ArvostelutOnePlusYleinen

Testissä OnePlus Watch 2 – Aika parantaa

OnePlus Watch 2

OnePlus ei ole mitenkään tunnettu brändi älykellomarkkinoilla, mutta siitä huolimatta maine OnePlussalla on kellomarkkinoilla melko heikko. Tähän syy löytyy vuonna 2021 julkaistusta alkuperäisestä OnePlus Watch -älykellosta, joka oli markkinoille tullessaan melkoinen raakile sekä täynnä ongelmia.

Mutta onko aika parantanut haavat? Uusi OnePlus Watch 2 on julkaistu kolme vuotta myöhemmin, ja ainakin teknisesti on menty parempaan suuntaan. OnePlus hyödyntää nyt monipuolisempaa Googlen kehittämää Wear OS -käyttöjärjestelmää, jonka lisäksi mukana on jopa 100 tunnin akku älytilassa. OnePlus on panostanut vahvasti myös kellon muotoiluun sekä terveys- ja urheilutoimintoihin.

Suomessa OnePlus Watch 2 tuli saataville maaliskuun alussa. Hintaa laitteella on 329 euroa, ja tarjolla on kaksi versiota, jotka ovat Black Steel mustalla rannekkeella ja Radiant Steel tummanvihreällä rannekkeella.

Tässä artikkelissa tulemme tutustumaan kellon rakenteeseen, tekniikkaan sekä ominaisuuksiin. Alapuolella on vielä lyhyt yhteenveto OnePlus Watch 2:n teknisistä tiedoista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

OnePlus Watch 2

  • Näyttö: 1,43 tuumaa, AMOLED (466 x 466), 60 Hz, 1000 nitiä, tukee kosketusta
  • Järjestelmäpiiri: Qualcomm Snapdragon W5 Gen 1 + BES2700
  • RAM-muisti: 2 gigatavua
  • Tallennustila: 32 gigatavua (Wear OS) + 4 Gt (RTOS)
  • Yhteydet: Bluetooth 5.0, Wi-Fi 4, NFC
  • Akku: 500 milliampeerituntia (ei irrotettava)
  • Lataus: 7,5 watin lataus (laturi toimitetaan mukana)
  • Käyttöjärjestelmä: Wear OS 4 + RTOS
  • Sensorit: GPS, kiihtyvyysanturi, gyroskooppi, valoanturi, ilmanpaineanturi, sykeanturi, SpO2
  • Mitat: 47,0 x 46,6 x 12,1 millimetriä
  • Paino: 49 grammaa (ilman ranneketta)
  • Valmistusmateriaalit: Teräs, muovi ja safiirilasi
  • Vedenkestävyys: 5 ATM ja IP68
  • Värit: Black Steel, Radiant Steel, Nordic Blue
  • Tuetut laitteet: Android 8+
  • Hinta: 329 euroa (musta ja vihreä), 379 euroa (Nordic Blue)

Ulkoisesti näyttävä

OnePlus Watch 2 -älykello on mielenkiintoinen erityisesti muotoilun sekä tyylin osalta. Älykellosta on pyritty tekemään samaan aikaan hillitty, mutta samalla huomiota herättävä. Kellon runko on valmistettu ruostumattomasta teräksestä, joka on osittain harjattu ja kiillotettu tuoden erilaisen tekstuurin. OnePlussan mukaan materiaali on valittu ruostumattoman ja korroosiota kestävän luonteensa takia. OnePlus Watch 2:n ei pitäisi siis haljeta tai särkyä iskun vaikutuksesta.

Watch 2:n näyttöä on suojaamassa OnePlussan mukaan 2,5D-safiirikristallilasi, joka saavuttaa tason kahdeksan Mohs-kovuusasteikolla. Materiaalin luvataan olevan toiseksi kovin materiaali heti timantin jälkeen, ja OnePlus lupaakin erinomaisen naarmunkestävyyden.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kuten älykellolta voikin odottaa, niin OnePlus Watch 2 on suunniteltu kestämään käyttöä, ja sillä on 5 ATM- ja IP68-luokituksen mukaiset sertifikaatit. Kelloa voi käyttää uidessa tai lenkkeillessä vesisateessa. Laadukkaiden materiaalien myötä OnePlus on saanut älykellolle myös Yhdysvaltain armeijan käyttämän MIL-STD-810H-sertifikaatin, joka varmistaa kellon kestävän vaikeat olo- ja ympäristösuhteet.

OnePlus Watch 2 -älykello on tarjolla kahdessa väriversiossa, joissa molemmissa on kuitenkin täysin samat valmistusmateriaalit. Testiin saatiin Radiant Steel -väri, jossa on hopeinen runko ja vihreä silikoniranneke. Lisäksi tarjolla on Black Steel, jossa on musta runko sekä musta silikoniranneke. Kellolle ei siis tarjota mitään nahkarannekkeita, vaan kyseessä on enemmänkin urheilullinen laite.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Rannekkeiden osalta OnePlus on ottanut fiksun lähestymistavan, sillä ne ovat itse vaihdettavissa. OnePlus käyttää lisäksi yleistä 22 millimetrin rannekeleveyttä, joten kelloon voi vaihtaa monia erilaisia rannekkeita kolmansilta osapuolilta. Rannekkeiden kiinnitysmekanismikin vastaa yleistä standardia, joten sekään ei tuota ongelmia.

OnePlus myy kelloa ainoastaan yhdessä kokoversiossa, joka on 46 millimetriä. Viralliset mitat ovat 47,0 x 46,6 x 13,65 millimetriä, joten laite ei ole pienimmästä päästä. OnePlus Watch 2 on oikeastaan mitoiltaan perustasoa, vaikka paksuutta onkin yllättävän paljon – vaikkakin minun mielestäni laite näyttää todellisuutta ohuemmalta. Itselleni kello on miellyttävän kokoinen, mutta varmasti jotkut toivoisivat myös pienempää versiota. Painoa on ilman ranneketta 49 grammaa, joten laite ei ole onneksi liian painava. Rannekkeen kanssa paino kasvaa 80 grammaan.

Yleinen muotoilu OnePlus Watch 2 -älykellossa on pyöreä, mutta ilmeeseen on koitettu hakea inspiraatiota yhtiön puhelimien kamera-alueesta. Kellon oikeaan reunaan on saatu kulmikkuutta, joka ainakin omaan silmään näyttää hyvältä. Oikeassa kyljessä on pyöreä kotipainike sekä normaalimpi pikapainike, jolla pääsee oletuksena urheilutilojen valikkoon. Oikeaan reunaan on saatu myös reikä mikrofonia varten.

Vasemmassa reunassa nähdään ainoastaan kaiutin. Takaosaan on saatu tuttu monikanavainen sykesensori sekä takaosaan on laitettu tuttuun tyyliin myös vaadittavia tietoja pienellä präntillä. Etuosassa näyttö peittää suuren osan pinta-alasta, mutta kehys on silti melko paksu verrattuna esimerkiksi Applen kelloihin.

Kellon rakenteen hämmästyttävin asia on takaosan materiaali. OnePlus hyödyntää täysin muovia, joka on kiillotettu. Monissa kilpailijoiden kelloissa takaosa on keraamia, joka olisi mielestäni ollut parempi vaihtoehto. Tietysti kiiltävä muovi tuntuu käytettäessä kohtuulliselta, mutta tietyissä tilanteissa se tuntui hiostavan. Vastaavaa en ole keraamillisilla takapinnoilla varustelluissa kelloissa kokenut. Lisäksi takapinta tuntuu erittäin muoviselta, joka ei sovi yhteen muiden materiaalien kanssa.

Kelloa käytettiin aktiivisesti noin kuukauden ajan, ja suurempia valituksenaiheita rakenteesta ei tullut vastaan. Erikoisesti kuitenkin havaitsin kellon lasipinnan keräävän naarmuja paljon, vaikka käytössä onkin ”safiirikristalli”. Lasissa on todennäköisesti jonkinlainen likaahylkivä pinnoite, johon naarmut ilmestyivät, sillä ne eivät olleet syviä, mutta ne olivat erittäin hyvin nähtävissä, jos lasi oli rasvanen. Muilta osin kellon rakenne tuntui pysyvän erinomaisessa kunnossa.

OnePlus Watch 2:n näyttölasi naarmuuntui herkästi.

Testijakson aikana en kuitenkaan ollut kovin tyytyväinen mukana toimitettavaan rannekkeeseen. Ranneke on melko kookas ja paksu, joka tekee kellosta kookkaannäköisen. Lisäksi rannekkeen kumiset pidikkeet tuntuivat liikkuvan jatkuvasti, joka oli todella häiritsevää.

Mielestäni OnePlus Watch 2 on rakenteen osalta hyvää perustasoa, mutta mukana on myös pieniä asioita, joita ei ole otettu huomioon. Materiaalit ovat laadukkaita, mutta kellon takaosa ja ranneke voisivat olla parempia. Lisäksi kellon pyöreä painike on ainoastaan painike, eikä sitä voi käyttää monien muiden kellojen kruunupainikkeiden tavoin käyttöliittymän ohjaamiseen pyörittämällä.

OnePlus Watch 2 Nordic Blue Edition

OnePlus Watch 2 Nordic Blue Edition

OnePlus julkisti huhtikuun lopulla Euroopan markkinoille uuden erikoisversion helmikuussa ensiesityksensä saaneesta Watch 2 –älykellosta. Uutuusversio kantaa nimeä OnePlus Watch 2 Nordic Blue Edition, ja kyseessä on niin sanottu tyylikkäämpi lifestyle-versio.

Uutuusversiossa ei ole tehty mitään uudistuksia tekniikkaan, vaan päivitykset ovat pinnallisia. Nordic Blue Edition on saanut OnePlussan mukaan inspiraationsa skandinaavisesta tyylistä ja muotoilusta, ilmentäen sekä tyyliä että toiminnallisuutta.

Uudistuksena on kaksisävyinen kellotaulu, joka muistuttaa klassisia laivojen GMT-kronometrejä. Kellotaulun alaosa on valkoinen ja yläosa sininen. Kellossa on myös uusi ranneke, jossa yhdistyy aito nahka sekä ihoystävällinen kumi.

Koska ranneke on valmistettu osittain nahasta, niin OnePlus ei suosittele sen käyttöä esimerkiksi suihkussa tai uidessa, joka saattaa vahingoittaa nahkaa. Lisäksi rannekkeeseen ei saisi kohdistaa pitkäaikaista suoraa auringonvaloa tai korkeita lämpötiloja nahkan ikääntymisen estämiseksi. Hihnaa suositellaan pitämään kuivana.

Ranneke tuntuu kädessä käytännössä samalta kuin muutkin kellon rannekkeet, joten merkittävää eroa ei ole nahkaisen ja kumisen välillä. Ainoa parannus on tyyli, mutta jos ei siitä välitä niin parempi vain ostaa edullisempi perusversio. Ainakin itse koin normaalissa versiossa rannekkeen olevan hieman kookas ja paksu, eikä nyt nahkainenkaan versio tuo tähän parannusta.

OnePlus Watch 2 Nordic Blue Edition -erikoisversion suositushinta on 379 euroa ja kello on saatavilla Suomessa eksklusiivisesti vain Elisalta.

Uudenlainen tekninen toteutus

Tekniikan osalta OnePlus Watch 2 on selvästi kehittyneempi kuin yhtiön aikaisempi kello. Aloitetaan kuitenkin kellon näytöstä, joka on tekniikan osalta miellyttävällä tasolla.

Näyttö on pyöreä ja kooltaan 1,43 tuumaa, se perustuu luonnollisestikin AMOLED-tekniikkaan. Näytössä on 466 x 466 pikselin tarkkuus, 1000 nitin maksimikirkkaus sekä 60 hertsin virkistystaajuus. Valitettavasti OnePlus ei ole saanut käyttöön LTPO-tekniikkaan perustuvaa paneelia, joten näytön virkistystaajuus ei pääse laskemaan virransäästämiseksi. Tämän takia esimerkiksi Always-on-display-kuluttaa paljon virtaa.

Kokonaisuutena OnePlus Watch 2:n näyttö on hyvä. 1000 nitiä on riittävä moneen tilanteeseen, sillä luettavuus on ulkonakin riittävä. Auringonvalossa kirkkautta saisi olla lisää, mutta ainakin itse tunnuin pärjäävän ainakin näin talvisaikaan, kun aurinkoa ei kauheasti näkynyt.

OnePlus hyödyntää niin sanottua ”Dual-Engine” -ratkaisua, eli käytännössä kellon sisältä löytyy kaksi eri järjestelmäpiiriä. Watch 2:ssa on siis Snapdragon W5 Gen 1 -järjestelmäpiiri Wear OS -käyttöjärjestelmää varten, jonka rinnalla on myös BES2700 -järjestelmäpiiri kevyempää RTOS-käyttöjärjestelmää varten. Kahden järjestelmäpiirin ja kahden käyttöjärjestelmän avulla OnePlus pyrkii parantamaan akunkestoa.

Energiatehokas BES2700-piiri on jatkuvasti päällä ja ajaa RTOS-järjestelmää taustatoimintojen ja päivittäisten tehtävien hoitamiseksi. Kello herättää Snapdragon W5 Gen 1 -piirin hoitamaan raskaampia tehtäviä, kuten Wear OS -sovellusten suorittamista. OnePlus kertoo viettäneensä paljon aikaa tämän toteutuksen hienosäätämiseksi, ja kyseessä onkin toteutus, jollaista ei läheskään kaikissa kelloissa ole.

OnePlus on kertonut kellon tarjoavan 2 gigatavun verran RAM-muistia sekä 32 gigatavun verran sisäistä tallennustilaa. Lisäksi RTOS-järjestelmälle on erilliset 4 gigatavua EMMC-tallennustilaa. Nämä muistit ovat perustasoa, ja riittävät mainiosti kellon käyttötarkoitusta ajatellen.

Yhteyspuolella tarjolla ei ole mitään uusinta uutta, sillä tuettuna ovat Wi-Fi 4 ja Bluetooth 5.0, vaikka tuoreempaakin olisi tarjolla. Erityisesti vanha Bluetooth-versio hämmentää. Vaikka kyseessä on kehittynyt älykello, niin OnePlus ei ole saanut mukaan tukea mobiiliverkkoyhteyksille, joten Wi-Fi on ainoa verkkoyhteys. Itse olisin kaivannut mukaan tukea eSIM-kortille, jotta kelloa voisi käyttää oikeasti itsenäisesti. OnePlus tarjoaa tuen NFC-yhteydelle, joka mahdollistaa esimerkiksi lähimaksun kaupassa Google Payn avustuksella.

OnePlus Watch 2:n terveys- ja urheilutoimintojen sydämenä toimii kehittynyt sykeanturi sekä tarkka antennijärjestelmä. Kellossa on L5- ja L1 -GPS-taajuudet sijainnin seurantaa varten. Kahden erillisen antennin avulla OnePlus lupaa kellon pystyvän vastaanottamaan GPS-signaaleja täysin itsenäisesti. L5-taajuus parantaa L1:n tarkkuutta 30 senttimetrillä, ja samalla kaksoistaajuus mahdollistaa nopeamman sijainnin tunnistamisen ja seurannan.

Testijakson aika GPS-yhteyden todettiin olevan todella vakuuttava perustilanteissa. Kello löysi GPS:n lähes viiveettä suorituksia aloitettaessa, vaikka kelloa ei ollut yhdistetty puhelimeen. Lisäksi kello tuntui piirtävän liikutun sijainnin kartalle todella tarkasti. Usein minulla oli toisessa kädessä Huawein hyväksi todettu kello, jolloin OnePlussan kello tuntui tunnistavan esimerkiksi kuljetun matkan parin metrin heitolla.

Sisäänrakennetun kaiuttimen ja mikrofonin avulla OnePlus Watch 2 toimii myös Bluetooth-puheluita varten. Eli puhelimeen yhdistettynä kelloa voidaan hyödyntää puheluihin ”kuulokkeiden tavoin”. Ominaisuus on kätevä, vaikka ainakin itselle siitä on todella vähän hyötyä.

OnePlus kehuskelee erityisesti akunkestolla, joka on saatu toteutettua uudella ”Dual-engine” -toteutuksella. Akku on itsessään kooltaan 500 milliampeerituntia, ja sen avulla Watch 2:n pitäisi toimia 100 tunnin ajan älykkäässä tilassa tai 48 tuntia runsaalla käytöllä. Karsituilla ominaisuuksilla virransäästötilassa akku kestää jopa 12 päivää.

Lataus tapahtuu 7,5 watin teholla VOOC-pikalatauksen avustuksella. Akun pitäisi latautua 60 minuutissa tyhjästä täyteen, ja päiväksi virtaa saadaan 10 minuutissa. Lataus tuntui olevan testijakson aikana hyvinkin nopea, ja se onkin varmasti yksi valttikorteista.

Latauksessa on vain yksi ongelma, sillä kelloa ladataan OnePlussan omanlaisella laturilla. Henkilökohtaisesti olisin halunnut nähdä tuen langattomalle lataukselle, jotta kelloa voisi ladata langattomasti ilman erillistä latausalustaa.

Vaikka latausstandardi on erikoinen, niin OnePlus on toteuttanut latausalustan fiksusti. Monissa kilpailijoiden kelloissa latausalustaan on liitetty piuha, eikä sitä saa irti. OnePlus Watch 2:n kohdalla latausalustassa on USB-C-liitin, eli ylimääräistä piuhaa ei tarvita. Lataus onnistuu esimerkiksi samalla laturilla kuin puhelimen kohdalla.

Akunkeston osalta itselle jäi ihan positiivinen käsitys. OnePlus Watch 2:sta ei tarvitse olla lataamassa joka päivä, vaan virtaa riitti omalla käytöllä 2-3 päiväksi peruskäytössä. Tietysti käyttö oli aika vähäistä, sillä usein käytin kelloa päivittäin noin tunnin mittaisen lenkin seuraamiseen sekä ilmoituksien tarkasteluun. Tietysti myös katsoin kellosta aikaa ja maksoin ostokset, mutta muuten aika vähäistä käyttö oli.

Jos käyttää GPS:ää useamman tunnin, niin silloin akku varmasti kuluu selvästi nopeammin. Itse kuitenkin olin kokonaisuuteen tyytyväinen. Esimerkiksi illalla suihkuun mennessä kellon voi laittaa hetkeksi laturiin, niin johan on virtaa taas pitkäksi aikaa. Kellon kanssa pystyy siis elämään, kun ottaa huomioon sen, miten sitä käyttää.

Älykäs Wear OS 4 ja perustason urheilu- ja terveystoiminnot

Wear OS on tärkein ohjelmistollinen yksityiskohta OnePlus Watch 2 -kellossa, vaikka taustalla hyrrää myös kevyt RTOS-järjestelmä. Kyseessä on ensimmäinen Wear OS -älykello OnePlussalta ja se on mielestäni loistava parannus verrattuna edeltäjään. Wear OS on monipuolinen ohjelmisto, joka tuo älykkäät toiminnot ranteeseen. Näitä ovat muun muassa Googlen sovellukset, tuki lähimaksulle ja sujuva toimivuus Android-laitteiden kesken.

OnePlus myös hyödyntää uusinta Wear OS 4 -versiota, joka on käytössä tällä hetkellä muun muassa Samsungin kelloissa Suomessa. OnePlus on tietysti optimoinut ohjelmistoa omanlaiseksi, joka näkyy käyttöliittymän toteutuksessa.

Käyttöliittymän toteutus on hyvin tuttu, joten mullistuksia ei ole tarjolla. Heti alkuun esillä on kellotaulu ja sivulle pyyhkäisemällä saa auki widgettejä, joita on tarjolla useita erilaisia. Kellotauluja voi vaihtaa painamalla pitkään kellotaulua, ja esiladattuna onkin useita ihan hienojakin toteutuksia. Osa kellotauluista on myös muokattavissa, eli esimerkiksi väriä voi muokata.

Aloitusnäytöstä alaspäin pyyhkäisemällä saadaan auki pikapainikkeiden näkymä ja ylöspäin pyyhkäisemällä aukeaa ilmoitusvalikko. Sovellusvalikko aukeaa kellon oikean kyljen pyöreää painiketta painalla ja urheilutilojen valikko aukeaa painalla kyljen alempaa painiketta. Kellon asetuksien kautta voi säätää laitteen eri tiloja, yhteyksiä, näytön asetuksia, akkua sekä sijaintia.

Kelloon on ladattuna Googlen monet sovellukset, kuten Maps, YouTube Music, Viestit, Kalenteri ja Assistant. Lisäksi mukana on OnePlussan omia sovelluksia, kuten taskulamppu, sää, sekuntikello, sekä maailmankello. Lisää sovelluksia saa Google Play -sovelluskaupasta, eli tuettuna on luonnollisestikin kolmannen osapuolen sovellukset. Esimerkiksi halutessaan voi ladata Spotifyn, WhatsAppin tai ihan minkä sovelluksen vain, joka tukee Wear OS 4 -käyttöjärjestelmää.

Mielenkiintoinen toteutus ohjelmistossa on eri tilat, joista mainittiinkin aikaisemmin. Älykäs tila -mahdollistaa Wear OS -käyttöjärjestelmän myötä älykkäiden ominaisuuksien ja sovelluksien käyttämisen akunkeston riittävän 48-100 tunniksi. Virransäästötilassa käytössä on kevyt RTOS-käyttöjärjestelmä, jolloin käytössä on enimmäkseen vain harjoitus- ja terveystoiminnot, mutta samalla akunkesto riittää 12 päiväksi. Käytännössä tilassa karsitaan ominaisuuksia, ja Watch 2 muuntuu perustason kelloksi. Jos haluaa vaihtaa takaisin älykkääseen tilaan, niin kello täytyy käynnistää uudestaan.

Itselle loistava ominaisuus kellossa oli tuki mobiilimaksamiselle. Wear OS 4 mahdollistaa Google Payn käytön, joten kellolla voi maksaa kaupan kassalla ja tuettuna on monet suomalaiset pankit. Itse käytin mobiilimaksua Osuuspankin kortin kanssa ja se ainakin toimi.

OnePlus Watch 2 -kellolle luvataan kahden vuoden päivitystuki, eli päivityksiä ei ole enää luvassa helmikuun 2026 jälkeen. Kyseessä on pieni pettymys, sillä esimerkiksi Samsung lupaa uusimmille älykelloilleen tuplasti paremman, eli neljän vuoden päivitystuen. Testijakson aikana kello sai pari päivitystä, ja ainakin oman kokemuksena mukaan päivitysprosessi oli tuskallisen hidas. Kerrankin päivitys kesti yli tunnin ajan.

OnePlus Watch 2 -älykelloa voisi kuvailla terveys- ja urheilutoimintojen osalta perustason laitteeksi. Mukana on kaikki, mitä vähimmillään voi vaatia, mutta monet kilpailijoista löytyvät kehittyneemmät ratkaisut puuttuvat. Kello tukee muun muassa sykkeen jatkuvaa seurantaa, veren happipitoisuuden mittausta, stressin ja unen seurantaa. Myös puutteita on, sillä OnePlus Watch 2 ei tue esimerkiksi verenpaineen mittausta, EKG-toimintoa tai ihon lämpötilan mittausta.

Itselle terveystoiminnot olivat riittävällä tasolla. Unenseuranta on omalla kohdallani yksi tärkeimmistä kellon toiminnoista, ja Watch 2 ajoi asiansa ihan kohtuullisella tasolla. Kello pystyi tarpeeksi tarkasti tunnistamaan nukahtamisajan sekä heräämisen. Lisäksi kello kertoi hyvin tarkasti, jos olin herännyt yöllä. Unen seuranta tapahtuu neljällä tasolla, jotka ovat: matala, kevyt, REM ja herääminen. Niitä verrataan yleiseen tasoon, jonka perusteella Watch 2 osaa kertoa, jos tietty taso oli epänormaali.

Kello mittaa myös hengitystä nukkuessa, ja kertoo riskitasosta. Tätä arvioidaan unen aikana veren happipitoisuuden, kuorsauksen ja hengityskatkoksien avulla, jolloin kello osaa arvioita hengityksen riskitason. Itsellä kello sanoi lähes joka yön jälkeen, ettei unen aikana havaittu riskiä hengityksen kanssa, mutta esimerkiksi flunssaisena kello monesti kertoi tuloksen olleen epäselvä.

Sykkeen mittauksen osalta OnePlus Watch 2 tuntui olevan hyvällä tasolla, enkä ainakaan itse havainnut mittauksessa mitään epänormaalia. Kello myös mittasi askelia riittävällä tarkkuudella. Perusominaisuudet ovat siis kunnossa, mutta itse jäin kaipaamaan myös monipuolisempia toimintoja, kuten EKG:tä.

Kello tuntui olevan myös melko innokas kaveri tekemään käyttäjän olon kauhean epäaktiiviseksi. Oletuksena OnePlus Watch 2 tuntui hyvin monesti muistuttavan liikkumisesta, ja jopa esimerkiksi 10 000 askeleen lenkin jälkeen kello saattoi tunnin päästä todeta ”olisi aika taas liikkua”. Kellossa ei ole oletuksena asetettu myöskään tavoitteita turhan korkealla, sillä usein hyvin epäaktiivisenkin päivän puolivälissä kello saattoi todeta esimerkiksi ”kaloritavoite saavutettu”. Tietysti näitä tavoitteita voi ruuvata itse ylöspäin, mutta monesti ne tuntuivat olevan huvittavan maltilliset.

Urheilusuorituksien mittaamiseen OnePlus Watch 2 on riittävä, ainakin tällaiselle kaverille, joka ei harrasta urheilua aktiivisesti. Mistään ammattilaisen urheilukellosta ei ole kyse, vaan voin suositella OnePlus Watch 2:sta ainoastaan sellaiselle, joka haluaa tietää suuntaa antavasti aktiviteettiensa vaikutuksen.

OnePlus Watch 2 tukee yli 100 urheilun seurantatilaa, jonka avulla käyttäjä voi rakentaa omia kuntosuunnitelmia. Mukana on myös kuusi erillistä fyysisen aktiivisuuden tilaa, joiden joukossa on juoksu, kävely, pyöräily, uinti, suotulaite ja elliptisen treenilaitteen harjoitukset.

Esimerkiksi juoksutilassa OnePlus Watch 2 mittaa useita erilaisia mittareita, kuten pystysuuntaista amplitudia, maakosketusaikaa ja tasapainoa, maksimaalista hapenottokykyä ja askeleen pituutta. Näiden avulla OnePlus pyrkii tarjoamaan tarkemmat tiedot suorituksista. OnePlussan tavoitteena on tarjota käyttäjälle mahdollisuus pysyä paremmin tavoitellussa sykealueessa, mutta se voi antaa myös oivalluksia juoksemistekniikasta parempien tuloksien saavuttamiseksi ja loukkaantumisriskin minimoimiseksi.

Perusominaisuudet ovat siis urheilusuorituksienkin osalta kunnossa.

OnePlus Watch 2 -kellon kanssa hyödynnetään Oppon kehittämää OHealth-sovellusta, joka on suunniteltu keräämään yhteen kellon tiedot. Toistaiseksi sovellus on saatavilla ainoastaan Google Play -sovelluskaupasta, joten OnePussan kello ei toimi yhdessä Applen laitteiden kanssa.

Kellon käyttöönotto on tehty miellyttävän helpoksi. Kello tukee Googlen Fast Pair -yhdistämistä, eli ilmoitus kellosta ilmestyy puhelimen ruudulle, jonka jälkeen ohjataan asentamaan OHealth-sovellusta Google Playsta. Sovellukseen voidaan kirjautua muun muassa OnePlus-tilillä.

OHealth on sovelluksena yllättävän yksinkertainen, joten sen käytön ymmärtää nopeasti. Samaan aikaan sovellus tuntuu myös hieman keskeneräiseltä. ”Terveys” -päänäkymässä on esillä kaikki kellon keräämät tiedot omissa korteissaan, joten yhdellä silmäyksellä voi nähdä päivittäisen aktiviteetin, sykkeen, unen, stressin, verenhappipitoisuuden sekä treenit.

Kortit saa myös auki, jolloin esille tulee tarkemmat tiedot esimerkiksi unesta tai treeneistä. Mitään liian tarkkoja tietoja ei sovellus tarjoa, vaan käytännössä samat tiedot nähdään myös suoraan kellon kautta. Terveys- ja urheilutietojen osalta OHealth ei ole kategoriansa monipuolisin, vaan tarjoaa kaiken perustasolla vaadittavan.

Sovelluksen ”Kuntoilu” -näkymässä on mahdollista ainoastaan käynnistää juoksu- tai kävelysuoritus. ”Laite” -näkymässä voi hallita kelloa paremmin. Sovelluksen kautta voi esimerkiksi vaihtaa kellotaulua, kellon widgettien asettelua, ilmoituksia sekä terveys- ja kuntoiluasetuksia.

Erikoinen toteutus sovelluksen kanssa on se, että OnePlus ei lähetä tietoja mihinkään pilveen, vaan ne ovat jatkuvasti laitteella. Vaikka sovellukseen kirjautuu OnePlus-tilillä, niin siltikään tiedot eivät automaattisesti siirry uuteen puhelimeen yhdistettäessä. OnePlussan mukaan tietoja ei lähetetä pilveen GDPR-asetuksen täyttämiseksi, mutta allekirjoittaneen mielestä kyseessä on hieman erikoinen perustelu.

Tietojen siirtoon on kuitenkin tulossa oma asetuksensa, jolla OHealthiin kerätty data saadaan siirrettyä esimerkiksi puhelinta vaihdettaessa. Toistaiseksi tätä ei testijakson aikana ollut Google Play -sovelluskaupasta ladattavassa sovellusversiossa. Kyseessä ei ole kaikista käyttäjäystävällisin toteutus, jos tiedot eivät automaattisesti tule toiseen laitteeseen.

Kokonaisuus ei ole siis vielä täysin viilattu, ja OnePlussalla olisikin tekemistä kokemuksen parantamisessa.

Yhteenveto

OnePlus Watch 2 on mielenkiintoinen uutuuskello, jossa on paljon uutta verrattuna edeltäjään. Lisäksi kellossa on käytännöllisiä toteutuksia, mutta silti laite tuntuu osittain keskeneräisiä. Älykellona kyseessä on loistava jatke OnePlus-puhelimien käyttäjille, ja mielestäni kyse on erinomaisesta osoituksesta OnePlussan tavoitteesta laajentaa ekosysteemiä.

Kellossa on paljon hyvää. Rakenteellisesti OnePlus hyödyntää laadukkaita materiaaleja, kuten terästä ja safiirilasia. Kello myös näyttää hyvältä ja kestää vettä. Teknisellä puolella kaksoispiiri ja -ohjelmistoratkaisu on mielenkiintoinen ja tuo hyötyjä erityisesti akunkeston kannalta. Kellossa on lisäksi nopea pikalataus, tarkka GPS-paikannus ilman viiveitä sekä muita monia fiksuja teknisiä toteutuksia. Kohokohta on varmasti Wear OS -käyttöjärjestelmä, jonka myötä Watch 2 tarjoaa älykellolta vaadittuja älykkäitä toimintoja.

Kello on kuitenkin keskeneräinen, sillä toivomista vielä jäi. OnePlus Watch 2:n safiirilasi tuntui naarmuuntuvan erikoisella tavalla, jota en itse odottanut. Teknisessä toteutuksessa itse jäin toivomaan tukea eSIM-kortille sekä langattomalle lataukselle, jotka nyt puuttuivat. Ohjelmiston osalta löytyi suurimmat parannusehdotukset. Esimerkiksi terveys- ja urheilutoiminnot eivät ole yhtä kattavat kuin kilpailijoilla, OHealth-kumppanisovellus on hyvin yksinkertaistettu ja tukea iOS-käyttöjärjestelmälle ei löydy. Myös päivitystuki on selvästi heikompi kuin Samsungilla.

Hinnan osalta voidaan olla montaa mieltä. Reilu 300 euroa ei ole liikaa, kun tarkastellaan Wear OS -valikoimaa Suomessa. Mutta toisaalta Samsungilta saa muutaman kympin korkeammalla hinnalla älykelloja, joissa on esimerkiksi eSIM-tuki ja monipuolisemmat urheilu- ja terveystoiminnot.

Palatakseni vielä arvostelun otsikkoon, niin kyllä; aika parantaa. Verrattuna kolmen vuoden takaiseen OnePlus Watch -älykelloon, niin OnePlus Watch 2 on aivan eri planeetalta. Paljon on menty eteenpäin, mutta riittääkö se? Kilpailua ei OnePlus vielä päässyt kuromaan kiinni, mutta suunta on hyvä. Aika parantaa, joten ehkä kolmas kerta toden sanoo?

Suomessa OnePlus Watch 2 on myynnissä 329 euron suositushinnalla.

Hyvää

  • Miellyttävästi rakennettu
  • Älykäs Wear OS -käyttöjärjestelmä
  • Riittävä akunkesto + nopea lataus
  • GPS-paikannus toimii nopeasti
  • Erillinen virransäästötila pidentää akunkestoa reilusti
  • Fiksuja teknisiä toteutuksia

Huonoa

  • Näyttö naarmuuntuu erikoisella tavalla
  • Epästandardi laturi (ei langatonta latausta)
  • Ei tule eSIM:lle (mobiiliverkoille)
  • Päivitystuki ei kilpailun tasolla
  • Ei monipuolisin urheilu- ja terveyskello
  • OHealth-sovellus on melko karsittu
  • Ei yhteensopivuutta iOS-käyttöjärjestelmän kanssa
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut