ArvostelutMotorolaYleinen

Testissä Motorola Edge 40 Neo – Vedenkestävyys ja vahvat tekniset ominaisuudet keskihintaluokkaan

Motorola Edge 40 Neo

Motorola on erottunut tänä vuonna joukosta Edge 40 -sarjan älypuhelimillaan, johon on nyt saatu myös edullisin jäsen. Motorola Edge 40 Neo on seuraaja viime vuoden Edge 30 Neolle, johon verrattuna mukaan on saatu paljon uudistuksia. SuomiMobiilissa uutuuspuhelinta on testattu viime viikkoina, ja nyt on aika tarkastella laitetta arvostelun muodossa.

Puhelimeen on saatu tuttuja ominaisuuksia muun muassa aikaisemmin testatusta Edge 40 -mallista, joten tarjolla on mallistolle ominaisia ratkaisuja. Motorola Edge 40 Neo tarjoaa esimerkiksi IP68-luokituksen mukaisen vedenkestävyyden, kaartuvan 144 hertsin OLED-näytön, 50 megapikselin kaksoiskameran sekä MediaTekin järjestelmäpiirin.

Suomessa Motorola Edge 40 Neo on ollut myynnissä syyskuusta lähtien 399 euron suositushintaa. Kyseessä on 12 + 256 gigatavun muistiversio. Puhelimesta on kolme väriversiota, jotka ovat musta Black Beauty, vihreä Soothing Sea sekä sininen Caneel Bay.

Tässä arvostelussa tulemme tarkastelemaan Motorola Edge 40 Neo -puhelinta kattavasti rakenteen, teknisien ominaisuuksien, kameroiden sekä käyttökokemuksen kannalta. Lisäksi testijakson aikana toteutimme puhelimelle tutut pakkas- ja lataustestit, jotka käydään artikkelissa läpi. Alapuolella on vielä listaus puhelimen tärkeimmistä teknisistä tiedoista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Motorola Edge 40 Neo (XT2307-1)
Mitat: 159.63 x 71.99 x 7.79-7.89 mm
Paino: 170-172 g
Rakenne: Muovikehys / lasi edessä / tekonahka tai akryyli / IP68
Näyttö: 6.55 tuumaa / Full HD+ (2400 x 1080) / 20:9-kuvasuhde / pOLED / 144 Hz / HDR10+ / 1300 nitiä
Järjestelmäpiiri: 6 nm MediaTek Dimensity 7030 (2x 2.5 GHz Cortex-A78 & 6x 2.0 GHz Cortex-A55)
Grafiikkasuoritin: Mali-G610 MC3
Muisti: 12 Gt RAM-muistia [LPDDR4X]/ 256 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 2.2]
Takakamera: 50 MP pääkamera (f/1.8 / 1/1.5" / 1.0 µm / PDAF / OIS) + 13 MP ultralaajakulmakamera (f/2.2 / 1.12 µm / PDAF / 120 asteen kuvakenttä) + LED-salama
Etukamera: 32 MP (f/2.4 / 0.7 µm)
Akku: 5000 mAh (ei irrotettava)
Lataus: 68 watin langallinen lataus (laturi mukana)
Käyttöjärjestelmä: Android 13 + My UX (sisältää Googlen palvelut)
Päivityslupaus: 2 vuotta Android-päivityksiä ja 3 vuotta tietoturvapäivityksiä
Muuta: Dual-SIM / 5G-tuki (SA ja NSA)
Liitännät: USB-C / USB 2.0
Ääni: Bluetooth 5.3 / stereokaiuttimet
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija näytössä
Värit: Musta (Black Beauty) / Sininen (Caneel Bay) / Vihreä (Soothing Sea)
Hinta: 399 euroa (12 + 256 Gt)

Myyntipakkaus

Motorola Edge 40 Neon myyntipakkaus ja sen sisältö.

Motorola toimittaa puhelimen myyntipakkauksessa, joka on aikaisempaa ympäristöystävällisempi. Myyntipakkaus on kokonaan muoviton ja siinä on luonnollinen soijamustepainatus. Tätä silmällä pitäen pakkaus on pelkistettyä ruskeaa pahvia, jota koristavat Motorolan logot sekä puhelimen mallinimi. Takaosaan on painettu paljon erilaista tietoa ja yhdellä kyljellä on merkittynä laitteen mallikoodi, muistiversio, väriversio sekä IMEI-tiedot.

Pakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee Edge 40 Neo, joka on kääritty paperiin. Puhelimen alapuolella on tasanne, jonka alta paljastuu 68 watin tehoinen pikalaturi sekä USB-C-lataus- ja tiedonsiirtokaapeli (USB-C > USB-C). Myyntipakkauksen kannesta löytyy pahvitasku, jonka sisällä on SIM-korttiluukun avaustyökalu, pikakäyttöopas sekä takuutietoja.

Lisäksi paketissa on Pohjoismaissa ruotsalaisen agood company -yrityksen toteuttama ympäristöystävällinen suojakuori. Suojakuori on aina puhelimen väriin sopiva ja ne on valmistettu täysin kasviperäisistä materiaaleista.

Myyntipakkaus on sisällöltään kattava verrattuna moniin kilpailijoihin. Edge 40 Neon ostajat saavat mukana kaiken käytön aloittamiseen vaadittava. Henkilökohtaisesti olen tyytyväinen pikalaturista sekä laadukkaasta suojakuoresta. Näistä usein karsitaan monissa muissa saman kategorian puhelimissa.

Paketissa on myös Motorolan ”brändituoksu”. Kyseessä on vahva, mutta miellyttävä tuoksu, joka ei ole hajuherkille varmasti mieleen. Haju ei myöskään haihdu paketista kovin helposti, vaan se tulee vahvasti esille aina kun paketin joutuu avaamaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Ulkoisesti Motorola Edge 40 Neo on pitkälti samanlainen kuin Edge 40, mutta Motorola on tehnyt muutoksia materiaalivalintoihin. Tällä kertaa runko on valmistettu muovista metallin sijasta ja takaosa on vegaaninahkaa. Puhelimesta on tarjolla kolme väriversiota, jotka ovat musta Black Beauty, vihreä Soothing Sea sekä testiinkin saatu sininen Caneel Bay.

Puhelimen muovinen kehys on viimeistelty mattapintaiseksi, joka on ainakin omaan mieleeni. Motorola Edge 40 Neosta on tekonahkaisella sekä mattapintaisella akryylisellä takapinnalla varusteltuja versioita. Itse tykkään todella paljon tekonahkaisesta toteutuksesta, sillä se tuntuu todellisuutta arvokkaammalta. Tekonahka on pehmeä materiaalit, jonka lisäksi se tuo mukanaan huomattavasti paremman pidon.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Puhelimen mukana toimitetaan ekologinen suojakuori.

Tekonahka ei myöskään naarmuunnu tai kerää sormenjälkiä samalla tavalla kuin perinteisemmät muovi- ja lasipinnat. Ainoa todellinen huolenaihe tekonahkassa on sen kestävyys, mutta ainakaan reilun kuukauden mittaisen testijakson aikana se ei tuntunut olevan ongelma. Motorola Edge 40 Neon takapintaan ei tullut väripinttymiä tai muita häiritseviä ongelmia. Pidemmässä käytössä nahkakuviointi voi varmasti hieman kulua, jota nähtiin myös testilaitteen kulmissa.

Etuosassa näyttöä on suojaamassa lasipinta, mutta se ei ole tuttua Gorilla Glass -lasia. Käytössä on japanilaisen NEG:n T2X-7-lasi. Yleisesti lasipinta tuntui kestävältä, eikä testijakson aikana saatu aikaiseksi syviä naarmuja. Ainoastaan pieniä hiusnaarmuja oli havaittavissa. Näyttöön Motorola on luonnollisestikin laittanut likaa hylkivän pinnoitteen, joten lian saa pyyhkimällä pois. Tehtaalla näyttöön ei ole asennettu suojakalvoa, joten sellainen kannattaa halutessaan ostaa erikseen.

Käsituntuma Edge 40 Neossa on lähes samanlainen kuin Edge 40 -puhelimessa. Vaikka runko on nyt kokonaan muovia, niin viimeistelyn ansiosta se ei ole liian häiritsevästi läsnä. Motorola Edge 40 Neo ei niin sanotusti tunnu muoviselta. Puhelimessa on myös aikaisempaan verrattuna pyöristetympi muotoilu, joka takaa paremman ergonomisuuden kädessä pidettäessä. Mukana ei ole liiallista kulmikkuutta, jonka lisäksi laite on viimeistelty tarkasti ilman ylimääräisiä saumakohtia.

Motorola Edge 40 Neo ei ole kaikista kompaktein puhelin, vaan tutulla perustasolla. Motorola on ilmoittanut virallisiksi mitoiksi 159,63 x 71,99 x 7,89 millimetriä tekonahkaisessa versiossa, mutta akryyliversio on hieman ohuempi, eli vain 7,79 millimetriä. Painoa on 172 grammaa tekonahkaisena versiona ja 170 grammaa akryyliversiona. Motorola Edge 40 Neo on erittäin jämäkkä puhelin, eikä se anna periksi tai päästele natinoita sitä käsien välissä kevyesti taivuteltaessa.

Edge 40 -sarjan puhelimet ovat kauttaaltaan olleet IP68-luokiteltuja, eikä nyt Edge 40 Neossakaan ole siitä karsittu. Puhelin on siis suunniteltu kestävän upotuksen veteen 1,5 metrin syvyyteen 30 minuutin ajaksi. Vedenkestävyys ei ole kovin yleinen ominaisuus tässä hintapisteessä, joten on hienoa nähdä se Motorolan uutuudessa. Vaikka puhelimia ei ole ikinä suositeltavaa käyttää vedessä, niin IP68-luokituksen mukainen pölyn- ja vedenkestävyys tuo mukanaan turvaa. Vettä ei tarvitse pelätä, sillä puhelimen ei pitäisi siitä hajota.

Puhelin erottuu omassa kategoriassaan erityisesti kaartuvilla näytön kehyksillä. Näytön kehykset ovat kauttaaltaan miellyttävän kapeat ja näyttö peittää etuosan pinta-alasta reilut 90 prosenttia. Näytön yläreunassa on keskitetysti etukameraa varten tehty reikä. Puheluihin tarkoitettu kuuloke löytyy näyttölasin ja kehyksen välistä. Valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet löytyvät näytön kehyksestä ja näytön alareunaan on sijoitettu optinen sormenjälkilukija.

Motorola Edge 40 Neon takaosassa on kookas laatikkomainen hieman ulkoneva kamera-alue. Kamerat ovat vielä omissa ulkonevissa ympyröissään, joten puhelin keikkuu hieman pöydällä käytettäessä. Kahden kameran rinnalla kamera-alueessa on LED-salamavalo sekä teksti ”50MP 2.0 µm OIS”. Puhelimen takaosassa on tuttu M-logo keskellä sekä alareunassa Pantonen värilätkä.

Puhelimen oikeaan kylkeen on sijoitettuna virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet, jotka on valmistettu kehyksen tapaisesti muovista. Painikkeet ovat melko kapeat, ja mielestäni tuntuma oli heikko. Vasemman kyljen Motorola on jättänyt kokonaan tyhjäksi. Yläreunassa on yksi mikrofoni sekä Dolby Atmos -logo. Alareunasta löytyy kaiutin, USB-C-liitin, mikrofoni sekä SIM-korttitelakka. Motorola Edge 40 Neo tukee korkeintaan yhtä nano-SIM-korttia, mutta paikkaa muistikortille ei ole. Puhelimessa on myös eSIM-tuki.

Näyttö, tekniikka ja suorituskyky

Motorola Edge 40 Neossa hyödynnetään lähes identtistä näyttöpaneelia kuin Edge 40 -puhelimessa, joka on mielestäni erinomainen asia. Vaikka hinta on edullisempi, niin laadukkaasta näytöstä päästään silti nauttimaan.

Näyttö on kooltaan 6,55 tuumaa ja se perustuu pOLED-tekniikkaan. Näytössä on Full HD+ -tarkkuus, eli 2400 x 1080 pikseliä, joka tekee 402 pikseliä tuumaa kohden. Motorola hyödyntää näytössä 20:9-kuvasuhdetta, ja lisäksi siinä on erittäin korkea 144 hertsin virkistystaajuus. Näytössä on luvattu olevan myös 1300 nitin maksimikirkkaus sekä tuki HDR10+ -tekniikalle.

Paperilla Edge 40 Neon näyttö vaikuttaa hyvältä ja jopa paremmalta, mitä usein 400 euron hintapisteessä nähdään. Henkilökohtaisesti tykkään OLED-paneelin tuomasta hyvästä värintoistosta. Musta on oikeasti mustaa ja oletusasetuksillakin värit vaikuttavat omaan käyttööni hyviltä. Full HD+ -tarkkuus on mielestäni riittävä lähes jokaiseen tilanteeseen. Itse en jäänyt ainakaan kaipaamaan korkeampaa tarkkuutta.

144 hertsin virkistystaajuus erottaa puhelimen kilpailijoistaan, joissa on usein 120 hertsin näyttöjä. Kyseessä on mukava ominaisuus, sillä se tekee kokemuksesta erittäin sulavan. Kyseessä ei ole kuitenkaan lippulaivoista tuttu LTPO-paneeli, vaan dynaaminen virkistystaajuus on toteutukseltaan perinteisempi.

Puhelimen asetuksista virkistystaajuutta voidaan vaihtaa neljästä vaihtoehdosta, jotka ovat Auto, 60 Hz, 120 Hz ja 144 Hz. Ainoastaan auto on adaptiivinen, eli näytön virkistystaajuutta voidaan vaihtaa tekoälyn avustuksella sisällön mukaan joko 60, 90, 120 tai 144 hertsin välillä. Jos tilaksi valitaan 60, 120 tai 144 hertsiä, niin silloin näyttö on pakotettuna vain kyseiseen virkistystaajuuteen.

Näytön kirkkaus tuntui testijakson aikana riittävältä, ja 1300 nitin maksimikirkkaus on tarpeeksi monessa tilanteessa. Luettavuus esimerkiksi auringonvalossa oli edelleen hyvällä tasolla, mutta toki mistään markkinoiden kirkkaimmasta näytöstä ei ole kysymys.

Motorola Edge 40 Neon näytössä on myös tuki HDR10- ja HDR10+ -toistolle, joten näytöltä voidaan tarkastella laadukasta HDR-sisältöä. Puhelimella on siis Widevine L1 -sertifikaatti, joka takaa laadukkaan toiston monissa suoratoistopalveluissa. Netflix tukee puhelimella Full HD -toistoa ilman HDR-tukea.

Näyttöä varten Motorola on toteuttanut joitakin ominaisuuksia, joilla pystyy personoimaan näyttökokemusta. Esimerkiksi näytön toistamia värejä voidaan säätää kahden oletusasetuksen kautta, jotka ovat luonnollinen ja kylläinen. Lisäksi värilämpötilaa on mahdollista säätää joko viileämmäksi tai lämpimämmäksi. Näyttö on saanut myös välkkymisen eston (DC-himmennys), joka estää näytön välkkymistä pimeissä ympäristöissä. Näyttöasetuksista voidaan säätää myös yövaloa, tummaa teemaa sekä muita näytön perusasetuksia.

Motorola jatkaa Edge 40 Neon kohdalla MediaTekin uudelleenbrändättyjen piirien hyödyntämistä, sillä sisällä on ”uusi” Dimensity 7030 -piiri. Kyseessä on teknisesti identtinen piiri verrattuna Dimensity 1050 -versioon, joka julkaistiin jo vuonna 2022. Piiri on saanut uuden elämän nimenmuutoksen myötä.

Dimensity 7030 on valmistettu TSMC:n 6 nanometrin prosessilla. Siinä on kahdeksan ydintä, jotka ovat kaksi 2,5 GHz:n taajuudella toimivaa Cortex-A78-ydintä sekä kuusi 2,0 GHz:n taajuudella toimivaa Cortex-A55-ydintä. Grafiikkaprosessorina toimii Mali-G610 MC3. MediaTek ei ole kertonut, mitä uutta nimen lisäksi piirissä on, eikä syytä uudelleen nimeämiselle ole kerrottu.

Suomessa Motorola Edge 40 Neo on tuotu myyntiin yhdessä muistiversiossa, jossa on 12 gigatavua RAM-muistia sekä 256 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Motorola hyödyntää puhelimessa perusmuistitekniikoita, sillä RAM-muisti perustuu LPDDR4x-versioon ja tallennustila vastaavasti UFS 2.2 -versioon. Muistikorttipaikkaa ei ole uutuuspuhelimeen saatu, vaan käyttäjien on luotettava tarjolla olevaan tallennustilaan. Suomessa tarjolla oleva versio tarjoaa kilpailuun suhteutettuna paljon muisteja.

Suorituskyvyn osalta Dimensity 7030 ei ole ihmeellinen, mutta riittävä omassa kategoriassaan. Puhelin ei pääse yltämään lähellekään kategorian suorituskykyisimpiä laitteita, mutta mielestäni yleinen suorituskyky on kuitenkin vaaditulla minimitasolla.

Alapuolella olevasta taulukosta voi verrata Motorola Edge 40 Neon saamia tuloksia Dimensity 8020-järjestelmäpiiriin perustuvaan Edge 40 -puhelimeen sekä Dimensity 9000 -järjestelmäpiiriin perustuvaan OnePlus Nord 3 -puhelimeen.

Testitulokset
Motorola Edge 40 Neo (MTK D7030) Motorola Edge 40 (MTK D8020) OnePlus Nord 3 (MTK D9000)
AnTuTu (V8): 438 332 pistettä 766 352 pistettä 854 748 pistettä
Geekbench 6 (single): 1044 pistettä 1112 pistettä 1120 pistettä
Geekbench 6 (multi): 2523 pistettä 3413 pistettä 3293 pistettä
PCMark: 14 162 pistettä 16 315 pistettä 10 567 pistettä
3DMark Wild Life Extreme: 698 pistettä 1264 pistettä 2307 pistettä
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.

Suorituskyky on siis testien perusteella hieman keskivertoa heikompaa. Suorituskykytestien kohdalla on kuitenkin hyvä muistaa, etteivät ne anna täysin realistista kuvaa puhelimien suorituskyvystä. Suorituskykytesteissä puhelimet laitetaan äärirajoille, mutta päivittäisessä käytössä vastaavia tilanteita tuskin kovin paljoa on.

Testijakson aikana heikompaa suorituskykyä ei kuitenkaan kovin hyvin huomannut. Tietysti sovellukset eivät aina avautuneet yhtä nopeasti kuin huippupuhelimissa, mutta yleisen kokemuksen Motorola oli saanut optimoitua erinomaiseksi. Motorola Edge 40 Neo toimi jatkuvasti sulavasti, eikä vastaan tullut häiritseviä hidasteluja. Kokemus oli mielestäni jopa parempi kuin esimerkiksi vastaavan hintapisteen Samsung Galaxy A54 5G -puhelimella, joka on erityisesti Motorolan puhtaan Androidin ansiota.

Motorola Edge 40 Neon kohdalla ei havaittu mitään ylimääräistä lämpenemistä, vaan laite toimi jatkuvasti viileänä. Motorola ei ole erikseen määritellyt puhelimesta löytyvää jäähdytysjärjestelmää, mutta nähtävästi se hoitaa asiansa.

Dimensity 7030 -järjestelmäpiirissä on integroitu 5G-modeemi, joka tukee non-standalone- ja standalone -tekniikoita, dual-SIM-5G-toteutusta sekä muita kehittyneitä 5G-tekniikoita. Teoriassa järjestelmäpiiri kykenee 4,6 Gbps:n latausnopeuksiin sekä 2,5 Gbps:n lähetysnopeuksiin. Testijakson aikana mobiiliverkkojen kanssa ei havaittu ongelmia.

Puhelimessa on huomionarvoisena seikkana tuki ainoastaan yhdelle fyysisille nano-SIM-kortille. Toinen SIM-kortti on saataville eSIM-muodossa. Tuki eSIM-ratkaisulle on Suomessa suurimpien operaattoreiden kanssa. Motorola Edge 40 Neossa on lisäksi Wi-Fi 6E -tuki sekä NFC-yhteys. Värinäpalaute oli puhelimessa kohtuullisella tasolla, eikä se tarjoa mitään joukosta erottuvaa.

Muuta tekniikasta

Motorola Edge 40 Neossa hyödynnetään yleistä näytönalaista sormenjälkilukijaa. Kyseessä on optinen sormenjälkilukija, joka on asetettu yllättävän alas näytön reunaan. Henkilökohtaisesti suosisin enemmän korkeammalle asetettuja sormenjälkilukijoita, sillä nykyisessä sijainnissa siihen joutuu toisinaan jopa hieman kurottamaan.

Sormenjälkilukija tuntui kuitenkin testijakson aikana toimivan pääosin ongelmitta ja varmasti. Lukitus aukesi mukavan nopeasti, eikä havaittavissa ollut häiritseviä viiveitä. Sormenjälkilukija tunnisti sormen lähes aina, mutta jos sormi oli likainen tai märkä oli havaittavissa hieman ongelmia.

Toinen biometrinen lukituksen avaustapa Motorola Edge 40 Neossa on etukameraan pohjautuva kasvojentunnistus. Kasvojentunnistus toimi pääosin hyvin ja nopeasti, sillä lukitus avautui lähes heti näytön avaamisen jälkeen. On kuitenkin hyvä huomata, ettei etukameraan perustuva kasvojentunnistus ole yhtä tietoturvallinen ratkaisu kuin sormenjälkilukija, sillä se saatetaan pystyä ohittamaan kuvalla. Tämän takia testijakson aikana luotettiin enemmän sormenjälkilukijaan, eikä kasvojentunnistus ollut päivittäisessä käytössä.

Motorola on säästänyt puhelimessa edelleen stereokaiuttimet, jota voidaankin tässä hintapisteessä odottaa. Edge 40 Neon pääkaiuttimena käytetään alareunassa olevaa kaiutinta, mutta toisena kaiuttimena hyödynnetään puheluihin käytettävää kuuloketta. Kaiuttimien osalta on tehty myös yhteistyötä Dolby Atmosin kanssa, joka on virittänyt äänenlaadun.

Stereoäänentoisto puhelimessa on hyvä ja mielestäni äänenlaatu on riittävä. Mistään parhaimmasta ei puhuta, mutta ääntä lähtee kivasti. Alareunan kaiutin tuntui kuitenkin olevan voimakkaampi, joten kaiuttimet eivät olleet täysin tasapainossa. Itselle kaiuttimien laatu riitti mainiosti puhepainotteisiin YouTube-videoihin, mutta musiikkia kuunnellessa kannattaa kuitenkin yhdistää kuulokkeet.

Motorola ei tarjoile Edge 40 Neossa kuulokeliitintä, vaan käyttäjien on tyydyttävä langattomiin kuulokkeisiin. Toki langalliset kuulokkeet voidaan yhdistää USB-C-liittimeen erillisen adapterin avulla. Langattomia kuulokkeita varten Motorola tarjoilee uutuuspuhelimessa Bluetooth 5.3 -yhteyden. Testijakson aikana puhelimessa ei havaittu ongelmia langattomien kuulokkeiden kanssa, vaan yhteys oli vakaa.

Akku ja pakkastesti

Motorola Edge 40 Neo erottuu isovelimallistaan erityisesti suuremmalla 5000 milliampeeritunnin akulla. Motorola on maininnut akun kestävän 36 tunnin ajan, eli noin puolitoista päivää. Testijakson aikana puhelimen yksi vahvuuksista oli juurikin akunkesto, joka ylitti odotukset.

Testijakson aikana monena iltana akkua oli noin 35-40 prosenttia, kun puhelinta oli käytetty aktiivisesti koko päivän. Akku ei myöskään loppunut koskaan kesken päivän, vaikka kerran päästiinkin alle 20 prosentin varaukseen. Motorola Edge 40 Neon saa todennäköisesti pienemmällä käytöllä kestämään kahdenkin päivän ajan, mutta itsellä se ei ollut mahdollista.

Päivän aikana puhelinta käytettiin aktiivisesti kuvaamiseen, sosiaalisen median selaamiseen, viestittelyyn, videoiden katseluun sekä muutamiin puheluihin. Puhelin oli myös monesti yhdistettynä Bluetooth-laitteisiin, kuten kuulokkeisiin tai kaiuttimeen, joiden kautta musiikkia kuunneltiin päivän aikana useita tunteja. Aktiivinen käyttö ei kuitenkaan pitänyt sisällään raskaiden mobiilipelien pelaamista.

Latauksen osalta nähdään kuitenkin pientä karsintaa, sillä Motorola on luopunut langattomasta latauksesta verrattuna malliston muihin puhelimiin. Tuettuna on kuitenkin edelleen tehokas langallinen lataus, sillä Motorola Edge 40 Neota voidaan ladata 68 watin teholla. Motorolan kohdalla hienoa  on se, että laturi tulee laitteen mukana ja samalla myös tuettuna on yleiset latausstandardit.

Motorola hyödyntää latausratkaisussaan pohjana USB Power Delivery -standardia. Tämän ansiosta mukana tulevalla laturilla voidaan ladata muita standardia tukevia laitteita, kuten tietokoneita. Lisäksi Edge 40 Neo -puhelinta voidaan ladata tehokkaasti myös kolmannen osapuolen latureilla, joissa on PD-tuki. Toteutimme puhelimelle tutun lataustestin 68 watin langallisella laturilla, jonka tulokset ovat nähtävillä alapuolella.

Motorola Edge 40 Neo -puhelimen akun latausnopeus mukana tulevalla 68 watin pikalaturilla.

Edge 40 Neon kookas akku vaatii latautuakseen 45 minuuttia, eli Motorola on päässyt mukavasti alle tunnin latausaikaan. Kyseessä on hyvä nopeus, kun verrataan muihin saman hintapisteen puhelimiin. Itselleni lataus on kuitenkin riittävän nopea ja varmasti myös monille muillekin.

15 minuutissa akkua on saatu jopa 48 prosenttia ja 30 minuutissa sitä on jo 80 prosenttia. 90 prosentin varaustaso saavutetaan vain 37 minuutissa. Yleisesti akun lataus oli mukavan tasaista aina 80 prosenttiin asti, minkä jälkeen nopeus alkoi hieman hidastumaan. Esimerkiksi ensimmäiset 10 prosenttia ladattiin vain 2,5 minuutissa, kun viimeiset 10 prosenttia vaativat latautuakseen 13 minuuttia.

Testijakson aikana Motorola Edge 40 Neo laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa sammutettu sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Edge 40 Neo laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen akunvarausta oli jäljellä edelleen 100 prosenttia. OLED-tekniikan ansiosta näyttö ei ottanut itseensä pakkasessa, vaan toimi hyvin. Myös näyttöön integroitu sormenjälkilukija toimi ongelmitta. Pakkasessa puhelimen kamera ja salama olivat käytettävissä. Motorola oli estänyt akun latauksen, kun puhelin ilmoitti vain ”yhdistetty, ei ladata”.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akun varauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Motorola Edge 40 Neon näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 8 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 92 prosenttia. Akun kuluminen oli testissä kohtalaista, sillä yleisesti tässä testissä kuluu akkua 5-15 prosenttia. Myöskään tämän toisen testauskerran aikana ei havaittu muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisessä testissä.

Motorola Edge 40 Neo pärjäsi pakkastestissä samalla tavalla kuin useimmat muutkin viime aikaiset Motorolan laitteet. Akun kuluminen ei ollut kummallakaan testauskerralla huolestuttavan suurta, jonka lisäksi pakkanen ei vaikuttanut käyttöön juurikaan. Ainoastaan lataus oli estettynä, mutta sekin palautui ennalleen laitteen ollessa muutaman minuutin huoneenlämmössä.

Kamerat

Kameroiden osalta Motorolalta on loppunut luovuus kesken, sillä Edge 40 Neo tarjoaa lähes saman toteutuksen kuin Edge 40. Toki tämän on mahtava uutinen, sillä nyt kalliimmasta puhelimesta tutut kamerat on saatu edullisempaan hintapisteeseen. Motorolan lähestymistapa kameroihin on myös miellyttävä, sillä mukana ei ole mitään ylimääräistä, vaan esimerkiksi takaosassa on ainoastaan pää- ja ultralaajakulmakamerat.

Pääkamerana toimii 50 megapikselin OmniVisionin kehittämä sensori, joka on kooltaan 1/1.55 tuumaa ja siinä on 1.0 mikronin pikselikoko. Pääkameran linssi tarjoaa f/1.8-aukon, joka on suurin muutos kamerassa, sillä Edge 40 -puhelimessa oli suurempi f/1.4-aukko. Kamerassa on luonnollisesti vaiheentunnistava automaattitarkennus sekä optinen vakautus.

Toinen kameroista on 13 megapikselin ultralaajakulmakamera, joka perustuu Hynixin kehittämään 1.12 mikronin pikselikoolla varusteltuun sensoriin. Ultralaajakulmakamerassa on f/2.2-aukolla varusteltu linssi, jonka avulla pystytään taltioimaan peräti 120 asteen kuvankentällä varusteltuja kuvia. Ultralaajakulmakamerassa on myös tuki automaattitarkennukselle, joten sitä voidaan käyttää esimerkiksi makrokuvaamiseen.

Edge 40 Neon etuosassa on 32 megapikselin tasoisen selfiekamera, joka perustuu OmniVisionin kehittämään sensoriin. Sensori on kooltaan 1/3 tuumaa ja siinä on 0.7 mikronin pikselikoko sekä f/2.4-aukolla varusteltu linssi. Etukamerassa on kiinteä tarkennus.

Motorola Edge 40 Neon kamerat lyhyesti:

  • Takaosan kaksoiskamera:
    • Pääkamera: 50 megapikseliä (OmniVision OV50a, f/1.8, 1/1.5”, 1.0 µm, PDAF, OIS)
    • Ultralaajakulma: 13 megapikseliä (Hynix HI336, f/2.2, 1.12 µm, AF, 120 asteen näkökenttä)
  • Etukamera: 32 megapikseliä (OmniVision OV32B, f/2.4, 1/3”, 0,7 µm)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.

50 megapikselin pääkamerassa käytetään pikseleiden yhdistämistekniikkaa, jolloin lopputulokseksi saadaan 12,5 megapikselin kuvia. Puhelin yhdistää neljä pikseliä yhdeksi, minkä pitäisi tarjota paremman laadun jokaisessa kuvaustilanteessa. Testijakson aikana puhelinta käytettiin pääosin oletusasetuksilla, mutta myös 50 megapikselin kuvien taltioiminen on mahdollista erillisessä kuvaustilassaan.

Pääkameran kuvien laadussa ei ollut suuremmin valittamisen aihetta omassa hintapisteessään. Hyvässä valaistuksessa kameralla saadaan aikaiseksi hyviä otoksia, joissa on mukavasti yksityiskohtia ja värit ovat luonnolliset. Lisäksi dynaaminen alue on kohtuullisen hyvä. Kuvia tarkkaan katsottaessa on havaittavissa Motorolalle tyypillistä viimeistelyä, joka tekee yksityiskohdista pehmeitä.

Heikossa valaistuksessa pääkameralla saadaan aikaiseksi hyvää jälkeä. Kuvissa on hyvät yksityiskohdat ja värit taltioituvat luonnollisesti. Pehmeys lisääntyy, mutta ei häiritsevän paljoa. Hämärässä valaistuksessa kamera tuntui hieman yliterävöittävän kokonaisuutta, mutta se ei ollut liian häiritsevää. Heikossa valaistuksessa on avustamassa erillinen yötila, jota kamerasovellus osaa automaattisesti käyttää tietyissä valaistusolosuhteissa. Yötilalla kuviin saadaan enemmän valoa ja kokonaisuus on parempi.

Alapuolella on pääkameralla taltioituja kuvia.

Ultralaajakulmakameran osalta ajatukset ovat lähes samalla viivalla Edge 40 -puhelimen vastaavan kameran kanssa. Kyseinen 13 megapikselin ultralaajakulmakamera on nähty monissa Motorolan puhelimissa, joka on todettu lähtökohtaisesti hyväksi. Kun otetaan kuitenkin huomioon hintapiste ja kameran tekninen toteutus, niin tietysti mitään markkinoiden parhainta kuvanlaatua ei pidä odottaa.

Hyvässä valaistuksessa ultralaajakulmakamera tuottaa hyvää jälkeä, sillä mukaan saadaan mukavasti yksityiskohtia ja värit taltioituvat yksityiskohtaisesti. Kuvissa on myös hyvä dynaaminen alue, mutta ei aivan pääkameran tasolla. Lisäksi kuvat ovat yleisesti tummempia. Kuvien pehmeys on suurempi reunoja kohden mentäessä, mutta terävyys on hyvä keskiosasta.

Heikommassa valaistuksessa ultralaajakulmakuvat ovat pehmeitä, joten kameraa kannattaa käyttää vain hyvässä valossa. Ultralaajakulmakamera tukee myös automaattista yökuvaustilaa, jota käytetään melko aggressiivisesti valon vähentyessä. Edge 40 Neo tukee ultralaajakulmakameralla myös erillistä yökuvaustilaa. Heikossa valaistuksessa ultralaajakulmakamera ajaa asiansa, mutta parempaakin voisi odottaa.

Motorola on saanut ultralaajakulmakameraan myös automaattitarkennuksen, joka helpottaa hieman tarkkuuden kanssa. Tarkennuksen ansiosta ultralaajakulmakameraa voidaan käyttää myös makrokuvaamiseen. Makrokuvia voidaan ottaa 2,5 senttimetrin etäisyydeltä kohteesta. Toteutus on selvästi parempi näin ultralaajakulmakameran avulla kuin erillisellä epätarkalla makrokameralla.

Alapuolella on ultralaajakulmakameralla otettuja normaaleja kuvia.

Motorola Edge 40 Neo tukee videokuvausta korkeintaan 4K 30 fps -tarkkuudella pääkameran sekä ultralaajakulmakameran avulla. Videokuvauksen osalta puhelin ajaa asiansa, sillä laatu on moneen tilanteeseen riittävä. Markkinoiden kärkilaatua ei kannata odottaa, mutta laatu on ymmärrettävällä tasolla ottaen huomioon hintapisteen. Valitettavasti puhelimessa ei pysty vaihtamaan kameroiden välillä kesken kuvaamisen, joka on harmillinen puute.

32 megapikselin etukameralla saadaan aikaiseksi hyvää jälkeä. Normaaleissa kuvaustilanteissa kuvissa on miellyttävästi yksityiskohtia ja värit ovat luonnolliset. Pienenä puutteena voidaan pitää automaattitarkennusta, josta on karsittu. Etukamera tukee 4K 30 fps -videokuvausta, joka on mukava lisä.

Motorola Edge 40 Neon kamerasovelluksen päänäkymän yläreunassa on esillä pika-asetukset salamalle, yökuvaukselle, kuvaustyylille, kuvasuhteelle sekä painike asetusvalikkoon. Lisää pika-asetuksia saadaan käyttöön myös pyyhkäisemällä kamerasovelluksesta alaspäin, jolloin esille tulee ajastimen ja aktiivisien kuvien asetukset.

Kamerasovelluksen alareunassa on kameran laukaisinpainike, etu- ja takakameroiden välillä vaihtamisen mahdollistava painike sekä painike, josta nähdään äskettäin otetut kuvat. Näiden painikkeiden yläpuolella on karusellimainen kuvaustilojen valitsin. Motorola Edge 40 Neon kohdalla kuvaustilat ovat hidastus, video, valokuva, muotokuva, pro sekä lisää. Lisää-välilehden takaa löytyy suurempi valikoima erilaisia kuvaustiloja. Päänäkymässä on myös zoomivalitsin, jossa on pikavalinnat makro-, ultralaajakulma- ja pääkameralle. Lisäksi tämän rinnalla on painikkeet Google Lensille sekä erilaisille filttereille.

Manuaalitilaan päästään valitsemalla kamerasovelluksen pro-tila. Manuaalitilassa on mahdollista säätää muun muassa valkotasapainoa (2300 – 7500 K), tarkennusta, ISO-arvoa (100 – 3200), suljinnopeutta (1/6000 – 32 s) sekä valotusta. Kaikki manuaalisäädöt ovat saatavilla myös puhelimen ultralaajakulmakameralle, mutta säätöasetukset saattavat olla kameroille hieman erilaiset. Manuaalitilassa on mahdollista taltioida myös RAW-kuvia perinteisten JPG-kuvien rinnalla.

Kamerasovelluksen käyttöliittymä on erittäin selkeä ja miellyttävä käyttää. Motorola Edge 40 Neon kohdalla kamerasovelluksen kokemus ei ollut parasta, mitä Motorolan puhelimissa on nähty. Tällä kertaa kuvaustilojen välillä vaihtelu tuntui olevan hieman tahmeaa ja toisinaan kamerasovelluksen aukeamisessa meni aikaa yllättävän paljon. Lisäksi kuvauksessa oli pieni viive, jonka takia ainakin itsellä kuvat tuntuivat olevan tärähtäneitä kun olin jo liikuttanut puhelinta.

Käyttöjärjestelmä

Motorola Edge 40 Neo -puhelimen kanssa jatketaan tuttua ohjelmistokokemusta, joka perustuu lähes puhtaaseen Androidiin. Puhelimessa on Android 13 -käyttöjärjestelmä, jonka päällä on My UX -käyttöliittymä. Käytännössä kyseessä on puhdas Android-kokemus, johon Motorola on tuonut kourallisen omia toimintoja. Testijakson aikana puhelimeen saatiin päivitys, jonka mukana tuli Googlen 1. lokakuuta 2023 julkaisemat tietoturvakorjaukset.

Päivityslupauksen osalta Motorola ei tarjoa parastaan, vaan Edge 40 Neo on sen osalta karsitumpi kuin esimerkiksi Edge 40 Pro. Motorola lupaa 2 vuotta Android-versiopäivityksiä sekä 3 vuoden ajan tietoturvapäivityksiä. Puhelimelle voidaan siis odottaa jatkossa Android 14- ja Android 15 -versioita sekä tietoturvakorjauksia aina syyskuuhun 2026 asti. Päivityslupaus on hintaluokassa vain kohtuullinen, mutta ei parasta.

Yleisesti Motorola jakelee puhelimilleen tietoturvapäivityksiä kolmen kuukauden sykleissä, eikä Edge 40 Neolle ole luvattu esimerkiksi ThinkPhonesta tutuksi tullutta kuukausittain julkaistavia päivityksiä. Motorola ei ole myöskään tunnettu kovin nopeista Android-versiopäivityksistä, joten päivitysnopeus ei ole todennäköisesti erikoinen.

Android 13 on itsessään luonnollinen päivitys Android 12 -versioon. Google on tuonut mukaan muutamia uutuusominaisuuksia sekä lähtenyt parantamaan Material You -muotokieltä. Android 13 -versiossa sovellukset joutuvat erikseen pyytämään käyttäjää sallimaan ilmoituksien lähetys. Aikaisemmin ilmoituksien lähetys oli oletusarvoisesti käytössä.

Google on vienyt myös yksityisyyttä selvästi parempaan suuntaan. Android 13:n jälkeen käyttäjien ei tarvitse antaa sovelluksille lupaa käyttää koko mediakirjastoa vain yhden kohteen jakamista varten. Google kertoo myös leikepöydän historian tyhjentyvän automaattisesti jonkin ajan kuluttua, jos käyttäjä kopioi arkaluontoisia tietoja, kuten sähköpostiosoitteita, puhelinnumeroita tai salasanoja.

Motorolan oma My UX -käyttöliittymä tarjoaa pitkälti Googlen suunnitteleman ohjelmistokokemuksen. Motorola on lähtenyt uudistamaan hieman asetusvalikon asettelua sekä tuonut mukaan monipuolisemmat kustomointitoiminnot. Itse tykkään lähestymistavasta, sillä puhdasta Androidia on aina miellyttävää käyttää.

Verrattuna aikaisempiin Motorolan puhelimiin on nyt Edge 40 Neossa uudistettu lukitusnäyttö. Oletusarvoisesti ilmoitukset tulevat nyt näyttöön kuvakkeina alareunaan, josta ne saa auki. Ilmoituksien näkymisen tyyliä voi kuitenkin muokata ja ne saa näkyviin normaalisti luettelomaisesti.

Tämän uudistuksen ohella mukana on myös muita tutumpia Motorolan omia personointiominaisuuksia. Käyttäjät voivat helposti yhdestä valikosta vaihtaa puhelimen taustakuvaa, teemaa, fonttia sekä värejä. Lisäksi Motorola mahdollistaa kuvakkeiden muodon vaihtamisen. Motorolan puhtaassa lähestymistavassa myös Googlen kehittämä Material You -muotokieli pääsee tulemaan hyvin esille. Mukana on myös tuki dynaamiselle väriteemalle, joka saadaan toteutettua taustakuvan värimaailmasta.

Mukana on myös tuttu Moto-sovellus, joka on saanut pienen ulkoasumuutoksen. Kyseessä on Motorolan yksi tunnetuimmista sovelluksista, sillä sen kautta pystyy säätämään muutamia lisätoimintoja puhelimessa.

Moto-sovelluksen eleet-valikosta löytyy muun muassa mahdollisuus ottaa käyttöön asetus, jonka avulla näyttökuva pystytään taltioimaan pitämällä kolmea sormea puhelimen näytöllä samanaikaisesti. Sovelluksen kautta löytyy asetukset myös Moto-näytölle, joka on muutettu versio Androidista löytyneestä always-on-display-toiminnosta. Moto-näytöllä on mahdollista saada näkyviin kellonaika, akun varaus, päivämäärä sekä sovellusilmoitukset, kun puhelimen näyttö on sammutettuna.

Yhtenä ominaisuutena on myös tuoreimmistakin Motorolan puhelimista löytynyt Play-tila, jonka päällä ollessa saadaan erilaisia työkaluja pikavalinnan taakse pelatessa mobiilipelejä. Moto-sovelluksesta pääsee myös kätevästi käsiksi laitteen mukauttamistoimintoihin. Moto-sovellus kokoaa siis yhteen paikkaan kaikki Motorolan lisätoiminnot, jotka vievät Android-kokemusta parempaan suuntaan.

Android 13 -versiossa Motorola on tuonut täysin uutena ominaisuutena Moto-suojauksen. Motorola on luonut lisätoimintoja, joilla pystyy lisäämään puhelimen tietoturvaa. Esimerkiksi mukana on nyt erillinen suojattu kansio, jonne voi piilottaa arkaluonteisia tiedostoja sekä sovelluksia.

Verkon suojaus -toiminto tarkistaa saatavilla olevien verkkojen suojauksen ja kertoo kuinka hyvä suojaustaso verkoissa on. Mielenkiintoinen ominaisuus on myös PIN-sekoitus. Sen avulla PIN-ruudukon numerot sekoitetaan aina, kun pyydetään avaamaan laitteen lukitus. Moto Suojaus -sovelluksen kautta päästään myös yksityisyyden koontinäyttöön, tietoturva- ja turvallisuusnäkymään, käyttöoikeuksien hallintaan sekä yksityisyyden hallintaan.

Motorola Edge 40 Neo tarjoaa tuen myös tutulle Ready For -alustalle, jolla saadaan tehtyä puhelimesta taskussa kulkeva tietokone. Puhelin voidaan liittää ulkoiseen näyttöön langattomasti, USB-liittimen tai erilaisten Ready For -lisäosien avulla ja puhelimessa saadaan niin sanottu desktop-tila auki. Kyseessä on Windowsin kaltainen kokemus, jossa voidaan työskennellä paremmin esimerkiksi liitettyjen näppäimistön ja hiiren avulla. Kyseessä on kätevä ominaisuus, jos sellaiselle on käyttöä. Erilliset Ready For -lisäosat on kuitenkin ostettava erikseen, eikä Motorola toimita niitä laitteen mukana.

Itse olen jo pitkään tykännyt Motorolan puhelimien tarjoamasta puhtaasta Android-kokemuksesta, jota on parannettu Motorolan omilla toiminnoilla. Motorola Edge 40 Neon kohdalla ohjelmisto oli saatu toimimaan hyvin suhteutettuna melko vaatimattomaan tekniikkaan. Vastaan ei tullut merkittävää hidastelua tai muita ongelmia, joka on aina ilo havaita keskihintaisessa puhelimessa.

Yhteenveto

SuomiMobiili suosittelee Motorola Edge 40 Neo -puhelinta.

Motorola Edge 40 Neo on jälleen vahva uutuuspuhelin Motorolalta, jossa on paljon hyviä toteutuksia. Edge-sarja on ollut viime aikoina erittäin vahva ja suhteutettuna hintaluokkaan on nyt jälleen tarjolla mielenkiintoinen kokonaisuus. Mallistoon kuuluvat myös Motorola Edge 40 Pro sekä Motorola Edge 40.

Itse tykkäsin Motorola Edge 40 Neosta todella paljon testijakson aikana, sillä siinä on pitkälti kaikki, mitä keskihintaiselta puhelimelta voi toivoa. Puhelimen rakenne erityisesti vegaaninahkainen toteutus ja IP68-luokitus ovat toteutuksia, joita ei monesti näe tässä hintapisteessä. Lisäksi puhelimessa on monta hyvää teknistä toteutusta, jotka ovat laadukas OLED-näyttö, suuret muistit sekä nopea pikalataus. Puhdas Android-kokemus on myös yksi Motorolan suurimmista valttikorteista.

Todellisia heikkouksia on vain vähän. Päivityslupaus on yksi näistä, sillä 2 + 3 vuoden päivitykset ovat vain kohtuulliset. Samassa hintapisteessä kilpailijat saattavat tarjota jopa kaksi vuotta päivityksiä pidempään. Huomionarvoista puhelimessa on muistikorttipaikan ja kuulokeliittimen puutteet.

Alle 400 eurolla kyseessä on vakuuttava paketti, jolle on nykymarkkinassa todella vähän haastajia. Samsung Galaxy A34 5G on yksi niistä. Alennuksesta voi saada myös Samsung Galaxy A54 5G– ja Honor 90 -puhelimet samalla hinnalla. Jos Motorola Edge 40 Neo löytyy alennuksesta, niin silloin kyseessä on vieläkin parempi laite.

Motorola Edge 40 Neo on tullut Suomessa myyntiin syyskuussa 2023. Hintaa puhelimella on 399 euroa ja kyseessä on 12 + 256 gigatavun muistivariantti. Puhelin on saatavilla kolmessa väriversiossa, jotka ovat musta Black Beauty, vihreä Soothing Sea sekä sininen Caneel Bay.

Motorola Edge 40 Neo

9

Motorola Edge 40 Neo on vakuuttava kokonaisuus alle 400 eurolla. Ansaitsee SuomiMobiilin suosituksen.

Hyvää
  • Näyttävät värit ja vegaaninahkainen toteutus
  • IP68-luokituksen mukaisesti pölyn- ja vedenkestävä
  • Erinomainen OLED-näyttö 144 hertsin virkistystaajuudella
  • Suuret muistit (12 + 256 Gt)
  • 68 watin pikalataus ja laturi mukana
  • Näytönalainen sormenjälkilukija, laadukkaat stereokaiuttimet, Dual-SIM + eSIM-tuki
  • Puhdas Android-kokemus
Huonoa
  • Ei muistikorttipaikkaa tai kuulokeliitintä
  • Päivityslupaus vain kohtuullinen
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

1 Kommentti

  1. Itsellä ollut Motorola joskus ja se oli hyvä . Olisin luultavasti Motorolan käyttäjä edelleenkin, mutta AODn puute oli se mihinkä se kaatui , ja kaatuu edelleenkin. Motorolan oma aod toimiminen ainoastaan sitä koskemalla on ihmeellinen viritys , kun kumminkin muilla se on valittavissa toimimaan jatkuvalla näytöllä . Ilmeisesti tässäkin sama hiplaus aod ? Aod tottuneena jo Nokia ajoista , ei ilman sitä vain tule toimeen millään?

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut