HMDNokiaYleinen

Nokia 5.3 sai vihdoin Android 11 -päivityksen, 8 kuukautta odotettua myöhemmin

Nokia 5.3

Suomalainen HMD Global on ilmoittanut tänään aloittaneensa Android 11 -päivityksen jakelun Nokia 5.3 -älypuhelimelle. Alun perin HMD Global lupasi Nokia 5.3 -puhelimelle Android 11 -päivitystä jo vuoden 2020 lopulla, mutta syystä tai toisesta päivityksen julkaisu on viivästynyt jopa 8 kuukaudella.

Aluksi Android 11 on jaossa Nokia 5.3 -puhelimelle ensimmäisen aallon maissa, joita ovat muun muassa Intia, Malesia, Vietnam ja Sveitsi. Toistaiseksi päivityksen ei pitäisi olla saatavilla Suomessa, mutta kovinkaan montaa päivää toisen aallon jakelun alkamiseen ei pitäisi mennä. Ensimmäiseen aaltoon kuuluvissa maissa Nokia 5.3 -puhelimelle päivitys on saatavilla nyt noin 30 prosentille, 5. elokuuta mennessä 50 prosentille ja 6. elokuuta kaikille käyttäjille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tällä hetkellä HMD Global on julkaissut Android 11 -päivityksen jo useille puhelinmalleille, joita ovat Nokia 8.3 5G, Nokia 3.2, Nokia 2.3, Nokia 8.1, Nokia 4.2, Nokia 2.2, Nokia 2.4, Nokia 1 Plus ja Nokia 1.3. Edelleen Android 11 puuttuu kuitenkin useilta puhelimilta, joita ovat Nokia 5.4, Nokia 3.4, Nokia 1.4, Nokia 7.2, Nokia 6.2 ja Nokia 9 PureView.

Android 11 on suuri päivitys Androidiin ja se tuo mukanaan monia uusia ominaisuuksia sekä parannuksia aikaisempaan. Google on halunnut tehdä käyttöjärjestelmästä nyt ihmiskeskeisen ja esimerkiksi ihmiset-sovellus tukee nyt ”keskustelut” näkymää ilmoitusvalikossa. Lisäksi Android 11 tuo vihdoin tarjolle ”kuplat”, eli esimerkiksi viestit-sovellus pystyy pienentymään kuplaksi laitteen näytölle, josta keskustelun saa myös tarvittaessa nopeasti auki.

Pikavalinta- sekä sammutusnäkymistä Google on tehnyt aikaisemmasta selvästi eroavan. Ilmoitusnäkymässä on nyt helpompi kontrolloida esimerkiksi musiikkia sekä laitteita. Yksityisyyteen Google on myös panostanut jälleen kerran, sillä nyt sovelluksille voi antaa muun muassa vain yhden kerran käyttöoikeuksia mikrofoniin, kameraan tai sijaintiin. Lisäksi Android 11 osaa myös automaattisesti resetoida annetut käyttöoikeudet, jos sovellusta ei ole käytetty pitkään aikaan. Lisätietoja Android 11 -päivityksen ominaisuuksista voi lukea aikaisemmasta artikkelistamme.

Lähde: Nokia Community

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

3 Kommenttia

 1. Miten saan poistettua puhelimestanii Nokia 5.3:sta tuon android 11 päivityksen, josta en pidä??!!

 2. Minulla myös Nokia 5.3 ja olen nyt jo huomannut ettei monissa kohdissa yläreunan nuoli takaisinpäin toimi ( esim. Asetukset/sovellukset valikko)
  Pyyhkäisy toimii onneksi.

  Isompi ongelma ettei anna myöntää Avast cleanup syväpuhdistukseen lupaa!
  Lupa on ollut käytössä jo pitkään, mutta tämä päivitys hävitti sen eikä myönnä takaisin.

  Muutoin en vielä ole perehtynyt tämän päivityksen ”hienouksiin.”

 3. Paska päivitys. Lagaa ja näyttö ei toimi enää kunnolla.

Kommentoi

Lisää aiheesta:HMD