HMDKommenttiNokiaYleinen

Kommentti: HMD Global mokasi pahasti päivityksien kanssa – Nokia-puhelimien valttikortti muuttui ongelmaksi

Nokia 5.3 -puhelimelle luvattiin Android 11 -päivitystä jo vuoden alussa, mutta se ei ole vieläkään tullut saataville.

HMD Global on yritys uusien Nokia-puhelimien taustalla, mutta Nokian paluu ei ole ollut aivan sitä mitä monet toivoivat. Vuosien mittaan HMD Global on onnistunut möhlimään monessa kohdassa, eikä ole ottanut koko potentiaalia irti ikonisesta Nokia-brändistä. Tällä kertaa HMD Global on mokannut pahasti puhelimiensa päivityksien kanssa. Uusien Nokia-puhelimien valttikortti on muuttunut ongelmaksi.

Love it, Trust it, Keep it… ”rakasta sitä, luota siihen, pidä se” on HMD Globalin uusin keino mainostaa Nokia-puhelimia. Lyhyt ja ytimekäs tapa kuvata Nokia-puhelimia tai ainakin sitä, millaisia mielikuvia Nokia yleisesti herättää monissa. Mielikuvat ovat monille syntyneet Nokian menestysvuosina, eikä ne todellisuudessa kuvaa HMD Globalin nykyisiä Nokia-puhelimia. Uudet Nokia-puhelimet ovat olleet jo parin vuoden ajan edullisella budjetilla Kiinassa kehitettyjä sopimusvalmistajien laitteita, joihin on lätkäisty Nokia-logo eteen ja taakse.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Yksi uusien Nokia-puhelimien myyntivaltti on ollut alusta asti puhdas Android sekä päivitettävyys, johon luvattiin vielä keväällä pientä parannusta. Huhtikuussa HMD Global laajensi tiettyjen puhelimiensa päivitystukea kolmeen vuoteen, mutta tällä hetkellä muutamat kilpailijat tarjoavat jopa 3-5 vuoden mittaista päivitystukea. Googlen viime syyskuussa julkaisema Android 11 on ollut HMD Globalille valtava ongelma, sillä yhtiö ei ole onnistunut pitämään päivityslupaustaan. Nokia-puhelimien Android 11 -päivitysaikataulua lykättiin jo kerran, mutta myös päivitetyn lupauksen aikarajojen jälkeen monet Nokia-puhelimet odottavat edelleen tuoreinta Android-versiota. Mokaaminen päivityksien kanssa ei ainakaan luo tunnetta siitä, että rakastaisin, luottaisin tai edes haluaisin pitää Nokia-puhelimen.

Nokia X20 / Kuva: HMD Global

Itsessään päivityksien viivästyminen sekä odottamattomat ongelmat optimoinneissa eivät ole yllätys, ja sitä tapahtuu jatkuvasti kaikkien valmistajien kohdalla. Kun puhutaan päivityksien viivästyvän kuukausilla ja parhaimmillaan puolella vuodella, niin silloin ongelmaa täytyy tutkia yhtiön sisältä käsin ja tehdä ikäviäkin ratkaisuja. Jokin mättää HMD Globalin johdossa tai toimintatavassa, jos 16 puhelimesta vielä puolet ovat saamatta päivitystä yhdeksän kuukautta Android 11 -version julkaisun jälkeen. Nokia-puhelimissa olevan Android Onen idea on kuitenkin tarjota uusimmat Android-päivitykset ensimmäisien joukossa.

Nolointa päivityksien myöhästymisessä on se, että HMD Global mainosti useita puhelimiaan ”Android 11 Ready” -maininnalla, eli Android 11:n piti tulla puhelimiin nopeasti, mutta toisin kävi. Parasta päivityksien myöhästymisessä on se, että vieläkin uudempi Android 12 -versio on jo aivan nurkan takana. HMD Globalin ”Trust it” -pisteet ovat tällä hetkellä todella alhaiset, eikä yhtiö pysty ainakaan päivityksien suhteen täyttämään odotuksia ja toiveita, joita Nokia-brändiltä voitaisiin odottaa.

Päivitysongelmat eivät koske ainoastaan Android-versiopäivityksiä, sillä HMD Globalilla on useiden Nokia-puhelimien kanssa ongelmia myös tietoturvapäivityksissä. Esimerkiksi Nokia 7.2, Nokia 6.2 ja muutama muu malli ovat saaneet viimeksi keväällä maalis-huhtikuussa uusimmat tietoturvakorjaukset, vaikka HMD Global on luvannut puhelimille joka kuukausi julkaistavat päivitykset aina vuoden 2022 syksyyn asti. Onko tietoturvapäivityksien sekä versiopäivityksien myöhästymisellä jonkinlainen yhteys? Sitä voidaan varmasti vain arvailla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

HMD Globalin toimitusjohtaja Florian Seiche. / Kuva: HMD Global

Syytä Nokia-puhelimien päivityksien viivästymiselle on vaikea arvioida, eikä HMD Global tunnetusti virheitään myönnä tai ole viivästymisistä avoin. HMD Globalilla on liian suuri Nokia-ego, joka vaikuttaa yhtiön toimintaan ja aina kompastutaan vanhoihin Nokian ongelmiin. Jonkinlaista muutosta HMD Global todennäköisesti haki keväällä tuotejohtajan jättäessä Nokian pölyt taakseen. Muutosta tulikin, mutta ei ehkä sellaista, josta kannattaisi olla kovin iloinen. Keväästä lähtien HMD Global on julkaissut vain edullisia Nokia-puhelimia, jotka ovat toinen toistaan edullisempia.

Lisäksi Nokia-puhelimien nimeämisestä tuli melkoista pelleilyä, sillä markkinoille on tuotu muun muassa Nokia C20, Nokia C20 Plus, Nokia C01 Plus, Nokia X20, Nokia G20 ja monta muuta mallia. Lisäksi nimipeliin saadaan pian uusia malleja, sillä odotuksissa on muun muassa Nokia XR20. Sinällään looginen Nokia C-, Nokia G- ja Nokia X -mallistorakenne on fiksu, mutta se on luonut mahdollisuuden julkaista kolminkertaisen määrän edullisia Nokia-puhelimia, joita joku voisi myös kutsua ”elektroniikkaromuksi”.

Aikaisemmin HMD Globalin tavoitteena oli selkeyttää puhelimien nimeämistä ja jättää kaikki ”plus” -täytenimet pois. Nyt ne on kuitenkin tehneet paluun ja jostain tullaan pian myös kaivamaan ”XR” -täytenimi. Vuoden päästä markkinoilla nähdään varmasti Nokia XRCG0001 Plus -puhelin, jos järjetön hatusta heitettävä nimeämiskäytäntö saa jatkua…

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vähemmän on enemmän. Nyt HMD Global panostaa liikaa edullisiin puhelimiin, mutta mielestäni yhtiön pitäisi miettiä enemmän, mikä on eduksi Nokia-brändille. Muutama kunnollinen keskihintaluokan puhelin ja lippulaivapuhelin ei varmasti tekisi pahaa Nokia-brändille. Yleensä korkeamman hintapisteen innovatiivisimmat puhelimet tuovat myös ostajia edullisemman hintapisteen laitteille. Tätä ei varmasti HMD Globalilla ole tajuttu, sillä yhtiössä on vahva luotto Nokia-brändiin ja yhtiötä johdetaan tutulla ikivanhalla ”Nokia-pöhinällä”. Paljon lupauksia, mutta vain vähän saadaan aikaiseksi kankean toiminnan takia.

HMD Global kaipaisi selvää uudistusta ja Nokia-perinteistä luopumista. Nykyisellä suunnalla Nokia-puhelimista ei ole tulossa enää uutta ylpeydenaihetta suomalaisille.

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

6 Kommenttia

  1. Nokia 7plus oli jonkin aikaa käytössä, mutta kun piti aika usein laittaa piuha kiinni niin alkoi kyllästyttää. Tilalle Redmi note 9 Pro. Akku kestää ja Android 11 tuli muutama päivä sitten. Ja olen lukenut jostain että Android 12 tulisi myös.

  2. Tämä EI ole uutinen, vaan MIELIPIDE kirjoitus.

  3. Niin totta joka sana valitettavasti! Kädessä Nokia 6.2 ja nyt on jo 1. heinäkuuta mutta tietoturvapäivitys on 1. maaliskuuta (se siitä joka kuukausi luvatusta päivityksestä kun jo 4 kk ilman!) Ja vanha Android 10 edelleen. HMD Global on tyrinyt juuri sen mikä piti olla heidän valttinsa: Päivitykset. Ei näin voi tehdä bisnestä ja toivoa menestystä. Nokia nimellä lypsäminen päättyy tätä menoa katastrofiin. Ei Nokia 6.2 ihan surkea puhelin ollut. Kamera 13mp ottaa erinomaisia kuvia ulkona päivänvalossa, 8mp ultralaajakuva ottaa myös kelpo otoksia (uusi kallein X20 vain 5mp). 4K videokuvaus jopa onnistuu 6.2 mikä ei enää tule kysymykseen yhdelläkään uudella Nokialla ei edes X20 ”lippulaivalla” mikä on pettymys. Mutta päivitys lupauksista suuri miinus. En usko että enää jatkossa ostan saati suosittelen HMD Global Nokiaa kenellekään. Xiaomi, Motorola ja Samsung tarjoaa jokainen paljon parempia laitteita ja speksejä Nokia 2021 mallien hinnoilla.
    [Nokia X10 ja X20 ovat kovin ylihintaisia ja painavia. X20 painaa peräti 220 grammaa ja maksaa hulppeat 399€ ILMAN LATURIA joka on ostettava erikseen!!!]

  4. Pulinat pois HMD Global Nokia. Kansa on puhunut mennessään kauppaan. Tänään 1.7 on julkaistu viralliset Top 10 ja Top 15 listat, kesäkuun myydyimmät 4G ja 5G älypuhelimet. Listat toimitti DNA, Telia, Elisa ja Veikon Kone. Nokia ei päässyt yhdellekään listalle! Ei ainoatakaan mallia millään listalla puhuu selkokieltä. Monikaan suomalainen ei ole enää kiinnostunut ostamaan älypuhelinta oli se sitten 4G tai 5G jossa lukee nimi Nokia. HMD olisikohan jo aika herätä ja tehdä parempia puhelimia? X sarja on valtaisa pettymys ja on 400€ hinnalla vähintään 200€ liian kallis eikä edes laturia saa mukaan(!) mikä oli aivan surkea päätös koska sopiva pikalaturi nostaa hintaa 30€ lisää ja kaikki vaiva päälle plus postimaksut ja odottaminen.

  5. Nokia 2.4,tulee säännöllisesti tieto turva päivityksiä,Android 11,tuli jo huhtikuussa,olen erittäin tyytyväinen,puhelin maksoi 128€

  6. En minäkään kauan pidä Nokia 3.1 (2018) tähän malliin tähän piti 10 päivitys ei näy missään sitä

Kommentoi

Lisää aiheesta:HMD