ArvostelutASUSYleinen

Arvostelussa ASUS Zenfone 10 – Tuttu huippupuhelin odotetuilla uudistuksilla

ASUS Zenfone 10

Asus on päivittänyt kompaktien älypuhelimiensa valikoimaa uudella Zenfone 10 -puhelimella. Jo viime vuonna Zenfone 9 pääsi vakuuttamaan monella osa-alueella ja nyt uudessa Zenfone 10 -mallissa on pyritty viemään asioita eteenpäin päivittämällä tekniikkaa. SuomiMobiilissa uutuuspuhelinta on testailtu parin viikon ajan, joten Zenfone 10:n kyvykkyydestä on saatu hyvä käsitys.

Kompaktin rakenteen ohella Zenfone 10 tarjoaa huippuluokan teknisiä toteutuksia. Tällä kertaa 5,92 tuuman AMOLED-näyttö yltää jopa 144 hertsin virkistystaajuuteen ja samalla käyttöön on otettu Qualcommin uusin Snapdragon 8 Gen 2 -järjestelmäpiiri. Puhelimessa on myös päivitetty gimbal-vakautusjärjestelmä kamerassa sekä uusi 32 megapikselin tasoinen etukamera. Yksi Zenfone 10:n uudistuksista on tuki langattomalle lataukselle.

Zenfone 10 on tullut myyntiin Suomessa 29. kesäkuuta viidessä väriversiossa, jotka ovat musta, sininen, vihreä, punainen sekä valkoinen. Puhelimen 8 + 128 gigatavun muistiversio maksaa 799 euroa, 8 + 256 gigatavun muistiversio maksaa 849 euroa sekä 16 + 512 gigatavun muistiversio maksaa 949 euroa.

Tässä arvostelussa tulemme tarkastelemaan Asus Zenfone 10 -puhelinta kattavasti rakenteen, teknisien ominaisuuksien, kameroiden sekä käyttökokemuksen kannalta. Lisäksi testijakson aikana toteutimme puhelimelle tutut pakkas-, lataus- ja stressitestit, jotka käydään artikkelissa läpi. Alapuolella on vielä listaus puhelimen tärkeimmistä teknisistä tiedoista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
ASUS Zenfone 10 (AI2302)
Mitat: 146.5 x 68.1 x 9.4 mm
Paino: 172 g
Rakenne: Alumiinikehys / Muovimateriaali takaosassa / Gorilla Glass Victus etuosassa
Näyttö: 5.9 tuumaa / Full HD+ (2400 x 1080) / 20:9-kuvasuhde / Samsung AMOLED / 120 Hz / HDR10+ / 1100 nitiä
Järjestelmäpiiri: 8-ytiminen Snapdragon 8 Gen 2 (1x 3.19 GHz Cortex X3 & 2x 2.8 GHz Cortex-A710 & 2x 2.8 GHz Cortex-A715 & 3x 2.0 GHz Cortex-A510)
Grafiikkasuoritin: Adreno 740
Muisti: 8 / 16 Gt RAM-muistia [LPDDR5X]/ 128 / 256 / 512 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 4.0]
Takakamera: 50 MP pääkamera (Sony IMX766 / f/1.9 / 24 mm / 1/1.56" / 1.0 µm / PDAF / Gimbal-OIS) + 13 MP ultralajaakulmakamera (OmniVision OV13B / f/2.2 / 1/3.06" / 1.12 µm / 120 asteen kuvakenttä) + LED-salama
Etukamera: 32 MP (OmniVision OV32C/ f/2.45 / 1/3.14" / 0.7 µm)
Akku: 4300 mAh (ei irrotettava) / 30W langallinen pikalataus / 15W langaton lataus
Käyttöjärjestelmä: Android 13 + Zen UI (sisältää Googlen palvelut) / Testattu versio: 32.2004.2004.78
Päivityslupaus: 2 vuotta Android-versioita ja 4 vuotta tietoturvapäivityksiä
Muuta: Dual-SIM / 5G-tuki (SA ja NSA) / NFC
Liitännät: USB-C / USB 2.0 / kuulokeliitin
Ääni: Bluetooth 5.3 / stereokaiuttimet
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija kyljessä
Värit: musta (Midnight Black) / valkoinen (Comet White) / sininen (Starry Blue) / punainen (Eclipse Red) / vihreä (Aurora Green)
Hinta: 799 € (8 + 128Gt) / 849 € (8 + 256 Gt) / 949 € (16 + 512 Gt)

Myyntipakkaus

ASUS Zenfone 10:n myyntipakkaus ja sen sisältö.

Asus toimittaa Zenfone 10 -puhelimen vaaleanharmaassa myyntipakkauksessa, joka on valmistettu pahvista. Myyntipakkausta koristaa puhelimen mallinimi, Zenfone-logo sekä Asuksen logot. Myyntipakkauksen takaosaan Asus on myös painanut tekstinä joitakin puhelimen yksityiskohtia, kuten laitteen mallikoodin ja akun suuruuden, sekä tarra ilmaisee sisältä löytyvän puhelimen väriversion sekä laitteen IMEI-tiedot.

Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee pahvitasku, joka on viimeistelty tekstillä ”All on hand”. Pahvitaskuun on asetettuna pieni metallinen SIM-korttiluukun avaustyökalu, takuutietoja sekä laadukkaan oloinen kovamuovinen suojakuori. Pahvitaskun alta myyntipakkauksesta löytyy muoveihin käärittynä itse Zenfone 10 -puhelin. Vielä yhden välitasanteen alapuolelta myyntipakkauksen pohjalta löytyy USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli sekä 30 watin pikalaturi.

Zenfone 10:n ostajat saavat mukana kaiken vaadittavan ja hieman ekstraa. Itse olen erittäin tyytyväinen siihen, että Asus toimittaa ostajille edelleen oletusarvoisesti pikalaturin. Monet muut valmistajat ovat karsineet latureista kokonaan. Lisäksi laadukas suojakuori on loistava lisä, sillä nyt sellaista ei tarvitse erikseen ostaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Asus ei ole lähtenyt muokkaamaan Zenfone 10 -puhelimen muotoilua juurikaan verrattuna Zenfone 9 -malliin. Yleisesti laitteet ovat lähes identtisiä ja ne voi helposti sekoittaa toisiinsa. Toki pienenpieniä muutoksia on havaittavissa. Puhelimesta on tällä kertaa jopa viisi väriversiota, jotka ovat valkoinen Comet White, punainen Eclipse Red, vihreä Aurora Green, musta Midnight Black sekä testiinkin saatu Starry Blue.

Puhelimen alumiinikehys on sinisessä väriversiossa musta ja se on viimeistelty mattapintaiseksi. Kehys on lähes kokonaan tasainen, joka tuo muotoiluun hieman kulmikkuutta. Puhelimen takaosaan on kehitetty bio-pohjainen polykarbonaatti, joka on yksinkertaisuudessaan muovia. Takapinnan tekstuuri on miellyttävän pehmeä sekä mukavan karhea. Aivan hiekkapaperin tavoin karhea se ei ole, mutta takapinta antaa miellyttävän pidon. Rasvajälkiä takapintaan hieman jäi, mutta laite ei kuitenkaan likaantunut liian häiritsevästi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Asus on valmistanut puhelimen näyttölasin Gorilla Glass Victus -materiaalista, joka on siis sama kuin edeltäjämallissa. Testijakson aikana näyttöön ei tullut kuin yksi naarmu, mutta mitään merkittävää naarmuuntumista ei ollut havaittavissa. Suojakalvoa puhelimeen ei ole tehtaalla asennettu, joten sellainen kannattaa hankkia erikseen. Puhelinta pystyy suojaamaan näyttöä lukuun ottamatta mukana tulevalla suojakuorella.

Verrattuna edeltäjään on Asus tehnyt pieniä muutoksia laitteen kokoon, vaikka vanha tuttu kompakti toteutus onkin säästetty. Zenfone 10:n mitoiksi on ilmoitettu 146,5 x 68,1 x 9,4 millimetriä ja painoksi 172 grammaa. Paksuutta on 0,3 millimetriä enemmän ja painoa on saatu 3 grammaa lisää verrattuna edeltäjään. Muutokset eivät ole merkittäviä, mutta esimerkiksi lisääntyneen paksuuden takia edeltäjämallin suojakuoret eivät virallisesti sovi uutuusversioon.

Kokonsa osalta kyseessä on edelleen yksi markkinoiden kompakteimmista huippuluokan puhelimista. Mielestäni on myös hienoa nähdä, että Asus on pitänyt puhelimen painon kurissa, kun monet muut huippupuhelimet painavat nykyään selvästi enemmän kuin 200 grammaa. Kompakti toteutus erottaa Zenfone 10:n kilpailijoistaan, joten puhelin on suunniteltu kompakteja laitteita arvostaville käyttäjille. Rakenteen ansiosta puhelin mahtuu ongelmitta pieneenkin taskuun ja sitä on erittäin miellyttävää kantaa mukana. Kompakti rakenne helpottaa myös yhdellä kädellä puhelimen käyttöä.

Jo viime vuonna kehuin Zenfone 9:n muotoilua ja olenkin tyytyväinen siihen, että sama toteutus on saatu Zenfone 10 -malliin. Puhelin istuu käteen kompaktin rakenteen ansiosta, jonka lisäksi takapinnan pienet pyöristykset sekä pehmeä tunne mahdollistavat paremman ergonomian. Zenfone 10 on myös todella laadukas, eikä mielestäni muovinen takapinta tuo mukanaan yhtään halpaa fiilistä. Jämäkkyyttä ei laitteelta puutu, eikä puhelin pääse natisemaan tai antamaan periksi sitä kevyesti käsien välissä taivuteltaessa.

Puhelin kestää vettä.

Vedenkestävyys on nähty Asuksen puhelimissa monesti ja nyt sellainen löytyy IP68-luokituksen ansiosta myös Zenfone 10 -puhelimesta. IP68-luokituksen mukaisesti puhelin kestää pölyä ja upotuksen veteen 1,5 metrin syvyyteen 30 minuutin ajaksi. Mielestäni vedenkestävyys on loistava ominaisuus, sillä sen avulla puhelinta voidaan käyttää huoletta sateessa, eikä laitteen pitäisi hajota tippuessa vahingossa järveen. Vaikka IP68-luokitus takaakin hyvän vedenkestävyyden, niin Asus ei kuitenkaan anna sille takuuta. Tietyissä tilanteissa veden aiheuttamat vahingot saattavat mennä takuun piiriin, mutta Asuksen mukaan laitteen hajotessa uidessa tai tippuessa veteen ei olla enää IP68-luokituksen mukaisissa olosuhteissa.

Etuosaltaan Zenfone 10 -puhelimessa jatketaan samalla toteutuksella kuin edeltäjässä, sillä käytössä on täysin sama näyttöpaneeli. Kompaktia näyttöä kiertää kohtuulliset kehykset, mutta näytön alapuolella on hieman paksumpi musta kaistale. Näytön vasempaan yläkulmaan Asus on asettanut pienen etukamerareiän, joka on korostettuna erikoisesti hopealla rinkulalla. Näytön yläpuolella on esillä pienen ritilän alapuolelle sijoitettu puheluihin käytettävä kuuloke ja näytön yläpuolella on myös kehykseen piilotettuna valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet.

Asus jatkaa Zenfone 10:ssä edeltäjästä tuttua takaosan toteutusta, jossa on mukana omaa persoonallisuutta. Takaosan kohokohtana on kaksi kameraympyrää, joista ylempi ulkonee selvästi enemmän rungosta. Tämän takia puhelin pääsee hieman keikkumaan sitä pöydällä käytettäessä. Molemmissa ympyröissä on yksi kamerasensori ja rinnalla on myös LED-salamavalo. Puhelimen takaosassa on myös pieniä yksityiskohtia. Esimerkiksi kameroiden alapuolella on teksti ”ASUS Zenfone”, mutta yleisesti Asus on nyt tehnyt takaosasta aikaisempaa pelkistetymmän.

Zenfone 10 -puhelimen oikeassa kyljessä on virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet. Asus on integroinut sormenjälkilukijan virtapainikkeeseen. Puhelimen vasemman kyljen Asus on jättänyt kokonaan tyhjäksi. Zenfone 10:n yläreunassa on perinteinen 3,5 millimetrin kuulokeliitin sekä yksi mikrofoni. Puhelimen alareunaan Asus on laittanut kaiuttimen, USB-C-liittimen, mikrofonin sekä SIM-korttitelakan. Puhelimeen on mahdollista asettaa kaksi nano-SIM-korttia, mutta muistikorttipaikkaa ei löydy.

Näyttö

Tällä kertaa Asus ei ole lähtenyt tekemään näyttöön merkittäviä uudistuksia, vaan käytössä on sama paneeli kuin aikaisemmin. Kyseessä on jo aikaisemmin hyväksi todettu näyttö, mutta toisaalta Asus ei pääse tarjoamaan markkinoiden uusimpia näyttöinnovaatioita. Näyttö on kooltaan 5,9 tuumaa, joten se on selvästi pienempi kuin monissa muissa Android-huippupuhelimissa. Normaalisti huippupuhelimien näytöt asettuvat jo 6,5-6,8 tuuman välille, joten eron huomaa heti.

Kyseessä on Samsungin valmistama tasainen AMOLED-näyttöpaneeli, jossa on Full HD+ -tarkkuus, eli 2400 x 1080 pikseliä. Tuumaa kohden pikseleitä on mukavat 445, joten yksittäisien pikseleiden havaitseminen paljain silmin on lähes mahdotonta. Zenfone 10:n näyttö yltää perustilanteissa 800 nitin kirkkauteen, mutta näyttö tukee myös 1100 nitin maksimikirkkautta. Näytössä on myös HDR10+ -tuki ja se on varusteltu 20:9-kuvasuhteella ja siinä on etukameraa varten toteutettu reikä vasemmassa yläkulmassa.

Yksi uudistuksista näytössä on 144 hertsin virkistystaajuus, kun edeltäjä tuki korkeintaan 120 hertsiä. Korkeammassa virkistystaajuudessa on kuitenkin yksi rajoite, sillä sitä voidaan käyttää ainoastaan pelitilassa. Perustilanteissa käytössä on edelleen korkeintaan 120 hertsin virkistystaajuus. Valitettavasti Asus ei hyödynnä LTPO-tekniikkaa, joten virkistystaajuus ei pääse alle 60 hertsiin.

Asus on laittanut Zenfone 10:n näyttöasetuksiin mahdollisuuden käyttää joko 60, 90 tai 120 hertsin virkistystaajuutta, mutta vaihtoehtona on myös automaattinen asetus, jossa näytön virkistystaajuus vaihtelee tilanteen mukaan. Testijakson aikana käytin koko ajan korkeinta virkistystaajuutta, joka tekee käyttökokemuksesta todella sulavan. Näytössä on myös 240 hertsin kosketusherkkyys.

5,9 tuuman kokonsa ansiosta näyttö on vielä miellyttävä käyttää, sillä se ei ole liian pieni. Yhdessä kädessä puhelinta pidettäessä yltää helposti peukalolla näytön toiselle reunalle, joten käyttäminen on yhdellä kädellä mahdollista. Kokonsa ansiosta näytöltä on myös vielä mukava katsoa videoita, selata nettiä sekä lukea tekstiä ilman että se olisi tihrustamista. Saman näytön ansiosta tätä voidaan pitää Zenfone 10:n vahvuutena, kuten sitä on pidetty edeltäjämalleissakin.

AMOLED-paneelin ansiosta näyttö toistaa värit hyvin ja tummat sävyt ovat erittäin syviä. 800 nitin normaali kirkkaus sekä jopa 1100 nitin maksimikirkkaus eivät ole aivan parhaimmasta päästä, mutta riittää lähes aina. Testijakson aikana kirkkauden kanssa ei ollut ongelmia, ja luettavuus näytöltä oli vielä hyvällä tasolla myös auringonvalossa. Toki Asus ei pääse päihittämään kilpailijoiden puhelimien kirkkaampia näyttöjä.

Asus on luvannut näytön tukevan HDR10+ -toistoa, joten luonnollisesti laitteessa on myös Widevine L1 -sertifikaatti. Sertifikaatin ansiosta puhelimella voidaan katsoa suoratoistopalveluissa tarkkaa videota HDR-tuella. Netflix-sovelluksessa Zenfone 10 tukee julkaisun aikaan Full HD -tarkkuutta, mutta valitettavasti HDR-tekniikoita ei tueta.

Näyttöä varten Asus on tuonut puhelimeen muutamia asetuksia, jotka ovat tuttuja jo muista yhtiön puhelimista. Splendid-valikosta on mahdollista säätää näytön värilämpötilaa sekä näytön väriä varsin kattavasti, muutaman oletusasetuksen avulla tai vaihtoehtoisesti manuaalisesti oman mielen mukaisesti. Zenfone 10:n näyttö tukee myös DC-himmennystä, joka vähentää näytön vilkkumista. DC-himmennys toimii kuitenkin vain 60 hertsin virkistystaajuuden ollessa käytössä. Kuten jo aikaisemmin tuli ilmi, niin näytön virkistystaajuutta voidaan myös säätää kattavasti, mutta myös animaatioiden nopeutta voidaan muokata.

AMOLED-tekniikan ansiosta Zenfone 10 tarjoaa tuen always-on-display-ominaisuudelle. Puhelimen suljetulla näytöllä saadaan näkyviin jatkuvasti kellonaika, ilmoitukset sekä päivämäärä. Asetuksissa on neljä erilaista kellon tyyliä, joiden välillä on mahdollista vaihdella. Tällä kertaa näytölle saa myös mukautetun kuvan tai tekstin.

Tekniikka ja suorituskyky

Yksi suurimmista teknisistä uudistukista nähdään järjestelmäpiirissä, joka on nyt vaihtunut Qualcommin tuoreimpaan Snapdragon 8 Gen 2 -versioon. Kyseessä on järjestelmäpiirin niin sanottu ”perusversio”, mutta se tarjoilee silti vakuuttavan suorituskyvyn. Samainen piiri nähtiin jo aikaisemmin ASUS ROG Phone 7 Ultimate -puhelimessa.

Snapdragon 8 Gen 2 on valmistettu päivitetyllä TSMC:n 4 nanometrin prosessilla. Järjestelmäpiiri koostuu kahdeksasta ytimestä, jotka pohjautuvat ARMv9-tekniikkaan. Tehokkain ydin on Cortex-X3-ydin, joka toimii 3,19 GHz:n kellotaajuudella. Lisäksi järjestelmäpiirissä on kaksi 2,8 GHz:n taajuudella toimivaa Cortex-A715 -ydintä sekä kaksi myös 2,8 GHz:n kellotaajuudella toimivaa Cortex-A710-ydintä. Kolme muuta ydintä toimivat 2,0 GHz:n taajuudella ja perustuvat Cortex-A510-versioon.

Grafiikkaprosessorina toimii tehokkaampi Adreno 740, ja tuettuna pitäisi olla muun muassa laitteistotason säteenseuranta parempien grafiikoiden tarjoamiseksi. Grafiikkaprosessorin pitäisi tarjota jopa 25 prosenttia parempi suorituskyky sekä 45 prosenttia parempi energiatehokkuus. Ytimien suorituskyky on parantunut 35 prosentilla.

Suomessa Zenfone 10 on tuotu myyntiin peräti kolmessa muistiversiossa, jotka ovat 8 + 128 gigatavua, 8 + 256 gigatavua sekä 16 + 512 gigatavua. Asus hyödyntää markkinoiden tuoreimpia tekniikoita, sillä RAM-muisti perustuu LPDDR5X-versioon ja tallennustila vastaavasti UFS 4.0 -versioon. Esimerkiksi uusi UFS-tallennustila tarjoaa tuplasti nopeamman lukunopeuden (2,1 Gt/s vs. 4.2 Gt/s)  ja kirjoitusnopeus on vieläkin suurempi (1,2 Gt/s vs. 2,8 Gt/s). Muistikorttipaikkaa ei ole uutuuspuhelimeen saatu, vaan käyttäjien on luotettava tarjolla olevaan tallennustilaan.

Snapdragon 8 Gen 2 -järjestelmäpiirin tarjoama suorituskyky on hyvin tiedossa, mutta suorituskykytesteissä Zenfone 10 pääsi jopa yllättämään. Puhelin sai esimerkiksi AnTuTu-testissä huomattavasti parempia tuloksia kuin monet muut samaan piiriin perustuvat puhelimet. Muilta osin testien tulokset olivat odotetulla tasolla, joten suorituskyky on saatu optimoitua parhaimmilleen.

Alapuolella olevasta taulukosta pystyy vertaamaan Zenfone 10 saamia tuloksia Snapdragon 8+ Gen 1 -piiriin perustuvan Zenfone 9:n tuloksien kanssa. Lisäksi mukana on samaan järjestelmäpiiriin perustuvien ROG Phone 7 Ultimate- sekä Xiaomi 13 -puhelimien vastaavat tulokset.

Testitulokset
ASUS Zenfone 10 (SD8G2) ASUS Zenfone 9 (SD8+G1) ASUS ROG Phone 7 Ultimate (SD8G2) Xiaomi 13 (SD8G2)
AnTuTu: 1 580 073 pistettä 1 093 326 pistettä 1 324 099 pistettä 1 265 730 pistettä
Geekbench 5 (single): 1446 pistettä 1312 pistettä 1470 pistettä 1482 pistettä
Geekbench 5 (multi): 4611 pistettä 4130 pistettä 5073 pistettä 5094 pistettä
PCMark 2.0: 18 458 pistettä 16 596 pistettä 19 113 pistettä 14 423 pistettä
3DMark Wild Extreme: 3723 pistettä Ei tuloksia* 3709 pistettä 2977 pistettä
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.

Snapdragon 8 Gen 2 on yksi tämän hetken suorituskykyisimmistä järjestelmäpiireistä, joka käy hyvin selväksi puhelimessa ajetuista suorituskykytesteistä. Suorituskyky ei tule loppumaan puhelimessa edes raskaiden pelien kohdalla. On kuitenkin hyvä muistaa, että suorituskykytestien tuloksia ei kannata katsoa aivan liian tarkasti, sillä ne eivät kerro toimivuutta todellisissa käyttöympäristöissä. Suorituskykytesteissä puhelimet laitetaan äärirajoille, mikä ei vastaa peruskäyttöä.

Mielestäni Asus on jälleen onnistunut erinomaisesti järjestelmäpiirin kanssa, sillä Zenfone 10 ottaa siitä kaiken irti. Itselle suorituskyky ei tuottanut testijakson aikana yhtään ongelmia, vaan puhelin toimi sulavasti ja ilman hidasteluja joka tilanteessa.

Zenfone 10 -puhelimelle toteutettiin myös tuttu stressitesti, jonka tarkoituksena on paljastaa, kuinka vakaana suorituskyky pysyy pidemmässä käytössä. Vaikka suorituskyky riittää varmasti ongelmitta, useille on tärkeää tietää miten puhelimen suorituskyky säilyy esimerkiksi pelattaessa pitkiä aikoja. Stressitestissä ajoimme puhelimessa läpi AnTuTu-suorituskykytestin peräjälkeen yhteensä viisi kertaa.

Puhelimelle toteutetun stressitestin tulokset.

Tulokset testissä olivat vähintäänkin mielenkiintoiset, sillä parhaimmat tulokset saatiin toisella testauskerralla ja huonoimmat vastaavasti kolmannella kerralla. Parhaimmillaan AnTuTu antoi 1 580 073 pistettä ja huonoimmillaan 1 499 269 pistettä. Stressitestin aikana suorituskyky teki siis sahaavaa liikettä, vaikka yleisesti testissä tulokset ovat aina alaspäin. On kuitenkin hyvä huomata, että tulokset olivat jokaisella testauskerralla erittäin korkeita ja parempia kuin yhdelläkään aikaisemmin testatulla puhelimella.

Kokonaisuudessaan suorituskyvystä katosi reilut 81 000 pistettä, joka tarkoittaa ainoastaan -5,1 prosentin laskua suorituskyvyssä. Monissa Snapdragon 8 Gen 2 -puhelimissa lasku on ollut alle 10 prosenttia, mutta heikoimmillaan lähes 20 prosenttia. Suhteutettuna moniin muihin puhelimiin, suorituskyky pysyi mukavan tasaisena, vaikkakaan kaikista parhaimmasta ei ollutkaan kyse.

Snapdragon 8 Gen 2 -järjestelmäpiirin on tiedetty olevan selvästi edeltäjiään parempi lämmön kanssa, mutta Asus on onnistunut myös puhelimensa jäähdytyksen kanssa. Asus on kehuskellut puhelimen jäähdytyksen kanssa, joka on ollut haastavaa toteuttaa laitteen kompaktiin rakenteeseen. Jäähdytysjärjestelmässä käytetään höyrykammiota lämpöputkien sijasta. Lisäksi mukana on kehittynyt lämmön levitin, jossa käytetään kuparia, grafiittilevyjä sekä lämpötahnaa.

Stressitestin aikana tehtiin havainto puhelimen kuumenemisesta. Erityisesti metallikehys tuntui kädessä epämiellyttävältä kuumuutensa takia, mutta laitteen muovinen takapinta oli ainoastaan lämmin. Puhelin ei itse kuitenkaan maininnut mistään ylikuumenemisesta. Jäähdytysjärjestelmä todennäköisesti saa kuumuuden pois järjestelmäpiiriltä, jonka takia laitteen rakenne lämpenee helposti. Oli kuitenkin ilo huomata, että suorituskyky ei suuremmin tippunut lämpenemisen seurauksena.

Snapdragon 8 Gen 2 -järjestelmäpiirissä on integroituna Snapdragon X70 -5G-modeemi, jonka avulla päästään teoriassa 10 Gbps:n latausnopeuksiin sekä 3,5 Gbps:n lähetysnopeuksiin. Suomessa Zenfone 10 tukee tuttuja Sub-6-GHz:n -5G-verkkoja, joten tukea mmWave-verkoille ei ole. Yhteyksien osalta ei havaittu mitään merkittäviä ongelmia. 5G-yhteydet toimivat ainakin Elisan verkoissa hyvin, ja nopeudet olivat odotetulla tasolla.

Yksi puute koskee eSIM-tukea, sillä sitä ei ole. Kyseessä on erikoinen puute, sillä monet muut valmistajat ovat saaneet eSIM:n osaksi jopa edullisempia puhelimiaan. Nyt käyttäjien on luotettava ainoastaan fyysisiin SIM-kortteihin, joka kannattaa pitää mielessä laitetta harkittaessa. Zenfone 10 tarjoilee tuttuun tapaan tuen NFC:lle, jonka ansiosta puhelinta voidaan käyttää myös mobiilimaksamiseen.

Zenfone 10 -puhelimessa on lisäksi Wi-Fi 6E -tuki sekä jo valmiiksi tuki Wi-Fi 7 -standardille. Värinämoottori on hyvä, sillä se on miellyttävä ja antaa mukavan palautteen.

Muuta tekniikasta

Asus on ylpeillyt jo pitkään puhelimiensa tarjoaman äänikokemuksen osalta, ja nyt Zenfone 10 tuo mukanaan edeltäjästä tutuksi tulleet innovaatiot. Teknisesti toteutus on samanlainen, vaikka Asus kertookin tehneensä ohjelmistollisia optimointeja kokemuksen parantamiseksi. Tuettuna on stereoäänentoiston, ja pääkaiutin löytyy laitteen alareunasta sekä toisena kaiuttimena hyödynnetään puheluihin suunnattua kuuloketta.

Yläosassa on hieman pienempi 10 x 12 mm kaiutin, mutta alareunassa on suurempi 12 x 16 mm kokoinen kaiutin, jossa on suuri 1,0 cc kaiutinkotelo täytettynä Dbass-vaahtopalloilla, jotka lisäävät syvyyttä. Molemmissa kaiuttimissa on omat Qualcomm Aqstic WSA8835 -vahvistimet. Kaiuttimien luvataan tuottavan paljon ääntä sekä miellyttävän basson.

Äänenlaatu stereokaiuttimien kautta todettiin todella hyväksi ja koostaan huolimatta Zenfone 10 päihittää monet kilpailijat mennen tullen. Vaikka äänikokemus ei olekaan yhtä vakuuttava kuin ROG Phone 7 Ultimatessa, niin äänessä on mukavasti eri tasoja, mutta myös basso tulee miellyttävästi esille. Valitettavasti kaiuttimien erot huomaa käytössä, sillä alaosan kaiuttimesta tuntui lähtevän hieman enemmän ääntä, joten stereokokemus oli hieman epätasapainossa. Ääni on kuitenkin niin laadukas, että kaiuttimien kautta voi kuunnella myös musiikkia.

Yksi puhelimen kohokohta on kuulokeliitin, eikä siitä ole tällä kerralla luovuttu. Zenfone 10 on saanut yläreunaansa tutun 3,5 millimetrin kuulokeliittimen. Puhelimessa on myös Qualcomm Aqstic WCD9385 DAC-muunnin, joka takaa kuulokkeiden kautta erinomaisen dynaamisen alueen ja vähäiset vääristykset. Zenfone 10 on myös Hi-Res-sertifioitu, joten se voi käsitellä ja toistaa korkean resoluution äänitiedostoja, joiden luokitus on 32-bit/384kHz.

Asus on panostanut myös langattomaan äänentoistoon. Zenfone 10:ssa on tuki muun muassa Snapdragon Sound -tekniikalle, joka takaa loistavan langattoman äänentoiston. Lisäksi puhelin tulee kaikkia yleisimpiä korkealaatuisia Bluetooth-lähetysstandardeja, joita ovat muun muassa aptX adaptive, aptX Low latency, LDAC ja AAC.

Äänentoistokokemusta Asus on uutuuspuhelimessa halunnut vielä erikseen parantaa kehittyneellä AudioWizard-sovelluksella, jolla voidaan optimoida puhelimen ääniominaisuuksia. Mukana on muun muassa 10-kaistainen taajuuskorjain sekä Diractin tekemät audioprofiilit, joita ovat muun muassa musiikki, elokuvat ja pelit. Esimerkiksi pelitilan ollessa käytössä puhelin parantaa pelin sisäisiä äänitehosteita, kun taas elokuvatilassa korostetaan bassoa ja laajennetaan äänialuetta.

Zenfone 10 -puhelimessa on täysin samanlainen sormenjälkilukija kuin edeltäjässä. Se sijaitsee puhelimen oikeassa kyljessä virtapainikkeeseen integroituna. Itse olisin toivonut Asuksen palaavan käyttämään näytönalaista ratkaisua, mutta kyljessä oleva lukija ei ole kuitenkaan yhtään hullumpi. Asuksen ajatuksena on ollut parantaa yhdellä kädellä käyttöä, mutta siitä voidaan olla montaa mieltä.

Nykyisessä sijainnissa lukija on kuitenkin ihan hyvä ja ainakaan toimivuuden kanssa ei havaittu suuria ongelmia. Sormenjälkilukija pystyy tunnistamaan sormen todella nopeasti ja lukitus avautuu heti. Toki jos sormi on likainen tai märkä, niin silloin vastaan tulee ongelmia.

Toinen biometrinen lukituksen avaustapa on etukameraan pohjautuva kasvojentunnistus, mutta se ei ole yhtä tietoturvallinen vaihtoehto kuin sormenjälkilukija. Testien perusteella kasvojentunnistus on erittäin nopea ja ajaa asiansa hyvin.

Sormenjälkilukijaan Asus on tuonut myös tutun ZenTouch-toiminnon. Nyt kyseessä on toisen sukupolven ZenTouch, joten mukaan on saatu päivitettyjä sekä uusia toimintoja. Sormenjälkilukija voidaan kustomoida tekemään erilaisia toimintoja, kun sitä pyyhkäistään tai painetaan. Esimerkiksi pyyhkäisemällä lukijaa voidaan avata ilmoituskeskus ja erilaisilla napautuksilla voidaan suorittaa eri toimintoja. Uusia toimintoja ovat muun muassa verkkosivun päivittäminen, seuratoistovideon kelaus tai mediasisällön ohittaminen helpolla pyyhkäisyeleellä.

Edeltäjämallista tuttu Connex-suojakuori on myös saatavilla Zenfone 10 -puhelimelle. Asus ei tällä kertaa kyseistä lisälaitetta toimittanut testattavaksi, mutta ajatus on pysynyt samana. Kuoreen voidaan liittää erilaisia lisätarvikkeita, kuten seisontatuen tai korttitaskun. On kuitenkin hyvä huomata, että Zenfone 9:n Connex-suojakuori ei ole yhteensopiva uuden Zenfone 10 -puhelimen kanssa, joten käyttäjien on ostettava uusi kuori.

Akku ja lataus

Akku on tällä kertaa pysynyt ennallaan, sillä kompaktiin puhelimeen on jälleen saatu mahdutettua kiitettävä 4300 milliampeeritunnin kokoinen akku. Samasta akusta huolimatta Asus on luvannut akun keston olevan jopa 13 prosenttia parempi kuin edeltäjässä. Testijakson aikana Zenfone 10:n akun todettiin riittävän hyvin, eikä sitä koettu minkäänlaiseksi ongelmaksi.

Itselle tärkeintä on, että puhelimen akku riittää vähintään yhdeksi päiväksi, sillä harvoin milläkään puhelimella on mahdollista päästä aktiivisessa käytössä kahteen päivään. Usein iltaisin akkua oli 20-25 prosenttia, joka on hyvin. Vain kahtena päivänä illalla akkua oli jäljellä alle 20 prosenttia. Vähäisellä käytöllä akku riittää varmasti pidempään, mutta toisaalta myös raskaita pelejä pelattaessa akku saadaan varmasti päivän aikana tyhjäksi.

En osaa sanoa näkyikö Asuksen lupaama pidempi käyttöaika omassa käytössä niinkään. Zenfone 10 tarjoaa kuitenkin edeltäjää energiatehokkaamman järjestelmäpiirin, jonka myötä voidaan odottaa parannusta akun kestoon. Itsellä päivittäinen käyttö koostui kuvaamisesta, sosiaalisen median selaamisesta, viestittelystä, puheluista sekä musiikin kuuntelusta Bluetooth-laitteiden ylitse.

Puhelimen langallisen latauksen osalta Asus jatkaa tutulla linjalla, sillä tuettuna on 30 watin pikalataus. Latauksen osalta käytössä on STP-tekniikka, joka mahdollistaa akun lataamisen keskeltä vähentäen lämpötilan nousua sekä ylläpitäen tehokkaampaa latausta pidemmän aikaa.

Asus ei ole antanut mitään tarkkaa latausaikaa puhelimelle, mutta tämä selviää kuitenkin lataustestistä. Asus toimittaa mukana oletusarvoisesti 30 watin tehoisen pikalaturin, joten sitä ei tarvitse ostaa erikseen. Lataustestin tulokset ovat nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.

ASUS Zenfone 10:n akun latausnopeus mukana toimitettavalla 30 watin laturilla.

Lataustesti osoitti, että puhelin latautuu tyhjästä täyteen 85 minuutissa, joka on 10 minuuttia hitaammin kuin edeltäjämallissa. Zenfone 10 -puhelimeen saadaan akkua 30 minuutissa 53 prosenttia ja 90 prosentin varaustaso saavutetaan 64 minuutissa. Latausnopeus pysyy 80 prosenttiin tasaisena, jonka jälkeen nähdään suurempi hidastuminen. Hidastumisen huomaa myös siinä, että ensimmäiset 10 prosenttia latautuvat 6 minuutissa ja viimeiset 10 prosenttia vastaavasti 21 minuutissa.

Latauksen nopeutta voidaan kuvailla korkeintaan kohtuulliseksi, eikä se ole monien kilpailijoiden tasolla. Mielestäni Asus olisi saanut jo tarjota hieman tehokkaamman pikalatauksen, sillä tunnin latausaikaa voidaan pitää hyvänä. Lähes puolentoistatunnin latausaika ei ole erikoinen, mutta ratkaisu voidaan kuitenkin ymmärtää puhelimen kompaktin rakenteen takia.

Tällä kertaa Asus on saanut mukaan myös langattoman latauksen. Aikaisemmin Asuksen puhelimista langaton lataus on puuttunut ja sitä ovat monet kaivanneet. Zenfone 10 tukee 15 watin tehoista langatonta latausta. Se ei ole markkinoiden nopein, mutta mukava lisä. Lataus tapahtuu Qi-standardin avulla, joten erikoisia latausalustoja ei tarvita. Langattoman latauksen nopeutta ei testijakson aikana lähdetty testaamaan.

Zenfone 10 -puhelimessa on myös Asuksen muista puhelimista tutuksi tulleet akkuasetukset, joiden avulla käyttäjät voivat optimoida laitetta monipuolisesti. Käyttäjä voi vaikuttaa esimerkiksi akun lataukseen tai erilaisiin virransäästötiloihin.

Puhelimessa on mahdollista rajoittaa lataustehoa, jolloin akku latautuu hitaammin, jos ei ole tarvetta ladata akkua täydellä 30 watin teholla. Esimerkiksi Vakaa-tilassa akun latausteho rajoittuu 18 wattiin, Erittäin vakaa -tilassa 10 wattiin. Tällöin latausnopeus myös hidastuu, mutta samalla myös akun käyttöikä paranee.

Zenfone 10:ssa on tuki myös aikataulutetulle lataukselle, joka on hyödyllinen muun muassa yön yli tapahtuvassa latauksessa. Aikataulutetun latauksen aikana puhelinta ei ladata täyteen ennen kuin juuri ennen heräämistä, joka havaitaan esimerkiksi herätyskellosta. Lisäksi käyttäjät voivat aktivoida Nuku hyvin -tilan, jossa aikataulutetun latauksen aikana voidaan aktivoida myös älä häiritse -tila sekä lentokonetila.

Pakkastesti

Testijakson aikana Zenfone 10 laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa sammutettu sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Zenfone 10 laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen akunvarausta oli jäljellä 100 prosenttia, joten akkua ei kulunut ollenkaan. AMOLED-tekniikan ansiosta näyttö ei ottanut itseensä pakkasessa, vaan toimi hyvin. Kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija toimi ongelmitta ja salamaa oli mahdollista käyttää kamerassa. Asus oli tuttuun tyyliinsä estänyt akun latauksen puhelimen ollessa jääkylmänä.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Zenfone 10:n näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 5 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 95 prosenttia. Akun kuluminen oli testissä vähäistä, sillä yleisesti tässä testissä kuluu akkua 5-15 prosenttia. Myöskään tämän toisen testauskerran aikana ei havaittu muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisessä testissä.

Pakkaskestävyyden osalta Zenfone 10 on samalla tasolla kuin edeltäjänsä, eikä mitään poikkeavuuksia havaittu. Akun kuluminen oli miellyttävän vähäistä molemmilla testauskerroilla, eikä pakkanen vaikuttanut käyttöön juurikaan. Akun lataaminen oli estetty, mutta tämä on hyvinkin luonnollinen ratkaisu turvallisuuden parantamiseksi. Lataus onnistui kuitenkin muutaman minuutin jälkeen puhelimen ollessa huoneenlämmössä.

Kamerat

Zenfone 10 ei ole kameroiden osalta mitenkään merkittävästi uudistettu, vaan Asus luottaa pääkameran kanssa samaan sensoriin kuin aikaisemmin. Mukaan on saatu kuitenkin päivitetty kuvanvakautus. Pääkameran ohella puhelimeen on saatu ultralaajakulmakamera, joten kompaktiin pakettiin ei ole mahtunut telekameraa tai turhia makro- sekä syvyyskameroita.

Pääkamerana toimii 50 megapikselin tasoinen Sony IMX766 -sensori, joka on nähty useiden valmistajien puhelimissa jo pidemmän aikaa. Sensori on kooltaan 1/1,56 tuumaa ja siinä on 1,0 mikronin pikselikoko. Sensorin päällä on linssi, jossa on f/1.9-aukko sekä 24 mm polttoväli. Pääkamerassa on luonnollisesti tuki myös vaiheentunnistavalle automaattitarkennukselle. Kameran erikoisuutena on säilynyt gimbal-OIS-vakautus, jota on vielä pyritty parantamaan.

Zenfone 10 -puhelimen toinen kameroista on 13 megapikselin ultralaajakulmakamera, joka perustuu OmniVision OV13B -sensoriin. Kyseessä on 1/3.06” suureinen kenno, jossa on 1,12 mikronin pikselikoko. Kamerassa on f/2.2-aukko, mutta tällä kertaa Asus on erikoisesti karsinut automaattitarkennuksesta. Ultralaajakulmakamera kykenee nyt aikaisempaa laajempaan 120 asteen kuvausalueeseen

Asus on päivittänyt etukameraa, sillä Zenfone 10 on varusteltuna tarkemmalla 32 megapikselin tasoisella sensorilla. Kyseessä on OmniVision OV32C -sensori, joka on kooltaan 1/3.14 tuumaa ja siinä on 0,7 mikronin pikselikoko. Etukamerassa on f/2.45-aukolla varusteltu linssi, mutta tällä kertaa Asus on jälleen kerran karsinut automaattitarkennuksesta.

ASUS Zenfone 10:n kamerat lyhyesti:

 • Takaosan kaksoiskamera:
  • Pääkamera: 50 megapikseliä (Sony IMX766, f/1.9, 24 mm, 1/1,56”, 1,0 µm, PDAF, gimbal-OIS)
  • Ultralaajakulma: 13 megapikseliä (OmniVision OV13B, f/2.2, 1/3,06” 1,12 µm, FF, 120 asteen näkökenttä)
 • Etukamera: 32 megapikseliä (OmniVision OV32C, f/2.45, 1/3,14”, 0,7 µm, FF)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.

Vaikka pääkameran sensori ei ole muuttunut, niin Asus on luvannut pieniä parannuksia kuvien prosessointiin. Kameraan on tuotu tekoälyavusteinen kohteen tunnistus. Sen avulla ohjelmistollisesti jaetaan kuvan eri osiot, joista jokainen optimoidaan erikseen paremman kuvan saamiseksi. Esimerkiksi kuvattaessa taivasta optimoidaan taivaan asetukset omanlaiseksi ja samalla muu kuva hieman erilaiseksi.

Asus on luvannut parannusta myös zoomaukseen niin sanotulla HyperClarity-ominaisuuden. Sen avulla kamera antaa zoomatessakin selkeitä yksityiskohtia poimimalla tietoja raakakuvista. Ominaisuus on käytössä yli 4-kertaiseksi zoomatuissa kuvissa.

Oletusarvoisesti puhelimen 50 megapikselin pääkameralla kuvataan 12 megapikselin tasoisia kuvia, sillä kamerassa hyödynnetään pikseleiden yhdistämistekniikkaa parempien yksityiskohtien ja parempien hämäräkuvien toivossa. Myös 50 megapikselin kuvien taltioiminen on mahdollista erillisessä kuvaustilassaan, mutta tässä arvostelussa laitetta käytettiin oletusasetuksilla.

Pääkamera tuottaa hyvää jälkeä erityisesti valaistuksen ollessa kunnossa. Kuviin saadaan mukavasti yksityiskohta ja dynaaminen alue on miellyttävä. Toisinaan oli havaittavissa, että kuvien varjokohdat jäivät todella tummiksi, mutta toisinaan ne taas näyttivät todella hyviltä. Värien osalta asiat ovat kunnossa, vaikka Asus näyttääkin korostavan kirkkaita sävyjä. Kamera on mielestäni hyvä lähikuvien ottamiseen, mutta maisemakuvissa on yllättävän paljon pehmeyttä.

Tuttuun Asuksen tyyliin kuvissa on havaittavissa erikoista rakeisuutta erityisesti sinisissä sävyissä. Mielestäni kamera ajaa kuitenkin asiansa, mutta toisaalta olisin kaivannut hieman suurempaa päivitystä verrattuna edeltäjään.

Heikommassa valaistuksessa kamera tuottaa riittävää jälkeä oletusasetuksilla, mutta onneksi erillinen yökuvaustila avustaa hämäräkuvauksessa. Pääkamera tukee myös automaattista yökuvaustilaa, joka on yleistynyt monissa puhelimissa viime aikoina. Yökuvaustilalla kuviin saadaan minimaalisesti lisää valoa, yksityiskohtia sekä terävyyttä, mutta mistään mullistavasta tilasta ei ole kyse.

Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna Zenfone 10:n pääkameralla.

Päivittynyt ultralaajakulmakamera on mennyt teknisesti huonompaan suuntaan, eikä kuvanlaatu ole ainakaan mennyt mullistavasti parempaan päin. Aikaisempaa laajempi 120 asteen kuvakenttä on miellyttävä, mutta itse jäin kaipaamaan automaattitarkennusta. Nyt kameralla ei voida ottaa makrokuvia läheltä kohdetta.

Hyvässä valaistuksessa ultralaajakulmakamera tuottaa jälkeä, joka on varmasti monille riittävä. Kamera ei ole heikoimmasta päästä, vaan melko tasavahvaa keskiluokkaa. Kuvat ovat melko pehmeitä ja pehmeys myös lisääntyy reunoja sekä kulmia kohden mentäessä. Kuvien keskiosa on tarkka. Toisinaan jotkin kuvien yksityiskohdat näyttivät enemmän maalauksilta epäselvien yksityiskohtien takia kuin oikeilta kuvilta.

Värit taltioituvat kuviin hyvin ja pitkälti samalla tavalla kuin pääkameran kuviin. Dynaaminen alue on myös hyvä. Hämärässä kuvattaessa kamera ei ole parhaimmillaan, sillä kuvissa lisääntyy pehmeys ja rakeisuus selvästi. Ultralaajakulmakamera tukee onneksi myös yökuvaustilaa, jonka avulla pystytään ottamaan hieman parempia kuvia. Kokonaisuutena kuvat ovat kuitenkin sellaisia, joita kehtaa jakaa sosiaalisessa mediassa, mutta parempia kuvia haluavien kannattaa tutkia muita vaihtoehtoja.

Alapuolella on nähtävissä muutamia ultralaajakulmakameralla taltioituja kuvia.

Asus on lähtenyt viemään edeltäjämallista tuttua kuvanvakautusta vielä parempaan suuntaan Zenfone 10:n kohdalla. Puhelimeen on saatu toisen sukupolven 6-akselinen Hybrid Gimbal -vakautus. 6-akselinen optinen kuvanvakautus on pysynyt ennallaan, mutta Asus on päivittänyt elektronisen kuvanvakautuksen algoritmia ja nopeuttanut tarkennusta.

Adaptiivisen elektronisen vakautuksen ansiosta kamera osaa nyt dynaamisesti muokata kuvausaluetta puhelimen vakauden mukaan. Yleisellä tasolla kyseessä on yksi parhaimmista vakautuksista älypuhelimissa, jonka olen nähnyt. Ominaisuutta testattiin muutaman kerran testijakson aikana, ja Zenfone 10 pystyi poistamaan lähes kaikki suurimmatkin tärähtelyt videoista ja pitämään kuvan kohtuullisen tarkkana.

Esimerkiksi rappusia noustessa, pyöräillessä tai juostessa samaan aikaan kuvattaessa, lopputulokseksi saatiin miellyttävän vakaa video. Zenfone 10 on hieman kuin toimintakamera. Itselle ominaisuus on enemmän mukava lisä, sillä videokuvas on hyvin vähäistä. Asus hyödyntää uutta vakautusta myös kameran valojuova-tilassa. Nyt puhelimella on mahdollista kuvata käsivaralta kuviin valojuovia esimerkiksi liikenteestä, vesiputouksista tai muista liikkuvista kohteista.

Yleisien videokuvausominaisuuksien osalta päivityksiä ei ole suuremmin saatu. Zenfone 10 tarjoaa edelleen tutun 8K 24 fps -videokuvauksen pääkameran avustuksella. Lisäksi pääkamera tukee 4K 60 fps -videokuvaa, mutta ultralaajakulmakamera tukee korkeintaan 4K 30 fps -videota. Muutamien testien perusteella pääkamera on vahvoilla 4K-videoiden kanssa, mutta 8K-videot ovat hieman turhia. Kamerasovellus tukee myös kameroiden välillä liikkumista kesken kuvauksen, joka ei ole aina itsestäänselvyys (korkeintaan 4K 30fps).

Asus on lähtenyt uudistamaan etukameraa, joka on vaihtunut aikaisemmasta 12 megapikselin sensorista 32 megapikselin sensoriin. Uudessa etukamerassa on nyt myös RGBW-tekniikka, jonka luvataan tuottavan parempia selfiekuvia heikommassa valaistuksessa. Uudessa ratkaisussa lisätään valkoinen pikseli aikaisemman punaisen, vihreän ja sinisen matriisiin, joka parantaa sensorin valoherkkyyttä.

Etukameran kuvanlaatu on hyvä ja sen avulla saadaan aikaiseksi tarkkoja sekä yksityiskohtaisia otoksia. Kuvissa on kuitenkin jonkin verran pehmeyttä. Kamera on vahvoilla hyvässä valaistuksessa, jonka lisäksi heikossa valaistuksessa mukaan saadaan hieman lisää valoa verrattuna esimerkiksi edeltäjämalliin.

Harmillista on kuitenkin, että tällä kertaa joudutaan karsimaan automaattitarkennuksesta. Samalla on karsittu myös etukameran videokuvauksesta, sillä aikaisemman 4K-kuvauksen sijasta nyt tuetaan korkeintaan 1080p 30 fps -kuvausta. Automaattitarkennus ja 4K-videokuvaus olivat aikaisemmin Asuksen valttikortteja, ja nyt molemmista on luovuttu.

Asus käyttää uutuuspuhelimessa samaa kamerasovellusta, joka on nähty yhtiön aikaisemmissakin puhelimissa. Sovellus on miellyttävän selkeä, sillä se noudattaa tuttuja toteutuksia, jotka on todettu hyväksi. Kamerasovelluksen yläreunassa on pika-asetukset salamalle, Google Lens -painike sekä mahdollisuus säätää kuvasuhdetta. Nuolesta saadaan avattua lisävalikko, josta voidaan säätää myös HDR-asetuksia.

Kamerasovelluksen alareunassa on karusellimainen ominaisuusvalitsin, jossa voidaan vaihtaa monien tilojen välillä. Lisäksi alareunassa on mahdollista vaihtaa etukameraan tai mennä aikaisemmin otettuihin kuviin. Sovelluksen alareunassa nähdään myös kameravalitsin, josta on helppo vaihtaa pääkameran ja ultralaajakulmakameran välillä. Asus on tuonut päänäkymään myös 2x-zoomipainikkeen sekä kaunistuspikavalinnat. Kamerasovelluksen päänäkymässä on myös mahdollisuus ajastaa kuvan ottaminen vetämällä laukaisinpainiketta ylöspäin.

Asus tarjoaa kamerasovelluksessa myös manuaalitilan, jossa voidaan säätää molempien kameroiden kuvausasetuksia ennen kuvausta. Manuaalitilassa on mahdollista säätää tarkennusta, valotusaikaa (1/10000 – 32 s), ISO-arvoa (25 – 3200), valotuksen korjausta (-2.0 … +2.0) sekä valkotasapainoa (2750 – 7500 K). Valitettavasti manuaalitilassa ei ole mahdollista kuvata RAW-kuvia, eikä myöskään täyden 50 megapikselin tasoisia kuvia. Kamerasovelluksessa on omat manuaalisäädöt myös videokuvaukselle pro-video-tilassa.

Kamerasovellus toimi testijakson aikana normaalisti, eikä vastassa ollut ylimääräisiä hidasteluja tai bugeja. Kameralla ei pysty ottamaan peräjälkeen kuvia kovinkaan nopeasti, jonka itse koin aina välillä pieneksi ongelmaksi. Kamerasovellus on mielestäni helposti ymmärrettävissä sekä mukana on monta tarpeellista toimintoa.

Käyttöjärjestelmä

Käyttöjärjestelmän osalta Asus ei ole tehnyt merkittäviä uudistuksia, vaan enemmänkin pieniä ja lähes huomaamattomia parannuksia. Zenfone 10 on varusteltu oletusarvoisesti Googlen tuoreimmalla Android 13 -versiolla, jonka päällä on Asuksen oma ZenUI-käyttöliittymä. Puhelimessa oli asennettuna testin ajaksi kaupallista tuotetta vastaava ohjelmisto, jossa oli Googlen 5. huhtikuuta 2022 julkaisemat tietoturvakorjaukset, joten tuoreimmat kesäkuun korjaukset eivät olleet vielä tarjolla.

Asuksen puhelimet ovat usein olleet heikoilla päivityslupauksien suhteen, mutta nyt asiaan on tehty pienen pieni muutos. Verrattuna edeltäjämallin 2 + 2 vuoden päivityslupaukseen, nyt Zenfone 10:lle on annettu 2 + 4 vuoden päivityslupaus. Tämä tarkoittaa puhelimen saavan kaksi Android-versiopäivitystä sekä 4 vuoden ajan tietoturvapäivityksiä. Odotettavissa olisi siis Android 14 ja Android 15 sekä tietoturvapäivityksiä aina kesäkuuhun 2027 asti.

Päivityslupaus ei ole vieläkään kilpailijoiden tasolla, sillä Asus ei pysty lupamaan tarvittavaa määrää Android-versioita. Mielestäni Asuksen pitäisi tarjota vähintään 3 + 4 vuoden lupaus, mutta Samsungin ja muutaman muun valmistajan tapainen 4 + 5 vuoden päivityslupaus olisi selvästi parempi. Asus on kuitenkin usein päivittänyt puhelimiinsa uusimmat Android-versiot ensimmäisten joukossa, joten Android 14 -päivitystä voitaneen odottaa vielä tämän vuoden aikana.

Kuten tavallista, niin Asuksen näkemys Androidista on melko puhdas, eikä mukana ole juurikaan ylimääräisiä kustomointeja käyttöliittymään. Asus toki antaa mahdollisuuden käyttäjälle hyödyntää puhdasta Androidia tai vaihtoehtoisesti ZenUI-käyttöliittymää. Itse tykkään puhtaasta Androidista, jonka takia halusin käyttää kyseistä tilaa.

Optimointeja Asus on tuonut moneen osa-alueeseen, joista merkittävimmät ovat yhden käden käyttöä varten. Zenfone 10 on varusteltuna yhden käden tilalla, jolla näytön yläpuolella olevat toiminnot saadaan vedettyä puhelimen keskiosaan. Asus antaa myös mahdollisuuden kustomoida yhden käden tilan suuruutta, jotta se olisi kaikille sopiva.

Asus on säilyttänyt Zenfone 10 -puhelimessa myös pelipuhelimistaan tutun Game Genie -ominaisuuden. Kyseessä on pelaamisen rinnalla toimiva tukitoiminto, ja se latautuu aina automaattisesti pelien käynnistämisen yhteydessä. Jos kuitenkaan ominaisuus ei käynnisty jossakin pelissä, niin sen voi aktivoida asetuksien kautta tietylle pelille. Game Genie -ominaisuuteen päästään käsiksi peleissä helposti pyyhkäisemällä näytön vasemmasta reunasta.

Yksinkertaisesti Game Genie on pelaajan oma työkalupakki, joka pitää sisällään lukuisia pikavalintoja, joilla voidaan parantaa käyttökokemusta pelistä poistumatta. Työkalupakissa on mahdollista muokata asetuksia, säätää virkistystaajuutta, estää ilmoitukset ja puhelut pelin aikana, katsoa reaaliaikaisesti laitteen lämpötilaa sekä tallentaa näyttövideota pelistä.

Android 13 on itsessään luonnollinen päivitys Android 12 -versioon. Google on tuonut mukaan muutamia uutuusominaisuuksia sekä lähtenyt parantamaan Material You -muotokieltä. Android 13 -versiossa sovellukset joutuvat erikseen pyytämään käyttäjää sallimaan ilmoituksien lähetys. Aikaisemmin ilmoituksien lähetys oli oletusarvoisesti käytössä.

Google on vienyt myös yksityisyyttä selvästi parempaan suuntaan. Android 13:n jälkeen käyttäjien ei tarvitse antaa sovelluksille lupaa käyttää koko mediakirjastoa vain yhden kohteen jakamista varten. Google kertoo myös leikepöydän historian tyhjentyvän automaattisesti jonkin ajan kuluttua, jos käyttäjä kopioi arkaluontoisia tietoja, kuten sähköpostiosoitteita, puhelinnumeroita tai salasanoja.

Ohjelmistokokemukseltaan Zenfone 10 tuntui olevan hyvin viimeistelty ja puhelin toimi kuin ajatus. Käyttöliittymä oli sulava ja kokonaisuus oli kunnossa. Itse olen tykännyt jo useamman vuoden Asuksen lähestymistavasta Androidiin, ja mielestäni se on edelleen yksiä Android-maailman parhaimpia. Mukana ei ole mitään ylimääräistä ja Asus on rikastuttanut kokemusta omilla kustomointiominaisuuksillaan.

Yhteenveto

SuomiMobiili suosittelee ASUS Zenfone 10 -puhelinta.

Asus on lähtenyt viemään kompaktia puhelintaan vielä eteenpäin, sillä Zenfone 10 on monella tavalla vain pieni parannus verrattuna Zenfone 9 -malliin. Vaikka monet muutokset ovat parannuksia, niin myös osa muutoksista vaikuttaa enemmän heikennyksiltä. Kokonaisuutena kyseessä on edelleen suositeltava huipputason kompakti älypuhelin.

Kompakti rakenne on puhelimen selvin valttikortti, jonka lisäksi rakenne on miellyttävän laadukas sekä IP68-luokitus antaa turvaa vettä vastaan. Zenfone 10 on varusteltu laadukkaalla AMOLED-näyttöpaneelilla, markkinoiden tehokkaimmalla Snapdragon 8 Gen 2 -järjestelmäpiirillä sekä suurilla tallennustiloilla. Yksi vahvuus on myös hyvä akunkesto sekä langattoman latauksen lisääminen ominaisuuslistaan on toivottu parannus.

Zenfone 10 pitää sisällään monet Asuksen vahvuudet, kuten laadukkaat stereokaiuttimet, perinteisen kuulokeliittimen sekä puhtaan Android-kokemuksen. Kameroihin on tehty paljon muutoksia, ja kokonaisuutena ne ajavat asiansa. Erityisesti gimbal-tyylinen vakautus tekee videokuvauksesta hauskaa. Mielestäni on myös hienoa, että Asus toimittaa laadukkaan suojakuoren sekä laturin edelleen myyntipakkauksessa.

Yleiseltä toteutukseltaan Asus on jälleen onnistunut välttämään suurimmat heikkoudet. Kamerat herättivät hieman ristiriitaisia ajatuksia, sillä Asus on karsinut ominaisuuksista. Esimerkiksi ultralaajakulmakamerassa ei ole enää automaattitarkennusta sekä etukamerassa ei ole 4K-videokuvasta. Asus ei ole saanut mukaan tälläkään kertaa telekameraa, jota on perusteltu laitteen kompaktilla rakenteella. Heikkouksiksi voidaan mainita muistikorttipaikan sekä eSIM-tuen puutteet. Merkittävä ongelma puhelimessa on päivitystuki, sillä 2 + 4 vuotta jää selvästi kilpailijoiden jälkeen.

Hinnoittelun osalta Zenfone 10 on loistava, sillä hinta ei ole noussut verrattuna edeltäjään. 799 euron lähtöhinta on alhainen verrattuna moniin kilpailijoihin, joten esimerkiksi kameran muutoksia sekä muutamia puutteita voidaan katsoa hieman sormien läpi. Monet kilpailijat ovat nostaneet hinnoittelua reilusti ja nyt Zenfone 10 tarjoaa siihen suhteutettuna rahalle vastinetta. Suurimpia haastajia Zenfone 10 -puhelimelle ovat 899 euron hintainen Motorola Edge 40 Pro, 999 euron hintainen Samsung Galaxy S23 sekä 999 euron hintainen Xiaomi 13.

Zenfone 10 -puhelimen myynti on aloitettu Suomessa 29. kesäkuuta monien jälleenmyyjien kautta. Asus on tuonut laitteen tarjolle kolmessa muistivariantissa, jotka ovat 8 + 128 gigatavua, 8 + 256 gigatavua sekä 16 + 512 gigatavua. Hintaa muistiversioilla on 799, 849 tai 949 euroa. Zenfone 10 on valittavissa viidestä väriversiosta, jotka ovat musta Midnight Black, valkoinen Comet White, sininen Starry Blue, vihreä Aurora Green sekä punainen Eclipse Red.

ASUS Zenfone 10

9.5

ASUS Zenfone 10 on kompaktien puhelimien eliittiä tarjoten sopivasti tuttua ja uutta verrattuna edeltäjään.

Hyvää
 • Kompakti rakenne ja laadukkaat materiaalit
 • IP68-luokituksen mukaisesti pölyn- ja vedenkestävä
 • Kompakti AMOLED-näyttö jopa 144 hertsin virkistystaajuudella
 • Snapdragon 8 Gen 2 -piirin loistava suorituskyky
 • Jopa 16 gigatavua RAM-muistia sekä 512 gigatavua tallennustilaa
 • Kuulokeliitin, USB-C, Dual-SIM ja NFC
 • Hyvät stereokaiuttimet ja kehittyneet ääniominaisuudet
 • Riittävän hyvä akunkesto ja hyvä pakkaskestävyys
 • Langaton lataus
 • Hyvät kamerat monessa tilanteessa
 • Gimbal-vakautus on mukava lisä
 • Puhdas Android 13 -kokemus
 • Myyntipakkauksessa laturi ja suojakuori
 • Hinnoittelu
Huonoa
 • Ei muistikorttipaikkaa tai eSIM-tukea
 • Erikoiset muutokset kameroissa (varauksin)
 • Telekamera puuttuu (varauksin)
 • Päivityslupaus ei kilpailijoiden tasolla
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut