LeicaXiaomiYleinen

Xiaomi vaikenee, mutta Leica kommentoi – Tämä on kameravalmistajan kanta yhteistyön jatkumiseen ”sodan kansainvälisen sponsorin” kanssa

Xiaomin ja Leican logot

Xiaomi on ollut otsikoissa viime aikoina vahvasti, mutta ei niinkään positiivisessa mielessä. Keväällä Ukraina nimitti kiinalaisvalmistajan ”sodan kansainväliseksi sponsoriksi”, jonka jälkeen monet tahot ovat muuttaneet asenteitaan valmistajaa kohtaan. Esimerkiksi useat suomalaiset jälleenmyyjät ovat ilmoittaneet, että yrityksen uusimpia tuotteita ei tuoda myyntiin.

Saksalainen kameravalmistaja Leica aloitti yhteistyön Xiaomin kanssa viime vuoden keväällä, eli vain muutama kuukausi sen jälkeen, kun Venäjä aloitti täysimittaisen hyökkäyssodan Ukrainassa. Yhteistyössä Xiaomin kanssa Leican brändi komeilee kiinalaisvalmistajan puhelimissa, ja Leica-yhteistyö jatkui myös uusimpien Xiaomi 13T- ja Xiaomi 13T Pro -puhelimien kanssa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Nyt myös Leica on antanut kommentin yhteistyöstään Xiaomin kanssa. Leican mukaan yhtiö on itse lopettanut kaiken liiketoiminnan Venäjällä jo viime vuonna, eikä yhtiön tuotteita ole enää toimitettu kyseiseen maahan.

Xiaomin osalta kommentissa kerrotaan, että yhtiöillä ei ole mitään vaikutusta toistensa toimintaan. Kommentissa myös viitataan siihen, ettei Leicalla ole valtaa Xiaomin tuotteiden yksittäisten jakelumarkkinoiden valintaan. Xiaomi 13T -sarjan älypuhelimet ovat jo saatavilla Leica-kameroilla varusteltuna myös Venäjän markkinoilla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Xiaomi 13T -puhelimia markkinoidaan vahvasti Leican kamerat edellä.

Leican antama koko lausunto asian tiimoilta on luettavissa alapuolelta:

”Olemme alusta asti seuranneet suurella huolella sotaa Ukrainaa vastaan. Olemme pohjimmiltaan vakuuttuneita siitä, että konfliktit voidaan ratkaista vain diplomaattisin keinoin. Sotilaalliset konfliktit tuottavat vain yhtä asiaa: mittaamatonta ihmisten kärsimystä.

Vastauksena sotaan Ukrainaa vastaan Leica Camera AG lopetti kaikki liiketoimintansa Venäjällä vuonna 2022. Viimeisin Leican tuotteiden toimitus tapahtui helmikuussa 2022.

Xiaomi ja Leica työskentelevät yhdessä innovatiivisten ratkaisujen parissa kameramoduulien alalla sekä parantavat älypuhelinten kuvanlaatua yksityiskäyttäjille. Tämä tarkoittaa, että molemmat yritykset ovat määritelleet selkeät yhteistyön ja uusien tuotteiden kehittämisen vastuualueet. Tämän lisäksi kummallakaan yrityksellä ei ole vaikutusta toisen toimintaan. Tämä pätee yhtä lailla yksittäisten jakelumarkkinoiden valintaan.”, kerrotaan Leican SuomiMobiilille antamassa lausunnossa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lisäksi Leica viittasi Xiaomin keväällä antamaan lausuntoon. Tuolloin kiinalaisvalmistaja perusteli Venäjän markkinoilla toiminnan jatkumista sillä, että ”kaikilla kuluttajilla maailmassa on oikeus käyttää viestintävälineitä”. Xiaomi ei kertonut olevansa Venäjän aloittamaa hyökkäyssotaa vastaan, vaan kertoi vastustavansa jyrkisti Ukrainan ratkaisua nimittää yritys ”sodan kansainväliseksi sponsoriksi”.

Tämän jälkeen Xiaomi ei ole kommentoinut Ukrainan sotaa tai toiminnan aktiivista jatkamista Venäjän markkinoilla millään tavalla. Xiaomin edustajat Suomessa ja Pohjoismaiden tasolla ovat päättäneet olla vastaamatta useisiin kommenttipyyntöihin. Lisäksi Xiaomin kansainvälinen viestintäjohtaja ei ole toistaiseksi vastannut tuoreisiin kommenttipyyntöihin.

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

6 Kommenttia

 1. Voisitte kyllä jo lopettaa politikoinnin tällaisella tekniikka sivustolla? Xiaomi on yritys, jolla ei ole mitään velvollisuutta vastata hulluihin väitteisiin Euroopan pahimmasta korruption pesäkkeestä nimeltä Ukraina. Vai onko toisten määräileminen (fasismi) jo niin veressä, ettei kunnioiteta enää toisten valtioiden itsemääräämisoikeutta? Kiina on itsenäinen ja vapaa toimimaan juuri niin kuin he itse päättävät, samoin on ylpeä itsenäinen Intia. Eikä kumpikin maa ole enää koskaan kenenkään talutusnuorassa! Ehkä pitäisi täällä surra sitä kun Suomi ei ole enää vapaa ja itsenäinen? Sen tulette karvaasti huomaamaan kun meiltä kielletään silakan pyynti ym. Seuraavaksi metsien hakkuut? EU sen päättää millä pakkokeinoilla meitä silloin rangaistaan. Sittenpä näette miltä se tuntuu, kun toinen paha sanelee meille ehtoja ja kiroamme päivän jolloin liityimme Brysselin määräysvallan alle vapaaehtoisesti ja kiroamme ne jotka sen silloin tekivät.

  1. No se silakan pyynnin kielto on kyllä vain ja ainoastaan hyvä asia. Saisi kokonaan kieltää sen kammottavan paskan syömisen.

 2. Miettikää vähän mitä te saatte vielä aikaiseksi, kun jatkatte vihanpidon tiellä :
  Jussi Särkelä, Facebook 28.9 :
  PÄIVÄN TÖKKÄYS 2307. Mikä kummajainen se on, joka on ajanut tyhmyyden meidän päättäjiimme. Ensin lopetettiin Suomelle kannattava Venäjän kauppa ja nyt puhutaan lopetettavaksi kauppa Kiinan kanssa. Pian täällä länsimaiden luonteiskulmassa ei ole töitä kenellekään. Olleti kun tänne ei kukaan ulkomainen yritys uskalla investoida, koska Naton rajamaa pommitetaan mahdollisen sodan alkaessa ensimmäiseksi. Poikkeuksen tekevät kaivosyhtiöt, jotka hakevat ilmaiseksi maamme rikkaudet meiltä pois. Melko pian alkaa näkyä, että nuorten ainoa keino on muuttaa muualle.

 3. Alkaa Salmisen pojan jutut mennä jo huonosta vitsistä. Toivottavasti Eero on myös lopettanut cokiksen ja pepsin juonnin sillä nämäkin firmat tukevat Venäjää tässä sodassa jatkamalla toimintaansa siellä…

 4. Nyt se jo alkoi! 🇫🇮 Down down down we go… YLE 29.8 : ”OP-ryhmä: Suomen talous painuu taantumaan. Suomen talous painuu maltilliseen taantumaan seuraavien 12 kuukauden aikana, ennustavat OP-ryhmän ekonomistit. OP odottaa viennin vähenevän niin tänä kuin ensi vuonna. Myöskään kotitalouksien kulutus ei sen ennusteen mukaan kasva tulevana vuonna”.

  Ja työmarkkinat samoin, elikkä Hectorin ”Ei mittään” laulu taas soimaan (Hector). YLE 29.8 :
  ”Avoimien työpaikkojen määrä romahti: ”Vaikka työtön kuinka haluaisi työpaikan, hän ei sitä saa”, sanoo Mika Maliranta. Avointen työpaikkojen määrä on vähentynyt rajusti vuoden takaiseen verrattuna, paljastavat työ- ja elinkeinoministeriön tilastot”.

  1. Korjaus: yllä 29.8 kirjoitus virhe (kissa maukui ulos!) kumpikin YLE uutinen tänään 28.9.

Kommentoi

Lisää aiheesta:Leica