ArvostelutHuaweiYleinen

Testissä Huawei FreeBuds Pro 2 – tarjoavat loistavan äänenlaadun ja monipuoliset ominaisuudet

Huawei FreeBuds Pro 2

Huawei on vihdoin tänä vuonna päivittänyt täyslangattomien huippukuulokkeidensa valikoimaa uusilla FreeBuds Pro 2 -kuulokkeilla. Jo vuonna 2020 julkaistut FreeBuds Pro -kuulokkeet vakuuttivat monella tavalla ja nyt toisen sukupolven versiot ovat pieni päivitys vielä parempaan suuntaan.

Kuulokkeissa on muun muassa Devialetin kanssa optimoitu äänentoisto, joka on 11 mm dynaamisien elementtien varassa. Myös melunvaimennukseen on panostettu, jonka luvataan olevan aikaisempaa älykkäämpi. FreeBuds Pro 2 -kuulokkeissa on myös 30 tunnin akunkesto latauskotelon avulla, mutta myös monipuoliset ominaisuudet AI Life -sovelluksen kanssa. Kuulokkeet toimivat yhdessä Android- ja iOS-laitteiden kanssa.

Suomessa Huawei FreeBuds Pro 2 -kuulokkeet tulivat myyntiin elokuussa. Suositushinta on 199 euroa, joten kyseessä eivät ole mitkään edulliset kuulokkeet. Huawei tarjoaa kuulokkeita kolmessa väriversiossa, jotka ovat sininen Silver Blue, hopea Silver Frost sekä valkoinen Ceramic White.

Alapuolella on listattuna vielä yhteenvetona Huawei FreeBuds Pro 2 -kuulokkeiden tärkeimpiä teknisiä tietoja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Huawei FreeBuds Pro 2 tekniset tiedot

  • Elementti: 11 mm dynaaminen + UHF Planar -kalvo
  • Melunvaimennus: Aktiivinen taustamelun vaimennus (ANC)
  • Yhteys: Bluetooth 5.2 (Profiilit: A2DP, AVRCP, HFP | Koodekit: SBC, AAC, LDAC), kantama 10 metriä
  • Kuulokkeiden akku: 55 mAh
  • Kotelon akku: 580 mAh
  • Ohjattavuus: pyyhkäisy- tai nipistysohjaus kuulokkeissa
  • Lataus: USB-C-liitännällä 6 watin teholla tai langattomasti 2 watin teholla
  • Muuta: pop-up-pariliitos, tunnistaa korvassa olemisen, 3x mikrofoni
  • Kuulokkeiden mitat: 23,7 x 29,1 x 21,8 mm
  • Kotelon mitat: 67,9 x 47,5 x 24,5 mm
  • Kuulokkeen paino: 6,1 g
  • Kotelon paino: 52 g
  • Vedenkestävyys: IP54
  • Väriversiot: Silver Frost, Ceramic White, Silver Blue
  • Hinta: 199 euroa

Istuvat korviin erinomaisesti ja näyttävät hyvältä

Ulkoisesti Huawei FreeBuds Pro 2 -kuulokkeet ovat vain pieni päivitys edeltäjiin verrattaessa. Yleisilme on lähes samanlainen, mutta Huawei on lähtenyt hieman pyöristämään kulmikkuutta pois. Kuulokkeita Huawei ei ole kuitenkaan keksinyt uudestaan, mutta muotoilusta on saatu onneksi tyylikäs.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Valmistusmateriaalina on käytetty muovia, joka on väriversion mukaan joko kiiltäväksi tai mattapintaiseksi viimeistelty. Testiin saadussa valkoisessa väriversiossa viimeistely oli kiiltävä, josta en henkilökohtaisesti pitänyt. Erityisesti latauskotelon huomattiin naarmuuntuvan todella helposti, jonka takia jo viikossa latauskotelo näytti todella kuluneelta. Tämä johtuu siitä, että kuulokkeet pyörivät monesti taskun tai repun pohjalla, joten naarmuilta ei voida välttyä.

Latauskotelon etuosan Huawei on jättänyt kokonaan tyhjäksi, mutta takaosan metallisessa saranassa on Huawein ja Devialetin logot. Sarana tuntui testijakson aikana laadukkaalta, eikä se ollut mitenkään väljä. Latauskotelon oikeassa reunassa on yhteyspainike ja alareunassa on USB-C-liitin sekä LED-ilmaisinvalo, joka kertoo yhteydestä ja akunvarauksesta.

Huawei on ilmoittanut kotelon mitoiksi 67,9 x 24,5 x 47,5 millimetriä ja painoksi 52 grammaa. Kotelo on miellyttävän kokoinen, vaikka se ei olekaan mikään kaikista kompaktein. Pyöristettyjen kulmien ansiosta kotelon saa helposti taskuun.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Latauskotelon sisältä löytyvät kuulokkeet ovat kotelon tavoin kiiltäväpintaiset ja valkoista väriä on korostamassa hopeat yksityiskohdat. Huawei on suunnitellut kuulokkeiden ottamisen kotelosta nyt helpommaksi. Yksinkertainen kuulokkeiden vetäminen itseen päin, nostaa kuulokkeita kolosta pois, jolloin ne saa helposti nostettua kokonaan pois. Edeltäjäversioissa tämän koin hieman haastavaksi, mutta nyt ongelma on korjattu.

Kuulokkeet pysyvät latauskotelossa hyvin paikallaan omien magneettiensa avulla. FreeBuds Pro 2 -kuulokkeita ei saa helposti pois edes ylösalaisin ravisteltaessa. Kuulokkeet eivät myöskään lähde kotelosta liian helposti, vaikka kotelo tippuisi maahan. Kuulokkeiden mitat ovat 29,1 x21,8 x 23,7 millimetriä ja painoksi on kerrottu 6,1 grammaa. Huawei on suunnitellut kuulokkeet normaalikokoisiksi, eikä ne ole liian painavat tai suuret.

Korviin uutuuskuulokkeet istuvat erinomaisesti, eikä ainakaan itsellä tullut vastaan ongelmia. Kuulokkeiden silikonitulpat tiivistävät FreeBuds Pro 2 -kuulokkeet korviin hyvin, mutta muotoilun ansiosta tukea otetaan myös korvalehdestä. Ainakin itse tykkäsin käyttää kuulokkeita, sillä ne eivät liiaksi rasittaneet korvakäytävää ja ne pysyivät hyvin korvissa myös lenkillä. Silikonitulppia Huawei toimittaa kuulokkeiden mukana kolmea kokoa, joista itselle pystyy valitsemaan sopivimmat.

Kuulokkeiden yleinen ilme on pysynyt ennallaan, mutta kulmikkuus on vaihdettu pieniin pyöristyksiin. Huawei on laittanut kuulokkeisiin kolme mikrofonia, joista kaksi on ulospäin nähtävillä ja yksi on sisäpuolella. Kuulokkeiden varsiosassa on Huawein logo sekä alareunassa on latauspinnit. Varsiosassa on myös näkymätön ohjausanturi, jolla kuulokkeita voidaan hallita.

FreeBuds Pro 2 -kuulokkeista on tehty myös IP54-luokituksen mukaisesti pölyn- ja vedenkestävät. Kyseessä on roiskevedenkestävyys, joten kuulokkeiden käyttöä esimerkiksi kevyessä vesisateessa ei tarvitse pelätä. Lisäksi kuulokkeiden pitäisi kestää hyvin hikisempiäkin lenkkejä, eikä pieni määrä nestettä vaikuta käyttöön. Täydellistä vedenkestävyyttä ei kuitenkaan ole tarjolla.

Laadukas ääni

Huawei hyödyntää kuulokkeissa niin sanottua integroitua kahden kaiutinelementin järjestelmää, joka koostuu diskantti- ja bassoelementeistä. Käytössä on 11 tuuman kokoinen dynaaminen elementti, jonka rinnalla on lisätehoa tarjoava UHF Planar -kalvo. Yhdessä näiden pitäisi tuottaa parempi basso sekä selkeä ääni.

Testijakson aikana itse tykkäsin paljon kuulokkeiden tarjoamasta äänikokemuksesta. Huawei on onnistunut tuomaan bassoa tarvittaessa paljon esille, mutta samalla myös keskitasot ja korkeat tasot toistuvat miellyttävästi. Itse tykkään kuunnella monenlaista musiikkia ja havaitsin äänenlaadun olevan hyvin tasapainoinen, ja oletusasetuksilla bassoa ei korostettu liikaa suhteutettuna muihin äänialueisiin.

Huawei ei pääse kilpailemaan aivan Sony WF-1000XM4 -kuulokkeiden kanssa, joita itse pidän edelleen parhaimpina täyslangattomina nappikuulokkeina. Lähelle kuitenkin päästään, vaikka Huaweilla jääkin esimerkiksi joissakin kappaleissa instrumentteja hieman muiden alle. Huawei on kuitenkin luonut alle 200 eurolla kuulokkeet, joiden äänenlaadussa ei ole suurempaa valittamista, vaan niiden kautta on mielekästä kuunnella musiikkia.

FreeBuds Pro 2 -kuulokkeissa on korjattu yksi edeltäjämallien puute, sillä nyt tuettuna on myös taajuuskorjain. Oletuksena ääni on optimoitu Devialetin kanssa, mutta Huawei antaa myös kolme muuta tilaa, joissa korostetaan bassoa, diskanttia tai laulua. Käyttäjät voivat luoda myös omia taajuuskorjaimia, joista voi muokata ääntä oman mielensä mukaisesti.

Huawei tarjoaa kuulokkeissa tuen Bluetooth 5.2 -yhteydelle ja ainakin testijakson aikana yhteyden kanssa ei havaittu mitään ongelmia. Kuulokkeissa on tuettuna perinteiset koodekit AAC ja SBC, mutta myös huippukuulokkeille ominainen Sonyn kehittämä LDAC. LDAC:n avulla kuulokkeilla voidaan lähettää Bluetoothin kautta Hi-Res-ääntä 990 Kbps:n tasolla, kun normaalilla SBC-koodekilla se on mahdollista vain 328 Kbps:n tasolla. Ääniprofiileista tuettuna ovat A2DP, AVRCP ja HFP.

Kuulokkeissa on myös tuki yhteydelle kahteen laitteeseen samanaikaisesti. FreeBuds Pro 2 voidaan yhdistää siis esimerkiksi puhelimeen ja tietokoneeseen samaan aikaan. Laitteiden välillä vaihtaminen on helppoa, eikä yhteyttä tarvitse aina erikseen luoda.

Melunvaimennus on yksi huippuluokan täyslangattomien kuulokkeiden avainominaisuuksia, joten sellainen löytyy myös FreeBuds Pro 2 -kuulokkeista. Huawein mukaan kuulokkeiden kolmen mikrofonin avulla toteutettu melunvaimennus suodattaa jopa 47 desibeliä melua ja se on 15 prosenttia enemmän kuin edeltäjissä. Melunvaimennuksen todettiin testijakson aikana oleva vakuuttavalla tasolla.

Huawei on onnistunut melunvaimennuksen kanssa erinomaisesti, sillä se on vahvaa huipputasoa. Edelleen vertaan FreeBuds Pro 2 -kuulokkeita Sony WF-1000XM4 -kuulokkeisiin, joissa on mielestäni tällä hetkellä paras melunvaimennus, jota olen koskaan käyttänyt. Aivan Sonyn tasolle ei päästä, mutta kokemus on silti vakuuttava.

Oman kokemukseni mukaan parhaimmalla ”ultra” -tilalla melunvaimennus on erittäin hyvä ja sen avulla saadaan suurin osa taustaäänistä pois. FreeBuds Pro 2 päästää kuitenkin edelleen läpi hieman ääntä ja erityisesti korkeat äänet tulevat usein yllättävänkin paljon läpi. Tehokkain melunvaimennus riittää kuitenkin hienosti tasaisen meluisiin ympäristöihin, sillä esimerkiksi suurin puheensorina ja muut häiritsevät äänet saadaan kyllä pois ja loput katoavat musiikin alle.

Ultra-tilan ohella Huawei antaa myös muita tiloja. Yleinen-tilassa melunvaimennus on hieman pienempi ja kotoinen-tila on suunnattu paikkoihin, joissa melua ei ole paljoa. Dynaaminen tila toimii älykkäästi, sillä se säätää melunvaimennuksen tasoa automaattisesti ympäristön äänien mukaisesti. Itse käytin dynaamista tilaa vain vähän, mutta kokemuksien mukaan se hoiti homman ihan hyvin.

Huawei on toteuttanut kuulokkeisiin myös läpikuuluvuustilan, joka on vastakohta melunvaimennukselle. Kyseisessä tilassa päästetään ympäristöäänet läpi, jotta käyttäjä pysyy tietoisena ympäröivästä maailmasta. Kyseessä on hyvä ominaisuus esimerkiksi lenkillä tai keskustellessa jonkun toisen kanssa. Itselle ominaisuudesta ei ole juurikaan käyttöä, jonka takia sen testaamiset jäivät hyvin vähäiselle.

FreeBuds Pro 2 -kuulokkeet ovat loistavat myös puheluita ajatellen. Huawei on pyrkinyt minimoimaan esimerkiksi tuulen aiheuttaman kohinan puheluiden aikana. Testien perusteella kuulokkeiden mikrofonien avulla saadaan puheluihin selkeät äänet ja vastaanottaja saa puheesta hyvin selvää.

Riittävä akunkesto, mutta ei paras

Huawein kuulokkeet ovat pitkään olleet akunkestoltaan hyvällä tasolla, mutta ei kuitenkaan markkinoiden kärkeä. Nyt myös uusimpien FreeBuds Pro 2 -kuulokkeiden kanssa jatketaan samaa rataa. Kuulokkeissa on itsessään 55 milliampeeritunnin kokoiset akut ja latauskoteloon on saatu mahdutettua 580 milliampeeritunnin akku.

Kuulokkeista pitäisi riittää akkua 4 tunniksi melunvaimennuksen kanssa sekä 6,5 tunniksi ilman melunvaimennusta. Latauskotelolla virtaa saadaan mukavasti lisää, sillä melunvaimennusta käytettäessä saadaan 18 tuntia akkua ja ilman sitä 30 tuntia akkua. Latauskotelolla FreeBuds Pro 2 -kuulokkeet saadaan ladattua muutaman kerran tyhjästä täyteen.

Testijakson aikana akunkeston todettiin riittävän monessa tilanteessa, mutta ei kuitenkaan aina. Itse tykkäsin käyttää kuulokkeita pääasiassa melunvaimennuksen kanssa ja yleensä päästiin lähelle neljän tunnin käyttöaikaa. Itselle neljä tuntia riittää usein, sillä harvemmin tulee käytettyä niin kauaa kuulokkeita yhtäjaksoisesti. Lisäksi jos laittaa kuulokkeet takaisin koteloon hetkeksi, niin akkua saadaan jälleen nopeasti lisää.

4 tunnin akunkesto koituu kuitenkin ongelmaksi esimerkiksi yli neljän tunnin lennoilla tai vaikkapa junamatkoilla. Itse käytän lennoilla aina melunvaimennusta ja FreeBuds Pro 2:n ongelmaksi koitui vain kolmen tunnin lento. Kolmen tunnin jälkeen kuulokkeet alkoivat valittamaan alhaisesta akunvarauksesta, mutta akku kuitenkin riitti juuri ja juuri. Jos Huawei pystyisi tarjoamaan esimerkiksi 6 tunnin akunkeston melunvaimennuksella, niin silloin kyseessä olisi selvästi parempi kokonaisuus.

FreeBuds Pro 2 -kuulokkeita voidaan ladata kahdella tavalla. Ensimmäinen on perinteinen USB-C-lataus, mutta tuettuna on luonnollisesti myös langaton lataus. Huawein mukaan latauskotelon latausaika on 60 minuuttia USB-C-liittimellä ja langattomasti 120 minuuttia. Langaton lataus on selvästi hitaampi, mutta se on mukava lisätoiminto sitä kaipaaville.

Kuulokkeet latautuvat latauskotelossa tyhjästä täyteen 40 minuutissa, joka ei kuulosta pahalta ajalta. Esimerkiksi 10 minuutissa saadaan virtaa jo pitkäksi aikaa, joten kuulokkeet latautuvat mukavan ripeästi.

AI Life -sovellus tuo lisää ominaisuuksia

Huawei hyödyntää FreeBuds Pro 2 -kuulokkeiden kaverina tuttua Huawei AI Life -sovellusta, jonka avulla päästään käsiksi paremmin kuulokkeiden ominaisuuksiin. AI Life on tuttu sovellus, sillä sitä on käytetty jo vuosia Huawein ekosysteemilaitteiden hallintaan. Se on saatavilla niin Android- kuin iOS-puhelimillekin, joten FreeBuds Pro 2 -kuulokkeita voidaan käyttää laitteesta riippumatta.

Google Play -kaupassa on erikoisesti sovelluksen vanha versio, joka tuottaa pieniä haasteita. Tuoreimman sovelluksen voi kuitenkin asentaa vanhassa versiossa tai skannaamalla QR-koodia myyntipakkauksen kyljessä.

Sovelluksessa nähdään muun muassa kuulokkeiden akun ja kotelon akun varaustaso. Lisäksi sovelluksessa voidaan säätää kuulokkeiden taustamelun vaimennus päälle tai pois. Melunvaimennuksessa on neljä tilaa, jotka ovat ”kotoinen”, ”yleinen”, ”ultra” sekä ”dynaaminen”. Dynaamisessa tilassa melunvaimennusta säädetään automaattisesti ympäristön perusteella. Samasta valikosta voidaan myös ottaa melunvaimennus kokonaan pois tai aktivoida läpikuuluvuustila.

AI Life tarjoaa myös ”yhteyskeskuksen”, jossa voidaan valita laitteet, joihin kuulokkeet ovat yhdistettynä. Lisäksi FreeBuds Pro 2 -kuulokkeista löytyy äänitehosteet-valikko, josta voidaan vaihtaa neljän äänitilan välillä, jotka ovat ”oletus”, ”bassotehostus”, ”diskanttitehostus” sekä ”ihmisäänet”. Käyttäjät voivat ottaa käyttöön myös Älykäs HD -asetuksen, joka käytännössä tarkoittaa LDAC-äänikoodekkia. Lisäksi kuulokkeiden kautta voidaan parantaa puheluiden äänenlaatua, jos erillinen HD-puhelut-tila on käytössä.

Sovelluksen kautta voidaan suorittaa myös kuulokkeiden sovitustesti, jonka tarkoituksena on tarkistaa, ovatko käytössä olevat kuuloketulpat oikean kokoiset. AI Life antaa myös mahdollisuuden käyttäjälle päättää poistetaanko käytöstä käytön havaitsemistila. Oletusarvoisesti ominaisuus on päällä ja kuulokkeet tunnistavat automaattisesti, jos ne ovat korvassa. Esimerkiksi ääni keskeytyy aina, kun kuuloke otetaan korvasta pois tai sitä jatketaan automaattisesti, kun kuuloke asetetaan korvaan takaisin.

Huawei antaa AI Life -sovelluksen kautta myös mahdollisuuden vaihtaa kuulokkeiden eleitä. FreeBuds Pro 2 -kuulokkeissa on niin sanottu nipistysohjaus, josta ainakin itse tykkään paljon. Kuulokkeiden vartta nipistämällä saadaan aikaan eri toimintoja. Esimerkiksi kerran nipistämällä saadaan toistettua musiikkia tai tuplanipistyksellä voidaan toistaa seuraava kappale. Lisäksi kuulokkeiden melunvaimennustilojen välillä voidaan vaihtaa nipistämällä pitkään vartta. Myös vartta pyyhkäisemällä voidaan säätää äänenvoimakkuutta.

Nipistys- ja pyyhkäisytoiminnot olivat yllättävän kätevät ja niitä oli miellyttävää käyttää testijakson aikana. Harvemmin FreeBuds Pro 2 -kuulokkeiden kanssa tuli vastaan ongelmia eleiden osalta, vaan se ymmärsi nipistykset hyvin. Toki kyseessä ei ole yhtä nopea hallintatapa kuin esimerkiksi pelkät napautukset, mutta mielestäni virheellisiä komentoja FreeBuds Pro 2 -kuulokkeet ottivat selvästi vähemmän kuin useimmat muut kuulokkeet.

AI Life -sovelluksesta voidaan myös etsiä kuulokkeet, jos ne ovat kadonneet. Lisäksi käyttäjät voivat päivittää kuulokkeet uusimpaan ohjelmistoon sovelluksen avulla. FreeBuds Pro 2 -kuulokkeissa Huawei käyttää HarmonyOS 3 -käyttöjärjestelmää, jota ei ole aikaisemmin käytetty.

Mielestäni sovelluksen tarjoama kokemus on erinomainen ja sen ulkoasu on hyvin selkeä. Sovelluksen lataaminen on siis suositeltavaa, sillä se tarjoaa myös monipuolisesti erilaisia toimintoja. Toki kuulokkeita voidaan käyttää myös ilman sovellusta.

Huawein parhaat kuulokkeet

SuomiMobiili suosittelee Huawei FreeBuds Pro 2 -kuulokkeita.

Huawei FreeBuds Pro 2 -kuulokkeet jättivät jälkeensä testijakson aikana erittäin lämpimät kokemukset, ja kyseessä ovat mielestäni tähän mennessä Huawein parhaimmat täyslangattomat nappikuulokkeet. Omassa hintaluokassaan FreeBuds Pro 2 -kuulokkeet pystyvät haastamaan monet kilpailijat äänenlaadulla ja kattavilla ominaisuuksilla. Tämän takia Huawei FreeBuds Pro 2 -kuulokkeita on helppo suositella.

FreeBuds Pro 2 -kuulokkeet ovat pieni päivitys edeltään verrattuna, mutta omassa kategoriassaan Huawei on saanut luotua vahvan kokonaisuuden. Kuulokkeita on miellyttävää käyttää huolellisen suunnittelun ansiosta. Itse olin tyytyväinen äänenlaatuun sekä melunvaimennus oli riittävä lähes jokaisessa tilanteessa. Akunkesto oli latauskotelon kanssa hyvä ja plussaa Huawei ansaitsee langattomasta latauksesta. Huawei tarjoaa kuulokkeille laajasti toimintoja AI Life -sovelluksen kautta.

Suuria ongelmia FreeBuds Pro 2 -kuulokkeista ei testijakson aikana löytynyt. Kuulokkeiden kiiltäväpintainen rakenne kyllä kerää paljon naarmuja, jonka takia ne näyttävät nopeasti erittäin kuluneilta. Kuulokkeiden oma akunkesto ei ollut kovinkaan vakuuttavalla tasolla, sillä 4 tuntia melunvaimennuksen kanssa ei aina riitä. Pieni ongelma on myös Google Play -sovelluskaupasta löytyvä vanha AI Life -sovellusversio, mutta uudempi versio pystytään asentamaan suoraan sovelluksesta.

Kilpailu on kovaa alle 200 euron hintaluokassa. Vahvoja haastajia FreeBuds Pro 2 -kuulokkeille ovat mielestäni Sony LinkBuds S, Jabra Elite 5 sekä Honor Earbuds 3 Pro.

Suomessa Huawei FreeBuds Pro 2 -kuulokkeet ovat tulleet myyntiin kesän aikana ja hintaa niillä on 199 euroa. Kuulokkeet ovat tarjolla kolmessa väriversiossa, jotka ovat hopea Silver Frost, valkoinen Ceramic White sekä sininen Silver Blue. Kuulokkeita tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löydät Hintaseuranta.fi -palvelun listauksesta alapuolelta.

Hyvää

  • Tyylikäs muotoilu ja erittäin miellyttävät käyttää
  • Erinomainen äänenlaatu
  • Riittävä melunvaimennus lähes joka tilanteessa
  • Akunkesto kokonaisuudessaan on riittävä
  • Tukevat langatonta latausta
  • Toimivat kaikkien laitteiden kanssa
  • AI Life -sovellus tarjoaa kattavat ominaisuudet

Huonoa

  • Kiiltävä muovipinta naarmuuntuu erittäin helposti
  • Kuulokkeiden oma akku kestää vain 4 tuntia
  • Vanha AI Life -sovellusversio Google Play -kaupassa

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut