ArvostelutNothingYleinen

Testissä Nothing Phone (2a) – Hyvä keskihintaluokan puhelin, joka on suunniteltu käyttäjää ajatellen

Nothing Phone (2a)

Nothing Phone (2a) on lontoolaisen Nothingin ensimmäinen alle 400 euron hintapisteeseen asettuva älypuhelin, josta odotetaan samalla yrityksen kaikista myydyintä puhelinta. Aikaisemmin olemme testanneet Nothingilta jo Phone (1)– ja Phone (2) -puhelimet. Parin viikon testailujen perusteella Phone (2a):sta on saatu hyvä käsitys.

Uutuuspuhelin tuo mukanaan Nothingille tyypillisen läpinäkyvän muotoilun sekä Glyph-valaistuksen. Nothing Phone (2a) on teknisesti myös mielenkiintoinen, sillä tarjolla on suuri 6,7 tuuman kokoinen AMOLED-näyttöpaneeli, MediaTekin kehittämä Dimensity 7200 Pro -järjestelmäpiiri sekä kookas 5000 milliampeeritunnin akku. Puhelimeen on saatu myös kaksi 50 megapikselin takakameraa sekä tuorein Android 14 -käyttöjärjestelmä.

Suomessa puhelin on tuotu myyntiin 12. maaliskuuta, ja hintaa on 8 + 128 gigatavun versiossa 359 euroa sekä 12 + 256 gigatavun versiossa 419 euroa. Nothing Phone (2a) on saatavilla kolmessa väriversiossa, jotka ovat Black, White ja Milk.

Tässä artikkelissa tulemme tarkastelemaan puhelinta parin viikon mittaisen aktiivisen testijakson perusteella. Tulemme tutustumaan artikkelissa laitteen rakenteeseen, näyttöön, teknisiin ominaisuuksiin, kameroihin sekä puhelimen ohjelmistoon. Testijakson aikana toteutimme myös tuttuja testejä, joissa selvitettiin akun latausnopeus sekä tarkastellaan laitteen pakkaskestävyyttä. Alapuolella on lyhyt yhteenveto teknisistä ominaisuuksista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Nothing Phone (2a) (A142)
Mitat: 161.74 x 76.32 x 8.55 mm
Paino: 190 g
Rakenne: Muovikehys / muovinen takapinta / Gorilla Glass 5 -lasi edessä / IP54
Näyttö: 6.7 tuumaa / Full HD+ (2412 x 1080) / 20:9-kuvasuhde / LTPO OLED / 1-120 Hz / HDR10+ / 1600 nitiä
Järjestelmäpiiri: 8-ytiminen MediaTek Dimensity 7200 Pro (2x 2.8 GHz Cortex-A715 & 6x 2.0 GHz Cortex-A510)
Grafiikkasuoritin: Mali-G610 MC4
Muisti: 8 tai 12 Gt RAM-muistia [LPDDR4X]/ 128 tai 256 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 2.2]
Takakamera: 50 MP pääkamera (ISOCELL GN9 / f/1.88 / 1/1.56" / PDAF / OIS) + 50 MP ultralaajakulmakamera (ISOCELL JN1 / f/2.2 / 1/2.76" / 0.64 um / 114 asteen kuvakenttä) + LED-salama
Etukamera: 32 MP (Sony IMX615 / f/2.2 / 1/2.74" / 0.8 µm)
Akku: 5000 mAh (ei irrotettava)
Lataus: 45 watin pikalataus
Käyttöjärjestelmä: Android 14 + Nothing OS 2.5 (sisältää Googlen palvelut)
Päivityslupaus: 3 vuotta Android-päivityksiä ja 4 vuotta tietoturvapäivityksiä (joka 2 kuukausi)
Muuta: Dual-SIM / 5G-tuki (SA ja NSA) / Glyph
Liitännät: USB-C / USB 2.0
Ääni: Bluetooth 5.3 / stereokaiuttimet
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / NFC / sormenjälkilukija näytössä
Värit: Black / White / Milk
Hinta: 359 € (8 + 128 Gt) / 419 € (12 + 256 Gt)

Myyntipakkaus

Nothing Phone (2a):n myyntipakkaus ja sen sisältö.

Nothing toimittaa uutuuspuhelimen hieman erilaisessa myyntipakkauksessa kuin aikaisemmat puhelimensa. Pakkauksen päälipuolta koristaa lähikuva laitteesta sekä puhelimen mallinimi ja Nothing-logo useaan kertaan. Pakkauksen takaosaan on laitettu tiedot puhelimen mallikoodista, IMEI-tiedoista, väristä ja muistiversiosta.

Pakkaus avataan repäisemällä se auki yläreunasta, jonka jälkeen sisältä paljastuu valkoinen kirjan tavoin aukeava paketti. Sen sisältä löytyy puhelin paperiin käärittynä ja paketin kannessa on myös ”tervetuloteksti” Nothingin tiimiltä. Paketista löytyy myös Nothingin tuttu USB-C > USB-C -lataus- ja tiedonsiirtokaapeli, turvallisuus- ja takuutietoja sekä läpinäkyvä SIM-korttiluukun avaustyökalu.

Myyntipakkaus ei siis tarjoa sisällöltään yllätyksiä, mutta Nothing on näyttävästi keskittynyt yksityiskohtiin. Pakkauksen avaaminen oli mielenkiintoista, eikä se ollut liian perinteinen. Nothing Phone (2a):n ostajien kannattaa pitää mielessä, että laturi on ostettava erikseen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Nothing Phone (2a) -puhelimeen on pyritty tuomaan yhtiön aikaisemmista puhelimista tuttua tyyliä, mutta luottaen selvästi edullisempiin materiaaleihin. Puhelin on valmistettu käytännössä vain muovista, sillä lasia nähdään ainoastaan näytön suojana. Puhelimesta on olemassa yhteensä kolme väriversiota, jotka ovat White, Milk sekä testiinkin saatu Black.

Itselle rakenteessa ehkä suurin pettymys oli puhelinta käsiin ensimmäistä kertaa ottaessa valmistusmateriaalit. Olisin kaivannut puhelimen takaosan olevan lasia, mutta nyt kiiltävä muovi ei anna oikeutta laatutuntumalle. Usein kiiltävä muovi kerää paljon sormenjälkiä sekä naarmuja, joten mattapintainen toteutus olisi voinut olla parempi. Tietysti mattapinta olisi ollut hankalaa tehdä läpinäkyvyyden kanssa, jonka takia ainoa looginen vaihtoehto olisi ollut tuoda lasipinta myös taakse.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ainakin aluksi Phone (2a):n takapinta oli todellinen pölymagneetti, sillä muovipinta oli todella sähköinen. Puhelin veti kaiken pölyn taskuista itseensä, josta en pitänyt ollenkaan. Sähköisyys väheni onneksi nopeasti. Takapinnan kanssa suurin ongelma on kuitenkin sormenjälkien jääminen pintaan, mutta onneksi likaa hylkivän pinnoitteen ansiosta nekin lähtevät pyyhkimällä pois. Suurin ongelma pidemmässä käytössä on varmasti naarmuuntuvuus, mutta onneksi parin viikon mittaisen testijakson aikana suuremmilta naarmuilta vältyttiin.

Pieniä hiusnaarmuja takapintaan ilmestyi, mutta ei mitään merkittävää. Puhelimelle on kuitenkin suositeltavaa ostaa suojakuori, jos haluaa välttyä naarmuuntumiselta. Nothing on viimeistellyt muovikehyksen mattapintaiseksi, joka tuntuu kohtuulliselta. Nothing selvästi koittaa imitoida metallia kehyksen kanssa, mutta lopputulos on silti yllättävän muovinen. Näyttöä on suojaamassa vanha Gorilla Glass 5 -lasipinta, mutta yleisesti sen on todettu pitävän naarmut hyvin loitolla. Nothing on jo tehtaalla asettanut näyttöön suojakalvon, joka suojaa hyvin ensimmäiset viikot näyttölasia.

Käsituntumalta puhelin on siis muovinen, mutta ei mitenkään liian huono kuitenkaan. Tuntumassa on vähän samaa Nothingin aikaisempien puhelimien kanssa, sillä kehys on muovattu tasaiseksi ja pinnat ovat melko tasaiset. Ainoastaan takaosaan on saatu pieni kaartuvuus kehystä kohden, joka vähentää liiallista kulmikkuutta. Valmistustarkkuus ei ole ollut kaikista tarkin, sillä saumakohdat tuntee kädellä selvästi. Olen kuitenkin iloinen siitä, että näyttölasin ympärille ei ole tuotu erillistä muovikaistaletta, joka nähdään usein monissa tämän hintapisteen puhelimissa.

Kokonaisuutena Nothing Phone (2a) on rakenteeltaan kohtuullinen, mutta ei täydellinen. Tietysti hintaa on saatu karsittua käyttämällä enemmän muovia, mutta mitään kunnollista premium-fiilistä ei puhelin pääse tarjoamaan. Alle 400 euron puhelimissa on voitu nähdä myös lasisia takapintoja, jota jäin Nothingilta kaipaamaan. Muovi on kuitenkin ymmärrettävissä ja monissa kilpailijoissa on vastaava toteutus. Tietysti muovi olisi ollut mattapintaisena selvästi miellyttävämpi.

Nothing Phone (2a) ei ole mikään kompakti puhelin. Viralliset mitat ovat 161,74 x 76,32 x 8,55 millimetriä, joten se on samoissa mitoissa Nothing Phone (2):n kanssa. Puhelin ei ole mitenkään liian suuri, mutta ei kuitenkaan kompakti. Painoa puhelimella on 190 grammaa, joten Nothing on pysynyt alle maagisen 200 gramman rajan. Käsien välissä kevyesti taivuteltaessa huomaa myös, että muovi on vahvasti läsnä. Puhelin nimittäin antaa jonkin verran periksi ja päästelee yllättävän paljon natinoita. Tietystikään tämä ei ole ongelma peruskäytössä.

Nothingin puhelimet eivät ole aikaisemminkaan tarjonneet täyttä vedenkestävyyttä, joten sellaisen saamista keskihintaiseen puhelimeen voi vaan unelmoida. Nothing Phone (2a) -puhelimessa on kuitenkin IP54-luokituksen mukainen roiskevedenkestävyys. Veteen upottamista ei kannata kokeilla, mutta uutuuspuhelin kestää kevyttä sadetta tai pientä vedelle altistumista. Esimerkiksi puhelimen SIM-korttitelakka onkin suojattuna erillisellä kumilla, joka estää vettä pääsemästä puhelimen rakenteisiin.

Puhelimen etuosaan Nothing ei ole keksinyt mitään erikoista, sillä pikaisella vilkaisulla se näyttää samalta kuin mikä tahansa muukin puhelin. Omassa hintapisteessään Nothing Phone (2a) tarjoilee kuitenkin tasapaksut kehykset, joita ei usein muut tarjoile. Näytönkehykset ovat myös mukavan ohuet, sillä näyttö peittää pinta-alasta noin 87,5 prosenttia. Etukameraa varten tehty reikä on tuotu näytön yläreunaan keskitetysti. Näytön yläpuolelle Nothing on sijoittanut valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet, mutta puheluihin käytettävä kuuloke on omassa kolossaan näyttölasin ja kehyksen välissä. Näytön alaosaan on integroitu sormenjälkilukija.

Takaosaltaan Nothing Phone (2a) on jotain muuta kuin monet muut keskihintaiset puhelimet. Tuttuun tyyliin Nothing on pyrkinyt tuomaan mukaan syvyyttä ja yksityiskohtia läpinäkyvän takakuoren avulla. Tämän ansiosta nähdään hieman laitteen sisuksia, kuten erilaisia kaapeleita sekä NFC-alue kameran ympärillä. Puhelimen piirilevyä tai muita todellisia sisuskaluja ei ole esillä, vaan Nothing on tyylitellyt toteutusta.

Läpinäkyvä toteutus takaosassa pitää sisällään mukavasti syvyyttä, joka on eri tasoissa olevien yksityiskohtien ansiota. Kuvat eivät anna oikeutta takaosan syvyydentunteelle. Testiin saadussa mustassa väriversiossa läpinäkyvyys on esillä parhaiten luonnonvalossa, ja usein kaukaa katsottaessa Phone (2a) näyttää vain tylsän mustalta. Takaosan erikoisuus on Glyph-valot, joista ei ole onneksi nyt karsittu. Glyph-valoja ei ole enää montaa, vaan se koostuu kolmesta osasta. Valojen avulla voi nähdä saapuvat ilmoitukset tai seurata esimerkiksi ajastusta.

Takaosassa on myös selvästi poikkeava toteutus verrattuna Nothingin muihin puhelimiin. Kamerat ovat siirtyneet takaosan yläreunaan keskitetysti vaakasuuntaan. Kamerat ulkonevat hieman muusta rungosta. Kameroiden yläpuolella on yksi LED-salamavalo sekä mikrofoni. Takaosassa on myös Nothingin logo sekä muita vaadittuja merkintöjä pienellä präntillä.

Nothing Phone (2a) -puhelimen oikeassa kyljessä on ainoastaan virtapainike, mutta vasemmassa kyljessä on äänenvoimakkuuspainikkeet. Kaikki puhelimen painikkeet on valmistettu kokonaan rungon tapaisesti muovista, mutta siitä huolimatta ne antavat hyvän tuntuman. Itse tykkään myös painikkeiden leveästä toteutuksesta. Puhelimen yläreunassa on yksi mikrofoni, ja alareunassa on yksi kaiutin, USB-C-liitin, mikrofoni sekä SIM-korttiluukku, johon on mahdollista asettaa samanaikaisesti kaksi nano-SIM-korttia.

Näyttö, tekniikka ja suorituskyky

Näytön osalta Nothing ei ole lähtenyt säästelemään, vaan kyseessä on ainakin paperilla vakuuttava toteutus. Näyttö on kooltaan 6,7 tuumaa ja se perustuu AMOLED-tekniikkaan. Näytössä on tuttu Full HD+ -tarkkuus, eli 2412 x 1084 pikseliä, joka tekee 394 pikseliä tuumaa kohden. Nothing hyödyntää näytössä 20:9-kuvasuhdetta, ja lisäksi siinä on erittäin korkea 120 hertsin virkistystaajuus, 1300 nitin maksimikirkkaus sekä tuki HDR10+ -tekniikalle.

Näyttö on siis pitkälti identtinen kalliimman Phone (2a) -puhelimen kanssa, vaikka tällä kertaa onkin karsittu hieman kirkkaudesta ja LTPO-tuesta. Omassa hintaluokassaan näyttö on teknisesti vakuuttava ja yltää helposti kategoriansa kärkikastiin. Näytön vahvuus on myös kapeat kehykset, jotka ovat myös täysin symmetriset. Usein edullisissa Android-puhelimissa karsitaan symmetrisyydestä.

Nothing on virittänyt näytön värit ainakin itseäni miellyttävällä tavalla, sillä niitä ei tarvinnut muokata testijakson aikana. AMOLED-paneelin ansiosta näytön tummat sävyt ovat syviä ja musta on oikeasti mustaa. Näytön kirkkauskin on monessa tilanteessa riittävä. 700 nitin kirkkaus normitilanteessa ja 1100 nitin kirkkaus ulkoilmassa riittää hyvin ja 1600 nitin maksimikirkkaus mahdollistaa luettavuuden myös kirkkaassa auringonvalossa.

120 hertsin virkistystaajuuden ansiosta Nothing Phone (2a) on myös sulava käyttää. Virkistystaajuus on toteutukseltaan hyvin perinteikäs, sillä tuettuna on 60, 90 ja 120 hertsiä, joiden välillä puhelin osaa vaihdella näytettävän sisällön mukaan. Nothingin mukaan videoissa ja kuvissa näytön virkistystaajuus tipahtaa 30 hertsiin virran säästämiseksi. Toteutuksessa ei ole mitään yllättävää tässä hintaluokassa, eikä sen toiminnassa havaittu ongelmia.

Nothing Phone (2a):n näytössä on myös tuki HDR10- ja HDR10+ -toistolle, joten näytöltä voidaan tarkastella laadukasta HDR-sisältöä. Puhelin tarjoaa luonnollisestikin Widevine L1 -sertifikaatin, joten laadukkaan sisällön toistaminen on mahdollista myös monissa suoratoistopalveluissa. Esimerkiksi Netflix tarjoaa toistamisen maksimissaan Full HD -tarkkuudella, mutta ainakaan kirjoitushetkellä HDR-toiminnot eivät olleet tuettuna. HDR:stä päästään kuitenkin nauttimaan muun muassa YouTubessa.

Näyttö tukee myös 2160 hertsin PWM-himmennystekniikka, joka on korkeampi kuin useimmissa muissa saman hintapisteen laitteissa. Ratkaisun avulla Nothing pystyy minimoimaan näytön aiheuttaman silmien rasituksen esimerkiksi heikossa valaistuksessa käytettäessä. Puhelimen asetuksista löytyy myös yövalo-ominaisuus, joka on auttamassa vähentämään rasitusta.

Asetuksien kautta käyttäjät voivat muokata näytön perusasetuksia, kuten kirkkautta, aikakatkaisua, teemaa tai tekstin kokoa. Värejä voidaan vaihtaa kahden valinnan välillä, jotka ovat ”eloisa” sekä ”oletusasetus”. Värilämpötilaa voi säätää omasta liukusäätimestään lämpimämmäksi tai viileämmäksi. Kovin kummallisia tai monipuolisia asetuksia näyttöä varten ei ole, mutta ainakaan itse en jäänyt mitään suurempia kaipaamaan.

Nothing Phone (2a) -puhelimessa on siis todella hyvä näyttöpaneeli, joka on mukavan tarkka sekä kirkas moneen tilanteeseen ja tarjoaa sulavan kokemuksen. Monet tykkäävät varmasti myös näytön kapeista kehyksistä sekä tasaisesta toteutuksesta. Kokonaisuus on kunnossa, eikä Nothing Phone (2a) kalpene pahimpien kilpailijoiden rinnalla.

Suorituskyvyn osalta Nothing Phone (2a) on mielenkiintoinen, ja kyseessä on Nothingin ensimmäinen älypuhelin MediaTekin järjestelmäpiirillä. Aikaisemmissa puhelimissa on nähty Qualcommin piirejä, mutta Nothingin mukaan nyt käytössä olevan Dimensity 7200 Pro -järjestelmäpiirin pitäisi mahdollistaa parempi suorituskyky kuin Nothing Phone (1) -puhelimessa olleen Snapdragon 778G+ -piirin.

Dimensity 7200 Pro on Nothingille kustomoitu piiri, jonka on luvattu takaavan optimaalisen suorituskyvyn pienellä virrankulutuksella. Järjestelmäpiiri on myös valmistettu TSMC:n kehittyneellä toisen sukupolven 4 nanometrin prosessilla. Nothing ja MediaTek ovat myös yhdessä pyrkineet optimoimaan kokemuksen niin laitteiston kuin ohjelmiston tasolla.

Dimensity 7200 Pro rakentuu kahdesta tehokkaasta 2,8 GHz:n kellotaajuudella hyrräävästä Cortex-A715-ytimestä sekä kuudesta virtapihimmästä 2,0 GHz:n kellotaajuudella hyrräävästä Cortex-A510-ytimestä. Järjestelmäpiirissä grafiikkaprosessorina toimii neliytiminen Mali-G610 MC4. Nothingin mukaan uusi järjestelmäpiiri tuo 13 prosenttia paremman suorituskyvyn 16 prosenttia pienemmällä virrankulutuksella verrattaessa Nothing Phone (1) -puhelimeen.

Nothing Phone (2a) on tarjolla Suomessa kahdessa muistiversiossa, jotka ovat 8 + 128 gigatavua ja 12 + 256 gigatavua. Nothing hyödyntää vanhempaa LPDDR4X-RAM-muistia sekä UFS 2.2 -tallennustilaa, jotka ovat toki tuttuja toteutuksia keskihintaluokassa. Järjestelmäpiiri tukisi myös uudempia versioita, mutta tässä kohtaa on nähty paikka hieman säästää. Tietysti peruskäyttäjälle kyseessä ei ole varmasti mikään ongelma. Valitettavasti muistikorttipaikkaa ei puhelimesta löydy, joten käyttäjien on tyydyttävä puhelimen omaan tallennustilaan tai erillisiin pilvitallennustiloihin.

Suorituskykyä testattiin ajamalla puhelimessa läpi tuttuja suorituskykytestejä, joiden perusteella Nothing Phone (2a) on parempaa keskiluokkaa. Alle 400 euron hintapisteessä monet valmistajat käyttävät Qualcommin piirejä, mutta MediaTek on usein pystynyt tarjoamaan paremman suorituskyvyn. Tämä kävi ilmi myös testijakson aikana.

Dimensity 7200 Pro tuo mukavan yleissuorituskyvyn, joka on parempi kuin Snapdragon 6 -sarjan piireillä ja haastaa hyvin Snapdragon 7 -sarjan piirit. Alapuolella olevasta taulukosta voi verrata Nothing Phone (2a):n saamia tuloksia Snapdragon 6 Gen 1 -piirin perustuvan Honor Magic6 Lite 5G:n kanssa sekä Dimensity 7030 -piiriin perustuvan Motorola Edge 40 Neon kanssa.

Testitulokset
Nothing Phone (2a) (MTK D7200P) Honor Magic 6 Lite 5G (SD6G1) Motorola Edge 40 Neo (MTK D7030)
AnTuTu: 691 372 pistettä 484 735 pistettä 438 332 pistettä
Geekbench 6 (single): 1144 pistettä 941 pistettä 1044 pistettä
Geekbench 6 (multi): 2602 pistettä 2763 pistettä 2523 pistettä
PCMark: 12 074 pistettä 11 704 pistettä 14 162 pistettä
3DMark Wild Life Extreme: 1154 pistettä 612 pistettä 698 pistettä
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.

Suorituskykytestien kohdalla kannattaa muistaa, että testit eivät anna täysin realistista kuvaa puhelimien suorituskyvystä. Suorituskykytesteissä puhelimet laitetaan äärirajoille, mutta päivittäisessä käytössä vastaavia tilanteita ei kovin paljon ole. Mielestäni Dimensity 7200 Pro tarjoaa hyvän suorituskyvyn myös päivittäisessä käytössä, eikä pelkästään suorituskykytesteissä.

Peruskäyttöä ajatellen Nothing Phone (2a):n suorituskyky on erinomainen, sillä kaikki toimii sujuvasti. Usein MediaTekin piireissä on havaittu erikoisia ongelmia käytössä, vaikka suorituskykytestit ovat näyttäneet hyviä tuloksia. Nothing on siis selvästi saanut ohjelmiston ja laitteiston toimimaan yhdessä ilman hidasteluja tai takkuilua. Puhelin toimii kohtuullisesti myös pelatessa, mutta raskaimmat pelit eivät toimi yhtä sulavasti kuin lippulaivapuhelimilla. 400 euron kategoriassa kokonaisuus on mielestäni kunnossa.

Järjestelmäpiiriin on integroituna 5G-modeemi, joka takaa tuen niin NSA- ja SA -5G-yhteyksille sub-6-GHz-verkoissa. Puhelin pääsee teorian tasolla 4,7 Gbps -latausnopeuksiin 5G-verkoissa. Puhelin myös tukee kahta fyysistä 5G-korttia samaan aikaan, mutta valitettavasti tukea eSIM-ratkaisulle ei ole. Mielestäni kyseessä on ikävä puute tämän hintapisteen laitteelta.

Nothing Phone (2a) tukee Wi-Fi 6 -standardia, mutta valitettavasti Wi-Fi 6E -tukea ei ole saatu mukaan. Puhelimessa on myös mukana tuki NFC:lle, joten käytössä on esimerkiksi mobiilimaksut kaupan kassalla. Värinämoottorin osalta puhelin on perustasoa, eikä tarjoa merkittävää yllätystä. Värinäpalaute on hieman vaimea, mutta ajaa asiansa.

Muuta tekniikasta

Nothing on tuonut uutuuspuhelimeen tutun kaiutintoteutuksen, eli käytössä on stereoäänentoisto. Pääkaiuttimena toimii puhelimen alareunan kaiutin, jonka ohella hyödynnetään puheluihin käytettävää kuuloketta. Testijakson aikana äännelaadun todettiin olevan hieman epäsymmetrinen, eli alareunan pääkaiutin tuotti selvästi voimakkaamman ja laadukkaamman äänen.

Äänenlaadultaan kaiuttimet eivät ole parasta, mitä on puhelimissa nähty. Nothing Phone (2a) asettuu tuttuun keskikastiin, eli ääntä kyllä kuuntelee puhelimella, mutta mieluummin käyttää kuulokkeita. Erityisesti puhepainotteiseen ääneen kaiuttimet ovat riittävät.

Nothing ei tarjoile kuulokeliitintä, vaan käyttäjien on tyydyttävä langattomiin kuulokkeisiin. Langattomia kuulokkeita varten Nothing on varustellut puhelimen Bluetooth 5.3 -yhteydellä, joka mahdollistaa laadukkaan yhteyden kuulokkeiden kanssa. Testijakson aikana Bluetoothin yli lähetetyn äänen kanssa ei havaittu ongelmia.

Nothing Phone (2a) -puhelimessa hyödynnetään optista näytönalaista sormenjälkilukijaa, joka on samanlainen Phone (2):n toteutuksen kanssa. Sormenjälkilukija on asetettuna aivan näytön alareunaan, mutta ainakin itse tykkäisin astetta korkeammasta sijoittamisesta. Nyt sormenjälkilukijaan joutuu toisinaan jopa hieman kurottamaan.

Sormenjälkilukijan avulla puhelimen lukitus aukesi mukavan nopeasti, ja mielestäni Nothing on onnistunut parantamaan nopeutta verrattuna edeltäjään. Sormenjälkilukija tunnisti sormen lähes aina, mutta jos sormi oli likainen tai märkä oli havaittavissa ongelmia.

Toinen biometrinen lukituksen avaustapa puhelimessa on etukameraan pohjautuva kasvojentunnistus. Kasvojentunnistus toimi pääosin hyvin ja nopeasti, sillä lukitus avautui lähes heti näytön avaamisen jälkeen. On kuitenkin hyvä huomata, ettei etukameraan perustuva kasvojentunnistus ole yhtä tietoturvallinen ratkaisu kuin sormenjälkilukija, sillä se saatetaan pystyä ohittamaan kuvalla. Tämän takia testijakson aikana luotettiin enemmän sormenjälkilukijaan, eikä kasvojentunnistus ollut päivittäisessä käytössä.

Nothingin puhelimien erikoisuus on ollut alusta lähtien Glyph-järjestelmä takaosassa, eikä siitä ole luovuttu nyt edullisimman mallinkaan kohdalla. Tietysti yhtä massiivisesta ratkaisusta ei ole kyse, vaan toteutusta on hieman karsittu. Nyt tarjolla on kolme valoaluetta, jotka sijaitsevat takaosan kamera-alueen ympärillä.

Ajatuksena Glyph on mielenkiintoinen, sillä Nothingin tavoitteena on ollut vähentää ruutuaikaa ja kertoa puhelimen ilmoituksista Glyph-valojen avulla. Käyttäjät voivat määrittää erilaisia Glyph-ilmoituksia eri yhteystiedoille tai sovelluksille.

Nothing Phone (2a) tukee isovelimallinsa tavoin ”tärkeitä Glyph-ilmoituksia”, joka voidaan määrittää tietylle sovellukselle tai yhteyshenkilölle, jolloin vain yksi valojuova kertoo saapuneesta ilmoituksesta. Mukana on myös tuttu Flip to Glyph -toiminto, jossa puhelin laitetaan Älä häiritse -tilaan kääntämällä näyttö alaspäin.

Puhelimen asetuksissa on Glyph Interface -optimoinnit, joita käyttäjät voivat hyödyntää. Esimerkiksi Uber-kuljetuksen edistymistä voi seurata Glyph-valoista ja samalla Glyph-valo mukautuu esimerkiksi ajastimen mukaan.

Ajatuksena kyseessä on mielenkiintoinen ratkaisu. Käyttäjät voivat nähdä tietyn asian edistymisen Glyph-valoilla, eikä edistymistä tarvitse aina katsoa sovelluksesta. Toki kyseessä on melko rajoitettu ominaisuus tällä hetkellä, enkä ainakaan itse huomannut siitä merkittävää hyötyä omassa käytössä. Glyph-toiminnot ovat siis kivoja, mutta tarvitsisivat selvästi laajemman tuen, jotta niistä olisi todella hyötyä.

Glyph osaa myös ilmoittaa äänenvoimakkuuden visuaalisesti. Glyph on kaikessa yksinkertaisuudessaan mielenkiintoinen kokonaisuus, joka laajentaa puhelimissa aikaisemmin yleistä ilmoitusvalon kokonaisuutta. Glyphistä saa kaiken hyödyn irti, jos tykkää laittaa puhelimen näyttö alaspäin pöydälle, mutta paljoa hyötyä siitä ei ole, kun puhelin on näyttö ylöspäin pöydällä.

Glyphin avulla saa myös toki paljon huomiota, jos joku sattuu näkemään välkkyvät valot. Yksi hyödyllinen ominaisuus on myös Glyph-valojen käyttäminen taskulamppuna tai salamana kamerassa, jolloin aikaiseksi saadaan hieman pehmeämpi valaistus.

Erikseen ladattavalla Glyph Composer -työkalulla voidaan luoda Glyph-soittoääniä täysin omatoimisesti. Nothingin älypuhelimissa äänet synkronoituvat valojen kanssa puhelimen takapuolella. Käyttäjät voivat löytää oman rytminsä ja tallentaa luomuksensa käyttämällä esimerkiksi Swedish House Mafian luomaa Glyph Sound Pack -äänipakettia.

Valmis Glyph-soittoääni koostuu 8-10 sekunnin pituisesta moniraitaisesta tiedostosta. Käyttäjä voi synkronoida enintään 2 sekunnin pituisia monofonisia pätkiä älypuhelimen käyttöliittymän kanssa. Jokainen äänipaketti sisältää viisi erilaista sävyä ja äänisekoitusta, joita käyttäjä voi soittaa ja tallentaa. Nothing antaa siis tällä kertaa enemmän kustomointimahdollisuuksia suoraan käyttäjälle, joka on aina ilo nähdä.

Akku ja pakkastesti

Nothing Phone (2a) on saanut Nothingin historian suurimman akun, joka on kooltaan 5000 milliampeerituntia. Omassa hintaluokassaan akku on normaalikokoinen, eli mitään mullistuksia ei ole tarjolla. Nothing kehuskelee akun riittävän jopa kahdeksi päiväksi, ja ainakin testijakson aikana akunkeston todettiin olevan yksi laitteen valttikorteista.

Aivan kahden päivän käyttöaikaan ei omalla aktiivisella käytöllä päästä, vaan usein akkua oli iltaisin 25-35 prosenttia jäljellä. Jos puhelinta käyttää kuitenkin vähemmän, niin varmasti kaksikin päivää on mahdollinen. Itselle riittää, että akku riittää yhdeksi päiväksi omassa käytössä.

Päivän aikana puhelinta käytettiin jonkin verran kuvaamiseen, aktiivisesti sosiaalisen median selaamiseen, viestittelyyn, videoiden katseluun sekä muutamiin puheluihin. Puhelin oli myös monesti yhdistettynä Bluetooth-laitteisiin, kuten kuulokkeisiin tai kaiuttimeen, joiden kautta musiikkia kuunneltiin päivän aikana useita tunteja. Aktiivinen käyttäminen ei kuitenkaan pitänyt sisällään raskaiden mobiilipelien pelaamista.

Nothing ei ole karsinut pikalatauksesta, sillä Nothing Phone (2a) tarjoaa saman 45 watin latauksen kuin isovelimallikin. Nothing on ottanut myös kuluttajaläheisen lähestymistavan lataukseen, sillä puhelin tukee yleisiä latausstandardeja. Pikalataus voidaan siis saavuttaa Power Delivery 3.0- ja Quick Charge -latureilla, mutta 45 watin lataus onnistuu vain Nothingin omalla laturilla.

Nothing on luvannut puhelimen akun latautuvan 23 minuutissa 50 prosentin varaustasoon ja 59 minuutissa 100 prosentin tasoon. Toteutimme puhelimelle lataustestin Power Delivery -standardiin perustuvalla laturilla, eikä vastaavaan nopeuteen päästy. Lataustestin tulokset ovat nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.

Nothing Phone (2a):n akun latausnopeus PD-laturilla.

Puhelimen suuri 5000 milliampeeritunnin akku vaatii latautuakseen 65 minuuttia, eli pääsimme melko lähelle Nothingin lupaamaa 59 minuuttia. Kyseessä on hyvä nopeus, vaikkakaan ei markkinoiden parhaimmista. Itselleni lataus on kuitenkin riittävän nopea ja varmasti monille muillekin.

20 minuutissa akkua saatiin 35 prosenttia, eli lähellekään 50 prosenttia ei päästy. 30 minuutissa akkua oli jo 56 prosenttia ja 90 prosentin varaus saavutettiin 49 minuutissa. Yleisesti akun lataus oli mukavan tasaista aina 80 prosenttiin asti, minkä jälkeen nopeus alkoi hieman hidastumaan. Esimerkiksi ensimmäiset 10 prosenttia ladattiin vain 6 minuutissa, kun viimeiset 10 prosenttia vaativat latautuakseen 16 minuuttia.

Yksi karsittu kohde on langaton lataus. Puhelimen lataus onnistuu siis vain USB-C-liittimen kautta. Kyseessä on erikoinen puute, sillä Nothing Phone (2a) on asemoitu Phone (1):n seuraajaksi, jossa langaton lataus oli. Tietysti tässä hintaluokassa langaton lataus on harvinaisuus, joten merkittävä puute se ei ole.

Testijakson aikana Nothing Phone (2a) laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa sammutettu sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Nothing Phone (2a) laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen akunvarausta oli jäljellä 100 prosenttia, joten akkua ei ollut kulunut ollenkaan. OLED-tekniikan ansiosta näyttö ei ottanut itseensä pakkasessa, vaan toimi hyvin. Myös näyttöön integroitu sormenjälkilukija toimi ongelmitta, eikä Nothing ollut rajoittanut salaman käyttöä kuvaustilanteessa. Puhelimen lataaminen ei kuitenkaan ollut mahdollista, vaan puhelin ilmoitti laturin olevan yhdistetty, mutta puhelinta ei ladata.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Nothing Phone (2a):n näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 5 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 95 prosenttia. Akun kuluminen oli testissä erittäin vähäistä, sillä usein tässä kuluu akkua yli 5 prosentin verran. Myöskään tämän toisen testauskerran aikana ei havaittu muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisessä testissä.

Nothing Phone (2a):n todettiin pärjäävän pakkastestissä hyvin, eikä sen kanssa havaittu merkittäviä heikkouksia. Akun kuluminen oli melko vähäistä, mutta akun lataamista Nothing oli rajoittanut. Lataaminen onnistui jälleen puhelimen ollessa muutaman minuutin huoneenlämmössä. Muilta osin pakkanen ei vaikuttanut puhelimen käyttöön.

Kamerat

Nothing Phone (2a) ei ole kameroiden osalta mikään perinteikäs alemman keskihintaluokan puhelin, vaan lähestymistapa poikkeaa monien muiden valmistajien tyylistä. Toteutukseen on otettu inspiraatiota Phone (2) -puhelimesta, mutta sensoreita on hieman muunneltu. Tarjolla on edelleen kaksoiskamera, joka koostuu 50 megapikselin pääkamerasta ja 50 megapikselin ultralaajakulmakamerasta. Mitään turhia makro- tai syvyyskameroita ei löydy.

Pääkamerana toimii Samsungin valmistama ISOCELL GN9 -sensori, joka on kooltaan 1/1.56 tuumaa ja siinä on 1.0 mikronin pikselikoko. Kameran linssissä on f/1.9-aukko sekä tuki optiselle kuvanvakautukselle. Optinen kuvanvakautus ei ole itsestäänselvyys tässä kategoriassa. Luonnollisesti tuettuna on myös vaiheentunnista automaattitarkennus.

50 megapikselin pääkamerassa käytetään pikseleiden yhdistämistekniikkaa, jolloin lopputulokseksi saadaan 12,5 megapikselin kuvia. Puhelin yhdistää neljä pikseliä yhdeksi, minkä pitäisi tarjota paremman laadun jokaisessa kuvaustilanteessa. Testijakson aikana puhelinta käytettiin pääosin oletusasetuksilla, mutta myös 50 megapikselin kuvien taltioiminen on mahdollista erillisessä kuvaustilassaan.

Kamera ei varsinaisesti päässyt yllättämään kuvanlaadullaan, vaan Nothing Phone (2a) pärjää pitkälti samalla tavalla kuin monet muutkin saman hintapisteen puhelimet. Hyvässä valaistuksessa kuviin saadaan miellyttävä määrä yksityiskohtia ja tarkkuus on hyvä. Toisinaan puhelin tuntui jopa yliterävöittävän kuvia, mutta joka tilanteessa ongelma ei ollut liiaksi läsnä.

Värit taltioituvat myös hyvin ja dynaaminen alue on riittävä. Tietynlaista pehmeyttä nähdään väreissä jonkin verran liikaa.

Heikommassa valaistuksessa pääkameralla saadaan napsittua hyviä kuvia, sillä yksityiskohdat säilyvät hyvänä ja melu ei lisäänny liiaksi. Pehmeyttä nähdään enemmän, mutta se on luonnollista heikossa valossa. Värien osalta jatketaan myös tuttua todellisuutta myötäilevää taltiointia.

Pääkamera tukee automaattista yökuvaustilaa, joka menee automaattisesti päälle tietyssä valaistuksessa. Sen saa kuitenkin pois näyttöön ilmestyvästä painikkeesta, mutta erillistä yökuvaustilaa ei puhelimeen ole erikoisesti saatu. Yökuvaustilalla kuviin saadaan enemmän valoa ja yksityiskohtia, joten siitä on myös hyötyä.

Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna Nothing Phone (2a) -puhelimen pääkameralla testijakson aikana.

Ultralaajakulmakamera on myös 50 megapikselin tasoinen, ja käytössä on sama sensori kuin Nothingin muissa puhelimissa. Kamerasensorina toimii Samsungin kehittämä ISOCELL JN1, joka on kooltaan 1/2,76 tuumaa ja siinä on 0,64 mikronin pikselikoko. Ultralaajakulmakameraan on laitettu f/2.2-aukolla varusteltu linssi, joka takaa muun muassa 114 asteen kuvakentän. Tällä kertaa automaattitarkennuksesta on karsittu, joten kameraa ei voi käyttää makrokuvaamiseen.

Kamerassa käytetään myös samaa pikseleiden yhdistämistekniikkaa kuin pääkamerassa. Kuvista saadaan oletusarvoisesti 12,5 megapikselin tasoisia, mutta myös 50 megapikselin tasoisien kuvien ottaminen on mahdollista.

Ultralaajakulmakameralla saadaan taltioitua riittävää jälkeä, ja Phone (2a) onkin hyvässä valaistuksessa vahvoilla verrattuna moniin kilpailijoihin. Tietysti 50 megapikselin kameralta voisi odottaa jotain parempaakin, mutta hintaluokkaan suhteutettuna jälki on hyvä. Yksityiskohtia on kuvissa paljon, mutta pehmeys on vahvasti läsnä. Väritaltiointi oli mielestäni pitkälti vastaavalla tasolla pääkameran kanssa.

Heikommassa valaistuksessa ultralaajakulmakameralla on hieman enemmän haasteita, sillä kuvista tulee hyvin nopeasti todella pehmeitä. Kuvat eivät ole huonoja, mutta eivät parasta. Vaikka yksityiskohtia katoaa, niin värit taltioituvat hyvin ja dynaaminen alue on kohtuullinen. Myös ultralaajakulmakamera tukee pääkameran tavoin automaattista yökuvaustilaa, josta on monesti myös hieman apua.

Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna Nothing Phone (2a):n ultralaajakulmakameralla.

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.

Videokuvauksen osalta Nothing Phone (2a) on yllättävän hyvällä tasolla verrattuna moniin kilpailijoihin. Takaosan molemmilla kameroilla voidaan kuvata 4K 30 fps -tasoista videota, kun yleensä monet kilpailijat tarjoavat vain 1080p-tason kuvauksen. 4K-tarkkuudella kamera on valittava ennen kuvaamista, mutta 1080p-tasolla voidaan vaihdella pää- ja ultralaajakulmakameroiden välillä kesken kuvaamisen.

Videoiden laatu on mielestäni hyvällä tasolla ja riittävä moneen tilanteeseen. Toisinaan oli havaittavissa häiritsevää pehmeyttä, mutta kamera onkin parhaimmillaan hyvässä päivänvalossa. Videota kuvattaessa tuetaan korkeintaan 10-kertaista digitaalista zoomausta.

Etuosaan on saatu 32 megapikselin tasoinen kamera, joka perustuu Sony IMX615 -sensoriin. Kyseessä on sama kamera kuin Phone (2) -puhelimessa. Sensori on kooltaan 1/2.74 tuumaa ja siinä on 0,8 mikronin pikselikoko. Etukameraan on saatu f/2.2-aukolla varusteltu linssi, mutta kamerassa ei ole automaattitarkennusta.

Yleisellä tasolla etukamera tuntui ajavan asiansa, ja erityisesti hyvässä valaistuksessa kuvat ovat hyviä. Kuviin saadaan taltioitua hyvin yksityiskohtia ja värit ovat luonnolliset. Heikommassa valaistuksessa kuvat jäävät monesti todella tummiksi ja pehmeys lisääntyy merkittävästi. Täydellisestä selfiekamerasta ei ole kyse, mutta varmasti riittää monille tämän hintaluokan puhelimen ostajille. Videokuvaus etukameralla on mahdollista 1080p 30/60 fps -tarkkuuksilla.

Kamerasovelluksen osalta Nothing Phone (2a) tarjoaa samat toiminnot kuin kalliimpi isovelimallikin. Tämä on ilahduttavaa nähdä, sillä usein monet muut valmistajat karsivat tiettyjä ominaisuuksia edullisempiin puhelimiin.

Kamerasovelluksen yläreunassa on pika-asetukset salamalle, ajastukselle, HDR-kuvaukselle sekä filttereille, mutta lisävalikko saadaan auki pyyhkäisemällä alaspäin tai painamalla kolmea pistettä. Tällöin voidaan säätää kuvasuhdetta, liikekuvaa, tarkkuutta (12MP tai 50MP) sekä lisäasetuksia.

Sovelluksen alaosassa on karusellimainen kuvaustilavalitsin, jossa on tilat hidastus, video, valokuva, muotokuva ja lisää, josta löytyy ajastettu kuvaus, panoraama sekä pro-tila. Alareunassa on laukaisinpainike keskellä, jonka kaverina on myös painike etu- ja takakameroiden välillä vaihtamiseen, Google Lens -painike sekä painike, josta päästään katsomaan otettuja kuvia. Kuvausalueelle Nothing on toteuttanut kameravalikon, josta voidaan vaihtaa ultralaajakulmakameran (0.6x) sekä pääkameran (1x) välillä. Lisäksi mukana on 2x-painike, joka on zoomattu pääkamerasta.

Pro-kuvaustila on puhelimessa normaali ja se toimii pääkameran ohella myös ultralaajakulmakameralla. Pääkameralla voidaan säätää tarkennusta, valkotasapainoa (2300K-10 000K), suljinaikaa (1/8000-32s), ISO-arvoa (100-6400) sekä valotuksen korjausta (-3.0 – +3.0). Pro-tilassa on mahdollista kuvata RAW-raakakuvia.

Kamerasovelluksen tarjoama kokemus oli miellyttävä ja tuttua Nothingia. Välillä kamera tuntui kuitenkin hieman hitaalta, mutta huonompiakin toteutuksia on nähty. Kuvaa otettaessa oli myös pieni viive. Ominaisuuksiltaan kokemus oli mukavan monipuolinen.

Käyttöjärjestelmä

Nothing on ottanut ohjelmiston yhdeksi osa-alueista, jolla halutaan erottua. Nothing Phone (2a) jatkaa samaa rataa kuin yhtiön muutkin älypuhelimet, eli tavoitteena on tarjota puhdas Android-kokemus muutamilla tarpeellisilla lisätoiminnoilla. Heti tuoreeltaan Phone (2a) on saanut Googlen uusimman Android 14 -käyttöjärjestelmän, jonka päällä hyrrää Nothing OS 2.5 -käyttöliittymä. Testijakson lopuksi puhelimeen oli asennettuna Googlen 1. helmikuuta julkaisemat tietoturvakorjaukset.

Päivitettävyyden osalta Nothing lupaa saman tuen kuin kalliimmille puhelimilleen. Nothing Phone (2a) -puhelimelle on luvattu 3 vuotta Android-versiopäivityksiä sekä 4 vuotta tietoturvapäivityksiä. Puhelin on julkaistu Android 14 -versiolla, joten odotettavasti puhelimelle on luvassa Android 15, Android 16 sekä Android 17. Tietoturvapäivityksiä Nothing on luvannut julkaista kahden kuukauden välein, joten joka kuukausi päivityksiä ei tarjota.

3 + 4 vuoden päivityslupaus on riittävä tässä hintapisteessä, mutta toisaalta Samsung tarjoaa samassa kategoriassa 4 + 5 vuoden päivityslupauksen. Nothingin lupaus on vaaditulla tasolla. Monet muut valmistajat tarjoavat edelleen jopa huonomman päivityslupauksen.

Nothing OS 2.5 on nähty jo muissa Nothing-puhelimissa päivityksen muodossa, eikä se tarjoa merkittäviä eroavaisuuksia Phone (2a):n kohdalla. Nothing luottaa puhtaaseen Androidiin, mutta optimoinnit vievät kokemusta selvästi parempaan suuntaan. Yksi huomattava uudistus on uusi visuaalinen ilme, joka sopii erinomaisesti puhelimen tyyliin.

Itse tykkään puhelimessa oletuksena olevasta mustavalkoteemasta, joka tekee sovelluskuvakkeista mustia valkoisella taustalla. Nothingin mukaan tämä vähentää häiriötekijöitä ja kokemuksesta tulee yhtenäisempi. Itselle mustavalkoteema oli erittäin hyvä, sillä se teki aloitusnäytöstä puhtaamman. Valitettavasti mustavalkoiset kuvakkeet eivät toimineet kaikkien sovelluksien kanssa, vaan pääasiassa suosituimmat sovellukset oli sitä varten optimoitu.

Pieniä käyttöliittymän viilauksia Nothing on tehnyt uuden ohjelmiston myötä, kuten neliömäiset hallintapainikkeet pikavalikossa. Mukana on myös entistä enemmän widgettejä aloitusnäytölle, joissa on nyt enemmän toimintoja sekä animaatioita. Mukana on myös uudet kamera- ja mediasoitin-widgetit, sekä askelmittari- ja näyttöaika-widgetit.

Puhtaan käyttöliittymän ohella Nothing OS 2.5 ei pidä sisällään myöskään mitään ylimääräisiä sovelluksia. Puhelimeen on esiasennettuna Googlen sovellukset, mutta Nothingin toimesta laitteessa on kamerasovellus, säveltäjäsovellus, sääsovellus sekä tallenninsovellus. Sovellukset myötäilevät Nothingin omaa muotokieltä. Lisäksi asetusvalikosta löytyy muutamia omia asetuksia esimerkiksi kustomointia sekä Glyph-valoja varten.

Täysin uutena toimintoja Nothing on saanut Phone (2a) -puhelimeen AI-taustakuvageneraattorin, jolla käyttäjät voivat luoda omanlaisia taustakuvia. Ominaisuus löytyy mukauttamisvalikosta, jossa pystyy Wallpaper Studiossa pyytämään tekoälyä yllättämään tai valita kaksi eri tyyliä, joista se rakentaa taustakuvan. Ominaisuus on vastaava kuin monilla muillakin valmistajilla.

Nothing OS 2.5 on yksinkertaisesti loistava vaihtoehto, jos tykkää puhtaasta Androidista. Mukana on paljon myös lisätoimintoja, joten Nothing on rakentanut ohjelmistonsa miellyttävällä tavalla. Ohjelmisto on myös optimoitu hyvin, sillä testijakson aikana vältyttiin suuremmilta ongelmilta ja hidasteluilta. Itse hieman odotin jopa pieniä ongelmia, sillä sellaisia on nähty useissa MediaTekin piireihin perustuvissa puhelimissa. Nopeudeltaan ohjelmisto ei ole Phone (2):n tasolla, mutta Phone (2a) kilpailee erinomaisesti omassa kategoriassaan.

Yhteenveto

Nothing Phone (2a) on virkistävä uutuus alempaan keskihintaluokkaan. Vaikka hinta on laskenut, niin puhelin onnistuu silti tuomaan esille Nothingin tärkeimmän ajatuksen; puhelin on suunniteltu käyttäjää ajatellen, eikä siinä ole mitään todella turhaa.

Usein tässä hintapisteessä keskitytään johonkin tiettyyn tekniikkaan, ja muut osa-alueet jäävät pienemmälle huomiolle. Puhumattakaan turhista kameroista, joita monet laittavat puhelimiinsa markkinointia varten. Tykkään siis Nothingin ”eurooppalaisemmasta” lähestymistavasta, jossa mukana on vain tarpeellisia asioita ja kokonaisuus on tasapainossa.

Itse tykkäsin puhelimen uniikista tyylistä, jossa ei ollut unohdettu Nothingille tyypillistä läpinäkyvää takakuorta. Lisäksi Glyph-valot tuovat varmasti tietyille käyttäjille jonkin verran lisäarvoa. Tekniikan osalta Phone (2a) loistaa 120 hertsin OLED-näytöllään ja Dimensity 7200 Pro -järjestelmäpiiri tarjoilee hyvän suorituskyvyn. Akunkesto on myös yksi vahvuuksista yhdessä pikalataustuen kanssa. Kameroiden todettiin myös ajavan asiansa monessa tilanteessa ja yksi suurista vahvuuksista on puhdas Android-kokemus Nothingin muutamilla lisäyksillä. Päivityslupaus on myös riittävä.

Rakenteessa mielestäni suurin heikkous on kiiltävä takapinta, joka on valmistettu muovista. Laatuvaikutelma ei ole siis parasta hintaluokassaan, vaan vain keskinkertainen. Vaikka muovi kestää paremmin tiputusta, niin se kerää naarmuja, eikä pysy puhtaana kovinkaan helposti. Jos takaosa olisi lasia, niin kyseessä olisi jopa suosittelun arvoinen laite. Erikoisesti Nothing ei edelleenkään tarjoa tukea eSIM-ratkaisulle, joka pitäisi olla oletusarvoinen jo näin vuonna 2024. Langattomasta latauksesta on myös karsittu verrattuna Phone (1) -malliin. Muita huomioitavia ovat kuulokeliittimen sekä muistikorttipaikan puutteet. Mukana ei myöskään toimiteta laturia.

Suomessa puhelin maksaa hieman enemmän kuin joissakin muissa maissa. 359 euron lähtöhinnalla Nothing Phone (2a) tarjoaa paljon, mutta sille löytyy alle 400 euron hintapisteestä myös paljon kovia haastajia. Esimerkiksi 399 euron hintainen Motorola Edge 40 Neo erottuu joukosta IP68-luokituksen mukaisella vedenkestävyydellä, jonka lisäksi alle 400 eurolla voi saada alennuksesta OnePlus Nord 3 -puhelimen.

Suomessa puhelin on tuotu myyntiin 12. maaliskuuta, ja hintaa on 8 + 128 gigatavun versiossa 359 euroa sekä 12 + 256 gigatavun versiossa 419 euroa. Nothing Phone (2a) on saatavilla kolmessa väriversiossa, jotka ovat Black, White ja Milk.

Nothing Phone (2a)

8.5

Nothing Phone (2a) on suunniteltu käyttäjää ajatellen ja tarjoaa hyvän kokonaisuuden alle 400 eurolla.

Hyvää
  • Tyylikäs ja uniikki läpinäkyvä muotoilu
  • Glyph-valot takaosassa on hauska idea
  • Erinomainen AMOLED-näyttöpaneeli 120 hertsin virkistystaajuudella
  • Riittävä suorituskyky
  • Hyvä akunkesto ja nopea lataus
  • Stereokaiuttimet, näytönalainen sormenjälkilukija, Dual-SIM, NFC
  • Moneen tilanteeseen riittävät kamerat
  • Puhdas Android-kokemus Nothingin uniikilla ilmeellä
  • Riittävä 3 + 4 vuoden päivitystuki
Huonoa
  • Kiiltävämuovinen takakuori naarmuuntuu herkästi ja kerää likaa
  • Ei kuulokeliitintä tai muistikorttipaikkaa
  • Ei tukea eSIM-kortille
  • Ei langatonta latausta
  • Ei laturia myyntipakkauksessa
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut