ArvostelutHuaweiYleinen

Testissä Huawei MatePad Pro – Mielenkiintoinen tabletti, yhdellä valtavalla heikkoudella

Huawei MatePad Pro

Saimme Huaweilta testattavaksi uuden MatePad Pro -tabletin, joka on yhtiön tuorein Android-pohjainen huippuluokkaan sijoittuva tabletti. Lisäksi kyseessä on Huawein ensimmäinen tabletti ilman Googlen palveluita, joka tuottaa hieman haasteita laitteen käyttöön. Huawei MatePad Pro on ollut testattavana muutaman viikon ajan, jonka aikana olemme päässeet perehtymään mihin tabletista todellisuudessa onkaan.

MatePad Pro on 10,8 tuuman näytöllä varusteltu, ja tehoista on vastaamassa Kirin 990 -järjestelmäpiiri. Tabletissa on panostettu erityisesti äänentoistoon neljän kaiuttimen avustuksella sekä tuottavuutta ovat lisäämässä erikseen ostettavissa olevat M Pencil -kynä sekä näppäimistösuojakuori. MatePad Prosta erikoisen tekee myöskin mielenkiintoiset langattoman latauksen ominaisuudet, joita ei tällä hetkellä monestakaan muusta tabletista löydy.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Suomessa Huawein uutuustabletilla hintaa on edullisimmillaan Wi-Fi-versiona 599 euroa ja LTE-versiona 649 euroa. Lisäksi valikoima laajentuu myöhemmin kesällä 5G-versiolla, joka maksaa 799 euroa. Huawein mukaan MatePad Pron myynti alkaa kesäkuun alussa. Tässä artikkelissa tulemme käsittelemään MatePad Pro 4G 6 + 128 gigatavun versiota, jossa on tuki luonnollisesti siis Wi-Fi- ja LTE -yhteyksille. Artikkelissa tutustumme tabletin ulkoiseen toteutukseen, teknisiin ominaisuuksiin sekä erityisesti käyttökokemukseen ilman Googlen palveluita.

Tekniset tiedot
Huawei MatePad Pro (MRX-AL09)
Mitat: 159 x 246 x 7.2 mm
Paino: 460 g
Rakenne: Lasikuitumuovi sekä näyttöä suojaa lasi
Näyttö: 10.8 tuumaa QHD (2560 x 1600) / IPS LCD / 60Hz
Järjestelmäpiiri: 8-ytiminen Kirin 990 (2x 2.86 GHz Cortex-A76 & 2x 2.09 GHz Cortex-A76 & 4x 1.86 GHz Cortex-A55)
Grafiikkasuoritin: Mali-G76 MP16
Muisti: 4 Gt RAM-muistia [LPDDR4X]/ 128 Gt sisäistä tallennustilaa / nano-muistikorttipaikka
Takakamera: 13 MP (f/1.8 / AF) + LED-salama
Etukamera: 8 MP etukamera (f/2.0)
Akku: 7250 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 10 + EMUI 10 (ei Googlen palveluita / korvattu HMS)
Muuta: 20W langallinen pikalataus (40W erikseen ostettuna) / 15W langaton pikalataus / 7.5W kaksisuuntainen langaton lataus
Liitännät: USB-C / USB 3.1
Ääni: Neljä Harman/Kardon -optimoitua kaiutinta / Bluetooth 5.1
Värit: Harmaa / Oranssi / Vihreä
Hinta: 599€ (Wi-Fi) / 649€ (LTE) / 799€ (5G)

Huawein tyylikkäin tabletti

Rakenteeltaan ja muotoilultaan kyseessä on todennäköisesti yksi Huawein tyylikkäimmistä tableteista, joita Suomessa on myyntiin tuotu. Tablettia ei ole valmistettu alumiinista, jota Huawei on aikaisemmin käyttänyt tableteissaan, vaan nyt laite koostuu lasikuitumuovista, jonka avulla on saatu toteutettua kevyt rakenne, mutta samalla laadukas tuntuma. Tabletin kehys ja takapinta ovat siis hieman laadukkaampaa mattapintaista muovia, jonka ansiosta on voitu toteuttaa muun muassa langattoman latauksen toiminnallisuudet. Lisäksi MatePad Pron etuosassa näyttöä suojaa lasi, johon ei ainakaan testijakson aikana kertynyt naarmuja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Huawei on ilmoittanut tabletin mitoiksi 246 x 159 x 7,2 millimetriä, joten laite on varsin perinteisissä tabletin mitoissa. Painoa on 460 grammaa, joten laite ei myöskään ole mistään painavimmasta päästä. Ainakin harmaan väriversion mattapintainen toteutus on tuntumaltaan erittäin hyvä, mutta toki muovirakenteella ei päästä aivan samaan premium-tuntumaan kuin alumiinisella rakenteella. Muovirakenteenkin avulla Huawei on pystynyt tuottamaan laitteesta jämäkän, eikä se anna periksi tai päästele mitään natinoita, vaikka laitetta vääntelisi käsien välissä.

MatePad Pron takaosa on varsin pelkistetty, sillä Huawein logo on laitettu siihen keskitetysti ja oikeasta yläkulmasta löytyy ulkoneva kamera-alue, jossa on yksi kamera, LED-salama ja mikrofoni. Takaosassa on myös Harman/Kardon-logo, jolla viitataan siis viritettyyn äänentoistoon. Tabletin etuosassa valtaa pitää näyttö, jossa on vain 4,9 millimetrin kapeat kehykset. Näytössä on myös pyöristetyt kulmat sekä puhelimista aikaisemmin tutuksi tullut etukameraa varten tehty reikä. Näiden seikkojen ansiosta Huawei on pystynyt tekemään MatePad Prosta modernin näköisen sekä uudistamaan aikaisemmin nähtyä perinteisempää tablettien vanhanaikaista muotoilua.

Tabletin yläreunassa nähdään äänenvoimakkuuspainikkeet ja vasempaan kylkeen on sijoitettuna virtapainike sekä kaksi kaiutinta. MatePad Pron oikeasta kyljestä löytyy myös kaksi kaiutinta, joiden välissä on USB-C-tyypin latausliitin. Tabletin viimeisellä sivulla, eli alareunassa on ainoastaan SIM-korttitelakka, jonne on mahdollista sijoittaa nano-SIM-kortin lisäksi myös nano-muistikortti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Suomessa tabletti on myynnissä aluksi vain harmaana väriversiona, mutta 5G-version tullessa markkinoille värivalikoima laajenee vegaaninahkaisilla metsänvihreällä (Forest Green) ja oranssilla värillä. Näissä väriversioissa takaosan pinta on siis nahkainen ja hieman erilaisempi kuin harmaassa väriversiossa, jossa se on kokonaan muovia.

Huawei MatePad Pron yleinen laatutuntuma on hyvä ja muotoilusta on saatu todella onnistunut. Laite on mukavan ohut, modernin näköinen uudenlaisen näyttönsä ansiosta sekä kaikilta muiltakin osin mukavan laadukas. Muovinen rakenne kestää käyttöä paremmin kuin esimerkiksi alumiini, sillä mattapintainen muovi ei kulu samalla tavalla. Testijakson aikana MatePad Pron rakenteeseen ei ilmestynyt minkäänlaisia kulumisen jälkiä, mutta ehkä häiritsevin seikka oli muovin ”rasvottuminen”, jolloin esimerkiksi rasvaiset sormenjäljet jäivät takaosaan kiinni.

Tekniikka kuin Huawein huippupuhelimista

Näyttö on osa-alue, johon tableteissa on usein panostettu toden teolla, eikä myöskään nyt MatePad Pro pääse sen osalta pettämään. Huawei luottaa tabletissa 10,8 tuuman suuruiseen IPS LCD -näyttöpaneeliin, jonka tarkkuus yltää 2560 x 1600 pikselin tasolle. Lisäksi näytössä on 90 prosentin näyttö-runko-suhde, joka tekee laitteesta mukavan tyylikkään.

Näytön vasempaan yläkulmaan on tehty etukameraa varten reikä, jollaista ei aikaisemmin tableteissa ole nähty. Etukamerareikä on enimmäkseen tuttu tuoreimmista älypuhelimista. Näyttö on käyttökokemukseltaan todella hyvä ja sen kautta on miellyttävää katsella esimerkiksi elokuvia tai pelata pelejä. Valitettavasti näytöstä ei kuitenkaan päästä ottamaan aivan kaikkea irti, sillä tabletti ei tarjoa Widevine-sertifikaattia tai edes HDR-toistoa.

Kokonaisuutena näyttö on hyvä, värit toistuvat hyvin ja kirkkaus on monessa tilanteessa täysin riittävä. Valitettavasti OLED-näyttöjen tasolle ei päästä katselukokemuksessa, mutta 600 euron laitteelle näyttö on tarpeeksi hyvä. Googlettomuus tuottaa ongelmia myös videotoistojen laadussa.

Tehoista tabletissa on vastaamassa Kirin 990 -järjestelmäpiiri, joka nähtiin jo aikaisemmin Mate30 Pro -älypuhelimessa. Kyseessä on hieman karsitumpi versio muun muassa Huawei P40 Prosta löytyvästä Kirin 990 5G -järjestelmäpiiristä ja Kirin 990 tarjoaakin vain hieman vähemmän tehoja sekä korkeintaan 4G-yhteydet. Kirin 990 -järjestelmäpiirin avulla MatePad Pro tarjoaa siis huippuluokan suorituskykyä, joten puhdin ei pitäisi laitteesta loppua kesken edes raskaimpia pelejä pelatessa.

Suomessa myytävässä perusmallissa ja testiinkin saadussa yksilössä on 6 gigatavua LPDDR4X-RAM-muistia sekä 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Jos kuitenkin tallennustila on loppumassa, niin lisää on mahdollista saada nano-muistikortin avulla. Huawei on laittanut perusmalliin mukavasti muistia, joten niistä ei pitäisi suuremmin olla pulaa.

Testijakson aikana ei tullut vastaan tilannetta, jossa suorituskyky olisi tullut vastaan, vaan kaikki tuntui toimivan juuri niin kuin pitääkin. Sovellukset aukesivat nopeasti, eikä raskasta peliäkään pelatessa tullut vastaan häiritsevää nykimistä. Huawei MatePad Pro on siis yksi tämän hetken tehokkaimmista Android-tableteista ja oikeastaan ainoat haastajat löytyvät Samsungin valikoimasta, sillä Android-tablettien valikoima ei ole tänä päivänä kovin monipuolinen.

Äänentoisto on osa-alue, johon Huawei on panostanut jo vuosia huippuluokan tableteissaan, eikä nyt myöskään MatePad Pro tee tässä suhteessa poikkeusta. Huawei on varustellut tabletin neljällä laadukkaalla kaiuttimella, jotka yhdessä tuottavat monipuolisen ja laadukkaan äänentoiston. Neljän kaiuttimen avulla MatePad Pro tarjoaa myös mukavan voimakkaan äänentoiston, joten pienelläkin äänenvoimakkuudella musiikki kuuluu mukavan kovaa.

Neloiskaiuttimien avulla MatePad Pro asettuu markkinoiden kärkikastiin äänentoiston suhteen, sillä niiden kautta on miellyttävää kuunnella musiikkia Spotifysta sekä ääniefektit elokuvissa ovat vaikuttavia. Kokonaisuudessaan Huawei on onnistunut tuottamaan hyvän äänikokemuksen uutuustablettiinsa. Valitettavasti MatePad Prosta ei löydy perinteistä 3,5 millimetrin kuulokeliitintä, joten käyttäjien on tyydyttävä langattomiin kuulokkeisiin.

Iso akku ja kaksisuuntainen langaton lataus

Tabletilla voidaan ladata langattomasti esimerkiksi puhelinta.

Yksi parhaimmista puolista uutuustabletissa on akunkesto, sillä sen sisältä löytyy huomattavan suuri 7250 milliampeeritunnin akku. Akku kestää Huawein mukaan videoiden katselua jopa 12 tuntia putkeen, joten akun ei pitäisi loppua heti kesken. Testijakson aikana tablettia pystyttiin käyttämään monta päivää ilman akun uudelleen lataamista.

Tabletin mukana toimitetaan perinteinen 20 watin pikalaturi, mutta MatePad Pro tukee myöskin 40 watin pikalatausta, mutta tätä varten laturi on ostettava erikseen. Pikalatauksen avulla akku latautuu siis mukavan nopeasti täyteen ja parin kymmenen minuutin latauksella saadaan muutamaksi tunniksi akkua. Perinteisen USB-C-tyypin liitännän kautta tapahtuvan langallisen latauksen ohella Huawei on varustellut tabletin myös langattomalla latauksella.

MatePad Pro tukee langatonta latausta 15 watin teholla, joten tarvittaessa tablettia on mahdollista ladata latausalustan avulla. Valitettavasti tälle ominaisuudelle ei testijakson aikana ollut suuremmin käyttöä, mutta se tuo mukanaan kuitenkin toisen todella käytännöllisen ominaisuuden. Langattoman latauksen ohella MatePad Prosta löytyy käänteinen langaton lataus, joten tabletilla voidaan ladata myös muita langatonta latausta tukevia laitteita.

Tabletin takaosassa on siis alue, johon asettamalla esimerkiksi älykellon tai kuulokkeet voidaan ne ladata ilman ylimääräisiä johtoja. Käänteinen langaton lataus toimii 7,5 watin latausteholla, joten toisen laitteen akku latautuu kohtuullisella nopeudella. Ominaisuudesta on hyödytä erityisesti reissuissa, joihin ei halua ottaa jokaiselle laitteelle omaa laturiaan. Esimerkiksi FreeBuds 3 -kuulokkeet tai Huawei P40 Pro -puhelin pystytään lataamaan käänteisen latauksen avulla ilman ongelmia.

Kokonaisuudessaan MatePad Pro on varusteltu varsin monipuolisilla ominaisuuksilla akun latauksen suhteen, sillä monestakaan Android-tabletista ei löydy langatonta latausta tai edes käänteistä langatonta latausta. Huippupuhelimista tutuista toteutuksista saadaan nyt nauttia vihdoin myös tabletissa, ja ainakin itse tykästyin toteutuksiin testijakson aikana paljonkin.

Näppäimistö ja kynä parantavat tuottavuutta

Huawei toimitti MatePad Pron rinnalla testattavaksi myös kaksi virallista lisätarviketta, jotka myydään erikseen. Testiin saatiin 129 euron hintainen näppäimistösuojakuori sekä 99 euron hintainen M Pencil -kynä. Näiden kahden lisätarvikkeen avulla MatePad Pro saadaan muutettua kädenkäänteessä monipuoliseksi Androidiin pohjautuvaksi läppäriksi.

Näppäimistösuojakuori on toteutukseltaan varsin normaali ja tarjoaa juuri sellaisen toteutuksen, jota Huaweilta voi odottaa. Kuori liitetään tablettiin magneettien avulla ja samalla se toimii myös telineenä, jotta tabletti pysyisi mukavassa kulmassa. Kuoressa on kaksi kulmavaihtoehtoa, joista toisessa näyttö on varsin pystysuorassa ja toisessa hieman loivemmassa kulmassa.

Huawei ei käytä näppäimistössä minkäänlaisia liitäntöjä yhdistettäessä tablettiin, vaan yhteys on toteutettuna Bluetooth-yhteyden avulla. Virtaa näppäimistö saa langattoman latauksen avulla ja se aktivoituu, kun tabletti on pystyasennossa.

Näppäimistö on varsin perinteinen ja näppäinten tuntuma on kohtuullinen. Painikkeiden koko ja väli toisiinsa on hyvä, mutta Huawei on asettanut näppäimistön hieman kapeammalle alueelle kuin, mihin on läppäreissä totuttu. On kuitenkin totta, että kovin läppärimaista näppäimistökokemusta on todella haastava saada toteutettua MatePad Pron mittoihin.

M Pencil -kynän avulla pystytään tekemään MatePad Pro -tabletilla muistiinpanoja kuten perinteiseen paperiin tai vaikkapa piirtää taideteoksia. Testijakson aikana M-Pencil-kynän käyttäminen oli mielekästä ja se toimi juuri niin kuin oli luvattukin. Kynän kärki on tehty Huawein mukaan komposiittimateriaalista, jonka ansiosta kirjoittaminen sillä on tarkkaa. Kynä tukee myös 4096 eri painepistettä, joten lopputulos näytöllä näyttää lähes oikealta kirjoitukselta. Huawei on varustellut tabletin myös kahdella erikoissovelluksella, jotka ovat Nebo ja MyScript Calculator. Jälkimmäisellä sovelluksella on mahdollista kirjoittaa tabletille kynän avulla haastaviakin laskutoimituksia ja se osaa ne laskea ilman ongelmia.

Kynässä on oma pieni akkunsa, jonka varassa se toimii. Erillistä laturia kynä ei tarvitse, sillä se on integroituna suoraan MatePad Pro -tablettiin. Kun kynä asetetaan tabletin yläreunaan, niin se asettuu paikoilleen mukavan napakasti magneettien ansiosta. Lisäksi kun kynä on asetettu paikoilleen, niin se alkaa latautumaan välittömästi langattoman latauksen avustuksella.

Kohtuulliset kamerat – joita tuskin paljoa tarvitsee

Tabletteja ei ole yleensä suunniteltu kuvaamista varten, eikä myöskään Huawei ole lähtenyt kameroihin panostamaan samalla tavalla, mitä älypuhelimissa on nähty. MatePad Prossa on yksi kamera takaosassa ja etuosassa. Takaosan kameran tarkkuus yltää 13 megapikselin tasolle ja sillä saadaan taltioitua hyvää jälkeä. Etuosasta löytyy 8 megapikselin kamera, jota voidaan käyttää hyvin vaikka videopuheluihin tai selfieiden ottamiseen.

Henkilökohtaisesti itse en juurikaan tabletteja ole tottunut käyttämään kuvaamistarkoituksiin, sillä sitä varten ovat puhelimet tai oikeat kamerat. Testijakson aikana kokeilimme takaosan pääkameraa muutaman testikuvan verran, ja ne olivat varsin yksityiskohtaisia sekä värintoisto oli hyvällä tasolla. Alapuolella on muutama kameralla taltioitu testiotos.

Googlettomuus rampauttaa lähes koko tabletin

Koska kyseessä on täysin uusi laite, niin luonnollisesti siinä ei voi olla myöskään Googlen palveluita. Huawei hyödyntää toki avoimeen lähdekoodiin pohjautuvaa Android 10 -versiota, mutta mitään Googlen sovelluksia tai sovelluskauppaa ei siitä esiasennettuna löydy. Android 10:n päällä hyrrää tableteille kustomoitu EMUI 10.1 -käyttöliittymä. Artikkelin kirjoitushetkellä tuorein tabletille tarjolla oleva päivitys on tuonut mukanaan myös Googlen 1. tammikuuta 2020 julkaisemat tietoturvakorjaukset, joten tietoturva laahaa hieman perässä.

Itse EMUI on käyttöliittymänä tabletissa varsin mukava käyttää ja esimerkiksi asetusvalikko ja monet sovellukset avautuvat mukavasti isolle näytölle optimoidusti. Yksi EMUI 10.1 -version ominaisuuksista on myös kätevä multi-window-ominaisuus, eli moni-ikkunanäkymä, jossa voidaan käyttää jopa kolmea sovellusta samanaikaisesti. Ominaisuuden avulla on mahdollista tehdä montaa asiaa yhtä aikaa, sillä kaksi sovellusta on mahdollista avata näytölle normaalin tapaan, mutta samalla on mahdollista avata kolmas sovellus näiden päälle kelluvaksi ikkunaksi. Huawei on tehnyt ominaisuudesta mahdollisimman helpon käyttää, sillä toinen sovellus on mahdollista käynnistää pyyhkäisemällä näytön jommastakummasta reunasta, jolloin aukeaa sovellusvalikko. Tämän jälkeen raahataan sovellus haluttuun paikkaan. Ratkaisu on mielestäni todella kätevä ja toimii päivittäisessä käytössä erittäin luontaisesti.

MatePad Prossa on myös erillinen työpöytätila, joka voidaan aktivoida käyttöön hallintapaneelista. Työpöytätilassa käyttöliittymä muuttuu enemmän PC:n kaltaiseksi ja useiden toimintojen käyttäminen samanaikaisesti on helpompaa. Lisäksi käyttöliittymä on optimoitu käytettäväksi myös hiiren ja näppäimistön kanssa. Työpöytätila on varsin helppokäyttöinen ja mukava sellaisissa tilanteissa, joissa esimerkiksi selain ja Word ovat yhtä aikaa käytössä. Käyttökokemus on todella PC-mainen ja tämän ansiosta jopa erittäin miellyttävä käyttää.

Googlettomuus tuottaa MatePad Prolle monenlaisia haasteita, ja suurin niistä on Huawein oman AppGallery-sovelluskaupan toistaiseksi varsin heikko sovellustilanne. Kaupasta ei ole mahdollista ladata esimerkiksi Twitteriä, Facebookia, Spotifya tai monia muitakaan tunnettuja sovelluksia. Toki monet sovellukset on mahdollista ladata kolmansien osapuolten sovelluskaupoista tai lataamalla selaimen kautta APK-asennustiedoston. Tämä vaihtoehto ei ole kuitenkaan kaikista yksinkertaisin ja tuottaa aina loppukäyttäjälle hieman lisätyötä.

Harmillista on kuitenkin, että monet sovellukset vaativat toimiakseen edelleen Googlen palvelut. Hyvä esimerkki ovat muun muassa Netflix, YouTube tai MTV. Tämä tuottaa myös todella paljon haasteita, sillä MatePad Prolla ei pystytä katsomaan monien tuttujen palveluiden kautta sarjoja tai elokuvia. Android-tabletit ovat juuri suunniteltu usein viihdekäyttöön, eli elokuvien katseluun tai pelaamiseen, mutta Googlettomuus asettaa tähän selviä rajoituksia.

Huawei on pyrkinyt paikkaamaan viihdekäytön puutteita lanseeraamalla myöskin Suomessa omat Musiikki- ja Video -palvelut, joiden kautta on mahdollista vuokrausta tai kuukausimaksua vastaan. Pikatestien perusteella Huawein omat palvelut toimivat hyvin, vaikka kokemus ei olekaan lähelläkään Netflixiä tai Spotifya. Jos kuitenkin Huawei MatePad Pro on ostoslistalla, niin kannattaa ehdottomasti tutustua myös Huawein omiin viihdepalveluihin.

On kuitenkin valitettava totuus, että Googlettomuus tuottaa haasteita tabletin käytölle ja onkin vaikea keksiä todellista käyttötarkoitusta MatePad Pron kaltaiselle laitteelle. Android-tabletit eivät yleisestikään ole olleet kovin hyviä esimerkiksi työntekoon, sillä sitä varten ovat vastaavat Windows-pohjaiset laitteet ja Applen tuotteet. Android-tabletit ovat jääneet monesti hieman sivustakatsojan rooliin, sillä yleinen käyttökokemus ei ole vaaditulla tasolla työntekoon. Onkin helppo sanoa, että Googlettomuus rampauttaa todella hyvän laitteen lähes kokonaisuudessaan, sillä nyt MatePad Prosta ei ole kunnolla edes elokuvien katseluun puuttuvien sovellustukien takia.

AppGallery-sovelluskaupan tilanne vrt. Google Playhin 16. toukokuuta 2020 (uudet lisäykset keltaisella).

Mielenkiintoinen huipputabletti, jos sovelluspula ei haittaa

Kokonaisuudessaan MatePad Pro on todella mielenkiintoinen huippuluokan Android-tabletti, jota ei voi kuitenkaan suositella aivan kaikille. Yleisesti Android-tabletit ovat olleet suunnattuna erityisesti viihdekäyttöön, mutta nyt Googlettomuus tekee MatePad Prosta jopa käyttökelvottoman tämän suhteen. Tabletille ei voi asentaa esimerkiksi Netflixiä ja moni muukin sovellus vaatii toimiakseen Googlen palveluita. Huawein omasta sovelluskaupasta löytyy vain kourallinen tuttuja sovelluksia ja jos niitä haluaa ladata epävirallisia reittejä, niin se on tehtävä monen mutkan kautta.

Testijakson aikana itse tykästyin kuitenkin MatePad Pro -tablettiin tekniikan osalta, sillä laite tarjoaa hyvän näytön, tehokkaan Kirin 990 -järjestelmäpiirin sekä laadukkaan rakenteen. Lisäksi Huawei on hyödyntänyt tabletissa todella suurta akkua sekä tuonut mukaan langattoman latauksen ja kaiken tämän lisäksi vielä hyödyllisen käänteisen langattoman latauksen. Tuottavuutta ovat lisäämässä myös erikseen ostettavat kohtuuhintaiset lisävarusteet, kuten näppäimistösuojakuori ja M-Pencil-kynä. Yksi tabletin valttikorteista on myös erinomainen äänentoisto neljän kaiuttimen avustuksella.

Valitettavasti MatePad Pron pilaa vain Googlen palveluiden puuttuminen, eikä niitä ole edes kovin helppo asentaa jälkikäteen. Toivon mukaan Huawei pystyy parantamaan AppGallery-kaupan sovellustilannetta nopeasti, jotta tulevaisuudessa tabletti voisi olla entistäkin parempi. Kaikki riippuu nyt siis täysin Huaweista ja sen suurista panostuksista omaan ekosysteemiinsä, jotta kehittäjät saataisiin innostumaan sovelluksien muokkaamisesta toimiviksi MatePad Prolla sekä lukuisilla muillakin Huawein laitteilla. Jos kuitenkaan sovelluspula ei suuremmin haittaa, niin kyseessä on todella vaikuttava uutuustabletti omassa hintaluokassaan.

Suomessa Huawei MatePad Pron myynti alkaa 1. kesäkuuta 2020 ja se on tulossa tarjolle kolmessa versiossa, jotka ovat Wi-Fi-, LTE- ja 5G -variantit. Pelkästään Wi-Fi-yhteyksillä varusteltu malli maksaa 599 euroa, LTE-yhteyksillä varustellun mallin saa 649 eurolla ja 5G-tuesta on maksettava 799 euroa.

Huawei MatePad Pro

7.3

SuomiMobiilin testissä huippuluoka Huawei MatePad Pro -tabletti, joka tarjoaa Android-käyttöjärjestelmän ilman Googlen palveluita.

Hyvää
 • Tyylikäs ja moderni muotoilu
 • Miellyttävä näyttö
 • Suuri akku takaa hyvän käyttöajan
 • Varusteltuna langattomalla latauksella ja käänteisellä langattomalla latauksella
 • Hyvä äänentoisto
 • Kirin 990 tarjoaa huippuluokan suorituskyvyn
 • EMUI:n työpöytätila helpottaa käyttöä näppäimistöllä ja hiirellä
Huonoa
 • Googlettomuus tuottaa ongelmia sovelluksien kanssa
 • Huawei Mobile Services ja AppGallery edelleen keskeneräisiä
 • Ei sormenjälkilukijaa
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

2 Kommenttia

 1. En ymmärrä tätä googlettomuus ongelmaa. Hankkiessani huawei kännykän, siirsin Google-tilini etc. pilvestä parilla klikkauksella suoraan uuteen puhelimeeni. Sieltä tulivat samalla kaikki käyttämäni ohjelmat???

 2. Saahan Netflixiä ja Tubea ym. katottua verkossakin selaimella. Eli sekään ei ole ongelma.

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut