ArvostelutHonorYleinen

Testissä Honor X7 – liian monta kompromissia piilotettuna tyylikkäisiin kuoriin

Honor X7

Honor X7 on toistaiseksi edullisin itsenäisen Honorin Suomeen tuomista älypuhelimista. Uutuuspuhelin on läheistä sukua Honor X8 -puhelimelle, johon voi käydä tutustumassa tarkemmin erillisestä arvostelusta tämän linkin takaa. Honor X7 -puhelinta on testattu SuomiMobiilissa parin viikon ajan, joten laitteesta on saatu hyvä käsitys.

Uutuuspuhelimen myyntivaltteja ovat suuri 5000 milliampeeritunnin akku sekä tyylikäs Honor 50 -puhelinta jäljittelevä muotoilu. Honor X7 sisältää Qualcommin kehittämän Snapdragon 680 -järjestelmäpiirin sekä 48 megapikselin tasoisen neloiskameran. Suomessa Honor X7 on saatavilla 199 euron suositushinnalla.

Tässä arvostelussa tulemme tutkimaan laitteen rakennetta, teknisiä ominaisuuksia, kameroita sekä ohjelmistoa. Lisäksi testijakson aikana toteutimme laitteelle tutun pakkastestin ja lataustestin. Alapuolella on vielä yhteenveto puhelimen teknisistä ominaisuuksista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Honor X7 (CMA-LX1)
Mitat: 167.6 x 77.2 x 8.6 mm
Paino: 198 g
Rakenne: muovirakenne / lasi edessä
Näyttö: 6.74 tuumaa / HD+ (1600 x 720) / 20:9-kuvasuhde / IPS LCD / 90 Hz
Järjestelmäpiiri: 8-ytiminen Snapdragon 680 (4x 2.4 GHz Kryo 265 & 4x 1.9 GHz Kryo 265)
Grafiikkasuoritin: Adreno 610
Muisti: 4 Gt RAM-muistia [LPDDR4x] / 128 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 2.2]
Takakamera: 48 MP pääkamera (f/1.8 / PDAF) + 5MP ultralaajakulmakamera (f/2.2) + 2 MP syvyyskamera (f/2.4) + 2 MP makrokamera (f/2.4) + LED-salama
Etukamera: 8 MP etukamera (f/2.0)
Akku: 5000 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 11 + Magic UI 4.2 (sisältää Googlen palvelut)
Muuta: Dual-SIM / 22.5 watin lataus / NFC
Liitännät: USB-C / USB 2.0 / Kuulokeliitin
Ääni: Bluetooth 5.0 / yksi kaiutin
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / gyroskooppi / kompassi / sormenjälkilukija kyljessä
Värit: Hopea (Titanium Silver) / sininen (Ocean Blue) / musta (Midnight Black)
Hinta: 199 euroa (4 + 128 Gt)

Myyntipakkaus

Honor X7:n myyntipakkaus ja sen sisältö (suojakuorta ei toimiteta Suomessa).

Honor toimittaa puhelimen varsin perinteikkäässä myyntipakkauksessa, joka on ulkoisesti valkoinen. Myyntipakkausta on koristamassa kuva itse puhelimesta, mutta myös useat Honor-logot sekä laitteen mallinimi. Pakkauksen yhdellä kyljellä on tarra, johon on lueteltu laitteen mallikoodi, muisti- ja väriversio sekä IMEI-tiedot.

Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä tulee esille itse Honor X7 muovipussiin asetettuna. Tämä jälkeen pakkauksessa on pahvitasku, joka pitää sisällään testilaitteen tapauksessa pehmeämuovisen suojakuoren ja metallisen SIM-korttiluukun avaustyökalun. Kaupasta ostettaessa pahvitaskussa ei ole suojakuorta, mutta siellä on silti lisänä käyttöopas ja muita tarpeellisia tietoja. Pakkauksen pohjalla on vielä 22,5 watin pikalaturi sekä USB-C-lataus- ja tiedonsiirtokaapeli.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Honor X7:n mukana toimitetaan siis perusasiat, joita tässä hintapisteessä yleensäkin tulee mukana. Honor ei ole luopunut laturista, vaan tarjolla on kohtuullinen pikalataus. Honor X7:n ostaessa mukana on yksinkertaisesti kaikki käytön aloittamiseen vaadittava.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Honor X7 on ulkoisesti tyylikäs, vaikka se onkin rakennettu hintaluokkansa mukaisista materiaaleista. Kehys ja takaosa ovat valmistettu muovista, ja etuosassa näyttöä on suojaamassa lasipinta. Honor X7 -puhelimesta on tarjolla on kolme väriversiota, jotka ovat hopea Titanium Silver, musta Midnight Black sekä testiin saatu sininen Ocean Blue.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Puhelimen kehyksestä on viimeistelty mattapintainen, mutta valitettavasti Honor luottaa takaosassa kiiltävän muoviin. Henkilökohtaisesti en ole suuri kiiltävämuovisten puhelimien ystävä. Ensinnäkin kiiltävä muovi naarmuuntuu usein todella helposti, ja toisekseen se myös likaantuu helpommin. Kiiltävät pinnat keräävät paljon sormenjälkiä ja likaa, joten puhelinta saa olla jatkuvasti putsaamassa. Testijakson aikana muoviin tuli muutamia naarmuja, ja takaosaa oli hyvin vaikea saada puhtaaksi rasvan tarttuessa siihen kiinni todella.

Suojakuoren hankkiminen puhelimelle ei ole siis yhtään hullumpi idea, ja se onkin mielestäni jopa suositeltavaa. Etuosan lasin valmistajaa Honor ei ole maininnut, joten oletettavasti kyse ei ole Gorilla Glass -lasista. Testijakson aikana lasiin ei tullut huomattavia naarmuja, mutta onneksi puhelimeen on myös tehtaalla asennettu oletuksena muovinen suojakalvo. Näyttölasissa on kuitenkin säästelty reilusti, sillä mukaan ei ole saatu likaa hylkivää pinnoitetta. Ilman suojakalvoa lasi tuntuu tahmealta ja sormenjälkiä joutuu lasista todella hinkkaamaan. Kyseessä on erikoinen alue säästää, sillä useissa halpapuhelimissakin on likaa hylkivä pinnoite.

Käsituntumaltaan Honor X7 ei ole yhtään hullumpi laite, sillä takaosaosan pyöristykset takaavat ergonomisen otteen. Muovinen tuntuma on kuitenkin vahvasti läsnä. Lisäksi halpaa tuntumaa on tuomassa näyttölasia kiertävä ylimäärinen musta muovikaistale, mutta se annettaneen anteeksi tässä hintapisteessä.

Honor on ilmoittanut puhelimen virallisiksi mitoiksi 167,6 x 77,2 x 8,6 millimetriä, joten kyse on todella suuresta puhelimesta. Painoa laitteella on jopa 198 grammaa, joten myöskään kevyestä laitteesta ei ole kyse. Honor X7 on siis suunnattu käyttäjille, joita puhelimen suurempi koko ei suuremmin haittaa. Jos kuitenkin haluaa pienemmän laitteen, niin silloin kannattaa katsella muita puhelimia. Laadullisesti Honor X7 on vakuuttava, sillä puhelin ei pääse natisemaan tai antamaan periksi kevyesti käsien välissä taivuteltaessa.

Vedenkestävyyttä Honor ei ole saanut puhelimeen, eikä yhtiö myöskään lupaa minkäänlaista roiskevedenkestävyyttä. Virallinen IP-luokitus ei ole mikään vaatimus tässä hintapisteessä, mutta jonkinlainen roiskevedenkestävyys on jo hyvin yleinen kilpailijoiden laitteissa. SIM-korttiluukun Honor on kuitenkin suojannut pienellä suojakumilla, joka estää veden pääseminen laitteen rakenteeseen. Puhelinta ei kuitenkaan kannata altistaa ainakaan tahallaan vedelle tai muille nesteille.

Etuosaltaan Honor X7 on kuin mikä tahansa muukin alemman hintapisteen älypuhelin. Näyttö peittää noin 85 prosenttia etuosan pinta-alasta, mikä kertoo näytössä olevan kohtuulliset kehykset. Näyttö on kauttaaltaan tasainen ja sen yläreunassa on pisaramainen lovitoteutus etukameraa varten. Näytön yläpuolella puheluihin käytettävä kuuloke sekä yläkehyksessä on myös piilotettuna valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet.

Honor X7:n takaosaan on pyritty tuomaan ilmettä kalliimmasta Honor 50 -puhelimesta. Erityisesti kamera-alue on koostuu tyylikkäästi kahdesta ympyrästä. Toisen ympyrän sisällä on yksi kamera ja toisen sisällä on vastaavasti kolme kameraa ja LED-salamavalo. Kamera-alueen ulkopuolelle on laitettu teksti ”AI CAMERA ASH F1.8”. Kamera-alueen ulkonemisen takia laite pääsee hieman keikkumaan pöydällä käytettäessä. Honor X7:n takaosassa on kamera-alueen ohella lisäksi Honor-logo sekä muita vaadittuja logoja sekä tietoja pienellä präntillä.

Puhelimen oikeaan kylkeen Honor on asettanut äänenvoimakkuuspainikkeet sekä virtapainikkeen, jonka yhteyteen on integroitu sormenjälkilukija. Kaikissa painikkeissa tuntuma ja vaste on hyvä. Honor X7:n vasen kylki on jätetty kokonaan tyhjäksi. Laitteen yläreunassa on yksi mikrofoni sekä SIM-korttiluukku, jonne on mahdollista asettaa kaksi nano-SIM-korttia tai vaihtoehtoisesti muistikortin ja nano-SIM-kortin. Alareunassa on kaiutin, USB-C-liitin, mikrofoni sekä perinteikäs 3,5 millimetrin kuulokeliitin.

Näyttö, tekniikka ja suorituskyky

Yksi suurimmista pettymyksistä Honor X7 -puhelimessa löytyy näytöstä, sillä tarjolla ei ole aivan sitä, mitä 200 eurolla voisi kuvitella saavansa. Näyttö on erittäin kookas, sillä se on 6,74 tuumaa. Se perustuu tuttuun IPS LCD -tekniikkaan, mutta tarkkuus yltää ainoastaan HD+ -tasolle. Näytössä on siis 1600 x 720 pikseliä, joka tekee 260 pikseliä tuumaa kohden. Honor X7 on varusteltuna kuitenkin korkealla 90 hertsin virkistystaajuudella.

Suurin heikkous näytössä on mielestäni HD+ -tarkkuus, sillä monissa kilpailijoissa on jo tässäkin hintapisteessä Full HD+ -tarkkuus. 260 pikseliä tuumaa kohden on todella vähän ja sen huomaa myös puhelinta käyttäessä. Kaikki tuntuu näytöllä hieman sumealta ja epätarkalta, jos on tottunut tarkempiin näyttöihin. Heikon tarkkuuden takia Honor X7 ei ole paras vaihtoehto videoiden katseluun, vaikkakin HD+ -tarkkuus varmasti riittää puhelimelta vähemmän vaativille.

Valttikorttina voidaan pitää korkeaa 90 hertsin virkistystaajuutta, joka tekee käyttökokemuksesta hieman sulavamman. Näyttö päivittää itsensä 90 kertaa sekunnissa, joten animaatiot ja selailu tuntuu aikaisempaa sulavammalta. Käyttäjät voivat valita 60 ja 90 hertsin väliltä, sekä dynaamisessa tilassa puhelin vaihtaa virkistystaajuutta sisällön mukaan säästäen akkua.

Värintoistoltaan näyttö on vain kohtalainen, eikä tarjoa mielestäni yllätyksiä. Näytössä on sinisen sävyinen korostus, joka ei ollut ainakaan omaan makuuni. Näytön kirkkaus ei riitä kirkkaassa valaistuksessa, sillä luettavuus on todella heikko. Normaalissa valaistuksessa kirkkaus on kuitenkin riittävä, eikä ongelmia luettavuudessa ole. Kokonaisuutena näyttö on jotain, mitä voisi odottaa 150 euron puhelimelta, mutta mielestäni Honor on nyt hieman alimitoittanut näytön ottaen huomioon 200 euron hinnan.

Honor X7 -puhelimessa käytetään yllättävän suosituksi noussutta Qualcommin kehittämää edullista Snapdragon 680 -järjestelmäpiiriä, joka on nähty monissa edullisissa puhelimissa. Samaa järjestelmäpiiriä käytetään esimerkiksi kalliimmassa Honor X7 -puhelimessa. Kyseessä on kohtuullisen kyvykäs järjestelmäpiiri, jonka mobiiliverkkoyhteydet rajoittuvat kuitenkin vain 4G-tukeen. Jos kuitenkaan 5G-yhteydet eivät ole itselle vielä kovinkaan tärkeässä roolissa, niin Honor X7:n ostajat tuskin jäävät kovinkaan paljosta paitsi.

Snapdragon 680 -järjestelmäpiiri on valmistettu edeltäjäänsä kehittyneemmällä 6 nm prosessilla ja kyseessä on kahdeksanytiminen piiri. Snapdragon 680 rakentuu neljästä 2,4 GHz:n kellotaajuudella hyrräävästä Kryo 265 -ytimestä sekä neljästä 1,9 GHz:n kellotaajuudella hyrräävästä samaisesta Kryo 265 -ytimestä. Järjestelmäpiirissä grafiikkaprosessorina toimii Adreno 610.

Honor X7 on Suomessa saatavilla yhdessä muistiversiossa, jossa on 4 gigatavua RAM-muistia sekä 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Honor käyttää hyödykseen kategoriassa varsin tuttuja ratkaisuja, sillä puhelimessa on LPDDR4x-standardiin perustuva RAM-muisti ja UFS 2.1 -versioon perustuva tallennustila. Honor X7 -malliin on saatu nyt myös muistikorttipaikka, joten sisäistä tallennustilaa pystytään laajentamaan.

Testijakson aikana emme pystyneet ajamaan Honor X7 -puhelimessa läpi tuttuja suorituskykytestejä laitteessa olleen epävirallisen ohjelmistoversion takia. Honor oli nimittäin estänyt suorituskykytestisovelluksien asentamisen puhelimeen, mikä on normaali tapa sellaisissa laitteissa, joita ei ole vielä julkaistu. Nyt kuitenkin julkaisun jälkeen puhelimen ostaessa kaupasta laitteessa on virallinen ohjelmisto, joka mahdollistaa myös suorituskykytestien ajamisen

Alle 200 euron puhelimelle Snapdragon 680 -järjestelmäpiirin tarjoama suorituskyky on jo kiitettävällä tasolla. Testijakson aikana vastaan ei tullut ainakaan ongelmia suorituskyvyn puutteesta, vaan Honor X7 toimi peruskäytössä mainiosti. Suorituskykyä ei ole toki suunniteltu pelaamista varten, mutta perustoiminnot laitteessa sujuvat hyvin. Jos oma puhelimen käyttäminen on pitkälti netin tai sosiaalisen median selaamista, puheluita tai kevyttä pelaamista, niin Honor X7 toimii varmasti riittävän hyvin.

Muuta tekniikasta

Honor X7 -puhelimessa on varsin normaali oikean kyljen virtapainikkeeseen integroitu sormenjälkilukija. Kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija on kätevä, sillä sen avulla lukituksen saa samalla auki, kun painaa virtapainiketta. Lukija oli sijoitettuna mielestäni hyvälle korkeudelle, joten sen käyttäminekin oli miellyttävää.

Sormenjälkilukija oli puhelimessa todella nopea ja laitteen lukitus aukesi lähes välittömästi, kun sormi asetettiin lukijalle. Lukija on siis käytettävyydeltään erinomainen, mikä on ollut Honorin puhelimissa valttikortti aikaisemminkin. Honor X7 tarjoaa lisäksi etukameraan pohjautuvan kasvojentunnistuksen, mikä toimi muutamien testien perusteella nopeasti. Kasvojentunnistus ei ole valitettavasti yhtä turvallinen vaihtoehto kuin sormenjälkilukija, mikä kannattaa pitää mielessä.

Äänentoistosta Honor X7 -puhelimessa on vastaamassa yksi kaiutin, joka sijaitsee alareunassa. Stereokaiuttimia ei siis ole, mutta harvoin sellaisia löytääkään alle 200 euron puhelimista. Yhden kaiuttimen varassa oleva äänentoisto on kohtuullinen, mutta ei mitenkään yllättävä. Äänenlaatu on mukavalla tasolla esimerkiksi elokuvia tai videoita katsellessa, mutta ainakaan itse en käyttäisi kaiutinta musiikin kuunteluun pitkiä aikoja.

Honor on säästänyt onneksi 3,5 millimetrin kuulokeliittimen, jolle on varmasti käyttöä vielä monille tämän hintapisteen älypuhelimen ostajista. Kuulokeliittimen ansiosta puhelimeen pystytään asettamaan normaalit langalliset kuulokkeet, mutta toki myös langattomien kuulokkeiden käyttäminen on mahdollista. Honor X7 -puhelimessa on Bluetooth 5.0 -yhteys, joten vakaa yhteys langattomiin kuulokkeisiin pitäisi löytyä. Testijakson aikana puhelimessa käytettiin muutamia kuulokkeita, eikä ongelmia havaittu yhteydessä.

Akunkesto ja pakkastesti

Yksi suurimmista Honor X7 -puhelimen valttikorteista löytyy akunkestosta, sillä sisäänrakennettu 5000 milliampeeritunnin akku riittää pitkälle. Usein akkua oli päivän päätteeksi jopa 40 prosenttia, joten teoreettisesti akku kestäisi jopa kaksi päivää. Tämä riippuu kuitenkin paljon käytöstä, mutta laitteen perusominaisuudet eivät juurikaan akkua kuluta.

Akku riittää siis pitkälle, mikä on toki myös oletettavaa ottaen huomioon akun suuruuden ja ominaisuudet. Honor on myös laittanut puhelimeen tutun 22,5 watin tehoisen pikalatauksen, jolla akkua saadaan ladattua hieman nopeammin kuin alle 200 euron puhelimissa yleensä. Honor myös toimittaa pikalaturin Honor X7:n mukana, joten pystyimme toteuttamaan tutun alapuolella nähtävän lataustestin.

Honor X7 -puhelimen akun latausnopeus mukana toimitettavalla 22,5 watin tehoisella pikalaturilla.

Kuvaajasta nähdään Honor X7 -puhelimen latautuvan tyhjästä täyteen 95 minuutissa, eli lataus vie yhden tunnin ja 35 minuuttia. 30 minuutissa akkua on saatu 44 prosenttia, eli mitenkään mullistavan nopea lataus ei ole kyseessä. 90 prosentin varaustaso saavutettiin 69 minuutissa. Lataus hidastuu loppua kohden, sillä ensimmäiset 10 prosenttia latautuivat 6 minuutissa ja viimeiset 10 prosenttia vaativat latautuakseen 26 minuuttia.

Kokonaisuudessaan akun lataus on hyvällä tasolla ottaen huomioon hintapisteen. USB-C-liittimen kautta tapahtuva lataus on ainoa lataustapa Honor X7 -puhelimessa, sillä mukaan ei ole luonnollisestikaan saatu langatonta latausta.

Honor X7 laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin, jossa on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa sammutettuna sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Honor X7 laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta oli kulunut vain prosentin verran akkua, joten varaus oli 99 prosenttia. Pakkasessa puhelimen näytössä oli havaittavissa LCD-näytöille tuttua hyytelöitymistä. Kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija toimi moitteettomasti. Honor oli estänyt salaman käyttämisen kamerassa ja samalla myös lataus oli päätetty estää. Yleisesti lataus estetään turvallisuussyistä laitteen ollessa jääkylmänä.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Honor X7:n näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 9 prosenttia, eli akunvarausta oli jäljellä 91 prosenttia. Akun kuluminen testin aikana oli varsin normaalilla tasolla. Yleisesti pakkastestin keskimääräinen akun kuluminen on 5-15 prosentin tasolla. Toisella testauskerralla ei tullut vastaan muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisellä kerralla.

Honor X7 kestää pakkasta varsin odotetulla tavalla, eikä eroa juurikaan kilpailijoista. Puhelimen toimivuudesta kylminä pakkaspäivinä ei siis tarvitse huolehtia, vaan laite ei ottanut siitä itseensä. Pakkanen vaikutti puhelimen käyttöön, sillä LCD-näyttö hyytelöity nopeasti ja Honor oli rajoittanut salaman käyttöä ja akun lataamista. Honor X7 palautui kuitenkin muutamassa minuutissa huoneenlämmössä normaaliin tilaan, joten esimerkiksi akun lataus oli hetken päästä taas mahdollista.

Kamerat

Kameroiden osalta Honor X7 -puhelimessa on paljon yhteistä Honor X8 -puhelimen kanssa, sillä tarjolla on neloiskamera. Honor on päättänyt hieman karsia pääkamerasta, sillä sen tarkkuus on 48 megapikseliä. Honor X7 tarjoaa pääkameran rinnalla 5 megapikselin ultralaajakulmakameran, 2 megapikselin syvyyskameran sekä 2 megapikselin makrokameran. Tuttuun tapaan pää- ja ultralaajakulmakamerat ovat tarpeellisia, kun taas makro- ja syvyyskamerat ovat pääosin turhia.

48 megapikselin pääkamera perustuu tuntemattomaan sensoriin, eikä Honor ole sitä tarkasti määrittänyt. Kamerassa on kuitenkin f/1.8-aukolla sekä 26 millimetrin polttovälillä varusteltu linssi ja tuki automaattitarkennukselle. Kamerassa hyödynnetään tuttua pikseleiden yhdistämistekniikkaa, jossa neljä pikseliä yhdistetään yhdeksi, jolloin lopputulokseksi saadaan 12 megapikselin kuvia. 48 megapikselin kuvien ottaminen on mahdollista omassa kuvaustilassaan, mutta testijakson aikana kuvattiin vain 12 megapikselin kuvia oletusasetuksilla.

Pääkameran tuottama laatu on pitkälti samalla tasolla kuin kalliimman Honor Magic 4 Liten kohdalla, joten omassa hintapisteessään Honor X7 tuottaa kohtuullista jälkeä. Kuvat ovat yksityiskohtaisia ja niihin taltioituu värit luonnollisesti. Kuvissa on lähempää tarkastellessa havaittavissa hieman pehmeyttä ja rakeisuutta. Hyvässä valaistuksessa Honor X7 tuottaa siis pääkameralla kohtuullista jälkeä ja taso on aika samaa kuin monissa muissa 200 euron laitteissa.

Heikossa valaistuksessa pääkameralta ei kannata odottaa paljoa. Kuvista tulee normaalissa tilassa kuvattaessa todella tummia ja pehmeys kasvaa selvästi. Lisäksi pehmeys lisääntyy jo sisätiloissakin kuvattaessa, jos luonnonvaloa ei ole tarpeeksi. Honor X7:n pääkamera tukee onneksi myös yökuvaustilaa, joka pantaa kuvia hieman tuoden enemmän valoa ja korostamalla värejä.

Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettu Honor X7:n pääkameralla.

5 megapikselin ultralaajakulmakameralta ei kannata odottaa ihmeitä, mikä todettiin nopeasti testijakson aikana. Ultralaajakulmakameralla saadaan kuvattua hieman laajemmalla kuvausalueella, mutta yksinkertaisesti sensorin kyvykkyys ei ole aivan sitä, mitä voisi odottaa. Toki alemman hintapisteen puhelimissa ei ole koskaan ollut mitenkään erikoisen hyviä ultralaajakulmakameroita, mutta Honor X7:n toteutus on varmasti yksi heikoimmista mitä on koskaan testattu.

Ultralaajakulmakuvissa on hyvässäkin valaistuksessa havaittavissa huomattavaa pehmeyttä ja ainoastaan kuvien keskiosa on kohtuullisen tarkka. Kuvia lähempää katsottuna ne näyttävät pitkälti öljymaalauksilta, sillä tarkkuus ei ole hyvä. Kuvat ovat myös usein yllättävän tummia, mutta onneksi värit taltioituvat kohtuullisen luonnollisesti.

Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettu Honor X7:n ultralaajakulmakameralla.

Yksi Honor X7:n kameroista on 2 megapikselin makrokamera, joka on hyvin yleinen alemman keskihintaluokan puhelimissa. Myöskään Honor ei pääse muuttamaan mielipidettäni makrokameroista, sillä edelleenkin 2 megapikselin sensorit puhelimessa kuin puhelimessa ovat täysin turhia, eikä niillä ole todellista käyttötarkoitusta. 2 megapikselin makrokameralla voidaan kuvata 4 senttimetrin päästä kohteesta. Kuvat ovat laadultaan erittäin heikkoja. Tarkemmin kameraa ei käsitellä, mutta alapuolella on muutama testikuva.

Neljäs kameroista on myös 2 megapikselin tasoinen ja tällä kertaa se on suunnattu syvyyskuvaamista varten. Kameralla pystytään taltioimaan miellyttävä taustasumennus pääkameran kanssa. Muutamien testien perusteella Honor X7 tunnistaa kuvattavan kohteen ääriviivat hyvin ja taustasumennuksesta saadaan hyvä.

Ominaisuus toimii hyvin ainoastaan, jos kuvattava kohde on yksinkertainen. Jos kuvattavia kohteita on useita, niin silloin taustasumennus on myös usein erikoinen. Syvyyskameraa päästään käyttämään kameran aukko-kuvaustilassa, jossa taustasumennuksen voimakkuutta pystyy myös itse säätämään. Alapuolella on yksi onnistunut kuva taustasumennuksella.

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.

Honor X7:n videokuvaus rajoittuu korkeintaan 1080p 30 fps -tasolle, mikä johtuu jo käytetyn järjestelmäpiirin rajoitteista. 1080p-videokuvaus on kohtuullista, mutta ei mitenkään parasta. Puhelimeen on tuotu videokuvaukseen Honorin muista puhelimista tuttuja ominaisuuksia, joita ovat muun muassa tarina-tila sekä dual-view, joka mahdollistaa kuvaamisen samaan aikaan taka- ja etukameralla.

Etukamera Honor X7 -puhelimessa on tarkkuudeltaan 8 megapikseliä, ja kyseessä ei ole mitenkään erikoinen kamera. Mielestäni etukamera ajaa asiansa erityisesti, jos omakuvien ottaminen ei ole päivittäistä puuhaa. Kameran kuvat ovat varsin pehmeitä, mutta niihin taltioituu värit luonnollisesti. Kamera riittää hyvin videopuheluita varten. Etukamera tukee myöskin vain 1080p-tasoista videokuvausta.

Honor hyödyntää puhelimessa jo Huawein ajoilta tuttua kamerasovellusta, joten merkittävää uudistusta ei ole ilmeeseen saatu. Kamerasovelluksen päänäkymässä on esillä karusellimainen ominaisuusvalitsin, jossa voidaan vaihdella erilaisien tilojen välillä (aukko, yö, muotokuva, valokuva, videot ja lisää-valikon takaa löytyy enemmän). Päänäkymästä pääsee käsiksi myös aikaisemmin otettuihin kuviin sekä voidaan vaihtaa yhdellä painalluksella taka- ja etukameroiden välillä.

Sovelluksen yläreunassa on Honor Lens -ominaisuus, jonka avulla voidaan skannata esim. QR-koodeja. Kameran yläreunassa on myös asetukset salamalle ja filttereille sekä AI-kuvauksen aktivointi. Kameran päänäkymässä on myös kameravalitsin, josta voidaan helposti vaihtaa ultralaajakulma- ja pääkameran välillä. Lisäksi samasta säätimestä voi zoomata pääkameralla jopa 8-kertaiseksi.

Honor X7 -puhelimeen on tuotu myös pro-tila, jossa pystyy säätämään pääkameran asetuksia manuaalisesti. Pääkamerassa on mahdollista säätää ISO-arvoa (100 – 6400), suljinnopeutta (1/4000 s – 8 s), valotuksen korjausta (-12…+12), valkotasapainoa sekä tarkennusta. RAW-kuvien taltioiminen ei ole mahdollista pro-kuvaustilassa.

Kamerasovellus on itsessään ihan hyvä ja tarjoaa monet perusominaisuudet ja paljon ekstraa. Kamerakokemus oli pitkälti samanlainen kuin Honorin muissakin uusissa puhelimissa, eli sovellus ei ollut kovinkaan nopea. Kuvaustilojen välillä vaihtaminen oli hidasta ja toisinaan kuvausviive oli yllättävän pitkä. Toki tällaiset pienet viiveet voidaan usein antaa anteeksi tässä hintapisteessä.

Käyttöjärjestelmä

Honor X7 -puhelimen kanssa jatketaan samaa rataa kuin Honor X8- ja Magic 4 Lite -puhelimien kanssa. Honor on päättänyt tuoda puhelimen myyntiin jo vanhalla Android 11 -käyttöjärjestelmällä. Päätös on hyvin erikoinen, sillä Android 12 on ollut saatavilla jo puolen vuoden ajan, eikä Honor ole saanut sitä mukaan keväällä 2022 julkaistuun puhelimeen. Honor X7 -puhelimessa on myös Googlen sertifioima Android, joten puhelimesta löytyy Googlen palvelut, jotka puuttuivat vielä Huawein aikoina.

Android 11 -käyttöjärjestelmän päällä puhelimessa on myös Honorin oma Magic UI 4.2 -käyttöliittymä. Testijakson aikana Honor ei julkaissut puhelimelle päivityksiä, mutta laitteeseen oli asennettuna Googlen 1. maaliskuuta 2022 julkaisemat tietoturvakorjaukset. Päivitettävyys on kova sana puhelinmarkkinoilla tällä hetkellä, mutta Honor ei ole sitä vielä tajunnut. Honor X7:lle on luvattu yksi Android-versio sekä kaksi vuotta tietoturvapäivityksiä.

1+2 vuoden päivityslupaus on nykymittapuulla todella heikko, mutta ei kuitenkaan eroa suuremmin muista alle 200 euron älypuhelimista. Honor X7 -puhelimelle tarjottu päivityslupaus tarkoittaa Honorin päivittävän joskus tulevaisuudessa puhelimen ajan tasalle Android 12 -versioon, mutta siinäpä se sitten olikin. Honor ei ole tarkentanut Android 12 -version saatavuutta puhelimelle, joten sitä on turha odottaa lähitulevaisuudessa.

Suurin kohokohta Honor X7:n ohjelmistossa on tuki Googlen palveluille. Honor pystyy jälleen tekemään Googlen kanssa yhteistyötä, minkä ansiosta puhelimessa on esiasennettuna Googlen palvelut sekä Google Play -sovelluskauppa. Aikaisemmin Huawein alaisuudessa Honor ei voinut käyttää Googlen palveluita, mutta itsenäisenä yrityksenä rajoitteita ei enää ole. Googlen palvelut tekevät kokemuksesta jälleen tasavertaisen pahimpien kilpailijoiden kanssa, joten tutut sovellukset voi ladata nyt normaaliin tapaan ja ilman ongelmia.

Honor X7 tarjoaa esiasennettuna siis pitkän listan erilaisia Googlen sovelluksia, joista suurinta osaa ei pysty poistamaan. Puhelimessa on myös kourallinen Honorin omia sovelluksia, joista yllättäen suurimman osan pystyy poistamaan. Monet Honorin sovellukset ovat tuttuja jo Huawein ajoilta, sillä Honor käyttää pohjana samoja toteutuksia nyt omalla nimellään.

Puhelimesta löytyvä Magic UI 4.2 -käyttöliittymä ei tarjoa mitään suurempia yllätyksiä, sillä kokemus on pitkälti samanlainen kuin pari vuotta sitten Huawein ja Honorin puhelimissa yleisestikin. Itse olisin kaivannut jotain pientä uudistusta käyttöliittymään, sillä trendit ovat menneet selvästi eteenpäin. Jos on aikaisemmin käyttänyt Honorin tai Huawein puhelimia, niin siirtyminen Honor X7 -puhelimeen ei varmasti ole suuri kynnys. Käyttöliittymä on tuttu sekä asetukset ja muut valikot löytyvät edelleen tutuista paikoista.

Magic UI 4.2 -käyttöliittymän tain muun ohjelmiston kanssa Honor X7 -puhelimessa ei ollut suuria ongelmia, vaan kaikki tuntui toimivan suunnitellusti. Toki kyseessä ei ollut kaupallinen ohjelmisto, mutta jo esiversion Honor oli onnistunut optimoimaan edulliselle puhelimelle erinomaisesti.

Yhteenveto

Honor on palannut kovalla kattauksella edullisia puhelimia Suomen markkinoille, sillä Honor X7:n rinnalla myyntiin on tuotu aikaisemmin testatut Honor X8– ja Honor Magic 4 Lite -puhelimet. Honor X7 on kolmikosta edullisin ja tarjoaa hintaluokassaan teknisien tietojen valossa pitkälti samoja ominaisuuksia kuin monet kilpailijatkin. Valitettavasti Honor X7 ei kuitenkaan päässyt testijakson aikana vakuuttamaan.

Kyseessä on halpapuhelin, johon tehnyt kompromissit on piilotettu tyylikkäiden kuorien alle. Toki on luonnollista, että alle 200 euron hintapisteessä joudutaan karsimaan paljosta, mutta Honor on karsinut vääristä paikoista. Esimerkiksi HD+ -tasoinen näyttö on hyvin epätarkka, joten itse ainakin jäin kaipaamaan Full HD+ -tarkkuutta. Lisäksi Honor on erikoisesti unohtanut näyttölasista likaahylkivän pinnoitteen, joten puhelimen käyttäminen tuntuu tahmealta ja ”likaiselta”.

Rakenteellinen heikkous on mielestäni kiiltävä muovi, joka kerää naarmuja ja likaantuu helposti. Yksi heikkouksista on jo tässä kohtaa ikivanha Android 11 -käyttöjärjestelmä, sillä Android 12 on ollut jo pitkään saatavilla. Honor X7:n vahvuuksia ovat mielestäni loistava akunkesto, nopea kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija sekä suuri 128 gigatavun sisäinen tallennustila.

Honor X7 on tullut myyntiin Suomessa laajasti 2. toukokuuta 2022. Hintaa puhelimella on 199 euroa ja tarjolla on pelkästään 4 + 128 gigatavun versio. Puhelimesta on olemassa kolme väriversiota, jotka ovat sininen Ocean Blue, hopea Titanium Silver sekä musta Midnight Black.

Honor X7

5

Honor X7 tarjoaa paperilla hyvät ominaisuudet alle 200 eurolla, mutta testijakson perusteella Honor on karsinut liian paljosta.

Hyvää
  • Tyylikäs muotoilu ja jämäkkä rakenne
  • Loistava akunkesto
  • Nopea kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija
  • Suuri 128 gigatavun sisäinen tallennustila + muistikorttipaikka
Huonoa
  • Kiiltävä muovipinta naarmuuntuu ja kerää likaa helposti
  • Näyttölasissa ei likaa hylkivää pinnoitetta
  • Näyttö vain HD+ tasoinen
  • Vanha Android 11 -käyttöjärjestelmä ja heikko päivityslupaus
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

1 Kommentti

  1. Hei
    Olisin tiedustellut sellaista asiaa, kun WhatsUpp videopuhelua käydessä minun kuvani näkyy vastapuolella sellaiselta kun olisi kunnon muokkaus päällä. Minulla on Honor X7 puhelin. Vastapuolen kuvan minä näen hyvin, mutta minun videokuvani on kuin isomman muokkauksen alla käynyt (filtteri🤔)?? Olen koittanut puhelinta tutkia, mutta ei löydy asiaan ratkaisua minun taidoillani.
    Osaisitko sinä auttaa asiassa?
    Yt Heli

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut