HuaweiMotorolaOnePlusSamsungXiaomiYleinen

Vertailussa viisi edullista 5G-puhelinta – yksi erottuu selvästi joukosta

Motorola Moto G 5G Plus, Samsung Galaxy A51 5G, Huawei P40 Lite 5G, Xiaomi Mi 10 Lite 5G sekä OnePlus Nord.

Vielä alkuvuodesta 5G-tuki oli pitkälti vain kalliiden huippupuhelimien yksinoikeus, mutta kesällä valikoima on myös Suomessa laajentunut selvästi edullisimpiin hintapisteisiin. Tällä hetkellä kaikista edullisin 5G-puhelin maksaa vain 349 euroa, ja alle 500 eurolla tarjolla on jo kourallinen 5G-puhelimia. Olemme päässeet SuomiMobiilissa tutustumaan viiden eri valmistajan tarjoamiin edullisempiin 5G-älypuhelimiin viime viikkojen aikana, joten tässä artikkelissa tulemme hieman vertailemaan laitteita keskenään.

Testissä ovat käyneet 349 euroa maksava Motorola Moto G 5G Plus, 399 euroa maksavat Xiaomi Mi 10 Lite 5G sekä Huawei P40 Lite 5G, 399 euroa edullisimmillaan maksava OnePlus Nord sekä Samsung Galaxy A51 5G, jonka hinta asettuu nykyisin myös 399 euroon. Kaikki viisi puhelinta tarjoavat varsin samanlaisia ominaisuuksia, mutta eroavaisuuksia löytyy silti paljon esimerkiksi 5G-yhteyksien ja teknisien ratkaisujen osalta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lue SuomiMobiilin arvostelut laitteista:

Tässä artikkelissa tulemme vertailemaan puhelimia keskenään. Muun muassa katsotaan, millaisia näyttöjä puhelimista löytyy, ja mikä on se oikeasti paras. Lisäksi tutustumme yleiseen tekniseen toteutukseen, 5G:n toimivuuteen sekä myös kameroihin. Yksi tämän päivän tärkeimmistä ominaisuuksista on myös puhelimien päivitettävyys, jonka takia tutustumme myös tähän kaikkia puhuttavaan osa-alueeseen. Loppuyhteenvetona katsotaan myös, mikä puhelimista on oikeasti paras 5G-älypuhelin, jonka voit Suomesta ostaa.

Näytöissä paljon hyvää, kahdessa puhelimessa korkea virkistystaajuus

Näyttö on kaikissa puhelimissa varsin saman kokoinen.

Puhelimien näytöt lyhyesti:

  • OnePlus Nord: 6,44 tuumaa, Full HD+ -tarkkuus (2400 x 1080), 20:9-kuvasuhde, Fluid AMOLED, 90 Hz virkistystaajuus, HDR10-tuki
  • Xiaomi Mi 10 Lite 5G: 6,57 tuumaa, Full HD+ -tarkkuus (2400 x 1080), 20:9-kuvasuhde, AMOLED, 60 Hz virkistystaajuus
  • Samsung Galaxy A51 5G: 6,5 tuumaa, Full HD+ -tarkkuus (2400 x 1080), 20:9-kuvasuhde, Super AMOLED, 60 Hz virkistystaajuus
  • Motorola Moto G 5G Plus: 6,7 tuumaa, Full HD+ -tarkkuus (2520 x 1080), 21:9-kuvasuhde, IPS LCD, 90 Hz virkistystaajuus
  • Huawei P40 Lite 5G: 6,5 tuumaa, Full HD+ -tarkkuus (2400 x 1080), 20:9-kuvasuhde, IPS LCD, 60 Hz virkistystaajuus

Näyttöön ovat monet valmistajat panostaneet urakalla edullisissa 5G-puhelimissaan, vaikka tosin kaikki eivät suuria panostuksia siihen olekaan tehneet. Selviä erottuvia laitteita ovat OnePlus Nord sekä Motorola Moto G 5G Plus, mutta myös muut puhelimet tarjoavat hyviä toteutuksia. OnePlus ja Motorola erottuvat vahvasti näytön korkeammalla 90 hertsin virkistystaajuudella, joka tekee käyttökokemuksesta selvästi paremman kuin muissa puhelimissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kaikissa puhelimissa on Full HD+ -tason näyttöpaneeli, joka riittää mainiosti 400 euron hintaluokassa. AMOLED-tekniikkaan pohjautuvan näytön tarjoavat OnePlus Nord, Galaxy A51 5G sekä Xiaomi Mi 10 Lite 5G, joista kaikki ovat yllättävän hyviä näyttöjä. AMOLED-näytön vahvuus on yleisellä tasolla erinomainen värintoisto sekä tumma on oikeasti tummaa. Testien perusteella ja toisiinsa vertaillessa on havaittavissa, että Galaxy A51 5G- ja OnePlus Nord -puhelimien näytöt ovat hyvin lähellä toisiaan, mutta OnePlussalla erottuvuustekijä on korkeampi virkistystaajuus.

LCD-näyttöjä hyödynnetään Motorola Moto G 5G Plus- ja Huawei P40 Lite 5G -puhelimissa, mutta ainakaan testien perusteella kovin suuria puutteita niistä ei löytynyt. Kun LCD-näyttö on laadukas, niin silloin suurta eroa ei AMOLED-näyttöön ole, ja ainakin Motorolan puhelimessa toteutus on yllättävän positiivinen ja 90 hertsin virkistystaajuudesta tulee hieman lisäpisteitä. Motorola on myös ottanut rohkeamman lähestymistavan tuomalla näyttöön 21:9-kuvasuhteen, jolla se erottuu kilpailijoistaan selvästi.

On helppo mielestäni todeta, että OnePlus Nordissa on viisikosta paras näyttöpaneeli, sillä todella hyvä AMOLED-paneeli yhdistettynä korkeaan virkistystaajuuteen, tekee se näytöstä jopa hintaluokkaansa paremman. Toinen hyvin vahvoilla oleva puhelin on Motorola Moto G 5G Plus, jonka jälkeen sijoitukset ovat Galaxy A51 5G, Xiaomi Mi 10 Lite 5G ja Huawei P40 Lite 5G.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Pisteet näytön osalta:

  • 5 pistettä: OnePlus Nord
  • 4 pistettä: Motorola Moto G 5G Plus
  • 3 pistettä: Samsung Galaxy A51 5G
  • 2 pistettä: Xiaomi Mi 10 Lite 5G
  • 1 piste: Huawei P40 Lite 5G

Tekniikassa paljon yhtäläisyyksiä – Samsung ja Huawei eroavat muista

Puhelimien tekniikka lyhyesti:

  • OnePlus Nord: Qualcomm Snapdragon 765G (8-ytiminen, 7nm), 8 gigatavua RAM-muistia [LPDDR4x], 128 gigatavua tallennustilaa [UFS 2.1], ei muistikorttipaikkaa
  • Xiaomi Mi 10 Lite 5G: Qualcomm Snapdragon 765G (8-ytiminen, 7nm), 6 gigatavua RAM-muistia [LPDDR4x], 128 gigatavua tallennustilaa [UFS 2.1], ei muistikorttipaikkaa
  • Samsung Galaxy A51 5G: Samsung Exynos 980 (8-ytiminen, 8nm), 6 gigatavua RAM-muistia [LPDDR4x], 128 gigatavua tallennustilaa [UFS 2.1], microSD-muistikorttipaikka
  • Motorola Moto G 5G Plus: Qualcomm Snapdragon 765 (8-ytiminen, 7nm), 4 gigatavua RAM-muistia [LPDDR4x], 64 gigatavua tallennustilaa [UFS 2.1], microSD-muistikorttipaikka
  • Huawei P40 Lite 5G: Huawei Kirin 820 (8-ytiminen, 7nm), 6 gigatavua RAM-muistia [LPDDR4x], 128 gigatavua tallennustilaa [UFS 2.1], nano-muistikorttipaikka

Tekninen toteutus erityisesti Xiaomin, Motorolan sekä OnePlussan puhelimissa on varsin samanlainen, vaikka toki myös eroja löytyy. Huawei ja Samsung hyödyntävät edullisissa 5G-puhelimissaan kuitenkin yhtiöiden omia ratkaisuja, joka tuo hieman mielenkiintoa myös edullisien 5G-puhelimien valikoimaan.

Xiaomi Mi 10 Lite 5G- ja OnePlus Nord -puhelimissa hyödynnetään Qualcommin Snapdragon 765G -järjestelmäpiiriä, kun taasen Motorola Moto G 5G Plussasta löytyy samaan sarjaan kuuluva Snapdragon 765 -järjestelmäpiiri. Molemmat järjestelmäpiirit ovat valmistettu 7 nm tekniikalla ja molemmissa on myös kahdeksan ydintä. Suurin eroavaisuus on vain Snapdragon 765 -piirissä tehokkaimman ytimen pienempi kellotaajuus verrattuna Snapdragon 765G -piiriin. G-kirjain piirin lopussa viittaa siis pelaamiseen, jossa vaaditaan hieman enemmän suorituskykyä. Testeissä on kuitenkin havaittu, että kovin suurta eroa ei piirien välillä ole, eikä ainakaan peruskäyttäjä varmasti eroa huomaa.

Huawei P40 Lite 5G:ssä on Huawein oma 7 nm tekniikalla valmistettu kahdeksanytiminen Kirin 820 -järjestelmäpiiri, joka on jopa hieman tehokkaampi kuin kilpailevissa puhelimissa olevat piirit. Suorituskyky on siis Huawein puhelimen valttikortti kilpaillessa muita puhelimia vastaan. Samsung Galaxy A51 5G -puhelimesta löytyy Exynos 980 -järjestelmäpiiri, joka on myös erittäin kyvykäs järjestelmäpiiri, mutta asettuu hieman kilpailijoiden järjestelmäpiirien alapuolelle verrattaessa pelkkää suorituskykyä.

Suuria vaihteluja löytyy RAM-muistien määrässä, vaikka sisäistä tallennustilaa on kaikissa saman verran yhtä puhelinta lukuun ottamatta. OnePlus on jälleen RAM-muistin määrässä selvä voittaja, sillä Nord-puhelimessa on 8 gigatavua RAM-muistia. Xiaomi Mi 10 Lite 5G, Huawei P40 Lite 5G sekä Samsung Galaxy A51 5G tarjoavat kaikki 6 gigatavua RAM-muistia, kun taasen Motorola Moto G 5G Plussassa on 4 gigatavua RAM-muistia. Suurin yhteinen piirre puhelimilla on se, että kaikki käyttävät keskihintaluokassa tuttua LPDDR4x-standardia.

Tallennustilaa löytyy kaikista puhelimista 128 gigatavua, lukuun ottamatta Motorola Moto G 5G Plussaa, jossa on 64 gigatavua tallennustilaa. Jälleen kerran kaikissa puhelimissa on myös samaan tehokkaaseen UFS 2.1 -standardiin perustuvaa tallennustilaa. MicroSD-muistikorttipaikka löytyy ainoastaan Galaxy A51 5G- ja Moto G 5G Plus -puhelimista, jonka lisäksi Huawei P40 Lite 5G -mallista löytyy Huawein oma nano-muistikorttipaikka.

On hieman erikoista, että esimerkiksi OnePlus Nordista tai Xiaomi Mi 10 Litestä ei muistikorttipaikkaa löydy, sillä 128 gigatavua ei ole kuitenkaan tänä päivän enää kovin paljoa ja sekin voi tulla yllättävän nopeasti täyteen. Monenlaisien pilvipalveluiden jatkuvasti lisääntyessä kuvia ja videoita on mahdollista helposti lisätä pilveen, mutta muistikorttien käyttäjiä on edelleen valtavasti.

Tarkasteltaessa järjestelmäpiirejä sekä muisteja, on hyvä muistaa myös puhelimen muutkin tekniset ominaisuudet. Esimerkiksi kaikista muista paitsi OnePlus Nordista löytyy kuulokeliitin sekä toinen varmasti paljon käyttäjäkohtainen asia on sormenjälkilukijan sijainti. Huawei P40 Lite 5G:ssä sekä Motorola Moto G 5G Plussassa sormenjälkilukija löytyy kyljestä, kun muissa puhelimissa se on integroituna näyttöön. Puhelimien pieniin yksityiskohtiin sekä teknisiin ratkaisuihin kannattaa käydä tutustumassa tarkemmin artikkelin alussa olevista laitekohtaisista arvosteluista.

Kun lähdetään asettamaan edullisien 5G-puhelimien teknisiä ominaisuuksia paremmuusjärjestykseen, niin jälleen OnePlus Nord pääsee nostamaan itsensä kärkisijoille. Snapdragon 765G -järjestelmäpiiri yhdistettynä 8 gigatavun RAM-muistiin on puhelin ainakin suorituskyvyn osalta yksi parhaimmista. Toiseksi parhain on Huawei P40 Lite 5G, sillä siinä hyödynnettävä Kirin 820 on todella kyvykäs. Kolme viimeistä sijaa menevät Xiaomi Mi 10 Lite 5G-, Galaxy A51 5G- sekä Moto G 5G Plus -puhelimille. Motorolan viimeinen sijoitus selittyy selvästi pienemmillä muistivarianteilla sekä karsitummalla järjestelmäpiirillä.

Pisteet tekniikan osalta:

  • 5 pistettä: OnePlus Nord
  • 4 pistettä: Huawei P40 Lite 5G
  • 3 pistettä: Xiaomi Mi 10 Lite 5G
  • 2 pistettä: Samsung Galaxy A51 5G
  • 1 piste: Motorola Moto G 5G Plus

5G-toimivuus hyvä, mutta vaihtelee laitekohtaisesti

Koska kyseessä ovat edulliset 5G-älypuhelimet, niin on luonnollista verrata laitteiden 5G-ominaisuuksia sekä niiden toimivuutta. Lähes kaikki edullisimmista 5G-puhelimista on varusteltu hieman erilaisella tekniikalla, vaikkakin Motorola, Xiaomi sekä OnePlus luottavatkin Qualcommin modeemeihin ja piireihin. Huawei luottaa luonnollisestikin omaan modeemiinsa ja tekniikkaan, jonka lisäksi myös Samsung luottaa vahvasti omiin ratkaisuihinsa.

Pääsimme SuomiMobiilissa testaamaan 5G-yhteyksiä niin Elisan kuin DNA:n verkoissa Hämeenlinnan alueella. Testasimme kaikkien puhelimien 5G-latausnopeuksia hyvällä 5G-alueella, jossa kuuluvuus molemmilla operaattoreilla oli erinomainen. Testasimme kaikilla puhelimilla molempien operaattoreiden 5G-yhteyksiä ja kokosimme alapuolelle kaavion, jossa tulokset ovat nähtävillä.

Kaaviosta nähdään DNA:n ja Elisan testiliittymien antamat maksiminopeudet laitekohtaisesti sekä keskinopeus kolmen eri testauksen väliltä. Suuremmissa pylväissä on osoitettuna latausnopeudet ja pienemmissä pylväissä vastaavasti lähetysnopeudet. Valitettavasti OnePlus Nord- ja Samsung Galaxy A51 5G -puhelimia ei saatu toimimaan DNA:n 5G-verkoissa, joten näiden testejä ei voitu kunnolla toteuttaa.

Tuloksien perusteella laitteesta riippumatta DNA pystyi antamaan hieman parempia lataus- ja lähetysnopeuksia ja Elisan liittymällä eroa oli vain vähän. Toki tässäkin kohtaa oli selviä laitekohtaisia eroavaisuuksia. Lisäksi oli selvästi havaittavissa laitekohtaisia eroavaisuuksia, sillä Huawei P40 Lite 5G toimi 5G-verkoissa vakuuttavasti, vaikka lähetysnopeudet jäivätkin muiden puhelimien tasolle. Myös Motorola Moto G 5G Plus toimi molempien operaattoreiden verkoissa erinomaisesti.

Xiaomi Mi 10 Lite 5G oli selvästi optimoitu paremmin toimimaan Elisan verkoissa, jos katsotaan latausnopeuksia, mutta lähetysnopeudet olivat todella heikot operaattorista riippumatta. OnePlus Nord ja Galaxy A51 5G toimivat ainoastaan Elisan verkoissa, joissa oli havaittavissa, että OnePlus Nord on yksi parhaimmista laitteista Elisan verkoissa, sillä latausnopeudet olivat erinomaiset sekä lähetysnopeudet yllättävän korkeat. Galaxy A51 5G on viisikon heikoin lenkki, jos tarkastellaan 5G-tukea, Elisan verkoissa nopeudet jäivät alle 600 Mbps.

Edullisien 5G-puhelimien tarjoamat 5G-taajuusalueet.

Toinen mittari, jolla 5G-tukea voidaan mitata, on laitteiden tukemat taajuusalueet. Yläpuolella olevassa taulukossa on lueteltuna kaikkien puhelimien tukevat sub-6 Hz -5G-taajuusalueet, josta nähdään hyvin yhdellä silmäyksellä Motorola Moto G 5G Plussan ja Huawei P40 Lite 5G:n olevan erittäin vahvoilla taajuusalueiden suhteen.

Suomessa 5G-verkot pohjautuvat tällä hetkellä n78-taajuusalueeseen, mutta tulevaisuudessa 5G-verkko voi kuitenkin vaatia enemmän taajuusalueita, joten mahdollisimman monipuolisesta taajuusaluetuesta ei ole ainakaan haittaa. On myös hyvä huomata, että monissa maissa käytetään myös eri taajuusalueita, jonka takia tietyt puhelimet eivät välttämättä kykene 5G-yhteyteen, vaikka sellainen olisi tarjolla.

Eniten taajuusalueita on tuettuna Moto G 5G Plussassa, jonka jälkeen Huawei P40 Lite 5G yllättää myös varsin kattavalla tuellansa. Xiaomi Mi 10 Lite 5G tarjoaa kolmanneksi eniten taajuusalueita, jonka jälkeen tulee OnePlus Nord. Hieman yllättäen Samsung Galaxy A51 5G tarjoaa vain tuen kahdelle sub-6 Hz -5G-taajuusalueelle, joka on jopa pieni miinuspuoli.

Kun otetaan huomioon lataustesteissä saadut tulokset sekä puhelimien tarjoamat 5G-taajuusalueet, nousee kärkisijalle todellinen yllätysnimi. Suurimmat pisteet 5G-testeissä sai Motorola Moto G 5G Plus, joka on varusteltu kattavalla 5G-taajuusaluetuella. Toiseksi pääsi Huawei P40 Lite 5G, jonka jälkeen kovana kolmosena oli OnePlus Nord. Kaksi viimeistä sijaa menivät Xiaomi Mi 10 Lite 5G- ja Samsung Galaxy A51 5G -puhelimille.

Pisteet 5G:n osalta:

  • 5 pistettä: Motorola Moto G 5G Plus
  • 4 pistettä: Huawei P40 Lite 5G
  • 3 pistettä: OnePlus Nord
  • 2 pistettä: Xiaomi Mi 10 Lite 5G
  • 1 piste: Samsung Galaxy A51 5G

Suuria akkuja, mutta eroavaisuudet löytyvät pikalatauksista

Puhelimien akut ja lataus lyhyesti:

  • OnePlus Nord: 4115 milliampeerituntia, 30 watin Warp Charge 30T -pikalataus, USB-C
  • Xiaomi Mi 10 Lite 5G: 4160 milliampeerituntia, 20 watin pikalataus, USB-C
  • Samsung Galaxy A51 5G: 4500 milliampeerituntia, 15 watin pikalataus, USB-C
  • Motorola Moto G 5G Plus: 5000 milliampeerituntia, 20 watin pikalataus, USB-C
  • Huawei P40 Lite 5G: 4000 milliampeerituntia, 40 watin pikalataus, USB-C

Akku on avainroolissa kaikissa uusissa 5G-älypuhelimissa, sillä 5G-yhteyksien tiedetään kuluttavan hieman totuttua enemmän akkua. Tämä on myös yksi syy, miksi kaikissa puhelimissa on myös varsin suuri akku. Akunkestoon vaikuttavat myös monet muut ratkaisut kuin pelkästään 5G-yhteydet, sillä esimerkiksi suuri näyttö tai korkeampi virkistystaajuus saattavat vaikuttaa akkuun monellakin tavalla. Myös ohjelmistolla sekä valmistajan omilla optimoinneilla on selvä vaikutus myös akun käyttöikään.

Teknisien tietojen perusteella todellinen akkukuningas on Moto G 5G Plus, sillä siinä on huima 5000 milliampeeritunnin akku. Galaxy A51 5G on varusteltuna myös suurella 4500 milliampeeritunnin akulla. Xiaomi Mi 10 Lite 5G tarjoaa 4160 milliampeeritunnin akun, kun taasen OnePlus Nord on varusteltuna hieman pienemmällä 4155 milliampeeritunnin akulla. Kaikista pienin akku löytyy Huawei P40 Lite 5G -puhelimesta, sillä akun koko yltää 4000 milliampeerituntiin.

Kaikki puhelimet olivat yllättävän hyviä akunkestonsa suhteen SuomiMobiilin testeissä, vaikka eniten edukseen osoittautuivat Motorola Moto G 5G Plus sekä Xiaomi Mi 10 Lite 5G. Samsungin Exynos-järjestelmäpiireihin perustuvat puhelimet eivät koskaan ole päässeet suuremmin vakuuttamaan akunkestollansa, kun taasen Huawei P40 Lite 5G sekä OnePlus Nord olivat perussuoriutujia. Kaikkien puhelimien akku kestää vaadittavan yhden päivän aktiivista käyttöä, mutta Moto G 5G Plussan akku saattaa kestää myös hieman pidempään. Valitettavasti kaikkien puhelimien testijaksot suoritettiin 4G-yhteyksien alueella, eikä 5G-yhteyksien vaikutusta akunkestoon pystytty suuremmin todentamaan.

Yksi erottuvuustekijä puhelimista löytyy latausominaisuuksista, sillä puhelimien pikalatausratkaisut ovat selvästi poikkeavia. Tämä on niin hyvä kuin huonokin asia, sillä kaikki valmistajat käyttävät hieman omanlaista standardiaan, joka saattaa tuottaa myös ongelmia tietyissä tilanteissa. Kun puhelimia ladataan mukana toimitettavalla laturilla, niin pikalatauksesta saadaan paras hyöty irti. Olemme SuomiMobiilissa tutustuneet kaikkien viiden puhelimien tarjoamaan pikalataukseen.

OnePlus Nord tarjoaa 30 watin tehoisen pikalatauksen, Xiaomi Mi 10 Lite 5G 20 watin pikalatauksen, Samsung Galaxy A51 5G vain 15 watin pikalatauksen, Motorola Moto G 5G Plussassa on 20 watin pikalataus ja Huawei P40 Lite 5G:ssa on selvästi tehokkain 40 watin pikalataus. Eroja pikalatauksissa on siis erittäin paljon, mutta valitettavasti suuret wattimäärät eivät aina kerro koko totuutta pikalatauksesta ja sen nopeudesta.

Alapuolella olevasta taulukosta on mahdollista verrata puhelimien akkujen latausnopeuksia mukana toimitettavalla laturilla.

Kuvaajasta nähdään, että kokonaisuudessaan nopeinten tyhjästä täyteen latautuu OnePlus Nordin akku 30 watin pikalaturilla (55 minuutissa). Toiseksi nopeinten akku latautuu Xiaomi Mi 10 Lite 5G -puhelimessa, kun käytetään 20 watin laturia (80 minuutissa). Kolmanneksi yltää Huawei P40 Lite 5G 40 watin pikalaturillaan (85 minuutissa). Neljänneksi nopeinten akku latautuu Samsung Galaxy A51 5G -puhelimessa, kun käytetään 15 watin laturia (95 minuutissa). Viimeisimpänä täyteen latautuu Motorola Moto G 5G Plus 20 watin pikalaturillaan (120 minuuttia).

Eroja siis löytyy, eikä latureiden wattimäärät kerro yhtään mitään pikalatauksen todellisesta nopeudesta. Kuvaajasta nähdään hyvin myös, että Huawei P40 Lite 5G:n laturilla akkua saadaan pienessä ajassa selvästi muita enemmän, mutta latausteho pienenee harmillisen paljon loppua kohden mentäessä. Toinen selvästi erottuva on OnePlus Nord, jonka akku latautuu myös varsin nopeasti heti alusta alkaen. Loput puhelimet ovat selvästi hitaampia jo latauksen alusta lähtien.

Akun ja latauksen puolesta selvästi erottuva laite on erityisesti OnePlus Nord, vaikka akunkesto ei ole viisikon parhain. Latausnopeus on OnePlus Nordissa huippupuhelimien tasolla, jonka takia laite ansaitsee myös kärkipisteet tässä osa-alueessa. Toiseksi päätänsä on nostanut Xiaomi Mi 10 Lite 5G, joka latautuu toiseksi nopeimmin tyhjästä täyteen ja akunkesto on myös todella hyvällä tasolla. Motorola Moto G 5G Plus erottuu erinomaisella akunkestollansa, vaikka akun lataus ei olekaan kovin nopea. Tästä huolimatta puhelin ansaitsee kolmannen sijoituksen. Kaksi viimeistä sijaa menevät Huawei P40 Lite 5G:lle sekä Samsung Galaxy A51 5G:lle.

Pisteet akun ja latauksen osalta:

  • 5 pistettä: OnePlus Nord
  • 4 pistettä: Xiaomi Mi 10 Lite 5G
  • 3 pistettä: Motorola Moto G 5G Plus
  • 2 pistettä: Huawei P40 Lite 5G
  • 1 piste: Samsung Galaxy A51 5G

Kamerat – neloiskamera jokaisessa puhelimessa

Puhelimien kamerat lyhyesti:

  • OnePlus Nord: 48 MP pääkamera (f/1.75, 0.8 µm, PDAF, OIS) + 8 MP ultralajaakulma (f/2.25) + 2 MP makro (f/2.4) + 5 MP syvyys (f/2.4)
  • Xiaomi Mi 10 Lite 5G: 48 MP pääkamera (f/1.8, 1/2.0″, 0.8 µm, 26 mm, PDAF) + 8 MP ultralajaakulma (f/2.2, 1/4.0″, 1.12 µm, 15 mm) + 2 MP makro (f/2.4) + 2 MP syvyys (f/2.4)
  • Samsung Galaxy A51 5G: 48 MP pääkamera (f/2.0, 26 mm, 1/2.0″, 0.8 µm, PDAF) + 12 MP ultralaajakulma (f/2.2, 12 mm) + 5 MP makro (f/2.4, 25 mm, 1/5.0″, 1.12 µm) + 5 MP syvyys (f/2.2)
  • Motorola Moto G 5G Plus: 48 MP pääkamera (f/1.7, 1/2.0″, 0.8 µm, 26 mm, PDAF) + 8 MP ultralajaakulma (f/2.2, 1.12 µm) + 5 MP makro (f/2.2, 1.12 µm) + 2 MP syvyys (f/2.2, 1.75 µm)
  • Huawei P40 Lite 5G: 64 MP pääkamera (f/1.8, 26 mm, PDAF) + 8 MP ultralaajakulma (f/2.4, 17 mm) + 2 MP makro (f/2.4) + 2 MP syvyysterävyys (f/2.4)

Kamerat ovat tärkeä osa nykyaikaista älypuhelinta, mutta valitettavasti nyt edullisissa 5G-puhelimissa kamerat eivät pääse suuremmin yllättämään. Kaikista puhelimista löytyy lähes identtinen neloiskameratoteutus, vaikka toki pari puhelinta erottuvatkin joukosta. Kaikissa puhelimissa lukuun ottamatta Huawei P40 Lite 5G -mallia on 48 megapikselin pääkamera, kun taasen Huaweista löytyy tarkempi 64 megapikselin kamera. Galaxy A51 5G -puhelimeen on saatu muita tarkempi 12 megapikselin ultralaajakulmakamera, kun muiden valmistajien puhelimista löytyy 8 megapikselin ultralaajakulmakamera. Kaikissa puhelimissa on myös jonkintasoiset makro- ja syvyyskamerat. Tässä kohdassa tulemme tutustumaan kuitenkin ainoastaan pääkameraan ja ultralaajakulmakameraan.

Pääkameran osalta kaikki puhelimet ovat varsin perusvarmoja suorittajia omassa hintaluokassaan. Eniten kuitenkin vakuuttaa OnePlus Nordin toteutus, sillä kyseessä on viisikon ainoa puhelin, joka on saanut myös optisen kuvanvakaimen. Pääkameran kuvien laadussa OnePlus Nord on myös erittäin vahvoilla, jonka lisäksi värimaailma taltioituu varsin luonnollisesti.

Toiseksi varmasti parhain pääkamera löytyy Huawei P40 Lite 5G -puhelimesta, jonka kuvista ei ole suuremmin valittamista. Kolmanneksi yllättämään pääsee vahvalla suorituksellaan Xiaomi Mi 10 Lite 5G, jonka kuvissa on mukavasti yksityiskohtia, dynaaminen alue on erinomainen ja värit taltioituvat luonnollisesti. Galaxy A51 5G -puhelimen pääkamera tuttuun tyyliinsä jälleen kerran ylikorostaa värejä, eikä ne ole kovinkaan luonnolliset. Pääkameroista heikoin löytynee Motorola Moto G 5G Plussasta, sillä kuvat ovat astetta hieman heikompia.

Suurta eroa ei pääkameroissa kuitenkaan todellisuudessa ole, vaan erot ovat hyvin pieniä kaikkien puhelimien välillä. Lisäksi kuvien erilaiset värien taltioinnit ovat täysin käyttäjäriippuvaisia ja millaiseen kenenkin silmä on tottunut. Alapuolella on yksi pääkameralla otettu kuva kaikilla viidellä puhelimella.

Ultralaajakulmakamerat ovat usein edullisemmissa puhelimissa heikkoja, eikä mikään vertailussa mukana olleistakaan puhelimista pääse suuremmin vakuuttamaan. Ultralaajakulmakuvat näyttävät hyvältä kaikissa puhelimissa, mutta kun tarkastellaan niitä hieman lähempää paremmilla näytöillä, niin erot huomataan selvästi.

Yksi puhelin eroaa ultralaajakulmakuvissa positiivisesti. Xiaomi Mi 10 Lite 5G pystyy tarjoamaan kokonaisvaltaisesti hieman paremman kuvalaadun kuin muut puhelimet. Kuvissa on mukavasti yksityiskohtia ja värit ovat yllättävän luonnolliset. Huawei P40 Lite 5G on myös varsin vahvoilla ultralaajakulmakameran kanssa, sillä kuvissa on paljon yksityiskohtia ja värit ovat myös varsin luonnolliset lukuun ottamatta keltaisen värin ylikorostusta.

OnePlus Nord taasen tuottaa myös hyvän kuvan, mutta kuvissa värejä on hieman liikaa korostettu, jonka lisäksi kuvien yksityiskohdat ovat enemmän öljymaalauksen kaltaisia kuin oikeita kuvia. Galaxy A51 5G:n ultralaajakulmakuva on yksityiskohdiltaan varmasti parhaimmistoa, mutta Samsung korostaa aivan liiaksi kaikkia kuvan veräjä. Heikoiten ultralaajakulmakameran kanssa pärjää Motorola Moto G 5G Plus, sillä kyseisen puhelimen kameralla kuvat näyttävät todella kalpeilta sekä yksityiskohdat ovat heikkoja.

Alapuolella on yksi ultralaajakulmakameralla otettu kuva kaikilla viidellä puhelimella.

Kaikki kameroilla otetut kuvat ovat katsottavissa myös Google Drivesta täydessä resoluutiossa.

Kun tarkastellaan vain puhelimien kahta tärkeintä kameraa, niin parhaimman toteutuksen saa varmasti OnePlus Nord -puhelimessa. Nordissa vahvuutena on pääkamera ja sen optinen kuvanvakain, mutta heikkoutena on ultralaajakulmakuvien laatu. Toiseksi varmasti on helppo sijoittaa Xiaomi Mi 10 Lite 5G, joka on molempien kameroiden osalta varsin vahvoilla. Kolmanneksi sijoittui Huawei P40 Lite 5G, joka tarjoaa hyvät kamerat, mutta joitakin parannuksia voisi tehdä värien taltiointiin. Neljänneksi on sijoitettu Samsung Galaxy A51 5G, joka tarjoaa myös hyvät kamerat, mutta Samsung korostaa kaikkia värejä aivan liikaa, jonka takia myöskään kuvista ei saada kovinkaan luonnollisia. Heikoiten kameroiden osalta selviytyi Motorola Moto G 5G Plus, joka ei tarjoa oikeastaan mitään suurempia yllätyksiä ja ultralaajakulmakameran lähes kuollut värientaltiointi tiputtaa laitteen pisteitä selvästi.

Pisteet kameroiden osalta:

  • 5 pistettä: OnePlus Nord
  • 4 pistettä: Xiaomi Mi 10 Lite 5G
  • 3 pistettä: Huawei P40 Lite 5G
  • 2 pistettä: Samsung Galaxy A51 5G
  • 1 piste: Motorola Moto G 5G Plus

Tulevatko edulliset 5G-puhelimet saamaan päivityksiä tulevaisuudessa?

Puhelimien ohjelmisto ja päivityslupaus lyhyesti:

  • OnePlus Nord: Android 10 + OxygenOS 10.5, Valmistajan lupaus: 2 vuotta Android-versiopäivityksiä + 3 vuotta tietoturvapäivityksiä (Android 11 ja Android 12)
  • Xiaomi Mi 10 Lite 5G: Android 10 + MIUI 12, Valmistajan lupaus: ei päivityslupausta
  • Samsung Galaxy A51 5G: Android 10 + One UI 2.1, Valmistajan lupaus: 3 vuotta Android-versiopäivityksiä (Android 11, Android 12 ja Android 13)
  • Motorola Moto G 5G Plus: Android 10 + My UX, Valmistajan lupaus: Yksi suurempi Android-versiopäivitys (Android 11)
  • Huawei P40 Lite 5G: Android 10 + EMUI 10.1, Valmistajan lupaus: Tietoturvapäivityksiä tulee, mutta Android-päivityksistä ei tietoa

Koska testissä oli viisi eri valmistajan 5G-älypuhelinta, niin on hyvä tarkastella tässä kohdassa myös valmistajien eri päivityskäytäntöjä. Keskihintaluokan älypuhelimet ovat pääasiassa tunnettu todella heikoista päivityksistään, mutta viimeisien vuosien ja nyt erityisesti 5G-aikakauden alussa muutamat valmistajat ovat tehneet parannuksia lupauksiinsa.

Erottuvin valmistaja on varmasti Samsung, joka hiljattain muokkasi käytäntöjään. Samsung Galaxy A51 5G tulee valmistajansa mukaan saamaan 3 vuotta Android-versiopäivityksiä sekä saman verran tietoturvapäivityksiä. Galaxy A51 5G toimitetaan tällä hetkellä Android 10 -päivityksellä, joten puhelin tulee saamaan Android 11-, Android 12- ja Android 13 -päivitykset tulevaisuudessa. Galaxy A51 5G -puhelimen ostajan ei tarvitse olla siis huolissaan Android-päivityksistä, sillä Samsung on yleisesti aina pitänyt lupauksensa.

Toisena päivityksien suhteen tulee OnePlus Nord, jolle on luvattu sama päivityslupaus kuin yhtiön huippupuhelimillekin. OnePlus Nord tulee saamaan kaksi vuotta Android-versiopäivityksiä, joka tarkoittaa käytännössä kahta Android-versiota. Puhelin toimitetaan uutena Android 10 -käyttöjärjestelmällä, joten OnePlus Nord tulee saamaan Android 11- ja Android 12 -versiot. Myöskään OnePlus Nordia ostettaessa päivityksistä ei tarvitse kantaa huolta, sillä OnePlus on aina pitänyt lupauksensa ja toisinaan jopa ylittänyt ne.

Motorola on kolmas valmistajista, joka on antanut varsinaisen päivityslupauksen, joka ei kuitenkaan ole aivan kilpailijoiden tasolla. Motorola Moto G 5G Plus tulee saamaan valmistajan mukaan yhden suuremman Android-versiopäivityksen sekä kaksi vuotta tietoturvapäivityksiä. Puhelin toimitetaan uutena Android 10 -versiolla, joten Motorolan päivityslupaus tarkoittaa ainoastaan Android 11 -version julkaisua. Motorola on kuitenkin usein ylittänyt vuosien mittaan tiettyjen mallien kohdalla päivityslupauksensa ja tuonut tarjolle kaksikin Android-versiota. Myös Moto G 5G Plus saattaa päivityksiä saada siis useamman, mutta se ei ole kuitenkaan varmasti itsestäänselvyys.

Xiaomi on myös varsin erikoinen valmistaja päivityksiensä suhteen, sillä virallisesti mitään lupausta ei ole annettu koskaan. Xiaomi Mi 10 Lite 5G toimitetaan uutena Android 10 -versiolla, joten luonnollisesti ainakin Android 11 on suurella todennäköisyydellä puhelimeen tulossa. Todennäköisesti tämän enempää päivityksiä ei puhelimelle ole tulossa, vaikkakin tietoturvapäivityksiä varmasti tulee ainakin vuosineljänneksittäin parin kolmen vuoden ajan.

Huawein puhelimia kohtaan on edelleen valtavasti kysymysmerkkejä, vaikkakin Huawei on luvannut tuoda puhelimilleen ainakin omia tietoturvakorjauksiaan. Googlen tuoreimpiin Android-versioihin tai tietoturvakorjauksiin ei Huaweilla ole enää pääsyä Yhdysvaltojen rajoituksien takia, joten Huawei P40 Lite 5G:n tulevista päivityksistä on haastava sanoa yhtään mitään. Puhelin toimitetaan avoimen lähdekoodin Android 10 -versiolla, jossa ei ole siis Googlen palveluita. Huaweista riippumattomista syistä puhelimien päivitettävyys on siis erittäin heikko, jonka takia se on viisikon heikoin ohjelmistojen suhteen.

Pisteet ohjelmiston osalta:

  • 5 pistettä: Samsung Galaxy A51 5G
  • 4 pistettä: OnePlus Nord
  • 3 pistettä: Motorola Moto G 5G Plus
  • 2 pistettä: Xiaomi Mi 10 Lite 5G
  • 1 piste: Huawei P40 Lite 5G

Mikä 5G-puhelimista kannattaisi valita?

Kuten olemme jo monesti todenneet, kaikki nyt testatut 5G-puhelimet ovat erittäin kyvykkäitä laitteita. Osa laitteista loistaa tietyillä osa-alueilla ja osa taasen hieman eri osa-alueilla. Puhelimen valinta pohjautuu kuitenkin hyvin paljon henkilökohtaisiin mieltymyksiin, tarpeisiin sekä siihen kuinka paljon puhelimesta on valmis maksamaan. Kaikki nyt vertailussa olleet puhelimet ovat hinnoittelultaan 349-399 euron hintahaarukassa, eli hintaeroa löytyy vain 50 euroa. Joitakin puhelimia on voinut ostaa alennuksista jo jopa 299 euron hintalapulla. Omissa hintapisteissään kaikki puhelimet ovat erittäin hyviä, joka on käynyt ilmi jo SuomiMobiilin kattavissa testeissäkin.

Olemme tässä artikkelissa antaneet kaikille puhelimille tietyillä osa-alueilla myös pisteet 1-5 välillä ja eniten pisteitä saanut on luonnollisesti ollut myös paras. Alapuolella olevassa kuvassa on yhteenvetona puhelimien saamat pisteet sekä yhteispisteet.

Yhteenveto vertailussa jaetuista pisteistä.

Kuten nähdään, niin pistekuningas vertailussa on ollut OnePlus Nord, joka suoriutui erittäin hyvin monissa osa-alueissa. OnePlus sai suurimmat pisteet näytön, tekniikan, akun ja kameroiden osalta. Toiseksi parhaiten vertailussa suoriutui Xiaomi Mi 10 Lite 5G, joka tarjoaa perusvahvoja suorituksia erityisesti kameroiden ja akun osalta. Kolmannen sijan nappasi Motorola Moto G 5G Plus, joka on parhaimmillaan 5G:n toimivuudessa sekä näytön kanssa, mutta muilla osa-alueilla puhelin ei tarjoillut suuria yllätyksiä.

Neljännen sijan nappasi Huawei P40 Lite 5G, joka ei saanut kärkipisteitä millään osa-alueella, mutta pärjäsi erityisesti teknisessä toteutuksessa, 5G:n toimivuudessa sekä kameroissa yllättävän hyvin. Viimeisin sija tällä kertaa päätyi Samsung Galaxy A51 5G -puhelimelle, joka loisti erityisesti laajassa päivitystuessaan, mutta muilla osa-alueilla puhelin ei päässyt haastamaan kilpailijoitaan.

OnePlus Nord oli yksistään selvästi paras kokonaispisteissä, sillä pisteitä puhelin sai 27. Ero Xiaomi Mi 10 Lite 5G- ja Motorola Moto G 5G Plus -puhelimiin oli selvä, sillä kyseiset puhelimet saivat 17 pistettä. Huawei P40 Lite 5G sai 15 pistettä ja Samsung Galaxy A51 5G vastaavasti 14 pistettä. Kovin suuria piste-eroja ei siis neljän muun puhelimen välillä ollut.

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Huawei