Yleinen

Tekniikkatoimittajan suositus: Mieti kolmesti ennen kuin ostat näitä epämääräisiä ”kotimaisia” älysormuksia

Kuura Ring

Älysormusten markkina tulee mullistumaan tänä vuonna, sillä Samsung tuo markkinoille oman Galaxy Ring -sormuksen ja myös Honor on kertonut tuovansa oman älysormuksen markkinoille tänä vuonna. Älysormuksista monille mieleen tulee kuitenkin suomalaistaustainen Oura, jolle ei ole aikaisempina vuosina löytynyt todellisia kilpailijoita.

Tällä hetkellä uusia älysormusbrändejä tuntuu tulevan pinnalle kuin sieniä sateella. Erityisesti niin sanottuja ”kotimaisia” brändejä. Ainakin allekirjoittaneelle on tullut Facebookissa vastaan monesti Kuura Ring -älysormus ja hiljattain huomasin Timanttisten myyvän ”yksinoikeudella” Focus Smart -älysormusta. Molempien sormusten taustalla häärii suomalaisfirmoja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kuura Ring

Vaikka älysormuksia myydään suomalaisyrityksien kautta, niin sormukset näyttävät olevan pääasiassa vain ”kiinalaista innovointia” suoraan Alibabasta.

Koitin jo viime vuoden puolella löytää Kuura Ring -älysormuksesta lisätietoja, mutta sormuksen tuotesivu ei paljastanut oikeastaan mitään. Nyt sivustolle on lisätty vastuuyritykseksi vuonna 2020 perustettu juvalainen ”Nordtech Trading Oy”. Kyseessä on yritys, jolla on yhteyksiä IP-Agency Finland Oy -yritykseen, joka myy erilaisia älykelloja sekä audiotuotteita Kuura-brändin alaisuudessa.

Ainakin Kuura Ring -sormuksen taustalla näyttää olevan kiinalainen Mo Young Limited -yritys, joka tarjoaa erilaisia valmispaketteja älykelloista ja sormuksista muille yrityksille. Kuura Ring näyttää olevan samanlainen kuin Mo Young Limitedin sivuilta löytyvä sormus. Mo Young Limited on tehnyt tuotteita muun muassa Lenovolle, Filalle ja Transsiolle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Mo Young Limitedin mallinnus brändeille tarjottavasta älysormuksesta.

Mo Young Limited on sopimusvalmistaja, joka kehittää tuotteen, siihen liittyvät ohjelmistot ja valmistaa tuotteen. Eli Kuura Ring ei ole suomalaista käsialaa, vaan tuote on tilattu kiinalaisyritykseltä.

Kuura Ringin saatavuudesta ei ole tarkkaa tietoa, mutta sormuksen sivuilla sen kerrotaan maksavan normaalisti 199 dollaria. Lisäksi sormuksen käytöstä tullaan veloittamaan 9,99 dollaria kuukaudessa.

Timanttiset myyvät omaa Focus Smart -älysormusta.

Timanttisten myymä Focus Smart -älysormus on myös mielenkiintoinen tapaus, sillä lähempi tutkailu paljastaa kyseessä olevan kiinalaisen Quangdong Youhong Medical Technologyn valmistama tuote. Vaikka sormusta myydään niin sanotusti ”Focus Smart” -brändillä, niin brändin taustalla on Osuuskunta Timanttiset. Timanttiset myyvät Focus Smart -brändin alaisuudessa myös älykelloja ja perinteisiä kelloja, joiden tausta löytyy todennäköisesti myös Alibabasta.

Alibaba-yhteys älysormukseen on kuitenkin selvä, eikä sitä ole pyritty piilottamaan. Quangdong Youhong Medical myy samaista älysormusta J-Style -brändillä Alibaba-verkkokaupassa alimmillaan 32 dollarin hinnalla. Kyseessä on pitkälti Oura-kopio, joka näkyy niin laitteen muotoilussa kuin sovelluksen ulkoasussakin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Fucs Smart -älysormus on suoraan Alibabasta.

Timanttiset myyvät älysormusta omalla brändillään kuitenkin 229 euron lähtöhinnalla, joten katteet ovat ainakin kohdillaan. Focus Smart -sormuksen käyttöön ei vaadita erillistä kuukausitilausta.

Vaikka Kuura Ring ja Focus Smart -älysormus vaikuttavat teknisesti kyvykkäältä, niin itseä huolettaa muutama asia tuotteissa. Kummankaan sormuksen taustalla oleva yritys ei ole kovinkaan avoin älysormusten taustasta tai edes siitä, mihin laitteiden keräämät tiedot siirretään. Esimerkiksi Focus Smart -älysormuksen kanssa käytetään Quangdong Youhong Medical -yrityksen kehittämää sovellusta, ja sama tarina on nähtävästi Kuura Ringin kanssa, jonka ohjelmisto tulee suoraan sormuksen valmistajalta.

En olisi siis yhtään hämilläni, jos älysormuksien keräämät tiedot menisivät suorinta tietä Kiinaan. On myös pelottava ajatus, että sormuksien ohjelmistosta vastaa kolmas osapuoli, joka ei välttämättä välitä ollenkaan Euroopan yleisestä tietosuoja-asetuksesta (GDPR). Tämä kannattaa ottaa siis huomioon, kun pohtii epämääräisen, tuntemattoman brändin älysormuksen ostamista.

Ainakin itse miettisin vähintään kolme kertaa tällaisen sormuksen ostamista. En ainakaan kenellekään sellaista suosittelisi.

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

1 Kommentti

  1. Hyvää selvitystyötä 5/5

Kommentoi

Lisää aiheesta:Yleinen