Yleinen

Oletko kyllästynyt kiinalaisvalmistajien puhelimiin? Tässä ovat älypuhelinbrändit Euroopasta

Suomessa hyvin tunnetut Huawei, Xiaomi ja OnePlus ovat kaikki kotoisin Kiinasta ja erityisesti viimeisen parin vuoden aikana kiinalaisvalmistajat ovat olleet hyvin vahvasti otsikoissa muun muassa Yhdysvaltojen esille nostamien turvallisuushuolien takia. Oletko siis jo kyllästynyt kiinalaisvalmistajiin ja jatkuvaan pelkoon siitä, milloin Yhdysvallat keksii valmistajille jälleen uusia rajoituksia, jotka saattavat vaikuttaa myös kuluttajaan asti?

Jos vastaus oli ”olen kyllästynyt”, niin meillä Euroopassa on myös monia älypuhelinbrändejä, jotka ovat selvästi pienempiä sekä tuntemattomampia kuin monet suuret kiinalaisvalmistajat. Monille tulee varmasti mieleen ainoana eurooppalaisena valmistajana Nokia, mutta todellisuudessa valmistajia on myös selvästi enemmän. Nokia-puhelimien rinnalla on myös monia selvästi tuntemattomampia brändejä, joihin kannattaa myös tutustua.

Tässä artikkelissa olemme listanneet tunnettuja ja vähemmän tunnettuja älypuhelinvalmistajia Euroopasta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Nokia: Pitkä päivityslupaus ja ikoninen brändi

Nokia-puhelimet tekivät paluun älypuhelinmarkkinoille vain muutama vuosi sitten suomalaisen HMD Globalin toimesta. Nokia-puhelimien valttikortteja tällä hetkellä ovat puhdas Android-käyttökokemus, kattavat päivityslupaukset sekä pitkäikäisyys.

Valitettavasti uudet Nokia-puhelimet eivät pääse kilpailemaan älypuhelinmarkkinoilla teknisellä toteutuksellaan, sillä usein Nokia-puhelimet ovat varusteltu hieman heikommalla raudalla. HMD Global on hiljattain julkaissut Nokia X10-, Nokia X20- ja Nokia XR20 -puhelimet, joiden hinnat asettuvat 300-600 euroon. Puhelimissa on kuitenkin ZEISS-kamerat, 3-4 vuoden päivityslupaus sekä kohtuullisia ominaisuuksia.

Nokia-puhelimiin voi tutustua tarkemmin Nokian sivuilta tai vaihtoehtoisesti tuoreimpia puhelimia koskevat testit ovat listattuna alapuolella.

CAT: Kestävärakenteiset puhelimet

Kuulostaako CAT tutulta? CAT on yhdysvaltaisen Caterpillar-yrityksen tavaramerkki ja se yhdistetään usein rakennustyömaakoneisiin. Caterpillar on lisensoinut CAT-brändin käytettäväksi älypuhelimissa brittiläiselle Bullitt Group -yritykselle, joka vastaa kestävärakenteisista puhelimista. CAT on brändinä varmasti monille tuttu, sillä kestävärakenteisia CAT-puhelimia on ollut Suomessa saatavilla jo pitkään.

CAT-puhelimille yhteistä on kestävä rakenne, sillä ne on suunnattu rakennustyömaille tai muille yritysaloille, joissa on hyötyä kestävästä rakenteesta. CAT-brändiltä löytyy niin älypuhelimia kuin peruspuhelimiakin, joten kaikille on tarjolla jotain. Puhelimissa on vedenkestävä rakenne, kohtuulliset ominaisuudet sekä erittäin korkea hinnoittelu suhteutettuna tekniikkaa. Muutamissa CAT-puhelimissa on myös erikoinen FLIR-lämpökamera, joka nostaa hintaa.

CAT-puhelimiin voi tutustua tarkemmin CAT:n sivuilta. Myöskin SuomiMobiilissa on testattu CAT S62 Pro -älypuhelin, josta arvostelun voi lukea alapuolella olevan linkin kautta.

Fairphone: Eettisyys edellä

Fairphone ei varmasti myöskään ole kovin monelle suomalaiselle tuttu, vaikka puhelimia on ollut saatavilla myös Suomessa. Kyseessä on hollantilainen älypuhelinvalmistaja, jonka kaiken toiminnan ytimessä on eettisyys ja ekologisuus. Puhelimet valmistetaan eettisesti huolehtimalla jokaisesta osa-alueesta mineraalien hankinnasta tuotantoon, jakeluun ja laitteen kierrätykseen asti. Puhelimet ovat valmistettu myös helposti käyttäjän itse korjattaviksi.

Toistaiseksi kovinkaan montaa puhelinta yhtiöltä ei ole nähty, mutta vuonna 2019 julkaistiin Fairphone 3 ja vuonna 2020 nähtiin hieman päivitetty Fairphone 3+. Tuoreimmat huhut ovat kertoneet Fairphonen valmistautuvan myös uuden Fairphone 4 -mallin julkaisuun, joka saattaa olla yhtiön ensimmäinen 5G-yhteyksillä varusteltu puhelin.

Fairphoneen voi tutustua kattavasta artikkelistamme tämän linkin takaa, mutta myös yhtiön nykyisiin puhelimiin voi tutustua Faiphonen oman sivuston kautta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Carbon Mobile: Erikoinen saksalaisbrändi

Saksasta kotoisin oleva Carbon Mobile sai vihdoin tänä vuonna myyntiin jo vuoden 2020 alussa julkaistun älypuhelimensa, joka kantaa nimeä Carbon 1 Mark II. Carbon Mobile on nimensäkin mukaan valmistanut puhelimensa erikoisesti hiilikuidusta, joka nähdään vain harvoin älypuhelimien valmistusmateriaalina.

Yhtiön Carbon 1 Mark II -puhelin on hiilikuidusta valmistetun rakenteen ansiosta yksi älypuhelinmarkkinoiden ohuimmista ja kevyimmistä laitteista. Puhelin painaa vain 125 grammaa ja se on vain 6,3 millimetriä ohut. Yleisesti älypuhelimet painavat noin 180 grammaa ja paksuus on 8-10 millimetrin välillä. Teknisesti puhelin ei ole kaikista kilpailukykyisin ja hintaa laitteella on huimat 799 euroa.

Kyseessä on yksi mielenkiintoisista saksalaisvalmistajista, jonka laite on myynnissä valikoiduilla Euroopan markkinoilla. Carbon 1 Mark II on saatavilla yhtiön omasta verkkokaupasta myöskin Suomeen.

Gigaset: ”Made in Germany”

Gigaset on myös saksalainen puhelinvalmistaja, jonka tuotevalikoimaan kuuluvat langattomat kotipuhelimet, älypuhelimet sekä älykotituotteet. Gigasetin kotipuhelimia on saatavilla myös Suomessa, mutta älypuhelimet eivät ole koskaan virallisesti ollut tarjolla.

Mielenkiintoisen Gigasetin älypuhelimista tekee se, että niiden kerrotaan olevan ”Made in Germany”, eli valmistettu Saksassa. Osa Gigasetin älypuhelimista kootaan Saksassa, mutta osa puhelimista tuodaan myöskin suoraan Kiinasta. Gigaset on panostanut erityisesti edullisemman hintaluokan laitteisiin, joissa on muutamia erikoisuuksia, kuten suuret akut ja langaton lataus.

Gigasetin älypuhelimet eivät valitettavasti ole saatavilla Suomessa, mutta niitä pystyy hankkimaan globaaleilta verkkokaupoilta. Gigasetin puhelimiin voi tutustua heidän verkkosivuilla.

Doro: Ikäihmisten puhelimet Ruotsista

Doro on tunnettu myös Suomessa, sillä kyseessä on ruotsalainen ikäihmisten puhelimiin suuntautunut puhelinbrändi. Dorolla on monia peruspuhelimia sekä älypuhelimia, jotka tarjoavat kohtuullisia ominaisuuksia, jotka riittävät varmasti kohderyhmää ajatellen. Doro pitää pääkonttoriaan Ruotsissa, joten kyseessä on brändi naapurimaastamme.

Yhteistä monille Doron puhelimille on niiden helppokäyttöisyys, mutta samalla ne tarjoavat kaiken mitä puhelimelta voikin odottaa. Puhelimissa on lisäksi normaalia voimakkaammat äänet sekä turvapainike, joka lisää turvallisuudentuntua. Doron puhelimiin voi tutustua tarkemmin virallisien sivujen kautta.

Euroopassa on älypuhelinbrändejä, mutta ne eivät ole kilpailukykyisiä

Euroopassa on myös muutamia muita älypuhelinbrändejä, jotka eivät kuitenkaan ole kovin relevantteja vaihtoehtoja suomalaisille. Esimerkiksi Wiko on ranskalainen brändi, joka toimii pääosin vain paikallisesti kotimarkkinoillaan. Toinen Ranskasta kotoisin oleva brändi on Archos, jonka laitteet eivät myöskään ole laajasti saatavilla.

Yhteenvetona todettakoon, että kyllä myös Euroopasta löytyy älypuhelinbrändejä. Kaikkien ei tarvitse tyytyä vain kiinalaisbrändeihin, jotka ovat valloittaneet suuren osan älypuhelinmarkkinasta ja myös Suomessa muun muassa kiinalaiset OnePlus ja Xiaomi tekevät vahvaa kasvua.

Yhteistä lähes kaikilla eurooppalaisilla älypuhelinbrändeillä on kuitenkin se, ettei puhelimet ole kovinkaan kilpailukykyisiä nykymarkkinassa. Monet kiinalaiset puhelimet tarjoavat huippuluokan tekniikkaa ja huolellista viimeistelyä todella edullisella hinnalla, mutta eurooppalaiset valmistajat eivät pysty tähän vastaamaan. Monet Euroopassa majapaikkaansa pitävät valmistajat kuitenkin panostavat päivityksiin, ekologiseen ajatteluun sekä pitkäikäisyyteen, kun taasen monet kiinalaisvalmistajat ajattelevat täysin eri tavalla.

Eurooppalaisiin puhelimiin kannattaa kuitenkin tutustua, jos on jo kyllästynyt kiinalaisvalmistajien laitteisiin, toimintatapoihin tai jatkuvasti ”vanheneviin” puhelimiin. Euroopan ja Kiinan ulkopuolelta löytyy toki myös useita muita valmistajia, joista tunnetuimpia ovat eteläkorealainen Samsung, yhdysvaltalainen Apple sekä japanilainen Sony.

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

7 Kommenttia

  1. Suomessa valmistettu Bittium Tough Mobile unohtui?

    1. Tämä oli mielessä, mutta keskityttiin artikkelissa enemmän kuluttajille tärkeimpiin brändeihin.

  2. Entäs Motorola? Taitaa Lenovo omistaa myös tuon brändin, eli lasketaanko sekin kiinalaiseksi vai yhdysvaltalaiseksi?

    1. Motorolan nykyiset puhelimet ovat Lenovon alaisuudessa tehtyjä, joten lasketaan kiinalaispuhelimiksi.

  3. Tuskin Bidenin hallinto ainakaan pahentaa Trumpin aikaansaamaa FAKE NEWS sanktioita? Trump jäi ilmiselvästi kiinni valheesta kun totesi kerran että kyseessä oli vain diili jonka hän olisi halunnut tehdä kiinalaisten kanssa. Eli takana oli vain taloudellinen hyöty ei mitään muuta! Minä en aio ostaa puhelinta joka kyllä valmistetaan Kiinassa (HMD Global Nokia) mutta joka ei pidä omia lupauksiaan päivityksistä minkään arvoisina. Xiaomi, Motorola, OnePlus, Honor, Huawei, Realme ym ovat aivan loistavia merkkejä ja kaikki ostamisen arvoisia. Puheet käyttäjien vakoilusta ovat naurettavaa foliohattu soopaa.

    1. Kunpa enemmistö boikotoisi kaikkia kiinalaisia tuotteita kuten itse teen. Myös puhelimia.

    2. Kiinalaisten yritysten Kiinassa valmistettuja tuotteita kaikkien valveutuneiden ihmisten pitäisi boikotoida, se nyt vaan on niin Petri S

Kommentoi

Lisää aiheesta:Yleinen