ArvostelutHMDNokiaYleinen

Testissä Nokia 3.1 Plus – Pienelle huomiolle jäänyt puhelin, mutta silti yllättävän hyvä

Nokia 3.1 Plus

Nokia 3.1 Plus on yksi HMD Globalin viime vuonna julkaisemista älypuhelimista, joka on kuitenkin jäänyt Euroopassa ja varsinkin Suomessa erittäin pienelle huomiolle, ja syykin siihen on selvä. HMD Global ei tuonut puhelinta Suomessa myyntiin viime vuonna, vaan Gigantin valikoimaan puhelin ilmestyi vasta maaliskuussa 2019. Nokia 3.1 Plus julkaistiin alun perin Intiassa jo lokakuussa, joten Suomessa puhelimen myynti alkoi vasta kuukausia myöhemmin.

Suomessa Nokia 3.1 Plus maksaa 199 euroa ja se on myynnissä vain Gigantissa sinisessä väriversiossa. Kyseessä on yksi harvoista myynnissä olevista Nokia-puhelimista, jossa on pääasiassa alumiinista koostuva rakenne. Lisäksi puhelin erottuu lovettomalla näytöllänsä sekä tutulla Nokia-designilla. Nokia 3.1 Plus on myös Android One -puhelin ja lukeutuu Android Enterprise Recommended -ohjelmaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tässä artikkelissa tutustumme Nokia 3.1 Plussan ominaisuuksiin sekä toteutukseen. Artikkelissa tulen kertomaan henkilökohtaisen mielipiteeni sekä kokemukset puhelimesta reilun kahden viikon testijakson pohjalta. Arvostelu tulee koostumaan perinteisistä ulkoisista seikoista, puhelimen ominaisuuksista, teknisen toteutuksen tutkimisesta sekä kameroihin tutustumisesta. Lisäksi testaamme puhelimen pakkaskestävyyttä.

Tekniset tiedot
Nokia 3.1 Plus (TA-1104)
Mitat: 156.9 x 76.4 x 8.2 mm
Paino: 180 g
Rakenne: Alumiini + muoviset päädyt
Näyttö: 6.0 tuumaa HD+ (720 x 1440) / 18:9-kuvasuhde / IPS LCD
Suoritin: 8-ytiminen Mediatek Helio P22 (PowerVR GE8320)
Muisti: 3 Gt RAM-muistia / 32 Gt sisäistä tallennustilaa (muistikorttipaikka max 400 Gt)
Takakamera: 13 MP pääkamera (f/2.0 / AF) + 5 MP syvyyskamera (f/2.4) / yksi LED-salama
Etukamera: 8 MP etukamera (f/2.2)
Akku: 3500 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 9.0 Pie (5. huhtikuuta 2019 tietoturva)
Muuta: Dual-SIM
Liitännät: 3.5 mm kuulokeliitäntä / micro-USB / USB 2.0 / NFC
Ääni: Yksi kaiutin / Bluetooth 4.1
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija takaosassa
Värit: Sininen (harmaa ja valkoinen ei Suomessa)
Hinta: 199 euroa

Myyntipakkaus

Nokia 3.1 Plus -puhelimen myyntipakkauksen sisältö.

Nokia 3.1 Plus toimitetaan varsin perinteikkäässä Nokia-tyylisessä myyntipakkauksessa, kuten muutkin Nokia-puhelimet viime aikoina. Myyntipakkauksen kantta koristaa kuva puhelimen etuosasta sekä taustalla kahden ihmisen kädet. Myyntipakkauksessa on myös Nokia 3.1 Plus -mallinimi sekä Android One -logo. Pakkauksen takaosassa on kuva puhelimesta sekä luoteltuna laitteen tärkeimmät tekniset tiedot. Myyntipakkauksen yhdessä kyljessä on myös mainittu laitteen väriversio, mallikoodi sekä tallennustilaversio.

Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee Nokia 3.1 Plus muoveihin käärittynä. Puhelimen alapuolella on pahvilevy, johon on liitettynä SIM-korttiluukun avaustyökalu. Pahvilevyn alapuolelta löytyy vielä pikakäyttöopas laitteen käyttämistä varten. Myyntipakkauksen oikeassa reunassa on vielä erillinen lokeronsa, jossa on perinteikkäät Nokia-kuulokkeet (WH-108), laturi sekä microUSB-kaapeli.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kokonaisuudessaan Nokia 3.1 Plussan myyntipakkaus on tuttua HMD Globalin tyyliä niin ulkoisesti kuin sisällöltäänkin. Myyntipakkaus pitää sisällänsä siis kaiken käytön aloittamiseen tarvittavan ja pienenä lisänä vielä nappikuulokkeet. HMD Global ei siis pääse taaskaan pettämään myyntipakkauksen osalta.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Yleinen laatutuntuma on Nokia 3.1 Plus -puhelimessa erittäin hyvällä tasolla ja erityisesti alumiininen rakenne on allekirjoittaneen mieleen. Nokia 3.1 Plus on tällä hetkellä yksi viimeisistä alumiinirakenteisista Nokia-puhelimista markkinoilla, sillä HMD Global luottaa nykyisin vahvasti lasipintoihin. Vaikka Nokia 3.1 Plus on pitkälti alumiinia, niin myös muoviosia löytyy.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Alumiini kaartuu mukavasti puhelimen reunoille asti, mutta ylä- ja alapäädyt ovat polykarbonaattimuovia, jotta puhelimen antennit toimisivat. Alumiinin ja muovin saumakohdat on onnistuttu viimeistelemään erittäin hyvin, eikä saumaa edes kunnolla tunne, vaikka se on nähtävissä. Lisäksi tietyssä valaistuksessa alumiinissa ja muovissa on hieman erilainen värisävy, mikä on myös varsin luonnollista. Muovia löytyy myös puhelimen näyttölasin ympäriltä, mikä on myös luonnollista edullisissa puhelimissa. Muovikaistale näyttölasin ympärillä luo puhelimeen aina kuitenkin harmillisen saumakohdan.

Nokia 3.1 Plus päästää hieman natinaa sitä väännellessä käsien välissä, mikä oli jopa hieman yllättävää. Puhelin on kuitenkin erittäin jämäkän oloinen eikä natinoita synny normaalissa käytössä. Käteen laite istuu varsin mukavasti pyöristettyjen muotojen ansiosta, eikä puhelin tunnu myöskään liian liukkaalta mattapinnoitteen ansiosta.

Mitoiksi HMD Global on ilmoittanut 156,9 x 76,4 x 8,2 millimetriä ja painoa löytyy kohtalaiset 180 grammaa. Nokia 3.1 Plus on siis vielä järkevissä mittasuhteissa, vaikka yhdellä kädellä käyttäminen on erittäin haastavaa. Puhelimen rakenteessa on hyvä ottaa huomioon myös, ettei Nokia 3.1 Plus ole millään tasolla vedenkestävä.

Nokia 3.1 Plussan etuosasta laite on heti tunnistettavissa Nokia-puhelimeksi, sillä perinteikäs Nokia-logo löytyy puhelimen oikeasta yläkulmasta. HMD Global hyödyntää laitteessa 18:9-kuvasuhteen kosketusnäyttöä, mutta näytön kehyksiä ei ole ollut edes tarkoitus minimoida. Näytön ylä- ja alapuolella on noin senttimetrin paksuiset mustat kaistaleet, mikä on varsin luonnollista alemman hintaluokan puhelimissa. Näytön yläreunaan on logon lisäksi asetettu etukamera, puheluihin käytettävä kuuloke sekä valoisuudentunnistin.

Puhelimen takaosa tuo asetelmaltaan vahvasti mieleen viime vuosien Nokia-puhelimet ja Nokia 3.1 Plussassa on haettu hieman designelementtejä muun muassa Lumia-puhelimesta. Takaosassa on hieman koholla pystysuunnassa oleva kamera-alue, jota korostaa puhtaaksi hiottu alumiinikehys. Kamerasensoreita puhelimessa on kaksi, joiden alapuolella on yksi LED-salamavalo. Kamera-alueen alapuolella on perinteinen sormenjälkilukija, jota korostetaan myös puhtaaksi hiotulla alumiinilla. Takaosasta löytyy myös Nokia- ja Android One -logot. Puhelimen takaosa on siis puhdasta Nokia-tyyliä, eikä mukana ole mitään ylimääräistä.

Nokia 3.1 Plussan oikeassa kyljessä on perinteiseen tyyliin äänenvoimakkuus- ja virtapainikkeet, jotka ovat valmistettu alumiinin sijasta muovista. Painikkeiden tuntuma on hyvä, mutta ei kuitenkaan paras mahdollinen. Vasemmassa kyljessä on nähtävillä erikoisesti kaksi SIM-korttiluukkua, joista toiseen menee yksi nano-SIM-kortti ja microSD-muistikortti. Toisen luukun takaa löytyy paikka toiselle nano-SIM-kortille, joten puhelimeen on mahdollista yhtäaikaisesti asettaa kaksi SIM-korttia ja muistikortti. Nokia 3.1 Plussan yläreunassa on yksi mikrofoni sekä 3,5 millimetrin kuulokeliitin. Laitteen alareunasta löytyy kaksi kaiutinritilää, joista toisen takaa löytyy kaiutin ja toisen takaa mikrofoni. Ritilöiden välissä on micro-USB-latausliitin.

Näyttö, tekniikka ja suorituskyky

HMD Global hyödyntää Nokia 3.1 Plussassa varsin perinteikästä 6 tuuman IPS LCD -näyttöpaneelia, jonka tarkkuus on HD+ -tasoa. Näytössä on siis 720 x 1440 pikseliä, joka tekee 268 pikseliä tuumaa kohden. Tarkkuus näytössä ei ole siis kovin erikoinen, mutta HD+ -tasoa on varsin yleinen alle 200 euron hintaisissa puhelimissa. Henkilökohtaisesti olisin odottanut vähintään Full HD+ -tasoa, sillä se on monessa tilanteessa riittävä. Nokia 3.1 Plussan näytössä on varsin perinteikäs 18:9-kuvasuhde sekä pyöristetyt kulmat.

Vaikka näytön kulmat ovatkin tyylikkäästi pyöristetty, niin niitä on muokattu ohjelmistollisesti vieläkin pyöreämmiksi. Todellisuudessa näytössä on suorat kulmat, mutta näyttölasiin tehty pyöristys peittää osan kulmasta. Lisäksi HMD Global on tehnyt ohjelmistollisesti vielä loivemman pyöristyksen, joka on havaittavissa muun muassa näyttöä kääntämällä. Näyttöratkaisu on varsin luonnollinen edullisissa älypuhelimissa.

Näyttö on kokonaisuudessaan vielä siedettävä, vaikka se voisi olla parempi. Näyttö toistaa värit kohtuullisesti ja katselukulmat ovat varsin hyvät. Kirkkaus ei kunnolla riitä auringonvalossa, mutta luettavuus on kohtalaista päivänvalossa.

Tehoista Nokia 3.1 Plussassa vastaa MediaTekin kehittämä edullisiin älypuhelimiin tarkoitettu 12 nanometrin prosessilla valmistettu kahdeksanytiminen Helio P22. Järjestelmäpiiri rakentuu kahdeksasta samanlaisesta 2.0 GHz:n kellotaajuudella toimivasta Cortex-A53-ytimesta. Grafiikkasuorittimena toimii PowerVR GE8320. RAM-muistia Suomessa myytävässä puhelimessa on 3 gigatavua ja sisäistä tallennustilaa 32 gigatavua. Nokia 3.1 Plussassa on myös microSD-muistikorttipaikka, joka tukee korkeintaan 400 gigatavun muistikortteja.

Suorituskyvyllään Nokia 3.1 Plus ei pääse yllättämään, vaan on jopa hintaluokassaan heikkoa verrattuna kilpailijoihin. Testijakson aikana ajoimme puhelimessa luonnollisesti läpi tutut suorituskykytestit, joiden tulokset ovat nähtävissä alapuolella olevasta taulukosta. Nokia 3.1 Plussan saamia pisteitä voi verrata 179 euroa maksavan Nokia 5.1 Plussan pisteisiin sekä 199 euroa maksavan Redmi Note 7:n vastaaviin pisteisiin.

Testitulokset
Nokia 3.1 Plus (MTK HP22) Nokia 5.1 Plus (MTK HP60) Redmi Note 7 (SD660)
AnTuTu: 77 824 pistettä 118 614 pistettä 143 445 pistettä
Geekbench 4 (single): 841 pistettä ei tuloksia* 1626 pistettä
Geekbench 4 (multi): 3652 pistettä ei tuloksia* 4448 pistettä
PCMark 2.0: 5128 pistettä 7323 pistettä 6197 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited: 11 639 pistettä 17 142 pistettä 23 838pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (graphics): 11 051 pistettä 16 702 pistettä 29 373 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (physics): 14 304 pistettä 18 883 pistettä 14 365 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 461 pistettä 747 pistettä 1312 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 395 pistettä 627 pistettä 1188 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 1106 pistettä 2248 pistettä 2066 pistettä

Huom. Mitä korkeammat pisteet, sitä tehokkaampi laite. *Sovellus ei testijakson aikana toiminut puhelimessa.

Taulukosta nähdään, että Nokia 3.1 Plussan saamat pisteet ovat selvästi heikompia kuin kahden muun samassa hintahaarukassa pyörivän puhelimen. Suorituskykytestit eivät kuitenkaan kerro koko totuutta puhelimen toimivuudesta, sillä Nokia 3.1 Plussan tehot riittävät kohtalaisen sujuvaan käyttöön. Toisinaan oli havaittavissa pientä hidastelua sekä prosessointia, muun muassa kameran kanssa sekä raskaimmissa sovelluksissa. Myöskään kaikki sovellukset eivät auenneet nopeasti. Peruskäyttöön Nokia 3.1 Plussan tehot kuitenkin riittävät, jos puhelinta on tarkoitus käyttää pääasiassa viestittelyyn, puhumiseen tai netin selaamiseen.

Yksi varmasti positiivinen puoli Nokia 3.1 Plussan teknisessä toteutuksessa on NFC, joka mahdollistaa esimerkiksi mobiilimaksamisen. Puhelimessa on myös varsin nopea sormenjälkilukija takaosassa, jonka toimivuus on varmaa. Henkilökohtaisesti pidän siitä, että sormenjälkilukija on puhelimen takaosassa, sillä laitteen lukituksen saa avattua nopeasti etusormella.

Akunkesto ja pakkastesti

Nokia 3.1 Plussaa ladataan microUSB-liittimen kautta.

Nokia 3.1 Plussan akunkestosta vastaa 3500 milliampeeritunnin suuruinen akku. Testien perusteella akku kestää erittäin hyvin peruskäytössä ja yhdellä latauksella voi helposti selvitä yhden päivän. Puhelimessa oli iltaisin yleensä noin 20-30 prosenttia akkua jäljellä, joten laite laitettiin aina yöksi lataukseen. Pienemmällä käytöllä akun voi saada kestämään myös pari päivää.

Puhelinta ladataan vanhahtavalla microUSB-laturilla, eikä puhelimessa ole tuoreempaa USB-C-tyypin liitintä. Tätä voidaan pitää pienenä miinuksena 200 euron puhelimessa vuonna 2019, sillä USB-C on yleistynyt viime aikoina varsin voimakkaasti. Nokia 3.1 Plussassa ei ole myöskään minkäänlaista pikalatausta, minkä takia puhelimen lataaminen öisin on enemmän kuin suotavaa.

Testijakson aikana testasimme tuttuun tyyliin myös Nokia 3.1 Plussan pakkaskestävyyden. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin puhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Nokia 3.1 Plus laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen akunvaraus oli pysynyt 100 prosentissa, mikä ei ollut yllättävää. Testin aikana puhelimeen oli kuitenkin tullut ilmoitus alhaisesta lämpötilasta, minkä takia muun muassa akun lataaminen ei ollut mahdollista. Myöskin puhelimen LCD-näyttö muuttui varsin hyytelömäiseksi. Nokia 3.1 Plus palautui testin jälkeen normaaliksi muutamassa minuutissa huoneenlämmössä.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla puhelimen näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti puhelimen videosovelluksen kautta Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 14 prosenttia, joten puhelimen akunvaraus oli 86 prosenttia. Testissä akunkulutus oli vielä odotetuissa mittasuhteissa, sillä keskimäärin tässä testissä akkua kuluu 10-20 prosenttia.

Pakkastesti osoitti Nokia 3.1 Plussan kohdalla, että HMD Global on ottanut kehityksessä huomioon myös Suomen kylmät pakkastalvet. Akunkulutus oli molemmilla testauskerroilla kohtalaista, eikä ongelmia tämän suhteen juurikaan ollut. Ainoa huomattava ongelma oli oikeastaan LCD-näytön hyytelöityminen.

Kamerat

Nokia 3.1 Plus ei ole puhelin, jossa HMD Global olisi suuresti panostanut kameroihin. Puhelimessa on kuitenkin kaksoiskamera takaosassa, joka koostuu 13 megapikselin pääkamerasta sekä 5 megapikselin syvyyssensorista. Pääkamerassa kerrotaan olevan f/2.0-aukkosuhde sekä automaattitarkennus, kun taasen 5 megapikselin sensorissa on f/2.4-aukko. Kamerassa on tuki muun muassa HDR-kuvaamiselle.

Hintaluokassaan Nokia 3.1 Plus taltioi yllättävän heikkoja kuvia, vaikka pääkameran tarkkuus on 13 megapikseliä. Päivän valossa otetuissa kuvissa on usein havaittavissa selvää rakeisuutta ja yksityiskohtia on varsin vähän. Lähikuvissa jälki on kohtalaista, mutta muun muassa maisemia kuvatessa laatu on erittäin heikkoa ja muun muassa vihreiden sävyjen erottelukyky on huonoa. Peruskuvaamiseen Nokia 3.1 Plussan kamera kuitenkin riittää, mutta samassa hintaluokassa saa myös selvästi paremmilla kameroilla varusteltuja älypuhelimia. Alapuolella on muutama pääkameralla taltioitu kuva.

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella Google Drivesta.

Bokeh-kuvia varten HMD Global on laittanut puhelimeen erillisen 5 megapikselin kamera, jonka avustuksella pystytään taltioimaan syvyysterävyyttä kuviin. Bokeh-kuvaamisessa Nokia 3.1 Plus pärjää kohtalaisesti ja kuvat ovat samalla tasolla hintaluokkansa muiden puhelimien kanssa. Kamera tunnistaa kuvattaan kohteen ääriviivat varsin hyvin, vaikka välillä oli haasteita. Tausta sumennetaan varsin tyylikkäästi ja puhelimen käyttäjä voi jo kuvausvaiheessa säätää sumennuksen voimakkuutta mieleisekseen. Syvyysterävyyden voimakkuutta on myös jälkikäteen mahdollista säätää puhelimen oman bokeh-editorin avulla. Alapuolella on yksi bokeh-kuva, joka on onnistunut varsin hyvin.

Videokuvausta Nokia 3.1 Plus kykenee taltioimaan korkeintaan Full HD -tasoisena, eikä muutamien testien perusteella videoiden laatu pääse juurikaan vakuuttamaan. Etukameran tarkkuus puhelimessa on 8 megapikseliä ja siinä on muun muassa f/2.2-aukko. Testien perusteella etukamera ajaa asiansa, vaikka mistään kovin laadukkaista selfie-kuvista ei voidakaan puhua. Etukamera kykenee myös Full HD -tasoiseen videokuvaamiseen.

Kamerasovellus on Nokia 3.1 Plussassa hyvin samanlainen kuin monissa tuoreimmissakin Nokia-puhelimissa, eikä muutoksia ole juurikaan havaittavissa. Kamerasovelluksessa on karusellimainen käyttöliittymä ja suoraan päänäkymästä on mahdollista vaihtaa lukuisien tilojen välillä, joita ovat neliö, panoraama, Live Bokeh- efekti, ammattilainen, valokuva, video, hidastus sekä intervallikuvaus. Kamerasovelluksessa on myös Motions-tila, jolla kuviin saadaan mukaan lyhyt video.

Koska kyseessä on halpapuhelin, niin kamerasovelluksessa ei ole kalliimmista Nokia-puhelimista tuttua Nokia Pro Camera -tilaa, jossa on manuaalisäädöt, kuten hyvinä aikoina Lumia-puhelimissa. Nokia 3.1 Plussan kohdalla tyydytään vanhahtavaan manuaalitilaan, jossa on mahdollista säätää muun muassa valkotasapainoa, tarkennusta ja valotusta. Manuaalitilan säätömahdollisuudet eivät ole siis kovin laajat.

Käyttöjärjestelmä

HMD Global toimittaa Nokia 3.1 Plussan Android 8.1 Oreo -käyttöjärjestelmällä, mutta se on päivitettävissä heti Android 9.0 Pie -versioon.

Nokia 3.1 Plussassa hyödynnetään tuttuun tapaan Android One -versiota Googlen Android 9.0 Pie -käyttöjärjestelmästä. Puhelin toimitetaan Android 8.1 Oreo -käyttöjärjestelmällä, mutta päivitys uudempaan versioon on heti ensimmäisellä avaamisella ladattavissa. Android One on osoitus puhtaasta Android-käyttökokemuksesta, jollaista HMD Global on puhelimissaan käyttänyt alusta asti. Puhdas Android on myöskin Nokia-puhelimien yksi suurimmista vahvuuksista verrattuna kilpailijoiden laitteisiin.

Testijakson lopussa Nokia 3.1 Plus -puhelimen tuorein tarjolla olleessa ohjelmistoversiossa oli mukana Googlen 5. huhtikuuta 2019 julkaisemat tietoturvakorjaukset, eikä puhelinta päivitetty toukokuun aikana, vaikka HMD Global on luvannut tietoturvapäivityksen joka kuukausi. Syystä tai toisesta HMD Global ei täysin päässyt testijakson aikana päivittämään laitetta saman kuukauden aikana julkaistuilla korjauksilla. Yleisesti Nokia-puhelimien tietoturvapäivitykset ovat olleet kuitenkin hyvin ajan tasalla.

Android 9.0 Pien kanssa ei tullut testijakson aikana vastaan ongelmia, joten HMD Global oli onnistunut optimoimaan käyttöjärjestelmän puhelimelle varsin hyvin. Android 9.0 Pien yksi merkittävimmistä ominaisuuksista kantaa nimeä Adaptive Battery. Kyseessä on älykäs virranoptimointiominaisuus, joka tunnistaa vähiten käytettyjä sovelluksia ja vähentää näiltä akunkäyttöä, jotta puhelimen akku kestäisi paremmin. Lisäksi mukana Adaptive Brightness -ominaisuus, joka säätää näytön kirkkautta ympäristön ja käyttötarkoituksen mukaan sekä Digitaalinen hyvinvointi -sovellus, joka näyttää laitteen käyttödataa. Ainoat HMD Globalin omat sovellukset puhelimessa ovat luonnollisesti kamera- ja tukisovellus.

Yhteenveto

Nokia 3.1 Plus on testijakson perusteella perushyvä älypuhelin sellaista tarvitsevalle. Puhelimessa on laadukas alumiinirakenne sekä perinteinen Nokia-design, joka tekee puhelimesta tyylikkään. Yksi Nokia 3.1 Plussan valttikorteista on myös puhdas Android 9.0 Pie -käyttöjärjestelmä, jollaista monet edulliset älypuhelimet eivät tarjoa Suomen markkinoilla. Testijakson jälkeen vaikutuksen tekivät myös nopea sormenjälkilukija sekä hyvä akunkesto.

Mikään puhelin ei ole kuitenkaan täydellinen ja myös heikkouksia löytyy tälläkin kertaa mukavasti. Yksi suurimmista heikkouksista oli microUSB-liittimen käyttäminen sekä pikalatauksen puuttuminen. Myös näytön tarkkuus olisi saanut olla suurempi, minkä lisäksi suorituskykyä voisi olla hieman enemmän. Puhelimen kameratkaan eivät päässeet suuremmin vakuuttamaan.

Puhelin on ostettavissa ainoastaan Gigantista ja tarjolla on vain sininen väriversio. Maailmalla Nokia 3.1 Plus on saatavilla myös harmaassa ja valkoisessa väriversiossa. Suomessa puhelin maksaa 199 euroa. Mielestäni Nokia 3.1 Plussan hinta on tällä hetkellä hieman ylimitoitettu ja jos hinta olisi lähempänä 150 euroa, niin kyseessä olisi selvästi hinta-laatusuhteeltaan parempi laite.

Nokia 3.1 Plus -puhelinta tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta.

Yhteenveto

6.1

Hyvää
  • Laadukas alumiinirunko
  • Tuttu ja turvallinen Nokia-design
  • Puhdas Android 9.0 Pie -käyttöjärjestelmä
  • Iso näyttö, ilman lovea
  • Dual-SIM ja muistikorttipaikka
  • Nopea sormenjälkilukija
  • Hyvä akunkesto
Huonoa
  • MicroUSB-latausliitin
  • Heikko näytön tarkkuus (HD+)
  • Heikko suorituskyky hintaluokassaan
  • Kameroiden kuvanlaatu huonoa
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

1 Kommentti

  1. Myös Veljekset Keskinen Oy myy Nokia 3.1 -puhelinta

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut