HMDNokiaYleinen

Kommentti: HMD Globalin ensimmäinen 5G-puhelin kompastuu hintaansa – julkaisussa kuitenkin yksi yllättäjä

Suomalainen HMD Global julkaisi alkuvuoden uudet älypuhelimensa, jotka olivat edullinen Nokia 1.3, alle 200 euron Nokia 5.3 sekä yhtiön ensimmäinen 5G-yhteyksillä varusteltu Nokia 8.3 5G. Uusia älypuhelimia julkaistiin siis kolme, joista suurimmat odotukset ovat olleet varmasti Nokia 8.3 -mallia kohtaan, sillä HMD Global on jo viime vuodesta asti kasvattanut kuluttajien mielenkiintoa laitetta kohtaan kertomalla tuovansa tarjolle keskiluokan 5G-laitteen.

HMD Global vahvisti jo joulukuussa, että yhtiö julkaisee Snapdragon 765G -järjestelmäpiiriin perustuvan älypuhelimen ja nyt kun puhelin on julkaistu, niin valitettavasti laite ei pääse suuremmin vakuuttamaan. Snapdragon 765G -järjestelmäpiiri on itsessään vakuuttava tuote Qualcommilta ja myös Nokia 8.3 5G -puhelin on suorituskyvyltään siis varmasti erittäin miellyttävä. Nokia 8.3 5G näyttää kuvissa myös tutulta Nokialta sekä varsin tyylikkäältä, joka eroaa kilpailijoistaan. Kun katsotaan kuitenkin puhelimen muita ominaisuuksia, niin HMD Global on joutunut karsimaan muun muassa yhdestä tärkeästä alueesta – nimittäin kameroista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

 Neljä kameraa, joista kaksi täysin turhia

Nokia 8.3 5G on varusteltu neljällä kameralla, mutta valitettavasti kameraratkaisu on kuin suoraan 250 euron älypuhelimesta. Koska Nokia 8.3 5G maksaa halvimmillaan 599 euroa, niin kameraratkaisu hämmentää suuresti. Pääkamerana toimiva 64 megapikselin sensori on todennäköisesti hyvä sekä tuottaa miellyttävää jälkeä, kuten yleisestikin 64 megapikselin kameroilla on ollut tapana. 12 megapikselin ultralaajakulmakamera on toivottavasti hyvälaatuinen, mutta koska kyseessä on HMD Global, niin ainakaan ensimmäisen sukupolven ultralaajakulmakamerat eivät ole olleet kovin hyviä ja hyvä esimerkki siitä nähtiin Nokia 7.2 -puhelimen kohdalla.

Laajakulma ja ultralaajakulmakamerat ovat Nokia 8.3 5G -puhelimen tärkeimmät kamerat, jotka löytyvät tänä päivänä pitkälti kaikista yli 200 euron puhelimista. Harvemmin 600 euron hintaluokassa nähdään kuitenkaan kahta täysin turhaa kameraa, jotka ovat Nokia 8.3 5G -puhelimen kohdalla 2 megapikselin makrokamera sekä 2 megapikselin syvyysterävyyskamera.

Makrokamerat ovat yleistyneet useissa puhelimissa viimeisen vuoden sisällä, mutta ainakin allekirjoittanut on ollut tähän asti erittäin tyytyväinen siihen, ettei suomalainen HMD Global ole lähtenyt tähän trendiin mukaan. Tilanne muuttui kuitenkin Nokia 8.3 5G -puhelimen kohdalla, jossa on olematon makrokamera. Olemme SuomiMobiilissa testanneet muutamia makrokameroilla varusteltuja älypuhelimia, kuten Honor 20 Pron. 2 megapikseliä tuottaa makrokuvaamiseen rajoitteita ja esimerkiksi heikossa valaistuksessa kuvista tulee heikkoja. Oikeastaan hyviin tuloksiin päästään vain studiovalaistuksessa tai kirkkaassa päivänvalossa. Kuvat ovat kuitenkin vain 2 megapikselin tasoisia, joten laatu ei voi olla kovinkaan erikoinen, joka tekee makrokamerasta täysin turhan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Makro-ominaisuuden HMD Global olisi voinut toteuttaa esimerkiksi ultralaajakulmakameran avulla, kuten useat muutkin valmistajat, kuten Huawei tai OnePlus. Testien perusteella ultralaajakulmakameralla toteutetut makrotilat tuottavat aina paljon parempaa kuvanlaatua kuin erilliset makrokamerat. Tämä johtuu jo siitä, että ultralaajakulmakamerat ovat laadukkaampia kuin makrokamerat sekä pystyvät tämän ansiosta taltioimaan hyvää jälkeä haastavammissakin olosuhteissa.

Syvyysterävyyskamera on Nokia 8.3 5G -puhelimessa mielenkiintoinen ratkaisu, sillä todellisuudessa syvyysterävyyden taltioimisen voisi toteuttaa myös useilla muilla tyyleillä – joko ohjelmistollisesti tai vaihtoehtoisesti myös jonkin muun kameran avulla. Erillisen kameran syvyysterävyyttä varten HMD Global on kuitenkin puhelimeen vain laittanut siksi, että nykypäivänä on trendikästä, että puhelimesta löytyy paljon kameroita, ja jopa turhia kameroita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Henkilökohtaisesti olisin toivonut HMD Globalilta hieman järkevämpää toteutusta Nokia 8.3 5G -puhelimen kameran osalta, sillä nyt 600 euron hintaluokassa kamera on auttamatta kilpailijoitaan jäljessä. Esimerkiksi 64 megapikselin pääkameran, ultralaajakulmakameran, makrokameran sekä syvyysterävyyskameran löytää Redmi Note 8 Pro -älypuhelimesta, jonka hinta Suomessa on 249 euroa – yli puolet vähemmän kuin Nokia 8.3 5G!

Paremman Nokia 8.3 5G -puhelimen kameraratkaisusta olisi varmasti tehnyt toisen 2 megapikselin kameran korvaaminen telekameralla, joka olisi tuonut puhelimelle myös paremmat zoomaustoiminnallisuudet. 3x optisessa zoomauksessa olisi ollut järkeä, sillä se tuottaa tarvittavan zoomauksen. Samassa 600 euron hintaluokassa pyörii tällä hetkellä muun muassa OnePlus 7T, joka tarjoaa huippuluokan ominaisuuksia kameroidensa osalta.

Rakenteessa selvä laatuheikennys ja hinta ei nappaa

HMD Global on ottanut myös puhelimiensa rakenteessa selvän heikennyksen viimeisen vuoden sisällä. Yhtiöltä ei ole nimittäin nähty yhtään puhelinta, joka olisi rakenteeltaan oikeasti metallia. Toki puhelimien sisällä on alumiininen kehikko, mutta sen mitä kuluttaja näkee, on muovi tai polymeerikomposiitti. Muun muassa Nokia 6.2- ja Nokia 7.2 -puhelimet olivat ulkoisesti muovisen tuntuisia juurikin polymeerikomposiittikehyksen takia.

Samaa strategiaa HMD Global jatkaa myös Nokia 8.3 5G -puhelimen kanssa, sillä laitteessa on muovinen kehys, mutta lasinen takaosa. Vielä pari vuotta sitten HMD Global tarjosi kilpailijoistaan erottuvia, laadukkaita sekä kestäviä täysalumiinisia älypuhelimia, mutta nyt todennäköisesti kustannussyistä joudutaan tyytymään muoviin.

Koska Nokia 8.3 5G -puhelimeen ei olla vielä päästy tutustumaan, niin on vaikea sanoa miltä puhelin todellisuudessa kädessä tuntuu, mutta jos mennään Nokia 7.2 -mallin jalanjäljissä, niin ei ainakaan parempaan suuntaa voida mennä. Laatutuntumassa ei tulla siis välttymään muoviselta tuntumalta, vaikka lasipinnat tuottavat kaivattua premium-tuntumaa.

Euroopassa HMD Global on ilmoittanut Nokia 8.3 5G -puhelimen 6 + 64 gigatavun hinnan olevan 599 euroa sekä 8 + 128 gigatavun version vastaavasti 649 euroa. Rehellisesti sanottuna hintaa on edullisimmalla versiolla jopa 150 euroa liikaa. 449 euron hinnoittelulla laitteen ominaisuudet olisivat kohdillaan, vaikka on hyvä huomata 5G:n tuovan lisähintaa – aivan kuten huippupuhelimissakin.

Muun muassa Kiinassa ja muualla Aasiassa on julkaisut Snapdragon 765G -järjestelmäpiiriin perustuvia älypuhelimia ja hinnat ovat selvästi alhaisempia kuin Nokia 8.3 5G:n hinnoittelu. Esimerkiksi Redmi K30 5G maksaa Kiinassa 255 euroa ja myös Honor on julkaisemassa pian ensimmäisen edullisemman 5G-puhelimensa. On siis turvallista odottaa, että kiinalaisvalmistajat tuovat myös Euroopassa myyntiin 5G-puhelimia jopa selvästi alle 500 euron hintapisteeseen kevään tai alkukesän aikana, jonka takia HMD Global on 5G-puhelimensa kanssa jo selvästi myöhässä, jos myynninaloitus venähtää kesään.

Vaikka Nokia 8.3 5G ei teknisesti vakuuta, niin Nokia 5.3 oli positiivinen yllätys

Nokia 8.3 5G -puhelinta kohtaan oli kovat odotukset, mutta valitettavasti laite ei kuitenkaan tule millään pärjäämään omassa hintaluokassaan kilpailijoilleen. Tietojen perusteella Nokia 8.3 5G oli siis melkoinen pettymys, mutta kyseinen puhelin ei ollut HMD Globalin ainoa uutuuslaite, nimittäin samalla julkaistiin myös Nokia 5.3, Nokia 1.3 ja Nokia 5310.

Nokia 5.3 on toteutukseltaan mielenkiintoinen.

Nokia 5.3 on yksi mielenkiintoisimmista uutuuspuhelimista, sillä se todella tarjoaa ainakin paperilla haastajan kilpailijoilleen. Puhelimen hinta asettuu 189 euroon ja se tarjoaa muun muassa suuren näytön, neloiskameran, tyylikkään muotoilun sekä puhtaan Androidin. Hintapisteessään ominaisuudet ovat potentiaaliset, mutta puhelimen todellinen luonne paljastuu vasta kun sitä pääsee oikeasti testailemaan päivittäisessä käytössä.

Myös Nokia 1.3 on hintaluokassaan mielenkiintoinen uutuus ja tarjoaa varmasti vastinetta rahalle, jos hakusessa on älykkäillä ominaisuuksilla varusteltu peruspuhelin. Nokia 1.3:n kaltaiselle puhelimelle voi löytyä tyytyväisiä kuluttajia muun muassa kehittyvillä markkinoilla, mutta Suomessa laite tulee tuskin olemaan kovinkaan suuri menestys.

Viimeinen HMD Globalin uutuuspuhelin oli Nokia 5310 -peruspuhelin, joka kuuluu niin sanottuun Nokia Originals -mallistoon. Malliston ideana on siis tuoda markkinoille ikonisia Nokia-puhelimia uudelleen päivitettynä nykypäivään. Viime vuosina HMD Globalilta on nähty muun muassa Nokia 3310, Nokia 8110 4G sekä Nokia 2720 Flip.

Nokia 5310

Uusi Nokia 5310 on kuitenkin hieman muista poikkeava, sillä nyt kyseessä on vain peruspuhelin, joka ei tarjoa kuin etäisesti tutun ulkoisen rakenteen. Muun muassa viime vuonna julkaistu Nokia 2720 Flip oli varusteltuna KaiOS-käyttöjärjestelmällä, 4G-yhteyksillä sekä älykkäillä ominaisuuksilla. Nyt Nokia 5310 perustuu Nokia Series 30+ -käyttöjärjestelmään sekä tarjoaa vain 2G-yhteydet. Mitään aikaisempien Nokia Originals -puhelimien älykkäitä toimintoja ei uutuuspuhelin tarjoa, jonka takia Nokia 5310 -puhelinta voidaan luonnehtia jopa tylsäksi julkaisuksi.

Kokonaisuudessaan HMD Globalin tuore Nokia-tuoteportfolio jättää edelleen kaipuun yhtiön alkuaikoihin, jolloin vielä pystyttiin tarjoamaan oikeasti kilpailukykyisiä ja laadukkaita Nokia-perinnettä ylläpitäviä puhelimia. Uudessa Nokia 8.3 5G -puhelimessa on jouduttu tekemään ikäviä säästöjä hinnan kurissa pitämiseksi ja Nokia 5310 ei peruspuhelinstatuksellaan sovi kovinkaan hyvin Nokia Originals -mallistoon. Nokia 5.3 on todennäköisesti uutuuspuhelimesta mielenkiintoisin, sillä se tarjoaa ainakin paperilla vastinetta rahalle.

On kuitenkin hyvä huomata, että HMD Global ei ole kovin suuri yritys, jonka takia on ymmärrettävää, että yhtiö ei pysty tarjoamaan kovin kilpailukykyisiä uutuustuotteita. Kiinalaisvalmistajat valitettavasti tarjoavat tälläkin hetkellä monipuolisempia puhelimia samoissa hintapisteissä ja kevään aikana tullaan varmasti näkemään jopa Suomen markkinoilla 5G-puhelimia 400-500 euron hintaluokassa. Tähän HMD Global ei valitettavasti pysty vastaamaan nykyisen Nokia 8.3 5G -puhelimen liian korkealla 599-649 euron hintalapulla. Uutuuspuhelin kompastuu yksinkertaisesti omaan hintaansa, joka ei tee puhelimesta kovin houkuttelevaa.

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

11 Kommenttia

 1. ”Pääkamerana toimiva 64 megapikselin sensori on todennäköisesti hyvä sekä tuottaa miellyttävää jälkeä, kuten yleisestikin 64 megapikselin kameroilla on ollut tapana. 12 megapikselin ultralaajakulmakamera on toivottavasti hyvälaatuinen, mutta koska kyseessä on HMD Global…”

  En ole koskaan näin asenteellista juttua lukenut.😂

 2. Älyttömiä vertailuja artikkelissa. Kirjoittajalla on selvä ongelma – hänen tavoitteensa on löytää Nokia-puhelimesta jokin ominaisuus, joka toisessa puhelimessa on parempi -vertailuun otetaan 4g -malli 5g:n rinnalle – hintakin on vain puolet. Täysin harhaanjohtavaa. Järkeä vertailuun !

 3. Kyllä kait se xiomi on puolet halvempi kun ei ole 5 g puhelin!

  1. Kirjoitan tässä kommenttia Nokia 6.2 mallilla, jonka sama arvostelija hiljattain haukkui lyttyyn ja ihan suotta! 129€ sain puhelimen Elisalta ja on aivan loistava. Näyttö 6.3″ PureDisplay HDR on karkkia silmille. Laadukas kova muovi (glastic?) tekee puhelimesta ihanan kevyen pitää. NFC, USB-C piksaltaus, Android One joka, valitettavasti yhä Android 9. ei hidastele yhtään (10 tulee muutaman viikon päästä). Kamera 16MP jolla saa teräviä yksityiskohtaisia aivan loistavia kuvia etenkin ulkona joka on minulle se tärkein juttu. Eli 129€ noilla kaikilla ominaisuuksilla on mielestäni uskomattoman hyvä hinta-laatu suhde.

   1. 129 eurolla Nokia 6.2 on varmasti ollut järkevä ostos, mutta silloin kun puhelin oli meillä testissä se maksoi 249 euroa. On hyvä huomata, että pääsemme SuomiMobiilissa testaamaan puhelimia laajalla skaalalla, jonka takia meillä on kokemuksia useiden valmistajien laitteista ja pystymme tuomaan esille myös kokemuksia saman hintaluokan laitteista sekä verrata puhelimia keskenään.

    1. Ymmärrän hyvin. Pakkohan teidän oli silloin verrata samanhintaisiin puhelimiin. En olisi ostanut Nokia 6.2 jos olisi maksanut 200€. Suomimobiilin arvostelut ovat yleensä erittäin mielenkiintoisia, monipuolisia eli paljon enemmän kuin pintaraapaisua, parhaat Suomessa. Jatkakaa hyvää työtä.

    2. Testasiko Eero Salminen Nokia 8.3 puhelinta vai keksikö ihan vaan hatusta vetäen nämä arviot?

 4. Ja että Makro kamera olisi hyödytön? Ja kattia kanssa! Vaimolle ostin vähän aikaa sitten Motorola One Macro, jossa myös 2MP makrokamera. Sillä saa upeita näyttäviä lähikuvia valoisissa olosuhteissa esim kasveista (lähin etäisyys 2cm kohteesta) ja mikä yllätti positiivisesti oli että kyseistä kameraa voi käyttää myös videokameran eli saa ihmeellisiä videoita vaikka hyönteisten puuhista. Kehotan katsomaan arvosteluja YouTube haulla, jolloin saa nähdä omin silmin hienoja lähikuvia.

 5. Nyt alkaa olla arvosteluiden laatu kohdillaan kun niin sanottu ”toimittaja” arvio puhelimen kameraominaisuudet ilman minkäänlaista kosketusta laitteeseen ja ilman yhtään testikuvaa. Toivon että kyseessä on harjoittelija jota opastetaan paremmin jatkossa, muuten koko sivuston uskottavuus on melko hataralla pohjalla.

  1. Missään kohtaa kommentti-artikkelissa ei ole sanottu tämän olevan arvostelu. Virallinen arvostelu tulee vasta kun olemme saaneet Nokia 8.3 5G -puhelimen testiin.

   1. Hyvä, toivottavasti saatte käsiinne testikappaleen ja oikean tuotearvion ulos etujoukoissa. Kyseessä kuitenkin mielenkiintoinen puhelinjulkaisu niille ketkä edellyttävät puhdasta käyttöjärjestelmää kiinapaskan/bloatwaren sijaan.

Kommentoi

Lisää aiheesta:HMD