SonyYleinen

Sony Xperia 5 IV julkaistiin – kompakti huippupuhelin 1049 euron hinnalla

Sony Xperia 5 IV

Sony on julkistanut tänään IFA-messujen tilaisuudessaan uuden Xperia 5 IV -älypuhelimen. Kyseessä on kompakti pikkuvelimalli aikaisemmin julkaistulle Xperia 1 IV -puhelimelle. Uutuuspuhelimessa on paljon samoja ominaisuuksia ja samalla kyseessä on melko pieni päivitys viime vuoden Xperia 5 III -puhelimeen verrattuna.

Ulkoisesti Sony on mennyt tällä kertaa kompakti toteutus edellä, mutta muotoilu on tuttu muistakin Sonyn puhelimista. Uutuuspuhelin on valmistettu alumiinikehyksestä sekä Gorilla Glass Victus -lasipinnoista. Puhelimen takaosan lasi on mattapintainen ja etuosassa hyödynnetään kestävää Gorilla Glass Victus -lasia. Sony on ilmoittanut puhelimen mitoiksi 156 x 67 x 8,2 millimetriä ja painoksi 172 grammaa. Xperia 5 IV on IP68-luokituksen mukaisesti vedenkestävä. Sony esitteli puhelimen kolmessa väriversiossa, jotka ovat musta, vihreä ja valkoinen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Xperia 5 IV on varusteltuna 6,1 tuuman OLED-näyttöpaneelilla, jossa on Sonylle perinteinen 21:9-kuvasuhde. Näytössä on Full HD+ -tarkkuus ja mukana on myös 120 hertsin virkistystaajuus. Näyttö on 10-bittinen ja se tukee myös HDR10+ -toistoa. Sonyn mukaan näyttö on nyt 50 prosenttia kirkkaampi kuin edeltäjämallissa. Näytössä on myös Real-time HDR drive -tuki, joka parantaa kirkkauden ja tummien kuva-alueiden erottelukykyä.

Sony hyödyntää puhelimessa Qualcommin tehokasta Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiiriä, eikä siitä olemassa olevaa plus-versiota. 4 nanometrin prosessilla valmistettu piiri koostuu kahdeksasta ytimestä, jotka pohjautuvat ARMv9-tekniikkaan. Tehokkain ydin on Cortex-X2-ydin, joka toimii 3,0 GHz:n kellotaajuudella. Kolme muuta tehoydintä ovat Cortex-A710-pohjaisia ja ne toimivat 2,5 GHz:n kellotaajuudella. Lisäksi neljä energiatehokasta ydintä perustuvat Cortex-A510-ytimiin ja ne toimivat 1,8 GHz:n kellotaajuudella.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Grafiikkaprosessorina toimii Adreno 730. Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiirin suorituskyvyn pitäisi olla 20 prosenttia aikaisempaa parempi sekä virrankulutus on jopa 30 prosenttia pienempi. Sony Xperia 5 IV tarjoaa 8 gigatavua LPDDR5-RAM-muistia sekä 256 gigatavua sisäistä UFS 3.1 -tallennustilaa.

Kameroiden osalta Xperia 5 IV tarjoaa tutun Sonyn kokonaisuuden, johon on saatu innovaatioita Alpha-kameroista. Xperia 5 IV:ssa on kolme objektiivia, jotka 16 mm:n ultralaajakulmaobjektiivi, 24 mm:n laajakulmaobjektiivi ja 60 mm:n teleobjektiivi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kaikissa objektiiveissa on 12 megapikselin Exmor RS for mobile -kuvasensori, jonka lukunopeus on jopa 120 fps. Tämän ominaisuuden ansiosta laite voi tallentaa 4K-videokuvaa 120 fps -nopeudella jopa viisinkertaista hidastuskuvaa. Tekniikka mahdollistaa myös reaaliaikaisen silmätarkennuksen ja kohteen seurannan still-kuvauksessa kaikilla objektiiveilla.

Lisäksi ZEISS-optiikka on kalibroitu erityisesti Xperia 5 IV -älypuhelinta varten. ZEISS T* -pinnoite edistää tarkkaa kuvarenderöintiä ja kontrastia vähentämällä heijastuksia kaikissa takakameran linsseissä. Myös etukamera on varustettu edeltäjäänsä kookkaammalla 12 megapikselin Exmor RS for mobile -kuvasensorilla. Se mahdollistaa paremmat kuvat heikossa valossa ja samalla 4K HDR -videokuvauksen.

Sony on varustellut puhelimen aikaisempaa suuremmalla 5000 milliampeeritunnin akulla, jota pystytään lataamaan 30 watin pikalatauksella. Sony ei enää toimita laturia puhelimen mukana, eikä mukana toimiteta myöskään USB-kaapelia. Xperia 5 IV on varusteltuna myös langattomalla 15 watin latauksella sekä myös käänteisellä langattomalla latauksella. Langaton latausta ei ole aikaisemmi Xperia 5 -sarjassa nähty.

Puhelimen muita huomioitavia ominaisuuksia ovat kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija sekä 3,5 millimetrin kuulokeliitin. Puhelimessa on myös eteenpäin suunnatut stereokaiuttimet. Sony toimittaa puhelimen oletusarvoisesti Android 12 -käyttöjärjestelmällä varusteltuna. Puhelimelle luvataan kaksi Android-versiopäivitystä sekä kolme vuotta tietoturvapäivityksiä.

Sony on kertonut aloittavansa Xperia 5 IV -puhelimen myynnin Suomessa lokakuussa 2022. Suositushinta puhelimelle on 1049 euroa. Ennakkomyynti alkaa syyskuun puolivälissä. Ennakkotilaajat tulevat saamaan myös kaupan päälle Sony WH-1000XM4 -vastamelukuulokkeet, joiden arvo on 380 euroa.

Sony Xperia 5 IV tekniset tiedot:

 • Näyttö: 6,1 tuumaa, OLED, Full HD+, 21:9-kuvasuhde, 120 Hz virkistystaajuus, HDR10+
 • Järjestelmäpiiri: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 (1x 3,00 GHz Cortex-X2, 3x 2,50 GHz Cortex-A710, 4x 1,8 GHz Cortex-A510)
  • Grafiikkaprosessori: Adreno 730
  • 5G–modeemi: Snapdragon X65 (integroitu)
 • RAM-muisti: 8 gigatavua (LPDDR5)
 • Tallennustila: 256 gigatavua (UFS 3.1) + muistikorttipaikka
 • Takakamerat: Kolmoiskamera + TOF + kaksois-LED-salama
  • Pääkamera: 12 MP (f/1.7, 1/1.7”, 24 mm, Dual-PDAF, OIS)
  • Ultralaajakulma: 12 MP (f/2.2, 1/2.5”, 16 mm, 124 asteen näkökenttä)
  • Telekamera: 12 MP (f/2.4, 1/3.5”, 60 mm, Dual PDAF, OIS)
 • Etukamera: 12 MP (1/2.9”)
 • Akku: 5000 milliampeerituntia (ei irrotettava)
  • Lataus: 30W langallinen pikalataus, 15 langaton lataus, käänteinen langaton lataus
 • Liitännät ja tekniikka: USB-C, USB 3.1, Bluetooth 5.2, NFC, kuulokeliitin
 • Muuta: Dual-SIM, sormenjälkilukija kyljessä, kasvojentunnistus, eteenpäin suunnatut stereokaiuttimet
 • Käyttöjärjestelmä: Android 12
 • Mitat: 156 x 67 x 8,2 millimetriä, painoa 172 grammaa
 • Rakenne: Alumiinikehys ja Gorilla Glass Victus -lasipinnat / IP68
 • Värit: Musta, vihreä ja valkoinen

Lähde: Sonyn materiaalit

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Sony