Testissä OnePlus Nord CE 4 Lite – Parempi, mutta vieläkin parempi oikealla hinnalla
Suomalaiset suosivat viime vuonna OnePlus Nord CE 3 Lite -puhelinta, ja nyt sille on saatu seuraaja. OnePlus Nord CE 4 Lite on nimittäin julkaistu kesäkuun lopulla ja nyt myös SuomiMobiilissa se on ollut testattavana parin viikon ajan.
OnePlus Nord CE 4 Lite on valmistettu pääasiassa muovista, ja kohokohtana on kookas 6,67 tuuman AMOLED-näyttöpaneeli 120 hertsin virkistystaajuudella. Tehoista vastaa Qualcommin kehittämä Snapdragon 695 -järjestelmäpiiri ja takaosassa on 50 megapikselin kaksoiskamera. Puhelimen muita kohokohtia ovat 5110 milliampeeritunnin akku sekä 80 watin pikalataus. Käyttöjärjestelmänä on uusin Android 14.
Suomessa puhelin on tuotu myyntiin heinäkuussa 2024 yhdessä muistiversiossa. OnePlus Nord CE 4 Liten 8 + 256 gigatavun versio maksaa 329 euroa. Puhelin on saatavilla kahdessa väriversiossa, jotka ovat sininen Mega Blue sekä hopea Super Silver.
Tässä artikkelissa käymme läpi muun muassa puhelimen ulkoisen toteutuksen, tekniset ratkaisut, kamerat sekä muut oleelliset asiat. Käymme myös läpi testijakson aikana toteutetut pakkas- ja lataustestit. Alapuolella on lyhyt yhteenveto puhelimen teknisistä tiedoista.
OnePlus Nord CE 4 Lite (CPH2621) | |
---|---|
Mitat: | 162.9 x 75.6 x 8.1 mm |
Paino: | 191 g |
Rakenne: | muovirakenne / lasi edessä / IP54 |
Näyttö: | 6.67 tuumaa / Full HD+ (2400 x 1080) / 20:9-kuvasuhde / AMOLED / 120 Hz / 2100 nitiä |
Järjestelmäpiiri: | 8-ytiminen Snapdragon 695 (2x 2.2 GHz Kryo 660 & 6x 1.7 GHz Kryo 660) |
Grafiikkasuoritin: | Adreno 619 |
Muisti: | 8 Gt RAM-muistia [LPDDR4x] / 256 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 2.2] + muistikorttipaikka max 2 Tt |
Takakamera: | 50 MP pääkamera (Sony LYT-600 / f/1.8 / 1/1.95" / 0.8 µm / PDAF) + 2 MP syvyyskamera (f/2.4) + 2x LED-salama |
Etukamera: | 16 MP etukamera (f/2.4) |
Akku: | 5110 mAh (ei irrotettava) |
Käyttöjärjestelmä: | Android 14 + OxygenOS 14 |
Päivityslupaus: | 2 Android-versiota + 3 vuotta tietoturvapäivityksiä |
Muuta: | Dual-SIM / 80 watin lataus (ostettava erikseen) / NFC |
Liitännät: | USB-C / USB 2.0 / Kuulokeliitin |
Ääni: | Bluetooth 5.1 / stereokaiuttimet |
Tunnistimet: | valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / gyroskooppi / kompassi / sormenjälkilukija näytössä |
Värit: | Sininen (Mega Blue) / hopea (Super Silver) |
Hinta: | 329€ (8 + 256 Gt) |
Myyntipakkaus
OnePlus toimittaa uutuuspuhelimen päivitetyssä myyntipakkauksessa, joka on aikaisempaa ohuempi. Usein se tarkoittaa myös, että paketissa ei ole enää laturia. OnePlus on siis lähtenyt mukaan trendiin, jossa pyritään vähentämään turhaa latureiden toimittamista. Myyntipakkaus itsessään on musta ja sitä korostaa sini/valkoinen Nord-logorykelmä sekä laitteen mallinimi. Pakkauksen takaosaan on laitettu tarra, jossa on tietoja puhelimen malliversiosta, muistiversiosta, väristä sekä IMEI-koodeista.
Pakkauksen yhdellä kyljellä on myös uusia merkintöjä, jotka koskevat myyntipakkauksen sisältöä. OnePlus on yksi harvoista yrityksistä, joka noudattaa jo nyt EU:n asettamaa määräystä yhtenäistää laitteiden latausta, ja käytössä onkin jo EU:n uudet kuvamerkinnät. Yksi kuvista kertoo puhelimen tukevan Power Delivery (PD) -pikalatausta 10-55 watin teholla. Toinen kuva vahvistaa, ettei laturia ole enää mukana.
Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee pahvitasku, jota koristaa OnePlussan logo. Pahvitaskusta löytyy lappusia, kuten pikakäyttöopas ja turvallisuusohjeet. Lisäksi mukana on metallinen SIM-korttiluukun avaustyökalu sekä USB-lataus- ja tiedonsiirtokaapeli (USB-A > USB-C). Tämän jälkeen pakkauksen pohjalta löytyy enää itse OnePlus Nord CE 4 Lite paperiin käärittynä.
OnePlus Nord CE 4 Liten ostajien kannattaa siis huomioida, ettei mukana ole enää laturia tai edes suojakuorta, joihin on OnePlussan puhelimissa aikaisemmin totuttu.
Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot
OnePlus on tällä kertaa uudistanut puhelimen ulkonäköä ja tarjolla on nyt enemmän samaa ilmettä muiden tämän vuoden Nord-mallien kanssa. OnePlus Nord CE 4 Lite ei yllätä valmistusmateriaalien kanssa, vaan laite on edeltäjänsä tavoin valmistettu pääasiassa muovista. Väriversioita on tarjolla kaksi, jotka ovat hopea Super Silver sekä testiinkin saatu sininen Mega Blue.
Tällä kertaa ei ole lähdetty peittelemään sitä, että kyseessä on alemman keskihintaluokan puhelin, vaan muotoilussa on säästelty paljon. Kehys ja takapinta on muovia ja samalla yleisilmeessä on vedetty kirjaimellisesti mutkat suoriksi. Kehys ja pinnat ovat nimittäin kauttaaltaan tasaisia, eikä mainittavia pyöristyksiä ole. OnePlus Nord CE 4 Lite ei ole siis kaikista ergonomisimmista päästä, josta pienet miinukset OnePlussan suuntaan.
Kehyksestä on tehty omaan makuuni miellyttävästi mattapintainen, mutta valitettavasti takapinta on viimeistelty kiiltäväksi. Kiiltävä muovi ei ole koskaan hyvä idea, sillä muovi kerää usein herkemmin naarmuja kuin lasi. Tätä olisi voitu hieman välttää tekemällä muovista mattapintainen. Sininen väri onneksi piilottaa pienet naarmut hyvin, mutta ajan kanssa puhelin voi olla todella naarmuilla. Muovissa on myös likaa hylkivä pinnoite, joten sormenjäljet saa helposti pyyhittyä pois.
OnePlus Nord CE 4 Liten näytön suojana ei käytetä alalla yleisesti kehuttua Gorilla Glass -lasia, vaan puhelimessa on kilpaileva DT-Star2-lasi. Lasiin on saatu myös likaa hylkivä pinnoite, eli sormenjäljet saa helposti siitä pois. OnePlus on laittanut jo tehtaalla näyttöön muovisen suojakalvon, joka suojaa lasia aluksi. Testijakson aikana lasiin ei saatu aikaiseksi mainittavia naarmuja.
Kuten aikaisemmin tuli todettua, niin käsituntuma ei ole parasta kulmikkuuden takia. Puhelimessa ei ole kuitenkaan niin teräviä kulmia, että ne haittaisivat suuresti käyttöä. OnePlus on tehnyt näyttölasin ja muovikehyksen väliin huomattavan suureen mustan muovikaistaleen, josta en itse pidä.
OnePlus Nord CE 4 Lite on kokonsa osalta perustasoa, mutta kyse ei todellakaan ole kompaktista laitteesta. Lite-lisänimi tarkoittaa tässä yhteydessä vain sitä, että teknisissä ominaisuuksissa on karsittu. OnePlus on ilmoittanut virallisiksi mitoiksi 162,9 x 75,6 x 8,1 millimetriä ja painoa on 191 grammaa. Olen kuitenkin iloinen siitä, että OnePlus on pysynyt alle 200 grammaan painossa, jotta laite ei tunnu liian raskaalta pitää mukana.
Kuten muoviselta puhelimelta voikin odottaa, niin OnePlus Nord CE 4 Lite antaa hieman periksi sitä käsien välissä taivuteltaessa, mutta samalla se myös päästää yllättävän paljon natinaa. Tietysti tätä ei huomaa peruskäytössä, joten merkittävästä ongelmasta ei ole kyse.
Tällä kertaa OnePlus Nord CE 4 Lite on saanut pienen parannuksen pölyn- ja vedenkestävyyteen, kun verrataan edeltäjämalliin. Nyt tarjolla on IP54-luokitus, joka takaa laitteen kestävän pienen määrän roiskevettä. Puhelin ei siis ole täysin vedenkestävä, mutta sitä pitäisi pystyä helposti käyttämään kevyessä vesisateessa ilman huolta. Roiskevedenkestävyys on melko perinteikäs tässä hintapisteessä, ja sen löytyminen uudesta OnePlussasta onkin vain positiivinen asia.
OnePlus Nord CE 4 Lite muistuttaa etuosaltaan edeltäjäänsä, vaikka tietysti näyttöteknologia onkin vaihtunut. Näytön kehykset ovat kohtuulliset, mutta valitettavasti eivät täysin symmetriset. Näyttö peittää etuosan pinta-alasta noin 87 prosenttia, joka on tässä hintapisteessä hyvä saavutus. Näyttö on edelleen täysin tasainen, vaikka osa kilpailijoista tarjoaakin kaartuvan näytön. OnePlus on myös tehnyt näytön yläreunaan reiän etukameraa varten, joka vie näytöltä yllättävän paljon tilaa. Näyttölasin yläpuolella on esillä myös puheluihin käytettävä kuuloke ja samalla näyttölasiin on piilotettuna valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet.
Takaosan kamera-alue on hieman hämäävä. OnePlus tarjoaa tällä kertaa vain kaksi kameraa, joista molemmat ovat omissa ulkonevissa kehyksissään. Kameroiden alapuolella on myös kaksi LED-salamavaloa. Kuvissa näyttää siltä, että kamera-alue olisi pitkulainen, mutta todellisuudessa tämä efekti on tehty vain takapintaan. OnePlus pyrkii siis tuomaan hieman eri tyyliä korostamaan kameroita. Kameroiden ohella on myös teksti ”50MP ASPH.”, jolla viitataan pääkameraan. OnePlus Nord CE 4 Liten takaosaan on tuotu myös OnePlussan tuttu logo sekä pienellä präntillä vaadittuja tietoja sekä muita logoja.
Laitteen oikeassa reunassa on virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet, jotka on valmistettu rungon tavoin muovista. Painikkeet ovat yllättävän kapeat, eikä niiden tuntuma ollut kovinkaan vahva. OnePlus on laittanut vasempaan kylkeen ainoastaan SIM-korttiluukun, jonne on mahdollista asettaa kaksi nano-SIM-korttia tai yhden nano-SIM-kortin ja muistikortin. OnePlus Nord CE 4 Liten yläreunaan on asetettuna ainoastaan yksi mikrofoni, mutta alareunassa on kaiutin, USB-C-liitin, mikrofoni sekä perinteikäs 3,5 millimetrin kuulokeliitin.
Näyttö, tekniikka ja suorituskyky
Kun verrataan edeltäjään, niin OnePlus Nord CE 4 Lite on saanut suurimman uudistuksen näyttöönsä. OnePlus on nimittäin ottanut käyttöön AMOLED-paneelin aikaisemman LCD-paneelin sijasta. Mielestäni on hienoa nähdä parempi näyttö nyt aikaisempaa edullisemmassa hintapisteessä myös OnePlussan valikoimassa.
Näyttö itsessään on 6,67 tuuman kokoinen ja kauttaaltaan tasainen. Näytön tarkkuus yltää 2400 x 1080 pikseliin ja siinä on korkeintaan 120 hertsin virkistystaajuus. Näytössä on myös perinteikäs 20:9-kuvasuhde sekä korkea 2100 nitin maksimikirkkaus. OnePlus ei ole tällä kertaa saanut näyttöön tukea HDR-teknologialle, josta yleisestikin karsitaan tässä hintapisteessä.
OnePlus kehuskelee, että näytössä käytettään samaa Samsung E4 -teknologiaa kuin OnePlus 11 -lippulaivapuhelimessa, mutta se ei kuitenkaan tarkoita loppukäyttäjälle yhtään mitään. Kokonaisuutena AMOLED-paneeli on uutuuspuhelimessa todella hyvä omassa kategoriassaan, mutta itse en vertaisi sitä millään tasolla lippulaivoihin.
AMOLED-tekniikka mahdollistaa paremman kokemuksen kuin LCD. Sen ansiosta esimerkiksi tumman sävyt ovat syviä ja musta on oikeasta mustaa. Itse tykkään todella paljon näytön tarjoamasta kokemuksesta, sillä pääasiassa kaikki näyttää siltä katsottuna paremmalta kuin aikaisemmin. Väritoistoon ei itsellä ollut testijakson aikana tarvetta kajota, sillä OnePlus oli asettanut värit ainakin omille silmilleni miellyttäväksi jo oletusarvoisesti.
Yksi uutuuspuhelimen vahvuus on korkea 120 hertsin virkistystaajuus, joka tekee kokemuksesta sulavan. Näyttö tukee mukautuvaa virkistystaajuutta, eli se vaihtelee 60 tai 120 hertsissä näytettävän sisällön mukaan. OnePlus ei tietystikään ole saanut mukaan LTPO-tekniikkaa, joka on löytynyt monista huippupuhelimista. Korkea virkistystaajuus toimi testijakson aikana ongelmitta.
Kovinkaan tarkasti OnePlus ei ole kertonut, missä tilanteessa mainostettu 2100 nitin maksimikirkkaus voidaan saavuttaa. Yleensä korkeimmat kirkkaudet liittyvät HDR-tekniikkaan, mutta OnePlus Nord CE 4 Liten kohdalla kerrotaan normaalisti kirkkauden olevan 600 nitiä ja ulkoilmassa 1200 nitiä. Nähtävästi 2100 nitiä saavutetaan tilanteissa, joissa ympäröivän valon määrä on suuri, kuten auringonvalossa. Luettavuus ei ollut näytöltä aina parhaimmillaan, mutta ei myöskään täysin toivoton.
Full HD+ -tarkkuus näytössä on riittävä ja perustasoa tässä hintapisteessä. Itse en ainakaan jäänyt kaipaamaan parempaa tarkkuutta. Nord CE 4 Liteen on saatu myös tuki Aqua Touch -tekniikalle, joka mahdollistaa laitteen käyttämisen myös märillä käsillä. Vastaava ominaisuus on nähty OnePlussan muissakin tämän vuoden älypuhelimissa.
OnePlus Nord CE 4 Lite -puhelimessa on myös Widevine L1 -sertifikaatti, joka takaa korkeamman laadun monissa suoratoistopalveluissa, kuten Amazon Prime Videossa ja Netflixissä. Esimerkiksi Netflix ilmoitti puhelimella olevan mahdollista katsoa korkeintaan Full HD -tasoista videota.
Näyttöä varten tarjotaan pitkälti samat asetukset kuin monissa OnePlussan puhelimissa aikaisemminkin. Asetuksista on mahdollista vaihtaa näytön väritilaa, eli värimaailmaa voidaan muuttaa oletusasetuksista (elävä ja luonnollinen). Lisäksi käyttäjät voivat säätää näytön värilämpötilaa kolmesta vaihtoehdosta, jotka ovat lämmin, oletus ja kylmä. OnePlus Nord CE 4 Liten asetuksista löytyy myös mahdollisuus ottaa käyttöön silmäystävällinen tila, joka muuntaa värejä esimerkiksi aikataulutetusti.
Kokonaisuutena itse tykkäsin todella paljon OnePlus Nord CE 4 Liten näytön tarjoamasta kokemuksesta. Se ei tuo omaan kategoriaansa mitään merkittäviä mullistuksia, mutta sen kautta on miellyttävää kuluttaa sisältöä sekä hoitaa päivittäiset asiat.
Suorituskyvyn osalta OnePlus Nord CE 4 Lite on melkoinen pettymys, sillä päivitystä ei ole saatu. OnePlus käyttää samaa Snapdragon 695 -järjestelmäpiiriä, joka on nähty myös Nord CE 2 Lite- ja Nord CE 3 Lite -puhelimissa viime vuosina. Tarjolla olisi ollut jo uudempi Snapdragon 6 Gen 1 -piiri, mutta syystä tai toisesta OnePlus on halunnut jatkaa vanhalla piirillä.
Snapdragon 695 -järjestelmäpiiri on valmistettu edeltäjäänsä kehittyneemmällä 6 nm prosessilla ja kyseessä on kahdeksanytiminen piiri. Snapdragon 695 rakentuu kahdesta 2,2 GHz:n kellotaajuudella hyrräävästä Kryo 660 -ytimestä sekä kuudesta 1,7 GHz:n kellotaajuudella hyrräävästä samaisesta Kryo 660 -ytimestä. Järjestelmäpiirissä grafiikkaprosessorina toimii Adreno 619.
OnePlus Nord CE 4 Lite on saatavilla Suomessa yhdessä muistivariantissa, joka tarjoaa 8 gigatavua RAM-muistia sekä 256 gigatavua sisäistä tallennustilaa. OnePlus hyödyntää LPDDR4x-RAM-muistia, joka on hyvin yleinen keskihintaluokassa. Sisäinen tallennustila perustuu UFS 2.2 -standardiin.
Tallennustilaa on riittävästi keskihintaluokan puhelimelle, mutta tarvittaessa sitä voidaan laajentaa muistikortin avulla. OnePlus Nord CE 4 Lite tukee jopa kahden teratavun microSD-muistikorttia, jonne voidaan tallentaa esimerkiksi kuvat ja tiedostot. Valitettavasti muistikorttia käytettäessä on luovuttava toisesta SIM-korttipaikasta.
Suorituskyvyn osalta OnePlus Nord CE 4 Liteltä ei kannata odottaa ihmeitä, sillä se ei ole parantanut vuosiin. Ajoimme testijakson aikana puhelimessa läpi tutut suorituskykytestit, jotka paljastivat laitteen suorituskyvyn pysyneen tutulla tasolla, mutta samalla paljastaen karun totuuden. Snapdragon 695 -piiristä ei löydy enää samalla tavalla puhtia kuin kilpailijoiden laitteissa olevista uudemmista piireistä.
Esimerkiksi Samsung Galaxy A35 5G -puhelimessa oleva Exynos 1380 -piiri on joka osa-alueella tehokkaampi, jonka lisäksi Nothing Phone (2a) -puhelimessa oleva Dimensity 7200 Pro -piiri on tätäkin vielä tehokkaampi. Kaikki puhelimet asettuvat samaan hintakategoriaan. Suorituskykytestien tuloksia voi verrata keskenään alapuolella olevasta taulukosta.
OnePlus Nord CE 4 Lite (SD695) | Samsung Galaxy A35 5G (E1380) | Nothing Phone (2a) (MTK D7200P) | |
---|---|---|---|
AnTuTu: | 476 458 pistettä | 591 834 pistettä | 691 372 pistettä |
Geekbench 6 (single): | 903 pistettä | 1010 pistettä | 1144 pistettä |
Geekbench 6 (multi): | 1977 pistettä | 2911 pistettä | 2602 pistettä |
PCMark: | 9269 pistettä | 12 727 pistettä | 12 074 pistettä |
3DMark Wild Life Extreme: | 397 pistettä | 808 pistettä | 1154 pistettä |
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.
Vaikka OnePlus Nord CE 4 Lite ei ylpeile suorituskykytestin tulokissa, niin se kuitenkin toimii. Suorituskykytestien tuloksia ei kannata aina katsoa liian tarkkaan, sillä ne eivät kerro mitään toimivuudesta peruskäytössä. Ainakin itse koin testijakson aikana OnePlus Nord CE 4 Liten toimivan yllättävänkin sulavasti. Käyttöliittymän OnePlus on saanut optimoitua suorituskyvyn ehdoilla, eikä suurempia hidasteluja ollut.
Sovelluksien latausajat ovat toisinaan hieman pitkiä, mutta suorituskyvyn osalta yleinen kokemus oli positiivinen. On kuitenkin selvää, että puhelinta ei ole luotu raskaampien mobiilipelien pelaamiseen, mutta perussovelluksien sekä kevyiden pelien kanssa ei ole ongelmia.
Snapdragon 695 -järjestelmäpiiriin Qualcomm on integroinut Snapdragon X51 -5G-modeemin, jonka avulla Nord CE 4 Lite pystyy takaamaan kattavan tuen 5G-yhteyksille. Testijakson aikana 5G-yhteydet toimivat puhelimessa hyvin, eikä vastaan tullut ongelmia mobiiliverkkojen kanssa. OnePlus on saanut puhelimeen tuen Wi-Fi 6 -yhteydelle. NFC-tuki löytyy myös, joka mahdollistaa mobiilimaksun esimerkiksi kaupan kassalla.
Yksi selvä puute OnePlus Nord CE 4 Litessä on eSIM, jolle ei tukea löydy. Mielestäni tässä hintapisteessä eSIM-tuki tietenkin pitäisi olla, ja sen puutetta ei voi järjellä ymmärtää.
Sormenjälkilukija ja ääni
Näyttötekniikan vaihtuessa, nyt OnePlus on saanut päivitettyä myös sormenjälkilukijaa. Edeltäjässä sormenjälkilukija löytyi kyljestä, mutta AMOLED-tekniikan ansiosta se on voitu sijoittaa nyt näyttöön. Kyseessä on optinen toteutus ja sellainen on löytynyt monista kalliimmista Nord-sarjan laitteista jo aikaisemmin.
Sormenjälkilukija sijaitsee näytön alareunassa, mutta itse olisin halunnut nähdä sen pari senttimetriä korkeammalla. Jos lukija olisi korkeammalla, niin siihen yltäisi peukalolla luonnollisesti, mutta nyt siihen täytyy jopa hieman kurottaa.
Näytönalainen sormenjälkilukija tunnistaa sormen hyvin nopeasti ja avaa lukituksen viiveettä. Jos sormi oli likainen tai märkä, niin sitä ei aina tunnisteta, mutta puhtaalla sormella se toimi erinomaisesti. OnePlus on toteuttanut sormenjälkilukijaan myös muutamia animaatioita, joista käyttäjät voivat valita mieleisensä. Vaihtoehtoisesti animaation voi myös poistaa käytöstä.
Puhelimessa on myös kasvojentunnistus, joka perustuu etukameraan. Etukameraan perustuvan kasvojentunnistuksen ongelmana on kuitenkin se, että toteutus ei ole yhtä luotettava kuin sormenjälkilukija tai PIN-koodi. Kasvojentunnistus saatetaan pystyä ohittamaan esimerkiksi kuvalla, mutta tätä ei onneksi pystytty todentamaan testijakson aikana. Kasvojentunnistus tuntui testijakson aikana toimivan puhelimessa kohtalaisen hyvin.
OnePlus Nord CE 4 Lite tuo mukanaan stereokaiuttimet, jotka ovat toteutukseltaan hyvin perinteiset. Pääkaiuttimena käytetään laitteen alareunassa olevaa kaiutinta ja toisena käytetään puheluihin suunnattua kuuloketta. Äänenlaatu on vähintään kohtuullinen, mutta ei ihmeellinen. Lisäksi kaiuttimien välillä on laatuero, sillä pääkaiutin on hieman laadukkaampi ja kovaäänisempi.
Äänenlaatu riittää hyvin satunnaiseen kuunteluun ja puhepainotteisen äänen kuluttamiseen. Itse en kuitenkaan kuuntelisi Nord CE 4 Liten kaiuttimilla musiikkia, vaan sitä varten liitän aina kuulokkeet. OnePlus on tuonut puhelimeen myös niin sanotun 300% Ultra Volume -tilan, jossa kaiuttimien voimakkuuden saa normaalia suuremmaksi. Ominaisuus on kiva lisä, mutta ei siitä suurta hyötyä ole näin heikoilla kaiuttimilla.
OnePlus on varustellut puhelimen onneksi vielä myös 3,5 millimetrin kuulokeliittimellä, joten käyttäjät voivat halutessaan hyödyntää langallisia kuulokkeita. OnePlus Nord CE 4 Lite 5G:ssä on Bluetooth 5.1 -tuki, joten myös vakaa yhteys langattomiin kuulokkeisiin pitäisi löytyä. Ainakaan testijakson aikana yhteyden kanssa ei ollut ongelmia havaittavissa.
Valitettavasti OnePlus ei ole saanut Nord CE 4 Liteen Alert Slider -tilakytkintä, vaan se jää edelleen kalliimpien puhelimien erikoisuudeksi. Lisäksi puhelimessa ei ole infrapunalähetintä, joka on nähty myös kalliimmissa Nord-sarjalaisissa.
Akku ja pakkastesti
Suomessa OnePlus Nord CE 4 Lite on myynnissä 5110 milliampeeritunnin akulla varusteltuna versiona, vaikka valituilla markkinoilla tarjolla on myös suurempi akku. OnePlus on perustellut tätä sillä, että kyseinen suurempi akku ei täyttäisi EU:n vaatimuksia. Kyseessä on kuitenkin hieman suurempi akku kuin edeltäjässä, joten akkua kohtaan on asetettu jo ennakkoon isot odotukset. Ainakin testijakson aikana akunkeston todettiin olevan yksi valttikorteista.
OnePlus itse mainitsee akunkeston olevan yli kaksi päivää, ja testijakson aikana itse koin akun riittävän normaalissa käytössä hyvin vähintään reiluksi päiväksi. Päivittäin akunvaraus tippui monesti noin 35-45 prosentin tienoille, joten pitkälle seuraavaakin päivää varmasti päästään. Kevyemmällä käytöllä päästään todennäköisesti OnePlussan lupaamaan kahteen päivään. Hyvän akunkeston taustalla on laitteen perustekniikat, eikä tarjolla ole juurikaan mitään suuresti akkua kuluttavaa. Akunkesto ei siis tule pettämään puhelimen ostajia.
Yksi puhelimen valttikorteista on myös lataus, sillä tarjolla on nimellisesti suurelta kuulostava 80 watin langallinen pikalataus. Pikalataus perustuu Oppon kehittämään SuperVOOC-standardiin, ja OnePlussan mukaan sen avulla saadaan ladattua akku tyhjästä 100 prosenttiin vain 50 minuutissa. Ainoa ongelma tällä kertaa on se, että laturia ei toimiteta enää mukana, vaan sellainen on ostettava erikseen.
OnePlussan virallinen 80 watin laturi maksaa Suomessa noin 40 euroa, joten halutessaan hyödyntää 80 watin latausta täytyy kyseinen laturi olla. Onneksi OnePlus on kuitenkin tällä kertaa ollut fiksu, sillä Nord CE 4 Lite tukee EU:n vaatimuksien mukaisesti jo nyt yleistä Power Delivery (PD) -pikalatausta. Tuettuna kyseinen pikalataus on aina 10-55 watin välillä, joten puhelinta pääsee lataamaan kohtuullisen nopeasti myös monilla yleisillä, kyseistä latausstandardia tukevilla latureilla. Hyvä OnePlus! Tietysti paras latausnopeus saadaan edelleen SuperVOOC-latureilla.
Lataustesti OnePlus Nord CE 4 Lite -puhelimelle toteutettiin OnePlussan omalla 100 watin SuperVOOC-pikalaturilla, jolla päästään hyödyntämään 80 watin lataustehoa. Lataustestin tulokset ovat nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.
OnePlus Nord CE 4 Lite latautui tyhjästä täyteen 60 minuutissa, joka ei vastaa OnePlussan lupaamaa 50 minuuttia. Lähelle kuitenkin päästiin, mutta samalla latausaika oli jopa 15 minuuttia pidempi kuin edeltäjässä vieläkin ”heikommalla” latauksella. Nord CE 4 Liteen akkua saatiin 15 minuutissa 27 prosenttia ja 30 minuutissa vastaavasti 57 prosenttia. 90 prosentin varaustaso saavutettiin 50 minuutin kohdalla. Akun lataus hieman heittelehti latauksen aikana, eikä syytä siihen löydetty. Lataus myös hidastui hieman loppua kohden mentäessä, sillä ensimmäiset 10 prosenttia latautuivat 6 minuutissa ja viimeiset 10 prosenttia latautuivat 10 minuutissa.
Latausnopeus on mielestäni edelleen hyvällä tasolla reilun 300 euron puhelimelle. Puhelimeen saadaan virtaa nopeasti vain muutamassa minuutissa pitkäksi aikaa. Luonnollisestikaan tukea langattomalle lataukselle ei OnePlus ole saanut puhelimeen.
OnePlus Nord CE 4 Lite tukee kuitenkin 5 watin käänteistä langallista latausta. Puhelimella voi ladata esimerkiksi muita laitteita, kuten puhelimia tai kuulokkeita. Ominaisuus kuitenkin täytyy manuaalisesti käydä aktivoimassa asetusvalikon kautta.
Testijakson aikana Nord CE 4 Lite laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa sammutettu sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.
Ensimmäisellä testauskerralla Nord CE 4 Lite laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen akun varausta oli jäljellä 97 prosenttia, joten akkua oli kulunut 3 prosentin verran. OLED-tekniikan ansiosta näyttö ei ottanut itseensä pakkasessa, vaan toimi hyvin. Myös näyttöön integroitu sormenjälkilukija toimi ongelmitta. Pakkasessa puhelimen kamera oli käytettävissä, ja myös salamaa pystyi hyödyntämään. OnePlus oli estänyt puhelimen lataamisen ja siitä tulikin ilmoitus, että lataus jatkuu, kun laite on normaalissa lämpötilassa.
Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akun varauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Nord CE 4 Liten näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 5 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 95 prosenttia. Akun kuluminen oli perustasolla, sillä yleisesti tässä testissä kuluu akkua 5-15 prosenttia. Myöskään tämän toisen testauskerran aikana ei havaittu muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisessä testissä.
OnePlus Nord CE 4 Lite kestää mukavan hyvin pakkasta, eikä kummankaan testin aikana havaittu merkittävää akun kulumista. Lisäksi laitteen tekniikka on tehty kestämään pakkasta, eikä laite ota itseensä kylmästä ilmasta. Ainoastaan puhelimen latausta oli rajoitettu, mutta niin yleensä tehdään turvallisuussyistä.
Kamerat
Kameroiden osalta OnePlus Nord CE 4 Litessä on otettu hieman erilainen lähestymistapa kuin edeltäjämallissa. Nyt tarjolla on kaksi takakameraa kolmen sijasta, sillä yhdestä turhasta kamerasta on karsittu. Pääkameran rinnalla on nyt 2 megapikselin tasoinen kamera, joka auttaa syvyysefektin taltioimisessa esimerkiksi muotokuvissa.
Ultralaajakulmakameraa ei tällä kertaa mukaan ole saatu, joka on selvin heikkous yli 300 euron laitteelta. Kyseisen kameran puute on hämmästyttävä, sillä itse koen sen jopa pakolliseksi tässä kategoriassa. 2 megapikselin syvyyskamera on pitkälti turha, sillä sen hyöty jää todella minimaaliseksi. Onneksi pääkamera on kuitenkin kohtuullinen, joten tarjolla on ainakin yksi riittävä kamera. Etuosassa on myös tuttu 16 megapikselin tasoinen selfiekamera.
Pääkamerana käytetään Sonyn kehittämää 50 megapikselin tasoista LYT-600-sensoria, joka on kooltaan 1/1.95 tuumaa ja siinä on 0.8 mikronin pikselikoko. Kameran linssissä on f/1.8-aukko, 25 mm polttoväli sekä optinen kuvanvakautus. Käytännössä nyt sensori on aikaisempaa parempi, vaikka resoluutiossa onkin tultu alaspäin. Lisäksi optista kuvanvakautusta ei vielä edeltäjästä löytynyt.
Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.
Pääkameralla taltioidaan oletusarvoisesti 12,6 megapikselin tasoisia kuvia, sillä käytössä on tuttu pikseleiden yhdistämistekniikka. Neljä pikseliä yhdistetään yhdeksi, jolla pitäisi olla vaikutusta erityisesti kuvien yksityiskohtiin sekä tasalaatuisempaan lopputulokseen eri kuvaustilanteissa. Testijakson aikana puhelinta käytettiin pääasiassa oletusasetuksilla, jonka takia myös testikuvat ovat 12,6 megapikselin tasoisia.
Kamera on parhaimmillaan hyvässä valaistuksessa, ja OnePlus Nord CE 4 Litellä saakin miellyttävän yksityiskohtaisia kuvia. Kuviin saadaan hyvä tarkkuus ja kontrasti on kunnossa. Dynaaminen alue on myös riittävän laaja. Värit taltioituvat myös hyvin, vaikkakin tiettyjä värejä, kuten vihreää ja sinistä korostettiinkin omaan makuuni hieman liikaa tietyissä kohdissa.
Heikommassa valaistuksessa kamera ei ole yhtä vahvoilla, vaan monessa tilanteessa pehmeys lisääntyy silminnähtävästi, jolloin myös yleinen kuvanlaatu heikkenee. OnePlus pystyy kuitenkin heikommassa valaistuksessa taltioimaan realistisemmat värit, eikä värejä korosteta. Pääkamera tukee myös erillistä yökuvaustilaa, jolla saadaan enemmän valoa ja tätä myöden myös enemmän yksityiskohtia kuviin.
Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna OnePlus Nord CE 4 Liten pääkameralla.
Syvyyskameraan ei tässä arvostelussa keskitytä, sillä sen toiminnallisuutta ja tarpeellisuutta on vaikea perustilanteissa havainnollistaan. On kuitenkin oletettavaa, että kameran avustuksella saadaan muotokuvatilassa parempia otoksia kuin ilman sitä.
Videota puhelimella voidaan kuvata pääkameran avulla korkeintaan 1080p 30 fps -tasolla, joten 4K-videokuvausta ei löydy. Tätä voidaan pitää puhelimen kameran puutteena, mutta 4K:n puute johtuu erityisesti käytettävästä järjestelmäpiiristä, joka ei sitä tue. Yleisesti videoiden laatu on kohtalainen, mutta mitään ihmeitä ei OnePlussan uutuuspuhelimella ole tarjottavanaan.
Etuosan kamera on OnePlus Nord CE 4 Litessä tarkkuudeltaan 16 megapikseliä. Etukameran todettiin ajavan asiansa kohtuulliseesti, mutta parempaakin jälkeä on OnePlussan laitteilta nähty. Kuvat jäävät monessa normaalissa tilanteessa pehmeiksi, ja oikeastaan parhaat kuvat saadaan ainoastaan valaistuksen ollessa ihanteellinen. Etukamera tukee korkeintaan Full HD 30 fps -videokuvaa.
Kamerasovellus OnePlus Nord CE 4 Liten kohdalla on samaa tuttua kuin aikaisemmissakin OnePlussan puhelimissa. Tällä kertaa tietysti ominaisuuksista karsittu, sillä onhan kyseessä alemman hintapisteen laite. Kamerasovelluksessa monet toiminnoista on helposti saavutettavissa. Sovelluksen yläreunassa on muun muassa pikapainikkeensa salamalle, valotukselle, Google Lensille sekä valikkopainike. Sen takaa löytyy asetukset kuvasuhteelle, ajatukselle, HDR-tilalle sekä intervallikuvaukselle. Valikosta pääsee myös kameran asetuksiin.
Sovelluksen alareunassa on mahdollista vaihtaa etu- ja takakameran välillä sekä siinä on käteväksi todettu karusellimainen ominaisuusvalitsin, jossa voidaan vaihtaa eri kuvaustilojen välillä (pro, video, valokuva, muotokuva ja lisää). Kamerasovelluksen päänäkymässä on esillä myös ”kameravalitsin”, mutta Nord CE 4 Liten kohdalla siinä on vain 1x- ja 2x-painikkeet, joista jälkimmäinen on rajattu pääkamerasta, koska telekameraa ei ole.
Pro-kuvaustilassa voi kuvata pääkameran avulla ja siinä voi säätää esimerkiksi ISO-arvoa (50 – 3200), valkotasapainoa (2000 – 8000K), suljinaikaa (1/8000 – 30 s), tarkennusta sekä valotuksen korjausta. Pro-tila tarjoaa vaihtoehtoisesti myös histogrammia, minkä lisäksi sommittelu- ja vaakaviivat saa erikseen näkyviin. OnePlus Nord CE 4 Litellä ei ole mahdollista kuvata RAW-kuvia, joka on pieni miinus. Lisäksi pro-tila ei anna mahdollisuutta kuvata pääkameran täydellä 50 megapikselin resoluutiolla, vaikka se onkin mahdollista kamerasovelluksen erillisessä hi-res-kuvaustilassa.
Kamerasovellus toimi testijakson aikana yllättävän pätevästi. Tietysti kuvaustilojen välillä vaihtaminen vie hieman ylimääräistä aikaa, mutta se on normaalia tässä hintapisteessä. Kuvien ottaminen oli kuitenkin yllättävän sujuvaa, eikä siinä häiritsevää viivettä tällä kertaa havaittu.
Käyttöjärjestelmä
Ohjelmiston osalta OnePlus Nord CE 4 Lite on tuttua OnePlussaa. Puhelimeen on saatu Googlen tuorein Android 14 -käyttöjärjestelmä sekä OnePlussan OxygenOS 14 -käyttöliittymä. Testijakson aikana tuorein tarjolla ollut ohjelmistoversio piti sisällään Googlen 5. kesäkuuta 2024 julkaisemat tietoturvakorjaukset.
Päivityslupauksen kanssa OnePlus ei iloitse. Uutuuspuhelimelle on nimittäin luvattu vain 2 vuoden ajan Android-versiopäivityksiä sekä 3 vuoden ajan tietoturvapäivityksiä. Tämä tarkoittaa OnePlus Nord CE 4 Liten saavan Android 15- ja Android 16 -päivitykset sekä tietoturvapäivityksiä saadaan vielä vuonna 2027.
OnePlus ei ylety lähellekään sitä mitä pitäisi. Esimerkiksi Samsung tarjoaa samassa hintapisteessä 4 + 5 vuoden päivityslupauksen, joka on tuplasti parempi. Kysymys siis OnePlussalle: Voitteko edes yrittää? 2 + 3 vuoden päivityslupaus ei ole tätä päivää edes tässä hintapisteessä.
OnePlussan uusin OxygenOS 14 ei tuo käyttäjälle merkittävästi uusia toiminnallisuuksia, vaan suurimmat uudistukset on saatu pinnan alle. Käyttöliittymä on pysynyt ennallaan, ja se on tuttua OnePlussaa. Mukana on muutamia uudistuksia, joihin voi käydä tutustumassa erillisestä artikkelistamme tämän linkin takaa.
OnePlus Nord CE 4 Liten kohdalla uutena ominaisuutena mainitaan Smart Cutout, joka tarjoaa järjestelmätason leikkausominaisuuksia. Näiden avulla käyttäjät voivat muokata helposti kuvia, valita ja mukauttaa leikattua sisältöä, tai jakaa sen yhdellä napautuksella.
OxygenOS 14:n luvataan myös parantavan järjestelmän sulavuutta. Sovelluksia avattaessa ja suljettaessa animaatiot ovat nopeampia ja sulavampia, jonka lisäksi mukana on uusi ilmoituspalkki sekä uusi näytön lukituksen avausanimaatio. Puhelin tukee myös suljetun näytön eleitä, joilla voi suorittaa toimintoja piirtämällä näytölle.
Kyseessä on raskaasti kustomoitu Android-versio, joka piilottaa alleen Googlen suunnitteleman puhtaan Androidin. OnePlus on pyrkinyt tuomaan ohjelmistoon paljon erilaisia toimintoja, mutta kokemus ei ole lähelläkään sitä OxygenOS-versiota, joka varmasti monien vanhempien OnePlus-käyttäjien mielessä on. Nykyinen ohjelmisto perustuu vahvasti Oppon kehittämään ColorOS-versioon, ja oikeastaan vain nimi on vaihdettu globaaleille markkinoille.
Nord CE 4 Liten kohdalla OnePlus myös erikoisesti kehuskelee esiasennetuilla sovelluksilla, joita on PALJON. Puhelimessa on esiasennettuna esimerkiksi Facebook, Netflix ja monta turhaakin turhempaa peliä. Esiasennettuna on yli kymmenen kolmannen osapuolen sovellusta, joista suurin osa on turhia. Onneksi sovellukset ovat poistettavissa, mutta silti en ymmärrä tällaista lähestymistapaa. Jos haluan puhelimeeni jonkin sovelluksen, niin lataan sen. En halua niitä olevan aloitusnäyttö täynnä, kun otan uuden puhelimen käyttöön. Ei näin OnePlus…
Yleinen ohjelmistokokemus oli kuitenkin hyvä, ja ainakin se ajoi asiansa. Mitään turhaa hidastelua en havainnut ja OnePlus oli saanut ohjelmiston optimoitua hyvin. Vaikka käyttöliittymä perustuu vahvasti Oppon ohjelmistoon, niin siitä on nyt saatu jo selvästi käytettävämpi, eikä se tunnu vain hermoja raastavalta kokemukselta.
Yhteenveto
OnePlus Nord CE 4 Lite on kokonaisuutena ihan hyvä laite, mutta samalla virallinen suositushinta ei anna syytä suuremmin lähteä suosittelemaan laitetta. Puhelinta on jo saanut 229 euron hintaan, jolloin sitä kannattaakin jo harkita. Kyseessä on puhelin, josta haluaisin tykätä, mutta OnePlus on karsinut hieman vääristä paikoista.
Itse tykkäsin puhelimen perustekniikoista, joissa OnePlus on ollut aikaiseminkin vahvoilla. AMOLED-näyttöpaneeli on mukava päivitys, ja siinä on myös riittävä tarkkuus sekä 120 hertsin virkistystaajuus. Lisäksi akunkeston todettiin oleva miellyttävän hyvä ja pikalataus ajaa asiansa. Pääkamera on myös hyvä moneen tilanteeseen. Muita tuttuja vahvuuksia ovat kuulokeliitin, sormenjälkilukija, muistikorttipaikka sekä stereokaiuttimet. Tykkäsin myös laitteen IP54-luokituksesta sekä tuoreimmasta Android-ohjelmistosta.
Valitettavasti puutteiden ja heikkouksien listaus OnePlus Nord CE 4 Litessä on selvästi pidempi kuin hyvien asioiden. Esimerkiksi täysin muovinen rakenne ei anna parasta laatuvaikutelmaa, sillä puhelin jopa natisee yllättävän paljon. Snapdragon 695 -järjestelmäpiirin suorituskyky on luokattoman huono ja kyseessä on jo todella vanha piiri. Lisäksi OnePlus ei ole saanut puhelimeen mukaan tukea esimerkiksi eSIM-kortille. Kameroiden osalta tuki puuttuu 4K-videokuvaukselle ja laitteen syvyyskamera on täysin turha. Puhelimessa ei ole myöskään ultralaajakulmakameraa.
Ohjelmistossa on myös omat heikkoutensa. OnePlus Nord CE 4 Lite on jopa oksettavan täynnä esiasennettuja sovelluksia, joista 90 prosenttia on täysin turhia. Onneksi ne saa poistettua, mutta toivottavasti OnePlus ei enää jatkossa toimi näin. Päivityslupaus ei myöskään ylety kilpailijoiden tasolle, vaan 2 + 3 vuotta on selvästi heikompi kuin esimerkiksi Samsungin 4 + 5 vuotta.
Korkea hinta on myös mainittu useaan kertaan, ja sen myötä myös kilpailijat ovat todella kovia. Esimerkiksi Honor 200 Lite täysin samalla hinnalla ei ole varmasti yhtään huonompi vaihtoehto, jonka ohella samaan kategoriaan kuuluvat myös Samsung Galaxy A35 5G, Nothing Phone (2a) sekä Motorola Moto G85 5G.
OnePlus Nord CE 4 Lite on saatavilla Suomessa 1. heinäkuuta lähtien. Puhelin on saatavilla 8 + 256 gigatavun muistivariantissa ja kahdessa väriversiossa, jotka ovat hopea Super Silver sekä sininen Mega Blue. Hintaa puhelimella on 329 euroa.
OnePlus Nord CE 4 Lite
OnePlus Nord CE 4 Lite on saanut miellyttäviä teknisiä päivityksiä edeltäjäänsä, mutta hinnan pitäisi silti olla selvästi edullisempi.
Hyvää
- IP54-luokitus
- AMOLED-näyttöpaneeli on tarkka ja sulava
- Erinomainen akunkesto ja nopea lataus (PD-tuki!)
- Nopea sormenjälkilukija, muistikorttipaikka sekä NFC-tuki
- Pääkamera tuottaa riittävää jälkeä
- Kuulokeliitin ja stereokaiuttimet
- Android 14 ja OxygenOS 14 -ohjelmistot
Huonoa
- Muovinen rakenne ei anna parasta laatuvaikutelmaa
- Suorituskyky jättää toivomisen varaa
- Ei tukea eSIM-kortille
- Ei tukea 4K-videokuvaukselle
- Turha syvyyskamera
- Ei ultralaajakulmakameraa
- Päivityslupaus ei ole kilpailijoiden tasolla
- Liikaa esiasennettuja sovelluksia
- Korkea suositushinta