AndroidArvostelute-villeElephone

Testissä kiinalainen Elephone S7 – ottaa oppia Samsungilta

Elephone S7

Olemme SuomiMobiilissa testanneet kerran aikaisemmin kiinalaisen älypuhelinvalmistaja Elephonen puhelinta, kyseessä oli Elephone P9000. Kyseinen arvostelu nousi nopeasti SuomiMobiilin luetuimpien artikkeleiden joukkoon, sillä kyseessähän on varsin vakuuttava puhelin. Lähes vuosi on kulunut Elephone P9000:n testaamisesta ja nyt on aika tarkastella Elephonen uudempaa puhelinta. Tällä kertaa e-ville.com lähetti testiimme Elephone S7 -puhelimen, joka jäljittelee pitkälti Samsungin viime vuoden lippulaivapuhelin Galaxy S7:aa.

Testiin saapunut Elephone S7 on väritykseltään sininen ja sen vahvuuksia ovat erityisesti laadukas muotoilu. Puhelimessa on metalliset kehykset sekä lasiset taka- ja etupinnat, jotka tekevät Elephone S7:sta loistavan vaihtoehdon premium-puhelinta etsivälle. Teknisen toteutuksen osalta puhelin kuitenkin herättää hämmennystä verrattuna esimerkiksi Elephone P9000 -malliin. On kuitenkin hyvä huomata, että nykypäivänä tuskin mikään markkinoilla oleva älypuhelin on täydellinen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Suomeen Elephone S7 -puhelinta toimittaa verkkokauppa e-ville.com, joka on hinnoitellut laitteen 182,95 euroon*. E-ville.comilta löytyy puhelinta toisinaan myös suoraan Suomesta toimitettuna, jolloin hintaa on 242,95 euroa. Puhelinta ei ole siis ainakaan hinnalla pilattu, joka oli erityisesti myös aikaisemmin testaamamme Elephone P9000:n vahvuuksia.

Tässä artikkelissa käyn läpi Elephone S7:n tärkeimmät ominaisuudet ja seikat, sekä kerron omia mielipiteitäni. Kerron myös, mitä hyvää ja huonoa laitteesta löytyy.

Tekniset tiedot
Elephone S7
Mitat: 150 x 73 x 7.6mm
Paino: 148 g
Näyttö: 5.5 tuumaa Full HD (1920 x 1080) Gorilla Glass 3
Suoritin: 10-ytiminen Helio X20 (Mali-T880 MP4)
Muisti: 4 gigatavua RAM-muistia 64 gigatavua sisäistä tallennustilaa
Kamerat: 13 megapikselin pääkamera ja 5 megapikselin etukamera
Akku: 3000 mAh ( ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 6.0 (päivitettävissä Android 7.0)
Muuta: sormenjälkilukija ja muistikorttipaikka (max. 128 gt)

Myyntipakkaus

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Elephone S7 toimitetaan varsin tavallisessa ja ehkä hieman tylsähkössä ruskeassa pahvilaatikossa, jota koristaa sinertävät Elephonen logot. Myyntipakkauksesta löytyy itse puhelimen lisäksi myös pikakäyttöohjeet, SIM-korttiluukun avain, micro-USB -johto sekä laturi, joka sopii myös Suomen pistorasioihin ilman ylimääräisiä adaptereita. Pakkaukseen kuuluu myös läpinäkyvä muovinen silikonikuori, joka on varsin tarpeellinen Elephone S7:n kanssa.

Mitään kovinkaan erikoista puhelimen myyntipakkaukseen ei kuulu, mutta erityisesti mukana tuleva suojakuori on aina tervetullut lisäys. Elephone S7:lle ei ole tarjolla laajasti suojakuoria, jonka takia mukana tuleva versio on ainakin aluksi täysin riittävä.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Puhelin on laadullisesti hyvällä tasolla, mutta toisaalta siinä on myös omat ongelmansa. Elephone S7 koostuu siis metallisista kehyksistä sekä lasista pinnoista, jotka tekevät laitteesta jämäkän ja mukavatuntuisen kädessä. Puhelimesta ei pääse minkäänlaisia natinoita tai muita halvemmissa puhelimissa ilmentyviä ongelmia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ainoa laatuun vaikuttava ongelma liittyy Elephone S7:n kohdalla lasiseen takakuoreen, sillä se tuntuu normaalissa käytössä naarmuuntuvan hieman tavallista enemmän. Toki vastaava ongelma on lähes kaikissa tämän hintaisissa älypuhelimissa, joissa on lasinen takakuori. Lasisia takapintoja vaivaa myös helppo likaantuminen, joka on läsnä myös Elephone S7:ssa. Testilaitteessa oli myös erikoinen piirre, sillä se tuntui olevan myös todellinen pölymagneetti, joka tuntui toisinaan jopa tuskalliselta, koska puhelin näytti aina likaiselta.

Elephone S7:n takaosaan on sijoitettuna kamera, jonka kaverina on yksi LED-salama. Takaosassa on myös Elephonen logo. Etuosassa näytön alapuolella on fyysinen kotipainike, johon on integroituna myös sormenjälkilukija. Näytön yläpuolella on kuuloke, valoisuudentunnistin, ilmoitusvalo sekä etukamera.

Laitteen oikeaan kylkeen on sijoitetuttuna virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet, kun taasen vasemmasta kyljestä löytyy vain SIM-korttitelakka. Elephone S7:n yläreunassa on vain normaali 3,5 millimetrin kuulokeliitin ja alaosassa on micro-USB -liitäntä sekä kaksi kaiutinritilää.

Näyttö, akku, tekniikka ja sormenjälkilukija

Elephone S7 on Kiinassa tarjolla kahdessa koossa. Toisesta löytyy 5,2 tuuman näyttö ja toisesta suurempi 5,5 tuuman näyttö. Testiimme saapui 5,5 tuuman näytöllä varusteltu versio, joka on ainoa versio, jota e-ville.com myy. Puhelimen näyttö on JDI:n käsialaa ja näyttö on kokonaan laminoitu. Näyttöä on suojaamassa Corning Gorilla Glass 3 -lasi. Suurelle yleisölle tuntemattomat valmistajat yleensä valitsevat tässä hintaluokassa puhelimiinsa heikompia näyttöjä, mutta Elephone S7:ssä näin ei ole tehty.

Puhelimen näyttö oli ainakin itselleni varsin positiivinen yllätys, vaikka sen tarkkuus on vain Full HD -tasoa. Näyttö on todella kirkas ja tarvittaessa sen saa myös todella himmeäksi. Elephone S7:ssa värintoisto on myös erittäin vakuuttava myös vakioasetuksilla. Elephone on monessa tilanteessa mainostanut puhelimen kaartuvia näyttöjä, mutta todellisuudessa mitään Galaxy S7:n kaltaista kaartuvuutta ei kannata odottaa. Näytön kaartuminen reunoilta on todella minimaalista, eikä sitä juurikaan edes huomaa. Puhelimessa käytettävät hieman kaartuvat näytön reunat tuottavat myös ongelmia esimerkiksi katselukulmissa. Yleisellä tasolla puhelimen näytössä on hyvät katselukulmat, mutta kaartuviin reunoihin ilmestyy mielenkiintoinen harmaa sävy, jos näyttöä katsotaan sivuilta.

Akun osalta Elephone S7:lla ei ole tarjottavana mitään erikoista. Puhelin pakkaa sisuksiinsa 3000 milliampeerin suuruisen akun, josta riittää puhtia normaaleissa askareissa yhdeksi päiväksi. Raskaammalla käytöllä Elephone S7:n akku tuskin riittää edes yhtä kokonaista päivää, mutta vähäisellä ja normaalilla käytöllä akku riittää hyvin yhden päivän yli, mutta toista ei kannata edes ajatella. Testijakson aikana akkua oli yleisesti illalla jäljellä 10-20 prosenttia. Puhelimen käyttö koostui pääosin netin selaamisesta, kuvaamisesta, muutamista puheluista ja sosiaalisen median käytöstä.

Erikoista Elephone S7:ssa on se, että puhelimessa käytetään edelleen micro-USB -porttia. Viime vuonna testaamastani Elephone P9000:ssä oli jo tuoreempi USB-C -tyypin liitin. Elephone S7:sta ei löydy myöskään minkäänlaista tukea pikalataukselle, jonka takia akun täyteen latautumista saa odotella noin kaksi tuntia.

Tekniikkansa ja suorituskykynsä osalta Elephone S7 ei ylety lähellekään todellisia lippulaivapuhelimia. Testissä käväisseestä puhelimesta löytyi MediaTekin kymmenytiminen Helio X20 -järjestelmäpiiri, jonka tukena oli 4 gigatavua RAM-muistia. Sisäistä tallennustilaa puhelin tarjosi mukavat 64 gigatavua, jota oli mahdollista laajentaa myös microSD -muistikortin avustuksella. Elephone S7 ei ole kovinkaan tehokas puhelin, vaikka se on muuten varsin vakuuttava laite. Ajoimme puhelimessa läpi muun muassa Geekbench 4 ja AnTuTu -testit, joiden perusteella suorituskyvyssä ollaan paljon perässä esimerkiksi Galaxy S7 -puhelinta. Esimerkiksi AnTuTu antoi puhelimelle tulokseksi vain 65 475. Kyseessä on siis varsin tavalliset pisteytykset tässä hintaluokassa. Yleisellä tasolla Elephone S7:n suorituskyky on varmasti monelle peruskäyttäjälle riittävästi, mutta todennäköisesti suurimmat ongelmat ilmenevät raskaampia pelejä käyttäessä.

Sormenjälkilukija on laitteen edessä.

Tällä hetkellä markkinoilta on vaikea löytää yli 200 euroa maksavaa puhelinta, josta ei löytyisi hyvin yleistynyttä sormenjälkilukijaa. Elephone S7:ssä lukija sijaitsee integroituna puhelimen kotipainikkeeseen. Henkilökohtaisesti pidän enemmän puhelimista, joista sormenjälkilukija löytyy takaosasta, mutta myös edessä olevaan lukijaan tottuu ajan kanssa. Elephone S7:ssa käytetään mielestäni varsin laadukasta sormenjälkilukijaa, koska testijakson aikana se tunnisti lähes jokaisella yrityskerralla ja avasi näytön. Lukija ei pärjää nopeudessa kuitenkaan esimerkiksi Huawein ja Applen käyttämille lukijoille.

Kamerat

Elephone S7:ssa on 13 megapikselin F/2.2 -kamerasensori, joka ei mielestäni eli mistään parhaimmasta päästä. Valmistaja ei kerro puhelimessa käytettävästä kamerasta juurikaan, joka on täysin ymmärrettävissä, koska Elephone S7:aa ei voida myydä kamera edellä. Videokuvaa puhelimen pääkameralla voi tallentaa korkeintaan Full HD -tasoisena, joten 4K -videotarkkuus ei ole mahdollinen. Kameran kaverina on myös yksivärinen LED-salama, josta saa hieman tukea puhelimelle haastavissa pimeissä olosuhteissa. Elephone S7:n etukameran virkaa hoitaa 5 megapikselin sensori, joka tuottaa hyviä kuvia.

Yleisellä tasolla puhelimella otetut kuvat ovat tyydyttäviä, mutta ei missään nimessä parhaita. Kuvat ovat väritykseltään hyviä ja luonnollisia, mutta kuvia tarkasteltaessa lähempää on huomattavissa, että kuvat ovat usein hyvin suttuisia ja epätarkkoja. Alla on muutama testikuva.

Käyttöjärjestelmä

Elephone S7:n käyttöjärjestelmänä toimii vielä Android 6.0, joka on tällä hetkellä jo vanhentunut. Nykyisin puhelimista löytyy jo Android 7.0 Nougat, mutta toistaiseksi se ei ole vielä virallisesti rantautunut Elephone S7:lle. Elephone on kuitenkin lupaillut päivitystä jo pian saapuvaksi OTA:na (over-the-air).

Mielestäni Elephone on yksi parhaimmista kiinalaisista älypuhelinvalmistajista, jos tarkastellaan vain käyttöjärjestelmää. Useasti kiinalaiset rakastavat modifioida Androidin aivan omannäköisekseen, mutta Elephone ei ole siitä innostunut. Puhelimesta löytyvä Android 6.0 on lähes identtinen puhtaan Android-version kanssa. Toki käyttöliittymästä löytyy joitakin asetuksia, jotka ovat suunniteltu vain ja ainoastaan tälle puhelimelle. Koska käyttöliittymä ei ole raskaasti kustomoitu, niin Elephone S7:sta löytyy myös vakiona suomen kieli. Mielestäni on kuitenkin hyvä mainita, että jotkin Elephonen omat lisäykset eivät ole kokonaisuudessaan käännettynä suomeksi.

Testijakson aikana en huomannut minkäänlaisia ongelmia käyttöjärjestelmän kanssa ja kaikki ominaisuudet tuntuivat toimivan sujuvasti ilman ongelmia. Elephone S7 sai myös testin aikana muutamia päivityksiä, jotka korjasivat tunnettuja ongelmia, joita oli ilmennyt vain harvoissa puhelimissa. Testilaitteesta ei testin aikana löytynyt huomattavia ongelmia.

Yhteenveto

Elephone S7:sta voi olla montaa mieltä ja testijakson jälkeen käteen jäi kaksijakoinen ajatus puhelimesta. Toisaalta puhelin on ulkoisesti varsin laadukas ja tyylikäs, mutta laitteen teknisessä toteutuksessa on hieman alisuoriuduttu. Esimerkiksi kamera ei ole kovinkaan erikoinen ja akunkestossa ei päästä hyviin lukemiin. Myös micro-USB -liittimen valinta puhelimeen hämmästyttää, sillä Elephone on jo reilu vuosi sitten käyttänyt aikaisemmassa puhelimessaan USB-C -tyypin liitintä. Toki edelleen monesta taloudesta löytyy laitteita, joissa käytetään micro-USB -liittimellä varusteltuja laitteita, mutta USB-C -liitin olisi ollut hieman enemmän tätä päivää.

Suomessa Elephone S7 -puhelinta myy verkkokauppa e-ville.com. Puhelin on hinnoiteltu 182,95 euroon*, mutta e-ville.comilta löytyy puhelinta myös toisinaan suoraan Suomesta toimitettuna, jolloin hintaa on 242,95 euroa.

* Huom. Elephone S7:n todellinen hinta nousee Kiinasta Suomeen tilattuna hieman alle 230 euroon (e-ville.comin ilmoittama hinta + ALV).

Yhteenveto

6.5

Elephone S7 on laadukas puhelin, mutta se ei ole kuitenkaan täydellinen. Puhelimessa on keskiverto akku sekä keskiluokkaan asettuvat kamerat. Elephone S7:n näyttö on kuitenkin todella laadukas ja käyttöjärjestelmä on pitkälti normaali Android 6.0 ilman mitään valmistajan omia muutoksia.

Hyvää
  • Laadukas rakenne
  • Hyvä näyttö
  • Hinta-laatusuhde kohdillaan
Huonoa
  • Kopio Samsung Galaxy S7 -puhelimesta
  • Akku
  • Suorituskyky
  • Kamera
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Android