KommenttiOnePlusYleinen

RIP OxygenOS

OxygenOS

Monien odottama ja OnePlussan useaan kertaan hehkuttama OxygenOS 13 on vihdoin täällä! Kyseessä on uusimman Android-käyttöjärjestelmän päälle rakennettu käyttöliittymä OnePlussan älypuhelimille. OxygenOS on terminä monille tuttu ja se herättää edelleen OnePlus-käyttäjissä lämpimiä muistoja. Uusin OxygenOS 13 on kuitenkin kaukana näistä muistoista sekä ajasta, jolloin käyttäjät rakastivat OnePlussan näkemystä Androidista.

OnePlus 10 Pro on ensimmäisten joukossa saanut OxygenOS 13 -päivityksen ja samalla kyseessä on yksi ensimmäisistä älypuhelimista, jolle on ladattavissa vakaa Android 13 -versio. Hieno homma OnePlus – voitit nopeuskilpailussa Samsungin ja monet muut valmistajat. Android 13 -päivityksien jakelu on siis lähtenyt rullaamaan eteenpäin ja OnePlus on vanhojen hyvien aikojen mukaisesti eturivissä uusinta ohjelmistoa tarjoamassa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

OnePlus on kokenut viimeisen parin vuoden aikana valtavasti muutoksia ja kyseessä on enää haamu entisestään. OnePlus perustettiin vuoden 2013 lopussa ja yhtiöltä nähtiin ensimmäinen älypuhelin vuonna 2014. Ensimmäisessä OnePlus One -puhelimessa oli paljon samaa silloisten Oppon puhelimien kanssa, mutta ohjelmiston yhtiö ulkoisti Cyanogen Inc. -yritykselle, joka oli tunnettu kustomoidusta puhtaasta CyanogenMod-Android-versiosta.

OnePlus 2 oli ensimmäinen OxygenOS-laite.

Monien vaiheiden kautta CyanogenModista kuitenkin luovuttiin ja OnePlus kehitti oman OxygenOS-käyttöliittymän. OnePlus jatkoi samaa tarinaa, eli tarkoituksena oli tarjota puhdas Android-kokemus monipuolisilla lisätoiminnoilla sekä kehittäjä- ja yhteisöystävällisillä ratkaisuilla.

OxygenOS-käyttöliittymästä julkaistiin aina uusien puhelimien yhteydessä uusi versio, jossa pohjana oli sillä hetkellä tuorein Android. OnePlus mainosti käyttöliittymää nopeana ja sulavana, jossa on vain tarpeellisia ominaisuuksia ja toimintoja, joita yhteisö on halunnut. OxygenOS-käyttöliittymän kanssa yhteisö oli aina tärkeässä roolissa ja OnePlus kuunteli käyttäjiä todella.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ajan kanssa OxygenOS muovautui juuri sellaiseksi, mitä OnePlus-käyttäjät halusivat. OnePlus oli myös itse ylpeä saavutuksestaan ja monessa tilanteessa OxygenOS-käyttöliittymää kehuttiin jopa parhaimmaksi Android-versioksi. Olen myös itse päässyt kokemaan OxygenOS:n vaiheet aivan OnePlus One -puhelimesta tähän päivään asti, ja olen vuosien varrella pitänyt OnePlussan puhelimien tarjoamasta ohjelmistokokemuksesta.

Vuonna 2021 esitelty OnePlus 9 Pro piti julkaisun aikaan sisällään OxygenOS 11.1 -käyttöliittymän, joka perustui Android 11 -versioon. Tähän asti OnePlus oli hionut käyttöliittymää, siirtynyt hieman pois puhtaasta Androidista säilyttäen kuitenkin tutun käyttökokemuksen sekä tuonut mukaan lukuisia hyödyllisiä ominaisuuksia. OnePlus 9 Pro oli samalla viimeinen OnePlus-huippupuhelin, jossa nähtiin OnePlussan oma ohjelmisto.

OxygenOS-sekoilua

OnePlus 2.0 = OPPO

Vuosi 2021 oli merkityksellinen vuosi OnePlussalle, jota on vaikea järjellä ymmärtää. Tätä ennen OnePlus oli itsenäinen yritys kiinalaisen BBK Electronicsin alaisuudessa aivan kuten Oppokin. OnePlussalla ja Oppolla oli kuitenkin vahva side jo entuudestaan. Yhtiön alkuaikoina kuitenkin pyrittiin jatkuvasti välttelemään aihetta OnePlussan ja Oppon yhteydestä, vaan OnePlus haluttiin tietoisesti pitää täysin erillään Opposta. Vuoden 2021 alussa alkoi kuulumaan raportteja OnePlussan ja Oppon toimintojen yhdistymisestä, joka vahvistettiin lopulta samana keväänä.

Viimeinen naula OnePlussan arkkuun saatiin tasan vuosi sitten, 20. syyskuuta 2021, jolloin Oppon ja OnePlussan johtaja Pete Lau vahvisti silloin tunnetun OnePlussan ja OxygenOS:n kuolleen. Vuosi sitten lanseerattiin termi ”OnePlus 2.0”, eli kyseessä oli OnePlussan toinen tuleminen virallisesti Oppon alabrändinä. OnePlussan ja Oppon yhdistymisen yhteydessä päätettiin luopua kokonaan OnePlussan tekemästä kovasta työstä oman ja kehutun OxygenOS-käyttöliittymän eteen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

ColorOS:n ja OxygenOS:n piti yhdistyä yhdeksi.

OxygenOS 11.3 -versiosta lähtien on nähty OnePlussan OxygenOS:n ja Oppon ColorOS:n yhdistyminen. Kyseinen ColorOS-koodipohjan sisällään pitävä versio nähtiin ensimmäisen kerran OnePlus Nord 2 -puhelimessa kesällä 2021. OnePlussan ja Oppon yhdistymiskiimassa Pete Lau ehti lupaamaan, että OxygenOS ja ColorOS tullaan jatkossa yhdistämään yhdeksi ja käyttöliittymien välillä olevat erot tulevat häviämään. Lopulta OnePlussan ja Oppon puhelimissa piti olla sama ohjelmisto viimeistään vuoden 2022 aikana.

Oppon ja OnePlussan yhteisen ohjelmistokokemuksen piti tulla saataville OnePlus 10 Pron kohdalla ja lopullinen päätös integraatiolle piti tapahtua Android 13 -käyttöliittymän kanssa. Toisin kuitenkin kävi.

OnePlus esitteli vuoden 2021 lopulla OxygenOS 12 -käyttöliittymän, joka perustui Android 12 -versioon ja sen tarkoituksena oli olla viimeinen OxygenOS-versio ennen mainostettua yhteistä ohjelmistoa. OxygenOS 12 tuotiin päivityksenä vanhemmille puhelimille, josta OxygenOS:n historian suurimmat katastrofit alkoivat.

OxygenOS 12

OxygenOS 12 oli rakennettu ensimmäistä kertaa ColorOS-koodipohjan päälle, joka tuotti valtavia ongelmia. Päivitystä jaettiin aluksi OnePlus 9 -sarjan puhelimille joulukuussa 2021, mutta vakaakin versio oli täynnä ongelmia ja vakavia virheitä, jonka takia jakelu keskeytettiin. OnePlus korjasi ongelmia pitkään ja joutui keskeyttämän jakelun useaan kertaan. Vihdoin maaliskuussa 2022 yhtiö julkaisi korjatun päivityksen. Ongelmia on kuitenkin edelleen ja monet käyttäjät ovat olleet pettyneitä OxygenOS 12 -käyttöliittymään ja sen liialliseen ”oppomaisuuteen”.

Kyseessä ei ollut katastrofi vain OnePlus 9 -sarjan puhelimissa, vaan muissakin OnePlus-puhelimissa. OnePlussalla on edelleen jopa OxygenOS 13- ja Android 13 -versioiden julkaisun jälkeen useita puhelimia päivittämättä OxygenOS 12 -versioon. Tämä kertonee karun tilanteen siitä, ettei OxygenOS:n ja ColorOS:n yhdistäminen mennytkään toivotulla tavalla. Ohjelmistojen yhdistymisen piti nimenomaan parantaa ohjelmiston vakautta sekä päivitysnopeutta, mutta valitettavasti nämä lupaukset jäivät lunastamatta.

Sekoilu kuitenkin jatkuu, sillä helmikuussa 2022 kelkka kääntyi ja Oppo ilmoitti OxygenOS:n käytön jatkuvan OnePlus-puhelimissa. Mitään yhteistä ohjelmistokokemusta ei enää suunniteltu Oppo- ja OnePlus-puhelimille. OnePlus 10 Pro päätettiin siis julkaista edelleen OxygenOS-käyttöliittymällä, jonka yhteydessä OnePlus kertoi yhteisen koodipohjan pysyvän, mutta ColorOS ja OxygenOS jatkavat omiin suuntiinsa.

Mielikuvia ja pettymyksiä – niistä OxygenOS 13 on rakennettu

Näin OnePlus kuvaili OxygenOS 13 -käyttöliittymää vielä helmikuussa 2022.

OnePlus vahvisti helmikuussa OxygenOS 13 -käyttöliittymän tulevan ja sen kanssa tultaisiin kuuntelemaan enemmän yhteisön toiveita. OnePlussan johtaja Pete Lau kertoi samassa hetkessä OxygenOS 13:n tarjoavan nopean ja sulavan kokemuksen, helpon käyttökokemuksen ja monipuoliset kustomointiominaisuudet. OnePlus käytti jälleen tuttuja termejä, jotka tulivat tutuiksi vuosien varrella OxygenOS:n ollessa vielä täysin OnePlussan käsialaa ilman Oppon sekoiluja.

Samaan aikaan jopa kerrottiin OxygenOS 13:n olevan kehitetyn yhdessä yhteisön sekä Googlen kanssa, jotta jatkossa käytössä olisi tuttu OxygenOS-kokemus. OnePlus-yhteisö oli saatu jälleen kiinnostumaan uudesta ohjelmistosta ja suunnitelmat kuulostivat erinomaiselta. Ajatukset tuolloin olivat, että vihdoin ColorOS-hömpötys loppuu ja palataan takaisin tuttuun ja turvalliseen. Lisäksi yhteistyö Googlen kanssa – jes, onko puhdas Android-kokemus palaamassa? Näinhän OnePlus lupasi? Kirjaimellisesti OnePlus ei kuitenkaan koskaan luvannut palata vanhaan, vaan lupasi tuoda tuttuja elementtejä takaisin.

OnePlus tuotti mielikuvia OnePlus-käyttäjien ajatuksiin ja lupasi paljon. Hypetys OxygenOS 13 -käyttöliittymästä alkoi jo helmikuussa, joten odotukset olivat kovat. Lopulta odotettu päivä tuli, sillä 3. elokuuta OxygenOS 13 sai ensiesityksensä yhdessä OnePlus 10T -huippupuhelimen rinnalla. Viimeistään julkaisutilaisuudessa voitiin nähdä OnePlussan hypetyksen läpi, sillä ei sieltä todellisuudessa tullut sellaista ohjelmistoa, jonka monet OnePlus-käyttäjät pystyivät hypetyksen perusteella annetuilla mielikuvilla ajattelemaan.

Uusi OxygenOS 13 on kuin tämä vitsi.

Tilaisuudessa nähtiin samat tutut OxygenOS:n markkinointitermit, kuten nopea ja sulava. OnePlus oli kuitenkin nyt aikaisempaa enemmän piilottanut hienojen termien taakse raa’an todellisuuden. OxygenOS 13 oli suora kopio ColorOS 13 -käyttöliittymästä. Sama ohjelmisto, eri nimi. Tätäkö OnePlus-käyttäjät todella halusivat? Uskallan epäillä. Ainakin itse olisin kaivannut selvempää eroa ja perinteisempää OxygenOS-tyyliä. Puhdas Android-kokemus on historiaa ja nyt joudutaan tyytymään siihen, mitä Oppo sattuu keksimään ColorOS-käyttöliittymälle.

Se ei ole huono, mutta se on turhauttava

OxygenOS 13 on itsessään yksi Android-näkemys muiden joukossa. Olen testaillut OxygenOS 13 -päivitystä OnePlus 10 Prossa jo pidemmän aikaa, ja kyllähän se on toiminut. OxygenOS 13 on täynnä sulavasti liukuvia animaatioita, kivoja pastellivärejä sekä paljon erilaisia kustomointeja. OxygenOS 13 on kuten Xiaomin puhelimista löytyvä MIUI. Siinä on siis paljon käteviä toimintoja ja se toimii hyvin, mutta se peittää alleen Googlen kehittämät Android-innovaatiot.

Yksi muiden joukossa, tusinatavaraa ja samaa kuin muilla. Tämä on se ongelman ydin. OxygenOS-brändiä ei ole rakennettu näiden arvojen pohjalle, vaan kyseessä on ollut yhteisön ehdoilla rakennettu kokonaisuus. Nyt OnePlus-käyttäjille työnnetään nenän eteen ohjelmisto, josta on tuttu ja turvallinen OxygenOS kaukana. Ohjelmisto ei ole millään tavalla enää OnePlussan valttikortti, sillä saman kokemuksen saat muiltakin. Uniikki ja arvostettu kokonaisuus on siis poissa.

OxygenOS 13 on se vihoviimeinen naula OxygenOS:n arkkuun. Se on virallisesti pelkkään Oppoa ja tässä kohtaa voisikin pohtia, mitä ihmettä oli viimeisen vuoden aikana nähty OxygenOS-sekoilu. Aluksi luvattiin yhtenäistä ohjelmistoa, mutta sitten luvattiin jälleen tuttua ja turvallista OxygenOS-kokemusta. Lopputulos oli kuitenkin yhtenäinen ohjelmistokokemus Oppo- ja OnePlus-puhelimien välille – ainoa ero löytyy nimestä.

OxygenOS 13 -käyttöliittymää voidaan kuvailla vain yhdellä sanalla – turhauttava. OnePlussalla oli näytön paikka ja ennakkoon kaikki merkit antoivat luvan toivoa suuntaa kohti parempaa. Mielikuvilla leikkiminen on kuitenkin lähes sama asia kuin valehtelu. OnePlus teki vain omalle maineelleen jälleen hallaa valehtelemalla, ja lopulta toimittamalla jotain aivan muuta.

Mielestäni viimeisen vuoden aikana nähdyn OxygenOS-sekoilun ja OxygenOS 12 -päivityksen ongelmien jälkeen ainoa oikea ratkaisu olisi ollut haudata OxygenOS kokonaan. OxygenOS:n maine on jo pilattu, jonka takia jonkin toisen brändin käyttäminen olisi voinut olla hyväksi. OxygenOS herättää monissa tietynlaisia ajatuksia ja mielikuvia. Tämän takia OnePlus on epäonnistunut niin kauan, ennen kuin OxygenOS pystyy ne jälleen täyttämään.

OxygenOS:n suunta on kuitenkin nyt selvä, jatkossakin se on vain kopio ColorOS-käyttöliittymästä. Yksinkertaisesti toiveet tutusta OxygenOS-kokemuksesta voidaan haudata. Lepää rauhassa OxygenOS.

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

5 Kommenttia

  1. OnePlus on nyt perus kiinalainen brändi, mitä en edes rinnastaisi Xiaomiin, millä on varsin ominaisuusrikas käyttöliittymä ja tietty erottuvuus, säännönmukaisuus vuosittaisissa mallistoissaan. OxygenOS oli ehkä se paras puhelinmaailman käyttöliittymä ja se on nyt historiaa, ei sillä etteikö muut käyttöliittymät olisi hyvin lähellä sitä, koska erot ovat jopa Androidin ja iOS:kin välillä minusta aika vähäisiä.
    Käyttöliittymän lisäksi, siis muulta suunnitelultaankin, OnePlus-puhelimet tulevat olemaan varmaan aika perus Kiina-kauraa, että välillä tulee kovalla hintalaatusuhteella joku yllättäjä, mutta yleensä ei herätä suurempia tunteita. Mitään varsinaista vikaa ei ole näissä Kiinan luureissa, monesti ne tarjoavat juuri kovaa rautaa rahalle, mutta malleja julkaistaan niin paljon että yleinen fiilis voi joillain lässähtää. Tyhmempää se minusta on brändiä fanittaa ilman kunnon perustelua, kuin fiilistellä edukasta Kiina-luuriaan.

  2. Ihan ei selvinnyt tästä artikkelista mikä OS 13 oli vialla?

    1. Eli: Mikä siis on uudessa Oxygenissa vialla? Saisko esimerkkejä? Mulls toimii oikein hyvin.

    2. No tämä. Jotain käytännön esimerkkejä olis hyvä saada. Vaikka Oneplus paljon haukkuja on ansainnutkin, niin aina herää kysymys että onko Oneplus viha vain tämä päivän trendi mitä pitää kaikkien toistaa.

      1. Jos artikkelin lukee huolella, niin ei siinä kiinnitetä juurikaan huomiota OxygenOS 13 -versioon. Siinä käydään läpi OxygenOS:n historiaa ja asioita, jotka tekivät Oxygenistä aikoinaan yhden parhaimmista Android-näkemyksistä. Lisäksi tuotu esille OxygenOS:n viime vuosien vaiheet ja todetaan, ettei OxygenOS ole nykyisin enää sellainen, jota OnePlus-käyttäjät ovat arvostaneet.

Kommentoi

Lisää aiheesta:Kommentti