ArvostelutHonorYleinen

Arvostelussa Honor Magic5 Pro – hämmästyttävän hyvät kamerat tasapainoisessa paketissa

Honor Magic5 Pro

Honor julkisti helmikuussa uuden Magic5 Pro -puhelimen globaalisti, ja vihdoin nyt se on saatu myyntiin Suomessakin. Kyseessä on lippulaivatason älypuhelin, joka on seuraaja viime vuoden Honor Magic4 Prolle. SuomiMobiilissa uutuuspuhelinta on testattu kuukauden verran, joten Magic5 Pron kyvykkyydestä on saatu hyvä käsitys.

Uutuuspuhelimen kanssa jatketaan siitä, mihin edeltäjämallin kanssa päästiin. Honor tarjoaa siis huippuluokan tekniikoita, kuten 120 hertsin OLED-näytön, Snapdragon 8 Gen 2 -järjestelmäpiirin sekä 5100 milliampeeritunnin akun. Honor Magic5 Prossa on panostettu vahvasti kameraan, sillä takaosasta löytyy peräti kolme 50 megapikselin tasoista kamerasensoria.

Suomessa Honor Magic5 Pro on tuotu myyntiin 12 + 512 gigatavun muistiversiossa ja suositushinta on 1199 euroa. Puhelimesta on tarjolla kaksi väriversiota, jotka ovat musta ja vihreä. Puhelimen ennakkomyynti alkoi huhtikuussa, mutta toimitukset käynnistyvät toukokuussa 2023.

Tässä arvostelussa tulemme tarkastelemaan Honor Magic5 Prota kattavasti rakenteen, teknisien ominaisuuksien, kameroiden sekä käyttökokemuksen kannalta. Lisäksi testijakson aikana toteutimme puhelimelle tutut pakkas-, lataus- ja stressitestit, jotka käydään artikkelissa läpi. Alapuolella on vielä listaus puhelimen tärkeimmistä teknisistä tiedoista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Honor Magic5 Pro (PGT-N19)
Mitat: 162.9 x 76.7 x 8.77 mm
Paino: 219 g
Rakenne: Alumiinikehys sekä lasipinnat / IP68
Näyttö: 6.81 tuumaa / QHD+ (2848 x 1312) / 19.5:9-kuvasuhde / LTPO OLED / 120 Hz / HDR10+ / 1800 nitiä
Järjestelmäpiiri: 8-ytiminen Snapdragon 8 Gen 2 (1x 3.19 GHz Cortex X3 & 2x 2.8 GHz Cortex-A710 & 2x 2.8 GHz Cortex-A715 & 3x 2.0 GHz Cortex-A510)
Grafiikkasuoritin: Adreno 740
Muisti: 12 Gt RAM-muistia [LPDDR5X]/ 512 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 4.0]
Takakamera: 50 MP pääkamera (f/1.6 / 23 mm / 1/1.12" / 1.4 µm / PDAF / LAF / OIS) + 50 MP ultralaajakulmakamera (f/2.0 / 1/2.76" / 13 mm / AF / 122 asteen kuvakenttä) + 50 MP periskooppikamera (f/3.0 / 90 mm / PDAF / OIS / 3.5x optinen zoom) + kaksois-LED-salama + 8*8 dToF Laser -lasersensori
Etukamera: 12 MP etukamera (f/2.4 / 1.22 µm / 100 asteen kuvakenttä) + ToF 3D -sensori
Akku: 5100 mAh (ei irrotettava)
Lataus: Langallinen 66 watin pikalataus / 50 watin langaton lataus / 5 watin käänteinen langaton lataus
Käyttöjärjestelmä: Android 13 + MagicOS 7.1 (sisältää Googlen palvelut)
Päivityslupaus: 3 vuotta Android-versiopäivityksiä ja 5 vuotta tietoturvapäivityksiä
Muuta: Dual-SIM / 5G-tuki (SA ja NSA)
Liitännät: USB-C / USB 3.1 / NFC / Infrapunalähetin
Ääni: Bluetooth 5.2 / aptX HD / stereokaiuttimet
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija näytössä
Värit: Musta (Black) ja vihreä (Meadow Green)
Hinta: 1199€ (12 + 512Gt)

Myyntipakkaus

Honor Magic5 Pron myyntipakkaus ja sen sisältö.

Honor toimittaa puhelimen mustassa myyntipakkauksessa, jota koristaa yksinkertaisesti vain laitteen mallinimi ja Honorin logo. Pakkauksen yhdelle kyljelle on laitettu tarra, jossa on mainittuna puhelimen muistiversio, väriversio sekä IMEI-tiedot.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee itse puhelin vahvasti muoviin käärittynä. Puhelin on omassa syvennyksessään, jonka alapuolelta löytyy pahvitasku. Tähän taskuun Honor on asettanut metallisen SIM-korttiluukun avaustyökalun sekä testilaitteen tapauksessa pehmeämuovisen suojakuoren. Kuluttajat tulevat löytämään pahvitaskusta myös käyttöoppaan ja muita tietoja. Myyntipakkauksen pohjalle on asetettuna 66 watin tehoinen pikalaturi sekä USB-lataus- ja tiedonsiirtokaapeli (USB-A > USB-C).

Magic5 Pron myyntipakkaus on tuttua Honoria, eli mukana on kaikki käytön aloittamiseen vaadittava ja hieman ekstraa. Itse olen erittäin tyytyväinen siitä, että Honor toimittaa mukana oletusarvoisesti tehokkaimman mahdollisen pikalaturin, sillä laturin löytyminen pakkauksista ei ole nykypäivän puhelimissa itsestäänselvyys.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Honor jatkaa samaa muotokieltä, joka nähtiin myös edeltäjämallissa. Magic5 Prossa ei ole myöskään lähdetty karsimaan mistään, vaan valmistusmateriaalit ovat pysyneet ennallaan ja laatuvaikutelma on huipputasolla. Honor Magic5 Pro on saatavilla kahdessa värissä, jotka ovat musta sekä vihreä.

Magic5 Pron kohdalla muotoilua on hieman päivitetty, sillä alumiinikehys on nyt kyljiltään tasaisempi ja lasipintojen kaartuvuus on hieman loivempi. Käsituntumaltaan Magic5 Pro on erinomainen, ja ainakin itse pidän siitä kovasti. Puhelin on nykymittapuulla hieman leveämpi, mutta sen ansiosta laite tuntuukin erittäin kivalta.

Rakenteessa ei ole havaittavissa teräviä saumakohtia, vaan Honor on viimeistellyt puhelimen lippulaivatason vaatimalla tarkkuudella. Henkilökohtaisesti tykkään siitä, että näyttölasi kaartuu hieman myös ylä- ja alareunoista, jonka ansiosta puhelimen ohjauseleitä on paljon helpompi käyttää, sillä sormi liukuu näytöllä sulavasti.

Puhelimen mukana on geneerinen suojakuori.

Valitettavasti Honor ei suoraan kerro minkä valmistajan laseja puhelimessa käytetään, joten mahdollisesti tarjolla ei ole samaa Gorilla Glass -lasia kuin monissa muissa puhelimissa. Edeltäjästä poiketen puhelimen vihreä väri on viimeistelty mattapintaiseksi, mutta mustassa versiossa on kiiltävä pinta. Itse tykkäsin vihreän värin mattapinnasta, sillä se ei ole liian karhea. Mattapinta ei kerää ollenkaan sormenjälkiä, jonka lisäksi se ei yleisesti naarmuunnu yhtä helposti kuin kiiltävät lasipinnat.

Puhelimen takapinta näytti viikkojen jälkeen kuin uudelta, sillä mitään kulumisen jälkiä ei ollut havaittavissa. Kamera-alueessa käytetään myös lasia, eikä siihenkään tuntunut ilmestyvän naarmuja. Honor Magic5 Pron näyttölasiin on asetettuna jo tehtaalla laadukas muovikalvo, joka suojaa näyttöä ainakin aluksi naarmuuntumiselta. Testijakson aikana laitetta käytettiin kuitenkin pääosin ilman suojakuorta tai näytön suojakalvoa. Lasit tuntuivat olevan laadukkaita, vaikka niiden valmistajaa ei olekaan vahvistettu.

Kompaktista puhelimesta ei ole kyse, sillä Honor on ilmoittanut virallisiksi mitoiksi 162,9 x 76,7 x 8,77 millimetriä. Painoa puhelimella on huimat 219 grammaa, mikä on todella paljon ja sen huomaa myös käytössä. Ainakin aluksi paino on huomattavissa, mutta siihen tottuu käytössä. Laadullisesti Honor Magic5 Pro on vakuuttava puhelin, sillä se ei esimerkiksi natise tai anna periksi kevyesti käsien välissä taivuteltaessa.

Huippupuhelimelle tyypilliseen tapaan Honor on saanut Magic5 Prohon tuen IP68-luokituksen mukaiselle pölyn- ja vedenkestävyydelle. Puhelin kestää vettä 1,5 metrin syvyydessä 30 minuutin ajan. Laite voidaan upottaa kokonaan veteen, eikä sen mukaan ottamista esimerkiksi rannalle tai uima-altaalle tarvitse miettiä kahta kertaa pidempään. Honor Magic5 Prota voidaan käyttää myös vesisateessa pelkäämättä sen hajoamista. On kuitenkin hyvä huomata, ettei Honor anna mitään takuuta vedenkestävyydelle ja se saattaa heikentyä laitteen ikääntyessä.

Magic5 Pron etuosa on pitkälti identtinen edeltäjänsä kanssa. Näyttö peittää etuosan pinta-alasta noin 91 prosenttia, joten näytön kehykset ovat kapeat. Näyttö kaartuu voimakkaasti molemmilta kyljiltään, mutta näyttölasi kaartuu myös ylä- ja alareunasta minimaalisesti kohti kehystä. Honor on tehnyt näytön vasempaan yläkulmaan pillerin muotoisen reiän, jossa on etukamera sekä ToF 3D -tekniikka esimerkiksi parempaa kasvojentunnistusta varten. Lisäksi reiässä on valoisuuden- ja etäisyyden tunnistimet. Puheluihin käytettävä kuuloke on sijoitettu hyvin pieneen koloon näyttölasin ja alumiinikehyksen väliin. Sormenjälkilukija on integroituna näytön alareunaan.

Takaosaltaan Magic5 Pro muistuttaa edeltäjäänsä, sillä kohokohtana on selvästi ulkoneva kookas ja pyöreä kamera-alue. Kamera-alueessa on kolme kamerasensoria sekä dToF-syvyysanturi. Lisäksi mukana on LED-salamavalo ja teksti ”100X 1:1.6-3.0 ASPH.”, jolla viitataan esimerkiksi kameran kykenevän 100x zoomaukseen. Kamera-alueen keskitetyn sijainnin ansiosta puhelin ei pääse liiaksi keikkumaan sitä pöydällä käytettäessä. Honor on tuonut puhelimen takaosaan myös Honor-logon sekä pienellä präntillä tiedon valmistusmaasta sekä muita vaadittuja merkintöjä.

Puhelimen oikeassa kyljessä on virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet, mutta vasemman kyljen Honor on jättänyt kokonaan tyhjäksi. Painikkeet on valmistettu kehyksen mukaisesti alumiinista ja niiden tuntuma ja vaste ovat erinomaiset. Honor Magic5 Pron yläreunassa on yksi mikrofoni, infrapunalähetin sekä toinen laitteen kaiutinritilöistä. Laitteen alareunaan on asetettuna toinen kaiutin, mikrofoni, USB-C-tyypin latausliitin sekä SIM-korttiluukku. Honor Magic5 Prohon on mahdollista asettaa kaksi nano-SIM-korttia, mutta muistikorttipaikkaa ei löydy.

Näyttö

Honor Magic5 Prossa käytetään pitkälti samaa näyttöä kuin edeltäjässä, mutta joitakin pieniä muutoksia parempaan on kuitenkin saatu. Tarjolla on suuri 6,81 tuuman kokoinen LTPO OLED -näyttöpaneeli, jossa on QHD+ -tarkkuus, eli 2848 x 1312 pikseliä, joka takaa noin 460 pikseliä tuumaa kohden. Näytössä on korkea 120 hertsin virkistystaajuus, HDR10+ -tuki sekä 1800 nitin maksimikirkkaus.

Suurin päivitys nähdään näytön kirkkaudessa, sillä Magic5 Pron luvataan yltävän jopa 1800 nitin kirkkauteen edeltäjän ainoan 1000 nitin sijasta. Yleinen kirkkaus on kuitenkin 1300 nitiä ja 1800 nitiä saavutetaan ainoastaan HDR-sisällön kanssa. Näytössä todettiin testijakson aikana olevan vakuuttava kirkkaus, eikä ongelmia luettavuuden kanssa tullut missään kohtaa vastaan. Lisäksi näytön automaattinen kirkkaus tuntui toimivan hyvin.

Toinen huomattava parannus on PWM-himmennyksessä, joka on nostettu nyt 2160 hertsiin aikaisemmasta 1920 hertsistä. Sen luvataan parantavan kokemusta alle 100 nitin kirkkaudella ja se vähentää silmiin kohdistuvaa rasitusta. OLED-tekniikan ansiosta näyttö pystyy toistamaan värit erinomaisesti, sillä musta on oikeasti mustaa ja muutkin tummat sävyt ovat syviä. Värintoiston osalta ei ollut valittamisen aihetta, vaan ne oli oletuksena viritetty omille silmilleni miellyttäväksi. Tämän takia väriasetuksiin ei tarvinnut koskea.

Honor on tällä kertaa myös pienentänyt minimaalisesti näytön kaartuvuutta reunoilta. Näytön kaartuvuudelle ei ole mitään suuria käyttötarkoituksia, ja se varmasti jakaa myös hieman mielipiteitä. Honor oli onnistunut minimoimaan kaartuvuuden aiheuttamat haamukosketukset, joka on selvä parannus verrattuna edeltäjään. Honor on tehnyt näyttölasin ylä- ja alareunoihinkin kevyen kaartuvuuden, joka tekee näytön käytöstä erittäin miellyttävää. Esimerkiksi eleitä näytöllä tehdessä sormi liukuu lasilla todella mukavasti, eikä tökkää terävään reunaan.

LTPO-tekniikan ansiosta näytön virkistystaajuus voi vaihdella aina 1-120 hertsin välillä sisällön mukaan säästäen samalla virtaa. Korkean virkistystaajuuden ansiosta Magic5 Pron näyttö on erittäin sulava, johon on totuttu jo usean vuoden ajan muissakin puhelimissa. Honor antaa ohjelmiston puolella neljä erilaista virkistystaajuuden tilaa, jotka ovat dynaaminen, korkea (120 Hz), kohtalainen (90 Hz) sekä normaali (60 Hz). Testijakson aikana käytettiin pääasiassa dynaamista virkistystaajuutta, joka vaihtaa virkistystaajuuden sisällön mukaisesti. Näytön tarjoama kokemus oli sulava, eikä vastaan tullut ongelmia virkistystaajuuden kanssa.

Näyttö kaartuu miellyttävästi joka reunasta.

Magic5 Pron näytössä on monia muitakin ominaisuuksia, kuten videoiden parannus ja kuvataajuuden tehostin. Kuvataajuuden tehostin tunnetaan myös paremmin nimellä MEMC, jonka avulla lisätään videoiden kuvataajuutta sen sujuvammaksi ja selkeämmäksi tekemiseksi. Video parannus parantaa näytön värejä ja se mahdollistaa SDR-sisällön muokkaamisen reaaliajassa HDR-sisällöksi. Tätä varten puhelimessa on erillinen näyttöpiiri, joka mahdollistaa ominaisuuden, joka toimii tällä hetkellä YouTuben, Prime Videon ja Netflixin kanssa.

Honor Magic5 Pro -puhelimessa on myös Widevine L1 -sertifikaatti, joka takaa HDR-toiston monissa suoratoistopalveluissa, kuten YouTubessa ja Netflixissä. Esimerkiksi Netflix ilmoitti puhelimella olevan mahdollista katsoa korkeintaan Full HD -tasoista videota sekä HDR10-sisältöä. Valitettavasti Dolby Vision -tekniikkaa uutuuspuhelin ei tue.

Näyttöä varten Honor on toteuttanut tutut asetukset, joilla käyttäjät voivat säätää kokemusta paremmin omille silmille miellyttävämmäksi. Esimerkiksi näytön värejä voidaan säätää kahden oletusasetuksen avulla, jotka ovat normaali ja eloisa. Lisäksi värilämpötilaa voi säätää väriympyrästä tai oletusasetuksista, jotka ovat oletus, lämmin ja kylmä.

Käyttäjät voivat myös säätää näytön tarkkuutta kolme tarkkuuden välillä, jotka ovat suuri (2848 x 1312), normaali (2492 x 1148) sekä pieni (2136 x 984). Lisäksi tarjolla on älykäs tarkkuus, jolla näytön tarkkuutta vaihdetaan automaattisesti tilanteen mukaan. Honor on panostanut nyt myös paljon silmäystävällisiin ja nukkumisominaisuuksiin. Mukana on ”sirkadiaaninen yönäyttö”, joka säätää näytön värilämpötilaa automaattisesti kehon rytmin perusteella, jotta käyttäjä voi valmistautua yöuniin paremmin. Lisäksi käyttäjät voivat ajoittaa silmäystävällisen tilan menemään päälle tiettynä aikana.

Puhelin tukee OLED-näyttönsä ansiosta myös Always-on-display-toimintoa, jonka avulla sammutetulle näytölle saadaan näkyviin kellonaika, ilmoituksia sekä muita tietoja. Honor antaa mahdollisuuden Always-on-display-toiminnossa muokata kelloa kattavasta valikoimasta erilaisia ratkaisuja. Lisäksi useita erilaisia kellovaihtoehtoja löytyy teemakaupasta.

Tekniikka ja suorituskyky

Teknisesti Honor on lähtenyt tekemään luonnollisia päivityksiä, sillä Magic5 Prossa on Qualcommin uusin Snapdragon 8 Gen 2 -järjestelmäpiiri. Kyseessä on selvä parannus verrattuna edeltäjään, niin suorituskyvyn kuin energiatehokkuudenkin osalta. Samaa järjestelmäpiiriä ovat alkuvuoden aikana käyttäneet myös monet muut valmistajat, ja hiljattain se on nähty muun muassa OnePlus 11-, ASUS ROG Phone 7 Ultimate-, Xiaomi 13 Pro– ja Motorola Edge 40 Pro -puhelimissa.

Snapdragon 8 Gen 2 on valmistettu päivitetyllä TSMC:n 4 nanometrin prosessilla. Järjestelmäpiiri koostuu kahdeksasta ytimestä, jotka pohjautuvat ARMv9-tekniikkaan. Tehokkain on Cortex-X3-ydin, joka toimii 3,19 GHz:n kellotaajuudella. Lisäksi järjestelmäpiirissä on kaksi 2,8 GHz:n taajuudella toimivaa Cortex-A715 -ydintä sekä kaksi myös 2,8 GHz:n kellotaajuudella toimivaa Cortex-A710-ydintä. Kolme muuta ydintä toimivat 2,0 GHz:n taajuudella ja perustuvat Cortex-A510-versioon.

Grafiikkaprosessorina toimii tehokkaampi Adreno 740, ja tuettuna pitäisi olla muun muassa laitteistotason säteenseuranta parempien grafiikoiden tarjoamiseksi. Grafiikkaprosessorin pitäisi tarjota jopa 25 prosenttia parempi suorituskyky sekä 45 prosenttia parempi energiatehokkuus. Ytimien suorituskyky on parantunut 35 prosentilla.

Muistien osalta nähdään päivitystä, sillä nyt tarjolla on suuremmat muistiversiot kuin edeltäjässä. Honor Magic5 Pro on tuotu Suomessa myyntiin 12 gigatavun RAM-muistilla sekä 512 gigatavun sisäisellä tallennustilalla. Honor hyödyntää markkinoiden tuoreimpia tekniikoita, sillä RAM-muisti perustuu LPDDR5X-versioon ja tallennustila vastaavasti UFS 4.0 -versioon. Esimerkiksi uusi UFS-tallennustila tarjoaa tuplasti nopeamman lukunopeuden (2,1 Gt/s vs. 4.2 Gt/s) ja kirjoitusnopeus on vieläkin suurempi (1,2 Gt/s vs. 2,8 Gt/s). Muistikorttipaikkaa ei ole puhelimeen saatu, vaan käyttäjien on luotettava tarjolla olevaan tallennustilaan.

Suorituskyvyn osalta Snapdragon 8 Gen 2 -järjestelmäpiiri on jo hyvin tuttu, mutta siitä huolimatta ajoimme myös Magic5 Prossa läpi suorituskykytestejä. Honor ei päässyt AnTuTu-testissä yhtä vakuuttaviin tuloksiin muiden samaan piiriin perustuvien puhelimien kanssa, vaan tulokset olivat jopa yllättävän laimeita. Muissa testeissä puhelin pärjäsi täysin odotetulla tavalla.

Alapuolella olevasta taulukosta voi verrata Magic5 Pron saamia pisteytyksiä edeltäjän Magic4 Pron kanssa. Lisäksi taulukossa on Snapdragon 8 Gen 2 -järjestelmäpiiriin perustuvan Xiaomi 13 Pron vastaavat pisteet sekä Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy -järjestelmäpiiriin perustuvan Samsung Galaxy S23 Ultran vastaavat pisteet.

Testitulokset
Honor Magic5 Pro (SD8G2) Honor Magic4 Pro (SD8G1) Xiaomi 13 Pro (SD8G2) Samsung Galaxy S23 Ultra (SD8G2FG)
AnTuTu: 1 065 081 pistettä 998 057 pistettä 1 267 680 pistettä 1 204 027 pistettä
Geekbench 5 (single): 1486 pistettä 764 pistettä 1435 pistettä 1227 pistettä
Geekbench 5 (multi): 4783 pistettä 2992 pistettä 4398 pistettä 4615 pistettä
PCMark: 14 431 pistettä 12 969 pistettä 13 889 pistettä 16 139 pistettä
3DMark Wild Life Extreme: 3672 pistettä Ei tuloksia* 2 967 pistettä 3520 pistettä
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.

Snapdragon 8 Gen 2 on yksi tämän hetken suorituskykyisimmistä järjestelmäpiireistä, joka tulee selväksi myös Magic5 Prossa ajetuista suorituskykytesteistä. Suorituskyky ei tule loppumaan puhelimessa edes raskaiden pelien kohdalla. On kuitenkin hyvä muistaa, että suorituskykytestien tuloksia ei kannata katsoa aivan liian tarkasti, sillä ne eivät kerro toimivuutta todellisissa käyttöympäristöissä. Suorituskykytesteissä puhelimet laitetaan äärirajoille, mikä ei vastaa peruskäyttöä.

Testijakson aikana suorituskyvyn kanssa ei havaittu mitään ongelmia, vaan puhelin toimi nopeasti ja ilman hidasteluja. Raskaammat sovellukset ja pelitkin aukesivat puhelimessa nopeasti ja yleinen kokemus suorituskyvyn kanssa oli erinomainen. Suorituskyky on siis yksi Magic5 Pron vahvuuksista, eikä se ainakaan tule loppumaan.

Magic5 Prolle toteutettiin myös tuttu stressitesti, jonka tarkoituksena on paljastaa, kuinka vakaana suorituskyky pysyy pidemmässä käytössä. Vaikka suorituskyky riittää varmasti ongelmitta, useille on tärkeää tietää miten puhelimen suorituskyky säilyy esimerkiksi pelattaessa pitkiä aikoja. Stressitestissä ajoimme puhelimessa läpi AnTuTu-suorituskykytestin peräjälkeen yhteensä viisi kertaa.

Honor Magic5 Prolle toteutetun stressitestin tulokset.

Ensimmäisellä testauskerralla Magic5 Prolla päästiin AnTuTu-testissä 1 065 081 pisteeseen, jonka jälkeen tulokset lähtivät selvästi laskusuuntaan. Heikoin tulos saatiin viidennellä testauskerralla, jolloin päästiin enää 894 263 pisteen tasolle.

Kokonaisuudessaan suorituskyvystä katosi huimat 170 818 pistettä, joka tarkoittaa jopa -16,04 prosentin laskua. Kyseessä on huima lasku suhteutettuna jo kilpailijoita heikompaan lähtötasoon sekä ottaen huomioon Snapdragon 8 Gen 2 -järjestelmäpiirin saavutukset kilpailijoiden laitteissa.

Monissa Snapdragon 8 Gen 2 -puhelimissa lasku on ollut alle 10 prosenttia, mutta heikoimmillaan lähes 20 prosenttia. Hyviä tuloksia on nähty Xiaomi 13 -puhelimen kohdalla, jonka suorituskyvystä katosi -1,57 prosenttia samassa testissä. ASUS ROG Phone 7 Ultimate pitää kuitenkin kärkisijaa ainoastaan -1,3 prosentin suorituskyvyn laskun kanssa. Honor Magic5 Pro on siis heikoimpien joukossa suorituskyvyn vakauden ylläpitämisen kanssa.

Snapdragon 8 Gen 2 -järjestelmäpiirin on tiedetty tällä kertaa olevan selvästi edeltäjiään parempi lämmön kanssa, mutta nähtävästi Honorilla on jäänyt puhelimen jäähdytysjärjestelmän optimointi pienemmälle huomiolle. Honor ei suuremmin kehuskele puhelimen jäähdytysjärjestelmällä, mutta sisuksista löytyy kuitenkin tuttu höyrykammio sekä kuusikulmainen grafeenimateriaali, joiden tarkoituksena on johdattaa lämpöä pois järjestelmäpiiriltä.

Puhelin ei päässyt mitenkään kuumenemaan esimerkiksi stressitestin kohdalla, vaikka lämpenemistä oli havaittavissa. Magic5 Prota pystyi kuitenkin pitämään kädessä, joten lämpö ei ainakaan tule liiaksi laitteen rakenteeseen. Myöskään testijakson aikana ei tullut vastaan peruskäytössä yhtään tilannetta, jossa puhelin olisi kuumentunut. Jäähdytysjärjestelmä vaatisi kuitenkin parannusta, jotta Honor saisi pidettyä suorituskyvyn vakaampana myös pidemmässä käytössä.

Yhteyksien osalta Magic5 Prossa ei havaittu mitään merkittäviä ongelmia. 5G-yhteydet toimivat ainakin Elisan verkoissa hyvin, ja nopeudet olivat odotetulla tasolla. Magic5 Prohon on saatu tuki myös eSIM-kortille, joka korvaa tarvittaessa laitteen toisen fyysisen SIM-korttipaikan. NFC-tuen ansiosta puhelinta voidaan käyttää myös mobiilimaksamiseen.

Honor Magic5 Prossa on lisäksi Wi-Fi 6E -tuki sekä jo valmiiksi tuki Wi-Fi 7 -standardille. Värinämoottori on uutuuspuhelimessa vähintään hyvä, mutta ei markkinoiden parhaimmasta päästä. Värinäpalaute ajaa asiansa ja oli ainakin riittävä itselleni.

Muuta tekniikasta

Honor on saanut uutuuspuhelimeen edeltäjästä tutuksi tulleet ääniominaisuudet. Magic5 Pro tarjoilee lippulaivapuhelimelle tyypilliseen tapaan stereokaiuttimet, joista pääkaiuttimena toimii alareunan kaiutin ja toisena vastaavasti yläreunassa oleva puheluihin käytettävä kuuloke.

Yhteistuumin kaiuttimet tuottavat lippulaivapuhelimelta vaaditun äänentoiston, mutta yleisesti pääkaiutin tuntui olevan hieman laadukkaampi, mutta silti mukavan tasapainoinen. Mielestäni Magic5 Pron kaiuttimet pystyvät tarjoamaan yhden tämän hetken parhaimmista äänikokonaisuuksista Android-lippulaivapuhelimien joukossa, mutta edellekään ei esimerkiksi Asuksen ROG Phone 7 Ultimaten lähelläkään olla.

Honor ei tarjoa perinteistä 3,5 millimetrin kuulokeliitintä, joten se kannattaa ottaa huomioon laitetta hankkiessa. Kyseessä ei ole merkittävä puute, sillä myös ilman kuulokeliitintä pystyy elämään. Puhelimessa on Bluetooth 5.2 -yhteys, jonka avulla pystytään takamaan vakaa yhteys Bluetooth-kuulokkeisiin. Honor on tuonut puhelimeen tuen myös aptX- ja aptX HD -tekniikoille, joten äänenlaadun pitäisi olla langattomien kuulokkeiden kautta hyvä.

Ainakaan testijakson aikana langattomilla kuulokkeilla ei havaittu yhteysongelmia. Suurin ongelma kuitenkin nähtiin vajavaisissa yhteysominaisuuksissa. Magic5 Pro ei pysty synkronoimaan puhelimen ja kuulokkeiden äänenvoimakkuutta, jonka takia itse välillä hämmästelin langattomien kuulokkeiden heikkoa äänenvoimakkuutta. Äänenvoimakkuuden synkronoiminen pitäisi olla vakio-ominaisuus, mutta jostain syystä Magic5 Pro ei sitä tarjoa. Äänenvoimakkuutta pitää siis säätää erikseen nyt kuulokkeiden ja puhelimen osalta, joka on hieman hankalaa tai jopa mahdotonta joidenkin kuulokkeiden kanssa.

Honor Magic5 Prossa on edeltäjästään tutuksi tullut AI-tietosuojapuhelu-ominaisuus, joka on toteutettu pietsosähköisen näytön avulla. Ominaisuuden avulla puheluiden ääni pysyy yksityisenä, eikä puhelu vuoda muille. Ominaisuutta ei kovin hyvin pystytty testaamaan testijakson aikana, mutta yleisesti puheluiden ääni ei kuulunut kovinkaan voimakkaasti ympärillä oleville ihmisille.

Honor on lähtenyt tekemään puhelimen sormenjälkilukijaan selviä muutoksia, jotka eivät ainakaan itseäni suuremmin ilahduta. Honor on vaihtanut edeltäjän ultraäänisormenjälkilukijan normaalimpaan optiseen sormenjälkilukijaan. Kyseessä on selvästi päivitys huonompaan, vaikka nykyinenkin toteutus ajaa asiansa ja löytyy myös monista kilpailijoista.

Toinen selvä heikennys nähdään sormenjälkilukijan sijainnissa. Edeltäjässä lukija oli vielä korkeammalla näytössä, mutta nyt se on lähes näytön alareunassa. Luonnollisempaa olisi, jos lukija olisi pari senttimetriä korkeammalla, jolloin peukalo osuisi siihen helpommin. Sormenjälkilukijalle on oma kuvakkeensa näytöllä, mutta sitä varten on toteutettu myös kuusi erilaista animaatiota. Animaatiota ei saa valitettavasti kokonaan pois.

Sormenjälkilukijan todettiin olevan mukavan nopea ja monesti riittävän varma. Jos sormi on likainen tai märkä, niin silloin vastaan tulee enemmän virhetunnistuksia. Itsellä sormenjälkilukijan käyttäminen jäi yllättävän vähäiseksi, sillä kasvojentunnistus tuntui toimivan sen verran hyvin.

Android-maailmassa Honorin lippulaivapuhelin erottuu 3D-kasvojentunnistuksen kanssa. Useimmissa Android-puhelimissa nähdään etukameraan perustuva kasvojentunnistus, mutta Magic5 Prossa on erillinen 3D-syvyyskamera etuosassa. Kyseessä on selvästi turvallisempi ja tarkempi kasvojentunnistus kuin etukameraan perustuva kasvojentunnistus.

Testijakson aikana itse käytin kasvojentunnistusta, sillä sen toimivuuteen voi luottaa. Kasvojentunnistus ei ole mitenkään liian hidas, jonka lisäksi se toimii erinomaisesti myös heikossa valaistuksessa tai pimeässä. Kasvojentunnistus on kätevä ja toimiva ratkaisu Honor Magic5 Prossa. Valitettavasti se ei toimi kuitenkaan maskin tai aurinkolasien kanssa. Kasvojentunnistusta ei voida myöskään käyttää tunnistautumiseen esimerkiksi pankkisovelluksissa.

Magic5 Prossa on edeltäjästäkin tutuksi tullut infrapunalähetin, joka sijaitsee puhelimen yläreunassa. Infrapunalähettimen ansiosta puhelinta pystyy käyttämään kaukosäätimenä Älykäs ohjain -sovelluksen avulla. Ominaisuus on kätevä, sillä suoraan puhelimella voi ohjata perinteistä televisiota tai muita kauko-ohjattavia kodinlaitteita. Kaikille infrapunalähettimestä ei ole suurta hyötyä, mutta jos sitä oppii käyttämään, niin siitä saa kaiken hyödyn irti.

Akku ja lataus

Honor on saanut Magic5 Prohon nyt edeltäjää selvästi suuremman 5100 milliampeeritunnin akun, joten kasvua on saatu peräti 500 milliampeerituntia. Yleisesti suurempi akku sekä virtapihimpi järjestelmäpiiri antavat luvan odottaa aikaisempaa parempaa akunkestoa. Ainakin testijakson aikana akunkeston todettiin olevan erinomaisella tasolla.

Usein iltaisin akkua puhelimessa oli omalla aktiivisella käytölläni 25-35 prosenttia, joka on miellyttävän hyvä tulos. Akku ei koskaan loppunut kesken päivän, ja alle 15 prosentin varaukseen päästiin vain yhtenä mittausjakson päivänä. Jopa aktiivisella käytöllä Magic5 Pron akku riittää mainiosti yhdeksi päiväksi, mutta kevyemmällä käytöllä kahdenkin päivän akunkesto on varmasti mahdollinen.

Aktiivisen päivän aikana puhelinta käytettiin kuvaamiseen, sosiaalisen median selaamiseen, viestittelyyn, videoiden katseluun sekä muutamiin puheluihin. Puhelin oli myös monesti yhdistettynä Bluetooth-laitteisiin, kuten kuulokkeisiin tai kaiuttimeen, joiden kautta musiikkia kuunneltiin päivän aikana parhaimmillaan useita tunteja. Aktiivinen käyttäminen ei kuitenkaan pitänyt sisällään raskaiden mobiilipelien pelaamista.

Latauksen osalta Honor on ottanut erikoisesti pakkia, sillä puhelimessa ei ole edeltäjästä tuttua 100 watin latausta. Magic5 Prossa on nyt perinteisempi 66 watin tehoinen langallinen lataus. Honor ei ole tällä kertaa antanut mitään tarkkoja lukuja latausnopeuksista, jonka takia toteutimme tutun lataustestin. Honor toimittaa mukana myös 66 watin pikalaturin, joten sitä ei tarvitse ostaa erikseen.

Honor Magic5 Pron akun latausnopeus mukana toimitettavalla 66 watin laturilla.

Langallisesti ladattuna Magic5 Pron suuri akku latautuu tyhjästä täyteen 50 minuutissa, joka on hyvä saavutus. Toki jäädään selvästi jälkeen edeltäjän latausnopeudesta, mutta Honor voittaa kuitenkin Samsungin ja Applen saman hintapisteen puhelimien latausnopeudet.

15 minuutissa akkua saatiin 43 prosenttia ja 30 minuutin kohdalla akkua oli 71 prosenttia. 90 prosentin varaus saavutettiin 41 minuutissa, joten lataus hidastuu loppua kohden mentäessä. Esimerkiksi ensimmäiset 10 prosenttia vaativat latautuakseen 3 minuuttia ja viimeiset vastaavasti 9 minuuttia.

Mielenkiintoista on, että akun latauksesta on tällä kertaa karsittu verrattuna edeltäjään. Kyseessä on suuntaus, jota ei varmasti kukaan odottanut. Toki nykyinen pikalataus on edelleen hyvä ja sen avulla saadaan muutamassa minuutissa tunneiksi lisää akkua. Pikalatauksiin päästään vain Honorin omalla laturilla, sillä Magic5 Pro ei tue yleisiä pikalatausstandardeja. Myöskään Honorin oma laturi ei tue kyseisiä standardeja. Mielestäni puhelimessa ja laturissa olisi hyvä olla tuki ainakin USB Power Delivery -standardille.

Magic5 Prossa on tuki myös langattomalle lataukselle, mutta siitäkin on hieman karsittu. 100 watin langattoman latauksen sijasta uutuusversiossa on vain 50 watin langaton lataus. Kaikki hyöty latauksesta saadaan irti ainoastaan Honorin omalla 70 euroa maksavalla langattomalla latausalustalla. Valitettavasti latausalustaa Honor ei toimittanut testattavaksi, jonka takia emme vielä tässä vaiheessa pystyneet toteuttamaan Magic5 Prolle lataustestiä langattomasti.

Honor Magic5 Prossa on lippulaivapuhelimelle tyypilliseen tapaan tuki 5 watin käänteiselle langattomalle lataukselle. Ominaisuuden avulla pystytään lataamaan esimerkiksi toista Qi-standardia hyödyntävää puhelinta tai muita langatonta latausta tukevia laitteita helposti. Tämä mahdollistaa esimerkiksi kuulokkeiden tai älykellojen lataamisen reissun päällä, eikä kaikille laitteille tarvitse olla omia latureita mukana.

Pakkastesti

Testijakson aikana Magic5 Pro laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa sammutettu sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Magic5 Pro laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen akunvarausta oli jäljellä 100 prosenttia, joten akkua ei ollut kulunut ollenkaan. OLED-tekniikan ansiosta näyttö ei ottanut itseensä pakkasessa, vaan toimi ongelmitta. Myös näyttöön integroitu sormenjälkilukija toimi hyvin. Pakkasessa puhelimen kamera oli käytettävissä, mutta salaman toimivuutta oli rajoitettu. Honor oli myös rajoittanut latausta.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akun varauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Magic5 Pron näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut ainoastaan 10 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 90 prosenttia. Akun kuluminen oli testissä normaalilla tasolla, sillä yleisesti tässä testissä kuluu akkua 5-15 prosenttia. Myöskään tämän toisen testauskerran aikana ei havaittu muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisessä testissä.

Pakkastesti osoitti, että Magic5 Pro on suunniteltu kestämään pakkasta. Akun kuluminen ei ollut radikaalisti suurempaa. Honor oli toki rajoittanut salaman käyttöä kamerassa sekä hidastanut akun latauksen lähes nollaan. Puhelin palautui kuitenkin normaaliksi muutamassa minuutissa huoneenlämmössä.

Kamerat

Kameroiden osalta Honor on lähtenyt tekemään odotettuja parannuksia, ja tarjolla onkin yksi tämän hetken vakuuttavimmista kamerapuhelimista. Magic-sarjassa nähdään Honorin kaikista kehittyneimmät kameratoteutukset niin teknisesti kuin ohjelmistollisesti. Kameroita puhelimen takaosassa on kolme, jotka ovat pääkameran rinnalla ultralaajakulmakamera sekä periskooppikamera.

Puhelimen pääkamerana toimii 50 megapikselin tasoinen sensori, joka on kooltaan 1/1.12 tuumaa ja siinä on 1.4 mikronin pikselikoko. Pääkamerassa on f/1.6-aukko, 23 millimetrin polttoväli sekä optinen kuvanvakautus. Kamera tukee automaattista tarkennusta sekä laserautomaattitarkennusta. Honor ei ole kertonut kameran valmistajaa, mutta teknisesti kyseessä on merkittävä päivitys verrattuna edeltäjän kamerasensoriin.

Ultralaajakulmakamera on Magic5 Prossa myös tarkkuudeltaan myös 50 megapikseliä, mutta kyseessä ei ole sama sensori kuin pääkamerassa. Kokoa sensorilla on 1/2.76 tuumaa ja mukana on f/2.0-aukolla varusteltu linssi. Ultralaajakulmakamera tukee lisäksi automaattitarkennusta sekä sen avulla voidaan ottaa kuvia 122 asteen kuvakentällä.

Kolmas kameroista on periskooppikamera ja sen tarkkuus yltää myös 50 megapikseliin. Käytetystä sensorista ei ole tarkkoja tietoja olemassa. Kyseessä on periskooppityylisesti toteutettu optiikka, joten linssissä on f/3.0-aukko sekä 90 millimetrin polttoväli. Periskooppikamera tukee vaiheentunnistavaa automaattitarkennusta ja siinä on optinen kuvanvakautus. Kameralla päästään 3,5x optiseen zoomaukseen sekä jopa 100x digitaaliseen zoomaukseen.

Honor Magic5 Pron takaosassa on kolmen kameran ohella myös dToF-sensori syvyysterävyyden taltioimista ja lasertarkennusta varten. Lisäksi mukana on flicker-sensori. Honor on varustellut puhelimen 12 megapikselin tasoisella etukameralla, jossa on 1.22 mikronin pikselikoko sekä f/2.4-aukko. Etukamerassa on 100 asteen kuvakenttä. Lisäksi edessä on ToF 3D -sensori syvyysterävyyden taltioimista varten.

Puhelimen uutena juttuna on tänä vuonna ”Honor Falcon” -järjestelmä, jonka ansiosta kuvista pitäisi tulla hyviä jokaisessa tilanteessa. Osana tätä on uudistettu Motion Sensing -ratkaisu, joka pystyy tekoälyn avustuksella valitsemaan parhaan kuvan useiden vaihtoehtoehtojen joukosta 1,5 sekuntia ennen ja jälkeen kuvan ottamisen. Mukana on myös muut Honorin ohjelmistolliset kuvantamisratkaisut, joilla pyritään tekemään kuvista tarkempia ja taltioimaan tilanteet vaivattomammin.

Honor Magic5 Pron kamerat lyhyesti:

  • Takaosan kolmoiskamera:
    • Pääkamera: 50 megapikseliä (f/1.6, 23 mm, 1/1.12”, 1.4 µm, PDAF, LAF, OIS)
    • Ultralaajakulma: 50 megapikseliä (f/2.0, 13 mm, 1/2.5”, AF, 122 asteen näkökenttä)
    • Periskooppikamera: 50 megapikseliä (f/3.0, 90 mm, PDAF, OIS, 3,5x optinen zoom, 100x digitaalinen zoom)
    • Muut sensorit: 8*8 dToF Laser-tarkennussensori
  • Etukamera: 12 megapikseliä (f/2.4, 1.22 µm, 100 asteen näkökenttä) + ToF 3D -syvyyssensori

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.

Pääkamerassa Honor hyödyntää pikseleiden yhdistämistekniikkaa, sillä kuvista tulee tarkkuudeltaan 12,2 megapikselin tasoisia. Neljä pikseliä yhdistetään yhdeksi, mutta erikoisesti Honor hieman rajaa reunoilta. Yleisesti 50 megapikselin kameroissa lopputulokseksi saadaan noin 12,5 megapikselin kuvia. Testijakson aikana kameraa käytettiin pääasiassa oletusasetuksilla, mutta myös 50 megapikselin kuvien taltioiminen on mahdollista erillisessä kuvaustilassaan.

Kuvien laatu erityisesti hyvässä valaistuksessa pääsi vakuuttamaan, sillä Magic5 Prolla taltioidut kuvat ovat yksiä tämän hetken parhaimpia. Huomattavin vahvuus kuvissa on yksityiskohtien suuri määrä, mutta Honor ei ole kuitenkaan yliterävöittänyt kuvia. Kuvissa on luonnolliset värit ja ylimääräistä melua ei ole havaittavissa.

Joissakin tilanteissa kamera tuntui hieman ylivaloittavan kuvia, joka nähdään myös esimerkiksi osan testikuvien taivaan taltioinnissa. Huomattavasta ongelmasta ei ollut kyse, mutta toisinaan sen huomasi selvästi. Yleisesti kuvissa oli myös todella hyvä dynaaminen alue, joka on tasapainossa kokonaisuuden kanssa.

Magic5 Pron pääkamera tekee taikojaan myös heikossa valaistuksessa, sillä kuvanlaatu on kategoriassaan erinomainen. Kuvissa on erittäin paljon yksityiskohtia ja tarkkuus on hyvä. Kuviin saadaan minimaalisesti enemmän melua kuin normaalitilanteessa, mutta se ei kuitenkaan lisäänny radikaalisti. Värimaailmaltaan kuvat ovat luonnollisia ja kokonaisuus on kuvissa erinomainen. Pääkamera tukee myös erillistä yökuvaustilaa, mutta yleisesti merkittävää eroa se ei saanut aikaiseksi.

Mielestäni Honor on päässyt selvästi eteenpäin kuvanlaadun kanssa. Magic5 Pro on yksi tämän hetken parhaimmista kamerapuhelimista ja varmasti Honorin valikoimasta paras. Kuvanlaatuun on saatu parannuksia verrattuna edeltäjään, sillä pääkamera on vahvoilla jokaisessa kuvaustilanteessa. Yksi mainittava ominaisuus on kuvien ottamisen nopeus. Vaikka kohde liikkuu, niin kohteesta saadaan todella tarkka, eikä liikettä ole havaittavissa.

Lisäksi testissä kameran mitattiin pystyvän ottamaan 100 kuvaa vain 7,5 sekunnin aikana. Tämä tarkoittaa yhden kuvan ottamisen nopeuden olevan ainoastaan 0,075 sekuntia, joka on vaikuttava lukema. Monissa muissa puhelimissa kuvan ottaminen kestää selvästi pidempään. Sarjakuvaus onnistuu yksinkertaisesti painamalla kameran laukaisinpainiketta pitkään pohjassa.

Alapuolella on muutamia testikuvia, jotka ovat otettuna pääkameralla.

Ultralaajakulmakamerassa käytetään myös pikseleiden yhdistämistekniikkaa ja nyt lopputulokseksi saadaan 12,6 megapikselin kuvia. Myös ultralaajakulmakameraa voidaan käyttää 50 megapikselin tarkkuudella, mutta testijakson aikana keskityttiin oletusasetuksilla kuvaamiseen.

Kuvat ultralaajakulmakameralla ovat hyvällä tasolla. Kuvissa on jälleen paljon yksityiskohtia, vaikkakaan ei yhtä paljoa kuin pääkameralla. Tarkkuus on myös hyvin miellyttävällä tasolla, mutta lisääntyvää pehmeyttä havaitaan reunoja kohden mentäessä. Tämä ei ole suurta, eikä se varmasti ketään haittaa. Melua kuvissa ei ole juurikaan havaittavissa.

Värien osalta ultralaajakulmakamera on myös erinomainen, sillä värit taltioituvat luonnollisesti. Havaittavissa oli kuitenkin pääkamerasta tutuksi tullutta ylivalottamista kirkkaassa taivaassa, joka oli läsnä vain harvoissa tilanteissa. Dynaaminen alue kuvissa on jälleen laaja.

Ultralaajakulmakamera jatkaa vahvaa suorittamistaan myös heikossa valaistuksessa kuvattaessa. Kuviin saadaan miellyttävän paljon valoa, hyvin yksityiskohtia sekä hyvin vähän melua. Toki pehmeys lisääntyy, mutta ei aivan yhtä paljoa kuin itse odotin.

Alapuolella on muutamia testikuvia, jotka ovat otettuna ultralaajakulmakameralla.

Ultralaajakulmakameraa voidaan käyttää myös makrokuvaamiseen, joten makroja varten puhelimeen ei ole tarvinnut tuoda erillistä kameraa. Ultralaajakulmakameran tukiessa automaattitarkennusta, niin makrokuvia voidaan ottaa miellyttävän läheltä kuvattavaa kohdetta. Lähin tarkennusetäisyys on 2,5 senttimetriä.

Kuvista saadaan hyviä, vaikka ne ovatkin melko pehmeitä. Makrokuvaaminen tuskin on se tärkein asia, jota puhelimella tehdään, mutta nyt sellainenkin tarjotaan sitä käyttäville. Makrokuvat ovat hyviä, jos valoa on tarpeeksi, mutta heikossa valaistuksessa kuvat eivät ole kovin laadukkaita. Alapuolella on muutamia testikuvia, jotka ovat otettuna makrotilassa.

Telekamerassa on myös käytössä pikseleiden yhdistäminen, eli kuvat tallennetaan oletuksena 12,6 megapikselin tarkkuudella. Myöskin telekameralla voidaan ottaa 50 megapikselin tasoisia kuvia omassa erillisessä kuvaustilassaan. Magic5 Pron telekamera tukee 3,5x optista zoomausta, jonka lisäksi mukana 10x zoomaustila, joka on toteutettu hybridiratkaisulla. Lisäksi käyttäjät voivat tietysti zoomata aina 100-kertaiseksi asti, jos niin haluavat.

3,5-kertaiset kuvat ovat laadultaan erinomaisia, sillä niissä on samat vahvuudet kuin muidenkin kameroiden kuvissa. Hyvässä valaistuksessa kuvista saadaan yksityiskohtaisia ja tarkkuus on tasapainossa kokonaisuuden kanssa. Kuvissa on laaja dynaaminen alue, luonnolliset värit ja vain vähän melua.

Heikossa valaistuksessa telekameralla saadaan myös hyviä kuvia aikaiseksi. Mitään merkittävää laadun heikkenemistä ei ole esillä, vaan kuvat ovat edelleen tarkkoja sekä yksityiskohtaisia. Tuettuna on myös erillinen yökuvaustila, mutta se ei tuota juurikaan eroavia kuvia verrattuna normaalitilassa otettuihin kuviin.

Alapuolella on kuvia, jotka ovat otettuna 3.5x zoomaustilalla.

10-kertaisesti zoomattaessa tarjolla ei ole enää erillistä kameraa, vaan siinä käytetään hyödyksi telekameraa. Kuvat ovat laadullisesti yllättävän hyviä, sillä yksityiskohtia saadaan erittäin mukavasti, eikä pehmeys ole liian vahva ottaen huomioon zoomaustason. Kuvat ovat ihanteellisessa kuvaustilanteessa erinomaisia, mutta hiekommassa valaistuksessa pehmeys lisääntyy selvästi.

Zoomaus onnistuu aina 100-kertaiseksi asti, mutta näistä ei ole testikuvia. Mielestäni kuvat ovat vielä 20-30x tasolla kohtuullisia, mutta kaikki tästä yli on melko turhaa. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat 10x zoomattuja.

Testijakson aikana puhelimella tuli onnistuttua nappaamaan myös muutamia muita mielenkiintoisia kuvia. Honor Magic5 Pro pystyy taltioimaan yllättävän hyvin esimerkiksi revontulet. Alapuolella on kuvia, joissa nähdään revontulen eri värisävyt, aaltoilu sekä kirkkaimmat tähdet taivaalla. Kamerassa on myös tuki yövideokuvaukselle, jota testattiin revontulia kuvattaessa. Aivan peruskuvien tavoin revontulia ei saatu näkymään videolle, mutta se tuntui toimivan kuitenkin kohtuullisesti.

Lisäksi puhelimella voidaan ottaa kuvia myös kuusta hyvien zoomausominaisuuksien ansiosta. Honor on toteuttanut  niin sanotun ”superkuu”- tilan, jolla kuusta voidaan tekoälyoptimoinneilla ottaa kuvia 50x ja 100x zoomaustasoilla. Kyseistä tilaa ei kuitenkaan testijakson aikana testattu. Alapuolella oleva kuukuva on otettu perustilassa.

Honor ei ole unohtanut videokuvausominaisuuksia, sillä tarjolla on samoja tuttuja erikoisuuksia kuin edeltäjämallissakin. Honor ei toki ole kilpailijoiden tasolla kaikilta osin, sillä Magic5 Prossa ei ole tukea 8K-videokuvaukselle, sillä korkein mahdollinen on 4K 60 fps -kuvaus. Lisäksi 4K-kuvaus on rajoitettu vain 15 minuuttiin, joka on melko vähän.

Mielestäni yleisesti puhelimella pystytään taltioimaan hyvää jälkeä 4K-tarkkuudella niin hyvässä kuin heikossakin valaistuksessa. Laatu on huippuluokkaa. Videoihin taltioituu myös ääni selkeästi esimerkiksi keikalla kuvattaessa. Magic5 Pro tukee myös kameroiden välillä vaihtamista kesken kuvaamisen, mutta vaihtaminen ei ole kuitenkaan toteutettuna kovinkaan sulavasti, vaan sen huomaa selvästi pienenä hyppäyksenä videossa. Toki parannusta on mielestäni saatu verrattuna edeltäjään.

Elokuva-tila

Videokuvauksen puolelle Honor on toteuttanut muutamia mielenkiintoisia ominaisuuksia, sillä mukana on esimerkiksi elokuva-tila ja tarjolla on myös muita elokuvamaisia ominaisuuksia, kuten 10-bittinen 4K 60 fps Log Video -kuvaus. Honor on toteuttanut myös erilaisia kuvausfilttereitä, joilla voi vaihtaa videon tunnelmaa helposti.

Etukamera on teknisesti pitkälti identtinen kuin edeltäjämallissa, ja kyseessä on niin sanottu ultralaajakulmakamera 100 asteen kuvakentällä. Honor tarjoaa kolme erillistä kuvaustilaa, jotka ovat 0,7x, 0,8x sekä 1x. Kamera itsessään taltioi 12,5 megapikselin tasoisia kuvia.

Kuvanlaatu etukamerassa on hyvä, sillä kuvista saadaan tarkkoja sekä yksityiskohtaisia. Laatu on loistava esimerkiksi aktiivisesti selfieitä kuvaaville henkilöille. Kameran rinnalla on myös dToF-sensori, jolla saadaan taltioitua muotokuvatilassa miellyttävä taustasumennus myös selfiekuviin. Etukameran yksi hienouksista on tuki 4K-videokuvaukselle, jota ei valitettavasti löydy kaikista kilpailijoista.

Honor on uudistanut kamerasovellusta hieman, ja mukana on monia toivottuja parannuksia käytännöllisyyttä ajatellen. Ideologialtaan sovellus on pysynyt ennallaan, mutta joitakin kuvakkeita on päivitetty.

Kamerasovelluksen päänäkymässä on esillä karusellimainen ominaisuusvalitsin, jossa voidaan vaihdella erilaisien tilojen välillä (aukko, yö, muotokuva, valokuva, videot, elokuva, pro ja lisää-valikon takaa löytyy enemmän). Päänäkymästä pääsee käsiksi myös aikaisemmin otettuihin kuviin sekä voidaan vaihtaa yhdellä painalluksella taka- ja etukameroiden välillä.

Sovelluksen yläreunassa on Honor Lens -ominaisuus, jonka avulla voidaan skannata esim. QR-koodeja. Kameran yläreunassa on myös asetukset salamalle, filttereille sekä AI-kuvauksen aktivointi. Kameran päänäkymässä on myös zoomisäädin, jonka sijaintia on muutettu. Nyt painikkeet ovat vaakasuunnassa laukaisinpainikeen yläpuolella. Aikaisemmin ne sijaitsivat sovelluksen oikeassa reunassa, jossa niiden käyttäminen oli ongelmallista. Zoomisäätimessä on pikavalinnat ultralaajakulmalle (0,5x), pääkameralle (1x), optiselle zoomille (3.5x) sekä digitaaliselle zoomille (10x).

Honor Magic5 Prohon on tuotu myös pro-tila, jossa pystyy säätämään kaikkien kameroiden asetuksia manuaalisesti. Pääkamerassa on mahdollista säätää ISO-arvoa (50 – 6400), suljinnopeutta (1/6400 s – 30 s), valotuksen korjausta (-4…+4), valkotasapainoa sekä tarkennusta. Manuaalitilaa voi käyttää myös ultralaajakulmakameralla ja telekameralla. Honor mahdollistaa myös RAW-kuvien taltioinnin. Pro-tilassa on mahdollista vaihtaa myös videokuvauksen puolelle, jolloin saadaan videota kuvattaessa manuaalisäädöt esille.

Vaikka kamerasovellus on tällä kertaa saanut päivityksiä ulkoasuun, niin toiminnallisuudet ovat edelleen täysin samanlaiset kuin aikaisemmin. Kyseessä ei ole huono asia, mutta henkilökohtaisesti haluaisin nähdä Honorilta jotain muutakin kuin Huawein kopiointia. Monet asetukset ovat edelleen liian vaikeasti löydettäessä, vaikka ne voisi tuoda esille helpomminkin. Kamerasovellus oli tällä kertaa kohtuullisen nopea, mutta ei kuitenkaan nopeimmasta päästä. Esimerkiksi kuvaustilojen välillä siirtyminen saattoi toisinaan kestää. Kuvien ottamisessa ei ollut mitään viivettä.

Käyttöjärjestelmä

Honor Magic5 Prossa hyödynnetään uutta MagicOS 7.1 -ohjelmistoa, joka toimii Googlen uusimman Android 13 -käyttöjärjestelmän päällä. Honor pyrkii selvästi erottumaan Huaweista nyt vaihtamalla käyttöliittymän nimeä, mutta valitettavasti se ei vieläkään näy ohjelmistokokemuksessa. Testijakson aikana puhelin sai pari päivitystä ja tuoreimman ohjelmistoversion mukana oli Googlen 1. maaliskuuta 2023 julkaisemat tietoturvakorjaukset.

Honor on parantanut merkittävästi puhelimen päivityslupausta, sillä edeltäjän 2 + 2 vuoden lupaus on parantanut 3 + 5 vuoden lupaukseksi. Magic5 Pro on saamassa siis kolme Android-versiopäivitystä sekä 5 vuoden ajan tietoturvapäivityksiä. Puhelimelle on lupa odottaa Android 14-, 15- ja 16 -päivityksiä, jonka lisäksi tietoturvaa tullaa päivittämään vielä alkuvuodesta 2028. Päivityslupaus alkaa olemaan jo kunnossa, mutta ei vielä aivan Samsungin ja muutaman muun kilpailijan lupaaman 4 + 5 vuoden tasolla. Honor on kuitenkin menossa hyvään suuntaan ja nyt lupaus on hintaluokassa riittävällä tasolla.

Vaikka lupaus on parantunut, niin Honorin ongelmana on päivityksien nopeus sekä luotettavuus. Honor ei ole pystynyt tarjoamaan päivityksiä nopeasti, sillä esimerkiksi Android 13 on saatu toistaiseksi vain yhteen vanhempaan puhelimeen päivityksenä. Lisäksi Honorin suunnitelmissa on hyppiä Android-versioiden yli, joten toisinaan myös joitakin Android-versioita jätetään kokonaan päivittämättä. Honorilla on siis vielä tekemistä, jotta yritys pystyy vakuuttamaan olevansa uskottava päivityksien suhteen.

Lupaus on siis parempaan päin, mutta vasta tulevat vuodet paljastavat miten se tullaan täyttämään. Euroopassa ja varsinkin Suomessa päivityslupauksien tärkeys on kasvanut kuluttajien keskuudessa, sillä puhelimia halutaan pitää aikaisempaa pidempään. Puhelinvalmistajalta myös erinomainen ekoteko on antaa mahdollisuus käyttää puhelimia turvallisesti pidempään, tarjoamalla ajantasaisen ohjelmiston vuosiksi eteenpäin.

Ohjelmiston osalta on hyvä nostaa Honorin kohdalla esille Googlen palvelut, jotka siis ovat vakiona osa Honor-puhelimia. Honor on irtautunut Huaweista muutama vuosi sitten, joten Honorilla ei ole mitään rajoitteita taakkanaan. Googlen palvelut tekevät kokemuksesta tasavertaisen pahimpien kilpailijoiden kanssa, joten tutut sovellukset voi ladata nyt normaaliin tapaan ja ilman ongelmia.

Honor on vaihtanut oman käyttöliittymän nimen Magic UI:sta nyt MagicOS:ksi. Nimen vaihtamisen myötä kyseessä on Honorin mukaan ”käyttöjärjestelmä, joka perustuu Android 13 -versioon”. Kokemuksen osalta mitään mullistavaa uutta ei ole saatu, vaan MagicOS 7.1 on kokemukseltaan hyvin tuttua vanhaa Huaweita. Tarjolla on pitkälti samat ominaisuudet kuin aikaisemmin, mutta mukaan on saatu pieniä parannuksia, optimointeja kuvakkeisiin, laitteiden väliseen liitettävyyteen sekä yleiseen toimivuuteen.

Kuten usein on tullut todettua, niin ohjelmistokokemus on kuin paluu Huawein aikaan. Kuvakkeet ja yleinen ilme ovat jo vanhentuneet, eikä Honor hyödynnä Googlen tekemiä Androidin laajuisia muotoiluelementtejä, kuten Material Youta. Mielestäni Honorin pitäisi uudistaa käyttöliittymää selvästi, jotta päästäisiin kokonaan eroon Huawein taakasta ja yhtiö pystyisi rakentamaan omaa identiteettiään.

Mielestäni ei olisi yhtään pahitteeksi tuoda mukaan elementtejä puhtaasta Androidista, jota arvostetaan vahvasti ainakin Euroopan markkinoilla. Nyt Honorin tarjoama ohjelmistokokemus on tunkkainen tuulahdus menneisyydestä. Honorilla on ollut pari vuotta aikaa erottautua ohjelmiston osalta Huaweista, mutta syystä tai toisesta näin ei ole haluttu tehdä.

Testijakson aikana havaittiin Honorille tyypillisiä ongelmia ilmoituksien kanssa, jotka johtuvat todennäköisesti aggressiivisesta virranoptimoinnista. Esimerkiksi Snapchatin kanssa oli havaittavissa, että ilmoitukset eivät tule läpi, jos sovellusta ei ole avannut muutamaan tuntiin. Lisäksi vastaavia ongelmia havaittiin myös muutamissa muissa sovelluksissa. Honorin pitäisi onnistua optimoimaan virranhallinta niin, että sovelluksien ilmoituksien läpitulemiseen ei oletusarvoisesti kosketa, sillä nyt itseltä jäi huomaamatta testijakson aikana monia tärkeitä viestejä.

Mitään muita merkittäviä ongelmia ei Magic5 Pron ohjelmistossa havaittu. Honor on saanut optimoitua ohjelmiston toimimaan sulavasti ja ilman bugeja, joka on aina ilo havaita. Vaikka ohjelmisto alkaa olemaan vanhanaikainen, niin onneksi kokemus on saatu optimoitua lippulaivapuhelimelle vaaditulla tavalla.

Yhteenveto

SuomiMobiili suosittelee Honor Magic5 Pro -puhelinta.

Honor Magic5 Pro on tähän mennessä vakuuttavin Honor-älypuhelin, jota olen koskaan käyttänyt. Puhelimen kanssa on menty mukavasti eteenpäin tärkeissä osa-alueissa verrattuna edeltäjämalliin. Honor on myös selvästi asemoimassa itseään enemmän premium-brändiksi, mutta uutuuspuhelimessa on edelleen Huawei-tausta vahvasti läsnä niin hyvässä kuin pahassakin. Jos hakusessa on uusi lippulaivapuhelin, niin Honor Magic5 Pro on yksi loistavista vaihtoehdoista.

Itse tykkäsin käyttää puhelinta todella paljon, sillä se tuo mieleen Huawein ajoilta tutut erinomaiset lippulaivapuhelimet. Honor Magic5 Pro vakuutta laadullaan, sillä puhelin istuu käteen erinomaisesti ja samalla laitteesta on tehty kestävä IP68-luokituksen ansiosta. Teknisellä puolella selviä vahvuuksia ovat kirkas ja sulava OLED-näyttöpaneeli sekä Snapdragon 8 Gen 2 -järjestelmäpiirin mukanaan tuoma suorituskyky. Suomessa tarjolla olevassa versiossa on myös erittäin paljon muistia ja tallennustilaa.

Kameroiden osalta Magic5 Pro on yksi kategoriansa parhaimmista. Kamerat ovat huolellisesti suunniteltu, jonka lisäksi kuvanlaatu kaikilla kameroilla on lippulaivatasoista. Kamerat tuottavat hyvää jälkeä joka tilanteessa, jonka lisäksi kuvia otetaan erittäin nopealla tahdilla. Muita vahvuuksia ovat hyvä akunkesto, monipuoliset latausmahdollisuudet sekä eSIM-tuki. Magic5 Pro erottuu joukosta 3D-kasvojentunnistuksella. Puhelimessa on myös pääosin riittävä päivitystuki, vaikka ei parhaimmasta puhutakaan.

Heikkouksia ei ole paljoa, mutta niitä kuitenkin on. Suorituskyvyn todettiin laskevan rajusti pidemmässä käytössä, joten Honor ei ole saanut suorituskykyä optimoitua kilpailijoiden tavoin. Videokuvauksen osalta Magic5 Prossa ei ole tukea 8K-kuvaukselle ja 4K-kuvaus on rajoitettu hölmösti vain 15 minuuttiin. Selvin heikkous on ohjelmisto. Se ei ole käyttökelvoton, mutta se on pitkälti vanhaa Huaweita, joka kaipaisi selvästi enemmän kasvojenkohotusta ja ”honormaisuutta”. Puhelimessa on hyvä ottaa huomioon myös muistikorttipaikan ja kuulokeliittimen puutteet.

1200 euron hinnoittelua voidaan pitää melko korkeana, mutta toisaalta Magic5 Pro tarjoaa myös rahalle vastinetta. Honorilla on kuitenkin tekemistä brändin kanssa, sillä Honor tunnetaan edelleen ”Huawein halpabrändinä”, sillä monet eivät välttämättä ole valmiita maksamaan yli tonnia vanhojen mielikuvien takia. Honor Magic5 Pron suurimmat haastajat tällä hetkellä olevat 1299 euron hintainen Xiaomi 13 Pro sekä 1249 euron hintainen Samsung Galaxy S23+.

Honor Magic5 Pro on tuotu Suomessa saataville huhtikuussa 2023 ja se on valittavissa kahdessa väriversiossa, jotka ovat musta Black sekä vihreä Meadow Green. Puhelimesta on tarjolla yksi muistivariantti, jossa on 12 gigatavua RAM-muistia sekä 512 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Hintaa puhelimella on 1199 euroa.

Honor Magic5 Pro

9

Honor Magic5 Pro on upea puhelin teknisesti, mutta ei niin upea ohjelmistokokemuksen osalta.

Hyvää
  • Laadukas ja tyylikäs rakenne
  • IP68-luokituksen mukaisesti pölyn- ja vedenkestävä
  • Laadukas ja teknisesti huippuluokkainen OLED-näyttöpaneeli
  • Snapdragon 8 Gen 2 tarjoaa erinomaisen suorituskyvyn
  • Suuri 12 + 512 gigatavun muistiversio
  • Erinomainen kamerakokonaisuus + kamerat vahvoilla lähes joka tilanteessa
  • Nopea sormenjälkilukija sekä laadukas kasvojentunnistus
  • Hyvä akunkesto ja riittävä pikalataus
  • Tuki langattomalle lataukselle ja käänteiselle langattomalle lataukselle
  • Pikalaturi mukana pakkauksessa
  • Tuki eSIM-kortille
  • Riittävä päivitystuki (3 + 5 vuotta)
Huonoa
  • Ei muistikorttipaikkaa tai kuulokeliitintä
  • Suorituskyvyn lasku pidemmässä käytössä
  • Ei 8K-videokuvausta, 4K-kuvaus rajoitettu 15 minuuttiin
  • Vanhahtava ohjelmistokokemus + sovelluksien ilmoitusongelmat
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut