ArvostelutMotorolaYleinen

Testissä Motorola One Vision – Mielenkiintoinen puhelin 299 eurolla

Motorola One Vision

Lenovon omistuksessa oleva Motorola julkaisi toukokuussa uuden Motorola One Vision -älypuhelimen, joka asettuu yhtiön Android One -tuoteperheeseen. Testasimme viime vuonna Motorola One -puhelimen, joka oli malliston ensimmäinen laite. Valitettavasti Motorola One ei päässyt aikoinaan vakuuttamaan, mutta alle vuodessa Motorola on tehnyt suuria muutoksia One Vision -puhelimeen verrattuna edeltäjäänsä. Nyt uutuuspuhelin on varusteltu markkinoiden tuoreimmilla innovaatioilla, minkä ansiosta puhelin näyttää varsin trendikkäältä.

Motorola One Vision -puhelimen tärkeimpiä myyntivaltteja ovat 48 megapikselin pääkamera, puhdas Android One sekä näyttö, jossa on 21:9-kuvasuhde sekä vasemmassa yläkulmassa reikä etukameraa varten. Kaiken tämän Motorola on halunnut tuoda keskihintaluokkaan, sillä One Vision maksaa Suomessa 299 euroa. Hinnoittelultaan uutuuspuhelin asettuu siis täysin samaan kategoriaan kuin viime vuonna Motorola One, jota kritisoitiin useasti liian kalliiksi. Nyt Motorola on vihdoin tehnyt asioita oikein, minkä ansiosta One Vision on erittäin mielenkiintoinen uutuus keskihintaluokkaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Motorola One Vision oli testikäytössä kesäkuun aikana reilun kaksi viikkoa, minkä aikana puhelimesta saatiin kaikki tarvittava irti arvostelua varten. Tässä artikkelissa tulemme tutustumaan siis Motorola One Vision -älypuhelimeen. Tulemme tutustumaan totuttuun tyyliin laitteen tekniseen toteutukseen, ulkoiseen laatutuntumaan, kameroihin sekä muun muassa pakkaskestävyyteen.

Tekniset tiedot
Motorola One Vison (XT1970-3)
Mitat: 160.1 x 71.2 x 8.7 mm
Paino: 180 g
Rakenne: Muovikehys ja lasipinnat
Näyttö: 6.3 tuumaa Full HD+ (1080 x 2520) / 21:9-kuvasuhde
Suoritin: 8-ytiminen Exynos 9609 (Mali-G72 MP3)
Muisti: 4 Gt RAM-muistia / 128 Gt sisäistä tallennustilaa (muistikorttipaikka max 1 teratavu)
Takakamera: 48 MP pääkamera (f/1.7 / 1/2" / 0.8 µm / PDAF / OIS) + 5 MP syvyyskamera (f/2.2) / kaksois-LED-salama
Etukamera: 25 MP etukamera (f/2.0 / 0.9 µm)
Akku: 3500 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 9.0 Pie + Android One (5. toukokuuta 2019 tietoturva)
Muuta: Dual-SIM / Turbo Power 27W / Kasvojentunnistus
Liitännät: 3.5 mm kuulokeliitäntä / USB-C / USB 2.0 / NFC
Ääni: Yksi kaiutin / Bluetooth 5.0
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija takaosassa
Värit: sininen / mokka
Hinta: 299 euroa

Myyntipakkaus

Motorola One Vision -puhelimen myyntipakkauksen sisältö.

Motorola toimittaa uutuuspuhelimensa varsin perinteikkäästi tyylikkäässä myyntipakkauksessa. Tällä kertaa pakkaus on ulkoisesti violetti ja päälipuolella on useasti mainittuna puhelimen mallinimi, Android One sekä Motorola. Pakkauksen takaosassa on tuotekuva puhelimesta sekä mainittuna tärkeimpiä laitteen myyntivaltteja. Pakkauksen yhdellä kyljellä on myös mainittuna sisältä löytyvän puhelimen muistiversio sekä väriversio.

Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee itse puhelin, joka on käärittynä muoveihin sekä siihen on asennettuna suojakuori. Puhelimen alapuolella on pikakäyttöohjeet sekä oikeudellisia tietoja. Myyntipakkauksen pohjalta löytyy Motorolan perinteikäs TurboPower-pikalaturi, USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli, SIM-korttiluukun avaustyökalu, laadukkaat nappikuulokkeet sekä niihin vaihtopäitä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Motorolan puhelimien mukana on yleisesti toimitettu aina varsin paljon tarvikkeita ja myöskin One Vision mukana on kaikkia käytön aloittamiseen vaadittava sekä hieman enemmän. Henkilökohtaisesti olen tyytyväinen, että puhelimen mukana tulee suojakuori, joka estää esimerkiksi laitteen takaosaa naarmuuntumasta. Lisäksi laadukkaalta vaikuttavat kuulokkeet ovat aina positiivinen yllätys 299 euron puhelimessa.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Rakenteeltaan Motorola One Vision ei ole juurikaan poikkeava verrattuna saman hintaluokan muihin laitteisiin, sillä Motorola hyödyntää muovia sekä lasia. Puhelimen kehys on valmistettu muovista ja etu- ja takaosat ovat lasia. Motorola on onnistunut rakentamaan puhelimesta erittäin jämäkän, eikä se natise ollenkaan laitetta käsien välissä taivuteltaessa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Suomessa Motorola on tuonut uutuuspuhelimen myyntiin kahdessa erittäin näyttävässä väriversiossa, jotka ovat pronssi ja sininen. Molemmissa väriversioissa takaosan lasipinta on liukuvärjätty hieman eri tavalla kuin kilpailijoiden laitteissa. Puhelimen takaosa on reunoilta vaaleampi ja värisävy tummenee keskikohtaa kohden.

Motorola on ilmoittanut puhelimen mitoiksi 160,1 x 71,2 x 8,7 millimetriä ja painoksi 180 grammaa. Puhelin on siis mitoiltaan vielä kohtuullinen käytettäväksi, jonka lisäksi paino on hyvällä tasolla. Huomattavin asia mitoissa on puhelimen kapeus, sillä näytön uudenlaisen 21:9-kuvasuhteen takia puhelin on normaalia kapeampi, vaikka korkeus on pitkälti samanlainen kuin muissa puhelimissa.

Puhelin istuu mielestäni käteen erittäin hyvin ja tällä kertaa laitteen kapeus on yksi valttikorteista. Pyöristetyn takalasin ja kapean rakenteen ansiosta Motorola One Visionia on miellyttävää pitää yhdessä kädessä. Puhelin on kuitenkin erittäin liukas takalasin takia, minkä takia jonkinlaisen suojakuoren käyttäminen on suositeltavaa. Testijakson aikana laitteen takalasiin ei ilmestynyt näkyviä naarmuja, mutta etuosan lasipintaan oli ilmestynyt pieniä silminnähtäviä naarmuja. Motorola hyödyntää puhelimen lasipinnoissa Gorilla Glass -lasia.

Testin aikana oli erikoista huomata, että puhelimen muovikehys ei kestä paljoa kuumuutta. Parin viikon käytön jälkeen puhelimen muovikehykseen oli ilmestynyt kolme selvästi sulanutta kohtaa, vaikka testijakson aikana puhelinta ei suuremmin käytetty tulen lähettyvillä. Todennäköisesti puhelimen muovipinta on sen verran arka lämmölle, minkä vuoksi se on sulanut ollessaan jotain auringon lämmittämää pintaa vasten. Toinen hieman harmillinen heikkous laadussa on myös kameraa kiertävä kehys, josta sininen väritys kului testijakson aikana pitkälti pois. Peruskäytössä Motorola One Vision muuttui siis muutamassa viikossa ulkoisesti näyttämään selvästi käytetymmältä laitteelta.

Motorola on usein tunnettu puhelimista, joissa on vettä hylkivä pinnoite ja myöskään One Vision ei tee tässä kohdassa poikkeusta. Motorola mukaan vettä hylkivä pinnoite auttaa suojaamaan pieneltä määrältä vettä, kuten roiskeilta tai kevyeltä sateelta. Puhelimessa on siis IP52-luokitusta vastaava vesitiiviys, joten laitetta ei ole suunniteltu upotettavaksi kokonaan veteen, eikä Motorola anna minkäänlaista takuuta myöskään nykyiselle vettä hylkivälle pinnoitteelle.

Motorola One Visionin etuosassa on valtaa pitää suuri kosketusnäyttö, joka peittää noin 82 prosenttia koko etuosan pinta-alasta. Näytön reunat on pyritty minimoimaan, mutta näytön alareunaan on jätetty selvästi suurempi musta kaistale. Lisäksi näyttö on pystytty viemään varsin pitkälle puhelimen yläreunaan asti, sillä Motorola on toteuttanut muutamissa puhelimissa nähdyn reiän, johon etukamera on laitettu. Kamerareikä on verrattain suuri ja nähtävästi Motorola on vain halunnut tuoda kyseisen toteutuksen puhelimeen, näyttääkseen kilpailijoilleen, että myös Motorola voi tehdä puhelimen, jossa on reikä näytössä. Motorola One Visionin kohdalla nykyinen etukamera ratkaisu vie näytöltä jopa enemmän tilaa kuin perinteisempi pisaramainen loviratkaisu. Näytön yläpuolella olevassa mustassa kaistaleessa on puheluihin käytettävä kuuloke sekä valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet. Erillistä LED-ilmoitusvaloa ei Motorola One Vision -puhelimesta enää löydy.

Takaosasta katsottuna Motorola One Vision on varsin pelkistetty. Vasemmasta yläkulmasta löytyy muusta rungosta koholla oleva kaksoiskamera, jonka alapuolella on kaksois-LED-salama. Kameroiden vieressä on myös pienellä präntillä tietoja laitteen 48 megapikselin kamerasta. Motorola One Visionin takaosassa on myös perinteinen sormenjälkilukija, jossa on Motorola logo. Takaosaan on myös lisätty Android One -logo, joka on osoitus puhtaasta Android-käyttöjärjestelmästä.

Puhelimen oikeasta reunasta löytyy perinteiseen tyyliin äänenvoimakkuuspainikkeet sekä virtapainike. Motorola on tällä kertaa tehnyt virtapainikkeeseen karhean pinnan, jonka avulla sen erottaa helposti muista painikkeista. Painikkeiden tuntuma osoittautui varsin hyväksi, vaikka omaan makuuni painikkeiden vaste voisi olla vieläkin parempi. Motorola One Visionin vasemmasta kyljestä löytyy ainoastaan SIM-korttiluukku, johon on mahdollista asettaa kaksi nano-SIM-kortti tai vaihtoehtoisesti yksi nano-SIM-kortti ja microSD-muistikortti. Laitteen yläreunassa on yksi mikrofoni ja 3,5 millimetrin kuulokeliitin. Alareunasta löytyy yksi mikrofoni, USB-C-tyypin latausliitin sekä kaiutin.

Näyttö, tekniikka ja suorituskyky

Yksi Motorola One Visionin mielenkiintoisimmista ominaisuuksista on näyttö, sillä Motorola on ottanut Sonyn uusista Xperia 10 -puhelimista tutun 21:9-kuvasuhteen näytön käyttöönsä sekä yhdistänyt siihen Honor-puhelimista tutun etukamerareiän. Itse näyttö on kooltaan 6,3 tuumaa ja siinä on Full HD -tarkkuus, eli 1080 x 2520 pikseliä. Motorola hyödyntää IPS LCD -tekniikkaa, joka on mahdollistanut etukameraa varten tehnyt reiän.

Itse kamerareikä on yksi suurimmista, joita olen itse nähnyt missään älypuhelimessa tähän mennessä. En ole myöskään kovin suuresti vakuuttunut Motorolan etukameran toteutuksesta, sillä reiässä on selvää valovuotoa ja sen huomaa heti kun puhelinta hieman kallistaa. Iso reikä myös tekee puhelimen tilapalkista erittäin korkean ja myös osa sovelluksien toiminnallisuuksista jäi toisinaan reiän taakse piiloon.

Yksi hyvistä puolista on kuitenkin mielestäni 21:9-kuvasuhde, vaikka sen käyttämiseen joutui hieman totuttelemaan. Uuden kuvasuhteen ansiosta näyttö on korkeampi, mutta kapeampi. Tämän ansiosta muun muassa Twitteriä selatessa voi nähdä enemmän sisältöä näytöllä ja samalla kahden sovelluksen yhtäaikainen käyttäminen on selvästi mielekkäämpää pystysuunnassa. Lisäksi Netflixin ja YouTuben katselu on luonnollista, jos video tai elokuva on kuvattuna 21:9-kuvasuhteella.

Kokonaisuutena näyttö on kuitenkin tarpeeksi hyvä 300 euron hintaiseen puhelimeen. Näytön kirkkaus riittää hyvin päivittäiseen käyttöön, mutta suorassa auringonpaisteessa oli hieman haasteita. Lisäksi näyttö toistaa värit varsin mielekkäästi sekä samalla näytön katselukulmat ovat hyvät. Näytön värejä Motorola antaa mahdollisuuden säätää kolmesta ennalta määrätystä vaihtoehdosta, jotka ovat luonnollinen, tehostettu sekä kylläinen. Näytölle löytyy myös muut perusasetukset, vaikka Motorola ei ole mitään erikoisasetuksia puhelimeen laittanut.

Hieman erikoisesti Motorola hyödyntää One Vision -puhelimessa vahvasti Samsungin tekniikkaa, eikä esimerkiksi edeltävissä laitteissa nähtyjä Qualcommin piirejä. Puhelimessa on Samsungin kehittämä Exynos 9609 -järjestelmäpiiri, joka tarjoaa varsin hyvää suorituskykyä. Exynos on hieman muokattu versio Exynos 9610 -järjestelmäpiiristä, jota Samsungin käyttää omissa puhelimissaan. Aikaisemmin Exynos-järjestelmäpiirejä on totuttu näkemään pääasiassa Samsungin omissa puhelimissa, jonka takia sellaisen löytyminen Motorolan puhelimesta on mielenkiintoista.

Exynos 9609 -järjestelmäpiiri rakentuu neljästä 2,21 GHz:n taajuudella toimivasta Cortex-A73-ytimestä sekä neljästä 1,64 GHz:n taajuudella hyrräävästä Cortex-A53-ytimestä. Exynos 9609 -piirin grafiikkasuorittimena toimii Mali-G72 MP3. Järjestelmäpiirin kaveriksi Motorola on pistänyt uutuuspuhelimeen kohtalaiset 4 gigatavua RAM-muistia, mikä riittää hyvin alle 300 euron puhelimeen. Sisäistä tallennustilaa on tarjolla 128 gigatavua, mutta jos tämä ei riitä voidaan tallennustilaa laajentaa microSD-muistikortin avustuksella (max 512 Gt).

Samsungin kehittämä Exynos 9609 -järjestelmäpiiri takaa One Vision -puhelimelta erittäin hyvän suorituskyvyn. Ajoimme testijakson aikana puhelimessa läpi jälleen tutut suorituskykytestit, joissa puhelin pärjäsi hyvin. Alapuolella olevassa taulukossa on nähtävillä puhelimella saadut pisteet sekä niitä voi verrata pitkälti vastaavalla järjestelmäpiirillä varustellun Samsung Galaxy A50 -puhelimen saamiin pisteisiin sekä viime vuoden Motorola One -puhelimen pisteytyksiin. Taulukosta nähdään, että Motorola One Vision tarjoaa hintaluokassaan varsin hyvää suorituskykyä.

Testitulokset
Motorola One Vision (E9609) Samsung Galaxy A50 (E9610) Motorola One (SD625)
AnTuTu: 145 514 pistettä 146 437 pistettä 81 067 pistettä
Geekbench 4 (single): 1609 pistettä 1720 pistettä 838 pistettä
Geekbench 4 (multi): 5369 pistettä 5494 pistettä 4254 pistettä
PCMark 2.0: 6703 pistettä 5764 pistettä 5091 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited: 24 344 pistettä 15 660 pistettä 13 802 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (graphics): 24 391 pistettä 15 723 pistettä 13 361 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (physics): 24 179 pistettä 15 445 pistettä 15 606 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 1357 pistettä 1312 pistettä 478 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 1203 pistettä 1158 pistettä 393 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 2454 pistettä 2448 pistettä 2002 pistettä

Huom. Mitä korkeammat pisteet, sitä tehokkaampi laite.

Kuten tavallista, suorituskykytestit eivät kerro koko totuutta puhelimesta ja sen toimivuudesta päivittäisessä käytössä. Testijakson aikana puhelimessa käytetiin monia sosiaalisen median palveluita, joista muun muassa Facebook-sovellus on laitteesta riippumatta verrattain raskas käyttää. One Visionissa Facebook avautui varsin nopeasti, minkä lisäksi käyttäminen oli sulavaa. Lisäksi puhelimet tehot riittävät hyvin kevyempien mobiilipelien sujuvaan käyttämiseen, mutta raskaimmissa peleissä huomaa selvän eron, kun verrataan selvästi kalliimpiin puhelimiin.

Sormenjälkilukija löytyy laitteen takaosasta.

Motorola on säästänyt One Vision -puhelimessa perinteisen sormenjälkilukijan, joka sijaitsee laitteen takaosassa. Sormenjälkilukijan sijainti on erinomainen, sillä etusormi osuu siihen yleensä luonnollisesti puhelinta otettaessa taskusta, minkä ansiosta lukitus on jo avattuna, kun puhelinta pitäisi käyttää. Sormenjälkilukija on tarpeeksi nopea, vaikka markkinoiden nopeimmasta ei olekaan kysymys. Sormenjälkilukijan kaveriksi Motorola on laittanut myös etukameraan perustuvan kasvojentunnistuksen, joka toimi testijakson aikana hyvin, mutta oli toisinaan hieman hidas.

Äänentoistossa Motorola hyödyntää ainoastaan yhtä kaiutinta, joka löytyy puhelimen alareunasta. Kaiuttimelta ei kannata odottaa liikoja, kun kyseessä on keskihintainen älypuhelin. Motorola on säästänyt myöskin perinteisen 3,5 mm kuulokeliittimen, minkä ansiosta langallisien kuulokkeiden käyttäminen on mahdollista. Puheluihin käytettävä kuuloke on myös tuttuun tapaan jo laadukas ja esimerkiksi puhelun toisen osapuolen äänestä saa erinomaisesti selvää.

Akunkesto ja pakkastesti

Motorola on pakannut puhelimen sisälle kohtalaisen 3500 milliampeeritunnin akun, jonka on luvattu kestävän yhden päivän. Testijakson aikana puhelimen akku osoittautui enintään kohtalaiseksi, sillä iltaisin akkua oli yleisesti jäljellä 10-20 prosenttia. Motorola One Vision oli siis laitettava joka yö laturiin, jotta akku riittäisi seuraavankin päivän. Kevyemmällä käytöllä puhelimen akun saa kuitenkin kestämään varmasti pidempään.

Heikohkoa akunkestoa Motorola paikkaa kuitenkin tutulla TurboPower-pikalaturilla, jonka avulla One Visionin akun luvataan kestävän 7 tuntia vartin lataamisen jälkeen. Koska Motorola hyödyntää Samsungin tekniikkaa Qualcommin sijaan, niin puhelimen suurin mahdollinen lataus tapahtuu 15 watin teholla. Muun muassa Moto G7 Plus -puhelimessa hyödynnettiin 27 watin pikalatausta, jonka avulla akku latautui nopeasti. Nyt Motorola One Vision -puhelimen tehottomammalla laturilla akun lataaminen kestää selvästi kauemmin. Alapuolella on kuvaaja, josta käy ilmi mukana toimitettavan pikalaturin latausnopeus.

Motorola One Vision -puhelimen latausnopeus mukana toimitettavan pikalaturin kautta.

Kuvaajasta nähdään, että puhelimen tyhjästä täyteen latautumisessa kuluu jopa 125 minuuttia, eli reilut kaksi tuntia. Vartin lataamisen jälkeen akkua on hieman yli 20 prosenttia ja puolessa tunnissa akku on latautunut noin 43 prosentin varaukseen. Tunnissa akku on latautunut 75 prosentin varaukseen. Puhelimen lataaminen ei ole siis mitenkään kovin nopeaa ja on jopa hieman harmillista, ettei One Vision ole saanut vastaavaa varsin nopeaa TurboPower-latausta kuin useat muut Motorola-puhelimet.

SuomiMobiilin perustesteihin kuuluu myös pakkaskestävyyden testaaminen. Laitoimme Motorola One Vision -puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla puhelin laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimen akkua ei ollut kulunut yhtään, joten akun varaus oli 100 prosenttia. Motorola One Visionin näyttö muuttui pakkasessa erittäin hyytelömäiseksi, mikä on luonnollista LCD-näytöille. Näyttö palautui normaaliksi muutamassa minuutissa huoneenlämmössä. Erikoista testin jälkeen kuitenkin oli, että puhelinta pystyi välittömästi lataamaan, kun yleisesti kylmänä lataaminen on estetty.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla puhelimen näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti puhelimen videosovelluksen kautta Full HD -tasoista videota. Testin jälkeen puhelimen akunvaraus oli tippunut 86 prosenttiin, mikä on vielä hyvä tulos. Keskimäärin testissä akkua kuluu noin 10-20 prosenttia. Testin aikana puhelimen näyttö muuttui jälleen luonnollisesti hyytelömäiseksi.

Motorola One Vision kestää testin perusteella erittäin hyvin pakkasta, eikä puhelimen kanssa pitäisi olla siis ongelmia Suomen pakkastalvina. Ainoa todellinen ongelma oli LCD-näytön hyytelöityminen, mutta akku tuntui kestävän odotettua paremmin kylmää.

Kamerat

Motorola One Vision on yksi ensimmäisistä Motorola-puhelimista, jossa on 48 megapikselin kamerasensori yhdessä 5 megapikselin toisen kameran kanssa. Motorola ei ole vahvistanut kenen kehittämää kamerasensoria puhelimessa käytetään, mutta hintaluokan huomioiden kyseessä on todennäköisesti Samsungin kehittämä ISOCELL Bright GM1 -sensori. Pääkamerassa on 1/2” sensorikoko, 0,8 µm pikselikoko, f/1.7-aukko sekä optinen kuvanvakautus. Valitettavasti tarkkoja tietoja 5 megapikselin syvyysterävyyskamerasta ei ole kerrottu, mutta siinä on muun muassa f/2.2-aukko.

Puhelimessa hyödynnettävä 48 megapikselin kamera on suunniteltu taltioimaan vain 12 megapikselin kuvia ja myöskin oletusasetuksilla kamera tekee niin kuin kuuluukin. Käyttäjä ei voi valitettavasti itse valita asetuksista 48 megapikselin tarkkuutta, vaikka monissa muissa 48 megapikselin kameralla varustelluissa puhelimissa näin onkin. Hyvässä valaistuksessa kuvat ovat hintaluokassaan todella hyviä ja HDR-tilan ollessa käytössä kuvien dynaaminen alue on erittäin vaikuttava. Kuvissa on pääasiassa aina paljon yksityiskohtia, varsin vähän kohinaa sekä värit ovat kohdillaan. Heikommassa valaistuksessa kamera taltioi myöskin varsin hyvää jälkeä, vaikka sitä ei testijakson aikana paljoa keretty testaamaan. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettu Motorola One Vision -puhelimen pääkameralla oletusasetuksilla.

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella Google Drivesta.

Bokeh-kuvaus on ainoa kaksoiskameran lisäominaisuus, jonka mahdollistaa erillinen syvyysterävyyskamera. Bokeh-kuvaus toimii puhelimessa kuten kuuluukin, sillä kamera tunnistaa kuvattavan kohteen ääriviivat varsin hyvin ja tausta saadaan muutettua miellyttävän sumeaksi. Bokeh-efekti voidaan taltioida kuviin erillisen muotokuvatilan avulla, jossa on mahdollista myös säätää syvyysterävyyden voimakkuutta. Alapuolella on yksi testikuva, joka on otettu kaksoiskameralla. Syvyysterävyys on kuvassa varsin onnistunut, mutta syystä tai toisesta kamera on sumentanut myös hieman kuvattavan kohteen alareunasta.

25 megapikselin etukameralla voidaan taltioida testien mukaan erittäin hyviä kuvia. Hyvässä valossa kuvissa on paljon yksityiskohtia ja värit ovat kohdillaan. Omassa hintaluokassaan Motorola One Visionin etukamera on erittäin vaikuttava. Videokuvausta puhelin kykenee taltioimaan korkeintaan 4K 30 fps -tasoisena sekä kameran optinen kuvanvakautus avustaa videokuvauksessa mukavasti. Muutamien testivideoiden perusteella puhelin kykenee varsin hyvään lopputulokseen.

Kamerasovellus ei ole edelleenkään saanut suuremmin päivitystä, vaan on myös One Visionin kohdalla lähes samanlainen kuin muissa Motorola-puhelimissa. Sovelluksen päänäkymässä pääsee käsiksi lähes kaikkiin tarvittaviin kuvaustiloihin helposti ja samalla mukana on varsin laajasti säätömahdollisuuksia. Päänäkymässä pyyhkäisemällä oikealle tai vasemmalle voidaan helposti vaihtaa kuvastiloja, joita ovat muun muassa valokuvaus, videokuvaus, muotokuvatila sekä valikko, jossa on vieläkin enemmän erilaisia tiloja. Manuaalitilaan päästään kamerasovelluksen oikeassa yläkulmassa olevasta painikkeesta. Manuaalikuvaustila tuo vahvasti mieleen Nokia-puhelimista löytyvän Nokia Pro Camera -tilan. Manuaalitilassa on mahdollista säätää muun muassa valkotasapainoa, tarkennusta, ISO-herkkyyttä (100-3200), suljinnopeutta (1/6000-32) sekä valotusta. Kamerasovellusta on kokonaisuudessaan varsin miellyttävää käyttää.

Käyttöjärjestelmä

Puhelimessa on Android 9.0 Pie ja Android One.

Kuten muissakin Motorola One -malliston puhelimissa, niin myös Motorola One Vision on varusteltuna Googlen Android One -käyttöjärjestelmällä. Kyseessä on siis puhdas Android-versio, jossa on erittäin vähän valmistajan omia muutoksia. Android One on tuttu monilla suomalaisille myös HMD Globalin Nokia-puhelimista, joissa on vain muutama HMD Globalin oma sovellus. Sama pätee myös Motorolaan ja puhelimessa on vain valmistajan oma kamerasovellus sekä Moto-sovellus, jonka takaa löytyy Motorolan perinteisiä lisäominaisuuksia.

Motorola One Visionin testijakson lopussa puhelimen käyttöjärjestelmänä oli Android 9.0 Pie -versio, johon oli asennettuna Googlen 5. toukokuuta 2019 julkaisemat tietoturvakorjaukset. Testijakson aikana puhelimeen tuli pari päivitystä ja puhdas Android mahdollistaa nopeat päivitysaikataulut. Motorola on myös vahvistanut, että puhelin tulee saamaan vähintään Android Q- ja Android R -päivitykset sekä viime toukokuusta laskien kolme vuotta tietoturvapäivityksiä.

Moto-puhelimista tuttu Moto-sovellus löytyy esiasennettuna myös One Vision -mallista. Sovelluksen kautta on mahdollista aktivoida muutamia Motorolalle tyypillisiä toimintoja, joita ei asetuksien kautta ole mahdollista säätää. ”Moto Toiminnot” -asetusten alta löytyy muun muassa mahdollisuus ottaa näyttökuva pitämällä kolmea sormea puhelimen näytöllä samanaikaisesti tai käynnistää taskulamppu heilauttamalla puhelinta. Sovelluksen kautta löytyy asetukset myös Moto-näytölle, joka on muunneltu versio Androidista löytyneestä Always-on-Display-toiminnosta. Moto-näytöllä on mahdollista saada näkyviin kellonaika, akun varaus, päivämäärä sekä sovellusilmoitukset, kun puhelimen näyttö on sammutettuna. Moto-näyttö tulee esille, kun puhelinta hieman nostaa tai ottaa esimerkiksi taskusta pois.

Yhteenveto

Motorola One Vision on 299 eurolla loistava valinta keskihintaluokan puhelimeksi.

Motorola One Vision osoittautui testijakson aikana pieneksi positiiviseksi yllätykseksi, sillä viime vuoden Motorola One -puhelin ei antanut odottaa liikoja seuraajaltakaan. Uusittu versio on kuitenkin valovuoden edellä ja tarjoaa hintaluokassaan selvästi parempaa vastinetta.

Testijakson aikana tykästyin erityisesti puhelimen laatutuntumaan sekä tyylikkääseen siniseen väriversioon. Lisäksi puhelimen näyttö oli riittävän hyvä, minkä lisäksi suorituskyky oli yllättävän hyvällä tasolla, tuntien Motorolan historian tuoda myyntiin alitehoisia laitteita. Yksi suurimmista myyntivalteista on kuitenkin Android One -käyttöjärjestelmä, joka saa myös päivityksiä nopeasti. Positiivista puhelimessa ovat myös nopea sormenjälkilukija, hyvät kamerat ja pakkaskestävyys, USB-C-tyypin latausliitin sekä 3,5 mm kuulokeliitin.

Myöskin Motorola One Visionissa on omat heikkoutensa ja tällä kertaa suurin harmituksen aihe oli etukameraa varten tehty suuri reikä sekä siitä johtuva valovuoto. Myöskään puhelimen akunkesto ei suuremmin vakuuttanut ja pikalataus ei ollut Motorolalta odotetulla tasolla. Yksi heikkous oli myös laitteen muovikehyksen erikoinen kuluminen.

Suomessa Motorola One Vision on myynnissä 299 euron hintaan ja tarjolla kaksi väriveriota, jotka ovat mokka ja sininen. Arvostelun kirjoitushetkellä puhelimen saatavuus on varsin rajallista, mutta laajempi myynti alkanee heinäkuussa. Testin perusteella Motorola One Vision tarjoaa rahalle selvästi vastinetta ja on hyvä valinta keskihintaluokan puhelimeksi.

Motorola One Vision -puhelinta tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta.

Yhteenveto

7.6

Hyvää
  • Puhdas Android One -käyttöjärjestelmä
  • Myyntipakkauksen laaja sisältö
  • Nopea sormenjälkilukija ja toimiva kasvojentunnistus
  • 3.5 mm ja USB-C-tyypin liittimet
  • Laadukas rakenne ja istuu käteen hyvin
  • Hintaluokassaan hyvät kamerat
  • Hyvä pakkaskestävyys
  • Hyvä suorituskyky
Huonoa
  • Suuri etukamerareikä, jossa on valovuotoa
  • Muovipinnan ja kamerakehyksen kuluminen
  • Heikko akunkesto ja hidas "pikalataus"
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

3 Kommenttia

  1. GPS:n toiminta olisi myöskin hyvä testata. Tässä mallissa on ollut ongelmia tuon toiminnassa.

  2. Onkohan GPS ongelmat jo korjattu softalla vai onko raudan/antennin suorituskyky vaan huono?

  3. Minulla on Moto one, ikä alle 2 v. Nyt siinä on ilmaantunut Bluetooth ongelmia- Kuulokkeeni on uusi plantronic 5200- Suurimmassa osassa paikkoja ääni kuuluu, joissakin paikoissa ei millään, kuuluu vain särinää, eikä puheesta saa selvää. Voiko tätä vikaa korjata ? Puhelimella on vielä takuu voimassa.

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut