ranskassa Oppo ei ole uusinut yhteistyösopimuksia ja uusia puhelimia ei ole tulossa myyntiin 30. kesäkuuta jälkeen.

Lähde: Twitter

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:OPPO