ArvostelutHuaweiYleinen

Testissä Huawei Watch 4 Pro – Parasta Huaweita tällä hetkellä

Huawei Watch 4 Pro

Huawei julkisti aikaisemmin tänä vuonna uuden sukupolven todelliset älykellonsa, jotka olivat Watch 4 sekä Watch 4 Pro. Huawei toimitti SuomiMobiilin testattavaksi kelloista jälkimmäisen, joka on seuraaja vuonna 2021 julkaistulle Watch 3 Prolle.

Monet Huawein älykellot ovat olleet viime aikoina niin sanottuja karsittuja kelloja, joissa on panostettu tyyliin sekä urheilu- ja terveystoimintoihin. Huawei Watch 4 Pro on kuitenkin nyt älykkäämpi, sillä mukaan on saatu tuki eSIM-kortille. Kelloa voidaan käyttää itsenäisesti ilman puhelinta, ja sitä voidaan käyttää puhelimen sijasta esimerkiksi soittamiseen tai viestittelyyn.

Kyseessä ei ole myöskään edullinen kello, sillä Huawei Watch 4 Pron hinta on 549 euroa. Kello on tullut saataville kesäkuun lopulla, joten muutaman kuukauden käytön perusteella laitteen kyvykkyydestä on saatu hyvä käsitys.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Huawei Watch 4 Pro

  • Näyttö: 1,5 tuumaa, LTPO AMOLED (466 x 466), tukee kosketusta
  • Järjestelmäpiiri: Qualcomm Snapdragon W5 Gen 1
  • RAM-muisti: 2 gigatavua
  • Tallennustila: 32 gigatavua
  • Yhteydet: Bluetooth 5.2, LTE (eSIM), Wi-Fi, NFC
  • Akku: 780 milliampeerituntia (ei irrotettava)
  • Lataus: 10 watin langaton lataus (laturi toimitetaan mukana)
  • Käyttöjärjestelmä: HarmonyOS 3.1
  • Sensorit: GPS, kiihtyvyysanturi, gyroskooppi, valoanturi, ilmanpaineanturi, lämpösensori, sykeanturi, SpO2
  • Mitat: 47,6 x 47,6 x 12,9 millimetriä
  • Paino: 65 grammaa (ilman ranneketta)
  • Valmistusmateriaalit: Titaani, keraami ja safiirilasi
  • Vedenkestävyys: 5 ATM ja IP68
  • Värit: Hopea (valittavissa metalli- tai nahkaranneke)
  • Tuetut laitteet: HarmonyOS, Android 6.0+ tai iOS 9.0+
  • Hinta: 549 euroa

Kookas, klassinen ja kestävä

Huawei ei ole keksinyt älykelloa uudestaan, vaan Watch 4 Pro tuo mieleen vahvasti edeltäjänsä. Tällä kertaa materiaalit ovat jälleen laadukkaat ja samalla Huawei on tuonut mukaan pientä pyöristystä sinne tänne. Kyseessä on materiaaleiltaan premium-kello, eikä sen osalta ole lähdetty säästelemään.

Watch 4 Pro on valmistettu laadukkaasta ilmailualan tasoisesta titaanirungosta, joka on kevyempää ja kestävämpää materiaalia kuin ruostumaton teräs. Laitteen takaosassa on laadukas keraamipinta ja etuosassa on näyttöä suojaamassa kestävä pyöristetty safiirilasi. Kyseessä on samat materiaalit kuin edeltäjässä, joka todettiin aikoinaan erittäin laadukkaaksi. Huawei Watch 4 Pro on myös laadukas ja kestävä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kelloa myydään Suomessa kahdessa versiossa, joista toisessa on titaaninen metalliranneke ja toisessa on ruskea nahkaranneke. Jälkimmäinen näistä saatiin SuomiMobiilin testattavaksi. Metalliranneke on enemmän muotitietoisille, kun taas nahkaranneke sopii helposti myös urheiluun. Huawei ei toimita tällä kertaa kellon mukana erillistä silikoniranneketta, joka olisi mielestäni sopinut paremmin urheilua ajatellen.

Huawei on suunnitellut kellon kuitenkin niin, että ranneke on itse vaihdettavissa, jos ei halua käyttää mukana tulevia rannekkeita. Watch 4 Pron rannekkeiden koko on 22 millimetriä, joten siihen on helppo vaihtaa kolmannen osapuolen rannekkeita ja ainakin itselläni monet jo entuudestaan hyllyssä olleet rannekkeet sopivat kelloon ongelmitta.

Watch 4 Pron mitat ovat 47,6 x 47,6 x 12,9 millimetriä, joten kyseessä on edelleen kookas älykello. Toki Huawei on saanut hieman nipistettyä mitoista verrattuna edeltäjään, mutta ei merkittävästi. Suuren koon huomaa myös käytössä, sillä kello on paksu ja muiltakin osin hieman isompi kuin mihin olen itse älykelloissa tottunut. Lisäksi kyseessä ei ole mikään kevyin älykello, sillä Huawein mukaan Watch 4 Prolta löytyy painoa 65 grammaa ilman ranneketta.

Kuten todettua muotoilu on pysynyt lähes ennallaan, vaikka pientä pyöristystä on saatu. Erityisesti pyöristyksen huomaa kaartuvassa näyttölasissa, joka yhdistyy näyttävästi myös hieman pyöristettyyn titaanirunkoon. Toinen muotoilun keskiössä oleva elementti on oikean kyljen kruunupainike. Kyseessä on tyylikäs yksityiskohta, jonka Huawei on viimeistellyt tarkasti ja siinä on punainen korostus. Painiketta voidaan painaa, mutta se tukee lisäksi pyöritystä, jolla voidaan ohjata käyttöliittymän elementtejä. Painikkeessa lukee Huawei Watch ja siinä on pitoa parantavia uria.

Huawei Watch 4 Pron oikeassa kyljessä on kruunupainikkeen ohella ohjelmoitava pikapainike. Oletusarvoisesti painikkeesta päästään uuteen pikavalintatilaan, josta voidaan valita eri toimintoja. Laitteen oikeaan kylkeen on asetettuna myös kaiutin ja vasemmassa kyljessä on ainoastaan kaksi reikää mikrofoneja varten. Takaosaan on saatu Huawein uusittu kahdeksankanavainen sykesensori yhdessä ihon lämpötilan sensorin kanssa. Takaosaan on laitettu tuttuun tyyliin myös vaadittavia tietoja pienellä präntillä.

Älykelloa käytettiin aktiivisesti useamman kuukauden ajan, jonka perusteella yleisen laadun voidaan todeta olevan erinomainen. Safiirilasiin ei tullut naarmun naarmua ja titaanirunko näytti edelleen kuin uudelta. Tummanruskea nahkaranneke ei myöskään kerännyt mitään pinttymiä, vaan pysyi myös olosuhteisiin nähden todella hyvänä.

Itselle Huawein uutuuskellossa ilahduttava seikka on takaosan keraamitoteutus. Keraaminen takapinta tekee kellon käyttämisestä todella miellyttävää, johon olen kiinnittänyt huomiota jo aikaisemmissakin Huawein kelloissa. Monissa kelloissa itseäni jopa hieman ahdistaa huono istuminen ranteeseen ja kellon takapinta on tässä tärkeässä roolissa. Huawei Watch 4 Pron keraaminen takaosa ei hiostanut tai hinkannut samalla tavalla kuin monien muiden kellojen muoviset takaosat.

Huawei Watch 4 Pro on myös 5 ATM- ja IP68-luokituksien mukaisesti vedenkestävä. Kellon kanssa voi mennä esimerkiksi uimaan ja sukeltamistakin laitteen pitäisi kestää 30 metrin syvyyteen asti. Ainakaan testijakson aikana kelloa ei varottu kosteissa tilanteissa tai vedelle altistuessa, vaan sitä pidettiin jatkuvasti kädessä. Vesi ei vaikuttanut millään tavalla laitteen käyttöön.

Jälleen kerran Huawei on tehnyt hyvää työtä Watch 4 Pro -älykellon kanssa ja erityisesti rakenne sekä laadukkaat materiaalit olivat minun mieleen. Vaikka kyse on älykellosta, niin muotoilu vastaa mukavasti klassisia kelloja, joten Watch 4 Prota voi käyttää tilanteessa kuin tilanteessa. Toki Huawei Watch 4 Pro ei ole kaikista kompaktein tai kevyin, joka kannattaa pitää mielessä.

Tekniikka hyvällä tasolla, akunkesto vakuuttaa

Huawei Watch 4 Pron tekniikassa yksi kohokohta löytyy näytöstä, sillä käytössä on kookas 1,5 tuuman LTPO AMOLED -paneeli. Kyseessä on oikeastaan sama näyttö, joka nähtiin aikaisemmin Huawei Watch Ultimate -kellossa. Näytön tarkkuus yltää 466 x 466 pikseliin, joten tarkkuutta on, ja OLED-tekniikka tekee värintoistosta erinomaisen.

LTPO-tekniikan ansiosta Huawei on saanut mukaan älypuhelimissa yleistyneen toteutuksen. Kellossa on 60 hertsin virkistystaajuus, mutta sitä vähennetään tietyissä tilanteissa akun säästämiseksi. Huawein mukaan esimerkiksi Always-on-display-toiminnon kanssa virkistystaajuus laskee 1 hertsiin.

Näytön kirkkaus vaihtuu automaattisesti olosuhteiden mukaan sisäänrakennetun ympäristövalosensorin avulla. Huawei Watch 4 Pron käyttäjä pystyy lisäksi säätämään näytön kirkkautta oman mielensä mukaan kellon asetuksien kautta. Huawein mukaan näytön kirkkaus yltää parhaimmillaan 1000 nitiin, joka on hyvä saavutus älykellolta. Ainakaan itsellä ei ollut testijakson aikana näytön luettavuuden kanssa ongelmia, vaan kirkkaassakin päivänvalossa luettavuus oli kiitettävä.

Huawei ei kovinkaan avoimesti ole kertonut Watch 4 Pron tekniikasta, mutta nähtävästi mukana olisi Qualcommin kehittämä Snapdragon W5 Gen 1 -piiri. Kehittyneen piirin ja sen modeemin ansiosta kelloon on saatu tuki mobiiliverkoille sekä muille kehittyneille yhteystekniikoille. Huawei Watch 4 Prossa on myös 2 gigatavun verran RAM-muistia sekä 32 gigatavun verran sisäistä tallennustilaa.

Yhteyksistä puhuttaessa kellossa on siis jälleen Bluetooth 5.2 -yhteys, joka toimii puhelimen ja kellon välisenä yhteytenä. Toki kelloon voidaan yhdistää myös langattomat kuulokkeet. Tuettuna on myös Wi-Fi-verkot sekä eSIM-tuen ansiosta myös LTE-mobiiliverkot. Suomessa kellon eSIM-ratkaisua tukevat ainakin Elisa sekä DNA.

Itse yhdistin Huawei Watch 4 Prohon puhelimen liittymän eSIM-tuen avulla. Elisalla on niin sanottu MultiSIM-palvelu, jonka kautta voi hankkia rinnakkaisen eSIM-liittymän kelloon edullisimmillaan 4 euron kuukausihinnalla. Tämän ansiosta sain kelloon myös puhelut silloin kun en ottanut puhelinta mukaan esimerkiksi lenkille. Puhelut onnistuvat Huawei Watch 4 Prolla sisäänrakennetun kaiuttimen sekä mikrofonin avulla. Käyttäjät voivat puhua suoraan kellon kautta.

Mainittava huomio on myös Huawein kertoma NFC-tuki. Valitettavasti sen käyttäminen jää ainakin Suomessa hyvin vähälle, sillä kello ei tue minkäänlaista mobiilimaksamista. Kyseessä on selvä puute, sillä kyllä nyt älykellon voisi olettaa mahdollistavan maksamisen kaupan kassalla.

Huawei tarjoilee kellossa myös sisäänrakennetun GPS-yhteyden. Kyseessä oli yksi suurimmista ongelmista edeltäjämallissa, mutta mielestäni nyt Watch 4 Prossa kokemus on selvästi parempi. Esimerkiksi urheilusuoritusta aloittaessa kello löysi GPS:n 2-5 sekunnissa, kun edeltäjäversiossa se saattoi kestää jopa kymmeniä sekunteja.

Akunkestosta on vastaamassa 780 milliampeeritunnin akku, jonka luvataan tarjoavan tyypillisessä käytössä 4,5 päivän akunkeston. Huawei mainostaa kelloa myös Ultra-pitkällä akkutilalla, jolla voidaan saavuttaa jopa 12 päivän akunkesto tyypillisessä käytössä. Itse käytin kelloa testijakson aikana niin, miten se on suunniteltukin, ilman mitään virransäästötiloja.

Monesti akunkesto oli 3 päivän mittainen, kun kelloa käytti päivässä reilun tunnin ajan harjoitteiden seurantaan ja muilta osin käyttö oli muutamien viestien ja puheluiden vastaanottamista. Lisäksi käytössä oli Always-on-display-toiminto, joka hieman lisää virrankulutusta. 4,5 päivän akunkesto vaatii sen, että kelloa ei käytä kovinkaan paljoa ja laite ei olisi yhteydessä mobiiliverkkoihin.

Yleisesti olin edelleen tyytyväinen akunkestoon, sillä useissa eSIM-tuen tarjoavissa kelloissa akku kestää päivän verran. Huawei Watch 4 Prota ei tarvitse joka päivä ladata, joten kelloa voi pitää ranteessa myös nukkuessa. Keskivertoa pidemmän akunkeston ansiosta laite pystyy keräämään tietoja jatkuvasti, joka on hyvä asia.

Huawei toimittaa Watch 4 Pron myyntipakkauksessa oletusarvoisesti langattoman latausalustan. Lataus tapahtuu 10 watin teholla, joka oli kohtuullisen nopea. Yleisesti latausaika oli noin 100 minuuttia tyhjästä täyteen. Langaton lataus mahdollistaa myös sen, että Watch 4 Pron voi ladata muillakin latausalustoilla tai puhelimen käänteisen langattoman latauksen avulla.

Urheilutoiminnot ja terveys

Huawein älykellot on ollut tunnettuja tarkoista sekä monipuolisisti terveys- ja urheilutoiminnoista. Verrattuna Watch 3 -sukupolveen on nyt Watch 4 Prossa selvästi enemmän ominaisuuksia, mutta jos verrataan uudempiin Huawein edullisempiin GT-sarjan kelloihin on toiminnot pitkälti samalla tasolla.

Kellossa oleva TruSport-algoritmi on kehitetty Suomessa ja se vastaa muun muassa käyttäjän fyysisen aktiivisuuden ja harjoittelun seurannasta. Harjoittelun seurannan ohella TruSport-algoritmi määrittelee yksilölliset, käyttäjän kuntoon perustuvat dynaamiset harjoittelualueet, ja laskee harjoittelun aiheuttaman kuormituksen ja harjoitusvaikutuksen sekä reaaliaikaisen suorituskyvyn ja palautumisajan erilaisista harjoitustyypeistä.

Kello tarjoaa yli 100 harjoitustilaa, joten jokaiselle löytyy jotakin. Kellossa TruSport-algoritmi tunnistaa automaattisesti alkaneen harjoittelun. Suomessa kehitetty algoritmi vastaa myös käyttäjän maksimaalisen hapenottokyvyn (VO2max) arvioinnista. Hapenottokyky kertoo käyttäjän aerobisesta kunnosta ja algoritmi arvioi VO2max-arvon analysoimalla käyttäjän kävely- tai juoksuvauhdin ja sydämen sykkeen suhdetta.

Huawei on laittanut kelloon tutun TruSeen-tekniikan, jonka ansiosta kehittyneempien sensoreiden avulla pystytään mittaamaan sykettä ja sen tarkkuutta aikaisempaa paremmin. Sykkeen mittaamista on kerrottu parannetun erityisesti harjoituksen aikana. Sykeanturia on kehitetty eteenpäin, sillä aikaisemmin neljän fotodiodin avulla mitattu syke on vaihtunut kahdeksaan fotodiodiin.

Tuettuna on myös Huawein monesti kehutut sykkeen mittaus, happisaturaation mittaus, unen seuranta sekä stressin mittaus. Itselle varmasti tärkein ominaisuus älykelloissa on unen seuranta, joka on Huawei Watch 4 Prossa mielestäni hyvällä tasolla. Kello pystyy erittelemään unen eri tasoja, joita ovat syvä uni, kevyt uni, REM-uni sekä herääminen. Huawein mukaan kello seuraa nukkuessa sykettä, analysoi hengitystä sekä antaa arvosanan unesta. Lisäksi kattava ja tarkka diagnoosi unesta on nähtävissä Huawei Health -sovelluksen kautta.

Happisaturaation mittaus on nähty jo monissa Huawein älykelloissa, joten kyseessä ei ole mikään uusi ominaisuus Watch 4 Pro kohdalla älykello pystyy mittaamaan happisaturaatiota (SpO2) automaattisesti, joten päivän mittaan kello mittaa sen useaan kertaan ja luo tiedoista selkeän kaavion. Stressinseuranta on mielenkiintoinen ominaisuus, sillä se kertoo omasta stressitasosta tarkasti.

Juoksijoita ja aktiivisia urheilijoita ajatellen Huawei on tuonut kelloon RAI-juoksukyvykkyysarvion (Running Ability Index), joka nähtiin myös Watch GT Runner -kellossa. RAI-indeksi auttaa arvioimaan käyttäjän juoksukyvykkyyden, sykehistorian, juoksutahdin, matkan, juoksutiheyden ja muiden monitahoisten datapisteiden avulla. RAI-indeksissä on muutamia eri tasoja, ja sen avulla pystyy seuraamaan paremmin omaa juoksukuntoa.

Huawei Watch 4 Pro osaa myös ilmoittaa harjoittelukuorman viikkotasolla. Sen tarkoituksena on avustaa käyttäjää valitsemaan sopivan ajan levolle sekä harjoituksille. Älykello osaa myös kertoa palautumisajan harjoituksien jälkeen, mutta myös VO2Max-arvon ja paljon muuta.

Watch 4 Pro tuo mukanaan Huawein muutamista muistakin kelloista tuttuja monipuolisempia toimintoja, joista yksi on EKG-mittaus. Kellon EKG-anturi pystyy Huawein mukaan tallentamaan reaaliaikaista analyysia käyttäjän sinusrytmistä ja eteisvärinästä. Monien muiden terveysongelmien ohella EKG-ominaisuus voi auttaa käyttäjiä tunnistamaan epäsäännölliset sydämen rytmit, jotka hoitamatta jättämättä voivat johtaa aivohalvaukseen.

EKG pystytään helposti mittaamaan koskettamalla kellon sivulla olevassa painikkeessa olevaa elektrodia painaen 30 sekunnin ajan, jonka jälkeen reaaliaikainen tulos voidaan näyttää kellossa. Lisäksi EKG-kaavion pystyy katsomaan Huawei Health -sovelluksen kautta testauksen jälkeen.

Huawei Watch 4 Prossa EKG toimii mittaamalla kehon pinnalta sähkösignaaleja, jotka välittyvät johtavan kudoksen ja nesteiden kautta. Kehon pinta ilmaisee sähköpotentiaalin säännölliset muutokset kullakin sydämen syklillä. Potentiaalimuutos voidaan tallentaa ja suurentaa elektrokardiogrammitallentimella, jolloin voidaan luoda elektrokardiogrammi. Huawein EKG-toteutus on yksikytkentäinen EKG-tallennin.

Testijakson aikana EKG-toiminnon todettiin toimivan odotetulla tavalla. Se ottaa jonkin verran häiriöitä, jos käyttäjä liikahtaa tai hengittää epäsäännöllisesti. Yleisesti kello kuitenkin pystyi mittaamaan EKG:n tarkasti, jos käyttäjä oli paikallaan ja rauhallinen 30 sekuntia mittauksen aikana. Testijakson aikana Huawei Watch 4 Pro tallensi jatkuvasti sinusrytmin, mutta toisinaan se tunnisti myös liikalyöntejä. Huawei on kertonut sinusrytmin ohella olevan mahdollista tunnistaa eteisvärinä.

On kuitenkin hyvä huomata, että kyseessä ei ole lääkinnällinen laite, jonka takia monissa tilanteissa kannattaa olla yhteydessä lääkäriin, eikä luottaa Huawein kellon antamiin tuloksiin. Itse tykkäsin Huawei Watch 4 Pron kohdalla myös siitä, että aina 30 minuuttia harjoituksen päättymisen jälkeen kello ehdotti EKG-mittausta, jonka kerrottiin olevan optimaalinen aika rytmihäiriöiden havaitsemiseen.

Huawei Watch 4 Prossa on myös valtimoiden jäykkyyden tunnistus. Mittaus tapahtuu samalla tavalla kuin EKG:n kanssa, eli kyljessä olevaa elektrodia täytyy painaa 30 sekunnin ajan, kun valtimoiden jäykkyyden mittaukseen tarkoitettu sovellus on auki kellossa. Huawein mukaan lisääntynyt valtimoiden jäykkyys on varhainen merkki valtimovauriosta, mikä voi merkitä lisääntynyttä sydänsairauksien riskiä.

Sydämen supistuminen pumppaa verta aorttaan, laajentuneet verisuonet muodostavat paineaaltoja, jotka auttavat verta kiertämään. Kyseessä on pulssiaalto. Huawein kello käyttää EKG (sydänfilmi)- ja PPG (fotopletysmografia) -teknologioita pulssiaaltojen tunnistukseen ja PWV:tä (pulssiaallon nopeus) valtimoiden jäykkyyden arviointiin.

Kello arvioi jäykkyyden kolmella tasolla, jotka ovat normaali, hieman jäykät sekä jäykät. Normaalin tuloksen perusteella valtimot ovat terveet, eivätkä kovin jäykät. Hieman jäykän tuloksen saavilla valtimoiden joustavuus on heikentynyt. Tilaa on suositeltavaa seurata ja lisätä liikuntaa ja vähentää epäterveellisiä tapoja. Jäykän tuloksen saavilla valtimoiden seinämät ovat paksuuntuneet ja menettäneet joustavuutta, jolloin ontelo on kapeampi. Tällöin on suositeltavaa olla yhteydessä lääkäriin.

Uutena terveysominaisuutena Huawei Watch 4 Pro tarjoaa terveyskatsauksen, joka on täysin oma sovelluksensa. Sovellus tekee seitsemän eri mittausta, jotka ovat EKG, syke, veren happipitoisuus, stressi, ihon lämpötila, valtimoiden jäykkyys sekä hengitystoiminnot. Näiden testien perusteella käyttäjä saa hyvän kuvan terveydestään, josta myös nyt kello osaa kertoa. Kyseessä on noin minuutin kestävä testi.

HarmonyOS 3.1 ja Huawei Health

Huawei Watch 4 Pro on varusteltuna HarmonyOS 3.1 -ohjelmistolla, joka perustuu pohjimmiltaan Androidiin. Kyseessä on siis selvästi monipuolisempi versio kuin Huawein edullisemmissa kelloissa nähty kevennetty HarmonyOS, joka on perustunut LiteOS-käyttöjärjestelmään. Huawei Watch 4 Pro vaatiikin monipuolisemman ohjelmiston, sillä kyseessä on ranteessa pidettävä puhelin.

Yleisesti ohjelmisto on tuttua Huaweita, eikä monipuolisempaa toteutusta välttämättä ulospäin edes huomaa. Yleinen käyttöliittymä on siis samanlainen kuin ennen, mutta ominaisuudet ovat monipuolisemmat esimerkiksi puhelutoimintojen sekä sovelluksien osalta.

Kellotaulut ovat nyt aikaisempaa kattavampia ja tarjoavat enemmän toiminnallisuuksia ja tietoja kerralla. Kellotauluja voidaan vaihtaa painamalla pohjassa, jonka jälkeen tulee valikko jossa on esillä ladatut kellotaulut. Samassa näkymässä myös kellotauluja voidaan muokata oman mielen mukaan.

Päivitetty käyttöliittymä pitää sisällään tutun widgetti-näkymän, jossa voi vaihdella useiden eri widgettien välillä. Päivitetyt widgetit antavat nyt myös aikaisempaa enemmän tietoja kerralla, joten niistä Huawei on tehnyt käytännöllisempiä. Huawei on tuonut mukaan myös tutun sovellusten hallinnan, johon päästään käsiksi painamalla kahdesti kruunupainiketta. Taustalla auki olevat sovellukset voidaan nyt sulkea helposti yhdellä painalluksella.

Kellotaulusta pyyhkäisemällä oikealle, saadaan esille Assistant-näkymä, josta nähdään nopeasti sää sekä voidaan hallita musiikkia. Lisäksi näkymään tulee aamuisin esimerkiksi unen tiedot. Kun kellotaulusta pyyhkäistään ylöspäin, saadaan esille ilmoitusnäkymä. Kelloon saadaan puhelimen ilmoitukset esille, ja mukana on myös tuki viesteihin vastaamiseen suoraan kellosta.

Kellotaulusta alaspäin pyyhkäistäessä esille saadaan pikavalintanäkymä, jossa on 13 pikavalintaa, akun tila sekä päivämäärä. Sovellusvalikko saadaan auki kellon ylemmästä painikkeesta, jossa on esillä pyöreät sovelluskuvakkeet. Sovellukset esitellään nyt niin sanotulla ”shakkilaudalla”, jossa korostetaan yhdeksän sovellusta ja muut ovat pienempänä näiden rinnalla.

Asetuksista voidaan hallita Bluetooth-yhteyttä, mobiiliverkkoja, kellotauluja, näytön kirkkautta, ääniä, PIN-koodia, treeniasetuksia sekä paljon muuta. Käytännössä asetukset ovat lähes samanlaiset kuin puhelimissa.

Oletusarvoisesti puhelimessa on useita eri sovelluksia, joista monet ovat hyödyllisiä ja osa melko hyödyttömiä. Huawei Watch 4 Pro on kuitenkin sovellusvalikoimansa sekä sovelluksien käytettävyyden osalta hieman parempi kuin monet muut Huawein kellot. Tässä kohdassa näkyy siis monipuolisempi käyttöjärjestelmä. Esimerkiksi sovellukset ovat nyt itsenäisesti toimivia. Esimerkiksi Petal Maps -karttasovellus toimii kellolla lähes kuin puhelimella. Sovellukseen voidaan asettaa määränpää ja se antaa tarkat navigointiohjeet.

Myös esimerkiksi Huawei Music mahdollistaa musiikin suoratoiston, mutta toisaalta palvelu on suljettu Suomessa. Huawei Watch 4 Prossa on sisäänrakennettuna myös AppGallery-sovelluskauppa, jonka kautta voi ladata kolmannen osapuolen sovelluksia. Valitettavasti sovelluskaupan valikoima on todella rajallinen, eikä sen tarjonta vastaa esimerkiksi Applen watchOS:n tai Googlen WearOS:n tarjontaa. Huaweilta puuttuu kaupasta suositut älykellosovellukset, kuten Spotify, WhatsApp ja monet muut.

Esimerkiksi Petal Maps on nyt selvästi monipuolisempi ja toimii itsenäisesti.

Pieni näppäimistö toimi yllättävän hyvin.

Ohjelmistossa yksi vahvuus on mielestäni Huawein tarjoama näppäimistö. Vaikka kellon pieneltä näytöltä näppäimistön käyttö on monesti tuskallista, niin Huawei Watch 4 Prossa se todella toimi. Näppäimistö oli optimoitu todella hyvin ja harvoin tuli kirjoitusvirheitä. Näppäimistöä käytetään muun muassa salasanojen kirjoittamiseen tai sovelluksien hakemiseen AppGallery-sovelluskaupasta.

Mielestäni Huawei on tällä kertaa saanut ohjelmiston toimimaan selvästi sulavammin Watch 4 Prossa, joten jonkinlaisia optimointeja on saatu aikaiseksi. Käyttöliittymässä ei ollut merkittäviä hidasteluja, vaan kaikki tuntui toimivan hyvin. Kokemus alkaa olemaan erinomainen, kunhan Huawei saisi vielä sovellusvalikoiman kuntoon. Lisäksi yksi heikkous on se, että kellon mobiilimaksutoiminnot eivät toimi Suomessa.

Huawei Health on jälleen kerran paras kumppani Watch 4 Prolle. Itse olen pitkään jo tykännyt Huawei Health -sovelluksesta, sillä se on monipuolinen ja kokoaa kellon keräämät tiedot loogisesti yhteen. Huawei on viime aikoina tehnyt pieniä päivityksiä sovellukseen.

Sovellus on ladattavissa kaikille Android-puhelimille, joissa on Android 6.0 tai uudempi sekä Applen laitteille, joissa on iOS 9.0 tai uudempi. Lisäksi sovellus on ladattavissa luonnollisesti Huawein omalle Androidiin perustuvalle HarmonyOS -käyttöjärjestelmälle, mutta siihen perustuvia puhelimia ei virallisesti ole Suomessa myynnissä. Huawei Health toimii siis monissa älypuhelimissa, joten yhteensopivuus tuskin koituu ongelmaksi.

Google Play -sovelluskaupasta ei Huawei Healthia löydy, vaan käyttäjien on ladattava se suoraan Huawein sivuilta tai kellon paketissa olevan QR-koodin kautta.

Health on sovellus, johon saadaan koottua yhteen paikkaan kaikki älykelloista kerätyt tiedot, kuten syke, uni, harjoitushistoria, askeleet sekä kaikki muut tiedot, mitä kello ikinä kerääkään. Sovelluksen kautta voidaan hallita myös Huawei Watch 4 Pro -kelloa, muun muassa ottamalla käyttöön tiettyjä seurantatiloja, vaihtamalla kellotaulua sekä muokkaamalla asetuksia. Sovelluksen kautta onnistuu myös kellon päivittäminen ja asetuksien hallinta.

Huawei on päivittänyt sovelluksen alkunäyttöä, jossa on nyt aikaisempaa monipuolisempi yhteenvetonäkymä. Yhteenveto näyttää pienessä tilassa kulutetut kalorit, treenin pituudet sekä aktiiviset tunnit. Lisäksi mukana on myös terveysapilat, jotka kertovat otetut askeleet, unen määrä sekä stressin. Muilta osin sovellus on pysynyt pitkälti ennallaan.

Watch 4 Pron kohdalla käyttäjät voivat aktivoida käyttöön muun maussa EKG-mittauksen, valtimoiden jäykkyyden tunnistuksen sekä hallita eSIM-kortteja. Kyseisiä ominaisuuksia ei Huawei Health tarjoa kaikkien kellojen kohdalla, mutta nyt niihin löytyy tekninen yhteensopivuus Watch 4 Prosta.

Huawei Health -sovelluksen yksi uusimmista ominaisuuksista on ”terveysyhteisö”, joka mahdollistaa esimerkiksi perheenjäsenten lisäämisen yhteisöön. Käyttäjien välillä voidaan jakaa toistensa terveystietoja, kuten liikuttua matkaa, sykettä, verenhappipitoisuutta, unen määrää tai stressitasoa. Huawei Health mahdollistaa nykyisin myös tietojen synkronoinnin esimerkiksi Stravan kanssa.

Huawei Health on tällä hetkellä hieman ongelmallinen erityisesti Android-puhelimien kanssa. Jotkin käyttäjät voivat havaita haasteita ilmoitusasetuksien kanssa, koska sovellus on ladattu muualta kuin Google Playsta. Tämän takia Google on asettanut sovellukselle rajoituksia Android 13 -käyttöjärjestelmästä lähtien. Rajoitukset pystyy kuitenkin itse ottamaan pois menemällä puhelimen asetuksien kautta Huawei Health -sovelluksen asetuksiin, josta pystyy poistamaan rajoitukset. Tähän ohjeet löytyvät esimerkiksi SuomiMobiilin vinkkiartikkelista tämän linkin takaa.

Yhteenveto

Huawei Watch 4 Pro yhdistää yhteen pakettiin Huawein älykellomallistojen parhaimmat toiminnot tuoden samalla mukanaan älykkäämmän kokonaisuuden. Huawei pyrkii haastamaan Samsungin ja Applen älykellot, mutta hieman omalla tyylillään.

Älykellossa panostetaan edelleen vahvasti terveys- ja urheilutoimintoihin, mutta unohtamatta kuitenkaan tyyliä ja laadukkaita materiaaleja. Huawei Watch 4 Pro erottuu Huawein GT-sarjan kelloista erityisesti tuella mobiiliverkoille, joka mahdollistaa kellon käyttämisen itsenäisenä ilman jatkuvaa yhteyttä älypuhelimeen.

Mielestäni kellon kohokohta on juurikin laadukkaissa materiaaleissa ja näyttävyydessä. Huawei Watch 4 Pron safiirilasiin ei saatu aikaiseksi mitään naarmuja, jonka lisäksi titaanirunko on miellyttävä. Selvä vahvuus Huaweilla on kilpailijoita parempi akunkesto sekä erittäin kattavat urheilu- ja terveystoiminnot. Teknisessä toteutuksessa tykkään myös kellon erinomaisesta OLED-näyttöpaneelista sekä eSIM-tuesta, joka mahdollistaa laitteen käytön myös ilman puhelinta. Lisäksi Huawei Watch 4 Pro on suunniteltu toimimaan niin Android- kuin iOS-laitteiden kaverina.

Huawei ei kuitenkaan pysty vastaamaan kovinkaan hyvin Samsungin ja Applen kelloille. Syykin on selvä, nimittäin Huawein oma ohjelmisto. Vaikka perusasiat ovat kunnossa, niin ekosysteemi ei ole kilpailijoiden tasolla. Esimerkiksi AppGallery-sovelluskaupasta ei löydy suosittuja sovelluksia. Huawei Watch 4 Pro ei tue myöskään mobiilimaksamista Suomessa, joka on nykypäivänä erittäin suuri miinus.

Suomessa Huawei Watch 4 Pro on myynnissä 549 euron suositushinnalla. Lisäksi Huawei myy 449 euron hintaan myös Watch 4 -versiota, joka on kooltaan kompaktimpi.

Hyvää

  • Laadukkaat materiaalit ja näyttävä muotoilu
  • 5 ATM- ja IP68-luokituksien mukaisesti vedenkestävä
  • Tuki eSIM-toiminnoille
  • Loistava näyttöpaneeli
  • Hyvä akunkesto suhteutettuna kilpailijoihin
  • Kattavat urheilu- ja terveystoiminnot (mm. EKG)
  • Seuraa jatkuvasti sykettä, unta, stressiä, veren happipitoisuutta ja ihon lämpötilaa
  • Toimii Android- ja iOS-puhelimien kanssa

Huonoa

  • Melko massiivinen kello
  • AppGalleryn sovellusvalikoima on suppea
  • Ei tukea mobiilimaksuille Suomessa
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut