Kiinalainen Huawei joutui Yhdysvaltojen kieltolistalle vuoden 2019 toukokuussa Trumpin hallinnon Kiina kielteisen politiikan takia, mutta tammikuun alussa valta vaihtui Bidenille, joten jotkut saattoivat varovasti ajatella muutoksia tilanteeseen. Tilanne ei ole kuitenkaan muuttumassa, sillä Yhdysvaltojen kauppaministeriehdokas Gina Raimondo ei näe mitään syytä sille, miksi Huawei otettaisiin kieltolistalta pois.
Huawein kasvu ja maailmanvalloitus loppuivat kuin seinään Yhdysvaltojen laittaessa stopin kiinalaisyrityksen toiminnalle. Yhdysvallat väittävät Huawein olevan riski valtion kansalliselle turvallisuudelle ja Huaweilla on väitetysti yhteyksiä myös Kiinan armeijaan. Yhdysvallat estivät Huaweita tekemästä yhteistyötä yhdysvaltalaisyrityksien kanssa, jonka takia Huawein puhelimissa ei ole nähty Googlen palveluita, jonka lisäksi monet kriittiset komponentit ovat jatkuvasti vähenemässä Huawein varastoista. Huawei ei ole voinut ostaa enää kuukausiin uusia komponentteja yhdysvaltalaisyrityksiltä, joka vaikeuttaa yhtiön kuluttajalaiteliiketoimintaa.
Huawei on lähes kahden vuoden ajan taistellut väsymättä haastavaa tilannetta vastaan kehittämällä kovaa tahtia omaa ekosysteemiään, johon kuuluvat HMS-palvelut sekä HarmonyOS-käyttöjärjestelmä. Tilanne näyttää kuitenkin tällä hetkellä hyvin kriittiseltä, ja ensimmäinen merkki siitä nähtiin marraskuussa Huawein myydessä suositun Honor-brändin pois. Lisäksi Huawein on raportoitu pyrkivän pääsevän eroon myös yhtiön P- ja Mate -huippupuhelinmallistoista.
Muutosta tilanteeseen ei ole luvassa, vaikka Trump joutui siirtymään virastaan ja uusi Bidenin hallitus on ottanut vallan Yhdysvalloissa. Uusi kauppaministeriehdokas Gina Raimondo on todennut, että hän ei näe mitään syytä siihen, miksi Huawei otettaisiin kieltolistalta pois.
”Ymmärrän, että osapuolet asetetaan kieltolistalle (Entity List) ja armeijan loppukäyttäjäluetteloon (Military End User List) yleensä, koska ne aiheuttavat riskin Yhdysvaltain kansalliselle turvallisuudelle tai ulkopoliittisille eduille. Minulla ei ole tällä hetkellä syytä uskoa, että luettelossa olevien toimijoiden ei pitäisi olla siellä.”, kommentoi Gina Raimondo.
Viimeiset kaksi vuotta Huawein kuluttajaliiketoiminta on ollut melkoisessa myllerryksessä, eikä loppua ole näkymässä. Yhdysvallat jatkavat nykyisien tietojen valossa Huawein toiminnan rajoittamista. Viime aikoina Huawei on ollut otsikoissa muun muassa yhtiön hehkutetun HarmonyOS-käyttöjärjestelmän paljastuttua Android-kopioksi. Lisäksi Huawein kuluttajaliiketoiminnasta vastannut Richard Yu sai yhtiön sisällä uusia vastuita, jonka on arvioitu viittaavan Huawein kuluttajaliiketoiminnan merkityksen vähenemisestä sekä mahdollisesta myymisestä.
Toistaiseksi Huawei kuitenkin näyttää sinnittelevän älypuhelinmarkkinoilla ainakin Kiinassa, jossa yhtiö tulee julkaisemaan 22. helmikuuta uuden taittuvanäyttöisen Mate X2 -puhelimen. Aikaisemmin Kiinan markkinoilla Huawein rajoitukset eivät suuremmin näkyneet, sillä Kiinassa Googlen palvelut eivät ole käytössä. Nyt Huawein komponenttivarastojen vähentyessä ei yhtiö ole pystynyt myymään puhelimiaan enää samalla tavalla myöskään Kiinassa.
Lähde: Bloomberg.com
Trumpin hallintoahan ei kiinnostanut yhtään, mutta kiinnostaakohan Bidenin hallintoa suitsia sitä NSA:n tunnettu ja todennettua verkkovakoilua Yhdysvalloissa ja maailmalla? Eli yhäkö on valitonpäämiesten, poliitikkojen ja muitten vakoilu NSA:sta päällä?
Kiinan kolttosia, Venäjän kansalaisvakoiluja ja kyber-hyökkäilyjä jne yhtään väheksymättä.
Pyrrhoksen voitto USA:lle, järjestelmäpiirit ja käyttöjärjestelmät tulevat jatkossa myös idästä.