AndroidArvostelutSamsungYleinen

Testissä Samsung Galaxy Xcover 4

Samsung päivitti tänä vuonna yhtiön Xcover-mallistoa ja nyt uusin Galaxy Xcover 4 käväisi myös SuomiMobiilin testattavana. Galaxy Xcover 4 on Samsungin vastaus kestävien älypuhelimien markkinoille, mutta puhelimen idea ei ole kuitenkaan taistella lippulaivapuhelimien kanssa, vaan laite tarjoaa ennemminkin kaikki perusominaisuudet kestävien kuorien sisällä. Kyseessä ei siis ole varmasti kaikille suunniteltu laite, vaan enemminkin pienelle käyttäjäryhmälle, jotka arvostavat vahvasti kestävyyttä ja vedenpitävyyttä.

Tässä artikkelissa tullaan tutustumaan Galaxy Xcover 4 -puhelimeen pikaisesti sekä katsotaan onko puhelimesta yhtään mihinkään. Artikkelissa tulen kertomaan oman henkilökohtaisen mielipiteeni laitteesta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Samsung Galaxy Xcover 4 (SM-G390F)
Mitat: 146.2 x 73.3 x 9.7 mm
Paino: 172 g
Näyttö: 5.0 tuumaa HD (720 x 1280)
Suoritin: 4-ytiminen 1.4 GHz:n Exynos 7570 (Mali-T720 MP2)
Muisti: 2 gigatavua RAM-muistia; 16 gigatavua sisäistä tallennustilaa (muistikortti)
Kamerat: 13 MP pääkamera ja 5 megapikselin etukamera
Akku: 2800 mAh (irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 7.0 Nougat (1. elokuuta 2017 tietoturvapäivitys)
Hinta: 249 euroa

Kestävyys tärkeämpi kuin laatu

Erityisesti Samsung on panostanut Galaxy Xcover 4:n kohdalla kestävyyteen ja jättänyt teknisen toteutuksen hieman vähemmälle. Ulkoisesti puhelin rakentuu kokonaisuudessaan muovista ja tuntuma on varsin halpa, mutta kuitenkin kestävä. Puhelinta taivuteltaessa on havaittavissa natinoita, mutta normaalissa käytössä niitä on mahdoton havaita. Koska Galaxy Xcover 4 rakentuu muovista, niin myös takakuori on mahdollista saada irti. Takakuoren alla on irrotettava akku sekä paikat SIM-kortille ja microSD-muistikortille.

Laitteen ulkoisesta olemuksesta on havaittavissa heti, että kyseessä on Samsungin puhelin, mutta samalla Galaxy Xcover 4 näyttää siltä, että sen päällä olisi suojakuori. Puhelimen muovinen runko yltää hieman näytön yläpuolelle, jotta runko suojaisi paremmin näyttölasia. Puhelimen mitat ovat 146,2 x 73,3 x 9,7 mm ja painoa on 172 grammaa. Galaxy Xcover 4 ei ole mittojen valossa siis kovinkaan massiivinen puhelin, vaikka se on tehty kestäväksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Koska Xcover-mallisto on aina ollut vedenkestävä, niin myös nyt Galaxy Xcover 4 -puhelin on IP68-sertifikaatin mukaisesti pölyn- ja vedenkestävä. Laite on siis mahdollista upottaa 1,5 metrin syvyyteen 30 minuutiksi ilman pelkoa puhelimen hajoamisesta. Galaxy Xcover 4 on myös MIL-STD-810G -luokiteltu, joka tarkoittaa siis sitä, että puhelin kestää Yhdysvaltain armeijan mukaista kovempaa käyttöä.

Samsung on tuonut Galaxy Xcover 4  -puhelimeen myös yhden ylimääräisen painikkeen, joka sijaitsee vasemmassa kyljessä. Samsung kutsuu painiketta Xcover Keyksi, joka on ohjelmoitava pikapainike, jolla pääsee käsiksi tiettyihin sovelluksiin. Näppäimeen on ohjelmoitu vakiona kaksi sovellusta, jotka ovat taskulamppu ja kamera. Kerran painamalla painiketta saa salaman päälle ja painamalla uudestaan se sammuu. Pitkään painiketta painamalla saa käynnistettyä kameran. Painikkeeseen on kuitenkin mahdollista integroida ihan mitkä vain puhelimesta löytyvät sovellukset. Ainoa ongelma Xcover Keyssä on se, ettei sitä ole mahdollista käyttää, jos puhelimen näyttö on sammuksissa. Painike tunnistaa komentoja vasta kun laitteen näyttö on päällä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniikalla ei kehuskella

Galaxy Xcover 4 ei ole se puhelin, josta löytyy markkinoiden uusinta tekniikkaa, vaan tekninen toteutus on varsin heikko. Puhelimen tehoista on huolehtimassa Samsungin oma Exynos 7570 -järjestelmäpiiri, jonka kaverina on 2 gigatavua RAM-muistia. Puhelimen grafiikkasuorittimen virkaa hoitaa Mali-T720 MP2. Samsung tyytyy Galaxy Xcover 4:ssä siis samaan järjestelmäpiiriin, jota hyödynnetään Galaxy J3 -puhelimessa, joka on yksi Samsungin halvimmista älypuhelimista. Galaxy Xcover 4:ssä ei ole myöskään kovin paljoa sisäistä tallennustilaa, sillä sitä on vain 16 gigatavua. Sisäisestä tallennustilasta on kuitenkin jo puolet varattu laitteen käyttöjärjestelmälle, eli itse kuluttajalle joo muistia noin 8 gigatavun verran. Toki puhelimessa on paikka microSD-muistikortille aina 256 gigatavuun asti, jolla saa tarvittaessa mukavastikin lisää tilaa esimerkiksi kuville.

Puhelimesta ei siis löydy kovastikaan tehoja, mutta päivittäisessä peruskäytössä Galaxy Xcover 4 toimii hyvin. Kovinkaan raskasta pelaamista ei kuitenkaan kannata edes koittaa. Toisinaan puhelimen heikko suorituskyky oli havaittavissa huomattavina hidasteluina, ja muun muassa useiden perussovelluksien kohdalla aukeamiseen saattoi kulua useampikin sekunti. Ajoin puhelimessa läpi muutaman suorituskykymittauksen ja alla on puhelimen saamat pisteet verrattuna saman hintaluokan Huawei P10 Lite- ja Moto G5S -puhelimiin.

Testitulokset
Galaxy Xcover 4 Moto G5S Huawei P10 Lite
AnTuTu: 35 522 pistettä 45 330 pistettä 58 270 pistettä
Geekbench 4 (single): 634 pistettä 629 pistettä 913 pistettä
Geekbench 4 (multi): 1860 pistettä 2316 pistettä 3400 pistettä
PCMark 2.0: 3514 pistettä 3668 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited: 4662 pistettä 9145 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (graphics): 3993 pistettä 9500 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (physics): 11 279 pistettä 8089 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 108 pistettä 285 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 86 pistettä 240 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 924 pistettä 838 pistettä

Huom. Mitä korkeammat pisteet, sitä tehokkaampi laite.

Myöskään puhelimen näyttö ei ole parhaimmasta päästä. Näyttö on kooltaan 5 tuumaa ja tarkkuus on vain HD-tasoa. Näytössä on siis 720 x 1280 pikseliä, joka tekee 294 pikseliä tuumaa kohden. Itsessään puhelimen näyttö ei ole kovinkaan hyvä, eikä pääse lähellekään markkinoiden kärkipuhelimia. Näytön katselukulmat ovat kohtalaisen hyvät, mutta erityisesti värintoisto on haaleaa ja tarkkuus on mitä on. Myöskään auringonpaisteessa näyttö ei ole parhaimmillaan. Näytön osalta Samsungilla olisi siis huomattavasti parannettavaa, jotta Galaxy Xcover 4 olisi edes hintansa arvoinen.

Kamerat ovat yksi nykyälypuhelimen tärkeimmistä ominaisuuksista, mutta Galaxy Xcover 4:ltä ei kuitenkaan kannata odottaa liikoja. Puhelimessa on paperilla hyvältä kuulostava 13 megapikselin pääkamera ja 5 megapikselin etukamera. Pääkameralla on mahdollista saada hyvässä valaistuksessa hyviä kuvia, mutta hämärässä kuvista katoaa huomattavasti yksityiskohtia, eikä kuvat ole muutenkaan kovin hyviä. Etukameran 5 megapikselin sensorilla saa myös kohtalaisia kuvia hyvässä valaistuksessa. Galaxy Xcover 4 ei siis ole mikään kamerapuhelin, vaan kamerat ovat perustasoa alemman hintaluokan puhelimelle. Alla on vielä muutama kuva, jotka on taltioitu puhelimen pääkameralla.

Samsung on pakannut laitteeseen 2800 milliampeeritunnin akun, joka kestää yllättävän hyvin. Vähäisellä käytöllä akku kestää mukavasti parikin päivää, mikä on erityisesti näytön matalan resoluution ansiosta sekä tietysti varsin heikon järjestelmäpiirin. Galaxy Xcover 4:ssä saadaan tyytyä micro-USB-latausliittimeen, joka on jo hieman vanhentunut standardi. Puhelin ei tue minkäänlaista pikalatausta, joten akun täyteen lataaminen kestää reilut kaksi tuntia.

Hyvä puhelin kestäväksi ”perusälypuhelimeksi”

Samsung Galaxy Xcover 4 ei päässyt kovasti vakuuttamaan, mutta laitteella on kuitenkin omat vahvuutensa. Puhelin on tarkoitettu käyttäjille, jotka haluavat älypuhelimeltaan toimivat perusominaisuudet sekä kestävyyttä ja erityisesti vedenkestävyyttä. Ainakin omasta mielestäni Galaxy Xcover 4:n vahvuudet ovat kestävän tuntuinen toteutus, akunkesto sekä IP68-sertifikaatin mukainen vedenkestävyys. Heikkouksia ovat mielestäni hintaluokassaan hieman tehoton järjestelmäpiiri, vähäiset muistit, kamerat sekä näytön laatu.

Suomessa Samsung myy Galaxy Xcover 4 -puhelinta 249 eurolla, joka on yllättävän korkea hinta. Vastaavilla ominaisuuksilla varusteltuja älypuhelimia saa Suomessakin huomattavasti alle 200 eurolla, minkä takia näen puhelimen hieman ylihinnoiteltuna.

Yhteenveto

4.4

Samsung Galaxy Xcover 4 on kestävän tuntuinen älypuhelin ja varusteltu IP68-sertifikaatin mukaisesti pölyn- ja vedenkestävyydellä. Erityisesti puhelimen heikkouksia ovat varsin heikko näyttö sekä alimitoitettu suorituskyky, joka ilmenee huomattavina hidasteluina.

Hyvää
  • Kestävän tuntuinen
  • IP68-sertifioitu
Huonoa
  • Huono näyttö
  • Suorituskyky
  • Hinta (Suomessa 249€)
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

2 Kommenttia

  1. Surkea puhelin, runko hajosi jo reilun kuukauden normaalin käytön jälkeen.

  2. Samsung 4S sama juttu – reunassa kaksi halkeamaa parin kuukauden käytön jälkeen. MIL-STD-810G joka vaatii suojakuoret. Pah!

Kommentoi

Lisää aiheesta:Android