HuaweiYleinen

Tämä on Huawein AppGallery-sovelluskaupan tilanne nyt – pankkisovellukset puuttuvat edelleen

Huawei AppGallery-sovelluskauppa Huawein puhelimissa.

Huawei joutui luopumaan uusissa laitteissaan Googlen palveluista mukaan lukien monille tutusta Google Play -sovelluskaupasta viime vuonna päädyttyään Yhdysvaltain kieltolistalle. Huawei ei kuitenkaan jäänyt harmittelemaan Googlen puuttumista, vaan ryhtyi kovaa tahtia kehittämään Huawei Mobile Services (HMS) -palveluita sekä viemään AppGallery-sovelluskauppaa eteenpäin kovaa tahtia. Tällä hetkellä AppGallery-sovelluskauppa on maailman kolmanneksi suurin.

Haasteellisen tilanteesta tekee kuitenkin se, että varsinkin Euroopassa monet ovat tottuneet käyttämään Googlen palveluita, kuten YouTubea, Google Mapsia tai lataamaan sovelluksia tutusta ja turvallisesta Google Play -sovelluskaupasta. Koska Huawein uutuuslaitteissa ei enää Googlea nähdä, niin sovellukset on ladattava Huawein oman AppGallery-sovelluskaupan kautta, joka on valikoimaltaan selvästi Google Playta rajallisempi.

Jatkuvasti Huawei on kuitenkin todennut työskentelevän kehittäjien kanssa uusien sovelluksien tuomiseksi AppGallery-sovelluskauppaan sekä samalla Huawei pyrkii auttamaan kehittäjiä integroimaan sovellukset Huawei Mobile Services (HMS) -palveluihin, jotka ovat siis Google Mobile Services (GMS) -palveluiden korvaaja. Tällä hetkellä AppGalleryssa on yhteensä yli 60 000 HMS-integroitua sovellusta, mutta silti lukuisat tutut sovellukset sovelluskaupasta puuttuvat.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Olemme SuomiMobiilissa pitäneet tasaisin väliajoin kirjaa Huawein AppGallery-kaupan sovellusvalikoiman kehittymisestä ja alkuvuodesta tarjolla oli vain 20 sovellusta 169 Suomen suosituimmista sovelluksista, joita Google Play -sovelluskaupasta oli ladattu. Tilanne on kuitenkin helpottanut ajan kuluessa hieman, sillä nyt vastaava lukema on pitkälti tuplaantunut. Edelleen ollaan todella kaukana Google Play -sovelluskaupan tarjonnasta, jonka takia Huaweilla on vielä paljon tekemistä AppGalleryn suhteen. Alapuolella on listaus sovelluksista, jotka löytyvät AppGallerysta verrattuna Google Play -sovelluskauppaan.

AppGallery-sovelluskaupan valikoima verrattuna Google Play -kauppaan. Tuoreimmat sovelluslisäykset merkattu keltaisella. Listaus päivitetty 3.7.2020.

Haasteita Huaweilla on kuitenkin edelleen, vaikka paikallisia sovelluksia on AppGalleryyn saatu jo kohtuullisesti. Kaupasta puuttuvat kuitenkin monille tutut sovellukset, kuten Facebook, Twitter, Spotify, Instagram tai vaikkapa Netflix. Monet sovellukset ovat kuitenkin ladattavissa kolmannen osapuolen sivustojen tai sovelluslatauspaikkojen kautta, joka ei ole kuitenkaan se helpoin tapa löytää sovelluksia puhelimeen. Hyviä sovelluksien latauspaikkoja on kuitenkin tullut tarjolle myös suoraan AppGallery-sovelluskauppaan, joita ovat muun muassa MoreApps tai Petal Search, joista voi lukea tarkemmin tämän linkin takaa [huom. sponsoroitu artikkeli].

Sovelluskehittäjien kannalta ei ole varmasti helppo homma lähteä kehittämään sovellusta Huawein omiin palveluihin, sillä kyseessä on niin sanotusti kolmas ekosysteemi. Yleensä sovelluskehittäjät ovat tyytyneet kehittämään sovelluksensa kahdelle ekosysteemille, jotka ovat Applen iOS sekä Googlen Android. Nyt rinnalle on tullut siis Huawein Android, jolle joudutaan Googlen Androidiin pohjautuvat sovellukset optimoimaan, jotta sovellukset toimisivat oikein Huawein puhelimissa ilman Googlea. Tämän takia sovelluskehittäjillä voi kestää kauankin saada sovellus käännettyä Huawein laitteille, sillä kehitysprosessi ei ole aina kovin helppo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Yksi suurimmista puutteista AppGallery-sovelluskaupassa on suomalaisten pankkisovellusten puute. Kävimme suurimmat pankit läpi jo alkuvuodesta, jolloin he eivät olleet kovin innokkaita tuomaan palveluitaan Huawein sovelluskauppaan. Monet totesivat tuolloin seuraavan tilannetta, eikä tilanne ole tähän päivään mennessä suurestikaan muuttunut. Pankit totesivat kesäkuussa SuomiMobiilille, että tällä hetkellä sovelluksia ei Huawein kaupasta löydy, eikä päätöksiä ole tehty.

Monien suomalaisten päivittäiseen sovellusvalikoimaan kuuluvat myös muun muassa Postin ja VR:n palvelut, joten kysyimme myös heiltä päivitystä tilanteeseen kesäkuussa. Postilta ilmoitettiin, että keskusteluja käydään edelleen Huawein kanssa, mutta mitään päätöksiä ei ole tehty. Lisäksi VR:n viestinnästä kerrottiin, että sovellusta ei ole saatavilla Huawein puhelimiin, mutta se on tulossa myöhemmin. Aikataulusta ei kuitenkaan ollut mitään tietoa.

Yksi suurimmista puutteista pitkään Huawein puhelimissa oli muun muassa karttapalveluiden puuttuminen, jota ei Huaweilta ole koskaan omasta takaa löytynyt. Huawei aloitti vuoden alussa yhteistyön muun muassa TomTomin kanssa karttapalveluiden tarjoamiseksi kehittäjille osana Huawei Mobile Services (HMS) -palveluita, mutta valitettavasti mitään karttasovellusta ei Huawei ole kuluttajille tarjonnut. AppGalleryyn on kuitenkin julkaistu keväällä tuttu Here WeGo -karttapalvelu, joka korjaa hieman karttojen puutetta.

Tällä hetkellä Huaweilla on jo lukuisia Huawei Mobile Services (HMS) -palveluilla sekä AppGallery-sovelluskaupalla varusteltuna puhelimia myynnissä Suomessa, joita ovat muun muassa Huawei P40 Pro, Huawei P40 Lite, Huawei Mate 30 Pro sekä yksi tabletti, joka on Huawei MatePad Pro. Huawei kertoi kesäkuussa järjestetyssä lehdistötilaisuudessa Suomessa, että tällä hetkellä puhelimia myydään yli 31 000 kappaletta viikossa ilman Googlen palveluita Keski- ja Itä-Euroopassa sekä Pohjoismaissa. Lisäksi Huawei on pystynyt pitämään toisen sijansa älypuhelinmarkkinoilla sekä kolmannen sijansa tablettimarkkinoilla.

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

2 Kommenttia

  1. Testasin asentaa ko. Appin ja se ei käynnistynyt, kun en antanut paikkatietoa,
    olipa huonosti tehty, ja juu, jotkut ohjelmat on koodattu niin ettei voi ladata jos ei ole
    toivottu sijainti, tämäkin tyhmä sääntö 😛

  2. En ala välittämään tietojani kiinan kommunistiselle sortohallitukselle.

Kommentoi

Lisää aiheesta:Huawei