DNANokiaTeliaYleinen

Telian ja DNA:n yhteisen 5G-verkon rakennus alkaa Varkaudesta – Yhteisverkko päivittyy alue kerrallaan

Kerroimme viime kuussa Telian ja DNA:n yhteisyritys Suomen Yhteisverkko Oy:n suunnitelmista laajentaa peittoaluettaan usealle uudelle paikkakunnalle samalla rakentaen lähes aukottoman 5G-peiton. Yhteisverkko on rakentanut ja ylläpitänyt Telian ja DNA:n 2G, 3G ja 4G-verkkoja Itä- ja Pohjois-Suomessa vuodesta 2015 lähtien. Tavalliselle mobiiliyhteyksien käyttäjälle operaattoreiden yhteinen verkko on näkynyt huomattavasti kattavampana verkon peittoalueena sekä kasvaneina nopeuksina. Alkuperäistä yhteisverkkoa lähdettiin rakentamaan Kuusamosta Huawein tukiasemaratkaisuja käyttäen. Tällä kertaa laitetoimittajaksi kuitenkin valikoitui kotimainen Nokia, jonka laitteilla Yhteisverkko päivitetään 5G-aikaan uusine alueineen.

Yhteisverkon ensimmäiset Nokian toimittamat 5G-tukiasemat käynnistyvät vielä tämän kuun aikana Varkaudessa ja samassa yhteydessä myös tukiasemien 4G-kapasiteettia kasvatetaan. Uuden 5G-verkon rakentaminen tapahtuu alueittain, ”kerralla kaikki uusiksi” -periaatteella. Vanhat tukiasemat puretaan mastoista sekä katoilta kokonaan pois ja tilalle tulee uusinta tekniikkaa edustavaa laitteistoa. Jokaisen tukiaseman osalta vaihtotyöstä aiheutuu noin työpäivän mittainen katkos yhteyksiin, jonka aikana mobiililaitteet käyttävät muita lähistön tukiasemia. Valmistelutyöt on kuitenkin aloitettu jo paljon ennen kuin mastoihin aletaan kiipeämään – tukiasemien yhteydet ulkomaailmaan on pitänyt päivittää 5G-aikaan jo etukäteen. Yleensä tämä tarkoittaa valokuituyhteyttä tukiasemalle, mutta pelkkä kuitukaapelikaan ei vielä takaa nopeutta. Kasvavien nopeuksien vuoksi operaattorit ovat joutuneet myös päivittämään 5G-alueidensa runkoverkkojen laitteistoja nopeampiin.

Oman haasteensa verkon rakentamiseen tuo koronavirus, yleinen komponenttipula sekä matkustusrajoitukset – ammattitaitoisen työvoiman löytäminen näin laajaan rakennusurakkaan ei ole varmastikaan helppo juttu.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Yhteisverkko päivittää verkot kokonainen alue kerrallaan – samalla 4G-yhteydet paranevat. Kuvakaappaus Telian verkonparannuskartalta

Varkaudesta itään

Yhteisverkon rakennusalue.

Kuinka uuden verkon rakentamisen aloituspaikaksi on valikoitunut tällä kertaa juurikin Varkaus? Suomen Yhteisverkko Oy:n toimitusjohtaja Antti Jokinen kertoo SuomiMobiilille Varkauden edustavan tyypillistä suomalaista kaupunkia – sieltä löytyy tiheämmin asuttu keskustaajama, kaupunginosat ja kyliä, joten uusi verkko saadaan testattua kaikissa tyypillisissä ympäristöissä ennen laajempaa rakennusurakkaa. Varkaudessa on myös monin paikoin selkeä tarve mobiiliverkon lisäkapasiteetille, joten uudet tukiasemat pääsevät heti tositoimiin.

Varkaudesta verkon laajentuminen jatkuu Leppävirran ja Heinäveden kautta kohti Joensuuta. Suuremman volyymin rakentaminen alkaa kesällä, kun uudet tukiasemalaitteistot on saatu testattua oikeassa ympäristössä Varkauden seudulla ja mahdolliset ongelmat ratkaistua, jos niitä testausjaksolla ilmenee. Tänä vuonna uusi verkko on suunnitteilla ainakin Savonlinnan, Imatran ja Lappeenrannan seuduille. Aiemmin julkistetun aluelaajennoksen osalta ensimmäinen rakennuspaikkakunta tulee olemaan Varkauden naapurikaupunki Pieksämäki, mutta myöhempi rakentamisohjelma täsmentyy vielä rakentamisen edetessä.

Uusien tukiasemien suunnittelussa Yhteisverkko yrittää ennakoida mobiiliverkon käytön kasvua tulevina vuosina, jotta tukiasemat voidaan kerralla rakentaa riittämään kapasiteetiltaan mahdollisimman moneksi vuodeksi eteenpäin. Joissain paikoissa nyt rakennettava kapasiteetti tulee riittämään jopa seuraavaksi 10 vuodeksi, mutta toisissa paikoissa voi jo muutaman vuoden päästä olla tarvetta rakentaa kapasiteettilisäyksiä. 4G-tukiasemat ovat olleet yhteydessä runkoverkkoon pääasiassa 1Gbit/s valokuituyhteydellä, ja osa langattomilla radiolinkeillä. Nyt Yhteisverkon tavoitteena on päivittää mahdollisimman moni tukiasema 10Gbit/s valokuituyhteyden perään, jotta uusien tukiasemien kapasiteetti ei jää kiinni ainakaan runkoyhteyksistä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

”Yllättävintä on ehkä ollut se, kuinka monenlaista maisemaa Suomesta löytyy, johon näitä tukiasemia asennellaan. Lappi, Kainuu, Karjala ja Savo ovat kaikki niin upeita – on tunturia ja järvimaisemaa, kaikki niin erilaisia talvisin ja kesäisin, mutta molempina vuodenaikoina kauniita.”, totesi Antti Jokinen, Suomen Yhteisverkko Oy:n toimitusjohtaja

Yhteisverkon perustivat vuonna 2014 DNA ja silloinen TeliaSonera. Antti Jokinen kertoo aloittaneensa Yhteisverkolla ennen kuin firmalla oli edes sähköpostia tai pankkitiliä, mutta toiminta on vuosien mittaan vakiintunut ja kokonaan uuden verkon rakentamisesta on karttunut kokemusta. Nyt kuitenkin verkon rakentaminen on alkamassa Yhteisverkolle täysin uuden kumppanin, Nokian, kanssa. Antin havaintojen perusteella Nokian teknologia eroaa vain hieman aiemmasta, mutta opeteltavaa varmasti riittää, sillä laitetoimittajien kulttuuritaustoissa on suurempia eroja. Kömmähdyksiltäkään ei aina voi välttyä, vaikkei niitä tietysti toivo tapahtuvan.

Lisää voit lukea Yhteisverkon sivuilta.

Pysythän kuulolla, sillä SuomiMobiili tulee testaamaan uutta yhteisverkkoa Varkaudessa.

Kommentoi

Lisää aiheesta:DNA