AppleArvostelutYleinen

Testissä Apple iPhone SE – Kompakti, mutta erittäin tehokas

Apple iPhone SE

Saimme SuomiMobiilissa testattavaksi Applen uuden edullisemman hintapisteen iPhone SE -älypuhelimen verkko-operaattori DNA:lta ja olemme testailleet puhelinta nyt muutaman viikon ajan. Kyseessä on Applen tuorein huippuluokan suorituskyvyllä mutta kompaktilla rakenteella varusteltu älypuhelin, joka muistuttaa hyvin vahvasti vuonna 2017 julkaistua iPhone 8 -puhelinta.

iPhone SE on varusteltuna muun muassa premium-luokan rakenteella, pienellä 4,7 tuuman LCD-näyttöpaneelilla sekä Applen tuoreimmalla A13 Bionic -järjestelmäpiirillä. Puhelimessa on myös yksi kamera takaosassa, jonka tarkkuus yltää 12 megapikselin tasolle. Apple on keskittynyt iPhone SE -mallissa ainoastaan erinomaisen suorituskyvyn tuomiseen edullisempaan hintapisteeseen, eikä edes jo iPhone 8 -puhelimessa olleita kehityskohteita ole suuremmin korjailtu uutuuslaitteeseen. iPhone SE on kuitenkin erinomainen haastaja monille saman hintapisteen Android-älypuhelimille, mutta samalla kyseessä on myös osittain aikamatka muutaman vuoden taakse.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Suomessa Apple myy uutuuspuhelinta edullisimmillaan 499 euron hintaan, joten se pääsee haastamaan esimerkiksi OnePlus 7T:n, Samsungin uudet Galaxy Note10 Lite– ja Galaxy S10 Lite -puhelimet sekä esimerkiksi Xiaomi Mi Note 10 -puhelimen. Haastajia iPhone SE -puhelimelle löytyy reilusti siis Android-leiristä, mutta Applen omasta mallistosta ei löydy yhtä edullista älypuhelinta, joka olisi siis suuremman yleisön ostettavissa.

Tässä artikkelissa tulemme tutustumaan uuteen iPhone SE -älypuhelimeen, joka on mielenkiintoinen ja samalla jopa vanhahtava uutuuspuhelin Applelta. Tulemme tutustumaan totuttuun tyyliin laitteen tekniseen toteutukseen, ulkoiseen laatutuntumaan, kameroihin sekä muun muassa pakkaskestävyyteen.

Tekniset tiedot
Apple iPhone SE (A2296)
Mitat: 138.4 x 67.3 x 7.3 mm
Paino: 148 g
Rakenne: Alumiinikehys sekä lasipinnat / IP67
Näyttö: 4.7 tuumaa HD-tarkkuus (750 x 1334) / 16:9-kuvasuhde / Retina IPS LCD / 60 Hz
Järjestelmäpiiri: 6-ytiminen Apple A13 Bionic (2x 2.65 GHz Lightning & 4x 1.8 Thunder)
Grafiikkasuoritin: Apple CPU
Muisti: 3 Gt RAM-muistia / 64 / 128 / 256 Gt sisäistä tallennustilaa
Takakamera: 12 MP pääkamera (f/1.8 / PDAF / OIS) +  LED-salama
Etukamera: 7 MP etukamera (f/2.2)
Akku: 1821 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: iOS 13
Muuta: Dual-SIM (eSIM) / 5 watin lataus (tukee myös 18 watin erikseen ostettuna) / langaton lataus
Liitännät: Lightning-liitintä / USB 2.0
Ääni: Bluetooth 5.0 / ei kuulokeliitintä
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / Touch ID
Värit: Valkoinen / musta / punainen
Hinta: 499 – 669 €

Myyntipakkaus

Apple iPhone SE -puhelimen myyntipakkauksen sisältö.

Apple toimittaa iPhone SE:n varsin perinteikkäässä myyntipakkauksessaan, joka on ulkoisesti valkoinen. Myyntipakkausta koristaa kuva puhelimesta sekä useaan kertaan Applen logo ja iPhone-teksti. Myyntipakkauksen takaosassa on nähtävillä tarvittavat tiedot sisältä löytyvästä puhelimesta, kuten muistiversio, IMEI-tiedot, väriversio sekä mallikoodi.

Myyntipakkausta avatessa esille tulee ensimmäisenä pahvitasku, joka pitää sisällään pikakäyttöoppaan, SIM-korttiluukun avaustyökalun, turvallisuustietoja sekä Apple-tarroja. Tämän jälkeen esille tulee itse iPhone SE muoveihin käärittynä. Puhelimen alapuolelta esille tulee varsin pieni laturi, EarPods-kuulokkeet sekä Lightning-liitännällä varusteltu latauskaapeli.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

iPhone SE:n myyntipakkaus ei siis tarjoa mitään ylimääräistä, vaan Apple luottaa vahvasti tuttuun myyntipakkausideologiaansa. Henkilökohtaisesti olisin odottanut näkeväni myyntipakkauksessa oletuksena pikalaturin, enkä olematonta 5 watin laturia. Nyt käyttäjien on ostettava tehokkaampi laturi erikseen, jos haluavat ladata puhelintaan nopeammin.

Ulkoiset huomiot ja laatutuntuma

Ulkoisesti uusi iPhone SE on pitkälti täysin identtinen vuonna 2017 julkaistun iPhone 8 -puhelimen kanssa, sillä Apple on päättänyt käyttää vanhaa toteutusta, mutta päivittänyt ainoastaan sisältä löytyvää tekniikkaa. iPhone SE on siis nykymittapuulla todella pieni älypuhelin, mikä ei mielestäni ole millään tavalla huono asia, vaan Apple pystyy nyt tarjoamaan pientä puhelinta haluaville kuluttajille yhden tämän hetken kompakteimmista puhelimista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Apple käyttää puhelimen valmistusmateriaaleina alumiinikehystä ja lasipintoja, jotka yhdessä luovat miellyttävän laadukkaan tuntuman. Alumiinikehys on varsin pyöristetty ja lasipinnat ovat muuten täysin suoria, jos ei oteta huomioon pientä kaartuvuutta reunoilla. Apple on saanut alumiinikehyksen ja lasipinnat yhdistettyä toisiinsa mukavan sulavasti, eikä saumakohtaa juurikaan huomaa käsissä puhelinta pyöritettäessä. Näyttölasia iPhone SE -puhelimessa kiertää ohut musta muovikehys, joka on tuttu myös monista muista Applen puhelimista.

Lasipintojen takia iPhone SE on myös melko liukas ja se pääseekin valumaan esimerkiksi sohvan hieman kaarevalta käsinojalta pois, jos laitetta ei ole suojattu esimerkiksi suojakuorella. Koska Apple hyödyntää puhelimessa premium-materiaaleja, niin se näkyy myös jämäkkyydessä, sillä iPhone SE ei anna periksi tai päästä minkäänlaisia natinoita sitä käsien välissä pyöriteltäessä. Lasipinnatkin tuntuivat kestävän hyvin käyttöä, sillä niihin ei syntynyt testijakson aikana suuremmin minkäänlaisia naarmuja.

Apple on esitellyt iPhone SE:n vain kolmessa väriversiossa, jotka ovat musta, valkoinen sekä punainen (PRODUCT)RED-versio. Testiin saimme valkoisen väriversion, jossa ainakaan sormenjäljet eivät näy kovin ikävästi, ja ainakin testijakson aikana puhelin pysyi hyvän näköisenä. Mustassa ja punaisessa väriversiossa sormenjäljet ja lika näkyvät lasipinnoissa varmasti paremmin, mutta onneksi Apple on päällystänyt pinnat likaa hylkivällä pinnoitteella, jonka ansiosta lika lähtee kevyellä pyyhkäisyllä nopeasti pois.

iPhone SE:n mitoiksi on ilmoitettu 138,4 x 67,3 x 7,3 millimetriä. Jos verrataan esimerkiksi aikaisemmin testatun iPhone 11 -puhelimen 150,9 x 75,7 x 8,3 millimetrin mittoihin, niin iPhone SE on selvästi kompaktimpi jokaisesta kulmasta katsottuna. Lisäksi painoa puhelimella on vain 148 grammaa, joten se on myös yksi tämän hetken kevyimmistä älypuhelimista. Tällä hetkellä varsin standardiksi muodostunut puhelimen paino on 170-200 grammaa, joten iPhone SE tuntuu kädessä pidettäessä miellyttävän kevyeltä. Pieneen käteen iPhone SE on siis todella hyvän kokoinen, eikä vastaavassa kokoluokassa älypuhelimia suuremmin tällä hetkellä ole.

iPhone SE on IP67-sertifioitu.

Koska Apple on tunnettu puhelimiensa vedenkestävyydestä viime vuosien aikana, niin myös iPhone SE on saanut IP67-luokituksen. Kyseessä ei ole siis aivan IP68-luokitusta vastaava ”täydellinen” vedenkestävyys, vaan Apple on luvannut puhelimen kestävän roiskeet, läiskeet, pirskeet ja pulahdukset. Tämä tarkoittaa, että iPhone SE:n pitäisi kestää hetkellinen upotus 1 metrin syvyyteen 30 minuutin ajaksi. Lisäksi IP67-luokitus takaa erinomaisen pölynkestävyyden. Apple kuitenkin muistuttaa, että IP67-luokitus saattaa kulua käytössä ja tiiveys saattaa heikentyä ajan kanssa. Vaikka puhelin on vedenkestävä, niin takuu ei silti kata kosteusvaurioita.

Koska puhelin on ulkoisesti jo varsin tuttu, niin iPhone SE näyttää samalla myös aika vanhalta. Etuosassa komeilee 16:9-kuvasuhteen näyttöpaneeli, jonka ylä- ja alapuolilla on huomattavan paksut mustat kaistaleet. Näytön yläpuolella nähdään puheluihin käytettävä kuuloke, etukamera sekä valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet. Näytön alapuolella nähdään ainoastaan pyöreä kotipainike, johon Apple on tuttuun tyyliinsä integroinut Touch ID -sormenjälkilukijan. Takaosasta iPhone SE on myös hyvin pelkistetty. Vasemmassa yläreunassa on hieman ulkoneva kamera, jonka rinnalla on yksi mikrofoni ja salamavalo. Puhelimen takaosassa on myös tuttu Applen logo sekä mm. selvästi nähtävissä oleva CE-logo.

iPhone SE -puhelimen oikeaan kylkeen Apple on asettanut virtapainikkeen sekä SIM-korttiluukun, jonne on mahdollista asettaa vain yksi nano-SIM-kortti. Vasemmassa kyljessä on kaksi äänenvoimakkuuspainiketta sekä kytkin, josta hiljaisen tilan saa päälle tai pois päältä. Kaikki iPhone SE:n painikkeet ovat valmistettu rungon tapaisesti alumiinista. Puhelimen yläreunaan Apple ei ole laittanut mitään, mutta alareunasta löytyy kaksi kaiutinritilää sekä Lightning-liitäntä.

Näyttö ja tekniikka

Näytön osalta Apple ei ole tehnyt suuria muutoksia verrattuna iPhone 8 -malliin. Apple on laittanut iPhone SE -malliin varsin pienen 4,7 tuuman suuruisen IPS LCD -näyttöpaneelin, joka tarjoaa HD-tarkkuuden, tarkemmin 1334 x 750 pikseliä, mikä takaa tuumaa kohden 326 pikseliä. Näytön kuvasuhde on vanhanaikainen 16:9 ja maksimikirkkaus näytössä yltää 625 nitiin.

Näytössä on myös tuki TrueTone-värisäädöille, jonka lisäksi mukana on Night Shift -ominaisuus, joka vähentää näytön sinistä valoa. Night Shift -ominaisuuden ollessa käytössä näytön väritys muuttuu kellertäväksi, minkä avulla silmät eivät rasitu yhtä helposti heikommassa valaistuksessa. iPhone SE:n näyttö tukee myös HDR10-toistoa sekä Dolby Vision -sisältöä.

Apple on luottaa näytössä myös perinteiseen 60 hertsin virkistystaajuuteen, joka on ollut alan standardi jo pitkään. Nyt kuitenkin monet valmistajat hyödyntävät jo 90 tai jopa 120 hertsin virkistystaajuuksia, joten iPhone SE:n näyttö ei ole yhtä sulava. Tämän huomaa myös käytössä, jos on aikaisemmin käyttänyt puhelinta, jossa on suurempi virkistystaajuus. Paluu 60 hertsin virkistystaajuuteen on suuri harppaus taaksepäin.

Näyttö ei ole mitenkään parhaimmasta päästä ja HD-tarkkuus on varsin erikoinen tässä hintaluokassa. Toki näin pienellä näytöllä HD-tarkkuus varmasti riittää monille, sillä ainakaan itse en kokenut esimerkiksi YouTube-videoiden tai Netflixin katselua kovin miellyttäväksi pieltä näytöltä. Värit toistuvat näytöllä oletusarvoisesti erittäin miellyttävästi ja Apple on onnistunut optimoimaan värit hyvin, vaikka kyseessä on LCD-paneeli. Näytössä on myös riittävästi kirkkautta monessa tilanteessa ja katselukulmat ovat hyvät.

Tehoista uudessa iPhone SE -puhelimessa vastaa täysin sama Apple A13 Bionic -järjestelmäpiiri, joka nähtiin yhtiön viime vuoden huippupuhelimissakin. Tehokkaassa A13 Bionic -järjestelmäpiirissä on 8,5 miljardia transistoria ja se on kehitetty 7 nanometrin prosessilla.

Apple A13 Bionic -järjestelmäpiiri on kuusiytiminen, joka rakentuu kahdesta tehokkaasta 2,65 GHz:n taajuudella hyrräävästä Lightning-ytimestä sekä neljästä 1,8 GHz:n taajuudella toimivasta Thunder-ytimestä. A13 Bionic -piirissä on myöskin uusi grafiikkaprosessori, joka perustuu neljään ytimeen. Applen mukaan grafiikkaprosessori on jopa 20 prosenttia nopeampi ja 40 prosenttia tehokkaampi kuin edeltäjäversiossa. Tuttuun tyyliin A13 Bionic sisältää myös Neural Engine -piirin, joka on jo kolmannen sukupolven versio. Neural Enginessä on kahdeksan ydintä ja piiri huolehtii kuvankäsittelystä.

RAM-muistia iPhone SE -mallista löytyy 3 gigatavua, vaikka sitä Apple ei ole koskaan virallisesti sivuillansa kertonut. Tällä hetkellä erityisesti Android-maailmassa tässä hintaluokassa nähdään jo 6 gigatavun RAM-muistillisia puhelimia, joten 3 gigatavua kuulostaa varsin pieneltä. Vaikka RAM-muistia on iPhone SE:ssä verrattain vähän, niin se ei ole kuitenkaan este laitteen hyvälle suorituskyvylle. Koska Apple tuottaa ohjelmiston ja laitteiston itse, ne on voitu optimoida myös iPhone SE -puhelimessa niin, ettei liiallista RAM-muistia juurikaan tarvita.

Sisäistä tallennustilaa testiin toimitetussa iPhone SE -puhelimessa oli 64 gigatavua, mutta tarjolla on myöskin 128 gigatavun sekä 256 gigatavun versiot. Muistikorttipaikkaa Apple ei puhelimeen ole laittanut, vaan käyttäjien täytyy tyytyä tarjolla olevaan tallennustilaan tai vaihtoehtoisesti erilaisiin pilvitallennustiloihin.

Suorituskykyä ei halpa-iPhonesta siis puutu ja se voittaakin jokaisessa testissä varsin helposti monet Android-puhelimet mennen tullen. Apple A13 Bionic tarjoaa tämän hetken parhaimman suorituskyvyn älypuhelimissa, joten iPhone SE:n suorituskyky on samoilla linjoilla iPhone 11 -puhelimien kanssa. Testijakson aikana ajoimme puhelimessa läpi tutut suorituskykytestit, joissa iPhone SE pärjäsi ilman ongelmia. Alapuolella olevasta taulukosta on mahdollista verrata iPhone SE:n saamia pisteytyksiä samassa hintaluokassa pyörivien Samsung Galaxy S10 Liten ja OnePlus 7T -puhelimien suorituskykyyn. Tuloksista nähdään, että iPhone SE:n suorituskyky on testeissä pitkälti omassa luokassaan.

Testitulokset
Apple iPhone SE (A13B) Samsung Galaxy S10 Lite (SD855) OnePlus 7T (SD855+)
AnTuTu (V8): 480 711 pistettä 441 542 pistettä 387 851 pistettä
Geekbench 4 (single): EI TULOKSIA 2588 pistettä 3646 pistettä
Geekbench 4 (multi): EI TULOKSIA 8868 pistettä 10 924 pistettä
Geekbench 5 (single): 1334 pistettä 419 pistettä 770 pistettä
Geekbench 5 (multi): 3338 pistettä 2113 pistettä 2697 pistettä
PCMark 2.0: EI TULOKSIA 8991 pistettä 10 350 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 4045 pistettä 5378 pistettä 6093 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 4568 pistettä 5936 pistettä 6976 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 2885 pistettä 4047 pistettä 4223 pistettä

Suorituskykytestit eivät kuitenkaan kerro missään tapauksessa koko totuutta puhelimen toimivuudesta päivittäisessä, normaalissa käytössä. Testijakson aikana ei tullut kertaakaan vastaan tilannetta, jossa iPhone SE:n suorituskyky olisi tullut vastaan, vaan kaikki sovellukset ja iOS-käyttöliittymä toimivat jatkuvasti ilman viivettä.

iPhone SE on myös kaksois-SIM-laite, eli puhelimessa on mahdollista hyödyntää kahta SIM-korttia. Mikään ihan tavallinen ratkaisu ei kuitenkaan ole kyseessä, sillä laitteessa on vain yksi nano-SIM-korttipaikka. Toinen SIM-kortti on toteutettu eSIM-ratkaisulla, jota tukevat suurimmat suomalaisoperaattorit.

Sormenjälkilukija on integroituna kotipainikkeeseen.

Sormenjälkilukija iPhone SE -puhelimesta löytyy Applen vanhaan tuttuun tyyliin näytönalapuolelta integroituna kotipainikkeeseen. Sormenjälkilukija toimi testijakson aikana todella nopeasti ja varmasti, eikä sen kanssa ollut ongelmia kovinkaan usein. Toki jos sormet olivat likaset tai märät, niin silloin sormenjälkilukija ei toiminut kovin erikoisesti, mutta peruskäyttötilanteissa ongelmia ei ollut havaittavissa.

Äänentoisto on iPhone SE -mallissa toteutettu stereokaiuttimilla, joista pääkaiutin löytyy puhelimen alareunasta ja toisena kaiuttimena hyödynnetään näytön yläpuolella olevaa puheluihin tarkoitettua kuuloketta. Yhdessä nämä kaksi kaiutinta luovat erittäin hyvän äänentoiston, jollainen on ollut perusvaruste lähes jokaisessa Applen puhelimissa. Harva Android-puhelin pääsee äänenlaadun osalta samalle tasolle omilla sisäänrakennetuilla kaiuttimillaan. Kuulokeliitintä ei puhelimeen ole valitettavasti saatu, joten iPhone SE:n käyttäjien on tyydyttävä erikseen ostettavaan kuulokeliitinadapteriin tai langattomiin kuulokkeisiin.

Akunkesto ja pakkastesti

Apple on varustellut iPhone SE:n varsin pieneltä kuulostavalla 1821 milliampeeritunnin akulla, joka on siis täysin samankokoinen kuin iPhone 8 -puhelimessa aikoinaan. Mistään parhaimmasta päästä akku ei valitettavasti ole ja sen puhti saattaa loppua jopa kesken päivän. Ainakaan kahta päivää ei akulla voi edes kuvitella menevänsä, sillä testijakson aikana akkua oli iltaisin usein alle 20 prosenttia.

Aktiivisesti puhelinta käyttäville iPhone SE -puhelinta ei voi missään tapauksessa suositella, sillä pieni akku yhdistettynä hitaaseen lataukseen on todella huono ratkaisu. Akunkestoa Apple olisi mielestäni saanut hieman parantaa esimerkiksi suurentamalla akunkokoa, mutta valitettavasti tämä on yksi suurimmista osa-alueista, josta on jouduttu karsimaan, jotta iPhone SE on saatu hinnoiteltua alle 500 euroon.

iPhone SE:n mukana toimitetaan oletusarvoisesti todella hidas 5 watin tehoinen laturi, mutta puhelin tukee myös 18 watin pikalatausta – tietysti laturi täytyy myös erikseen ostaa. iPhone SE tukee onneksi myös tuttua langatonta latausta, joka on mukana lisäys, jos tykkää ladata puhelintaan langattomasti.

Puhelinta ladataan siis oletusarvoisesti 5 watin laturilla Lightning-liitännän kautta. Testasimme mukana toimitettavan laturin latausnopeuden ja tulokset testistä ovat nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.

Apple iPhone SE -puhelimen akun latautumisnopeus mukana toimitettavalla laturilla.

Kuten kuvaajasta nähdään, niin 5 watin laturi ei lataa edes iPhone SE:n pientä akkua kovinkaan nopeasti. Tyhjästä täyteen puhelin latautuu huimassa 165 minuutissa, eli 2 tunnissa ja 45 minuutissa. Puolessa tunnissa akkua on latautunut vain 25 prosenttia ja 50 prosentin varaustaso saavutetaan 55 minuutissa. 90 prosentin varaus saavutetaan noin 107 minuutissa, ja lopun 10 prosentin latautumiseen kuluu huimat 58 minuuttia.

Kyseessä on yksi hitainten latautuvista älypuhelimista, joita on vuoden 2020 aikana julkaistu, joten on vähintäänkin suositeltavaa ostaa Applen oma 18 watin pikalaturi, jos haluaa akun latautuvan edes hieman nopeammin.

SuomiMobiilin arvosteluiden vakiovarusteisiin kuuluu pakkastesti, ja se toteutettiin myös iPhone SE -puhelimelle. Testissä on tarkoitus selvittää, kuinka hyvin puhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme, kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla iPhone SE laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta oli tippunut akkua puhelimen omien tietojen mukaan 29 prosenttia, eli akunvaraus oli 71 prosenttia. Muutamassa minuutissa huoneenlämmössä akunvaraus tippui vielä 7 prosenttia, mutta iPhone SE:n uudelleen käynnistämisen jälkeen akkua oli jäljellä kuitenkin edelleen 100 prosenttia. Akkua ei siis suuremmin kulunut testin aikana, vaikka puhelin niin väittikin. Testin jälkeen havaittiin myös näytön huomattavaa hyytelöitymistä, mutta Android-puolelta poikkeavaan tapaan Apple oli kuitenkin mahdollistanut akun lataamisen ja salaman käyttämisen puhelimen ollessa jääkylmänä.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla iPhone SE:n näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti näytöllä Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 15 prosenttia, eli akun varaus oli 85 prosentissa. Myöskin tämän testin jälkeen oli havaittavissa näytön hyytelöityminen sekä mahdollisuus akun lataamiseen.

Pakkastestin perusteella iPhone SE saattaa jokseenkin seota kylmästä ilmasta, vaikka todellisuudessa akkua ei kulukaan sitä tahtia, mitä puhelin itse ilmoittaa. iPhone SE:n LCD-näyttöpaneeli hyytelöityi kuitenkin testin aikana huomattavasti, ja yllättävää oli huomata, että Apple oli sallinut akun lataamisen puhelimen ollessa jääkylmänä, sillä yleisesti suurin osa valmistajista ovat estäneet tämän mahdollisuuden turvallisuussyistä.

Kamera

Kameroiden osalta iPhone SE ei pääse vastaamaan kilpailijoiden monipuolisiin kameraviritelmiin, sillä puhelimen takaosassa on ainoastaan yksi kamerasensori. Kyseessä on 12 megapikselin tasoinen kamerasensori, joka on hyvin pitkälti samanlainen kuin iPhone 8 -puhelimessa muutama vuosi sitten. Apple hyödyntää Sonyn sensoria, jossa on f/1.8 aukko, 1,22 µm pikselikoko, 28 mm polttoväli. Lisäksi kameraan on tuotu optinen kuvanvakautus, joka takaa hyvän vakauden muun muassa videoita kuvatessa. Tämän lisäksi kamerasensori tukee myös vaiheentunnistavaa automaattitarkennusta, jonka ansiosta kuvista tulee pääosin aina tarkkoja.

iPhone SE -puhelimessa on tyytyminen siis vain yhteen takaosan kameraan, jonka avulla ei kuitenkaan ihmeisiin kyetä. Apple on tuonut huippupuhelimiinsa viime vuosina muun muassa ultralaajakulmakameroita sekä telekameroita, jotka yhdessä luovat varsin monipuolisen kamerajärjestelmän, mutta nyt iPhone SE:llä joudutaan kuvaamaan vain ja ainoastaan yhdellä linssillä

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella Google Drivesta.

Pääkameran 12 megapikselin kuvat ovat yllättävän hyviä, mutta eivät kuitenkaan kovin yllättäviä. Kuvissa on mukavasti yksityiskohtia hyvässä valaistuksessa ja kuvien varjoisiin alueisiin saadaan varsin kivasti valoa. Lisäksi värit taltioituvat todella luonnollisesti, eikä esimerkiksi sinistä taivasta tai vihreitä lehtiä korosteta liikaa. Heikommassa valaistuksessa iPhone SE ei kuitenkaan pääse tarjoamaan kovin suuria yllätyksiä, sillä rakeisuus lisääntyy selvästi ja kuviin ei saada taltioitua odotetulla tavalla valoa. Valitettavasti erillistä yö-kuvaustilaa ei iPhone SE -puhelimeen ole saatu, joten oletuskameralla kuvista ei saada heikossa valaistuksessa kovin erikoisia.

Alapuolella on muutamia kuvia iPhone SE:n takaosan kameralla, joita on taltioitu testijakson aikana.

iPhone SE -puhelimen hankkivan kannattaa siis miettiä tarkkaan riittääkö vain yksi kamera itselle. Henkilökohtaisesti jäin testijakson aikana kaipaamaan paljonkin erillistä telekameraa, jotta olisi pystynyt kuvaamaan kauemmaksi. Ultralaajakulmakamerastakaan ei olisi ollut haittaa muutamissa tilanteissa, joissa kuviin olisi kaivannut hieman enemmän sisältöä. Itse en ehkä pystyisi tottumaan enää vain yhden kameran käyttämiseen, vaikka iPhone SE:n pääkamerassa ei ollutkaan kovin paljoa huonoa sanottavaa hyvässä valaistuksessa kuvattaessa.

Puhelimen etuosasta löytyy tuttu 7 megapikselin tasoinen selfiekamera, jolla saadaan taltioitua todella hyviä kuvia, jos tarvetta on. Kuvissa on mukavan paljon yksityiskohtia hyvässä valaistuksessa kuvattaessa ja yleisestikin laatu on todella vaikuttava ja selvästi eri tasolla kuin monissa Android-puhelimissa. Etukamera tukee myös muotokuvien ottamista, jolloin tausta saadaan muutettua sumennetuksi ja itse henkilö korostuu kuvasta paremmin. Kamera tunnistaa hyvin erityisesti ihmisen pään piirteet, minkä ansiosta taustasumennuksesta saadaan lähes aina todella vaikuttava.

Videokuvauksen osalta iPhone SE pystyy takaosan kameran avulla tarjoamaan 4K 60 fps -tasoisen kuvauksen. Muutamien testipätkien perusteella videokuvaus on todella hyvä ja laatu on yksi hintaluokkansa parhaimmista. Värit taltioituvat hyvin ja tarkkuutta on mukavasti, minkä lisäksi myös optisesta kuvanvakautuksesta on selvästi höytyä.

Kamerasovellus on varsin tuttua Applea, mutta nyt se on saanut pieni hienosäätöjä. Sovelluksen päänäkymässä on mahdollista päästä käsiksi moniin tarvittaviin ominaisuuksiin, sillä Apple luottaa tuttuun karusellimaiseen ratkaisuun. Karusellivalitsimen avulla on mahdollista vaihtaa useiden kuvaustilojen välillä, jotka ovat nopeutettu, hidastettu, video, kuva, muotokuva sekä panoraama. Päänäkymässä on mahdollista säätää myöskin salaman asetuksia ja live-kuvaustilan asetuksia. Enemmän säätömahdollisuuksia saadaan kamerasovelluksen yläreunassa olevasta nuolesta painamalla, jolloin päästään säätämään myös kuvasuhdetta, ajastusta tai filttereitä.

Kuten jo aikaisemminkin Applen puhelimien kohdalla on tullut todettua, niin myöskään iPhone SE ei pidä sisällään minkäänlaista manuaalikuvaustilaa, joka löytyy lukuisista Android-puhelimista oletuksena. Applen pidättäytyminen manuaalisäätöjen lisäämisestä kameraan on erikoista, sillä iPhone-puhelimia käytetään paljon kuvaamiseen, mutta tällaista perustoiminnallisuutta ei kamerasta löydy. Lisäksi kamerasovelluksessa erikoista on myöskin puuttuva kameran asetusvalikko. Toki tällainen löytyy, kun mennään puhelimen asetuksien kautta kameran asetuksiin, ja sieltä voidaan säätää esimerkiksi videon tarkkuutta tai tallennusmuotoja.

Käyttöjärjestelmä

Käyttöjärjestelmän puolelle Apple ei ole tuonut mitään kovin merkittäviä uudistuksia tai parannuksia. iPhone SE -puhelimessa hyödynnetään tällä hetkellä iOS 13- versiota, jolle tuli testijakson aikana muutamia päivityksiä tarjolle. Testijakson lopulla puhelimen tuorein ohjelmistoversio oli iOS 13.5.1.

iOS 13 tuo mukanaan uusia ominaisuuksia verrattuna aikaisempaan iOS 12 -versioon. Yksi suurimmista iOS 13 -version uudistuksista on tumma teema. Yleisesti Applen käyttöjärjestelmien yleisilme on ollut vaalea, mutta nyt tumma teema tuo halukkaille mahdollisuuden päästä eroon vaaleasta teemasta. Tumma teema toimii käyttöliittymän lisäksi myös kaikissa Applen oletussovelluksissa.

iOS 13 -käyttöjärjestelmäversiossa Apple on myös parantanut yksityisyyttä ja sovelluksille voi antaa mahdollisuuden nähdä käyttäjän sijainnin vain kertaluontoisesti. iOS 13 osaa myös antaa taustaseurantahälytyksiä, joiden avulla käyttäjä voi saada lisätietoja siitä, miten sovellukset käyttävät sijaintia. Lisäksi Apple on tehnyt muutamia muita pienempiä muutoksia moniin eri sovelluksiin.

Testijakson aikana iOS 13 -käyttöjärjestelmän kanssa ei tullut vastaa suurempia ongelmia, vaan se toimi pääosin aina luotettavasti. Toki Androidiin tottuneena ei iOS:n käytössä ollut mitään logiikkaa ja jälleen joutui totuttelemaan sen rajoituksiin, epäloogisuuksiin sekä erilaisuuteen. On kuitenkin totta, että iOS-käyttöjärjestelmä sopii joillekin käyttäjille kuin nenä päähän, mutta toisten käyttöön vain yksinkertaisesti ei.

iPhone SE:n kantilta iOS 13 -käyttöjärjestelmää katsottaessa yksi suurimmista valttikorteista on Applen pitkäaikaiset päivitykset. Voi siis olettaa, että puhelimelle tullaan julkaisemaan vielä useita vuosia uusia iOS-versioita, kun taasen Android-puhelimissa päivitykset loppuvat usein 2-3 vuoden päästä.

Yhteenveto

Apple iPhone SE on mielenkiintoinen uutuuspuhelin, joka herättää varmasti hieman outoja fiiliksiä ja näitä päästiin ihmettelemään myös puhelimen testijakson aikana. Ensinnäkin iPhone SE on ulkoisesti kuin paluu kolmen vuoden taakse, sillä laitteen ulkoinen olemus ja näyttö eivät enää oikein sovi tämän hetken trendien kanssa yhteen. Siinä missä lukuisat Android-puhelimet näyttävät tyylikkäiltä ja moderneilta, niin Apple on kaivanut pöytälaatikosta iPhone 8 -puhelimen ja päättänyt tuoda sen myyntiin uudella nimellä ja tuoreemmalla tekniikalla.

Testijakson aikana henkilökohtaisesti tykästyin puhelimen vanhasta ulkomuodostaan huolimatta premium-tuntumaan, jonka alumiinikehys ja lasipinnat pystyvät tarjoamaan. Lisäksi IP67-luokitus on todella hieno lisäys 500 euron puhelimeen, sillä harvoin kilpailijoilta löytyy samasta hintapisteestä vedenkestävää rakennetta. Lisäksi iPhone SE tarjoaa todella hyvin suorituskyvyn A13 Bionic -järjestelmäpiirinsä ansiosta, ja tietysti yksi puhelimen vahvuus on myös iOS-käyttöjärjestelmä ja monien vuosien päivitystuki. iPhone SE on varusteltuna myös hyvällä äänentoistolla sekä yllättävän hyvällä kameralla.

Täydellinen puhelin iPhone SE ei kuitenkaan ole, sillä vanhan ulkoisen toteutuksensa ohella Apple on tuonut puhelimeen varsin heikon akunkeston sekä oletusarvoisesti todella hitaan latauksen. Myöskään näyttö ei ole parhaimmasta päästä, sillä HD-tarkkuus ja 16:9-kuvasuhde tekevät näytöstä hieman kyseenalaisen omassa hintapisteessään. Myöskin kamera jättää paljon toivomisen varaa, sillä nyt iPhone SE:n yhdellä kameralla ei voida kuvata yhtä monipuolisesti kuin monilla Android-puhelimilla samassa hintaluokassa.

SuomiMobiilin testattavaksi iPhone SE -puhelimen toimitti operaattori DNA, jonka verkkokaupan kautta puhelimen voi käydä ostamassa edullisimmillaan 499 euron hintaan. Apple on esitellyt iPhone SE -puhelimen vain kolmessa väriversiossa, jotka ovat musta, valkoinen ja punainen. Lisäksi puhelimesta on olemassa kolme tallennustilavarianttia, jotka ovat 64, 128 ja 256 gigatavua.

Apple iPhone SE

7.1

Apple iPhone SE testattiin SuomiMobiilin tuokokuun aikana ja kyseessä on mielenkiintoisen kompakti puhelin huipputekniikalla.

Hyvää
  • Premium-rakenne ja hyvä laatutuntuma
  • IP67-luokituksen mukaisesti pölyn- ja vedenkestävä
  • Hintaluokassaan erinomainen suorituskyky A13 Bionic -järjestelmäpiirin ansiosta
  • Hyvä äänentoisto stereokaiuttimien kautta
  • Toimiva sormenjälkilukija
  • Dual-SIM-tuki (varauksin) [nano-SIM + eSIM)
  • Tuki langattomalle lataukselle
  • Hyvä, mutta yksinkertainen kameratoteutus
  • Tuttu ja turvallinen iOS-käyttöjärjestelmä ja pitkä päivityslupaus
  • Kohtuullinen hinnoittelu
Huonoa
  • Ei kovin moderni ulkoinen toteutus näytön massiivisien kehyksien takia
  • Näytön tarkkuus ei hintaluokkansa tasolla ja 16:9-kuvasuhde vanhanaikainen
  • Ei mikään erikoinen akunkesto
  • Erittäin hidas 5 watin lataus oletusarvoisesti
  • Ei yhtä monipuolisia kameraominaisuuksia kuin kilpailijoissa
  • Manuaalisäädöt puuttuvat kamerasovelluksesta
  • Ei kuulokeliitintä tai muistikorttipaikkaa
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

1 Kommentti

  1. Eli Apple logo aiheuttaa puhelimen olevan huippulaatua vaikka ei sitä todellisuudessa ole.

Kommentoi

Lisää aiheesta:Apple