AppleArvostelutYleinen

Testissä Apple iPhone 12 Pro Max – malliston kärkimallin valttikorttina iso näyttö ja muita paremmat kamerat

Apple iPhone 12 Pro Max

SuomiMobiilissa on jo aikaisemmin testattu Applen tuoreimmasta iPhone 12 -mallistosta kolme mallia, eli iPhone 12 mini, iPhone 12 ja iPhone 12 Pro. Tällä kertaa vuorossa on malliston kärkimalli, eli iPhone 12 Pro Max, joka tuo erityisesti suuremman näytön, mutta myös muutaman muun uudistuksen verrattuna aikaisemmin testattuun iPhone 12 Prohon.

Tämän artikkelin pohjaksi kannattaa käydä lukemassa arvostelumme iPhone 12 Prosta, sillä puhelimet ovat teknisesti hyvin pitkälti identtisiä. Tässä arvostelussa tulemme paneutumaan tarkemmin vain eroavaisuuksiin sekä erityisesti kameraominaisuuksiin, jotka ovat nyt iPhone 12 Pro Maxissa astetta paremmat. Suurimmat uudistukset ovat 6,7 tuuman suuruinen näyttö sekä kameran osalta kehittyneempi pääkamera sekä pidemmälle yltävä telekamera. Tässä artikkelissa tulemme tutustumaan iPhone 12 Pro Maxiin noin viikon mittaisen testijakson perusteella.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Apple iPhone 12 Pro Max (A2411)
Mitat: 160.8 x 78.1 x 7.4 mm
Paino: 228 g
Rakenne: ruostumaton teräskehys sekä lasinen takakansi / IP68
Näyttö: 6.7 tuumaa Super Retina XDR (2778 x 1284) / OLED / 19.5:9-kuvasuhde / HDR10
Suoritin: 6-ytiminen Apple A14 Bionic (4-ytiminen Apple GPU)
Muisti: 6 gigatavua RAM-muistia / 128/256/512 gigatavua sisäistä tallennustilaa (ei muistikorttipaikkaa)
Takakamera: 12 MP pääkamera (f/1.6 / 26 mm / 1.7 µm / IBIS / dual pixel PDAF) + 12 MP telekamera (f/2.2 / 65 mm / 1.0 µm / 1/3.4" / PDAF / OIS / 2.5x optinen Zoom) + 12 MP ultralaajakulmakamera (f/2.4 / 13 mm / 1/3.6") + LiDAR-skanneri (3D ToF) / kaksois-LED-salama
Etukamera: 12 megapikselin etukamera (f/2.2 / 23 mm / 1/3.6")
Akku: 3687 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: iOS 14.3
Muuta: Dual-SIM (nano-SIM + eSIM) / 18W pikalataus (ei mukana) / langaton lataus
Liitännät: Lightning / NFC
Ääni: Bluetooth 5.0 / stereokaiuttimet / Dolby Atmos
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / kompassi / gyroskooppi / Face ID -tekniikka
Värit: grafiitti / hopea / kulta / tyynenmerensininen
Hinta: 1279 € (6 + 128 Gt) / 1399 € (6 + 256 Gt) / 1629 € (6 + 512 Gt)

Myyntipakkaus

Apple iPhone 12 Pro Maxin myyntipakkaus ja sen sisältö.

iPhone 12 Pro Maxin myyntipakkaus jatkaa Applen uusinta suuntausta ja kyseessä on varsin kompakti paketti. Apple luottaa uusittuun myyntipakkaukseen, jossa ei ole enää kuulokkeita tai laturia, joten myyntipakkauksesta on saatu myös todella ohut. Ulkoisesti suurta eroa ei kuitenkaan toteutuksessa ole iPhone 12 Pron myyntipakkaukseen, vaan myyntipakkaus on tuttua Applea.

Myyntipakkauksen sisällä on siis ainoastaan muoveihin piilotettu iPhone 12 Pro Max, Lightning–USB-C-latauskaapeli, SIM-korttiluukun avaustyökalu, Apple-tarra ja pikakäyttöopas. Sisältö on siis varsin niukka, eikä mukana toimiteta mitään yllättävää. Applella on myyntipakkauksen pienenemisessä taustalla loistava idea, eli hiilijalanjäljen pienentäminen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ulkoisesti erittäin kookas ja painava

Ulkoisesti iPhone 12 Pro Max on kuin iPhone 12 Pro, mutta tällä kertaa erityisesti mitat sekä paino ovat selvästi suuremmat. Ulkoisesti kuitenkaan mitään muita suurempia muutoksia ei ole, sillä iPhone 12 Pro Max luonnollisesti myötäilee muita malliston puhelimia. Puhelin rakentuu laadukkaista materiaaleista, sillä Apple hyödyntää kehyksessä ruostumatonta terästä ja takaosassa mattapintaista lasia.

Apple on ilmoittanut iPhone 12 Pro Maxin mitoiksi 160,8 x 78,1 x 7,4 millimetriä ja painoksi 228 grammaa. Puhelin on siis leveydeltään ja pituudeltaan selvästi suurempi kuin muut malliston iPhonet, mutta paksuus on pysynyt samana. Lisäksi painoa on nyt selvästi enemmän ja sen huomaa myös käytössä. Painoon vaikuttavat ensinnäkin laadukkaat materiaalit, mutta myös erityisesti suurempi akku.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Mielestäni suurin ongelma iPhone 12 Pro Maxista löytyy muotoilun ja suuren rakenteen yhteydestä, sillä Apple uudisti rakenteen selvästi kulmikkaammaksi iPhone 12 -mallistossa. Kulmikkaampi toteutus toimi mielestäni todella hyvin muissa selvästi pienemmissä malleissa, mutta nyt iPhone 12 Pro Maxissa suuret mitat yhdistettynä kulmikkaaseen toteutukseen ei tuota kovin hyvää käsituntumaa. Puhelinta pidettäessä kädessä kulmikas rakenne on selvästi tunnettavissa esimerkiksi kurottaessa näytön toiseen kulmaan. Toki iPhone 12 Pro Max on jo sen kokoinen, että sen käyttöön tarvitaan lähes aina kaksi kättä, joten yhdellä kädellä kurottelu jää vähemmälle.

iPhone 12 Pro Maxin käteen istuvuus ei ole siis paras mahdollinen suuren koon ja laatikkomaisen rakenteen takia. iPhone 12 Pro Maxin kokoisessa laitteessa voisi toivoa näkevän esimerkiksi pyöristetyt kehykset sekä pyöristetyn takalasin, jotta puhelin ituisi käteen hieman ergonomisemmin.

iPhone 12 Prossa pääsin kehumaan puhelimen laatuvaikutelmaa, eikä nyt iPhone 12 Pro Max ole millään tavalla poikkeava. Puhelimessa on kiiltävä ruostumattomasta teräksestä toteutettu kehys, joka tuntuu erittäin kestävältä ja laadukkaalta, mutta kehyksen viimeistely ei ole omaan mieleeni. Kiiltävät kehykset eivät pysy puhtaina, vaan ne ovat saman tien käteen otettaessa likaiset, täynnä sormenjälkiä ja myös tuntuvat erittäin likaisilta. Lisäksi kiiltävät kehykset eivät puhdistu kovin helposti, mikä on jälleen miinuspuoli iPhone 12 Pro Maxissa.

Takaosan lasipinta on kuitenkin allekirjoittaneen mieleen, sillä Apple hyödyntää tuttua mattapintaista lasia. Mattapinta ei kerää kiiltävän lasin tapaisesti yhtä paljoa sormenjälkiä tai naarmuja. Mattapinta tuntuu kädessä pidettäessä erinomaiselta ja jokseenkin jopa pehmeältä. Yksi iPhone 12 Pro Maxin rakenteellinen kohokohta on etuosassa käytettävä uusi Ceramic Shield -lasi. Ceramic Shield on tehty yhteistyössä Corningin kanssa, ja yksinkertaisesti lasiin on lisätty mikroskooppisia keraamisia kiteitä, jotka tekevät lasista aikaisempaa kovemman ja kestävämmän. Applen mukaan Ceramic Shield on jopa neljä kertaa kestävämpi pudotuksissa kuin perinteinen lasi, mutta tätä ei testijakson aikana viitsitty testata.

Koska iPhone 12 Pro Max on huippupuhelin, niin rakenne on muiden malliston laitteiden tapaan IP68-luokituksen mukaisesti pölyn- ja vedenkestävä. Puhelin on mahdollista upottaa kokonaisuudessaan veteen, ja sen kerrotaan teoreettisesti kestävän jopa 30 minuutin ajan 6 metrin syvyydessä. iPhone 12 Pro Maxia uskaltaa siis helposti käyttää vesisateessa tai tiputella vahingossa vessanpönttöön. On kuitenkin hyvä muistaa, että Applen takuu ei kata mitään nesteestä aiheutuneita vahinkoja.

Ulkoisesti ei siis ole mitään kovin uutta tarjolla verrattuna muihin iPhone 12 -malliston puhelimiin. Lisäksi iPhone 12 Pro Max on saatavilla kaikissa samoissa väriversiossa kuin pikkuvelimalli. Puhelin on valittavissa siis neljässä väriversiossa, jotka ovat grafiitti, hopea, kulta sekä tyynenmerensininen. Testiin saatu versio oli väritykseltään tyynenmerensininen, joka on malliston uusin värivaihtoehto.

Suuri näyttö

Suurin muutos on saatu näyttöön, joka on aikaisempaa suurempi. Apple on laittanut iPhone 12 Pro Maxiin suuren 6,7 tuuman Super Retina XDR OLED -näyttöpaneelin, jonka tarkkuus on 2778 x 1284 pikseliä, mikä tekee noin 458 pikseliä tuumaa kohden. Näyttö perustuu nimensäkin mukaisesti OLED-tekniikkaan, ja sellainen on nähty kaikissa Applen uutuuspuhelimissa.

Apple luottaa näytössä tuttuun 19,5:9-kuvasuhteeseen ja näytön yläreunassa on nykymittapuulla jo jättimäinen lovitoteutus. iPhone 12 Pro Maxin näyttö on varusteltu huippuluokan tapaisesti myös HDR10-tuella ja 1200 nitin maksimikirkkaudella. Teknisesti iPhone 12 Pro Maxin näyttö on pääosin erinomainen, mutta selvin heikkous on edelleen perinteinen 60 hertsin virkistystaajuus. Näytössä ei ole kilpailijoiden puhelimista löytyvää 90 tai 120 hertsin virkistystaajuutta.

iPhone 12 mini vs. iPhone 12 Pro Max

Ei ole siis yllätys, että iPhone 12 Pro Maxin näyttö on lähes täydellinen päivittäisessä käytössä, eikä vastaan tullut testijakson aikana suuremmin mitään valittamista. Toki 60 hertsin virkistystaajuuden huomaa heti, jos on käyttänyt aikaisemmin suuremmalla virkistystaajuudella varusteltua näyttöä. iPhone 12 Pro Maxin näyttö toistaa värit erinomaisesti, kirkkaus on riittävä myös auringonvalossa, minkä lisäksi katselukulmat ovat luonnollisesti huippuluokkaiset.

Näytön koko tuottaa kuitenkin pieniä ongelmia, sillä näyttö alkaa olemaan jo sen verran iso, ettei sitä pysty käyttämään kunnolla yhdellä kädellä, vaan käyttöön tarvitaan aina kaksi kättä. iPhone 12 Pro Maxin näyttö on täysin vastakohta viimeksi testatulle iPhone 12 Minille. Varmasti parempi valinta näytön osalta olisi iPhone 12 Pro, jossa on selvästi pienempi näyttö, mutta ei kuitenkaan liian pieni.

Jälleen kerran Apple ansaitsee kehut iPhone 12 Pro Maxin näyttöä kiertävistä kehyksistä, sillä ne ovat malliston muiden puhelimien tapaisesti erittäin kapeat. Näyttöä kiertää joka sivulla tasapaksu musta kaistale, mutta yläreunaan on tehty kuitenkin paksu ja leveä lovi. Ensi vuonna Apple voisi tarkastella loven tarpeellisuutta uudestaan, sillä näytössä oikeastaan yksi ongelma on juurikin loven viemä tila.

Teknisesti samanlainen kuin iPhone 12 Pro

Teknisien ominaisuuksien osalta iPhone 12 Pro Max on jo tuttu, joten siihen ei kovin suuresti tässä artikkelissa enää tutustuta. Apple hyödyntää luonnollisesti samaa järjestelmäpiiriä ja muita teknisiä ratkaisuja, jotka nähtiin jo iPhone 12 Prossa. Puhelimessa on siis Applen tehokkain A14 Bionic -järjestelmäpiiri, joka on maailman ensimmäinen 5 nanometrin prosessilla valmistettu piiri. Lisäksi A14 Bionic sisältää 11,8 miljardia transistoria, mikä on 40 prosenttia enemmän kuin A13 Bionic -piirissä.

A14 Bionic sisältää kuusi ydintä, jossa on kaksi suurta Firestorm-ydintä, jotka ovat kellotettu 3,1 GHz:n taajuudelle. Lisäksi A14 Bionic sisältää neljä pienempää Icestorm-ydintä, jotka toimivat 1,8 GHz:n kellotaajuudella, mutta niissä on myös TurboBoost-tuki, jolloin maksimi kellotaajuus voi yltää 3,1 GHz:n tasolle, jos sille on tarvetta. Applen mukaan suorituskyvyn pitäisi olla jopa 50 prosenttia parempi kuin aikaisemmassa A13 Bionic -järjestelmäpiirissä.

Apple hyödyntää A14 Bionic -piirissä myös uusittua neliytimistä grafiikkaprosessoria (GPU), joka takaa 50 prosenttia paremman grafiikkasuorituskyvyn verrattuna viime vuoden iPhoneihin. Apple on laittanut mukaan myös 16-ytimisen NPU:n, joka vastaa puhelimen koneoppimisesta. Apple on kertonut tässä otetun selviä parannuksia ylöspäin, sillä sen mainostetaan lisäävän jopa 70 prosenttia tekoälyn suorituskykyä.

iPhone 12 Pro Maxissa on 6 gigatavua RAM-muistia, joten sitä on saman verran kuin iPhone 12 Prossa. 6 gigatavua kuulostaa pieneltä, jos sitä verrataan huippuluokan Android-puhelimiin, joissa voi olla jopa 16 gigatavua RAM-muistia, mutta Applen laitteet eivät kovin paljoa RAM-muistia tarvitse hyvien optimointien ansiosta. Sisäistä tallennustilaa iPhone 12 Pro Maxin halvimmassa versiossa on vaadittavat 128 gigatavua, mutta puhelin on saatavilla 256 ja 512 gigatavun varianteissa. Apple ei ole puhelimeen laittanut muistikorttipaikkaa.

Suorituskyvyltään iPhone 12 Pro Max on markkinoiden kärkeä, eikä siitä päästä mihinkään niin kauan kuin sisuksista löytyy Apple A14 Bionic -järjestelmäpiiri. Suorituskykytestien tuloksiin voi käydä tutustumassa tarkemmin iPhone 12 Pron arvostelusta tämän linkin takaa. iPhone 12 Pro ja iPhone 12 Pro Max ovat suorituskyvyltään identtiset, joten tähän osa-alueeseen ei enää tässä arvostelussa tulla suuremmin tutustumaan.

5G-yhteydet löytyvät myös iPhone 12 Pro Maxista, kuten muistakin malliston jäsenistä. 5G:n osalta iPhone 12 Pro Max ei tarjoa mitään yllätyksiä enää muiden iPhone 12 -mallien testaamisen jälkeen, sillä tälläkin kertaa tekniset ominaisuudet ovat identtiset. Sisuksista löytyy jo myös Android-puhelimista tutuksi tullut Qualcommin kehittämä Snapdragon X55 -5G-modeemi.

iPhone 12 Pro Max tukee monipuolisesti 5G-taajuuksia, sillä Apple on ilmoittanut laitteessa olevan tuki yhteensä 17 taajuudelle. Apple on laittanut iPhone 12 Pro Maxiin taajuudet n1, 2, 3, 5, 7, 8, 12, 20, 25, 28, 38, 40, 41, 66, 77, 78 ja 79. Suomessa 5G-verkot pohjautuvat tällä hetkellä sub-6 GHz:n n78-taajuusalueeseen, mutta 5G-verkkojen laajentuessa Suomessa ja Euroopan tasolla saattaa uusia taajuusalueita tulla käyttöön. Esimerkiksi Suomessa odotetaan otettavan käyttöön tulevaisuudessa myös n28-taajuusalue, joten iPhone 12 Pro Max tukee valmiiksi myös 5G-verkkojen kehittymistä Suomessa.

5G-yhteyksiä testattiin pääasiassa vain DNA:n verkoissa Hämeenlinnassa, jossa päästiin monesti erinomaisiin tuloksiin. Pääasiassa nopeudet ylsivät aina hyvän kuuluvuuden alueella yli 700 Mbps tasolle, ja lähetysnopeudet vastaavasti jäivät 30-80 Mbps tasolle. Parhaimmillaan 5G-testeissä saatiin mitattua 833 Mbps latausnopeus sekä 89,4 Mbps lähetysnopeus. iPhone 12 Pro Max osoittautui siis yhteyksiltään varsin hyväksi 5G-puhelimeksi ainakin DNA:n verkoissa.

Loistava akunkesto

Yksi miellyttävistä parannuksista on tehty nyt suuremman koon ansiosta myös akunkestoon, sillä iPhone 12 Pro Maxin sisuksiin mahtuu suuri akku. Akku on kooltaan 3678 milliampeerituntia, mikä itsessään jo varmasti takaa erinomaisen akunkeston. Olemme kehuneet jo muidenkin uusien iPhone 12 -puhelimien akunkestoa ja nyt iPhone 12 Pro Maxin akku kestää vieläkin pidempään.

Testijakson aikana akku ei loppunut kesken päivän koskaan, vaan akkua saattoi olla iltaisin vielä 30 prosenttiakin. Toki testijakso suoritettiin jatkuvasti 4G-verkkojen ulottuvilla, eikä 5G:n vaikutusta akunkestoon päästy todentamaan. Testijakson aikana puhelimen käyttö oli aktiivista, mutta varmasti pienemmällä käytöllä akku kestänee peräti kaksikin päivää. Apple on pystynyt optimoimaan järjestelmäpiirin ja ohjelmiston hyvin, jotta akunkesto on saatu hyvälle tasolle.

Apple on varustellut iPhone 12 Pro Maxin tutuilla monipuolisilla latausmahdollisuuksilla, sillä laitetta voidaan ladata jopa kolmella tavalla. Ensimmäinen on perinteinen 20 watin pikalataus Lightning-liitännän kautta, mutta toisena on kaksi eri tapaa ladata langattomasti. iPhone 12 Pro Max tukee langatonta latausta Qi-standardilla 7,5 watin teholla sekä Applen MagSafe-laturilla 15 watin teholla.

Apple ei toimita puhelimen mukana mitään laturia, joten 20 watin peruslaturi tai MagSafe-laturi on ostettava erikseen. iPhone 12 Pro Max tukee kuitenkin USB Power Delivery -standardia, joten monia kyseistä standardia tukevia latureita on mahdollista hyödyntää laitteen pikalataukseen. Testasimme iPhone 12 Pro Maxin latausnopeuden erillisellä laturilla, jonka avulla saimme ladattua laitetta 20 watin teholla. Apple itse lupaa, että pikalaturilla puhelin latautuu 30 minuutissa 50 prosentin varaustasoon. Alapuolella olevasta kuvaajasta on tarkistettavissa, millainen puhelimen latausnopeus todellisuudessa on.

Apple iPhone 12 Pro Maxin akun latausnopeus 20 watin pikalaturilla.

Kuvaajasta nähdään iPhone 12 Pro Maxin latautuvan tyhjästä täyteen 110 minuutissa, eli alle kahdessa tunnissa. 30 minuutissa saavutetaan 53 prosentin varaustaso, ja 90 prosentin tasolle päästään 67 minuutin latauksen jälkeen. Loput 10 prosenttia latautuvat todella hitaasti 43 minuutissa, kun vertailun vuoksi ensimmäiset 10 prosenttia latautuvat noin 7 minuutissa. 20 watin latauksella iPhone 12 Pro Maxiin saadaan mukavalla tahdilla aluksi akkua, mutta lataus hidastuu selvästi loppua kohden.

Edelleenkään Apple pikalataus ei ole missään tilanteessa tehokkain, sillä tällä hetkellä useat huippupuhelimet latautuvat tyhjästä täyteen jopa alle tunnissa. Apple ei pääse haastamaan monia kilpailijoitaan, joten tämän osalta Applella olisi vielä hieman kirittävää. Testijakson aikana ei päästy kokeilemaan langattoman latauksen nopeutta.

Testijakson aikana iPhone 12 Pro Max laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla iPhone 12 Pro Max laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta ei ollut kulunut ollenkaan akkua, sillä akunvaraus oli 100 prosenttia. Koska Apple hyödyntää OLED-näyttöä, niin näytön kanssa ei tullut vastaan ongelmia. Pakkastestin jälkeen puhelimen akun lataaminen oli mahdollista sekä salama oli käytettävissä kuvattaessa. Usein lataaminen ja salaman käyttö ovat olleet turvallisuussyistä estettynä ainakin Android-puhelimissa. Pakkastestin jälkeen havaittiin, että Face ID ei toiminut, mutta puhelimen ollessa muutaman minuutin huoneenlämmössä palautui laite toimimaan normaalisti.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla iPhone 12 Pro Maxin näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämänkään testin jälkeen akkua ei ollut kulunut ollenkaan, sillä akunvaraus oli edelleen 100 prosenttia. Yleisesti tässä testissä akkua kuluu keskimäärin 5-15 prosenttia puhelimesta riippuen. Toisen testauskerran aikana ei havaittu muita ongelmia tai haasteita kuin ensimmäiselläkään testauskerralla.

Jo aikaisemminkin testatut iPhone 12 -malliston älypuhelimet ovat olleet pakkaskestävyyden kanssa hyviä, mutta nyt iPhone 12 Pro Maxin tulokset olivat parhaimmat. Ainoa ongelma löytyi Face ID:sta, sillä se ei suostunut toimimaan pakkasessa. Apple oli sallinut tuttuun tyyliin myös akun lataamisen puhelimen ollessa jääkylmänä.

Malliston parhaimmat kamerat

Vaikka aikaisempina vuosina Apple on laittanut Pro-puhelimiinsa identtiset kamerat, niin tällä kertaa eroavaisuuksia löytyy. iPhone 12 Pro Max tarjoaa ainakin paperilla katsottuna iPhone 12 -malliston parhaimmat kamerat, sillä Apple on uudistanut hieman pääkameraa sekä tuonut mukaan paremman telekameran. iPhone 12 Pro Maxin takaosasta löytyy tuttu kolmoiskamerajärjestelmä, joka koostuu pääkameran ohella ultralaajakulmakamerasta sekä telekamerasta. Pikaisesti siis näyttää, että toteutus on samanlainen kuin pikkuvelimallissa, mutta oikeastaan vain ultralaajakulmakamera on täysin identtinen.

Suurin ero on pääkamerassa, sillä Apple hyödyntää 47 prosenttia isompaa sensoria kuin muissa malliston puhelimissa. Sensorissa on suurempi 1,7 µm pikselikoko, jonka auttaa erityisesti parempien hämäräkuvien taltioimisessa. Kamerassa on edelleen 12 megapikseliä ja siinä on f/1.6-aukko, 26 mm polttoväli sekä vaiheentunnistava automaattitarkennus. Tällä kertaa puuttuu optinen kuvanvakain, sillä se on korvattu IBIS-vakautuksella. Kyseessä on vakautus, jossa liikutetaan sensoria liikkeiden mukaisesti, eikä OIS-vakautuksen kaltaisesti vain objektiivia. Kyseinen tekniikka on nähty pääasiassa järjestelmäkameroissa, eikä älypuhelimissa koskaan aikaisemmin.

Toinen uudistuksista on 12 megapikselin telekamera, joka tarjoaa f/2.2-aukon, 65 mm polttovälin, 1,0 µm pikselikoon, 1/3,4” kennokoon, vaiheentunnistavan tarkennuksen sekä optisen kuvanvakaimen. Aikaisemmin nähdyn 2x optisen zoomauksen sijasta uusittu telekamera kykenee 2,5x optiseen zoomaukseen, minkä ansiosta Apple on myös laajentanut digitaalisen zoomauksen 12-kertaiseksi. iPhone 12 Pro Maxin telekamera tarjoaa Applen historiassa suurimman optisen zoomauksen.

Ultralaajakulmakamera on edelleen sama kuin iPhone 12 -malliston muissakin malleissa. Kyseessä on 12 megapikselin kamera, jossa on f/2.4-aukko, 13 mm polttoväli sekä 1/3,6” kennokoko. Ultralaajakulmakameralla voidaan taltioida kuvia 120 asteen kuvakentällä, mutta kamerassa ei ole tuttuun tyyliin optista kuvanvakainta, eikä myöskään tarkennusta. Kameroiden rinnalla iPhone 12 Pro Max tarjoaa myös LiDAR-sensorin, jota voidaan hyödyntää erityisesti tarkennuksessa sekä syvyysterävyyden taltioimisessa. Applen mukaan LiDAR mahdollistaa jopa kuusi kertaa nopeamman automaattitarkennuksen heikossa valaistuksessa.

Apple iPhone 12 Pro Maxin kamerat lyhyesti:

 • Kolmoiskamera + kaksois-LED-salama
  • Pääkamera: 12 megapikseliä / f/1.6-aukko, 26 mm polttoväli, 1,7 µm, Dual Pixel PDAF, IBIS
  • Ultralaajakulma: 12 megapikseliä / f/2.4, 13 mm, 1/3,6”, 120 asteen kuvakenttä
  • Telekamera: 12 megapikseliä / f/2.2, 65 mm, 1,0 µm, 1/3,4”, PDAF, OIS, 2,5x optinen, 12x digitaalinen zoomi
  • Muuta: LiDAR-sensori
 • Etukamera: 12 megapikseliä / f/2.2, 23 mm, 1/3,6” + SL 3D (syvyysanturi)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella Google Drivesta.

12 megapikselin pääkameralla pystytään taltioimaan luonnollisestikin erinomaisia kuvia erilaisissa olosuhteissa. Hyvässä päivänvalossa kuvien laatua voi helposti verrata muihin iPhone 12 -malliston puhelimiin, sillä kovin suurta eroa pääkameraan tehdyt parannukset eivät pääse tuottamaan. Kuvissa on siis paljon yksityiskohtia, hyvät värit sekä erinomainen dynaaminen alue. Suurempi sensori mahdollistaa myös erityisesti lähikuvissa luonnollisen taustasumennuksen, mikä on ainakin allekirjoittaneen mieleen.

Hieman heikommassa valaistuksessa iPhone 12 Pro Maxin pääkameran parannukset tulevat paremmin esille, ja kyseessä onkin malliston paras laite hämäräkuvaukseen. Applen oma kamerasovellus osaa automaattisesti valita, käytetäänkö kuvaustilanteessa yötilaa vai otetaanko kuva ilman. Yleisesti kuvat ovat kuitenkin hyviä heikossa valaistuksessa, sillä niissä on mukavasti yksityiskohtia, rakeisuutta kohtalaisen vähän, eikä Apple ole lähtenyt korostamaan värejä liian paljoa. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettu iPhone 12 Pro Maxin pääkameralla.

Ultralaajakulmakamera ei ole muuttunut ollenkaan verrattuna iPhone 12 Prohon, vaan Apple hyödyntää täysin samaa sensoria. Ultralaajakulmakamera on tuttuun tapaan 12 megapikselin tasoinen, ja sen avulla saadaan hyvässä valaistuksessa miellyttäviä kuvia laajalla kuvakentällä. Pääkameran kuvien laadun tasolle ei ultralaajakulmakameralla päästä, mutta iPhone 12 Pro Maxissa tämäkin kamera on mielestäni hyvällä tasolla. Kuvissa on mukavasti yksityiskohtia, värit taltioituvat luonnollisesti ja dynaaminen alue on jälleen hyvä. Ultralaajakulmakameran heikkous löytyy myös kuvan vihreistä kohdista, jotka menevät hyvin nopeasti puuromaiseksi.

Heikossa valaistuksessa ultralaajakulmakameraa Apple on parantanut nyt selvästi, sillä yökuvaustila on nyt käytettävissä myös tässä kamerassa. Aikaisemmin ultralaajakulmakameralla heikossa valaistuksessa taltioidut kuvat ovat olleet heikkoja, mutta nyt yökuvaustila tekee siihen muutoksen. iPhone 12 Pro Maxin ultralaajakulmakameralla saadaan tämän ansiosta taltioitua hyviä kuvia myös heikossa valaistuksessa. Kuvissa on mukavasti yksityiskohtia, mutta pehmeyttä on silti liikaa. Alapuolella on muutamia ultralaajakulmakameralla taltioituja kuvia.

Toinen iPhone 12 Pro Maxissa uudistettu kamera on telekamera, joka on kuitenkin jälleen 12 megapikselin tasoinen. Kamera tarjoaa kuitenkin nyt paremman 2,5x optisen zoomauksen, eli telekameralla päästään zoomaamaan aikaisempaa lähemmäksi kohdetta. iPhone 12 Prossa telekamera kykeni ainoastaan 2x optiseen zoomaukseen, joten pientä parannusta on tämän osalta vihdoin saatu. Telekameralla kuvattaessa saadaan aikaiseksi pääosin erinomaista jälkeä, sillä kuvat ovat teräviä sekä yksityiskohtaisia.

Heikossa valaistuksessa iPhone 12 Pro Maxissa ei aina käytetä telekameraa, vaan yleisesti zoomaus toteutetaan pääkamerasta digitaalisesti zoomaamalla. Tämä johtuu siitä, että heikossa valaistuksessa pääkamerasta zoomaamalla saadaan usein parempia kuvia aikaiseksi kuin hieman heikommalla telekameralla. Valitettavasti telekamerassa ei pystytä käyttämään muiden kameroiden tapaisesti yökuvaustilaa. Alapuolella on muutamia kuvapareja, joista vasemmanpuoleinen on pääkameralla taltioitu ja oikeanpuoleinen vastaavasti telekameralla kuvattu.

Yhteenveto: Valttikorttina iso näyttö ja paremmat kamerat

SuomiMobiili suosittelee Apple iPhone 12 Pro Max -puhelinta.

iPhone 12 Pro Max on Applen tämän vuoden kärkimalli, ja se tarjoaakin kaikista parhaimpia teknisiä toteutuksia verrattuna muihin malliston laitteisiin. Verrattuna aikaisemmin testattuun iPhone 12 Pro -puhelimeen, on Apple tällä kertaa tuonut iPhone 12 Pro Maxiin suuremman näytön, suuremman akun sekä kehittyneemmät kamerat. Testijakson aikana puhelin osoittautui erinomaiseksi vaihtoehdoksi, jos hakusessa on suurella näytöllä varusteltu huippupuhelin.

Testijakson aikana tykästyin jälleen iPhone 12 Pro Maxin laadukkaaseen ja uudistettuun rakenteeseen, vaikka suuri koko tuottaakin toisinaan ongelmia. Lisäksi puhelin on erittäin painava, joten iPhone 12 Pro Max ei varmasti ole sopivin iPhone 12 -malli kaikille käyttäjille. Puhelimessa on myös paljon muita tuttuja vahvuuksia, joista nopeasti voi luetella muun muassa laadukkaan OLED-näytön, tehokkaan A14 Bionic -järjestelmäpiirin, 5G-yhteydet sekä loistavan akunkeston. Myös uusitut kamerat ovat erittäin laadukkaat ja tuottavat huippuluokan kuvia.

Älypuhelinmaailmassa kilpailu on kuitenkin erittäin kovaa, eikä iPhone 12 Pro Max pääse erottumaan suuresti millään kovin erikoisella. Laitteen heikkouksiksi voisi mainita näytön 60 hertsin virkistystaajuuden, hitaan pikalatauksen, leveän näyttöloven sekä korkean hinnoittelun verrattuna ominaisuuksiin. Lyhyesti voisi siis todeta, että iPhone 12 Pro Maxissa on tutut Applen vahvuudet sekä myös heikkoudet, jotka kannattaa ottaa huomioon ennen ostamista.

SuomiMobiilille iPhone 12 Pro Maxin testaamisen mahdollisti verkko-operaattori DNA, jonka kautta uuden iPhone 12 Pro Maxin pystyy tilaamaan edullisimmillaan 1279 euron hintaan. Edullisin versio tarjoaa 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa, mutta lisähinnalla saa myös 256 gigatavun (1399 €) ja 512 gigatavun (1629 €) muistiversion. Apple on julkaissut puhelimen neljässä väriversiossa, jotka ovat hopea (Silver), grafiitti (Graphite), kulta (Gold) sekä tyynenmerensininen (Pacific Blue).

Apple iPhone 12 Pro Max

8.7

SuomiMobiilin testtavana käynyt Apple iPhone 12 Pro Max vakuuttaa erinomaisilla kameroilla sekä suurella näytöllä.

Hyvää
 • Laadukas rakenne ja uusittu tasainen kehys näyttää hyvältä
 • IP68-luokituksen mukaisesti pölyn- ja vedenkestävä
 • Iso ja laadukas OLED-näyttö
 • Apple A14 Bionic tarjoaa erinomaisen suorituskyvyn sekä 5G-tuen
 • Dual-SIM-tuki (nano-SIM + eSIM)
 • Hyvä stereoäänentoisto
 • Erinomainen akunkesto ja pakkaskestävyys
 • iPhone 12 -malliston kehittyneimmät kamerat
Huonoa
 • Ei laturia mukana myyntipakkauksessa
 • Kokonaisuudessaan painava puhelin
 • Puhelimen kiiltävä kehys heti likainen
 • Näytön leveä lovitoteutus vanhanaikainen
 • Näytössä ei korkeaa virkistystaajuutta
 • Akun pikalataus ei kilpailijoiden tasolla
 • Korkea hinta
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Apple