QualcommYleinen

Qualcomm julkisti neljä uutta järjestelmäpiiriä – tällaisia ovat Snapdragon 778G+, 695, 680 ja 480+

Qualcomm on laajentanut järjestelmäpiiriensä valikoimaa edullisen ja keskiluokan kategorioissa julkaisemalla jopa neljä uutta Snapdragon-piiriä. Kaksi uusista piireistä on hieman paranneltuja plus-versioita nykyisistä piireistä, mutta kaksi piiriä on täysin uusia. Kolme piireistä tarjoaa 5G-modeemin, mutta yksi tarjoaa 4G-yhteydet.

Snapdragon 778G+ on hieman päivitetty versio keväällä julkaistusta Snapdragon 778G -järjestelmäpiiristä. Kyseessä on keskihintaluokan puhelimiin suunnattu kyvykäs järjestelmäpiiri, joka on valmistettu 6 nanometrin prosessilla. Qualcomm on lähtenyt päivittämään ytimien kellotaajuuksia hieman korkeammaksi, jotta aikaiseksi saataisiin parempi suorituskyky.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Qualcommin mukaan tehokkain Kryo 670 -ydin toimii nyt 2,5 GHz:n kellotaajuudella aikaisemman 2,4 GHz:n sijasta. Lisäksi grafiikkasuorituskyky on saanut parannusta, sillä Snapdragon 778G+ -piiristä löytyvä Adreno 642L on nyt jopa 20 prosenttia tehokkaampi. Muilta osin muutoksia ei ole tullut, vaan järjestelmäpiirissä on Snapdragon X53 -5G-modeemi, 3,7 Gbps latausnopeudet sekä 1,6 Gbps lähetysnopeudet.

Snapdragon 695 on täysin uusi järjestelmäpiiri, joka on seuraaja Snapdragon 690 -järjestelmäpiirille. Tällä kertaa mukaan on tuotu mmWave 5G -tuki sekä päivitettyä suorituskykyä. Snapdragon 695 tarjoaa 15 prosenttia paremman suorituskyvyn ja 30 prosenttia paremman grafiikkasuorituskyvyn kuin edeltäjänsä. Qualcomm on siirtynyt käyttämään uusimpia Kryo 660 -ytimiä sekä Adreno 619 -grafiikkaprosessoria.

Yksi suurista päivityksistä on myös valmistusprosessissa. Qualcomm hyödyntää kehittyneempää 6 nanometrin prosessia aikaisemman 8 nanometrin prosessin sijasta. Tämän pitäisi parantaa muun muassa energiatehokkuutta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Snapdragon 680 on mielenkiintoinen uutuus, sillä kyseessä on erikoisesti 4G-yhteyksiin rajoittuva uutuuspiiri. Qualcomm on suunnannut sen perinteisiin keskihintaluokan älypuhelimiin ja uutuuspiiri vastaa aika hyvin jo aikaisempia Snapdragon 6 -sarjan järjestelmäpiirejä. Qualcomm hyödyntää kuitenkin 6 nanometrin valmistusprosessia aikaisempien 8 ja 11 nanometrin prosessien sijasta.

Piirissä hyödynnetään Kryo 265 -ytimiä sekä Adreno 610 -grafiikkaprosessoria. Kameroiden osalta parannusta on saatu kuvasignaaliprosessorin ansiosta, sillä mukaan on saatu Spectra 346. Se mahdollistaa muun muassa tietojen käsittelyn kolmesta kamerasta samanaikaisesti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Snapdragon 480+ on viimeinen uutuuspiiri, joka on päivitetty versio aikaisemmasta Snapdragon 480 -piiristä. Nyt Qualcomm on tehnyt piiristä aikaisempaa tehokkaamman ja se tukee luonnollisestikin 5G-yhteyksiä. Piiri perustuu edelleen 8 nanometrin valmistusprosessiin ja se käyttää tuttuja Kryo 460 -ytimiä sekä Adreno 619 -grafiikkaprosessoria. Tehokkaimman ytimen Qualcomm on nostanut toimimaan 2,2 GHz:n kellotaajuudella ja Qualcomm kertoo grafiikkasuorituskyvynkin parantuneen.

Järjestelmäpiiristä löytyy tuki 1080p+ -näytöille aina 120 hertsiin asti. Mukana on myös Snapdragon X51 -5G-modeemi, joka tukee sub-6- ja mmWave-5G-tekniikoita.

Qualcommin mukaan uusiin järjestelmäpiireihin perustuvia puhelimia on tulossa monilta valmistajilta. Esimerkiksi HMD Global on ilmoittanut kiinnostuksensa Snapdragon 480+ -piiriä kohtaan, vaikka yhtiö on käyttänyt tänä vuonna kaikissa 5G-puhelimissaan Snapdragon 480 -piiriä. Oppo tulee nähtävästi käyttämään Snapdragon 695 -järjestelmäpiiriä ja Xiaomi on kiinnostunut Snapdragon 695- ja 778G+ -piireistä. Lisäksi piireihin perustuvia puhelimia voidaan odottaa Motorolalta, Vivolta ja Honorilta.

Lähde: Qualcomm

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Qualcomm