HMDMielipideNokiaYleinen

Mielipide: HMD Globalilla on loistava puhelinvalikoima, mutta kaksi seikkaa mättää

Kaikille suomalaisille tuttu Nokia on palannut takaisin älypuhelinmarkkinoille ja tämä kaikki on suomalaisen HMD Globalin ansiota. HMD Global koostuu pitkälti Nokian vanhoista työntekijöistä, joten lähtökohdat Nokian uuteen tulemiseen ovat loistavat.

HMD Global pyrkii tuomaan Nokia-puhelimet takaisin katukuvaan muutaman vuoden hiljaiselon jälkeen. Viimeisen vuoden aikana HMD Global on laittanut toimintansa täysillä käyntiin ja julkaissut 10 kuukauden aikana yli 10 puhelinta, joista viisi on älypuhelimia ja loput peruspuhelimia. Vaikka uudet Nokia-puhelimet ovatkin hyviä, tulee mieleen myös muutama ongelma, joita ei vielä oikean Nokian aikoina ollut.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Älypuhelinmalliston linja on selvä 

HMD Globalin uudet Nokia-älypuhelimet

Uusien Nokia-puhelimien pääpaino on erityisesti älypuhelimissa, joissa Nokian brändiä ei ole vuosiin enää nähty. HMD Global julkaisi ensimmäisen älypuhelimensa heti vuoden vaihtuessa ja aloitti näin varovaisen markkinoiden tunnustelun Kiinasta, jota voidaan pitää myös yhtiön toisena kotimaana.

Tällä hetkellä HMD Globalin älypuhelinmallisto koostuu viidestä puhelimesta, jotka ovat Nokia 3, Nokia 5, Nokia 6, Nokia 8 sekä Kiinan markkinoille julkaistu Nokia 7 -malli. Uusien Nokia-älypuhelimien linja on siis selvä – mitä pienempi numero, sitä halvempi. Nokia 8 on siis yhtiön lippulaivapuhelin, joka vastaa tekniikkansa osalta esimerkiksi OnePlus 5 -puhelinta ja taistelee myös samassa hintaluokassa. Nokia 7 on Kiinassa esitelty keskihintaluokan älypuhelin, joka on luokassaan ensimmäinen sekä tuo lasin ja metallin yhdistelmän alhaisempaan hintaluokkaan. Nokia 6 ja Nokia 5 ovat teknisesti varsin identtisiä ja kumpikaan ei tarjoa mitenkään erikoisia ominaisuuksia. Nokia 3 on tällä hetkellä malliston halvin puhelin, jossa on panostettu erityisesti laatutuntumaan.

HMD Globalilta odotetaan lähiaikoina myös erityisen halpaa Nokia 2 -puhelinta sekä uutta Nokia 9 -lippulaivapuhelinta. Nämä kaksi uutuus-Nokiaa tulevat laajentamaan mallistoa niin, että kaikille löytyy varmasti sopiva puhelin. Uusien Nokia-puhelimien vahvuudet löytyvät laadusta ja puhtaasta Android-käyttöjärjestelmästä, jolle luvataan tuoreimmat päivitykset nopealla aikataululla.

Luonnollisena sivubisneksenä peruspuhelimet

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

HMD Globalin uudet Nokia-peruspuhelimet

HMD Global ei ole laittanut kaikkia kortteja vain älypuhelimien varaan, vaan taustalla on myös peruspuhelimet. Oikeastaan yhtiön kaikista myydyistä puhelimista huomattava osa on tällä hetkellä peruspuhelimia, joita on myyty kymmeniä miljoonia. Peruspuhelimissa HMD Global käyttää täysin samaa strategiaa kuin älypuhelimissa, eli yhtiö suunnittelee laitteet, mutta lopullinen toteutus tapahtuu FIH Mobilen kautta Kiinassa.

Nokian aikoina peruspuhelimet olivat vahvasti läsnä mallistossa, eikä niitä piiloteltu, sillä kysyntää oli varsinkin kehittyvillä markkinoilla. Nyt asetelma on kuitenkin erilainen, sillä älypuhelimia menee kaupaksi kehitysmaissa jatkuvasti enemmän, mutta myös peruspuhelimille on oma käyttäjäkuntansa. HMD Globalille peruspuhelinliiketoiminta oli luonnollinen jatke, sillä Nokian tuotemerkillä niitä myydään edelleen valtavasti, eikä edes Microsoft siitä omana aikanaan luopunut. Peruspuhelimista HMD Globalilla on mahdollisuus tehdä kohtuullista tulosta, jolla oli helppo päästä toiminnassa alkuun.

HMD Globalin kulisseista puuttuu kaksi seikkaa

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Erityisesti HMD Globalin uusien puhelimien kohdalla mieleen juolahtaa kaksi mietinnänkohdetta. Mikä on uusien puhelimien suomalaisuusaste ja missä on Nokian ajoilta tuttu oma tekeminen.

Nokian puhelimia pidettiin aikoinaan suomalaisuuden symbolina ja syystäkin. Nokian puhelimia valmistettiin hyvinä vuosina Suomessa ja laitteet suunniteltiin pitkälti suomalaisella työvoimalla, olihan Nokialla tuhansia suomalaisia työskentelemässä juurikin puhelimien parissa. Toista se on kuitenkin nykypäivänä. HMD Globalilla on maailmanlaajuisesti hieman yli 500 työntekijää, joista monet työskentelevät Suomessa, mutta ei läheskään kaikki.

Nokian merkki on suomalaisille tunteita herättävä, millä myös HMD Global selvästi koittaa ratsastaa. Mielestäni on mielenkiintoista nähdä kuinka pitkälle vain yksi viidestä kirjaimesta koostuva brändi voi HMD Globalin kantaa, sillä taustalla olevan yrityksen nimi ei ole millään tasolla edes mediaseksikäs. Mitä HMD Global edes tarkoittaa? Itselleni ensimmäisenä nimestä tulee mieleen HDMI-liitin.

Tuleeko HMD Globalista suuri peluri puhelinmarkkinoilla vai lässähtääkö liiketoiminta jo heti alkumetreillä? Itse olen sitä mieltä, että kannattavasti onnistuminen vaatii panostuksia, ja varsinkin jos Suomessa tänä päivänä haluaa menestyä, täytyy tuntea suomalaiset asiakkaat ja investoida.

Huawei on onnistunut menestymään Suomessa.

Erityisen hyvä esimerkki onnistumisesta Suomen markkinoilla on Huawei. En itse usko, että Huawei olisi muutamassa vuodessa pelkillä halvoilla puhelimillaan pystynyt nostamaan itseään markkinajohtajaksi Suomessa. Siihen on tarvittu vahvaa suomalaisten tuntemusta ja investointeja sekä oikeasti vahvaa läsnäoloa Suomessa. Huawei rantautui Suomeen ensimmäisen kerran vuonna 2008, mutta ei älypuhelinmarkkinoiden valloitus silmäkulmassaan, sillä ne tulivat vasta useamman vuoden myöhemmin. Huaweilla oli siis Suomessa jo toimintaa ennen kuin peruspuhelimet saivat väistyä älypuhelimien tieltä. Huaweille loistava sauma Suomessa onnistumiseen tuli Nokian puhelimien Microsoftille myymisen jälkeen, jolloin yksi suurimmista toimijoista väistyi kokonaan pois tieltä. Huawei onnistui ottamaan Nokian paikan ja loppu onkin jo historiaa. Huawei toi Suomessa myyntiin puhelimia erinomaisilla ominaisuuksilla ja alhaisella hinnalla, mutta tuolloin suomalaisten mielessä Huawei ei kuitenkaan ollut kuin halpavalmistaja Kiinasta, johon ei voi luottaa. Asetelma muuttui Nokian kadottua ja nyt Huawein tunnettavuus ja luotettavuus Nokian entisellä kotimarkkinalla on selvästi parempi. Mutta oliko se halpojen puhelimien ansiota? Tuskin. Viimeisen vuoden aikana Huawei on nostanut puhelimiensa hintoja. Nyt hinnat ovat hyvin lähellä pahimpia kilpailijoita Samsungia ja Applea, mutta silti puhelimia myydään paljon. Jotain vaikutusta myynnin edistämiseen on ollut myös investoinneilla Suomessa.

Suomessa Huawei työllistää yli 340 henkeä ja Suomen maaperällä on yksi myyntikonttori ja kaksi tutkimus- ja tuotekehityskeskusta, joista toinen on Helsingissä ja toinen Tampereella. Huaweilla on siis todennäköisesti enemmän työvoimaa Suomessa kuin HMD Globalilla. Tästä voidaan vetää helposti johtopäätös, ettei uusien Nokia-puhelimien suomalaisuusaste ole kovinkaan korkea. HMD Globalin omien sanojen mukaan Nokia-puhelimet suunnitellaan Suomessa, mutta valmistus tapahtuu kumppaneiden kanssa Kiinassa. Todennäköisesti tuotekehityskin tapahtuu pitkälti Kiinassa, sillä Suomessa yhtiöllä ei ole siihen kovinkaan suuria valmiuksia. HMD Globalin voidaan siis sanoa olevan yhtä paljon suomalainen kuin Huaweikin, sekä samalla lailla kiinalainen.

HMD Globalin taustatuki löytyy kuitenkin suurilta osin Taiwanista ja yli miljoona ihmistä työllistävästä sopimusvalmistaja Foxconnista ja tämän tytäryhtiöstä FIH Mobilesta. Tämä on mielestäni kaukana suomalaisuudesta ja jopa muiden valmistajien puhelimia voidaan pitää enemmän suomalaisena.

Missä oma tekeminen?

Nokian kameraosaaminen oli aikoinaan vertaansa vailla.

Toinen itseäni harmittava seikka uudessa Nokia-puhelimia valmistamassa HMD Globalissa on ”oma tekeminen”. Aikoinaan Nokia tunnettiin loistavista kameraratkaisuista, laajoista innovatiivisista sovelluksistaan ja ennen kaikkea kilpailijoista eroavista ominaisuuksista. Nyt HMD Globalin aikana kaikki tämä puuttuu. Kameroiden osalta HMD Global on ottanut kumppanikseen tutun ZEISSin, mutta se ei kuitenkaan vielä riitä. Nokialla oli aikoinaan paljon omaa kameraosaamista, mutta tällä hetkellä Nokia-puhelimissa tyydytään pitkälti samoihin komponentteihin, joita kymmenet kiinalaiset valmistajat käyttävät.

Tuore Nokia 8 on loistava esimerkki HMD Globalin lastenkengissä olevasta kameraosaamisesta. Puhelimessa on kaksoiskamera, joka tuottaa hyvää jälkeä, mutta ei pääse pahimpien kilpailijoiden tasolle, eikä tarjoa juurikaan mitään erikoista. Lisäksi kameran ympärille on rakennettu viime vuosikymmenelle jäänyt kamerasovellus, joka ei tarjoa edes kunnollisia manuaalisia kuvaussäätöjä. Lumia-puhelimissa saatiin nähdä Nokian aikoina loistava kamerasovellus sekä tämän päälle erilaisia kuvaussovelluksia, joilla pystyttiin luomaan mielenkiintoisia kuvia, joita ei kilpailijoiden puhelimilla pystynyt ottamaan. Erilaisien kuvaussovelluksien myötä Nokia loi oman ”kameraekosysteemin”, jollaista ei ennen ole nähty. Tämä olikin juuri vanhan Nokian vahvuus. Nyt HMD Globalin täytyy osata näyttää, että myös he osaavat jatkaa Nokian perintöä, mutta tuskin samalle tasolle päästään vielä useaan vuoteen.

Pitäisikö HMD Globalin tuoda Nokia 808- ja Lumia 1020 -monsterikamerapuhelimet päivitettynä versiona takaisin markkinoille, jotta luotto kameraosaamiseen palaisi ennalleen? Tämä tuskin riittää tänä päivänä, sillä älypuhelimissa on ylipäätään jo loistavia kameroita ja ammattilaiset saavat niistä paljon irti nimenomaan laajoilla manuaalisilla kuvausominaisuuksilla, jotka puuttuvat kokonaan nykyisistä Nokia-puhelimista.

Lisäksi Nokian puhelimet tunnettiin viimeisinä vuosina langattomasta latauksesta, ClearBlack-näytöstä, Super Sensitive Touch -tekniikasta sekä monista muista yksityiskohdista, jotka olivat selvästi kilpailijoita edellä. Näistä suurin osa ovat sellaisia seikkoja, joita myös uusilta HMD Globalin Nokia-puhelimilta voisi toivoa.

Mielestäni HMD Globalin nykyistä puhelinvalikoimaa tarkasteltaessa ei voi kuin haikailla vanhojen Nokia-aikojen perään, sillä nyt uudet puhelimet eivät pääse erottumaan juurikaan millään tavalla kilpailijoista. Nykypäivänä erottuminen on todella haastavaa, jollei tee jotain oikeasti erilaista. Nokialla se oli älypuhelimien alkuaikoina omat käyttöjärjestelmät sekä loppuaikana Windows Phone, jolla pystyi erottumaan muun muassa Android-puhelimista. Nyt kun HMD Global hyödyntää Android-käyttöjärjestelmää, niin positiivisesti massasta erottuminen on lähes mahdotonta.

Lue SuomiMobiilin arviot uusista Nokia-puhelimista:

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

2 Kommenttia

  1. ”Following the acquisition of the Nokia Devices & Services division by Microsoft, it acquired the PureView the name, trademark and all related imaging technology.” -Wikipedia. Tuossa syy miksi kamera ei ole entisellään, mikä on kyllä harmillista.

  2. Great article 🙂 I really miss the old Nokia. HMD Global’s current phone are good but not different from the rest. We need something that separates Nokia from the rest. Camere tech, display tech, and design are the most important factors that will help Nokia phones to stand out from the crowd. Let’s see what they have in the Nokia 9. I am not expecting much. Only the camera will be improved and there might a wireless charging option.
    I still feel the old Polycarbonate Lumia phones made under Nokia have better design than current metal Nokia phones.

Kommentoi

Lisää aiheesta:HMD